2022-08-04 325 瀏覽
位於APM 嘅 八天堂, 突然行行下街好想食抹茶嘅甜品, 於是就走左入呢間鋪頭😍😍😍.一入去,位置相當細, 坐落去連放袋嘅位置都無,只可以放地下或者自己攬住, 餐廳採取自助形式, 落單攞餐都要自己完成, 狹窄嘅位置真係連攞餐都驚撞到隔黎🥶🥶🥶 坐得相當唔係好舒服.主食方面, 我地叫左~三文魚牛角麵包~和風溫泉蛋海苔烏冬店舖唔係主打鹹食所以味道只係不過不失, 純粹係肚餓叫多個主食, 而且APM 日式食物唔算多選擇, 呢度都係唔錯嘅衣肚選擇嘅, 除左牛角包同烏冬, 店舖更有茶漬湯飯同炸雞飯添😋😋😋😋😋.甜品方面, 我地叫左~抹茶笆菲~抹茶紅豆白玉卷蛋蛋糕配雪糕球由於我同男朋友都唔算係抹茶控, 覺得芭菲同卷蛋嘅抹茶濃度同甜度都係岩岩好, 唔會係個人認為過苦嘅抹茶味道, 抹茶帶清新回甘而清香嘅茶香味, 濃度大概係抹茶 6~7 度 (10度最高) 左右, 個人覺得最有驚喜係紅豆蓉方面, 紅豆粒粒分明亦十分綿滑, 而且甜度亦非常合適👏👏👏👏.芭菲面頭充滿鮮忌廉同抹茶雪糕,但去到低部係較乾身嘅食材, 包括消化餅碎同抹茶啫喱, 如果杯身較闊相對會比較容易將乾濕食材混合, 應該就唔會有食到尾面有好乾嘅感

主食方面, 我地叫左
~三文魚牛角麵包
~和風溫泉蛋海苔烏冬
甜品方面, 我地叫左
~抹茶笆菲
~抹茶紅豆白玉卷蛋蛋糕配雪糕球
芭菲面頭充滿鮮忌廉同抹茶雪糕,但去到低部係較乾身嘅食材, 包括消化餅碎同抹茶啫喱, 如果杯身較闊相對會比較容易將乾濕食材混合, 應該就唔會有食到尾面有好乾嘅感覺😰😰😰😰
整體黎講芭菲係高身好靚但食落就真係好難拔🫠🫠🫠🫠
如果好鐘意好濃味抹茶嘅朋友, 呢間係大概可以忽略嘅鋪頭, 但個人而言甜品抹茶味道感覺適合個人口味👍 都算係可以再encore 嘅觀塘店鋪, 不過下次就真係唔會weekend 過黎, 因為真係坐得唔係咁舒服😕😕😕
八天堂 (APM) (觀塘)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓8號舖
2022-07-06 500 瀏覽
觀塘抹茶甜品 和風既設計 餐廳座位唔多▫️抹茶捲蛋糕新地🍦新地賣相好吸引抹茶味夠濃,有茶嘅甘香雪糕口感細滑,配上焙茶卷底層嘅抹茶羊羹同脆脆都好味好滿足~ ▫️黑糖抹茶牛奶珍珠黑糖甜度剛好抹茶同牛奶都好香濃珍珠彈牙,有咬口
觀塘抹茶甜品
和風既設計
餐廳座位唔多

抹茶捲蛋糕新地

▫️抹茶捲蛋糕新地🍦
新地賣相好吸引
抹茶味夠濃,有茶嘅甘香
雪糕口感細滑,配上焙茶卷
底層嘅抹茶羊羹同脆脆都好味

2022-07-04
下午茶
抹茶捲蛋糕新地
2022-06-28 424 瀏覽
一田booth擺檔賣八天堂抺茶卷蛋原價$158-》減價後$58‼️但原來係雪藏…如果入雪櫃解凍可儲存3-4日。一條大約厚切到4塊,因為係雪藏,放左一晚雪櫃解凍後,個蛋糕體好鬆散,而中間cream好似好流心咁,但偏水質🤯蛋糕抺茶味都夠,但cream唔知係咪因為解凍過程出水?令到cream就好淡好水咁🤦🏼‍♂️…
一田booth擺檔賣八天堂抺茶卷蛋
原價$158-》減價後$58‼️

