2023-03-22 101 瀏覽
之前嚟過食dinner, 今次同朋友由lunch坐到下午茶仲飲埋cocktail😂真係幾chill幾舒服!餐湯好濃稠,面頭加左cream幾滑身~ 而跟餐嘅茶都好有誠意,擺盤幾靚,茶味好濃🤤✨日本蒜蓉牛油汁帶子意大利麵 - 帶子都幾足料同新鮮,個意粉好香蒜蓉牛油味,而且軟硬度適中👍 呢款唔同忌廉汁嗰d, 唔會太heavy~✨香煎雞胸配田園雜菜沙律 - 健康下叫左個沙律,雞胸都幾林身幾易入口,d菜夠爽口同清新,食完冇咩罪惡感😜✨脆炸薯條配黑松露沙律醬 - 比想像中大桶,兩個人傾住計飲住cocktail食就唔經唔覺食晒😂 就算傾計傾到涼左都仲係好脆😋✨Rasberry Blinker - 造型好靚而且帶點少女風,好香莓味,而且甜甜地幾順口🤩✨Hojicha Milk Punch - 個配搭都幾特別,有焙茶,椰子rum酒同菠蘿汁,撞埋一齊有少少yogurt味幾得意🥰✨Elderflower Bee's Knees - 呢杯比較清新,有蜂蜜嘅清甜味亦帶點檸檬味,幾開胃!Cocktail整體好易入口,幾啱女仔飲😻

日本蒜蓉牛油汁帶子意大利麵

香煎雞胸配田園雜菜沙律

脆炸薯條配黑松露沙律醬

Rasberry Blinker

Hojicha Milk Punch

Elderflower Bee's Knees

Cocktail整體好易入口,幾啱女仔飲😻

日本蒜蓉牛油汁帶子意大利麵
香煎雞胸配田園雜菜沙律
脆炸薯條配黑松露沙律醬
Rasberry Blinker
Hojicha Milk Punch
Elderflower Bee's Knees
2023-03-19 107 瀏覽
今晚同朋友嚟試一試呢間餐廳,一去到覺得呢度幾靚👍🏻之後我地叫咗一份八屋三重炸雞拼盤、日本蒜蓉牛油汁意大利麵配帶子😋一杯凍宇治抹茶紅豆拿鐵同熱特濃岩漿朱古力🍫三重炸雞味道一般,日本蒜蓉牛油汁意大利麵配帶子唔錯😛大食既朋友可能會覺得細份😂最後我地叫埋甜品❤️三層士多啤梨塔配雪糕高夫😋呢個甜品好好味😍唔會太甜👍🏻整體都好滿意🥰不過我同朋友都建議餐廳可以考慮客人到咗比杯水大家😉咁就會仲加分👍🏻但職員都服務都好好❤️值得一讚👍🏻
2023-03-18
2023-02-28 188 瀏覽
:/📍Cafe Hachiko八屋 旺角鬧市中的日式精品咖啡店☕️🥂以供應現代日本茶飲為主的Café,主打招牌抹茶、焙茶系列🫖🍵🕯️八屋三重炸雞拼 (HKD 98)包含雞翼•雞鎚•雞塊🐓 黎到熱辣辣好香🤤咬落去脆脆嘅\(//∇//)\雞肉本身有醃過 食落有微微鹹味 有種食緊日本便利店炸雞😂 非常適合朋友一齊分享!👭🏻👬🏻🕯️醬油明太子意大利麵🍝 (HKD 118)必點之選😍 擺盤幾有特色 意粉有咬口煙韌 醬汁很入味 醬油味 點綴上飛魚子明太子唔會太鹹太濃 增加了意粉口感層次 而且融入了西日式fusion烹調🇯🇵🇮🇹整體口味上都幾平衡✨🕯️抹茶雪糕窩夫🍵⭐(HKD 118) 三層既抹茶窩夫配上一球抹茶雪糕,打卡專用甜品😍小驚喜係窩夫加入抹茶粉💚 大大增加抹茶香氣🫖重點係抹茶cream🥳💕每一層窩夫#八刁之間鋪滿新鮮香蕉切片🍌顔色非常豐富 舖上新鮮水果 顏色觀感多一個層次*製作時間較耐 最好一早order 咁食完主食就剛剛好!🕯️宇治抹茶拿鐵🍵(HKD 62 )採用了日本頂級 JAS認證有機的宇治抹茶🍵 作為抹茶控的我幾鍾意三層layer奶泡幼細,茶味濃,底下d奶好smooth~🕯️宇治綠茶檸檬氣泡梳
📍Cafe Hachiko八屋 旺角

