2008-11-07 12 瀏覽
睇007之前同X過黎食888.8點幾黎到都係排第3?!唔通經濟真係咁差...等左10分鐘度就有得坐啦.其實間舖都唔係太多位.如果多人黎食都唔係咁適合.燈光好WARM.打開MEAU.拉麵黎講.其實材料唔係太多選擇.只係湯底既分別.醬油,豬骨,鹽味.為求食盡唔同既菜式.我地叫左...醬油湯底牛油粟米拉麵,豬骨湯底叉燒拉麵,炸豬扒,煎餃子.炸豬扒:係佩菜形式咁叫.只係10幾蚊!個皮都幾脆.但食唔到豬扒有味道.味道都係來自個皮都醬汁.但肉質係OK既.煎餃子:個皮煎得唔夠脆.OVERALL黎講係成隻都煎得未夠時間.材料以菜為多.都有肉汁.豬骨湯底叉燒拉麵.試1啖湯.非常之咁濃郁!係濃到有D咸既地步...拉麵佩菜比"橫綱"實在大方得多!有大量芽菜,紫菜,筍同和嗚卷,麵既質感我都非常中意.叉燒更加係不可不提!大塊之餘又肥瘦均勻.唯一不足之處都係醃得唔夠味.醬油湯底牛油粟米拉麵.本人絕對係粟米FANS!先試粟米...唔夠甜WO...湯底唔係太特別.但無豬骨咁濃味.依個拉麵因為加左大.佩料除左上述個D頌會有埋肉碎.其實普通size都已經好夠食.有機會下次試下食細碗拉麵先其實味道方面...比3分又太少.4
睇007之前同X過黎食888.
8點幾黎到都係排第3?!
唔通經濟真係咁差...
等左10分鐘度就有得坐啦.
其實間舖都唔係太多位.
如果多人黎食都唔係咁適合.
燈光好WARM.
打開MEAU.
拉麵黎講.其實材料唔係太多選擇.
只係湯底既分別.
醬油,豬骨,鹽味.
為求食盡唔同既菜式.
我地叫左...
醬油湯底牛油粟米拉麵,豬骨湯底叉燒拉麵,炸豬扒,煎餃子.
炸豬扒:
係佩菜形式咁叫.
只係10幾蚊!
個皮都幾脆.
但食唔到豬扒有味道.
味道都係來自個皮都醬汁.
但肉質係OK既.
煎餃子:
個皮煎得唔夠脆.
OVERALL黎講係成隻都煎得未夠時間.
材料以菜為多.
都有肉汁.
豬骨湯底叉燒拉麵.
試1啖湯.
非常之咁濃郁!

係濃到有D咸既地步...
拉麵佩菜比"橫綱"實在大方得多!
有大量芽菜,紫菜,筍同和嗚卷,
麵既質感我都非常中意.
叉燒更加係不可不提!
大塊之餘又肥瘦均勻.
唯一不足之處都係醃得唔夠味.
醬油湯底牛油粟米拉麵.
本人絕對係粟米FANS!
先試粟米...唔夠甜WO...

湯底唔係太特別.
但無豬骨咁濃味.
依個拉麵因為加左大.
佩料除左上述個D頌會有埋肉碎.
其實普通size都已經好夠食.
有機會下次試下食細碗拉麵先

其實味道方面...
比3分又太少.4分又未至於.
所以下面個4分係比拉麵既.
小食就1般...

2008-11-02
Last order 前10分鐘到達(11pm last order, 11:30pm closed),不用等位,省卻不少時間,唯一是要吃快一點胃口小又想試多點的我,毫無疑問的點小碗拉麵,選了 : 小麵豉湯麵($30) - 有一片叉燒,芽菜,肉碎,荀,魚片. 湯底不俗,喝了半碗也不口喝.叉燒半肥瘦,不"鞋"普通size醬油肉湯叉燒拉麵($55) - 比有醬油肉湯拉麵多了3片叉燒,有5片叉燒,價錢貴$7,湯底亦不錯,比麵豉湯較淡口,正常size有點大,除非不吃小食,否則極飽.煎餃子($28) - 6隻,不錯,不太漏,抵食炸薯餅($28) - 貪心之故,其實已夠飽,但真的好吃,熱辣辣,有兩件,一件塗上茄醬,一件塗上燒汁,還有沙津醬給生菜做調味,夠細心. 薯蓉很香很滑,有蘿蔔粒,青豆.滷水蛋($12) - 只試了一點蛋白,以為是熱的,原來是冷的,對我而言一般吧總括而言是不俗的,拉麵比起一平安好像更好(但喜歡一平安的熱茶,這裏只有清水),服務亦可以,除了執碗時把兩杯水也一併拿走.太趕了吧!!!!!

