2021-08-25 425 瀏覽
呢間舖頭既Logo係一隻熊,我就係俾隻熊吸引左去食晚餐。舖名同八方雲集好似,但野食選擇比較多,有飯有湯麵有拌麵可吃,有好多唔同既套餐可以點。我叫左拌麵加5隻鍋貼加配芋圓奶茶。雖然奶茶我叫左少甜,但都覺得好甜,可能因為芋圓係用糖水浸住。芋圓整得細細粒,方便飲用。個麻醬拌麵幾好食架,但一邊食,一邊覺得自己係屋企都可以好容易整到出黎。見到個鍋貼,都好肯定係八方雲集啦。整體黎講,個套餐雖然望落唔係好大份,但係食落其實好飽。如果再去食,應該會試下飯同湯麵。

見到個鍋貼,都好肯定係八方雲集啦。

2021-08-05 295 瀏覽
一家人行完一輪 九龍城,落起大雨,搵個地方休一休,避避雨。想不到叫咗啲嘢食唔差喎!亞女特別喜歡佢杯冷泡凍頂烏龍,我試過,有啲驚喜!唔知我哋真係肚餓,定係啲嘢真係好食,食到差唔多,我哋又叫多一輪嘢食。返到屋企,都唔使食晚飯。哈哈!
2021-07-26 275 瀏覽
今日同同事食lunch,第一次點佢地既酸辣湯麵,碗麵嚟到就聞到成陣酸縮味(極似嘔肚物🤮)就連我幾個同事都話好臭,諗住唔理啦,應該食落無野既,試一試啲酸辣湯難食到想嘔🤢🤢🤮,跟住成碗拎去同個著黑T恤既店員(其他都係著灰色估計店長)講👩🏻(我):碗麵好臭好難食可唔可以換👱🏻‍♀️(店員):係咁架,因為入面有荀係咁既味架👩🏻:咁我接受呢個呢喎可唔可以換第樣野食👱🏻‍♀️:吓,唔唔得架,咁呢碗麵你人要,換唔到比你拎返位同同事講唔比換喎,跟有同事認為咁服務好差喎,跟幫我搵返個店員理論。👱🏻‍♂️(我同事):真係食唔到喎,可唔可以換過呀?👱🏻‍♀️:真係唔得,呢碗麵無人要,之前都有客人投訴過呢碗麵既味,我都係咁賣架,同埋我地每日都有試食過無問題架!👱🏻‍♂️:咁有都有投訴過,咁即係呢碗麵既質素有問題,係咪應該改良下。👱🏻‍♀️:咁我換比無問題,咁小姐你(即係我)會唔會比返錢我地(我心諗我退返碗麵點解仲要比錢?)👱🏻‍♂️:緊係唔會啦!👱🏻‍♀️:係你自己點架麻,咁樣要我換即係打橫黎啫。理論咗幾分鐘⋯⋯⋯👱🏻‍♀️:咁啦我幫你將碗麵沖一沖佢換返個清湯👩🏻:都好啦,好過成碗食唔到(完)
👩🏻(我):碗麵好臭好難食可唔可以換
👱🏻‍♀️(店員):係咁架,因為入面有荀係咁既味架
👩🏻:咁我接受呢個呢喎可唔可以換第樣野食
👱🏻‍♀️:吓,唔唔得架,咁呢碗麵你人要,換唔到比你

👱🏻‍♂️(我同事):真係食唔到喎,可唔可以換過呀?
(我心諗我退返碗麵點解仲要比錢?)
👱🏻‍♂️:緊係唔會啦!
👱🏻‍♀️:係你自己點架麻,咁樣要我換即係打橫黎啫。

理論咗幾分鐘⋯⋯⋯

👱🏻‍♀️:咁啦我幫你將碗麵沖一沖佢換返個清湯

👩🏻:都好啦,好過成碗食唔到

(完)

