2010-05-04 662 瀏覽
上文提及(細佬)小寶寶要留院,位於第三街(方舟動物診所),媽媽上午已在此伴箸他,我於四時許到達。爸媽一起為這少爺仔守候了一輪。六時左右來此吃煱蠔仔粥,一份白灼豬膶牛肉,一隻糖心皮旦,一支細啤酒。所有食物都有水準,只是心裏忐忑,說不出話來;同夜:於我們眼前,歷幾番搶救,最後(細佬)小寶寶真的離爸媽而去,上天堂了.........孩子,若果緣份真的能起作用,爸媽必定於來生再跟你們這班麻煩狗一起生活下去!
2010-05-02
$55.00
2009-12-15 371 瀏覽
三餐又兩餐ge舖頭已經講過無謂再打叫左炒蜆,蠔仔蛋同炒豆苗炒蜆好細隻,有少少沙,味道不錯但我覺得唔夠熱蠔仔蛋真係好大份,多到食唔曬,油左d(好難避免),都好食ge豆苗一定好食ga la好多人外賣,你話好好味又未至於不過呢個價真係值ge
三餐又兩餐ge舖頭已經講過無謂再打

叫左炒蜆,蠔仔蛋同炒豆苗
炒蜆好細隻,有少少沙,味道不錯但我覺得唔夠熱
豆苗一定好食ga la

好多人外賣,你話好好味又未至於
不過呢個價真係值ge
2009-12-09 456 瀏覽
有點事缺到夜了也未開飯,所以捉了女友去吃個宵夜,接了女友過後,就走到附近找吃的,在夜深人靜的西營盤,要找吃的又可以說是難,但又其實不太難,因為只要走到較近電車路,還開門的店子仍是挺多的。走着走着,最後決定和女友去吃小菜,見此處夜深還有多枱食客在光顧,質素應該不賴吧,一於就來快吃個便飯,被安排了坐廁所對出,做了廁所長,認真不高興,但由於其他枱又坐滿人,也拿它沒有辦法,也是快吃快走吧,所以快快手的點了兩個小菜及一個碟頭飯,應該都夠吃的了。碟頭飯要了枝竹火腩飯,誰想到原來枝竹火腩及白飯是分開上的,所以是夜吃的不是兩個小菜及一個碟頭飯,而是三個小菜及一碗白飯,枝竹火腩很明顯是即炒出來,熱騰騰的,濕炒也還感受到其鑊氣,枝竹濕炒下,煮得軟腍吸飽味,反之火腩太硬,肉又嚡又死實,除了枝竹及火腩外,也有生菜、草菇及薑蔥,生菜軟腍沾滿汁又是好吃,薑蔥用來提味也稱職,總合來說很不錯;至於那碗白飯也是一貫的中國白米,煮得粒粒分明,硬度適中,配上各式小菜吃,又真的很易吃光。之後要了碟唔會飽肚的豉椒炒蜆,點此道純粹也是貪平,三十六元一碟炒蜆,也真的是第一次見,此碟豉椒炒蜆,除了用上豉汁之外,也用了很多的蔥段及青椒

之後要了碟唔會飽肚的豉椒炒蜆,點此道純粹也是貪平,三十六元一碟炒蜆,也真的是第一次見,此碟豉椒炒蜆,除了用上豉汁之外,也用了很多的蔥段及青椒粒來同炒,比平時光吃用豆豉加洋蔥來炒的,又有另一番感受,蔥段及青椒粒的存在彌補了一點豆豉粒不足的缺陷,而蜆肉如蚊形的大小,但一粒沙也沒有,而且以三十六元一份來說,份量又不算少,當是過吓口癮也不錯。

之後再來一個很能下飯的茄子煲,此港式的茄子煲,當然要有點鹹魚才對味,吃起來又真的有丁點鹹魚,雖然不算太香,但醬汁就是調得很是惹味,既有點鹹,又有點酸及甜,但稍嫌甜味太突出,加多點酸味去平衡更能塑造魚香的味道,至於另外的配角肉碎,店家用上了肥肉碎,對我來說當然好吃,吃起來又腍又有油香,至於主角茄子煮得非常軟腍,在濃油茨汁的浸淫下,吃起來吸飽了魚香的味道,美味也。

