📍 八屋 (旺角)八屋集Cafe & Bar 於一店👍🏻朝啡☕️晚酒🥃Cafe走型格路線😎雖然細細間, 但有好多打卡位🤩吧台位置又靚又有feel📸飲品食物又靚又好食😋但上菜真係有d慢🙈✨ 八屋法式西多士🍞🌟必點🌟份量十足🤩金黃色既西多士厚得黎鬆軟😋帶點濕潤, 唔會太油膩👍🏻蛋香及玉桂味香💕 配上少少楓糖漿🍯好食🤤配有切半左既焦糖脆面香蕉🍌😋仲有好多粒莓鮮甜類生果🍓🫐✨明太子意大利麵🍝意粉偏向乾身但反而覺得唔會膩😅 意粉上面有一堆飛魚子, 意粉入面明太子好足😋有口感✨宇治抹茶紅豆拿鐵🍵杯既外型特別👍🏻紅豆🫘抹茶🍵牛奶🥛奶泡💭 層層分明, 飲品好igable📸飲既時後攪勻, 抹茶味香😋好滑📍 八屋 (旺角)旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
📍 八屋 (旺角)

✨ 八屋法式西多士🍞🌟必點🌟

✨明太子意大利麵🍝

✨宇治抹茶紅豆拿鐵🍵

📍 八屋 (旺角)
旺角彌敦道575號Ladder Dundas 8樓
2022-12-24 149 瀏覽
位於Ladder Dundas8樓見到openrice訂座下午茶時段65折立即試試日間是cafe hachiko以輕鬆的樓上cafe形式晚上則搖身一變成為酒吧八屋法式吐司$108之前看到照片已經覺得賣相很漂亮味道也值得一讚吐司鬆軟微甜加上色彩繽紛的果莓日本蒜蓉牛油汁帶子意大利麵$108除了帶子也可選配大蝦味道非常濃郁但牛油汁難免有一點油膩建議二人share剛剛好Iced mocha 宇治提拉米蘇拿鐵抹茶粉絲必選一出電梯到達但座位不多落地玻璃令整個環境十分開揚旁邊放了聖誕樹充滿聖誕氣氛
位於Ladder Dundas8樓

一出電梯到達但座位不多

落地玻璃令整個環境十分開揚

旁邊放了聖誕樹充滿聖誕氣氛
2022-12-22 99 瀏覽
係旺角食完晚飯過嚟呢度飲杯點咗2杯野飲1. 草莓冰樂2. 宇治抹茶白玉拿鐵杯草莓冰樂幾好飲,但越飲越凍😂😂抹茶味好重,但又唔澀喎,大家可以嚟試下佢哋抹茶系列嘅飲品,有好多款俾大家揀,每隻款都好好飲咁,下次再嚟過點其他款先雖然座位唔算太多,但勝在有得望街景,環境舒服。
係旺角食完晚飯過嚟呢度飲杯
點咗2杯野飲
1. 草莓冰樂
2. 宇治抹茶白玉拿鐵

杯草莓冰樂幾好飲,但越飲越凍😂😂

雖然座位唔算太多,但勝在有得望街景,環境舒服。
私は最近、openrice の 20% 割引を見ました。すぐに席を予約して試してみてください。通常は 1 ~ 2 日前です。日刊本は比較的安全です。中に入ると、30分ほど列に並ばなければならない場合があります。 前回はうにと海老のスパゲッティを食べて印象深かったのですが、今回は全体のメニューが少し変わりました。今回はスパゲッティの量は少なめですが、ラテのクオリティは相変わらず高いです。UNI カルボナール $158極太ウニのスパゲッティ カルボナーラうにはさすがにボリューム満点で、海鮮の鮮度はその都度変わるのですが、たまには苦いうにを食べます◎。 怪しい友達が怖い場合は、電話を避けてください。&フォアグラ 黒トリュフのパスタ s 168フォアグラのフライに黒トリュフのスパゲッティ! お勧め!フォアグラは絶品で、大きくて焼けていて、アスパラガスの月桂樹が入っているので、全体が脂っこくありません。 スパゲッティは黒トリュフの風味が強く、どのスパゲッティにもあります。 スパゲッティの部分が残念女の子のお腹にぴったりですが、男の子はちょっと気になるかもしれません