胃口小又想試多點的我,毫無疑問的點小碗拉麵,選了 :
煎餃子($28) - 6隻,不錯,不太漏,抵食

醬油肉湯叉燒拉麵
小麵豉湯麵
炸薯餅
小麵豉湯麵
炸薯餅
  • 麵豉湯麵
2008-10-27
之前都跟朋友來過幾次雖然也不是勁出名的日本拉麵餐廳但味道亦很出色呢我叫了一個醬油湯底的叉燒拉麵如果女仔吃的話,其實細 size 已經很足夠了因為普通 size 真的很大碗!不過大家一致認為芽菜多了點如果不喜歡芽菜的就要記得落單時說明湯底好好味,不會多喝兩口就膩的叉燒又厚又大塊,普通碗的有 4 塊呢!!!其實 Set lunch 比較抵食因為 $48 有飯有麵又有飲品日式飯也頗美味的但下午茶就沒有 set 叫了可能因為是日本人開店的所以質素都較有保證!不妨一試
之前都跟朋友來過幾次
雖然也不是勁出名的日本拉麵餐廳
但味道亦很出色呢

我叫了一個醬油湯底的叉燒拉麵
如果女仔吃的話,其實細 size 已經很足夠了
因為普通 size 真的很大碗!
不過大家一致認為芽菜多了點
如果不喜歡芽菜的就要記得落單時說明
湯底好好味,不會多喝兩口就膩的
叉燒又厚又大塊,普通碗的有 4 塊呢!!!

其實 Set lunch 比較抵食
因為 $48 有飯有麵又有飲品
日式飯也頗美味的
但下午茶就沒有 set 叫了

可能因為是日本人開店的
所以質素都較有保證!
不妨一試
醬油湯底的叉燒拉麵
上面兩碗是麵豉湯底的
2008-10-14 1 瀏覽
上星期跟 "姐仔" 食晚飯,在網上看到這間拉麵的評語好似幾好,於是就到此開餐,九點多以為不用等位,點知都等了..... 十多分鐘..... 終於到我們了,店內原來只有很小座位,難怪經常看到很多人排隊,今天我們點了豬骨湯叉燒拉麵、醬油魚湯叉燒拉麵和燒墨魚。豬骨湯叉燒拉麵:湯底夠濃,义燒夠淋,麵質又夠韌,好食。醬油魚湯叉燒拉麵:沒有魚湯的感覺,只有味噌湯的味道,這個個人不喜歡。燒墨魚:以為好好食,點知..... 食落有苦味。
上星期跟 "姐仔" 食晚飯
豬骨湯叉燒拉麵
:湯底夠濃,义燒夠淋,麵質又夠韌,好食。
燒墨魚
:以為好好食,點知..... 食落有苦味。
  • 豬骨湯叉燒拉麵
2008-10-11 5 瀏覽
I have always loved the Whampoa branch and have long been wanting to try out the branch in Causeway Bay. Finally went there for a late dinner tonight, but it turned out to be less than satisfying.My order: 麵豉湯拉麵 - the soup was thicker than that in WhampoaMy boyfriend's order: 燒豬肉飯 - tasted alright but the pork was a bit overcookedAppetizer: 燒墨魚 - seriously needed to be marinatedDon't think I am going back. Definitely prefer the Whampoa branch over this.

麵豉湯拉麵
燒豬肉飯
麵豉湯拉麵
2008-10-10
我多數去食lunch, 首先唔可以用味精拉麵o既價錢相比, 因為大家o既質素真係唔同。五十幾六十蚊響銅鑼灣算係正路啦~ 但係份量就真係多。 因為佢o既午市套餐有一個麵跟一個飯/飯糰。初頭以為每樣少少, 點知o黎到見到碗鰻魚飯都唔係一兩啖食得晒o既size。而所謂o既小拉麵, 都同regular size差不多, 女仔o黎講食佢碗麵都已經夠飽。豬骨湯幾甜, 麵亦唔錯。係叉燒比較瘦, 遜色o左。飲品係罐裝汽水, 就算飽得滯唔飲, 拎走都好方便。overall o黎講真食得過。
五十幾六十蚊響銅鑼灣算係正路啦~
豬骨湯幾甜, 麵亦唔錯。係叉燒比較瘦, 遜色o左。
飲品係罐裝汽水, 就算飽得滯唔飲, 拎走都好方便。
overall o黎講真食得過。
2008-10-06 3 瀏覽
星期六晚九點幾來到,前面已有3檯客在等位,後面也有幾檯客在等,心想好好食咩?咁多人係度等位!等了約十多分鐘就到我們我點醬油魚湯叉燒拉麵($55),好姊妹就點了豬骨湯拉麵,還點了一個燒墨魚($30)醬油魚湯叉燒拉麵 ~ 碗麵一上檯,心裡第一個反應是魚湯不是白色咩?為何是醬油色?先講講個湯,魚的鮮味就感覺不到,只吃到醬油味,叉燒是厚切,味道沒有怎麼特別,正常貨色,好像有四片左右,我最喜歡就是麵質,個麵食落好有韌的感覺,煮得剛剛好,不會淋淋的感覺至於個燒墨魚,我的感覺是掉了$30落海,個墨魚雖然只是表面有少許燶,但估不到將墨魚拿到口邊的時候,已聞到強烈的燶味,放落口就只有苦味,真的好難食!除了燒墨魚外,整體感覺是ok的

