🍽️ 食物份量偏多~ 打卡able (*ˊᵕˋ*)ノ" ♟️暗黑型格 x 日式酒吧風格坐落旺角中心地帶的洋食酒吧~整體風格是型格暗黑風最吸睛一定是金光閃閃的酒吧酒櫃🥃有超多抹茶items 抹茶控應該會有選擇困難( ;∀;)食物份量都不少~ 口味偏重一點飲品都是外貌協會 拍照好好看‪ꔛ‬ᰔᩚ 𓄵𓄵𓄵 【鐵板原條日本魷魚筒 】#好吃小食🦑魷魚筒好大條 用甜醬油燒成焦脆 肉質彈牙 配菜有鹹酸菜 帶出魷魚的鮮甜【 海膽醬大蝦意大利麵 】擺盤十分精緻 海膽醬可自行淋上醬汁味道帶酒味 稍微偏鹹 亦有三隻大蝦 🍤 份量真不少呢 【抹茶雪糕窩夫 】#三重抹茶窩夫💚好吸睛的三層高窩夫!窩夫也是抹茶餡的 偏軟糯 有濃濃的茶香𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…𓊓 宇治抹茶白玉𓊓 藍金橘檸檬氣泡梳打𓄵𓄵𓄵⚐ 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙃𝙖𝙘𝙝𝙞𝙠𝙤 八屋 旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓

🍽️ 食物份量偏多~ 打卡able (*ˊᵕˋ*)ノ"
♟️暗黑型格 x 日式酒吧風格

坐落旺角中心地帶的洋食酒吧~
整體風格是型格暗黑風
最吸睛一定是金光閃閃的酒吧酒櫃🥃

有超多抹茶items
抹茶控應該會有選擇困難( ;∀;)
食物份量都不少~ 口味偏重一點

擺盤十分精緻 海膽醬可自行淋上
醬汁味道帶酒味 稍微偏鹹
亦有三隻大蝦 🍤 份量真不少呢

【抹茶雪糕窩夫 】#三重抹茶窩夫💚
好吸睛的三層高窩夫!
窩夫也是抹茶餡的 偏軟糯 有濃濃的茶香

𝙒𝙝𝙖𝙩 𝙬𝙚 𝙖𝙡𝙨𝙤 𝙤𝙧𝙙𝙚𝙧𝙚𝙙…
𓊓 宇治抹茶白玉
𓊓 藍金橘檸檬氣泡梳打

𓄵𓄵𓄵

⚐ 𝘾𝙖𝙛𝙚 𝙃𝙖𝙘𝙝𝙞𝙠𝙤 八屋
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
走入旺角這間不得了嘅cafe,坐定定一試美國安格斯肉眼扒,哇喂,真係絕對正!煎得啱啱好,外皮微焦香口,七成熟嘅牛扒咬落去水嫩彈牙,真係令人口水直流😋。搭上烤蒜粒,喂,簡直係咸香無敵,爽過飲凍檸樂!呢邊抹茶雪糕窩夫都幾受歡迎,鬆脆窩夫配上涼快抹茶雪糕,真正係甜中帶微微苦,齊麽正!🍦再加上新鮮果汁溢出嘅士多啤梨同香蕉,我話你知,一咬落去,係甜蜜爆炸噃!又點可以錯過佢哋嘅宇治抹茶紅豆拿鐵呢?嗜哂個奶泡香滑,底下抹茶味道夠曬濃,飲一口,馬上感覺到呢份精緻,紅豆亦都腍得黎含有韌性,幾提神解膩。同朋友悠哉飲飲cocktail,間cafe氣氛輕鬆,飲品質素亦唔輸俾邊間高級酒吧。每款cocktail嘅味道都清新不膩,特別啱女仔哋嘅口味,坐低一個下午,優哉遊哉食飽飲足,真係享受!下次有得揀我一定會再嚟,毫無抗拒嘅魅力,食貨們,唔該記住呢個名,保證你食完仲想再食!🍴🎉