UNI カルボナール $158
極太ウニのスパゲッティ カルボナーラ

&フォアグラ 黒トリュフのパスタ s 168
フォアグラのフライに黒トリュフのスパゲッティ! お勧め!
🍵宇治抹茶提拉米蘇拉鐵 $58上面嘅手指餅應該係用黎俾我地浸杯飲品之後食(?)不過因為杯嘢都唔算好濃味所以浸完食落都係有d齋同感覺好dry 可能要浸耐啲飲落就正正常常嘅抺茶latte 佢面頭有層cream定奶蓋(總之係同下面主體唔同味嘅)就幾好飲🍋抹茶檸檬氣泡 $52檸檬嘅果澀味同抹茶嘅甘味原來幾襯加上氣泡水同檸檬嘅甜令到成杯野飲好清爽食完啲濟/膩嘅野會有種切油嘅感覺極具夏天氣息嘅野飲~(by @wcysally )🍗八屋三重雞拼 $98最正常嘅菜色 3種唔同嘅炸雞 🍗 再配沙律菜同醬依個已經係今日食過最ok嘅食物🤓🍝吞拿魚菠菜意大利麵配檸檬汁 $88食之前想像到隻味係點食完果然係想像中嘅味道普普通通正正常常冇乜特別唔難食但都唔算特別好食☕️八屋提拉米蘇盒子 $78好大份 裝飾好有心機幾靚!份量都唔少👍🏻但整體係麻麻地到食唔晒酒味同咖啡味都好濃 不過唔係所有嘢濃就好,都要講balance佢變咗有少少🤏太苦雖然我個人係接受到但 重口味得滯所以好快膩 食多幾啖都已經想停手停口另外表面層粉都落得太多 會嗆到🤭口感都會受影響聽講d酒類好似ok?但食物普通就已經唔想再點酒試😐其實都睇到佢飲品甜品都

🍵宇治抹茶提拉米蘇拉鐵 $58
上面嘅手指餅應該係用黎俾我地浸杯飲品之後食(?)
不過因為杯嘢都唔算好濃味
所以浸完食落都係有d齋同感覺好dry 可能要浸耐啲
飲落就正正常常嘅抺茶latte
宇治抹茶提拉米蘇拉鐵

🍋抹茶檸檬氣泡 $52
檸檬嘅果澀味同抹茶嘅甘味原來幾襯
加上氣泡水同檸檬嘅甜令到成杯野飲好清爽
食完啲濟/膩嘅野會有種切油嘅感覺
極具夏天氣息嘅野飲~(by @wcysally )
抹茶檸檬氣泡

☕️八屋提拉米蘇盒子 $78
好大份 裝飾好有心機幾靚!份量都唔少👍🏻

整體係麻麻地到食唔晒
酒味同咖啡味都好濃
不過唔係所有嘢濃就好,都要講balance
佢變咗有少少🤏太苦
雖然我個人係接受到
但 重口味得滯所以好快膩
食多幾啖都已經想停手停口
另外表面層粉都落得太多 會嗆到🤭口感都會受影響
八屋提拉米蘇盒子

聽講d酒類好似ok?但食物普通就已經唔想再點酒試😐

其實都睇到佢飲品甜品都有用心諗過點去裝飾。外觀整得好俾人相機食先係好,但食物最終都係要食落口,希望味道上都可以着重啲

抹茶檸檬氣泡
2022-12-10 96 瀏覽
當日到呢間bookmark 左一段時間餐廳試試,一到埗,留意到餐廳背景音樂正是播着80年代的日本音樂,帶有懷舊感。餐廳環境不算寬躺,但卻令人有一種舒適又溫暖的感覺。餐廳內有一小吧枱,其他餐桌座位大約10多個。當日兩位點了:❣️宇治抹茶白玉拿鐵 飲料有很美的漸層,白玉口感煙韌亦帶點硬,可能是凍飲關係,建議選擇熱飲,白玉口感應會更好。將整杯奶泡、奶興綠茶拌勻後,是牛奶味道偏重的Matcha Latte ❣️水牛城雞翼配藍芝士醬水牛城雞翼與坊間的不同,沒有醬汁包裹住,味道亦普通;藍芝士醬挺特別、質感偏稀身,與雞翼挺相配。❣️卡邦尼意大利麵味道偏淡的卡邦尼,意粉軟硬適中,可惜是味道上淡了些。❣️八屋法式西多這款絕對推介要點👍🏻👍🏻 西多質感超鬆軟,外皮煎至帶點脆,外脆內軟,有蛋香和肉桂香,再伴上糖漿,真的十分滿足,很想獨食整個西多。而西多旁邊,還有焦糖香蕉、水果等作伴碟,十分精緻。總括來說,餐廳環境令人感到十分舒適,食物質素尚算不錯,如果到這間餐廳,可以在OpenRice 預留位置,可以全單有折,更優惠👍🏻