酸辣湯麵
2021-07-09 257 瀏覽
少少公事搭新開嘅屯馬線去左九龍城,確係比以前方便好多。d食店真係多得佢唔少,多左好多生意。我費事同人迫,走左入九龍城廣場揾野食,見倒呢間八方麵屋d裝修好通透,於是乎就宗左入去。店外及點餐處都好多餐牌介紹有乜野食。店內主要是活動膠椅同枱,舒適就講唔上喇,基本野咁喇,都唔預d客會坐得耐。餐紙喺枱上,俾客tick tick tick我叫左個套餐,係鍋貼+麵線+飲品。好快d鍋貼嚟左。嘩,十隻兼夾大大隻,份量驚人,d小姐可能食唔晒。。我落d醋落去,再夾一隻落口。熱度夠,幾新鮮,d餡都好清爽及有料,算係幾好食。食完十隻,飽左9成。好在呢碗麵線唔算大碗,否則真係食唔晒。我覺得呢碗麵線既製作同d食材都算OK嘅,但係d湯就稀左d。最後飲埋呢杯綠茶。杯茶都幾好飲,但d糖唔勻循,有d甜,有d淡。店方應該搖匀至攞俾d客,或者提示d客要搖匀至飲。飲飲吓個膊頭突然涼涼地嘅,原來上面d冷氣出口大大滴水滴左落件衫度,印象分扣左d囉,滴落d野食度咪敝,要維修吓喇。以48蚊食兩樣野加杯飲品,算係幾抵嘅。d侍應同個cashier嘅服務都恰如其分喇,可惜少左d笑容,可能與工作量有關。

店外及點餐處都好多餐牌介紹有乜野食。

餐紙喺枱上,俾客tick tick tick

我叫左個套餐,係鍋貼+麵線+飲品。
好快d鍋貼嚟左。嘩

2021-06-28 199 瀏覽
※基隆廟口麵線很近似在台灣當地小店食到的味道,麵線濃稠度適中,有不少大腸和貢丸粒,午市套餐還配上十顆原味鍋貼,而且味道也不錯,性價比非常高※台灣牛肉麵相比之下,台灣牛肉麵較為失色,湯底過油味道沒特別,牛肉過韌,蘿蔔有根,不太推薦
※基隆廟口麵線
基隆廟口麵線

※台灣牛肉麵

基隆廟口麵線
2021-05-31 1657 瀏覽
經常到九龍城食泰菜,免不了過來這邊九龍城廣場行下商場,今日晚餐就選擇了食八方台式麵屋 。餐廳在商場的UG樓層,裝修清雅,我喜歡這裏有多款套餐,價錢夠平民 ,又可以選擇味道。這裏的面有幾個套餐 有台式湯麵餐、台灣小食豐味餐、台灣乾拌麵系列、風味牛肉麵系列……,套餐可以配小食一款,內有多款小食可以選擇。我們要了2個套餐,台灣雲吞麵及水餃湯麵,小食要了原味鍋貼及韭菜餃子。台灣雲吞麵$54台灣雲吞麵,揀了麻辣湯底+$2,裏面有蔥粒及海草,湯底麻辣鮮甜,雲吞細細粒,裏面肉碎飽滿,食落肉質鮮甜!麵條煙韌帶麵香,夠新鮮、有口感!水餃湯麵$54水餃湯麵配有小棠菜及蔥粒, 水餃都很大隻,肉汁豐富又鮮味!原味鍋貼喜歡香口的我當然不會錯過原味鍋貼,鍋貼長方形,煎得金黃的外表很吸引,部份位煎得香脆,很香口。韭菜餃子 套餐韭菜+$2餃子裏面韭菜非常多,食落口滿滿的韭菜香味,韭菜夾豬肉真的非常香及惹味!至於飲品,我們都要了黑糖珍珠鮮奶 ,套餐+$20,這個飲品飲入口有焦糖的感覺,非常香甜,奶味濃郁,真是意想不到的好味道!!

台灣雲吞麵$54
麵條煙韌帶麵香,夠新鮮、有口感!

水餃湯麵$54
水餃湯麵配有小棠菜及蔥粒, 水餃都很大隻,肉汁豐富又鮮味!

原味鍋貼

韭菜餃子 套餐韭菜+$2

九龍城是我最近的尋寶地,有不同地方的特色小吃,買完一番後,便和朋友到九龍城廣場覓食😌今次大家都揀了一間台式麵店,掛念台灣呢。😆台灣牛肉麵轉蕃茄湯底蕃茄湯底酸酸甜甜,很開胃。而牛肉麵有多量的牛肉,牛肉很入味,啖啖肉。配上糖心蛋👍🏼抵吃。麻醬焦香乾拌麵我選了這乾拌麵,麻麻辣辣的,喜歡吃辣的我更是喜歡,很惹味,吃得過癮。👍🏼麵質彈牙✅韭菜水餃🥟價錢相宜,只需加 $2 便有五隻韭菜水餃😀韭菜滿滿的,配上經調味的肉碎,都幾好吃,重點是性價比很高。原味豆乳我家點了一杯原味豆乳,價錢相宜,只需$10 ,大大杯。屬於微甜,能夠飲到濃濃的豆味,容易入口,不錯。今餐唔錯,要Book mark 呢間餐廳