,真的好難食!

除了燒墨魚外,整體感覺是ok的
醬油魚湯叉燒拉麵
豬骨湯拉麵
醬油魚湯叉燒拉麵
2008-10-01 3 瀏覽
日期:2008年9月30日其實哩間都開左好耐,行經太多人排隊未有機會試食到.今晚難得同男友都可以準時收工,7點前幾舒服,食到咁上下開始多人,之後就排晒隊喇.1.麵豉湯叉燒拉麵:湯底好飲,d麵來自北海道架.2.炸豬扒拉麵:湯底係蔥油整,所以好油,麵好煙靭.3.煎餃子:菜多過肉,幾好食啊.4.炸雞塊:炸得好香脆,正.
日期:2008年9月30日
1.麵豉湯叉燒拉麵:湯底好飲,d麵來自北海道架.
2.炸豬扒拉麵:湯底係蔥油整,所以好油,麵好煙靭.
3.煎餃子:菜多過肉,幾好食啊.
4.炸雞塊:炸得好香脆,正.
2008-09-12 1 瀏覽
放假下午茶都食好d,去左試拉麵... 拉麵一向都是我至愛,所以所有好食既拉麵都想試下...以為佢有下午茶,點知無,大碗拉麵成六七十蚊碗,細size的都要三十蚊... 今日下午茶食左個小豬骨拉麵,加食評話好食既炸芝士... 小豬骨拉麵湯底一般啦,濃d更好,日式义燒都幾好食,又夠林,麵條都是一般,無咩特別 ...炸芝士反而唔錯,裡面意想不到佢咁軟綿綿,好食,不多$28四粒又少左d,試下無妨啦
炸芝士反而唔錯,裡面意想不到佢咁軟綿綿
,好食,不多$28四粒又少左d,試下無妨啦

小豬骨拉麵
  • 炸芝士
2008-09-08 2 瀏覽
星期六晚同細妹睇完戲搵地方食晚飯,熱熱的天氣總令人對飯不抱太大興趣,於是便決定去食拉麵,諗起之前來過一次覺得好食就打算回來這裏。原來麵屋一平安開了分店在八八八的樓上,入門口前有點兒動搖,但今天沒有試食的心情,最後也是來了較有信心的八八八。晚間來吃預左要排隊,排左差不多二十分鐘,星期六晚來說都唔算太耐啦。坐下後便開始研究餐牌,吃北海道拉麵始終最喜歡是味噌湯底,依舊點了味憎叉燒拉麵加牛油;而妹妹亦同樣要了這個加了牛油和一隻卥水蛋share;小食則點了炸芝士,燒雞軟骨和煎餃子。兩個叉燒拉麵質素均令人滿意,湯底是一碗拉麵的靈魂所在,這次湯底味道比上次來吃更濃旭好味,再加進牛油,這樣的湯底如果配合寒冷的冬天,絕對令人有如置身於寒冷的札幌吃著一碗讓人溫暖無比的味噌湯麵,雖然現在是夏天,但仍然滋味。而叉燒比上次的好,上次的叉燒普遍都是偏廋,今次兩碗的叉燒均是半肥廋,完全合心意,而且一碗有五大塊,份量來說算是落足料。拉麵這裏用的是北海道製麵,較一般吃到的拉麵粗一些,而煮麵的時間亦控制得宜,軟硬適中,另加的卥水蛋亦不為遜色,剛剛好生熟蛋,個溏心蛋黃好正,蛋白還依然是滑滑溜溜的狀態。燒雞軟骨串一點兒燒的感