鬧市中的日式精品咖啡店☕️🥂

🕯️八屋三重炸雞拼 (HKD 98)
雞肉本身有醃過 食落有微微鹹味 有種食緊日本便利店炸雞😂
非常適合朋友一齊分享!👭🏻👬🏻

🕯️醬油明太子意大利麵🍝 (HKD 118)
必點之選😍 擺盤幾有特色 意粉有咬口煙韌
醬汁很入味 醬油味 點綴上飛魚子
整體口味上都幾平衡✨

🕯️抹茶雪糕窩夫🍵⭐(HKD 118)
三層既抹茶窩夫配上一球抹茶雪糕,打卡專用甜品😍
小驚喜係窩夫加入抹茶粉💚 大大增加抹茶香氣🫖
顔色非常豐富 舖上新鮮水果 顏色觀感多一個層次
*製作時間較耐 最好一早order 咁食完主食就剛剛好!

🕯️宇治抹茶拿鐵🍵(HKD 62 )
三層layer
奶泡幼細,茶味濃,底下d奶好smooth~

🕯️宇治綠茶檸檬氣泡梳打(HKD 62)
清新之選💥
抹茶配上檸檬🍋意想不到幾夾

🔓 Cafe Hachiko八屋 旺角

Address: 旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
*港鐵油麻地站 A1 出口, 步行約3分鐘
2023-01-26
  • 明太子意大利麵
  • 八屋三重雞拼
2023-02-28 183 瀏覽
難得朋友book了3間餐廳,我就選了這間請她吃生日飯,選這間的原因是覺得好像可以坐久一點和氣氛比較好.看相片以為是光線很暗的一間餐廳,沒料到很光猛,中間位置比較近,雖然枱櫈都很寬大,但枱都連接一起感覺空間感不夠. 一到埗全餐廳都是人,只是後來部分人走了所以才可影到餐廳環境. 本來想選油封鴨可惜售罄我看到有三個女子都叫這杯就問店員,打咭一流🤭🤭看到食評知道這間餐廳抹茶都有機和認證,所以朋友都叫了抹茶.雖然份量不多但很高質三文魚非常好吃,檸檬汁帶出了鮮味,窩夫一定要吃,很脆,內裡應該有檸檬吉士?就算沒有只吃窩夫質感都一流. 朋友本來想試法式西多,但都飽了所以沒叫,後段只剩下半場人所以都很好聊. 希望有機會再來.服務就差少少,都是叫到才做的那種,三文魚窩夫來了都沒給刀子真的有點那個,但侍應們態度親切有禮貌的.

本來想選油封鴨可惜售罄

宇治抹茶紅豆拿鐵(凍)
我看到有三個女子都叫這杯就問店員,打咭一流🤭🤭
宇治抹茶拿鐵(熱)
看到食評知道這間餐廳抹茶都有機和認證,所以朋友都叫了抹茶.
蒜香蝦意粉
雖然份量不多但很高質
三文魚窩夫

2023-02-25
慶祝紀念
生日
宇治抹茶紅豆拿鐵(凍)
宇治抹茶拿鐵(熱)
蒜香蝦意粉
三文魚窩夫
2023-02-14 125 瀏覽
承接返個標題,情人節本身想同另一半食飯打下卡咁過嘅然後一早就book左2月14號嘅 2130食飯點知到情人節果日臨收工開個openrice app先發現個booking係同日朝早11點幾比職員無啦啦取消左同日夜晚6點半先打黎話無左個位然後餐廳方面亦都無再安排返個位比我地呢啲時候請問點樣即刻又搵過間野食呀😒😒就算啲野食再好食 影相再好睇咁嘅服務我真係唔會再有下次希望唔好有其他人遇到相同事情啦唉🙂 難忘嘅情人節
承接返個標題,