台灣牛肉麵轉蕃茄湯底

麻醬焦香乾拌麵

韭菜水餃🥟

原味豆乳

今餐唔錯,要Book mark 呢間餐廳
2021-05-15 209 瀏覽
老公寶寶外工作,今天自個兒來到附近的九龍城廣場吃個晚飯,因為很想念台灣的味,我便選擇了享用八方台灣菜,皆因從朋友口中得知此餐廳是來自於台灣的,因而風味地道,所以特意前來品味一番。餐廳從門口以至點餐櫃檯、餐桌均一致用上淺色木系元素,再配搭白調燈光,以及兩幅分別用食物和八方餐廳派對作主題的壁畫,整體設計讓人感覺簡樸悠閒。豐味牛肉麵套餐套餐共包含了主食、小食和飲品,可一次過滿足幾種滋味要求,相當抵吃,數款菜餚分別有鮮番茄牛肉麵、夜市花枝丸、阿薩姆紅茶。麵食是新品上市,我當然要特意轉換了蕃茄牛肉湯底品嚐一番,湯底色澤呈現橙紅,飲用時鹹香酸甜,鮮味出眾。麵條選用白麵製作,口感順滑鮮香,軟腍煙韌。配料方面有蕃茄、雞蛋、牛肉,蕃茄入口綿沙多汁,果香濃郁。雞蛋製得呈現流心狀態,口感滑溜柔軟,香濃綿密。牛肉有着牛展和牛腩兩款,而且份量充足眾多,幾乎覆蓋半碗湯麵,師傅將其全部切得寬厚大塊,因而咀嚼時更富有口感,牛展爽滑煙韌,甘香多汁,牛腩則軟嫩滑溜,牛味濃重。不得不讚整碗麵食皆製得很是高質,尤其以湯底和牛肉更是極為出眾。夜市花枝丸一碟五顆,外觀賣相金黃圓滾,咀嚼時外層香酥脆口,鹹香惹味,內裏煙韌彈牙,嚼勁
豐味牛肉麵套餐
夜市花枝丸一碟五顆,外觀賣相金黃圓滾,咀嚼時外層香酥脆口,鹹香惹味,內裏煙韌彈牙,嚼勁十足。
阿薩姆紅茶是出產於印度東北部的紅茶,主要盛產在海平面附近,特色是味道甘甜醇厚,濃烈清透,並帶有陣陣麥芽香氣。

總結而言,餐廳裝潢簡樸整潔,環境光亮舒適,菜餚新鮮足料,師傅製作用心,味道正宗地道,而且價格甚為親民,抵吃化算,是台灣菜迷們必嚐的平價餐廳。
2021-05-11 214 瀏覽
台灣風味一向是老公最愛,今天又來到九龍城,尋找一下台灣的美道。半筋半肉牛肉麵配夜市花之丸五隻久違了的街頭台灣牛肉麵味道,整個湯底充斥著濃厚的牛肉香,中藥入饌增加了湯底的層次感,牛肉軟嫩油量而不爛,非常有口感,牛筋筋度均勻,厚實份量多,而且麵條口感有咬勁,一口接一口,非常推介~紹辣乾拌麵配皮蛋豆腐這個紹辣帶點香口,但辣度適中,提升了整碗拌麵的味道,把這個連豬肉的紹辣醬均勻拌開,非常惹味。豆腐香滑,皮蛋可口,醬汁特別,鹹鹹的,像甜蠔油,很特別~我們最愛八方面家的焦糖珍珠鮮奶,豐富的珍珠 軟糯彈牙,大大一杯,讓我們吃得滿足又回味。