但原來係雪藏…如果入雪櫃解凍可儲存3-4日。
一條大約厚切到4塊,
2022-06-17 289 瀏覽
噚晚食完🍚喺APM 行街經過🇯🇵廣島嘅名物「八天堂」😳,同行朋友立即停低話試吓佢杯🍦反正未食甜品,佢話喺廣島食過佢嘅甜品好好食不過嗰到冇食雪糕嘅, 由於八天堂嘅茉茶同茉茶製品都好出名香濃,我哋就一人叫咗杯🥛北海度3.5牛奶+🍵濃度2.0 茉茶味軟雪糕試吓,好可惜呢位服務員吱得好唔靚💩所以都係講番味道啦🤡 可能經朋友開頭講到名物咁款我就抱咗太高期望,以為會好似city super 間chacha🍦咁好食(利申本人勁鍾意chacha 嘅雪糕😅)呢杯雪糕個texture唔係想像中咁細滑😟有少少沙沙地既冰碎個種口感, 牛奶🥛味亦唔係勁厚勁濃😮‍💨茉茶味🍵相對上比較出色, 非常濃郁👍🏻帶有少少茶香既苦澀味, 不過最失望都係個cone, 一心諗住係好重牛油味會好似waffle🧇隻cookie味道既cone同會好脆口, 但佢係一個冇乜味淡淡既牛油味唔脆又唔係淋既餅🥲anyway 最後我係淨係用匙羹食晒入面個雪糕個cone係冇食到🫣
$36 (宵夜)
2022-06-03 331 瀏覽
草莓奶油牛油麵包($35)賣相吾錯,但奶油太少得薄薄一層😐😐,牛角包都酥脆👍🏻抹茶蛋捲外皮較乾,吾夠濕潤😢😢不推薦👎🏻👎🏻🌈八天堂 (APM)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓8號舖#八天堂 #apm #hkfoodstagram #hkdrinkstagram #hkfoodies #hkgirls #ktravelneat觀塘線 #ktravelneat抹茶控 #ktravelneat甜品 #ktravelneat打卡必備 #ktravelneat雪糕 #matcha #hkcafe
草莓奶油牛油麵包($35)
賣相吾錯,但奶油太少得薄薄一層😐😐,牛角包都酥脆👍🏻

抹茶蛋捲
外皮較乾,吾夠濕潤😢😢不推薦👎🏻👎🏻

🌈八天堂 (APM)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓8號舖

日本廣島名物的八天堂,曾經在廣島旅行時有在⛩宮島嚴島神社⛩附近那間分店吃過它的甜點,屈指一算已經很久沒有出國✈️唯有在香港吃一下日本的過江龍好好一解思鄉之情吧🇯🇵 🍵抹茶卷蛋糕新地 HK$58 上面放有一件大大的抹茶卷,賣相非常吸引!抹茶味很濃,因此會稍為苦澀,雪糕質地細滑,底部的抹茶羊羹也很好吃。 🧋黑糖珍珠新地 HK$48 賣相方面當然會被抹茶卷蛋糕新地比下去,可是這杯味道方面我倒是很喜歡,珍珠非常軟糯有口感,加上甜甜的黑糖與雪糕非常搭✨

抹茶卷蛋糕新地
🍵抹茶卷蛋糕新地 HK$58

黑糖珍珠新地
🧋黑糖珍珠新地 HK$48
2022-05-20
抹茶卷蛋糕新地
黑糖珍珠新地
2022-05-22 211 瀏覽
系觀塘apm行街,行到咁上下,開始攰了想吃啲野了。身為抹茶控嘅我知道呢度有間吃抹茶甜品的,唔洗多諗就同朋友嚟吃呢間。於是我哋每人叫咗一杯野飲,同叫咗一個cake,堂食慢慢享受抹茶慢慢吹下水。另外環境方面,呢間鋪位較細的,如果人流多,自己就多人吃,咁很大粗機會都係會冇位置慢慢堂食的。咁啱呢日系平日下午人少少,位置都仲算多,好好彩可以坐低慢慢享受。因為平時假日嚟apm行街經過呢間店舖都會見到好多人,因為佢鋪位細,位置都滿晒,都見到多人企咗系度等位置。抹茶雙重芝士蛋糕 $48 (1件)味道感覺還不錯,但未算好好吃,總係覺得抹茶嘅味道唔夠。焦糖抹茶牛奶 熱飲 $32上面有層cream,然後灑上焦糖,冇乜特別,抹茶牛奶個味道都算唔錯,不過太細杯😵‍💫京都抹茶 熱飲 $32呢一個好難做唔好飲嘅,熱的抹茶,我中意苦苦地,所以好飲嘅冬天飲番杯暖野,成個身都舒服晒😊