當日兩位點了:

❣️宇治抹茶白玉拿鐵

❣️水牛城雞翼配藍芝士醬

❣️卡邦尼意大利麵

味道偏淡的卡邦尼,意粉軟硬適中,可惜是味道上淡了些。

❣️八屋法式西多

這款絕對推介要點👍🏻👍🏻

2022-12-06 992 瀏覽
📒鬧市中既日系忠犬小屋🐶📍八屋 #油麻地咖啡店一聽到店名HACHIKO就會聯想到位於東京涉谷出名既狗狗雕像ハチ公🐕之前見到係日系cafe一早bookmark左呢間,呢次平日夜晚就去試試個新Menu先😌小店環境燈光柔和之餘店內唔會太黑(雖然地方未算好大,大約可以坐到10幾個人🔖,但發現意外都坐得幾舒服~☆😳)。Menu選擇超多,尤其主食有牛扒 鴨腿 三文魚;意粉🍝又有夠日系,有拿坡里/黑松露🦐/明太子/卡邦尼等意粉選擇,簡直係選擇困難😝同Menu一樣食物夠曬打卡able之餘,食物都好大份勁好味~🥹💕♡┈┈我同朋友呢次叫左┈┈┈┈♡🐕牛油檸檬汁焗三文魚扒窩夫⭐ $168一定要叫呢個焗三文魚扒✧*。( ´∩•͈ω•͈∩` )✧*。!用牛油紙包住既juicy既三文魚,超有肉感之餘更加有番茄仔同檸檬一齊焗 夠曬香。Side更加有切落去爆汁既蘑菇同番茄仔🤤🍅呢個Main更加配有2塊熱辣辣,外脆内軟充滿蛋香味既窩夫🥹點一下甜甜既醬 好!高!質!🧇🧇作爲三文魚愛好者,出面好多cafe都只提供三文魚片意粉...八屋呢個大大份原條三文魚扒絕對誠意1000%🥰記得叫啦🐕300g 安格斯肉眼扒 $238預設Med
📒鬧市中既日系忠犬小屋🐶
📍八屋 #油麻地咖啡店
牛油檸檬汁焗三文魚扒窩夫

♡┈┈我同朋友呢次叫左┈┈┈┈♡
🐕牛油檸檬汁焗三文魚扒窩夫⭐ $168
安格斯肉眼扒

🐕300g 安格斯肉眼扒 $238

預設Medium既肉眼扒好大份量太吸引😝呢次同朋友要左Medium Well,牛肉味好重而且啖啖肉,2個女仔share都絕對得🤤💗朋友好中意蒜頭,話同牛肉一起食好香;醬汁無死鹹,勾到牛肉個鮮味出黎

🐕甜品:抹茶雪糕窩夫⭐ $118
抹茶雪糕窩夫

雖然都超飽,見到成大球抹茶雪糕加上三層既抹茶窩夫,必須倒下抹茶cream打卡🥳💕重點係:每一層窩夫之間鋪滿新鮮香蕉切片🍌,拌碟既新鮮士多啤梨切片同藍莓多🍓🫐到好似唔洗錢一樣🥹😚自己好怕罐頭水果,新鮮水果顔色超豐富,健康又好滿足!!
#健康減肥都食得既甜品

♡┈┈┈┈特飲┈┈┈┈┈♡
🍫特濃岩漿朱古力⭐
朋友唔飲咖啡就叫左呢杯爆漿朱古力🥹💕めちゃ打卡 超夠既熱朱古力鋪滿半融既粒粒棉花糖,好香濃朱古力味(^^ゞ呢排凍左超適合

🍵宇治抹茶咖啡拿鐵[凍] (轉燕麥奶)
對於我呢d咖啡抹茶選擇困難症當然就係both啦😎咖啡同抹茶既漸變超打卡,飲落去先飲到咖啡味,後半更濃抹茶味❤️更加可以轉燕麥奶又滿足又健康啦~

♡┈┈┈┈店内BGM┈┈┈┈┈♡
店裏播住各種日本音樂既remix🎶🎶動漫類op同其他日音都有~去同好去聽下歌肯定好多話題❤️
♪ラブ・ドラマティック(輝夜op)
♪Lisa - 刀劍op/鬼滅op
♪Yoasobi