吃飽過後,挺滿足,真的想不到這不起眼的小店,發出的光和熱真的不容小覤。
小店發出的光和熱
小菜多款式,而且價錢又實惠
枝竹火腩濕炒也可感受到其鑊氣
白飯硬度適中,煮得粒粒分明
醬汁就是調得很是惹味,而且真的有鹹魚
茄子煮得非常軟腍,吃起來吸飽了魚香的味道
此碟豉椒炒蜆挺惹味的
蜆肉如蚊形的大小,但一粒沙也沒有
2009-12-01
小店發出的光和熱
小菜多款式,而且價錢又實惠
醬汁就是調得很是惹味,而且真的有鹹魚
茄子煮得非常軟腍,吃起來吸飽了魚香的味道
此碟豉椒炒蜆挺惹味的
  • 茄子煲
2009-10-04 317 瀏覽
咪睇佢小店一間,做到租埋隔離舖放桌椅,再租埋隔離舖..都算巴閉平時1至日夜晚八九點都爆場,星期五晚行過光記門口實見好多靚車停係到..雖然其門如市;唔好諗住好貴,佢至出名至哂家既沙嗲牛肉炒河都係$30元真係抵食到痺..好多時宵夜晚飯我都外賣一個,平靚正就算坐低食一樣咁正,沙嗲牛肉炒河$30---沙嗲有D洋葸同波羅粒,河粉又香又滑,牛肉就唔使寄望架啦!!椒鹽骨$48----好味,又香又鮮,有一小邊肥肉爆得香口干炒牛河$30---炒得好過大把茶餐廳,夠色之餘,又香,又唔會悴濕濕..蘭花鮮尤$48----佢炒得拍住酒樓,但冇加一冇荼位,係人氣高企因數之一講真;有邊個唔中意又平,又靚??佢咁爆梗有原因

真係抵食到痺..好多時宵夜晚飯我都外賣一個,平靚正

就算坐低食一樣咁正,

椒鹽骨$48----好味,又香又鮮,有一小邊肥肉爆得香口

講真;有邊個唔中意又平,又靚??佢咁爆梗有原因
干牛河
沙嗲牛河
2009-10-03
干牛河
沙嗲牛河
  • 沙嗲牛肉炒河
2008-12-28 234 瀏覽
與大班朋友食飯,相約到這裡食小菜。叫了九味菜,等了十幾分鐘還未來一碟...炒蜆 - 很細隻,不入味雞腳 - GREAT~ 好入味魚肉茄子 - 好味多汁啫啫雞煲 - 好味!豬潤很爽口,雞又入味豆苗 - 一般上來看先知蠔粥才是出名菜式,下次要試蠔粥、蠔餅

炒蜆 - 很細隻,不入味
雞腳 - GREAT~ 好入味
魚肉茄子 - 好味多汁
啫啫雞煲 - 好味!豬潤很爽口,雞又入味
豆苗 - 一般

上來看先知蠔粥才是出名菜式,下次要試蠔粥、蠔餅
  • 啫啫雞煲
2008-12-19 205 瀏覽
6個人黎食...叫左5樣野沙爹粉絲肥牛煲︰好多牛肉同粉絲,真係比足料帶子西蘭花︰咸左DD,但一樣幾大份幾好食蠔仔煎蛋︰好多=P好味雜菜煲︰唔錯炒蜆︰酒味幾重,不過都幾好食既野食份量好大,好足料,價錢又合理 =)
6個人黎食...叫左5樣野

沙爹粉絲肥牛煲︰好多牛肉同粉絲,真係比足料
帶子西蘭花︰咸左DD,但一樣幾大份幾好食
蠔仔煎蛋︰好多=P好味
雜菜煲︰唔錯
炒蜆︰酒味幾重,不過都幾好食既

野食份量好大,好足料,價錢又合理 =)
2008-01-18 135 瀏覽
昨日9點多, 到西環坤記食煲仔飯, 但要等1個鐘, 不等了, 去依巴食羊, 店員又話餸菜賣清, 不做我們生意, 眼見西環大多食肆都已關門, 不知怎辦時發現了光記, 在門外看了一會, 被店員招呼了進去, 因當時太肚餓根本沒有對食店有任可期望亦沒有細看餐牌, 看了一會就點了3個菜, 蠔仔粥(細都有12小碗, 多蠔仔米略為少了點, 湯味道好), 椒鹽九肚魚及沙拉骨(兩款都炸得很脆而乾身, 冇油膩感覺, 咸度適中, 凍了沒有變"林", 不過食到最後沙拉骨被沙律醬整"林"了), 份量很足, 起初以為2個人食不完, 但不知不覺間己把所有吃掉.
2007-11-26 100 瀏覽
bf熟西環地頭,下晝決定去上環永安買d野後,就決定黎呢度搵食,佢話呢間都好似好多人食,所以就黎試下。等左陣好快有位,好有大排檔feel,少少up dup不過都叫ok乾淨企理! 2個大食怪又叫左好多野...皮蛋拼海哲:溏心皮蛋正,海哲味道好好,bf話只嫌唔夠厚身,但係我覺得幾ok喎,我食左大半碟hoho~~~油炮田雞:田雞都幾鮮甜,同埋都幾大碟!蒜蓉粉絲象拔蚌他:55蚊有4隻,好抵食!!! 不過有少少蒸過火,但係都ok!!!椒鹽鮮魷:其實炸得好,個醬唔厚,魷魚亦鮮,但差少少唔夠咸,叫阿姐俾d華鹽自己點就岩岩好!炒豆苗:唔會熟得滯,只係$35.. 真係好抵呀....起菜等20分鐘到都唔算極慢既,但係阿姐阿哥招呼都好,果然係做街坊生意,抵我俾個笑面佢!! 下次要試下羊腩煲同例湯先得!
油炮田雞:田雞都幾鮮甜,同埋都幾大碟!
炒豆苗:唔會熟得滯,只係$35.. 真係好抵呀....

