2024-01-26 137 瀏覽
網上見到介紹 專登過嚟試下仲好好彩地唔需要排隊🙃我哋叫左4樣食物·蛋炒腸粉喺餐牌度睇到就覺得一定要嗌但有啲小失望無咩特別而且有啲油·胡椒小籠包湯最近天氣凍冰冰 飲啖湯真係好舒服少少辣 但對於唔食辣既我都算友善而小籠包就正常發揮·香煎脆蛋肉餅飯話就話豬油撈飯但只感覺係豉油撈飯無左豬油既香味而且肉餅味道偏淡·滑蛋叉燒飯呢個味道好似細個食到既味道而且將叉燒切絲 可以啖啖肉啖啖蛋超級好食😋整體黎講 都算不錯值得去食 而且價錢優惠
網上見到介紹 專登過嚟試下

超級好食😋

整體黎講 都算不錯
值得去食 而且價錢優惠

2024-01-25
2 分鐘 (堂食)
啱啱行過旺角,一個轉角入到「兩草」,場面好似返到阿婆廚房般,熱鬧又親切。🍳 肚餓就直頭點咗個香煎脆邊蛋肉餅飯,眼見隻蛋個樣燶邊得嚟又流心,真係大滿足!肉餅入口又鬆又香,同飯絲毫唔搶戲,簡直係完美搭檔。轉個頭試咗個滑蛋叉燒飯,熱騰騰嘅滑蛋真係得意呀,蛋香撲鼻嗰刻,簡直係幸福感爆燈!😋 叉燒雖然條條切開,少咗啲傳統感,但味道仲係嗲味十足,同滑蛋夾埋,咸香得嚟唔膩口。而家講到嗰個豬油渣溫泉蛋撈飯,呢個真係我心水推介!豬油渣脆口得滯,把嗲味撈開,飯粒沾滿金黃既溫泉蛋,一嘴口都係幸福嘅味道。講到蛋炒豬腸粉,啲腸粉軟滑得嚟帶有豬油嘅醇香,同炒蛋撈埋一齊,簡直係夾得好緊密。👌 嘗下甜,咖央西多士就岩曬。鬆脆多士配上呢啲剛啱甜嘅醬,雖然微涼了啲,但仲係掛住口呀!飲品揀咗凍檸檬薏米水,酸酸甜甜,為呢頓小飯落咗個好彩頭。下次再拉朋友一齊嚟,一試再試味道滿足,嚟「兩草」真係咁簡單!

2024-01-18 140 瀏覽
門口都keep 住有人係到排隊,要等齊人先可以入座。🍲小籠包胡椒湯$40 胡椒湯味都幾濃郁,小辣,小籠包就普普通通🍚豬油渣溫泉蛋撈飯$38脆卜卜嘅豬油渣,雖然好邪惡,但撈埋飯係幾香 🫔蛋炒豬腸粉$27豬腸粉幾香口,加小小辣椒油重夾,佢辣椒油都偏鹹辣🍘香煎脆邊蛋肉餅飯$42 完全係比隻太陽蛋吸引而叫,脆邊再加埋流心🥪咖央多士$24又真係幾薄,不過就唔算太甜,OKTotal: $186整體嚟講,夜晚時段人流都幾多,環境就真係幾迫,同埋都要快食,但錢價就真係完全取勝了。
門口都keep 住有人係到排隊,要等齊人先可以入座。

