ᴛ ᴡ ᴏ ɢ ʀ ᴇ ᴇ ɴ ꜱ 𓍯平時想打吓卡會搵cafe西餐,但講到要食完可以做飯堂嘅多數係港式嘢 呢間懷舊feel港式小店,menu簡單一張格仔紙show晒,而我哋都叫咗比較招牌菜嘅肉餅飯,當中有流心脆邊蛋成為完美組合,另外小籠包浸喺啲湯自己唔太buy,但幾特別、味道又正常,所以都可以一試,豬腸粉炒得面層微脆香口,整體都幾好味,可以再encore ♡ 𖥧 香煎脆邊蛋肉餅飯 $42𖥧 小籠包胡椒湯 $40𖥧 蛋炒豬腸粉 $27
ᴛ ᴡ ᴏ ɢ ʀ ᴇ ᴇ ɴ ꜱ 𓍯

𖥧 香煎脆邊蛋肉餅飯 $42
𖥧 小籠包胡椒湯 $40
𖥧 蛋炒豬腸粉 $27
蛋炒豬腸粉
蛋炒豬腸粉
香煎脆邊蛋肉餅飯
兩草已經食過好多次,每次食都覺得好好味😋每次必叫咖央多士,口感似薯片中間好多咖央醬👍🏻個人覺得飯無咁有驚喜🫣一般肉骨茶米粉好推介真係必點,有3大舊骨而且好入味👍🏻雖然雞翼呢樣餸好普通,但佢地又整得好好食,個皮脆脆地檸檬薏米水健康之寶選😋2大1小$158
兩草已經食過好多次,每次食都覺得好好味😋

每次必叫咖央多士,口感似薯片中間好多咖央醬👍🏻

個人覺得飯無咁有驚喜🫣一般
滑蛋叉燒飯

肉骨茶米粉好推介真係必點,有3大舊骨而且好入味👍🏻
肉骨茶米粉

雖然雞翼呢樣餸好普通,但佢地又整得好好食,個皮脆脆地
雞翼

雞翼
檸檬薏米水
  • 胡椒肉骨茶
2023-07-20 366 瀏覽
每星期一次旺角搵食,嚟到呢間頗有名氣嘅餐廳,雖然時間尚早,門口已經開始有人排隊,好彩人齊先入得,齊人嘅我哋好快就已經有位😆門口有Menu,排隊嘅時候可以早啲睇定食咩餐廳嘅選擇唔算好多,勝在樣樣都細細份,每款食物單價亦都唔貴,可以試多幾款,兩個女仔嗌咗四樣嘢,漏咗影嘅係炒腸粉😆不過炒腸粉都比較普通,亦都偏鹹,所以其實都唔推介🤤餐肉煎蛋豬油撈飯,幾鍾意佢個飯嘅質地,好似煲仔飯嗰一種感覺,粒粒分明,有咬口,煎蛋亦都好出色,睇得出係高質素嘅蛋,餐肉就不過不失,夠厚好送飯胡椒肉骨茶好重胡椒味,不過舊肉靭咗啲,亦都唔係好入味,不過個湯係非常好飲嘅👍第一啖感覺比較淡,但肉餅質感非常好,所以記得配埋甜豉油,成件事會即刻加分🫶聽聞呢間餐廳係小紅書非常出名,所以呢度係非常多遊客,我哋離開嘅時候,門口已經有好多人等緊位,所以想食嘅朋友,記得早啲嚟啦

門口有Menu,排隊嘅時候可以早啲睇定食咩

2023-07-15 336 瀏覽
排队已经发现不对,前后都是讲国语,进去之后以为身在大陆,都是同胞的气息,国语的叫声!叫了个滑蛋叉烧饭、肉骨茶,OMG,也许適合同胞的口味吧!希望老板不要播厂东歌了,有点像去大陆餐厅吃饭听到厂东歌的感觉!
两草有多火真的不必我多说了,袁咏仪张智霖夫妇都爱吃的本地美食店!真实评价是不必太过于期待,毕竟就是茶餐厅,再怎么样也吃不出花来,但总的来说我觉得还是不错的!想吃香港本地美食的可以🐛📌香煎脆边蛋肉饼饭💰40这个是我的蕞爱,份量不会特别大,刚刚好👍🏻招牌之一,我觉得是必点的!溏心荷包蛋拌上肉饼酱油饭,真的很香谁懂啊!📌咖央多士💰22多士也是来香港一定要尝试的特色美食,烤制得又薄又脆,涂上牛油和自制的咖央酱,香脆可口🥰🥰📌小笼包胡椒汤💰40朋友点的,汤底胡椒味很足,但是小笼包皮不够薄,好像一般般🤔️📌油菜💰15来香港后爱上吃菜心,每次想吃蔬菜必点菜心,怎么做都好吃!