下次要試下羊腩煲同例湯先得!
2007-10-10 61 瀏覽
家住西環,基本上撻對拖鞋去幫襯就得。這裡是做街坊小菜加選擇有限的海鮮。每次必然之選是例湯或胡椒豬肝湯,仲有咕嚕肉。食物煮得好,抵食!其弊處是起菜超慢,冇耐性就咪幫襯。
家住西環,基本上撻對拖鞋去幫襯就得。
食物煮得好,抵食!其弊處是起菜超慢,冇耐性就咪幫襯。
2007-06-17 53 瀏覽
此店的糖心皮旦,次次都有水準。另蠔仔粥雖然無陳勤記的湯底厚,但都可以一試!枸杞浸豬潤,豬潤不會過老!good!最失望是虾醬通菜及豉油皇炒面!!!!通菜無甚虾醬味,且水汪汪的;都是(坤記煲仔飯)炒得好味点。炒面的面質亦不佳。可以不試!
2007-06-16 50 瀏覽
此店已光顧過幾次,它的糖心皮旦每次都好有水準!而小菜之中我較喜歡枸杞浸豬潤,蠔仔粥都不過不失。最失敗的一次是ORDER了虾醬通菜及豉油王炒麵!虾醬味極淡;而炒面亦不夠爽身,面條好靱!但會有下次!!
今日幫表姐整O的野,之後姨媽帶左我黎呢度食,佢地就黎過好多次, 我就第一次黎,未入去已經話呢度O的野好味架啦.勁!我地5個人叫左- 由於唔係我叫, 所以有O的名唔識,請見諒:1) XX炒聖子- 少辣,好味,有肉地架2) 清蒸西曹- 係魚黎架, O的肉好滑架3) 鮑片魚肚冬菇鴨掌煲- O的魚肚,冬菇都好好味,但O的鴨掌唔知係咪用左O的肉桂粉"葉"過, 我就覺得o的味道就麻麻, o的就好"林"既.4) 啫啫雞煲- 非常好味,我最鍾意食呢個,O的雞炸過,但唔乾"真真"5) 個湯都超好味,粉葛豬骨XX豆希望再有機會黎食,但對我黎講就遠左O的。

1) XX炒聖子- 少辣,好味,有肉地架
2) 清蒸西曹- 係魚黎架, O的肉好滑架
5) 個湯都超好味,粉葛豬骨XX豆

希望再有機會黎食,但對我黎講就遠左O的。
(非會員)
2007-04-23 45 瀏覽
4月21日星期六晚約7點左右女朋友帶我去食飯,一個非常不潔的環境及黑暗地方。但又非常多人排隊等候食。細路要等到7點半到入座要成8點半先有第一個?食。死味!三?一湯。例湯粉葛煲豬骨?但係真有細細一隻烏蠅仔係裡面游水,救命巳經飲晒先見到,雖然例湯係好味,但以經有暗影。女友話當年有報導指有小強添。抄蜆好味沙拉骨佢比原創北角東寶整得無咁肥溜好味蝦醬通菜好味低食,不果有烏蠅仔例湯會再去
抄蜆好味
沙拉骨佢比原創北角東寶整得無咁肥溜好味
蝦醬通菜好味

低食,不果有烏蠅仔例湯
會再去
2006-02-06 50 瀏覽
都食o左好幾年, 雖然唔係果頭街坊, 但一個月都會同我老公搭車幫襯兩次, 去親都食我至愛o既飽片冬菇鴨掌煲. 通常會叫多3個食送, 或者2食送1湯, 加個白飯, 埋單都係百鬆D蚊. 方魚肉碎泡飯好食, D湯好甜. 基本上我食過好多款小菜都好食. 服務態度好過好多餐廳, 上次去仲有鬼佬幫襯添喎! 個阿姐仲用英文同鬼佬寒暄幾句, 真係睇唔出阿姐咁勁!敝除環境, 簡直抵食又好食. 好過附近比較出名o既嘉記.
敝除環境, 簡直抵食又好食. 好過附近比較出名o既嘉記.
(非會員)
抵食, 份量夠, 好食, 夠鑊氣, 正, 但點解咁正既地方只得一個食評?!我最愛呢度既例湯, 足料又冇味精, 自己煲都費事!所有海鮮都係推介, 個人最鍾意薑蔥美國豪, 大隻又鮮甜, 諗起都流口水其他小抄都好好味, 求其叫個抄飯都好食過人!

我最愛呢度既例湯, 足料又冇味精, 自己煲都費事!

其他小抄都好好味, 求其叫個抄飯都好食過人!