🍲小籠包胡椒湯$40
胡椒湯味都幾濃郁,小辣,小籠包就普普通通

🍚豬油渣溫泉蛋撈飯$38
脆卜卜嘅豬油渣,雖然好邪惡,但撈埋飯係幾香

🫔蛋炒豬腸粉$27
豬腸粉幾香口,加小小辣椒油重夾,佢辣椒油都偏鹹辣

🍘香煎脆邊蛋肉餅飯$42
完全係比隻太陽蛋吸引而叫,脆邊再加埋流心

🥪咖央多士$24

又真係幾薄,不過就唔算太甜,OK
Total: $186

2024-01-08 192 瀏覽
🌱兩草🌱馬來西亞美食,價錢實惠,餐廳裝修都係較為舊式,面積唔算大,估唔到去到滿座😱,睇嚟真係唔惹少,要試吓佢哋嘅招牌菜,馬來西亞必食肉骨茶先😆😆🥪咖央多士 $24 :其實佢哋呢度嘅價錢真係超抵,好似呢一款咖央多士都只係$24一份,食物質素好少會又平又正,好似呢度咁,睇相都知佢薄到冇得再薄😩,當然要好考功夫😌,佢似係一塊麵包再分開兩塊嚟焗😩,不過裏面嘅餡料唔錯,幾重咖央味,就係薄薄一層😌💚蛋炒豬腸粉 $27 :至於另外一份小食蛋炒腸粉,味道唔算太特別😩,腸粉嘅皮都係比較厚,比較乾身,雖然係蛋蔥炒,不過香味唔濃郁😩,油份比較多,整體一般😩🍜胡椒肉骨湯米 $45 :另外叫咗一碗湯麵,係秘製胡椒肉骨茶湯底,味道唔錯,只係冇咗嗰種好重嘅中藥藥材味,胡椒味唔算好重🤔,肉方面煮得比較腍身,食落都有肉汁,肉味都幾重😋,口感唔錯👍🏻🥟小籠包胡椒湯 $40 :最後叫咗一份小籠包,佢係用咗胡椒湯底製成嘅湯小籠包,有四大粒,咬落餡料豐富😍,肉餡夠嫩帶有肉汁,不過皮比較厚粉😩,要改善下,食嘅時候可以連埋湯一齊,湯底唔會過鹹,胡椒味都較重,所以冬天食一流👏🏻👏🏻
🌱兩草🌱

2024-01-07 3279 瀏覽
成間店都好大陣懷舊味佢哋嘅枱仲要係木紋摺檯真係好有回憶不過呢度都唔淨止有港式嘢食仲有馬來西亞菜的滑蛋叉燒三文治 - $25本身諗緊叫滑蛋叉燒飯定脆邊蛋飯好一見到呢個三文治即刻做到決擇因為叫晒兩個飯一定食唔晒但三文治就可以試到個叉燒蛋之餘又一定食得晒呢份三文治都幾足料滑蛋生熟程度啱啱好夠滑之餘又唔會生到一拎上手食就跌岀嚟叉燒份量好多係略嫌有少少碎不過唔知係咪特登架呢?蛋炒豬腸粉 - $27油膩感爆登但腸粉係好滑嘅加埋雞蛋炒都幾夾加少少豉油已好好味香煎脆邊蛋肉餅飯 - $42十分欣賞個脆邊蛋因為真係好脆蛋黃夠晒大粒同流心以為會係蒸肉餅點知原來係用煎炸方式嚟整都幾香口飯底撈咗豬油同豉油所以成個飯都變得好好味朋友鍾意食蔥仲要叫埋多蔥雖然我唔太食咁生嘅蔥但咁嘅配搭又幾OK小籠包胡椒湯 - $40胡椒湯都係岀色有好重嘅胡椒味小籠包咬開好多湯汁肉味都幾濃郁而且夾得起個皮唔會一夾就爛但都唔會覺得好硬或者好厚胡椒肉骨茶 - $38入面嗰幾嚿肉都幾鞋口飲落係好重嘅胡椒味天氣凍飲完個身係真係暖咗嘅不過同朋友一致都係鍾意藥材味重啲嘅肉骨茶多啲淨香茅雞扒 - $22本身唔諗住叫呢個不過見到隔離枱叫咗個雞扒飯勁香
成間店都好大陣懷舊味

滑蛋生熟程度啱啱好
夠滑之餘又唔會生到一拎上手食就跌岀嚟
叉燒份量好多
係略嫌有少少碎
不過唔知係咪特登架呢?

蛋炒豬腸粉 - $27

仲有少少甜甜哋咁
可以中和返頭先食咗咁多油膩嘅嘢
而且感覺都幾下火
2024-01-04
30 分鐘 (堂食)
滑蛋叉燒三文治
淨香茅雞扒
2024-01-04 95 瀏覽
第二次來到兩草,這次為了食正餐前先填一填肚。三點左右到場,店員入座前清楚告知3:30截單,4:00需要落場。場內使用QR code落單,網頁內有食物圖片。傳統而新淨嘅裝修。叫左小籠包胡椒湯,胡椒味好足夠,飲落去少少辣好暖胃。小籠包一口size,肉味鮮嫩。叫了一份傳統豬腸粉,醬汁滲透每條腸粉,唔會話咬開之後仲係白雪雪,加上炒蛋和蔥花,令到腸粉更有香味。另外叫了肉骨茶胡椒湯米,排骨燉得好腍,一咬就從排骨鬆脫。
第二次來到兩草,這次為了食正餐前先填一填肚。