📌香煎脆边蛋肉饼饭💰40

📌咖央多士💰22

📌小笼包胡椒汤💰40

📌油菜💰15
来香港后爱上吃菜心,每次想吃蔬菜必点菜心,怎么做都好吃!
2023-07-11 183 瀏覽
一開始排隊,到我的時候是兩個人還差一個沒到,我說五分鐘內到,服務員說六十分鐘用餐時間然後要人齊才能進,我本來想說,我進去點完餐人就來了而且60分鐘內就能走,但是她已經叫我後面的人進去了。這個就當是他們這家店的規矩吧!但是!之後我卻看到有人中途進去坐下!就是本來有一桌是4個人然後有兩個人進去坐下,是認識的,所以是六個人只不過有兩個沒到?那不是說人齊才能進嗎?另外,本來下一桌就可以是我們進去了,可是等了很久,隊伍已經排到另一家店去了,然後裡面起碼有3桌已經收拾好有位置了也沒叫我們進去。然後我就進去問,不是有位置嗎為什麼不叫人進去坐,服務員回答說廚房亂成一團鍋了現在還不能進來坐。那我們只能出去繼續等,甚至是後面排隊的人直接問我們裡面不是有位置嗎為什麼不進去?我只好回答他因為他們不給進!那麼說到吃的東西,其實我覺得也沒有說真的很驚艷吧,也不是說難吃,就普通。可能我會覺得吃岱民兩餸飯還更好吃划算。我們倆就吃了香茅雞扒飯和煎蛋肉餅飯,我覺得米飯挺好吃⋯⋯其他的算是普通。不驚艷。不知道為什麼這麼多人排隊⋯⋯

2023-07-11
30 分鐘 (堂食)
2023-07-06 234 瀏覽
這間餐廳的煮豬油渣煎蛋飯令人失望。首先,豬油渣的份量非常少,白飯佔4/5,讓整道菜缺乏豬油渣的香味和口感,而豬油渣本身也是這道菜的一個重要元素。其次,煮豬油渣煎蛋飯的米飯過於乾燥,缺乏彈性,讓整道菜的口感變得非常平淡。此外,煮豬油渣煎蛋飯的特色是煮出豬油渣的香味和口感,但是這家餐廳的煮法並沒有將豬油渣煮到足夠的程度,讓豬油渣的味道沒有充分釋放出來。總之,這間餐廳的煮豬油渣煎蛋飯並不是一道讓人滿意的菜品。豬油渣的份量太少,米飯過於乾燥,且豬油渣的味道沒有充分釋放出來,讓整道菜缺乏豬油渣煎蛋飯應有的香味和口感。建議餐廳要加強研究和改進煮法,讓豬油渣煎蛋飯的味道更加濃郁,口感更加豐富。
這間餐廳的煮豬油渣煎蛋飯令人失望

2023-07-03 240 瀏覽
舖頭4-5PM係休息時間。店舖門外貼了餐牌,價錢亦實惠,都幾好食等約半小時,終於入到去,9成都係大陸人,聽聞是社交媒體網站有介紹,話係一間網紅店? 成餐飯都被普通話的聲音圍繞。
舖頭4-5PM係休息時間。
店舖門外貼了餐牌,價錢亦實惠,都幾好食
等約半小時,終於入到去,
2023-07-02
30 分鐘 (堂食)
2023-07-01 193 瀏覽
嗰日行過,就走入去試吓,之前都有睇過食評,主要想試嘅喺咖央多士,下次會試吓肉骨茶!今次見冇乜人,唔使排隊就去啦!咖央多士,(4分/5)幾好食,喺薄身脆口,唔喺一般多士嘅厚度。油菜,平平哋食碟菜,幾好。(3分/5)脆香魚餅,(3.5分/5)

咖央多士,(4分/5)
幾好食,喺薄身脆口,唔喺一般多士嘅厚度。

油菜,
平平哋食碟菜,幾好。(3分/5)

脆香魚餅,(3.5分/5)

脆香魚餅

油菜

咖央多士
回想以前呀爸呀媽話豬油好好食好香口, 我真係不敢苟同。 當你試過豬油製造的菜式,你就會明白點解老一輩會話豬油是個好東西了!香煎脆邊蛋肉餅飯-煎肉餅好好好好好食! 脆口肉味十足! 加埋流心多撈飯,一絕!小籠包胡椒湯-胡椒味唔算好出非常濃郁!但小籠包好好食! 肉汁爆多!撈湯食好味!咖央多士-薄脆多士, 味道普通,唔算好特別~可以挑剔的是座位十分逼狹, 坐得辛苦! 而且限時45分鐘…好趕啊! 但以味道黎講, 值得排隊試試!