就算啲野食再好食 影相再好睇
咁嘅服務我真係唔會再有下次

希望唔好有其他人遇到相同事情啦

唉🙂 難忘嘅情人節

八屋位於彌敦道575號Ladder Dundas 呢一座每層都係餐廳,空間不大,所以一開𨋢門就已經係餐廳。八屋環境舒適,唔會有一種好趕住食完嘢就要走嘅感覺..❤️一出𨋢就會見到bar枱既特色酒櫃🍷 食物都幾高質 必食吐司🍞🍴慢煮法式油封鴨腿窩夫🍴 八屋法式吐司回頭率 高🥰📍 八屋 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓$130/ppl
八屋位於彌敦道575號Ladder Dundas
呢一座每層都係餐廳,空間不大,所以一開𨋢門就已經係餐廳。

🍴慢煮法式油封鴨腿窩夫
🍴 八屋法式吐司

回頭率 高🥰

📍 八屋 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
$130/ppl

2023-02-05 193 瀏覽
已經bookmark咗呢間旺角樓上cafe一段時間,見放假就過嚟試下🤩🤩🍖美國安格斯肉眼扒 $238✨點左七成熟,切開見到肉質粉嫩!即時流哂口水🤤🤤肉眼扒好肥美,口感嫩滑!除咗蘸醬汁,亦可以連同烤蒜一齊食,更加香口!!配料仲有沙律菜🥗、烤大啡菇🍄等,食完夠哂飽👍🏻👍🏻🥞抹茶雪糕窩夫 $118✨窩夫熱辣辣,口感外脆內軟~~配料有士多啤梨🍓、香蕉🍌、抹茶雪糕🍦同抹茶醬🍵,好豐富🤩🤩最欣賞佢地嘅抹茶醬,味道濃郁得嚟唔算好甜~食完都唔會覺得膩👍🏻👍🏻🍵宇洽抹茶紅豆拿鐵 $68✨賣相好靚,啱哂打卡📸📸飲落帶淡淡抹茶味,奶香重!紅豆有咬口,整體唔錯❤️❤️

🍖美國安格斯肉眼扒 $238✨
點左七成熟,切開見到肉質粉嫩!即時流哂口水🤤🤤
配料仲有沙律菜🥗、烤大啡菇🍄等,食完夠哂飽👍🏻👍🏻

🥞抹茶雪糕窩夫 $118✨
窩夫熱辣辣,口感外脆內軟~~
配料有士多啤梨🍓、香蕉🍌、抹茶雪糕🍦同抹茶醬🍵,好豐富🤩🤩

🍵宇洽抹茶紅豆拿鐵 $68✨
賣相好靚,啱哂打卡📸📸
飲落帶淡淡抹茶味,奶香重!紅豆有咬口,整體唔錯❤️❤️
2023-02-04 171 瀏覽
個日店員唔係好想招待我地去到明明有位就話full左😒不過最後都係有試到佢地個抹茶雪糕waffle 抹茶雪糕waffle唔甜, 外酥內軟仲擺左香蕉/草莓/藍莓加上抹茶醬很好吃雪糕既抹茶味超濃!!仲可以食到小小紅豆
個日店員唔係好想招待我地
去到明明有位就話full左😒
不過最後都係有試到佢地個抹茶雪糕waffle