場內使用QR code落單,網頁內有食物圖片。

傳統而新淨嘅裝修。

另外叫了肉骨茶胡椒湯米,排骨燉得好腍,一咬就從排骨鬆脫。

2024-01-01
  • 小籠包胡椒湯
  • 蛋炒豬腸粉
2023-12-25 112 瀏覽
今日黎到旺角「兩草」,環境好舒服,員工好友善,不過排隊需要較長時間,野食又平又好味,勝價比好高,難怪咁多人排隊!·油菜 ($15)好爽甜新鮮,煮得啱啱好,唔會太軟或太硬。·蛋炒豬腸粉 ($25)豬腸粉好滑,炒得好香啱啱好,少少焦好好味!·咖央多士 ($22)多士煎得好香,夾埋咖央,多士夠脆,咖央夠香,飯后甜品勁正。·小籠包胡椒湯 ($40)小籠包皮好薄,湯汁好鮮甜,胡椒湯好香口,成碗湯都飲曬。·香煎脆邊蛋肉餅飯 ($40)蛋煎得好香口,脆邊好脆,肉餅煎得好香。兩草 (白布街) (旺角)旺角白布街16號地舖

·油菜 ($15)
好爽甜新鮮,煮得啱啱好,唔會太軟或太硬。

·蛋炒豬腸粉 ($25)
豬腸粉好滑,炒得好香啱啱好,少少焦好好味!
·咖央多士 ($22)
多士煎得好香,夾埋咖央,多士夠脆,咖央夠香,飯后甜品勁正。

·小籠包胡椒湯 ($40)
小籠包皮好薄,湯汁好鮮甜,胡椒湯好香口,成碗湯都飲曬。

·香煎脆邊蛋肉餅飯 ($40)
蛋煎得好香口,脆邊好脆,肉餅煎得好香。

兩草 (白布街) (旺角)
旺角白布街16號地舖
2023-12-20 98 瀏覽
迫 份量少 講普通話個個啊姨極到差d反枱 一開始朋友手機落可樂 黎到係暖既 之後好似撳錯 同番佢講 之後佢就話你不是要暖的嗎 我地就話撳錯 之後個啊姨反晒白眼 趕客樣 之後野食上個時 係咁將d野食係一邊枱角係咁推入黎 d野落d跌晒 但佢照推放野仲要嘭嘭聲
放野仲要嘭嘭聲
2023-11-29 186 瀏覽
懷舊風格八九十年代屋邨枱櫈鋪頭理念係用「兩草」解決口腹需要喺2023年實際當然無可能但係仍然做到價廉物美嘅水平 難得咖吔多士肉骨茶肉餅煎蛋飯配埋佢地嘅豉油 好味煎腸粉
懷舊風格
八九十年代屋邨枱櫈

鋪頭理念係用「兩草」
解決口腹需要
喺2023年實際當然無可能
但係仍然做到價廉物美嘅水平 難得

咖吔多士

肉骨茶

肉餅煎蛋飯
配埋佢地嘅豉油 好味

煎腸粉
懷舊港式小店* 兩草🍃店面簡約日系🎋 唔知以為去左日本街頭😀餐廳入面係懷舊香港style😝 🎶紅色的跑車像是帶著神秘🔴 地下擺左d 可樂膠箱俾客人放袋嫁💛我加左錢配意米🍋水, 清清地淡淡既檸檬味. 好清新🌿黎打大魔王喇😈🐷豬油渣溫泉蛋撈飯🍚流心蛋 下面舖滿晒亂卜卜既豬油渣🐶 卜卜脆既豬油渣 撈埋落沾滿蛋汁粒粒分明既飯, 同時間食倒豬油香,蛋香. 係果種感覺喇🥰小籠包胡椒湯🥟個湯底飲一啖已經感受到胡椒既份量. 辣辣🌶️地, 一定好驅寒😝 小籠包爆晒汁. 我咬完一啖d 汁唔小心爆到成身都係. 店員俾左張濕紙巾我🤓 大家食果陣小心d 喇. 不過d 包皮我覺得再薄d 會更好😝招牌炸雞翼🐥喱個係必食item‼️ 雞翼炸得乾而脆. 但裡面依然保持肉質嫩滑. 勁juicy 🙊係咸香咸香既味道, 蝦醬Fans 唔好錯過喇☺️
懷舊港式小店* 兩草🍃