半筋半肉牛肉麵配夜市花之丸五隻

紹辣乾拌麵配皮蛋豆腐

2021-05-03 155 瀏覽
九龍城出名食店林立,今次到訪兒時經常行逛的九龍城廣場,發現了這間台灣料理。這裡的套餐CP值高,一個主食配小食,還有飲品贈送!都只不過HKD60-左右!🤭鹵肉飯可算是台灣名物,但這裡除了飯之名外,還可以選配新竹米粉!真是第一次嘗試這樣配搭!米粉細如絲,拌勻鹵肉及其濃郁鹵汁,非常滋味!鍋貼亦煎得香脆可口,皮薄餡靚,肉汁四溢。👍🏻👍🏻第二份是另一種台灣名物:紅燒麵配水餃。微辣的湯頭極其開胃。飲品還可選配最近大熱「招牌黑糖鮮奶」🤩珍珠口感Q彈香甜,跟主打台式飲品的店舖可謂不相伯仲。疫情肆虐,不能外遊,吃完這餐當自己遊了台灣吧😅

第二份是另一種台灣名物:紅燒麵配水餃。
微辣的湯頭極其開胃。

飲品還可選配最近大熱「招牌黑糖鮮奶」🤩
珍珠口感Q彈香甜,跟主打台式飲品的店舖可謂不相伯仲。

疫情肆虐,不能外遊,吃完這餐當自己遊了台灣吧😅
2021-05-03 149 瀏覽
今次戴晒頭盔話依間餐廳普普通通而Mingorr最鐘意食普通嘢咁咪嚟試吓囉。辣醬撈面。好辣好香口。啲面好彈牙。每條都有辣油味。又不會太稠杰。加隻溏心蛋。不錯。鍋貼都煎香了一邊。熱辣辣脆皮脆皮咁。好味。魯肉飯。配咗隻熟蛋。魯肉比較肥美。不要以為看上去很少。撈撈吓每粒飯都有色水。好能撈。未必每啖飯都有魯肉。起碼唔會有一啖係得白飯。配香酥煎豬扒。味道十分香口。不油。豬扒無乜肥但又唔會好靭好鞋。無汁點都好夠味。不錯。紅茶豆漿。紅茶普通。豆漿不錯。總結係一間算抵食嘅台灣嘢。味道都不錯。推
今次

紅茶豆漿。紅茶普通。豆漿不錯。
總結係一間算抵食嘅台灣嘢。味道都不錯。推
2021-05-02
2021-05-02 134 瀏覽
通常去九龍城就食泰國菜,今日突然間好想食台灣野,就揀咗呢一間餐廳。兩個人叫咗兩個餐,一個係豐盛三品牛肉麵配花枝丸同埋酸梅湯,另一個係紹辣乾拌麵套餐,配皮蛋豆腐芋圓奶茶。我好鍾意食辣野,拌麵除咗有微辣之外亦都有麻香同蔥花香,唔會油膩,我食得好滋味。男朋友食牛肉麵,有牛丸,牛腱同牛腩。湯頭係清甜嘅牛湯,牛丸彈牙,牛腩同牛腱都無筋,蘿蔔都好入味,有係台灣食牛肉麵嘅味道同感覺。小食都唔馬虎,花枝丸有5粒,上菜熱辣辣。飲品甜度適中,approved 可以下次再黎。

2021-04-27 166 瀏覽
我想強調,今次是自己揀錯食物,才令感覺不好。其實這店的食物賣相不錯,但因屬第一次幫襯,當然揀些自己想食的,不過就忽略了外在因素,例如麻醬在冷氣下係好快凝固,結果麵變得硬,要夾也不容易,食得很吃力。這店的選擇算多,是否夠台灣味就見仁見智,可能湯麵會好些,如揀乾拌麵,最好快食,因為太乾,麵質變得欠佳。我雖然都食得辣,但真的太辣了,結果只食了一半,便要放棄。整體來說,食物不算驚喜,若不是就腳,都不會特登前往。

麻醬椒香乾拌麵

整體來說,食物不算驚喜,若不是就腳,都不會特登前往。
2021-03-01
  • 鍋貼
2021-04-27 181 瀏覽
這間台式餐廳選擇非常多,花多眼亂,所以我們直接選擇了套餐。平常吃過不同的牛肉麵,今次想試點別的風味,所以加了麻辣湯底,整體挺惹味。匙羹上的是餐廳特製的麻辣醬,辣醬非常辣口,可惜我沒那麼能吃辣,只能點一點試試。牛肉肉質是介乎入口即融和一絲絲之間,我很喜歡這個牛肉麵中有不少蔬菜,例如紅蘿蔔,浸著牛肉湯底特別鮮甜。而肉燥麵相比之下就清淡得多,很有台式肉燥飯的風味,不過這次並不是牛肉麵的溏心蛋。加上套餐的小食,酸酸甜甜剛剛好。這件雞扒是即場炸的,非常大份,而且肉質非常鮮嫩,令人想起台灣街頭小食的炸雞,等十分鐘也是值得。