燒雞軟骨串一點兒燒的感覺也沒有,不但不夠香口,而且食落腍腍的,一點也不像一般的燒雞軟骨香脆的口感,算是全晚最差的一項吧。

煎餃子肉汁豐富,一碟有六隻;美中不足的是餃子的皮不夠薄,有點兒過厚,如果能做得薄一點,就真的「皮薄餡靚」了。

之前看過這裏的食評,很多人也大讚炸芝士好吃,便點了一客來試試。脆脆的外皮,配以內裏軟溜溜的士,滋味﹗﹗一直不喜歡吃完整的芝士 / 芝士片,但經過加熱溶了的芝士則是愛至極點,不過這個吃起來真的要小心內裏熱辣辣的芝士。

唯一有點唔太好就是店內的光線很多也是射燈為主,而且冷氣又唔太夠,加上我個位比射燈射到正一正,愈吃愈熱,環境分要扣些少吧。總括來說兩個人埋單吃了二百多元,不算貴,而且口味也算是正宗,喜歡吃拉麵的必試的一間店。
味噌湯底叉燒拉麵
燒雞軟骨
味噌湯底叉燒拉麵
炸芝士
  • 味噌叉燒拉麵,炸芝士
2008-08-31 1 瀏覽
排左10-15mins...d waiter服務唔錯..睇睇個lunch menu叫左鹽味拉麵&咖喱牛肉飯(1 set)..食左咁耐豬骨..想試下鹽味..可能我鍾意濃味既野食..鹽味滿足唔到我..仲咸左少少..d芽菜仲多過麵..麵幾彈牙個飯好好味..雖然係mini sized咖喱唔辣
排左10-15mins...
d waiter服務唔錯..
睇睇個lunch menu
叫左
鹽味拉麵&
咖喱牛肉飯(1 set)..
食左咁耐豬骨..想試下鹽味..
可能我鍾意濃味既野食..
鹽味滿足唔到我..仲咸左少少..
d芽菜仲多過麵..
麵幾彈牙
個飯好好味..雖然係mini size
d咖喱唔辣
2008-08-28
今天跟男友和妹妹來吃晚飯。我們在門外那長長的人龍排隊約20-25分鐘才可入內。食店不會派籌,只准顧客在門外那又熱又焗的樓梯等候,顧客不能走開,只能站在樓梯,實在有點虐待人。他們亦堅拒打開食店的門,因此門外等候的位置真的焗得要命。等候多時,終於可以吃了~!侍應給我們三杯水,開水帶有檸檬的味道,不錯。我叫了醬油魚湯拉麵,味道一般啦,不算特別、也不算很好吃。男友叫了咖哩炸豬排飯,咖哩不辣,挺香,用來送飯很不錯。豬排炸得略嫌燶了一點,肉質也較乾身。妹妹叫了豬骨湯拉麵,我喝了一口湯,感覺蠻不錯,味道很好,比我叫的拉麵好吃多了,真後悔沒有叫豬骨湯。我們還叫了一個煎餃子,這個不錯。總的來說,這店的食物不算太差,價錢也可以,所以我會再來光顧,下次要吃豬骨湯拉麵才行呢~!!
今天跟男友和妹妹來吃晚飯。
我們在門外那長長的人龍排隊約20-25分鐘才可入內。

等候多時,終於可以吃了~!
侍應給我們三杯水,開水帶有檸檬的味道,不錯。
我叫了醬油魚湯拉麵,味道一般啦,不算特別、也不算很好吃。
我們還叫了一個煎餃子,這個不錯。

2008-08-18 1 瀏覽
今日同fd來左試呢間拉麵. 我地6點去到,唔洗等位朋友佢地叫左豬骨叉燒拉麵同麵豉叉燒拉麵(加大).我就叫左個鹽味拉麵. 再一齊叫左個炸芝士.我地個位可以清楚睇到d人煮拉麵 話咁快就煮好!鹽味拉麵個湯底睇落去好清.但食落又唔會冇味. 反而好鮮! 岩哂我心水~d麵唔會話好彈牙. 不過都唔錯. 同埋冇鹼水味!d叉燒唔肥. 仲好大塊! 好味炸芝士d味係cream cheese來. 但口感又唔會好creamy.不過都幾溜下. 中2食cream cheese既人可以一試(我不是sorry)只可以話口感不錯. 雖然食完拉麵先食, 但唔會淋哂.仲係外脆內熱呢^^~朋友佢地叫既叉燒拉麵都係得5塊叉燒, 我那個普通的都有2塊.但佢地貴多10蚊lor
今日同fd來左試呢間拉麵. 我地6點去到,唔洗等位

朋友佢地叫左豬骨叉燒拉麵同麵豉叉燒拉麵(加大).
我就叫左個鹽味拉麵. 再一齊叫左個炸芝士.
我地個位可以清楚睇到d人煮拉麵
話咁快就煮好!