抹茶雙重芝士蛋糕 $48 (1件)
味道感覺還不錯,但未算好好吃,總係覺得抹茶嘅味道唔夠。

焦糖抹茶牛奶 熱飲 $32

京都抹茶 熱飲 $32
呢一個好難做唔好飲嘅,熱的抹茶,我中意苦苦地,所以好飲嘅

冬天飲番杯暖野,成個身都舒服晒😊

2022-02-18
2022-05-19 189 瀏覽
行Apm行到攰,想搵個地方休息下食個light tea 🍵<八天堂>係一個唔錯既選擇!呢間餐廳主要係賣抹茶甜品同飲品🍵,不過都有其他日式料理同包類既輕食既💁🏻‍♀️京都和風既設計 令人猶如置身喺日本☺️-黑糖珍珠抹茶latte🍵 💰$38抹茶味非常濃郁😍個人覺得如果冇黑糖嘅話會更好飲!珍珠彈牙,有咬口-三文魚牛角包🥐 💰$38牛角包非常鬆脆,充滿牛油香☺️三文魚有三大塊咁多,好足料!非常滿意呢個light tea,下次想試下佢啲抹茶甜品😋
行Apm行到攰,想搵個地方休息下食個light tea 🍵

<八天堂>係一個唔錯既選擇!

京都和風既設計 令人猶如置身喺日本☺️

-黑糖珍珠抹茶latte🍵 💰$38
抹茶味非常濃郁😍
個人覺得如果冇黑糖嘅話會更好飲!
珍珠彈牙,有咬口

-三文魚牛角包🥐 💰$38
牛角包非常鬆脆,充滿牛油香☺️
三文魚有三大塊咁多,好足料!

非常滿意呢個light tea,下次想試下佢啲抹茶甜品😋
2022-05-02 208 瀏覽
心太軟係涷嘅 入面唔識流心 勁難食!就好似係雪櫃到拎岀來就咁解凍食唔叮個種!!食左第一啖就難以下咽,同店員講係涷嘅個店員仲要話佢地個心太軟就係咁,因為中間要係流心,所以唔會係熱嘅?但算唔係熱嘅但你個心太軟都冇流心啦!入面啲朱古力醬仲係凝固嘅!態度勁差!話換個第二樣啦,我地嘅心太軟就係咁!係咪當人未食過心太軟?食過咁多間甜品,就算係比較舊式嘅中西式糖水舖,一向都係熱辣辣嘅中間朱古力醬都照樣會係流漿咁流出嚟,再配雪糕一涷一熱先叫心太軟。唔該唔好打住日式甜品嘅旗號呃人啦,就算apm行街行到攰都唔建議係呢間求其食啲野坐下hea下!求其一樣都好難食!!咁嘅價錢仲有好多選擇後尾求其換左個抹茶蛋卷都係$58我想講chateraise $16一個嘅抹茶蛋卷仲好食其實想退錢,已經唔想再食呢到仼何一樣野。比錢食垃圾,但廢事,橫掂冇下次。平時遇到難食嘅都唔會打食評。但呢次個店員態度咁差仲當人傻仔咁講埋歪理,我真係冇聽過因為心太軟要流心所以係唔熱嘅甚至係涷。希望大家唔好中伏。
心太軟係涷嘅 入面唔識流心 勁難食!
就好似係雪櫃到拎岀來就咁解凍食唔叮個種!!