✨原條蒲燒鰻魚和風汁意大利麵🍝✨購自:八屋Cafe Hachiko (旺角)價錢:$168推薦度:9/10-🧡原條蒲燒鰻魚份量超充足🤣 外皮微脆 肉質腍身 鰻魚汁味道濃郁 完美滲入肉質 食落幾Juicy✅特別欣賞佢嘅意粉軟硬度適中 口感煙靭 和風汁較重醬油味 甜甜地唔會好鹹👍🏻旁邊配上一杯晶瑩剔透嘅三文魚子粒 令到整體口感更豐富✨💚✨抹茶雪糕窩夫(一人前下午茶餐)✨價錢:$98推薦度:9/10-強烈推薦抹茶控要試🤩 窩夫好厚身 夠晒鬆脆 特別驚喜嘅係窩夫加入咗抹茶粉 令窩夫散發香濃嘅抹茶香氣💚 旁邊嘅抹茶雪糕重奶味 仲好大球🫶🏻 而抹茶醬濃郁得嚟帶點回甘✨仲有雜莓同香蕉作伴碟 沾埋抹茶醬味道一流💯3種唔同層次嘅抹茶味完美融合咗喺呢個甜品入面❣️小食係北寄貝沙律杯配日本醬油脆米餅🍘 入面勁多北寄貝 味道鹹鹹甜甜 加上薄脆嘅米餅 作為小食真係勁開胃👍🏻💚✨宇治抹茶配北海道十勝紅豆🍵✨價錢:$48推薦度:7/10-飲品賣相精緻 適合打卡📷 口感幼滑得嚟 味道唔會太甜 底層係粒粒香甜嘅紅豆🫘 中間係牛奶同抹茶嘅漸層 極有層次感 個人認為抹茶味偏淡🥺 奶香味有少少蓋過咗抹茶味 如果奶味比例同抹茶比
✨原條蒲燒鰻魚和風汁意大利麵🍝✨
購自:八屋Cafe Hachiko (旺角)
價錢:$168
💚
✨宇治抹茶配北海道十勝紅豆🍵✨
價錢:$48
推薦度:7/10
飲品賣相精緻 適合打卡📷 口感幼滑得嚟 味道唔會太甜 底層係粒粒香甜嘅紅豆🫘 中間係牛奶同抹茶嘅漸層 極有層次感 個人認為抹茶味偏淡🥺 奶香味有少少蓋過咗抹茶味 如果奶味比例同抹茶比例平衡少少會更完美😛
🤍
✨奧利奧曲奇朱古力沙冰🍧✨
價錢:$65
推薦度:7/10
朋友再叫多杯飲品🍸一上枱已經見到滿滿嘅忌廉 忌廉口感幾creamy飲落朱古力味都幾濃郁 仲有粒粒曲奇顆粒嘅口感🤩整體奶香味濃郁 唔算太甜 如果曲奇味重多少少就更美味😍
奧利奧曲奇朱古力沙冰
2023-12-24 28 瀏覽
環境好靜,坐得舒服,杯抹茶好飲😋意粉勁抵食先70幾,湯都幾香,甜品我地叫左大份,3個人食岩岩好😋因為老闆話tea set既窩夫只得1舊,所以就直接叫大份,呢到性價比好高,nice😋
2023-12-23 491 瀏覽
🎉韓妹生日大日子喎,當然揾返間chill啲的cafe同佢賀下喇。📌不嬲同韓妹都係浦開旺角,係旺角區揾間cafe唔難,要揾間夠chill夠派頭的cafe就有難度。📌而近日熊妹發現係彌敦道575號Ladder Dundas有一間日式洋食cafe《八屋》,日間有提供日式茶飲咖啡,晚間就會搖身一變成為酒吧餐廳,日啡夜酒,咁仲唔夠chill?📌餐廳位於8️⃣樓,一出𨋢門就見到銀色閃閃條懸掛喺𨋢口,好明顯開始怖置聖誕喇!📌餐廳雖然唔係好大,但應有的座位款色都有,梳化位,二至四人方型枱及圓型枱,連酒吧枱都有,真係麻雀雖小,五臟俱全。📌話明夜晚變酒吧,有成個酒櫃任你揀,日本酒,XO,威士忌🥃等等要乜都有,款式都幾多。📌而酒吧枱酒架金碧輝煌,絕對係全場的焦點位。📌日式洋食Cafe提供的洋食有肉類主食、意粉、日式甜品同埋日式茶飲咖啡。原條蒲燒鰻魚和風汁意大利麵, $168一望個Menu,見到係原條蒲燒鰻魚,個名已經夠吸引🤩。真係原條蒲燒鰻魚咁上㗎!真係好足本囉,咁益街坊。本身沾滿鰻魚汁的鰻魚焗熱咗之後,抽乾咗水份,令到鰻魚汁好濃稠,漿住喺鰻魚上面,肉質腍身,食落去充滿醬汁的味道。咁大條鰻魚真係好抵食,食極都仲

