2023-12-04 75 瀏覽
唔知大家有冇嚟過屯門食呢間中菜館,餐廳叫做八方庭,座位闊落又舒適,餐廳環境裝修都好光猛新淨。⭐️老壇酸菜魚酸菜魚好大盤呀,魚肉都好多,而且全部大塊唔分散,入口肉質嫩滑,酸菜提升到魚肉原來嘅鮮味,正。⭐️正宗文昌雞正宗嘅文昌雞真係好好食,首先啲雞肉好滑,而且佢嘅雞味特別突出,文昌雞用咗特別嘅飼料,所以俾你食其他雞就更健康。⭐️極品燒鵝皇望到個賣相已經覺得好吸引嘅燒鵝,燒鵝外皮香脆,入口鵝肉結實有咬口,有外脆內軟嘅層次感。環境:⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)食物:⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)整體嚟講都非常滿意,仲有好多菜式都好吸引,下次會再回訪🫶🏻
⭐️老壇酸菜魚
⭐️正宗文昌雞
⭐️極品燒鵝皇
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(5星滿分)
整體嚟講都非常滿意,仲有好多菜式都好吸引,下次會再回訪🫶🏻
酒樓環境好舒服,🎭裝修好新派,又夠光猛,望住👀個大大嘅魚缸食嘢都食得開胃啲。環境:✔️✔️✔️✔️✔️一枱餓鬼👻望住個餐廳樣樣都想食😽,但又怕眼闊肚窄浪費食物,所以經過一輪激烈嘅討論🗣️同投票🗳️,最終豉油皇鵝腸大熱取勝🥇。不負所望,鵝腸清理得好乾淨,鵝腸份量都算幾多👍🏻,但由於太好味😋😋,比我哋一件不漏咁秒殺⏲️。老壇酸菜魚就🥈緊次於鵝腸,酸菜嘅微辣感🌶️,湯汁酸辣香濃,魚片🐟則厚嫩彈牙。椒鹽魷魚🦑就食得多,椒鹽鮑魚都係第一次食,原來鮑魚除咗蒸仲可以椒鹽炸😛鴛鴦🌗水庫魚頭,密密麻麻嘅蒜蓉🧄,蔥粒,加剁椒🌶️,好野味🤗。水庫魚頭啖啖肉,食川菜唔可以唔叫呀😬。正宗文昌雞🐥皮薄肉嫩,加埋啲薑蓉食一流👍🏻。我哋個個食到好滿足🈵。食物:✔️✔️✔️✔️✔️服務:✔️✔️✔️✔️

環境:✔️✔️✔️✔️✔️

正宗文昌雞🐥皮薄肉嫩,加埋啲薑蓉食一流👍🏻。
我哋個個食到好滿足🈵。

食物:✔️✔️✔️✔️✔️

服務:✔️✔️✔️✔️
2023-11-29 86 瀏覽
一班大同reu,搵佐呢間酒樓,食下中菜,開心傾下計聚下,坐得舒舒服服😙我地叫佐勁多餸,呢度真係海鮮小炒樣樣掂,菜式又有新意,唔係淨係得傳統酒樓菜式,抵讚😁食物點評分隔線(食物太多不能盡錄😴)~~~~~~~荔芋油鴨煲用砂鍋去煮,保持熱度,芋頭好粉好軟綿,一啲都唔硬,勁濃芋頭味,油鴨夠晒咸香,肉質煙韌有嚼勁,爆分之作🅰️🅰️🅰️鴛鴦水庫魚頭用佐兩種方法去煮魚頭,一邊係麻辣魚頭,一邊係蒜香魚頭,麻辣味既香辣味進一步帶出魚頭既鮮味,蒜味就令到魚頭更咸鮮,兩樣都好濃味好食,愈食愈刺激,完全停唔到口🅰️🅰️🅰️其他海鮮好似椒鹽九肚魚,椒鹽鮑魚,避風塘大肉蟹,脆米焗中蝦呢嚼都完全食到海鮮鮮味,而燒味既代表極品燒鵝皇同正宗文昌雞亦非常出色!