咖央多士-薄脆多士, 味道普通,唔算好特別~

• 胡椒湯小籠包
  • 香煎脆邊蛋肉餅飯
2023-06-13 427 瀏覽
同朋友weekend嚟食晚飯,等左一陣就有位,不過要搭枱。食飯嘅空間都幾窄,如果想食得舒服啲就唔好weekend晚嚟🤣我哋嗌咗個炸雞翼,超級金黃香脆,啖啖肉,好惹味!再嚟就係小籠包肉骨茶,肉骨茶嘅胡椒味香得嚟唔會太嗆,冇諗過兩樣嘢加埋係咁夾!😋不過,最正嘅一定係豬油渣溫泉蛋飯🍳。温泉蛋夠滑,同豬油渣嘅香脆完美配合。而家諗起都仲流口水,肥都抵🤤另外,佢哋嘅辣椒油真係要特別讚下!🌶️ 辣得啱啱好,唔會太辣,但係夠香夠味,撈埋飯食超過癮!份量方面,足夠兩個人飽肚,而且價錢都唔算貴,性價比高!如果你想搵間有特色、有舊香港feel,又唔太貴嘅餐廳,「兩草」真係一個唔錯嘅選擇!今次餐餐大滿足!以後有機會都會再嚟試埋其他嘢!👍 #兩草 #旺角好去處 #新舊融合

炸雞翼

豬油渣溫泉蛋飯

炸雞翼
豬油渣溫泉蛋飯
旺角分店設計LEVEL🆙 💓非常具香港特色🇭🇰一排排大紅膠燈 揮春〰️人情味不減👫▪️香煎脆邊蛋肉餅飯 $42必點既肉餅飯〰️每次見到都驚嘆肉餅飯都整得咁吸引😝!唔好睇佢好細碗 飯量比想像中多 蛋➕肉餅➕飯 一啖食 正👍肉餅偏肥肉 但唔油膩〰️▪️胡椒肉骨湯米 $45兩草除咗飯 但有湯米 胡椒湯好好飯 夠辣〰️三舊肉骨 肉質都好嫩 不過我都係中意肉餅飯多啲😝!▪️小籠包胡椒湯 $40推薦必食⭐️🧚🏻‍♀️〰️胡椒湯同上面湯米一樣 所以個人覺得食呢款更吸引〰️小籠包勁多汁 我每次咬都爆汁 無誇張😂當然 佢都有淨胡椒湯 大家可以試吓😙▪️咖央多士 $22無乜特別⋯咖央醬不多 薄薄四片感覺唔係好抵食 小食更推介 #蛋炒豬腸粉 ❣️

▪️香煎脆邊蛋肉餅飯 $42

▪️胡椒肉骨湯米 $45

▪️小籠包胡椒湯 $40

▪️咖央多士 $22
-當初知道這家店的時候 它是開在港島那邊饞了挺久 計劃去的時候卻說關門了一直覺得蠻可惜 沒想現在旺角重開了.▪️小籠包胡椒湯肉汁好多 胡椒湯底辣辣的暖身還不錯▪️脆邊蛋肉餅飯看著小小一碗但還挺飽腹 拌著醬油好吃哭▪️蛋炒豬腸粉豬腸粉有煎過 入口香脆又軟糯 -🐷:兩草👵🏻:近旺角E2出口
當初知道這家店的時候 它是開在港島那邊
豬腸粉有煎過 入口香脆又軟糯
🐷:兩草
👵🏻:近旺角E2出口
2023-05-10 401 瀏覽
味道中規中矩,多士N好好味,豬油渣雞蛋午餐肉返價錢都好平味道都好正,胡椒湯,惹味又開胃,環境好復古,有舊香港的味道,服務態度非常好^整體上都食得滿意又開心,整體上我都覺得值得推介嘅
🍚兩草香煎脆邊蛋肉餅飯算係招牌之一~香脆邊蛋汁流落肉香豐富既肉餅不得了😍加上蔥花豉油簡直錦上添花🥳招牌炸雞翼食落好香蝦醬味~唔食得蝦就唔好試~脆口香味濃~小編去親都叫😎盛惠💰$7x好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ —————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:其實小編係舊店大坑食過幾次~最近有次去先知無左😞發現原來搬左去旺角✌️繼續支持
🍚兩草

招牌炸雞

盛惠💰$7x

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆

—————————————————