店面簡約日系🎋 唔知以為去左日本街頭😀

我加左錢配意米🍋水, 清清地淡淡既檸檬味. 好清新🌿

黎打大魔王喇😈
🐷豬油渣溫泉蛋撈飯🍚

小籠包胡椒湯🥟

招牌炸雞翼🐥

• 豬油渣溫泉蛋撈飯
  • 招牌炸雞翼
2023-11-10 335 瀏覽
黎到一間好有香港懷舊特式既馬來菜餐廳 店舖比較細 要walk in 排隊 1600-1700係落場時間喔~但份量就比較少 大家要留意喔~▪️ 豬油渣溫泉蛋撈飯 $38豬油渣非常香脆 啖啖豬油香味 再配掂埋蔥花與溫泉蛋撈埋一齊 極邪惡😛😛▪️小籠包胡椒湯 $40有4隻小籠包 配搭極重味既胡椒湯 比較有特式小籠包亦都皮薄 一咬即刻有肉汁好juicy ▪️ 咖央西多士 $24多士薄片烘得好香脆 啖啖都滿怖咖央醬 甜而不膩 但如果厚d口感更好▪️溫蛋叉燒飯 $40叉燒份量比較少配炒蛋 中規中矩比較普通▪️招牌炸雞翼 $27雞翼炸到熱辣辣上碟 脆卜卜冇得彈

▪️ 豬油渣溫泉蛋撈飯 $38

叉燒份量比較少配炒蛋 中規中矩比較普通

▪️招牌炸雞翼 $27
雞翼炸到熱辣辣上碟 脆卜卜冇得彈

2023-10-31 336 瀏覽
聽講好多遊客黎食但間舖名我聽都未聽過😂於是搵埋朋友一齊試試佢🥸兩個人叫左勁多嘢食👯‍♀️仲要加單🙊🙊🙊<羅漢果水>價錢唔算抵飲🙅🏻‍♀️唔係啲咩特別野都幾甜既🍬一餐半餐我覺得可以試下~<小籠包胡椒湯>胡椒味極重所以放棄咗胡椒湯食淨小籠包😂小籠包皮薄 內餡好juicy🫶🏻不過呢啲個人喜好黎嘅🤡我鍾意皮厚啲先可以食到麵粉味🥟肉質普通 但真係大大嚿啖啖肉💁🏻‍♀️<咖央多士>今日MVP🏆雖然係普通野但真係整得好脆好薄係咬落去會大大聲"咯咯"個隻🤤可能因為薄 咖央醬都唔需要多成個咖央食落一啲都唔Heavy好似食零食咁係咁啪最後加單叫多碟正🤡<滑蛋叉燒飯>貪心想食多啲其他嘢叫左少飯都唔算少既女仔岩岩好滑蛋超級滑仲有未熟透嘅蛋液🍳<豬油渣>非常脆口👍🏻唔算好厲害既油益味餸飯一流🤤🤤唔會油膩到好滯10幾蚊份量好多我認為係抵食既🙆🏻‍♀️<胡椒肉骨湯米>朋友叫咗呢一個胡椒味都好重但比起小籠包會清淡一啲我唔太好肉骨朋友表示鍾意食 覺得好香~------------------------------總結黎講好岩食😺每
聽講好多遊客黎食

價錢唔算抵飲🙅🏻‍♀️
唔係啲咩特別野
都幾甜既🍬
一餐半餐
我覺得可以試下~

<小籠包胡椒湯>

朋友叫咗呢一個
胡椒味都好重
但比起小籠包會清淡一啲
我唔太好肉骨
朋友表示鍾意食 覺得好香~

總結黎講好岩食😺
每樣野都有佢嘅過人之處
價錢唔貴好抵食👐🏻
係一間值得encore既食店👍🏻

5 分鐘 (堂食)
2023-10-30 486 瀏覽
早前終於去了心心念念的兩草吃它家的肉餅飯,吃過就會明白為甚麼會這麼有名,性價比超高~香煎脆邊蛋肉餅飯 HK$42煎蛋肉餅飯是兩草的招牌菜,燶邊蛋很大隻,個邊非常香脆,肉餅也很厚實,搭配豉油飯簡簡單單已經是最好吃𖤐ˊ˗ 豬油渣溫泉蛋撈飯 HK$38豬油渣炸到脆卜卜超級邪惡!再撈埋個半熟溫泉蛋和豉油飯,偶然吃一次也不會有罪惡感吧ʕ •ᴥ•ʔ其實另外還點了一份胡椒肉骨茶,不過忘了拍照,味道還不錯呢很有藥材味,天氣涼了很適合喝♡