📌而酒吧枱酒架金碧輝煌,絕對係全場的焦點位。
原條蒲燒鰻魚和風汁意大利麵, $168
一望個Menu,見到係原條蒲燒鰻魚,個名已經夠吸引🤩。
原條蒲燒鰻魚和風汁意大利麵
真係原條蒲燒鰻魚咁上㗎!真係好足本囉,咁益街坊。本身沾滿鰻魚汁的鰻魚焗熱咗之後,抽乾咗水份,令到鰻魚汁好濃稠,漿住喺鰻魚上面,肉質腍身,食落去充滿醬汁的味道。咁大條鰻魚真係好抵食,食極都仲有,大滿足。
原條蒲燒鰻魚和風汁意大利麵
意大利麵係用上扁意粉,扁意粉係用和風汁炒出嚟,一上枱已經勁香,食落質感係比較硬身嗰款,好有嚼勁,最怕就係煮得太腍,無左口感。和風汁味道好特別,鹹鹹地重醬油味,再加上一杯晶瑩通透的大魚子粒,魚子汁的精華撈埋意大利麵一齊食,加多一重鹹鹹地的海水味,鰻魚配魚子加埋和風醬汁的扁意粉,所有味道都好夾。
慢煮油封鴨腿配牛角窩夫, $228
主食嚟講,見到呢個油封鴨腿出邊好少見有,所以試吓。
慢煮油封鴨腿配牛角窩夫
個賣相好吸引喎!先有一隻白裡透黃的日本荷包蛋放在鴨腿上面,然後下邊有牛角窩夫疊底,側邊仲有少少沙律菜同蕃茄仔,五顏六色,色彩上面已經好吸睛👀。日日都食開日本蛋的熊妹知道呢隻日本蛋絕對係靚貨,蛋黃亮透到,係半熟狀態之下表面仲有張力,完整地停留喺蛋的中間,好似想流出來但又一定唔會流出嚟咁,漲卜卜好飽滿好吸引,而日本蛋白食落去好有口感好有咬口好實在,所以日本蛋咁出名係真係非同凡響。
慢煮油封鴨腿配牛角窩夫
到主角油封鴨腿,講真,熊妹認為佢嘅慢煮烹調方式做得好出色,呢個慢煮嘅方法令到鴨腿係完全食唔出任何一點油,唔好以為冇油分嘅滋潤肉質會好乾身,慢煮令到肉質變得好嫩滑,而且冇任何脂肪位,仲可以一絲絲鴨腿肉分明咁撕到出嚟,所以話呢道菜食的係師傅的功架。而本身係醃製過的鴨腿食落去會偏鹹少少,所以可以食埋側邊啲沙律菜均勻一下。