抹茶雪糕waffle唔甜, 外酥內軟
仲擺左香蕉/草莓/藍莓
加上抹茶醬很好吃
雪糕既抹茶味超濃!!
仲可以食到小小紅豆
2023-02-03 1141 瀏覽
食完精緻主菜🍖後,通常會想食甜品🍰及飲杯香濃幼滑嘅咖啡☕,當然…加埋靚靚打卡賣相📸,就更加Perfect喇🥳,而呢間Hachiko,正有此元素🦐🥗龍蝦沙律杯配脆米餅$68龍蝦沙律酸鹹鮮香好醒胃,粒粒爽口龍蝦份量充足,仲有新鮮鹹香嘅三文魚籽;並配有非常香脆可口嘅脆米餅及紫菜;龍蝦沙律無論淨食定喺配搭紫菜或者脆米餅都一樣好味🍄🍝黑松露大蝦意大利麵$128黑魚籽鹹香新鮮,醬汁有濃厚牛油味,令到香濃嘅黑松露味更加突出,大蝦爽彈,仲有本菇同埋洋蔥做配料,加埋質地軟硬適中嘅意粉,正🦆🧇慢煮法式油封鴨腿窩夫$178窩夫配以油封鴨腿賣相一流;油封鴨腿軟嫩香腍,食落唔覺油膩,配以大啡菇、沙律菜、蕃茄仔及太陽蛋,非常足料豐富,大啡菇非常juicy,沙律菜又新鮮,另外仲有黑糖汁及沙律汁可以點窩夫及鴨腿,增添風味🍵🧇抹茶雪糕窩夫$118賣相非常吸晴,上層綠茶雪糕,配以三層窩夫,中間夾住香蕉,伴碟有勁多士多啤梨,另外仲有藍莓、紅莓及桑棗,精緻杯裝抹茶醬非常香濃幼滑,仲要係唔甜唔膩,所以食完個main course再食埋呢個甜品都綽綽有餘🍵宇治抹茶提拉米蘇拿鐵(熱)$68精緻打卡飲品,手指餅上舖滿大量抹茶粉,回甘

🦐🥗龍蝦沙律杯配脆米餅$68

🍄🍝黑松露大蝦意大利麵$128

🦆🧇慢煮法式油封鴨腿窩夫$178

🍵🧇抹茶雪糕窩夫$118

🍵宇治抹茶提拉米蘇拿鐵(熱)$68
精緻打卡飲品,手指餅上舖滿大量抹茶粉,回甘度高,配以面層tiramisu cream一齊食,甜香濃厚

🍵宇治抹茶白玉拿鐵(熱)$58
叫咗微甜,抹茶味更加香濃突出,拿鐵奶香幼滑,白玉Q彈軟滑

🍵日本焙茶白玉拿鐵(熱)$68
都係叫咗微甜,焙茶味非常香濃,香醇順喉,同樣都係奶香幼滑,白玉Q彈軟滑

好鍾意佢哋嘅焙茶及抹茶,非常香濃可口,而且佢哋嘅有機宇治抹茶仲有JAS認證⭕;雖然地方細細地,只得十幾個位,但係坐得舒服,而且佢哋嘅服務態度超好👍

魚堅總評
性價比 5👍
(以5👍為滿分)

