2005-06-25 18 瀏覽
午餐想吃壽司,可惜附近也沒有甚麼好店子,唯有將就將就來這裡。兩個人來吃午餐,叫了一個午餐裡的壽司餐,魚生沙津壽司、炸鰻魚壽司和花之卷各一客。壽司餐包前菜、麵鼓湯、六件壽司、一件手卷和飲品。壽司飯又實又硬,難吃得很。飯上的配料質素亦很差,就連簡單的要求新鮮也做不到,絕對是將貨就價。其他散叫的壽司也是如此,整個午餐唯一可最的只可是炸鰻魚了﹗起碼炸得熱辣辣,夠香口。雖說整餐並不貴,只需八十多元,但以這價錢吃這些「只為吃飽而吃」的食物便完全不值,我相信一個幾塊錢的公仔麵也必定比這些好吃。若要我再來,我想不必了!
2005-05-24 12 瀏覽
生壽司非常普通, 平平無奇.反而帶子裙(前菜), 炸雞軟骨及牛油帶子幾好食
壽司非常普通, 平平無奇.
反而帶子裙(前菜), 炸雞軟骨及牛油帶子幾好食
2005-05-23 2 瀏覽
星期六午餐, 和老闆娘二人叫外賣。叫了雞肉軟骨串、蟹足棒壽司、鰻魚壽司、三文魚壽司、熟蝦壽司、蟹子壽司、加州反卷和芝麻八爪魚各一客。其實對這所店並沒有什麼期望, 所以也沒有失望。以這個價錢來衡量, 食物質素算是可以接受的。唯一不滿的是, 他們竟然把生和熟的壽司放在一起, 這樣細菌很容易交叉感染。送餐速度都算不錯, 三十分鐘送到。會員卡還有九折。^^
星期六午餐, 和老闆娘二人叫外賣。

送餐速度都算不錯, 三十分鐘送到。

會員卡還有九折。^^
tea time 時段及lunch 時段的食物都好難食。但迴轉d三文魚好大件^^ok 新鮮。咁多間元綠,呢間算唔錯,旺角果幾間真係...不過服務態度唔好。環境唔錯~
2005-05-17 3 瀏覽
sashimi新鮮度算中規中矩,但發現魚生有骨要扣分!環境ok,放在迴轉軌上的壽司選擇不多,想吃特別壽司還是要自己order.當迴轉軌上新鮮感欠俸, 為何元綠?
sashimi新鮮度算中規中矩,但發現魚生有骨要扣分!
當迴轉軌上新鮮感欠俸, 為何元綠?
2005-05-02 4 瀏覽
上星期女友突然想食壽司,不過又夜咯,就近近地去屋企附近既元綠。一埋到去就覺得個接待既好呆,目無表情咁唔知做咩。問我地要卡位定迴轉位啦,我地話卡位,佢就話迴轉位鬆D,係人都知卡位好坐D啦下話。咁我都知道佢地係冇位冇所謂啦。坐低叫左幾份新推出既壽司,基本上係一貫連鎖式壽司店水準,冇話好定差。但D服務生真係好呆滯囉,冇笑容不突止效率都唔算快。下次都係早少少走入元朗好過,起碼雖然服務一樣,但質素好好多丫嘛。

一埋到去就覺得個接待既好呆,目無表情咁唔知做咩。

咁我都知道佢地係冇位冇所謂啦。

但D服務生真係好呆滯囉,冇笑容不突止效率都唔算快。

面積較其他元綠分店為大, 筫係豪裝, 設有梳化卡位, 而有幾排卡位旁邊更掛上一排垂珠簾, 凝造出私人空間感覺, 迴轉line亦較長, 可容納很多食家。新一代的元綠供應的食物種類很多元化, 近似居酒屋。我與朋友2人點左軟殼蟹手卷、三文魚壽司、劍魚壽司、鰻魚壽司、天婦羅蝦壽司、炸海鮮露筍卷、螺肉、同埋2杯Latte。軟殼蟹炸得幾脆仲有生菜及沙律醬喺入面, 紫菜亦夠脆, 三文魚幾新鮮, 最值得推薦係炸海鮮露筍卷, 內裏唔知係蝦膠定係蟹肉(百花膠)同埋露筍用紫菜卷成, 面頭有少許蟹子, 炸成天婦羅的卷物, 露筍幾鮮甜, 口感幾好, 我朋友試後大讚"掂"。杯Latte幾夠奶味, 好香滑同埋夠熱, 最怕飲熱咖啡唔夠熱架嘛。壽司整體質素滿意, 今次唔係太肚餓, 所以試左唔係好多款, 下次會嚟試埋居酒屋小食。順帶一提, 待應及經理們應該多帶點笑容!

順帶一提, 待應及經理們應該多帶點笑容!
2004-10-23 6 瀏覽
假期去了鑽石山,友人提議吃日本餐,剛巧有張7折Coupon,帶她去這間開張不久的元綠。頗多人等位,接待員自動給兩張飛仔,一張等迴轉位,一張等,的Number一路領先,結果卻是有迴轉位先。一坐下,奇怪,椅子很低,根本只能平望迴轉帶子,周圍都是一樣,這間元祿設計有點奇怪。在迴轉帶取了一客三文魚壽司,過得去,然後用Order紙點了:三色刺身﹝三文魚,八爪魚,北寄貝﹞,來時每片也肥厚,不過無鮮味。中華沙律,辣螺肉,一般。牛油粟米,牛油帶子,沒驚喜。蟹子沙律手卷,加州手卷,上時兩件也一模一樣,都是蟹子沙律,但其中一件多了條牛油果,詢問之後,得到的答案竟是有牛油果就是加州手卷﹝!﹞,友人和我也很疑惑,加州手卷不是蟹柳條蛋條嗎?Anyway,手卷也不好吃,沙律汁太多。理單18x大元,沒有Check單,現在有點疑惑,7折應該可以便宜多一點?10月前還有張200元減50元Coupon,用完Coupon 應該不太考慮了。

中華沙律,辣螺肉,一般。

牛油粟米,牛油帶子,沒驚喜。

2004-08-28 9 瀏覽
呢間分店新開左幾日, 有coupon (7折), 所以黎食下~之前有d宣傳單張話個"吉列豬扒鍋"特價$10 (原價$39)咪諗住問下係咪真係特價囉(因為見佢d menu都冇寫)點知個waitress(好似叫莊靜雯)埋到黎答果陣望都唔望我地,點我地果陣仲要"咩"晒咀,個樣勁不肖~之後我地有碟野都未食晒佢問都唔問就收左佢...都唔知佢想點呀好似d野執遲陣會死咁~佢咁既態度真係好似唔想撈咁不過冇計既我見全店有大部分既店員都係木口木面冇黎笑容咁~可能呢d就係物以類聚啦至於食物放面,都冇話特別好食因為間間元綠都差唔多~
咪諗住問下係咪真係特價囉(因為見佢d menu都冇寫)
之後我地有碟野都未食晒
佢問都唔問就收左佢...都唔知佢想點呀
好似d野執遲陣會死咁~
佢咁既態度真係好似唔想撈咁
不過冇計既
我見全店有大部分既店員都係木口木面冇黎笑容咁~
可能呢d就係物以類聚啦

至於食物放面,都冇話特別好食
因為間間元綠都差唔多~