台灣牛肉麵

這間台式餐廳選擇非常多,花多眼亂
,所以我們直接選擇了套餐。

台灣滷肉麵

黃金炸雞腿

淡水酸梅湯

2021-04-24
台灣滷肉麵
黃金炸雞腿
淡水酸梅湯
2021-04-24 747 瀏覽
真係好耐無去旅行,間中都會食唔同野!😉而我一直都好鍾意食台灣野,所以今日又心思思想食!😆😆所以四圍搵下唔同的台灣野,禁岩今日在九龍城附近,原來都有台灣野選擇📍-今日去左位於九龍城廣場的八方麵屋🧡,係台灣菜的好選擇! 同埋價錢相宜,真係好抵食!💖入面有飯、麵同唔少主食,另外仲有一D小食呢! -主食我揀左紅燒湯麵,但轉左新竹米粉🍜因為今晚唔太餓,但又想食下辣呢!🌶整碗味道好足夠,唔會太辣又惹味,而且湯底好好味,配上新竹米粉真係好夾,仲有少少肉碎,好值得試!💯-另外都叫了台式雲吞麵,入面有幾隻大大的雲吞🥟而且入面的餡料都好足夠,會食到肉呢! 好足料,加上清清的湯底🍲,岩晒食唔到辣的朋友!-小食方面,分別點了韭菜鍋貼5隻🥟同肉燥青菜🥬🥦,先要讚一讚2個小食時上碟也很精緻,🥦🥬即使係肉燥青菜都放得好靚呀!肉燥青菜真係好味,每一個菜都會有味道,如果平日唔鍾意食菜的朋友可以試!🫑但我自己更喜歡韭菜鍋貼,熱辣辣又足料,配上醋食真係最正!😌😍-而去食台灣菜當然要點台式飲品啦!分別點了黑糖珍珠鮮奶🧋🧋及蜂蜜檸檬!黑糖珍珠鮮奶雖然好邪惡但又好好味!珍珠都好好咬呀!🧋🧋-整個晚飯都好滿足,岩晒想隨性食的一晚,
真係好耐無去旅行,間中都會食唔同野!😉
而我一直都好鍾意食台灣野,所以今日又心思思想食!😆😆
所以四圍搵下唔同的台灣野,
禁岩今日在九龍城附近,原來都有台灣野選擇📍
今日去左位於九龍城廣場的八方麵屋🧡,
係台灣菜的好選擇! 同埋價錢相宜,真係好抵食!💖
入面有飯、麵同唔少主食,
另外仲有一D小食呢!
主食我揀左紅燒湯麵,但轉左新竹米粉🍜
因為今晚唔太餓,但又想食下辣呢!🌶
整碗味道好足夠,唔會太辣又惹味,
而且湯底好好味,配上新竹米粉真係好夾,
仲有少少肉碎,好值得試!💯
另外都叫了台式雲吞麵,入面有幾隻大大的雲吞🥟
而且入面的餡料都好足夠,
會食到肉呢! 好足料,加上清清的湯底🍲,
岩晒食唔到辣的朋友!
小食方面,分別點了韭菜鍋貼5隻🥟同肉燥青菜🥬🥦,
先要讚一讚2個小食時上碟也很精緻,🥦🥬
即使係肉燥青菜都放得好靚呀!
肉燥青菜真係好味,每一個菜都會有味道,
如果平日唔鍾意食菜的朋友可以試!🫑
但我自己更喜歡韭菜鍋貼,熱辣辣又足料,
配上醋食真係最正!😌😍
而去食台灣菜當然要點台式飲品啦!
分別點了黑糖珍珠鮮奶🧋🧋及蜂蜜檸檬!
黑糖珍珠鮮奶雖然好邪惡但又好好味!珍珠都好好咬呀!🧋🧋
整個晚飯都好滿足,岩晒想隨性食的一晚,
價錢好合理又滿足,值得試下!✨🔥
肉燥青菜
韭菜水鍋貼5隻