食左第一啖就難以下咽,同店員講係涷嘅

後尾求其換左個抹茶蛋卷都係$58
我想講chateraise $16一個嘅抹茶蛋卷仲好食

其實想退錢,已經唔想再食呢到仼何一樣野。
比錢食垃圾,但廢事,橫掂冇下次。

平時遇到難食嘅都唔會打食評。
希望大家唔好中伏。
涷嘅心太軟
2022-05-02
2022-04-13 391 瀏覽
係沙田一田開返呢間八天堂,抹茶蛋卷再次回歸,,而家做緊promo好抵食!$58有一卷,抹茶味幾濃郁,偏向苦澀,岩我口味,但如果喜好食偏甜抹茶的話,就可能未必適合~而當中卷住的抹茶cream好creamy又綿密,蛋卷又好鬆軟,呢個價格黎講算係相當抵食!佢仲有其他口味同意式夾心麵包,係新出的產品黎,有六款口味!仲有抹茶double cheese cake,我食唔到咁多,唯有下次再試😂去開一田可以不妨試試,解住鄉愁先😂

去開一田可以不妨試試,解住鄉愁先😂
抹茶蛋卷
2022-04-10
抹茶蛋卷
#foodchaser_hk📌同區美食#foodchaserhkkwuntong📌同類餐廳#foodchaserhkcafe📌同款美食#foodchaserhkjapanese#foodchaserhkdessert#foodchaserhkcoffee✨✨✨✨✨✨✨✨✨📍觀塘 Hattendo (APM)🥳🥳🥳有次行經apm,想搵個地方同朋友坐下傾偈🤣🤣🤣又想去啲日式和風裝修嘅地方順便打下卡,於是乎就搵咗呢間坐低✨🥰✨✨✨✨✨✨✨✨✨🍽Matcha Roll Cake With Shiratama Azuki $58鍾意抹茶嘅朋友注意‼️🥰🍵呢款綠茶蛋捲係偏向creamy啲嗰款,綠茶味重得嚟之餘又唔會太甜,食到中間仲有白玉麻薯中和下🍡🍡🍡都算煙韌👍🏻👍🏻👍🏻🍽Mango Parfait $78個Parfait整體感覺都好fruity👍🏻👍🏻👍🏻裏面有啲脆粒之外,上面嘅餅乾同埋百力支都仲好脆✨✨😝最底嗰層有啲焦糖,食完個口超甜😆✨✨✨✨✨✨✨✨✨食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️📍Hattendo (APM)店舖地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓8
#foodchaser_hk

🍽Mango Parfait

食物味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
打卡指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

📍Hattendo (APM)
店舖地址:觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓8號舖
營業時間:星期一至日 1100-2300
查詢/預約電話:54163382
服務費:🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️🙅🏻‍♀️
**最新營業時間改動建議各位foodchasers出發前主動向店主查詢🥰🥰🥰

#觀塘美食 #觀塘cafe #觀塘好去處

#美食 #香港美食 #香港好去處 #打卡 #拍拖好去處

#hkfood #hkfoodie #hkfoodblogger #foodphotography #instafood #eeeeeats #forkyeah #foodintheair #foodinspiration #delish #eating #eatingfortheinsta #elle
2021-06-21
  • Matcha Roll Cake With Shiratama Azuki
MARITOZZO Strawberry Cream Bun $35草莓意式奶油夾心麵包既賣相非常精緻 睇落極吸引所以就買咗黎食 點知……中大伏🥲 其實個包都算鬆軟 不過加埋啲cream既味就怪怪地🤥 完全冇以前食個既奶香味🥛 士多啤梨得兩片仲要勁假 搞到啲cream都變咗味😵‍💫 入面個啲cream先正常啲有返啲奶香🥵 唔推介大家試😮‍💨The presentation of MARITOZZO Strawberry Cream Bun super appetising🤤 Cream Bun was soft but the taste was just awful🤢 Strawberry was so fake🍓 & super tiny serving size (only 2 slices)🤧 評分: 2/10🌟———————————————————————————— 八天堂 (APM) (觀塘)觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)2樓8號舖MARITOZZO Strawberry Cream Bun $35
評分: 2/10🌟
————————————————————————————
八天堂 (APM) (觀塘)
2022-01-11 254 瀏覽
出開嚟觀塘APM,揀咗間可以坐低休息一陣嘅舖頭,同朋友傾吓計,都幾寫意。不過呢度嘅舖頭唔算大,又多人排隊,所以都排咗一陣隊先至入到去,有啲座位比較迫,咁啱我哋四個人,所以好彩搵到張四人座位算係全場比較舒服嘅一張餐桌。呢一間專係賣日式抹茶嘅舖頭,所以我哋當然係飲抹茶鮮奶matcha latte啦matcha latte好濃郁,呢間舖頭係日本過江龍,用上日本靚嘅抹茶粉,見平時都好多人幫襯,之前我都經常食,特別鍾意佢嘅抹茶味雪糕同抹茶味蛋糕