其實三款食材味道本身都各有千秋,分開食已經好有自己嘅味道,如果加埋一齊食,沾上蛋汁而鹹鹹地嘅鴨肉腿連埋帶少少甜嘅酥脆牛角窩夫食,又有另一種奇妙的化學效果,呢款菜式真係好特別。
抹茶雪糕窩夫, $128
食完主食梗係要食甜品啦。熊妹同韓妹其實都係抹茶熊抹茶婊,甜品當然揀抹茶味道啦。
三層塔窩夫再加一大球抹茶雪糕形成呢個雪糕窩夫塔,份量都幾巨型,好似一座千層塔咁。
抹茶雪糕窩夫
抹茶雪糕球勁大一球,超級滿足,抹茶味道回甘得來又帶點甜,就係抹茶控最愛嘅味道。窩夫即叫即焗,外脆內軟,有蛋香味有少少抹茶味,味道唔會好甜,加埋雪糕一齊食,冰火交融最好味不過。跟上仲有一大杯抹茶醬汁,倒埋落雪糕同窩夫上邊,集齊抹茶雪糕、抹茶醬、抹茶窩夫,試問抹茶控又點會唔興奮呢?

伴碟仲有啲士多啤梨、藍莓,窩夫中間仲夾雜住香蕉片,加啲生果食,味道又清新啲。
宇治抹茶提拉米蘇
宇治抹茶提拉米蘇,$68
作為抹茶熊熊妹,《八屋》推出了一系列抹茶飲品絕對係熊妹恩物!抹茶熊熊妹當然對所有抹茶飲品無可挑剔,千揀萬揀,睇中呢款宇治抹茶提拉米蘇,熱的,因為比較特別。

提拉米蘇甜品就食得多,飲品真係少見,仲要抹茶味就更加少之有少。呢個宇治抹茶提拉米蘇真係好特別,首先,提拉米蘇的精髓-手指餅原條放在杯上,然後被一推製作提拉米蘇專用的Mascarpone cheese覆蓋住,再灑上抹茶粉,而杯內就係用上明治牛奶🥛沖起的宇治抹茶拿鐵。

飲一口宇治抹茶拿鐵,先會飲到濃郁的Mascarpone cheese再到抹茶拿鐵,兩者在口腔中混口味道夾,重奶油味又有少少抹茶的回甘,明治牛奶奶味濃,甜度適中,而手指餅可以沾上Mascarpone cheese黎食,又可浸少少抹茶拿鐵淋啲咁食,又得飲又有得食,係一杯幾特別的抹茶特飲,
宇治抹茶白玉
宇治抹茶白玉,$68
韓妹就揀左呢杯宇治抹茶白玉,熱的,其實即係抹茶拿鐵入面再加左幾粒白玉。抹茶拿鐵的拉花係貓貓喎🐱,平時多數見的多係典型心型拉花圖案,呢個貓貓有驚喜喔!抹茶拿鐵入面多幾粒白玉,好煙韌,好似係飲品入面發現左珍珠咁。
📌整體來說,《八屋》環境氣氛幾有格調,日式洋食食物質素頗高,店員服務態度良好,能在旺角鬧市區做出名堂確實有原因的。
2023-12-06
宇治抹茶提拉米蘇
宇治抹茶白玉
2023-12-21 290 瀏覽
八屋地址:旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓下午茶同朋友食咩好,今日我地就去咗呢到試下佢個下午茶餐🤣~前菜:北奇具沙律杯配日本醬油脆米鮮🥗又薄又脆身嘅米餅,包住超多北奇具沙律,唔單止味道鹹鹹甜甜好有層次感😚實係好開胃,必叫,正😗。主菜:日本蟹肉忌廉餅$98蟹肉忌廉餅好creamy好厚,而且外脆內軟超有咬感😙食落口感好似日本可好餅,不錯。主菜:吉列豬扒三文治$98一拎上手就知一啲都唔係平凡野,吉列豬扒煎到好脆身🤩,食落外脆內軟超有咬感😙,再加上極鬆軟嘅白麵包,真係好新鮮👍🏻好惹味㗎~正!宇治抹茶白玉🍵+$20大大杯抹茶濃度好高但又唔會太甜或又唔會太苦,係抹茶控必試😈,正。焙茶配芝士奶蓋+$20焙茶微糖但都唔會好淡,幾清新香醇幾解渴,而且芝士奶蓋份量都算幾多幾高質😛,奶蓋好厚好濃郁加上焙茶,令杯嘢飲更加豐富,正😍。----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hk
八屋
地址:旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓

下午茶同朋友食咩好,今日我地就去咗呢到試下佢個下午茶餐🤣~

前菜:北奇具沙律杯配日本醬油脆米鮮🥗

主菜:日本蟹肉忌廉餅$98

主菜:吉列豬扒三文治$98

宇治抹茶白玉🍵+$20

焙茶配芝士奶蓋+$20

----------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #hk  #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡  #旺角 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #日本 #日本野
2023-12-17 45 瀏覽
最近發現香港藝術館展出文藝復興堤香的作品,即刻約好耐無見又鍾意藝術的朋友去睇,咁當然要食個lunch先,今次揀左係油麻地的樓上cafe,因為貪呢間餐廳環境舒適,十分寧靜,電梯口仲有梵高的畫作,好岩我哋。我哋揀左兩個lunch sets:🌟#白蘑菇湯湯品濃郁香滑,充滿了新鮮的白蘑菇的香氣,非常開胃,天氣涼涼地飲真係溫暖感覺。🌟#日本蒜蓉牛油汁意大利面配帶子蒜香味好惹味,帶子不大,但勝在量多,新鮮,好好味!意大利麵彈牙,淡淡麥香味,好👌🏻🌟#煙三文魚白汁意大利面煙三文魚的鮮美與濃郁的白汁完美融合,菠菜新鮮清甜搭配著彈牙的意大利面,十分開胃滿足。🌟#日本抹茶拿鐵抹茶的濃郁香氣與牛奶的柔滑口感,十分好飲!配搭甜點食,好美味,讓我哋享受到一個愉快的時刻。🌟#是日甜點兩粒日式甜點,軟糯香甜,與綠茶絕配一流。餐廳環境真係好舒服,多樣化的餐點和甜點,讓繁忙的大家可以享受之餘,更可以慢慢聊天,值得一試!

我哋揀左兩個lunch sets:

🌟#白蘑菇湯

🌟#日本蒜蓉牛油汁意大利面配帶子

🌟#煙三文魚白汁意大利面

🌟#日本抹茶拿鐵

🌟#是日甜點
兩粒日式甜點,軟糯香甜,與綠茶絕配一流。

1K
2023-12-16 32 瀏覽
呢間cafe位於旺角,主打日本茶飲、咖啡系列飲品,另外亦有意粉飯主食,甜品等,食物選擇多元化,餐廳環境舒適,座位闊落,適合同朋友仔嚟傾計~ 主食有蒲燒鰻魚和風汁義大利麵,原條上,好大條,賣相一流,醬汁甜甜哋,入味可口,麵條軟硬度適中,整體搭配好match!小食有魷魚筒,以鐵板上,爽口彈牙,幾有驚喜🦑甜品有法式吐司,店員推介話係呢度嘅招牌菜,蛋香味十足,吐司外脆內軟,放上楓糖漿,幸福感滿滿!飲品有宇治抹茶Tiramisu同焙茶配芝士奶蓋,甜度適中,各有千秋☺️