♡┈┈⭐整體:5/5⭐┈┈┈♡
作爲樓上cafe既日式餐廳竟然打卡以外食物夠曬高質🥹💕而且選擇好多 去幾次都食唔曬
重點係無!加!一!Openrice 85折,而社交平台訂座更加送甜品~記得bookmark下啦🖊

📍油麻地
10:00~22:00
牛油檸檬汁焗三文魚扒窩夫
安格斯肉眼扒
  • 抹茶雪糕窩夫
2022-12-05 159 瀏覽
🐽八屋法式西多士 $92法式西多士有別於我地平時食開嘅港式西多士,淨係煎香左麵包兩邊至金黃色,口感軟熟。微微的肉桂味配上楓糖漿,甜而不漏。用左唔同顏色嘅水果件碟,賣相吸引,打卡一流,可以2-3個朋友仔一齊開心share。🐽海鮮蒜油意大利麵(帶子)$128帶子肉質厚實,爽口彈牙。意粉份量偏小,適合女仔朋友一齊share食。扣分位係意粉略咸,而且唔知係咪因為用咗蒜片,有陣苦澀味蓋過左蒜香味,影響口感。🫰🏼溫馨小tips餐廳座位唔多,記得要訂座。
🐽八屋法式西多士 $92

🐽海鮮蒜油意大利麵(帶子)$128

海鮮蒜油意大利麵(帶子)

🫰🏼溫馨小tips
餐廳座位唔多,記得要訂座。

2022-11-21
  • 八屋法式西多士
跟朋友約食下午茶,出乎自己意料,每一樣食物都很好食,美中不足的是份量比較少,食物質量相當不錯一開粒門就到啦,就會看到酒櫃,裝修主要以黑色為主,再襯上黃色的燈,整體環境就很高級的感覺。餐檯位置的排列不算緊逼,只有7張檯,有一檯是給6位的,還有bar 檯,這裡也提供雞尾酒happy 2 hrs.餐牌真的很多飲品。我跟朋友點了2飲品,1個主食,1個小食和甜品,每樣東西味道都很好而且看起來也很有食慾。吃飽喝足後買單以為會很貴,發現openrice有折扣,算起來不算貴,有折扣的時候吃真的很不錯

餐牌真的很多飲品。
脆炸雞槌配柚子醬
昭和拿坡里義大利粉
2022-11-17
脆炸雞槌配柚子醬
昭和拿坡里義大利粉
2022-10-29 199 瀏覽
最近見到openrice有8折優惠,即刻book位試下,一般預1-2 日book較穩妥,如果walk in 可能要排半小時左右。上次吃過海膽大蝦意粉留下好深刻印象,今次整體menu有點轉變。今次意粉份量偏小🤏🏻,但拿鐵質量一如以往保持高水準。💪🌟整體🌟🌸性價比:6/10🌼美味:7/10🍁環境:8/10🧀UNI Carbonar💰158特濃海膽卡邦尼意粉海膽的確滿滿呈上,可能海鮮每次新鮮程度不同,但偶爾吃到苦的海膽🥲。如果怕腥的朋友避免叫。😆🥩FOIE Gras W/ Black Truffle Pasta 💰168煎鹅肝配黑松露意粉❗️推薦❗鵝肝出色,大塊且有焦香味道,配有蘆筍🥬,令到整體不會膩。意粉有很濃厚黑松露味,每條意粉都有。可惜意粉份量適合女仔胃😋,男仔可能覺得偏小😅🍵UJI Mocha Latte 💰54宇治抹茶拿鐵身為抹茶控這個絕對是摯愛😍,用了有機宇治抹茶🍵,好濃茶和奶香,上面有塊手指餅,幾有趣。😊🫘UJI Mocha Red Bean Latte 💰58宇治抹茶紅豆拿鐵 ❗️推薦❗️抹茶配紅豆永遠絕配🤩,無論是顏色還是味道,如果選擇冷會用富士山杯🗻送上,如果選擇熱可能界限沒這