食物點評分隔線(食物太多不能盡錄😴)
~~~~~~~

2023-11-28 39 瀏覽
主角‼️避風塘大肉蟹全晚最滿意一定係呢隻大肉蟹,肉蟹真係好大隻,超足料,啖啖肉,蟹蓋又有膏,蟹膏蟹肉都有,滿足唔同咩感,而且避風塘方法去爆炒肉蟹,味道更香,鮮味又惹味!❗️正宗文昌雞文昌雞雞皮非常滑溜,雞肉肉質唔會太滑,有啲咬口,煙煙韌韌,雞味超濃,而且唔會好油膩,食得夠晒健康!❗️臘味炒芥蘭芥蘭爽脆鮮甜,被臘味天然滲出黎既油香包裹住,但又唔會過分油膩,同煙韌既臘味一齊食,別有一番滋味!❗️川辣豬手涼浸浸既豬手絕對係小食良方,豬手又麻又辣,刺激味蕾,豬手爽口彈牙,筋位又多,非常好咬!
主角‼️避風塘大肉蟹
❗️正宗文昌雞
❗️臘味炒芥蘭
❗️川辣豬手
2023-11-28 57 瀏覽
約朋友聚會當然要去食八方庭,食物好味又大碟,呢間酒樓係屯門愛定商場,地方易搵,係商場入面,絕對係行街聚會好去處。⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🧆感香鬆脆惹味十足私房欖角骨,排骨炸到香脆,入面充滿油脂和肉汁,然後加上咸香惹味的欖角,即刻令整碟排骨的味道昇華,成為了八方庭的私房欖角骨。🧆辣子雞炸大腸有雞肉又有大腸,充滿辣椒香和辣味,勁道十足,香辣味令人更開胃而且仲加左芝蔴,味道更加惹味。🧆避風塘大肉蟹,肉蟹真係好大隻,蟹肉塞度成隻蟹都係有夠誇張🦀😲,避風塘煮法充滿蒜蓉味和椒鹽味極之惹味,食落去啖啖肉好滿足。🧆豉油皇鵝腸又鮮又香,鵝腸唔會好似豬腸咁咁多油,佢一D肥油都冇,口感柔軟,加上豉油王炒更加滋味。

2023-11-27 29 瀏覽
最近天氣涼左少少,♥️忽然間想去飲茶食熱野,上網搵到屯門有間係可以飲茶,仲有好多餸食,於是叫左屋企人一齊去,夜晚時間就懶得煮飯,💬呢度環境好舒服,冷氣好涼,職員帶位之後就即時問飲邊隻茶,招呼態度上都好好既,睇返價錢合理,我地擇左幾款岩心水💬「脆米焗中蝦♥️」💬點解會擇呢個?因為佢有埋飯好抵食,佢既飯仲有佢本身蝦襯托出黎既醬,同蝦中蝦既味道好相襯,隻隻蝦都夠大,蝦肉好肥美,食到👅👅👅「臘味炒芥蘭♥️」💬有海鮮又有菜先得,營養先會得到平衡,呢個菜炒得好食,佢既油份唔會太多,仲有臘肉好搶味,唔錯「避風塘大肉蟹♥️」💬自己係屋企就好難整,要食梗係要係度食啦,呢度既蟹好夠新鮮,入面都有好多肉,好似食極都未食完咁,而佢避風塘都整得好好食,份量好好「老壇酸菜魚♥️」💬如果講味道既話,呢度既酸菜魚夠正宗,酸酸辣辣既味道好開胃,好好食,面裡面既魚量都好豐富,已經分好一片片,一夾就食得「椒鹽鮑魚♥️」💬有兩隻鮑魚,鮑魚好厚身,個殼色好靚,質感好有彈性,同椒鹽一齊食好有風味,鹹鹹地既椒鹽,再加上香濃既鮑魚味,呢個配搭好好食一流

2023-11-24 60 瀏覽