• 招牌八屋法式吐司
  • 八屋法式西多士
2023-12-16 46 瀏覽
最近喺旺角行街嘅時候 發掘咗呢間樓上高質cafe小店☕️咖啡店主打窩夫甜品同抹茶/焙茶飲品🍵行西日式風格裝修 以淡黃燈光配襯出古典美🕯今次試試呢個性價比幾高嘅一人前下午茶🌟包咗一款甜品同任何一款飲品🧇 ✨️一人前下午茶|招牌法式吐司 $98上碟時賣相已經相當吸引🤩炸成黃金嘅吐司上鋪滿雜果🍒食落表面香脆 蛋香味十足🍳而裏面軟熟得嚟 咬落去會有回彈嘅口感🍞加上香甜嘅楓糖漿 十分滿足🍁若果可以加一球雪糕/忌廉 就完美至極了😝 ✨️一人前下午茶|抹茶雪糕窩夫 $98一切落去脆卜卜嘅窩夫🧇窩夫質感屬於比較結實 飽足感較高嗰重💖同抹茶雪糕一齊食有一種冰火相交嘅感覺🍦而另配的抹茶醬 味道濃厚而帶回甘🍵三種唔同層次嘅抹茶味融入喺呢道甜品當中🥰身為抹茶控的我十分滿意😉 ✨️宇治抹茶配北海道十勝紅豆見到網上超多人都點呢杯飲品🤩底層的紅豆 中間牛奶同抹茶的漸層 加上頂層的泡沫🍵層次感十足 打卡真係一流📸飲落牛奶味道比較重🥛質感較厚身而順滑🤏整體唔算太甜 甜味主要來自紅豆嘅蜜香🫘下午茶點呢杯飲品比較輕盈寫意一點🌿 ✨️奧利奧曲奇朱古力冰沙而朋友一向喜歡甜點 就點了orea朱古力冰沙🍫好濃郁的朱古力味😊飲落食到一粒粒曲奇

✨️一人前下午茶|招牌法式吐司 $98

✨️一人前下午茶|抹茶雪糕窩夫 $98

✨️宇治抹茶配北海道十勝紅豆

✨️奧利奧曲奇朱古力冰沙
而朋友一向喜歡甜點 就點了orea朱古力冰沙🍫好濃郁的朱古力味😊飲落食到一粒粒曲奇碎粒🍪再吃一口忌廉 真係邪惡又滿足😈
奧利奧曲奇朱古力冰沙

旺角嘅樓上小店cafe嚟講 呢間餐廳嘅性價比十分之高🥰甜品製作一啲都唔馬虎😉全部都係新鮮即製 而且十分足料🧇而下午茶餐包含咗餐單上任何一杯飲品🍹飲品選擇十分多而且有特色🍵整體環境比人一種放鬆慢活嘅休閒感覺😌
2023-12-09
5 分鐘 (堂食)
奧利奧曲奇朱古力冰沙
  • 招牌八屋法式吐司
之前👦🏻👧🏻嚟過旺角Ladder Dundas嘅餐廳到食,搭𨋢停低嗰時🛗,見到8樓餐廳裝修得好靚✨,初初以為係間酒吧🥃,上網先知原來係洋食餐廳🍝同酒吧🍺結合嘅餐廳。餐廳提供扒類🥩、意粉🍝、小食🍤、甜品🥞,仲有多款咖啡類☕️/非咖啡類飲品添🥛。我地叫咗一個小食、一個主食、一個甜品同兩杯飲品,份量已經足夠兩人食我地食完仲好飽添🤭!鐵板原條日本魷魚筒 $138魷魚筒肥嘟嘟🦑,搽上醬汁燒,香氣撲鼻🥰!魷魚爽口有彈性,味道鮮甜帶有燒汁嘅甜味,推介必食👍🏻炸軟殼蟹配蟹膏忌廉意大利面 $168軟殼蟹炸到酥脆🤩,內裏多汁有蟹膏💕,好好味!意粉被濃郁嘅忌廉汁包圍住,仲有香甜嘅蟹膏味😋!鐵鍋蜂蜜鬆餅 $128呢款甜品製作需時3️⃣0️⃣分鐘,建議大家落單嗰時叫埋🙋🏻‍♀️。鬆餅用煎pan形式上碟🥞,鬆餅非常鬆軟,中間部份仲有少少軟心嘅狀態,帶有香甜嘅蜂蜜味🍯。宇治抹茶提拉米蘇 $68宇治抹茶香濃🍵,上面有一條手指餅同mascarpone cheese,芝士味濃厚。宇治抹茶芝士奶蓋 $68呢款同樣用咗宇治抹茶,芝士奶蓋輕盈,飲晒成杯都唔覺得膩👍🏻。📍 八屋 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓

鐵板原條日本魷魚筒 $138

炸軟殼蟹配蟹膏忌廉意大利面 $168

鐵鍋蜂蜜鬆餅 $128

宇治抹茶提拉米蘇 $68

宇治抹茶芝士奶蓋 $68

📍 八屋 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
2023-12-13
喺星期六日無book位嘅情況上嚟,人流唔算好多。不過因為餐廳位置唔大,最後被安排左坐吧檯高凳。見佢有個一人輕盈下午茶($98),考慮到想食得light少少嘅情況下決定叫依個餐。而且加上佢包埋一杯飲品,可以任點餐牌上任何一款飲品(酒精除外),依個選項都幾吸引。我今次點嘅主食係招牌法式吐司,飲品揀左凍提拉米蘇咖啡。兩樣野都係餐廳人氣之選!而且擺盤非常吸引,打卡一流。因為係輕盈版本,法式吐司得1件(如果叫正常版本嘅話會有3件),然後側邊有雜莓、香蕉。同埋有楓糖醬可以自己淋,不過我覺得本身都夠甜所以無特別再額外加。佢嘅法式吐司係外脆內軟,裡面屬於比較偏淋身嘅口感,蛋香味都好重。而且欣賞佢食落會有肉桂嘅香味,平時喺其他地方好少會食到肉桂味嘅French toast,適合中意肉桂嘅朋友。另外提拉米蘇咖啡都好值得推薦,除左賣相非常吸引之外,味道都好濃郁。上面仲會有一塊lady finger餅乾,浸埋咖啡一齊好好味。而且飲落好有層次感,面嗰層夠哂creamy,Tiramisu味道非常突出,飲完之後都覺得超級飽。覺得依度係一間幾適合同朋友聚餐,悠閒歎下tea嘅cafe。唯一一樣美中不足嘅係出餐速度一般,
而且擺盤非常吸引,打卡一流。
覺得依度係一間幾適合同朋友聚餐,悠閒歎下tea嘅cafe。唯一一樣美中不足嘅係出餐速度一般,今次依個set都等得比較耐。不過下次都會想再嚟試下其他甜品同飲品,覺得有幾款飲品睇落都好吸引。

2023-10-28
下午茶
地點方便·意粉高質·甜品特別在登打士街既575號Ladder Dundas 8樓樓上cafe hachiko。意粉🍝⋯⋯炸軟殼蟹配蟹肉蟹籽忌廉意大利面 $168Soft shell crab pasta 意大利面有咬口,唔會太腍或太硬,最欣賞既係意粉黏住大量蟹籽蟹肉,好有口感,又唔會好膩👍🏻!另外配菜方面,有紫菜,同埋炸金菇,好特別,炸金菇好少見,又幾好食喎!軟殼蟹方面,好脆口,蟹肉新鮮!值得稱讚👏🏻:軟殼蟹意粉好多到都有,但呢間cafe做到與別不同,有其特色!小食⋯⋯鐵板原條日本魷魚筒 $138Whole Japan squid 🦑 魷魚切落好似好硬,但食落一啲都唔硬,相反口感適中,帶點甜味,仲配有酸菜,使魷魚既有甜味,又有酸味!加上賣相好靚,加分!甜品⋯⋯抹茶雪糕窩夫 $128Matcha Waffle with ice cream 窩夫有抹茶餡,夠脆,煙煙韌韌,十分出色!仲配有抹茶雪糕,抹茶醬,呢個甜品真係抹茶控必叫!另外,水果新鮮,多種類,真係高質既甜品!飲品⋯⋯藍柑桔檸檬氣泡水 $55Blue Lemon Soda 好似去咗海洋世界咁,藍色好靚!甜味自然,也唔會過甜!宇治抹茶
地點方便·意粉高質·甜品特別

意粉🍝⋯⋯

炸軟殼蟹配蟹肉蟹籽忌廉意大利面 $168
Soft shell crab pasta
意大利面有咬口,唔會太腍或太硬,
最欣賞既係意粉黏住大量蟹籽蟹肉,好有口感,又唔會好膩👍🏻!
軟殼蟹方面,好脆口,蟹肉新鮮!

小食⋯⋯
鐵板原條日本魷魚筒 $138
Whole Japan squid 🦑
仲配有酸菜,使魷魚既有甜味,又有酸味!
加上賣相好靚,加分!