🌟整體🌟

🍵UJI Mocha Latte 💰54
宇治抹茶拿鐵

🫘UJI Mocha Red Bean Latte 💰58
宇治抹茶紅豆拿鐵 ❗️推薦❗️
抹茶配紅豆永遠絕配🤩,無論是顏色還是味道,如果選擇冷會用富士山杯🗻送上,如果選擇熱可能界限沒這麼明顯。杯底有粒粒紅豆,不算很甜,很適合減肥但有想吃甜食的我🫠
2022-10-20 145 瀏覽
座位唔太多,環景十分舒適,尤其是向街落地大玻璃窗梳化位,望住街景。叫咗佢地都出名嘅"八屋法式多士"🥰同"宇治抹茶紅豆拿鐵"味度同外觀都要一讚👍🏽打卡一流。推介
推介
2022-10-20
10 分鐘 (堂食)
2022-10-18 124 瀏覽
朋友介紹嚟呢間, openrice見意粉好似幾正就book咗。去到先知佢甜品比較出名, 但由於本人不好甜品, 所以都係叫意粉食。另加一杯signature既Tiramisu。意粉係明太子意粉, 除咗明太子, 仲有飛魚籽。擺盆都幾靚。(唔記得影相...)不過份量有點細,男孩子應該唔夠飽。至於飲得既Tiramisu, 食落係甜咗少少, 同冇咗酒味既Tiramisu。不過可能因為一開始冇expect會似真Tiramisu, 所以呢個反差令我覺得有點驚喜。

Tiramisu
2022-10-18 106 瀏覽
✨ 明太子意大利麵(日式醬油)($118)本身想叫牛油醬汁(叫錯咗 😳🤭)。醬油味好重,令整個意粉鹹味偏重,味道普普通通。✨ 宇治抹茶提拉米蘇拿鐵($58)餐牌上寫咗係用JAS認證有機宇治抹茶。飲品淨係賣相都好打卡able 😄,抹茶味幾濃,手指餅再加上厚厚奶蓋,令飲品加咗層次,整體唔錯。·位於旺角嘅樓上Café,有好多餐點都好打卡able但味道無太大驚喜,鍾意打卡系Café都可以一試。·🧾 需加一服務費💰 $193.6❤️ Follow @852foodietraveller ✨
✨ 明太子意大利麵(日式醬油)($118)
明太子意大利麵(日式醬油)

✨ 宇治抹茶提拉米蘇拿鐵($58)

🧾 需加一服務費
💰 $193.6
2022-09-09 298 瀏覽
係IG 見到介紹黎間餐廳,睇相望落幾靚,所以就book黎間餐廳試下。黎到後,比想像中差好遠,環境其實麻麻地,真係好細間。約左朋友六點幾到左餐廳食晚飯,我們本身叫左油鴨脾,同扒,點知已經話賣曬🙄🙄🙄但個時七點都未到,咁朋友就點左個意粉,我就叫左個三文魚。首先,個意粉唔夠熱,個汁又稀,味道差d。 另外個三文魚,其實好細件,都唔平,性價比低。野飲我們每人一杯,叫左一個係紅豆抹茶,好細杯,幾啖飲完。性價比低。試過一次就夠,唔會再黎🙈🙈🙈無咩賣點

2022-09-02 227 瀏覽
🥢八屋法式西多 $92見佢係推薦呢個, 用厚身多士整, 外脆內軟綿綿幾驚喜👍🏻 加上水果可以搭配黎食都ok😋: 🌟🌟🌟🌟/5🥢UNI Carbonara $158呢個特濃海膽卡邦尼, 的確好濃郁不過有啲濃稠, 會易膩啲!! 但好滿足係真既🙈🙈🙈😋: 🌟🌟🌟/5🥤宇治抹茶提拉米蘇拿鐵 $60有啲失望, 有啲淡時有抹茶粉既苦澀味🙈 無想像中濃厚😋: 🌟🌟🌟/5🥤提拉米蘇拿鐵 $60相對起抹茶甜味出啲~ 滿滿Mascarpone Cream濃郁得黎好香滑👍🏻 上面既餅仲脆卜卜整體有外貌又好飲😋: 🌟🌟 🌟🌟🌟/5
🥢八屋法式西多 $92
😋: 🌟🌟🌟🌟/5

🥢UNI Carbonara $158
😋: 🌟🌟🌟/5

🥤宇治抹茶提拉米蘇拿鐵 $60
有啲失望, 有啲淡時有抹茶粉既苦澀味🙈 無想像中濃厚
😋: 🌟🌟🌟/5

🥤提拉米蘇拿鐵 $60
😋: 🌟🌟 🌟🌟🌟/5
2022-07-02
10 分鐘 (堂食)
午餐