係咁嘅~今日係我老爸嘅生日,所以我全家一齊去我老爸最愛嘅中菜館— 八方庭😼首先緊係要叫個極品燒鵝皇🪿WoW‼️真係好juicy好香口味!皮脆肉嫩,每一口都好滋味,好似食到上天堂咁🩷真係要大讚廚師嘅手藝👍🏻再黎個臘味炒芥蘭,芥蘭綠綠嘅,好新鮮而且加入啲臘味,令味道更加豐富☺️好開胃。另外,椒鹽鮑魚都係一個絕對係我爸嘅最愛🤩鮑魚鮮嫩多汁,外脆內嫩。椒鹽味道恰到好處😻帶出鮮味同香辣嘅感覺👏🏻再追加個川辣豬手🖐🏻真係太辣太辣🥵一啖一股辣味襲嚟!但係,啱啱嘅辣勁又係佢嘅特色😳豬手腍腍嘅質地同埋辣味嘅衝擊真係好好味!總括嚟講,食物質素好高,服務亦都好好。全屋都食得好滿意啦,老爸仲要聽晚要再食🤣

2023-11-23 63 瀏覽
尋日朋友約我一齊入屯門食粵菜—八方庭,佢話好特別又好味,仲話我一定會愛上😍睇下佢有冇介紹錯先😌打頭陣嘅係豉油皇鵝腸,色澤金黃,質感豐富。每一口都帶來濃郁的鵝腸味道,配上豉油的香氣,簡直係美味的絕配👍🏻跟住係椒鹽鮑魚😙絕對是我的最愛🥳鮑魚肉質鮮嫩,外酥內嫩,椒鹽帶出鮑魚嘅鮮味和香脆口感。無論是外觀定係味道,都讓我愛不釋手‼️還有一道令我哋驚艷係老壇酸菜魚🐟魚肉鮮嫩多汁,配上酸菜的酸甜味道,真是一絕👍🏻這道菜的味道酸中帶甜🈵最後係荔芋油鴨煲,這是一道充滿南方風味的菜品。荔芋的香氣同鴨肉的鮮美完美結合,入口滑嫩,令人陶醉🤤中菜館真是無介紹錯,無論是擺盤精美定係食材的選擇,都展現了廚師對料理的用心。如果你想要食到咁美味嘅中菜,咁就可以嚟呢度搵到啦🤩

2023-11-22 65 瀏覽
屯門八方庭的廚藝🧑🏻‍🍳精湛,各式美味佳餚令人垂涎三尺💦,回味無窮🌝。臘味炒芥蘭,臘腸潤腸的油香與芥蘭的清新口感🌚完美融合,滿🈵的份量展現了住家🏠的風味。椒鹽九肚魚外酥內嫩,鹹香撲鼻👃🏻,每一口👄都是鮮美的享受😎。而避風塘大肉蟹的每一塊肉蟹,都包裹著誘人😏的香辣🌶️味,令人♾️回味無窮♾️。脆米焗中蝦🦐則是創意與傳統的結合🖇️,外脆內鮮的口感新穎🤪而令人驚喜🤓。總結這次的用餐體驗令風非常滿意💯,不僅食物出色🏆,服務亦是周到🥇,環境也不錯🎖️,給人留下了深刻的印象📽️。
今日去咗屯門傳統中式酒樓食飯!男朋友帶左我去屯門《八方庭》開餐!🔺 老壇酸菜魚。酸菜魚魚肉結實,啖啖魚肉,魚味濃郁!酸菜魚都冇骨,可以放心食😙😙大啖大啖咁擺落口,都唔會驚哽骨!個酸菜湯勁上癮,飲咗勁多碗湯!🔺 正宗文昌雞。文昌雞超好食,師傅刀工好,唔會斬到d 雞,骨肉分離,或者甩晒啲皮😌!食嘅時候皮骨肉仍然都係連住,文昌雞鮮嫩,雞肉嫰滑,唔會好靭!💭 極品燒鵝皇。超懷舊,簡直係兒時回憶!亦都係我今日必食之選!原隻燒鵝燒完就擺上台,賣相非常漂亮!😃燒鵝燒得靚,脆皮多汁🉐,令人大呼過癮,😆,係一款值得推薦嘅燒味😘!🔥 川辣豬手。wu !!! 都幾辣喎,充滿川辣四川風味,豬手超爽超彈牙,充滿骨膠原!