香煎脆邊蛋肉餅飯 HK$42
豬油渣溫泉蛋撈飯

豬油渣溫泉蛋撈飯 HK$38

2023-10-13
豬油渣溫泉蛋撈飯
  • 胡椒肉骨茶
✨ 人氣平民食鋪「兩草」,主打多款馬來西亞嘅美食🇲🇾其實先後喺大坑、西環開過分店,不乏人氣🔥但都先後結業。最近,「兩草」喺旺角重開,即刻帶大家去試一試😜🥪 咖央多士 $24多士烘得十分香脆,食落香甜咖央味😋雖然多士好薄身,但食完無咁飽膩,可以食多一兩款食物😝🍳 蛋炒豬腸粉 $27蛋香味濃厚👍🏻即炒腸粉鑊氣十足,份量好適合女士🤤🥟 小籠包胡椒湯 $40其實只不過係胡椒湯加小籠包😂但小籠包十分多肉汁,小編無為意,一咬就肉汁四濺💦🍚 香煎脆邊蛋肉餅飯 $42特別要求多蔥花,真係一啲都無吝嗇👍🏻燶邊太陽蛋,無花無假,蛋黃十分飽滿,流心蛋黃🫧撈飯一流。肉餅肥瘦適中,輕輕煎香過兩面,入口鬆軟香口🥰🫕 胡椒肉骨茶 $38湯底都幾重胡椒味,飲落有少少胡辣🌶️天氣轉凍,飲依個一流☺️排骨肉質厚但軟腍,食落有一絲絲嘅肉絲,好容易脫骨進食😋.✨ 總結出餐速度好快,入座後限時一個鐘⏳絕對有足夠時間食,所以門口即使要排隊,翻桌速度咁快,好快都排到入去食😉兩草堅持貫徹「用兩草($20的俗稱)就可以食到地道美食」嘅理念💵所以食物價錢依然十分合理、十分親民,份量精緻,可以試多一兩款食物㖭☺️.⭐整體︰9.0/10⭐食物︰9

🥪 咖央多士 $24

🍳 蛋炒豬腸粉 $27
蛋香味濃厚👍🏻即炒腸粉鑊氣十足,份量好適合女士🤤

🥟 小籠包胡椒湯 $40

⭐環境︰8.5/10
⭐價錢︰9.5/10
2023-10-26
2023-10-15 2528 瀏覽
#搞串個pantry香港🇭🇰嘅懷舊美食好多都好邪惡😈,所以去到近年個個都要keep fit👟就少咗人講,就好似 #豬油渣 麵咁🐷。今次我哋意外地喺另一間評價幾好💬嘅 #旺角 餐廳度見返豬油渣嘅蹤影💕,一於就試下佢嘅邪惡料理啦😆!我哋嗌咗🔴餐肉脆邊蛋豬油飯($35)、🔵豬油渣溫泉蛋撈飯($38)、🟤淨豬油渣($15)、同埋🟠招牌炸雞翼($27)。舖頭都有堂食🍽️,而且價錢真係好抵食💰,今次我哋就選擇買走嚟食🛍️。餐肉脆邊蛋豬油飯🌟🌟🌟餐肉🐷厚度適中,而且表面煎香左🍳,咬落好滿足😋。加埋豉油同埋好多碎葱🧅,真係好惹味。唯一係太陽蛋☀️嘅蛋漿唔夠撈勻晒所有飯,如果多啲蛋就更加好😝。飯嘅質地中規中矩🍚。豬油渣溫泉蛋撈飯🌟🌟🌟🌟豬油渣卜卜脆🫦,就算外賣買返去食,因為有獨立隔開,所以仍然好夠脆、勁香口😍!而且份量好多,撈勻晒啲飯一齊食好滿足🥳。溫泉蛋🥚都好滑,不過同樣都係份量唔夠撈勻晒所有飯🤨,建議如果有嘅話可以自己加配多隻蛋。淨豬油渣🌟🌟🌟🌟好夠酥脆,亦都有豬油🐷嘅邪惡香味。最啱就係撈埋飯🍛一齊食,令到口感更加豐富💕,亦都食落香好多。招牌炸雞翼🌟🌟🌟🌟炸雞翼🐥好夠肉哋,隻隻都脹卜卜,而且雞皮脆卜卜🤤。
#搞串個pantry

餐肉脆邊蛋豬油飯🌟🌟🌟

豬油渣溫泉蛋撈飯🌟🌟🌟🌟

淨豬油渣🌟🌟🌟🌟

招牌炸雞翼🌟🌟🌟🌟
炸雞翼🐥好夠肉哋,隻隻都脹卜卜,而且雞皮脆卜卜🤤。雞翼本身都醃得好入味🥢,連裏面嘅肉質都好香。
2023-10-11