2024-08-16 146 瀏覽
叫個早餐40蚊得火腿粉蛋已經小貴間野得幾個客堂食緊,又無外賣單,諗住外賣都唔會耐,點知等足十幾分鐘返到公司打開仲要小左個包好啦,打落去講完咩事,直接俾佢cut 線

叫個早餐40蚊得火腿粉蛋已經小貴
返到公司打開仲要小左個包
好啦,打落去講完咩事,直接俾佢cut 線
2024-08-16
早餐
2024-04-25 494 瀏覽
黃埔好多餐廳都已經食過,食到悶,之前經過見到新開無耐,門面裝修好似幾好既餐廳都一直想去試試。店舖7:30開業,奈何趕唔上返工時間,一直無機會試,今次終於有時間去試,點知一失足成千古恨😓坐入去,客人唔算多,3-4枱,諗住可以輕鬆快捷食完點知從落單到上齊,用左25分鐘。首先服務態度,本身諗住新開張,客人唔算多,態度會好些少,點知大失所望,叫左落單2-3次先有人理,都唔緊要,落左兩個餐後想要杯熱水,樓面2個人,一個聽到完全無視,再問第二個身型較豐滿既女士,先串串貢咁望去旁邊指自己去拎,都算數,人地規矩係咁都無辦法,但係唔耐煩既態度表情己經令人好討厭。到10分鐘左右,一通粉一麵先到,時間都正常,但係湯底淡,白烚雞柳無味又柴,失敗。火腿通無咩好講,湯底一樣。幾分鐘後女友先黎煎熟蛋餐包都無咩問題,但當時望住水吧出餐位就見個位豐滿服務員,徒手拎個餐包入袋比外賣,就留個心眼。(此樓面全程收枱收銀出餐,都無戴手套無洗過手)之後等多幾分鐘就黎我叫既荷包蛋,上枱一刻己經望到同女友熟蛋無咩分別,問個豐滿服務員,一開始佢都死口話佢地反蛋係咁,之後自知理虧先拎返去換,個碟餐包+蛋就放係出餐位。當時水吧負責煎蛋既男
黃埔好多餐廳都已經食過,食到悶,
之前經過見到新開無耐,
門面裝修好似幾好既餐廳都一直想去試試。
店舖7:30開業,奈何趕唔上返工時間,
一直無機會試,今次終於有時間去試,
點知一失足成千古恨😓

坐入去,客人唔算多,3-4枱,
諗住可以輕鬆快捷食完
點知從落單到上齊,用左25分鐘。

首先服務態度,本身諗住新開張,
客人唔算多,態度會好些少,點知大失所望,
但係唔耐煩既態度表情己經令人好討厭。

到10分鐘左右,一通粉一麵先到,時間都正常,
但係湯底淡,白烚雞柳無味又柴,失敗。
火腿通無咩好講,湯底一樣。

幾分鐘後女友先黎煎熟蛋餐包都無咩問題,
但當時望住水吧出餐位就見個位豐滿服務員
徒手拎個餐包入袋比外賣,就留個心眼。
(此樓面全程收枱收銀出餐,都無戴手套無洗過手)

之後等多幾分鐘就黎我叫既荷包蛋,
上枱一刻己經望到同女友熟蛋無咩分別,
個碟餐包+蛋就放係出餐位。

當時水吧負責煎蛋既男員工知道要換之後,
唔知做咩又走出去收銀,
幾分鐘後先返黎處理我隻蛋,從新煎過之後,
我親眼望住佢又係徒手將舊餐包拎去新蛋上面,
睇住佢從水吧到收銀再返水吧煎蛋拎包,
全程無手套無洗手,
真係忍唔住鬧佢叫佢換過個包,
仲一直唔服氣咁啤住我,
忍無可忍先寫呢個評語🔥

一間餐廳食物質素先唔講,
最起碼基本服務態度,衛生清潔都做唔好,
勸喻各位食客小心😓
嫩雞米(改麵)
2024-04-25
早餐
2024-04-02 430 瀏覽
平日行過都見到條小隊排緊,果日行過冇人即刻入去试下。。雖然選擇唔多,午餐叫左雞排,好得意飯可選芝士(類似risotto),我選了青咖哩汁。。。有d後悔,雞扒好滑好好味,太陽蛋好好味但原本好期待既青咖哩飯就好失望。。得少少汁仲要冇咩味早知试risotto....好彩有蛋汁撈飯。最後埋单时俾現金,服務態度ok la,不過水要自己倒。。埋单時cashier姐姐非常唔好意思咁找了12個$1俾我
但原本好期待既青咖哩飯就好失望。。得少少汁仲要冇咩味
2024-03-31 262 瀏覽
黃埔麥記旁邊間冰室,上年新開後見OpenRice劣評如潮,茶餐廳又貴又伏又差服務態度,連我都無去試伏。開左好似唔夠一年就一分為二,其中呢間兆記餐室外表跟一般茶餐廳冰室無異,但招牌寫住「金牌肉餅」就令我有興趣一試。① 黃油鹹蛋蒸肉餅 $60餐牌上標明用西班牙黑毛豬X本地豬X真材配料,以黃金比例85%梅肉加15%五花。塊蒸肉餅略嫌唔夠厚身,但都唔算細份。唔知肉餅係咪落左馬蹄粒,食落有一粒粒口感,好食。② 酥炸珍寶雞扒伴櫻花蝦炒蛋飯 $62本身想試兩款肉餅,但見到呢個當日午餐又好吸引喎!雞扒有兩大塊,炸到有少少似家鄉雞,炸粉唔太厚,肉質嫰滑。櫻花蝦集中在炒蛋中間,蛋有蛋汁,唔係炒老蛋,份量好足!.一條大馬路之隔,餐牌上價錢貴左十幾蚊,但食物質素都尚算不錯。餐飲跟一貫茶餐廳收費,配凍飲加 $3,跟紅豆冰加 $14
黃油鹹蛋蒸肉餅