2023-11-21 50 瀏覽
今日同老公過黎愛定商場八方庭食飯,叫左4道可口小菜,食得非常滿足。椒鹽九肚魚🐟🐟🐟🐟🐟又嫩又滑九肚魚,外皮炸得香脆可口,入面魚肉幼滑入口溶化,口感豐富,鮮魚的鮮甜味加上惹味椒鹽粉味道一流。豉油皇鵝腸🪿🪿🪿🪿🪿充滿豉油皇香味的鵝腸,真係好好味,鵝腸有好輕淡的鵝味,腸肉柔軟有口感與豉油皇好搭。川辣豬手🐖🐖🐖🐖🐖豬手煮得非常彈牙,充滿膠質,口感極好。川辣汁微微辣辣地,今豬手更惹味。椒鹽鮑魚🦪🦪🦪🦪🦪鮑魚成隻用脆漿炸過,然後再加上椒鹽調味,咁樣食鮑魚都係第一次。口感特別又惹味,脆漿外皮香脆可口,鮑魚肉柔軟彈牙,口感豐富,食落去食到鮑魚嘅鮮甜味,又食到椒鹽嘅鹹香辣味。
椒鹽九肚魚🐟🐟🐟🐟🐟
豉油皇鵝腸🪿🪿🪿🪿🪿
川辣豬手🐖🐖🐖🐖🐖
椒鹽鮑魚🦪🦪🦪🦪🦪
2023-11-21 32 瀏覽
近排涼返好多,睇嚟已經晚晚入秋了🍂入秋就會令人聯想起熱辣辣嘅臘味,真係諗起都流口水啊💦先嚟一碟 臘味炒芥蘭 ,有臘腸、潤腸同臘肉,每樣都好好送飯🍚!芥蘭沾滿臘味嘅油份,食落好嫩口啊😻重頭戲就係 荔芋油鴨煲!好耐無食過了,芋頭炆到化開哂,油鴨獨有嘅鹹香令到成個煲更滋味😽另外仲叫咗 椒鹽九肚魚 ,香口炸嘢無得輸,外脆內軟🐟極品燒鵝皇 夠肥夠多汁,皮薄得嚟仲食得到鵝嘅脂肪,食燒鵝一定要運皮食😽
另外仲叫咗 椒鹽九肚魚 ,香口炸嘢無得輸,外脆內軟🐟
2023-11-20 45 瀏覽
今日唔煮飯,一家三口就嚟到愛定廣場的八方庭食飯,依家酒樓都算大,裝修時尚簡約,屬於新派酒樓的裝潢。座位空間亦足夠,枱同枱之間唔夠好迫,我見假期就特別多人嚟。美味指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境指數⭐️⭐️⭐️⭐️服務指數⭐️⭐️⭐️⭐️🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀惹味可口避風塘大肉蟹,入面有勁多蟹肉,蟹肉夠晒鮮甜,充滿蟹肉質感。大肉蟹上面佈滿炸蒜和胡椒粉,辣辣地有好香蒜味,拆開蟹肉點佢呢食好味得不得了!🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓正宗文昌雞皮滑肉嫩文昌雞充滿雞肉味,肉嫩多汁又彈牙,雞唔會好多肥肉,咸香又鮮極之好味。🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟老壇酸菜魚超大盆,入面極豐富,有主角魚片和酸菜,仲有芽菜,大白菜,冬菇和薯粉。加上桂花的清香味,令整個菜式又香又滋味。

美味指數⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境指數⭐️⭐️⭐️⭐️
服務指數⭐️⭐️⭐️⭐️
🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀🦀
🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓🐓
🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟🐟
2023-11-16 88 瀏覽
比老公叻番一次,知我中意食中菜,所以結婚紀念日帶我去食八方庭😚真係好開心啊~食物嘅方面,我要大讚一下脆米焗中蝦🦐蝦肉質鮮甜,外面嘅脆米香脆可口。真係好正味‼️每一口都咬到好豐富嘅層次感,好好味呀川辣豬手真係好適合辣嘢嘅我🤤豬手多汁多脆,辣味嘅衝擊真係夠勁!一啖落肚,辣辣嘅感覺真係令人忍不住要再食多舊😆而豉油皇鵝腸都係一個不容錯過嘅菜式!鵝腸嫩滑,加上豉油嘅香味,真係好開胃👍🏻每一口都帶來豐富嘅鵝腸味道同豉油嘅風味🈵最後,我一定要講避風塘大肉蟹🦀蟹肉肥美多汁,外脆內嫩。避風塘嘅烹調方法令蟹肉更加香脆,真係好好味!我同老公食得津津有味,真係慶祝結婚紀念日嘅最佳選擇🤩
2023-11-15 53 瀏覽
鴛鴦水庫魚頭係正宗川菜,味道夠麻夠辣,香辣味濃,辣味完全滲入魚頭,每一啖都散發香辣味道,另外蒜味魚頭亦味道濃香,用油爆香既蒜頭更加濃味,滲晒落魚頭,味濃有特色(*^o^*)老壇酸菜魚同樣正宗,金黃色既湯底唔會太油,微微香油帶出湯既鮮味,咸酸辣調配合適,魚片大塊而且厚實,唔係一夾就散,同時質感嫩滑,份量又多,無可挑剔(^з^)荔芋油鴨煲係開始凍凍地既天氣下去食就岩啦,成鍋熱辣辣,芋頭粉糯香甜,大小適中,油鴨既油香滲透芋頭,油香四溢,咸香油鴨嚼勁十足,絕對係送飯首選,食多幾碗飯都得(≧▽≦)