• 龍蝦沙律杯配脆米餅
  • 抹茶雪糕窩夫
  • 日本焙茶白玉拿鐵
  • 宇治抹茶白玉拿鐵
以前地鋪淨係賣野飲 已經好出色開左鋪之後我都去食左好多次😂同埋佢個bar位好靚.講下人氣必嗌之選✨1. 八屋法式西多士好好食 啖啖蛋香 鬆軟得黎唔會太濕 岩岩好我就偏好落多啲糖漿去食 係脂肪既味道😂🤤之前聖誕節ver.仲有紅莓同埋玫瑰花 好睇又好食 一個食真係勁飽😂2. 明太子意粉佢地意粉掛汁 好好食 唔會溜 係會掛住既味道 佢地仲出左first love既拿破崙意粉 我就未試啦 搵日去試下先!.佢地啲野飲都好好味 畢竟佢地係茶飲店做到鋪位 真係好高質👍🏻.佢地之前仲做緊tea time半價 大家快啲去試下啦.不過講明先 坐bar枱位置有機會有蚊滋 介意既話都話坐返大枱😂😂
以前地鋪淨係賣野飲 已經好出色
開左鋪之後我都去食左好多次😂同埋佢個bar位好靚
講下人氣必嗌之選✨
1. 八屋法式西多士
好好食 啖啖蛋香 鬆軟得黎唔會太濕 岩岩好
我就偏好落多啲糖漿去食 係脂肪既味道😂🤤
2. 明太子意粉
佢地之前仲做緊tea time半價 大家快啲去試下啦
型格黑調🖤 雲石桌子、真皮梳化同暖黃燈光,一出lift門就聽到悠揚喇叭音色,見到燈下排列整齊嘅酒櫃,個人即刻放鬆左☺️日本焙茶拿鐵 $62焙茶係我嘅always pick! 三層layer,奶泡幼細,茶味濃,底下嘅奶都好滑口。美國安格斯肉眼扒300g $238烤大啡菇好多汁,香味噴發口腔。牛扒肉心嫩紅多汁,外層肉香撲鼻,啖啖肉就是幸福🥰八屋法式吐司 $108呢份甜品賣相好靚,色彩繽紛。吐司熟成超剛好,暖又軟,唔會起粉。Syrup 甜度好好,唔會漏,仲帶點清新花香。香蕉金黃透薄一層烤焦糖,又香又甜,成份甜品嘅甜度都有層次。配上非常新鮮同多汁嘅雜莓同果醬,法新味蕾。呢款吐司🍞係必食推介✨

日本焙茶拿鐵 $62

美國安格斯肉眼扒300g $238

八屋法式吐司 $108

呢款吐司🍞係必食推介✨

2023-01-25 165 瀏覽
油尖旺多嘢食就係人都知,今日我就去咗彌敦道575號8樓cafe hachiko啦❤️上到去一打開𨋢門就係一個好靚嘅酒吧櫃,勁打卡able,成間餐廳黑色雲石做主題,感覺好Grand🥰 勁鍾意❤️坐低望下menu,都幾多選擇🤤而佢地嘅抹茶都幾出名,仲有JAS有機認證添👍🏻✨美國安格斯肉眼扒(300g)肉眼扒肉厚多汁,口感軟腍帶濃濃嘅牛味🐂可配粗鹽或者燒肉汁👍🏻伴碟有一隻大啡菇,啡菇入而裝住勁多蒜頭🧄味道非常惹味✨八屋法式吐司 ver.2100%必食推介🤤厚厚嘅多士充滿咗蛋香,撲鼻而來係好香嘅肉桂味道🤤多士切落去軟棉棉咁,食落口帶空氣感☺️ 記得一定要點埋糖漿食,口感更加豐富🥰伴碟生果同樣出色,焦糖香蕉簡直令人食唔停口添啊😍✨宇治抹茶拿鐵宇治抹茶味道清香,配上鮮奶口感順滑,令人回味😚

✨美國安格斯肉眼扒(300g)

✨八屋法式吐司 ver.2
伴碟生果同樣出色,焦糖香蕉簡直令人食唔停口添啊😍

✨宇治抹茶拿鐵
宇治抹茶味道清香,配上鮮奶口感順滑,令人回味😚
❤️八屋❤️位於旺角/油麻地鬧市地區餐廳細細一眼睇晒 但幾好環境 坐得舒服😌環境燈光柔和 但唔會太黑幾有浪漫情調最吸引係一片大酒櫃睇落好high class而吧台位置又靚又夠chill 🌜🌈醬油明太子意大利麵擺盤幾有特色 意粉正常硬度重醬油味偏鹹咗少少 但可接受上面有飛魚子作伴碟 加埋粒粒細細明太子顏色觀感方面又多一層次❤️🌈日本帶子蒜蓉牛油汁意大利麵咁多款意大麵中最愛😋雖然好多西餐加咗牛油會即刻好食好多但廚師將牛油同蒜蓉嘅融合做得最好牛油🧈十分香濃 加埋蒜蓉就係雙劍合璧黃金搭檔令碟意粉香氣老遠都聞到👍🏻👍🏻🌈五花腩卡邦尼意大利麵比其他意粉較為遜色有五花腩嘅鹹香但皮嘅位置建議直接切走因為唔係脆口 好難咬之餘以為食緊膠汁方面蛋味突出咗少少 似有腥味 忌廉味唔夠可多D洋蔥🧅及少少胡椒提升口感及鮮味🌈原味雪糕🍦窩夫(配朱古力🍫雪糕)擺盤幾靚打卡able但窩夫質地表面唔夠脆入面亦唔夠柔軟 雪糕以4件窩夫🧇嚟講太少唔夠點而且唔夠涷溶得好快
❤️八屋❤️