① 黃油鹹蛋蒸肉餅 $60
酥炸珍寶雞扒伴櫻花蝦炒蛋飯

② 酥炸珍寶雞扒伴櫻花蝦炒蛋飯 $62
黃油鹹蛋蒸肉餅
酥炸珍寶雞扒伴櫻花蝦炒蛋飯
2024-02-28 397 瀏覽
呢間新開餐廳認真失敗🙅🏼‍♀️係香港求其一間茶餐廳都好食過佢 款式已經吾多 黎來黎去都係果幾樣野 但要又係度整式整水喔 一般水準都冇 真係極之失望 環境又污糟 周圍有垃圾都冇人掃下 員工又吾係見佢好忙呀 可能以為垃圾收埋係台底吾覺眼 就覺得好干淨🤣食物黎到 真係大開眼界囉 🤔青咖哩冇青色 失敗😔雞扒冇味 失敗☹️常餐 沙爹牛面冇配奄列多士 失敗 ☹️面底仲吾係出前一丁 失敗😔真係對吾住個價錢囉 又吾係大碗過人 出色過人 吾明白佢既收費標準係咩呢間野 我食左第一啖已經同朋友講 一定要寫食評 吾係對吾住自己 好想話俾未黎幫襯既人知 不可可一 吾好俾機會佢 令到自己個味蕾有受傷

食物黎到 真係大開眼界囉 🤔
青咖哩冇青色 失敗😔
雞扒冇味 失敗☹️

沙爹牛面
青咖喱雞扒飯
2024-02-14 297 瀏覽
之前行過經過發現新開左間茶餐廳,見佢既Menu幾吸引,所以今日就去試下佢個早餐👍🏻個裝修係日本既木系裝修,坐位都算闊落, 座位同座位中間有啲小植物🪴感覺幾清新舒適。另外今朝我一個人食早餐,待應都叫我坐個4人卡位,而且都有主動拎水埋黎。🌟 早1 - 菠蘿包+西煎雙蛋🍳|$36+凍飲$3平時好小見有茶餐廳有呢個組個合,覺得幾特別。講返個菠蘿包先,上碟既時候熱熱地,個菠蘿🍍包皮幾脆幾香,都幾推薦。煎蛋都幾嫩滑唔太油。凍奶茶都OK濃濃地有茶味。整體黎講食物幾好食,環景舒適不過價錢輕微偏貴。😋推薦指數:8/10

🌟 早1 - 菠蘿包+西煎雙蛋🍳|$36+凍飲$3

整體黎講食物幾好食,環景舒適不過價錢輕微偏貴。

😋推薦指數:8/10
黃埔是我成長的地方,以前住黃埔,覺得黃埔最吸引的地方就是多食市,食早餐永遠最鍾意就係去茶餐廳,貪有炒蛋同多士,仲有美味的公仔麵🍜😆。今次經過黃埔麥當勞附近,見到新開的茶餐廳,二話不說入去食個早餐先😎。因為新開暫時只收現金。這間茶餐廳以現在最流行的木系裝修,我鍾意佢嗰餐牌,「香港風味」配上懷舊綠色和橙色,仲有好多得意的食物插畫,好可愛❤️。早餐選擇也很多,最特別是竟然有🐓雞柳湯意粉🍝,未試過見到有間茶餐廳有雞柳意粉,雞蛋可以選煎蛋,或者炒蛋,我選了炒蛋。食物來到的時候,令人驚喜就是有一個餐包,唔知道大家會唔會好似我咁樣,我對「餐包」情有獨鍾,細個當考試好,家人就會帶我去舊式扒房,最令人深刻,就是羅宋湯配餐包。現在好多茶餐廳都用多士,已經好少有餐廳提供餐包。炒蛋份量多,餐包軟綿綿配上牛油,另外雞柳湯意粉,雞柳不會死鹹,肉質也很腍,配上忌廉雞湯,帶有一種❤️家的味道。這裏坐得很舒服,早上最需要的就是一個簡簡單單的早餐🥣,簡單的意思是不用太Heavy,就是不用食加工食物,這裏做得到。我不用再選擇午餐肉或者腸仔,我可以選擇雞柳,期待下次再去!❤️

雞柳湯意粉

$40 (早餐)
雞柳湯意粉