2021-11-06
2022-01-06 236 瀏覽
今次介紹下呢間叫八月堂嘅日本餐廳,其實之前都有食過幾次,覺得佢OK所以就介紹吓啦😆😆因為冇睇得太清楚菜式嘅名,見諒🙇🏻‍♀️我哋嗌咗兩個主食,有叉燒飯同埋牛肉湯烏冬,甜品就有呢個士多啤梨蛋糕🍰因為平時我都少食飯,食開麵多,佢呢度嘅烏冬都OK嘅,幾煙韌,湯底有夠濃,啲牛肉又唔會好老,淥到啱啱好,加隻溫泉蛋撈埋一齊食一流,但諗住整穿佢嘅時候,入邊個黃實既,唔係流心嚟,失望😞之後係個叉燒飯,佢將叉燒切到一粒粒鋪喺飯面頭,再加隻溫泉蛋,但呢個飯真係好失望,首先佢啲叉燒係冇味冇醃製過,之後個飯真係完完全全白飯咁,冇任何醬汁,變咗你食落去嘅時候乾爭爭又冇味,本身諗住撈埋隻溫泉蛋嚟食,同樣都係熟到爛,變咗成個飯又乾又淡,唔知食緊啲乜,仲要佢本身個飯又唔係抵,差唔多成舊水一個😩😩😩等我仲諗住介紹吓俾大家,自己都食咗幾次之後到個士多啤梨蛋糕佢裏面係吉士醬嚟,凍凍的,個味冇乜特別,但其實呢一間鋪佢個主打就係甜品,但個甜品都冇咩特別同埋呢間舖好細,啲位都好迫,如果你想舒舒服服咁食一餐飯,呢一間真係比唔到你😅😅

因為冇睇得太清楚菜式嘅名,見諒🙇🏻‍♀️

2022-01-04 169 瀏覽
抹茶卷雪糕新地 - 底層係抹茶啫喱,中間嗰一層係忌廉加脆米,上面就係抹茶雪糕加咗黑糖漿,再放上一件抹茶卷蛋(不過琴日食冇貨,要玩其他口味,我選擇左原味)杯新地其實叫做不過不失,卷蛋部份好食,應該係整杯新地最好食嘅東西。抹茶軟雪糕,好澀!(我本人唔太喜愛)只最難食嘅就係黑糖糖漿,佢嘅黑糖糖漿應該係我食過最難食嘅(全香港)抹茶軟雪糕溝咗啲忌廉之後一齊食淡化左啲苦澀味,就好食好多,綠茶啫喱都發揮到正常嘅功力,所以我話呢杯新地不過不失。黑糖抹茶牛奶珍珠 - 終極打大佬,呢杯飲品我只係飲咗兩啖,第一啖係冇飲到珍珠,因為第一啖飲洛口抹茶味苦澀,咦?點解有啲醬油味?唔知點解佢嘅黑糖融合咗抹茶之後會變出醬油抹茶?!(我只能夠講唔啱我口味,可能有人會鍾意醬油抹茶?不過嗰個唔係我)我嘗試鼓起勇氣飲第二啖,今次有連埋珍珠,OMG!我輸咗🤢我真係冇勇氣再飲第三啖,我真係接受唔到(醬油抹茶🤮)佢嘅珍珠到不得了,完全冇彈性唔Q溶溶爛爛咁,基本上用條脷一頂就散晒,超級難食!好似唔知食緊啲咩膠咁……