鹽味拉麵個湯底睇落去好清.
但食落又唔會冇味. 反而好鮮! 岩哂我心水~
d麵唔會話好彈牙. 不過都唔錯. 同埋冇鹼水味!
d叉燒唔肥. 仲好大塊! 好味

只可以話口感不錯. 雖然食完拉麵先食, 但唔會淋哂.
仲係外脆內熱呢^^~

但佢地貴多10蚊lor
豬骨叉燒拉麵
鹽味拉麵
麵豉叉燒拉麵
炸芝士
某日同男朋友黎呢度試下佢既拉麵係唔係真係好似食評介紹咁好味.係地牢用膳感覺特別,環境幾闊落,坐得幾舒服.侍應生服務態度還可以.望望menu,左諗右諗唔知道揀邊款拉麵好,因為實在有太多選擇.最後選擇了以下四款菜式: 咖喱豬排飯 豬骨湯牛油粟米拉麵 炸芝士 煎餃子男朋友食既係咖喱豬排飯,賣相唔錯,除左本身既豬排外,仲有牛腩配搭咖喱,很足料!我試食左一啖飯一舊豬排,味道不錯,咖喱很香很好味!而我食既係豬骨湯牛油粟米拉麵,大大碗賣相吸引.試食第一啖,拉麵很爽很岩我口味,還有很多粟米很香甜.讓我驚喜的是這裡的拉麵有好多筍,亦是我個人愛吃的食物.一般的拉麵店鋪只有數條筍,但這裡的筍卻食極都仲有好多不過總係覺得碗麵好似有陣壓味,怪怪的臭臭的.可能係豬骨湯同筍既味道,我沒有去深究這個問題,只係每食一啖麵飲一啖湯,就覺得陣壓味污染左我碗麵炸芝士係我極力推介,雖然只有四舊,份量很少,但味道極佳新鮮炸起,咬一口後發覺入面的芝士很香很滑,配以日本沙律醬,超級美味煎餃子,沒有什麼特別,新鮮煎起熱辣辣,外層脆脆的,不錯的選擇!整體黎講,我幾中意八八八拉麵,可能係我個人中意食拉麵既原故啦.呢度既野係幾整齊幾有條理,
係地牢用膳感覺特別,環境幾闊落,坐得幾舒服.
侍應生服務態度還可以.

最後選擇了以下四款菜式:

咖喱豬排飯
豬骨湯牛油粟米拉麵
煎餃子

我試食左一啖飯一舊豬排,味道不錯,咖喱很香很好味!

而我食既係豬骨湯牛油粟米拉麵,大大碗賣相吸引.
試食第一啖,拉麵很爽很岩我口味,還有很多粟米很香甜.
讓我驚喜的是這裡的拉麵有好多筍,亦是我個人愛吃的食物.
一般的拉麵店鋪只有數條筍,但這裡的筍卻食極都仲有好多

不過總係覺得碗麵好似有陣壓味,怪怪的臭臭的.
可能係豬骨湯同筍既味道,我沒有去深究這個問題,
只係每食一啖麵飲一啖湯,就覺得陣壓味污染左我碗麵

炸芝士係我極力推介,雖然只有四舊,份量很少,但味道極佳

呢度既野係幾整齊幾有條理,份量都足夠.
只係價錢偏貴,耐不耐食一次已經很滿足了

• 炸芝士
2008-08-15 4 瀏覽
我在本月去過兩次的餐廳。真得很不錯。價格: 合理味道:1。 日本吉列豬排咖喱飯 - ok, 肉炸的不離皮,咖喱底不錯。飯也蠻多。2。 醬油為叉燒拉麵 - 第一次可以吃到 6 塊叉燒但價格還是 50-60。醬油湯底好喝!麪身 QQ 的,不軟不硬!很好!3。 炸魷魚須 - 正!剛剛好!4。 餃子 - 略嫌太軟,底不夠脆,皮好像太軟。吃起來好像有點油膩。5。 炸芝士 - 看圖片覺得很大,來了才不到手指公一節的大小。但是味道還是 10 個讚!! 服務: 沒特別一定要非繁忙時間去。就會覺得很欣賞這個餐廳。 如果繁忙時間,等到能進去的時候可能有點暈暈的。
我在本月去過兩次的餐廳。真得很不錯。
價格: 合理
味道:
3。 炸魷魚須 - 正!剛剛好!
服務: 沒特別