因為唔係脆口 好難咬之餘以為食緊膠
汁方面蛋味突出咗少少 似有腥味
忌廉味唔夠
可多D洋蔥🧅及少少胡椒提升口感及鮮味

🌈原味雪糕🍦窩夫(配朱古力🍫雪糕)
擺盤幾靚打卡able
但窩夫質地表面唔夠脆
入面亦唔夠柔軟
雪糕以4件窩夫🧇嚟講太少唔夠點
而且唔夠涷溶得好快

2023-01-16 147 瀏覽
✍︎︎呢間型格cafe出名抹茶飲品,因為係JAS有機認證🍞法式西多士 $88本身抱住唔好太大希望咁試,點知真係好好食!每一塊多士都煎到金黃色,灑了滿滿的糖霜同小小嘅肉桂粉,外層的微脆,咬落去鬆軟並充滿蛋香再配搭糖漿,水果,兩個人食Tea啱啱好🍵宇治抹茶提拉米蘇拿鐵 $58賣相無得彈,飲完之後令我眼晴發光嘅飲品厚厚嘅Mascarpone cream好滑,抹茶回甘唔澀放上酥脆Ladyfinger並灑上大量抹茶粉,呢杯大推!❤️🍵宇治抹茶白玉拿鐵 $58一層奶泡一層抹茶又再一層奶泡飲到最後先見到白玉喺哂底( ̄∇ ̄)❥為咗飲品會再去的一間餐廳!••••••••••••••••••••••••••••••🔎八屋旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
呢間型格cafe出名抹茶飲品,因為係JAS有機認證

🍞法式西多士 $88
本身抱住唔好太大希望咁試,點知真係好好食!
再配搭糖漿,水果,兩個人食Tea啱啱好

🍵宇治抹茶提拉米蘇拿鐵 $58
賣相無得彈,飲完之後令我眼晴發光嘅飲品
厚厚嘅Mascarpone cream好滑,抹茶回甘唔澀

🍵宇治抹茶白玉拿鐵 $58
一層奶泡一層抹茶又再一層奶泡
飲到最後先見到白玉喺哂底( ̄∇ ̄)

❥為咗飲品會再去的一間餐廳!
🔎八屋
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
  • 八屋法式西多士
  • 宇治抹茶提拉米蘇拿鐵
平時食野都好少care環境,不過今次約咗個重要嘅人食飯就諗住揾個環境好啲嘅餐廳,問朋友佢就推薦咗呢間Cafe Hachiko一入到餐廳最吸睛就係佢吧枱同裝修,好似去咗啲高級會所咁同重要嘅人食飯絕對唔得失講翻食物,食物嘅擺盤同味道都非常好,小弟唔識影相但真係幾好睇又好食(小弟冇做開foodie唔識點形容食物😂但係係推薦嘅,同埋個環境真係好正),下午茶時間仲有88折就更抵食,下次再有特別嘅聚會會揀翻呢間,但自己一個食就未必食得起🙈

一入到餐廳最吸睛就係佢吧枱同裝修,好似去咗啲高級會所咁
同重要嘅人食飯絕對唔得失

講翻食物,食物嘅擺盤同味道都非常好,
日式磯煮原隻鮑魚撻加黑蟹子
2023-01-12