甜品⋯⋯
抹茶雪糕窩夫 $128
Matcha Waffle with ice cream
窩夫有抹茶餡,夠脆,煙煙韌韌,十分出色!
仲配有抹茶雪糕,抹茶醬,呢個甜品真係抹茶控必叫!
另外,水果新鮮,多種類,真係高質既甜品

飲品⋯⋯

藍柑桔檸檬氣泡水 $55
Blue Lemon Soda
好似去咗海洋世界咁,藍色好靚!
甜味自然,也唔會過甜!

宇治抹茶提拉米蘇 $68
Matcha Tiramisu
呢到既抹茶唔會好甜,帶微微甘苦,幾好!
手指餅夠脆!
奶味香濃!

地點方便·意粉特別·甜品高質

2023-12-09 34 瀏覽
旺角好多樓上cafe,但其實質素好參差,唔係間間都好食,但今日試過呢間唔錯,可以推介俾朋友雖然地方唔係好大,但係環境舒適,仲有個吧枱可以俾你吹吓水飲吓嘢幾好提拉米蘇咖啡 $65賣相好靚,打卡非常啱用,味道亦都唔差,好飲烏龍茶 $45烏龍茶甘香唔澀,天氣轉涼嘅時候飲番杯熱茶非常之暖笠笠海膽醬大蝦意大利麵 $168啲蝦隻隻彈牙鮮甜,啲意粉同大蝦配埋個海膽汁食其實非常之惹味,一啲都唔腥,正👍🏼咖啡焗肉眼扒 $268大大塊扒一上枱超驚喜,咖啡嘅香用來做個醬一啲都唔怪,仲幾好食,肉質啱啱好,唔韌仲好有咬口,好有肉汁,呢個推介八屋提拉米蘇 $88份量夠大可以兩個人食,同埋上邊有啲襯花影相打卡一流,味道都有水準,唔會太甜,可可粉加埋淡淡嘅酒香,一人一啖好快食晒

提拉米蘇咖啡 $65
賣相好靚,打卡非常啱用,味道亦都唔差,好飲

烏龍茶 $45
烏龍茶甘香唔澀,天氣轉涼嘅時候飲番杯熱茶非常之暖笠笠

海膽醬大蝦意大利麵 $168

咖啡焗肉眼扒 $268

八屋提拉米蘇 $88
2023-12-06 21 瀏覽
呢間餐廳細細,但係食物選擇多,有酒精/無酒精飲品都有,樣樣都有水準😍首先係炸雞拼盤,有3款炸雞。炸雞真係炸到好香脆,一口咬落去好juicy,好多層次嘅口感同香氣,yummy😋然後係炸軟殼蟹配蟹肉蟹籽忌廉意大利麵,軟殼蟹炸得好香脆,再加上蟹籽忌廉嘅濃郁滋味,同意大利麵嘅結合,真係一絕。甜品叫咗法式吐司配有藍莓🫐、士多啤梨🍓等水果,麵包軟綿綿,加上香濃嘅蜜糖及肉桂味,好好味。飲品方面,焙茶白玉有焙茶嘅香濃味道,配上煙靭嘅白玉,口感不錯。另一杯揀咗藍柑橘檸檬汽泡水,呢杯飲品有藍柑橘同檸檬嘅清新味道,加上汽泡水嘅氣泡感,好解渴同開胃。

首先係炸雞拼盤,有3款炸雞炸雞真係炸到好香脆,一口咬落去好juicy,好多層次嘅口感同香氣,yummy😋

今日試左呢間,舖頭門面睇得出好有心機設計,好多打卡位,另外侍應好細心環境舒服重點係食物真心好食,好出色👍🏻😋,試左佢個竹炭咖啡(一杯咖啡有3個顏色)好特別😝😝食物絕對對得起個價錢👍🏻👍🏻👍🏻
食物絕對對得起個價錢👍🏻👍🏻👍🏻
  • 日本蟹肉忌廉餅