2023-07-03 458 瀏覽
八方雲集嘅辣味鍋貼真係食極都唔厭,我最鍾意嘅固定外賣配搭就係,10號台灣麵線餐加辣味鍋貼,飲品加錢轉酸辣湯or珍珠奶茶🧋如果係1-9號餐仲抵食,飲珍珠奶茶唔使額外加錢~
  • 辣味鍋貼
  • 酸辣湯
  • 台式麵線
2023-05-18 284 瀏覽
這家位於港大附近的八方雲集我很常去吃我最常吃的是他的韓式泡菜口味的鍋貼跟台灣的味道一模一樣很好吃原味的也很不錯比較可惜的是他們家就算堂食也是用一次新的碗和筷子比較不環保
這家店的40港幣套餐包括十個鍋貼和一杯飲品or一碗湯。飲品有很多選擇,豆漿、不同種類的奶茶等等,我選了奶茶。湯也有很多選擇。我覺得是一個快速解決一頓飯的好方法~此分店的店員態度很好很nice 會回顧的哦
這家店的40港幣套餐包括十個鍋貼和一杯飲品or一碗湯。
飲品有很多選擇,豆漿、不同種類的奶茶等等,我選了奶茶。
湯也有很多選擇。
我覺得是一個快速解決一頓飯的好方法~
此分店的店員態度很好很nice 會回顧的哦
外賣自取
由中學時代食到中女嘅餃子店🤭以前反而覺得係劣食,到近依幾年再接觸返又覺得okay啵,有時快食又幾方便😆💬 雙併套餐招牌煎餃同粟米水餃每一次都必叫🤭 餃入面滿滿肉餡,粟米微甜配水餃方式真係好夾;重點就係沾上豆瓣醬~令到食落有唔同變化🤭回頭食: ⓨⓔⓢ💬粟米湯原來粟米湯都幾足料,入面有粟米火腿同蛋花,好似比想當年食更okay回頭食: ⓨⓔⓢ總括一下,係擺脫咗我覺得劣食嘅印象🤭依個價錢加進食時間,變返冇收入嘅學生嚟講都係唔錯選擇~❤️八方雲集鍋貼水餃專門店❤️西環堅尼地城卑路乍街127號地舖❤️2872 0283▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂

💬 雙併套餐

❤️西環堅尼地城卑路乍街127號地舖
❤️2872 0283

▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂﹍▂
2022-07-02 376 瀏覽
Dumpling set 🥟🤍📍: Bafang dumpling, 號地舖, 127 Belcher's St, Kennedy Town, Hong Kong💰: $49 (one plate dumpling + one soup/soymilk)⭐️: 8/10Review : One of the best and yet affordable dumpling you can find in Hong Kong! 😍 Both pan-fried and boiled dumplings taste great and it will obviously satisfy your craving for dumplings 🤎
Dumpling set 🥟🤍

⭐️: 8/10

2022-01-03 299 瀏覽
My favourite dumpling chain, my go-to for a quick hearty feast.To get it right just order the kimchi pan-fried and you’re good to go. I usually dine it and enjoy them fresh. But it turns out that even a bit cold, they’re still amazing.Pan-fried but not greasy. Thin skin, thinner than the soup dumplings’. The kimchi is not spicy even for those who do not eat spicy. Balanced ratio of skin and filling.

Pan-fried but not greasy.

2022-01-03
午餐
2020-08-10 953 瀏覽
星期日嘅午餐時段叫左五十蚊一個台式麻醬麵同埋五隻招牌鍋貼配一杯豆漿,另外加十五蚊要多五隻招牌鍋貼同屋企人分享。等候外賣嘅時間唔使好耐。呢間店可以自己帶盒去裝同埋走餐具,不過自己無帶可重用嘅杯所以店員俾左一隻紙杯來裝豆漿。嗰杯豆漿可以走飲管,支持環保。台式麻醬麵入面有啲芽菜同埋蔥花,麻醬食落比較滯,所以我晌屋企搵啲醋來撈埋一齊食,感覺良好啲。招牌鍋貼嘅顏色﹑香味﹑口感同埋溫度都可以接受,但係店員無提供用來點鍋貼嘅醋或者其他醬汁,結果我都係要用返屋企嘅醋。
豆漿
台式麻醬麵
2020-08-09
10 分鐘 (外賣自取)
豆漿
台式麻醬麵
2020-05-24 443 瀏覽
到台灣旅遊,從來沒有惠顧八方雲集,他們在台灣的分店也不多。在台灣很多早餐店,也有售賣豆漿、米漿、鍋貼、小籠包、及水餃等,反而更覺台灣風味。在香港久不久也有到八方雲集,價格合理,今天晚上沒有用晚餐,行路經過,便入內用餐。因為時間比較晚,招牌鍋貼及韮菜鍋貼,已經沽清,所以點了咖哩鍋貼,坊間少見,確實有咖哩問題,吃起來有點像印度咖哩角的味道。韮菜水餃味道不錯,吃起來,皮料感覺比鍋貼更勝一籌。珍珠紅油雲吞則一般,味道不夠,可能因為雲呑煮後,未有完全乾了水份,便加入紅油,所以變淡了。點套餐,加$10,有生菜一碟(忘記拍照),份量足料,非常優惠。豆漿則普通貨色。快餐速食的好選擇,不過衞生整潔有待改善

韮菜水餃味道不錯,吃起來,皮料感覺比鍋貼更勝一籌。

豆漿則普通貨色。

快餐速食的好選擇,不過衞生整潔有待改善

• 韮菜水餃
呢間係一間喺我由中學已經開始食嘅連鎖餃子店,佢就街都係但係其實冇好特別 ,鍋貼/水餃都係預先包好,所以唔好以為佢會同其他餃子專門店一樣做得咁好,係勝在有好多味道可以揀,d套餐又可以比你配搭唔同味道同小食,真係大件夾扺食🐷·雙拼套餐$41呢個餐可以比你揀款口味嘅鍋貼/水餃再加一個湯品☺,我就揀左招牌水餃同韭菜鍋貼力紫菜花枝丸湯, 韭菜鍋貼比較濃味🙊🙊,適合d重口味嘅人,如果想食清淡d就建議招牌/田園/粟米味,d花枝丸都彈牙同有一粒粒嘅花枝係入面,唔錯嘅😼·油菜 (跟餐+$10)跟餐可以$10加一碟油菜,都係普通油菜一碟,都係睇個日有咩菜,冇得比你揀,不過夠晒大碟,兩個人share都得·📍西環堅尼地城卑路乍街127號地舖
雙拼套餐$41
油菜 (跟餐+$10)
📍西環堅尼地城卑路乍街127號地舖
雙拼套餐
2019-10-31 272 瀏覽
之前試過其他店噶鍋貼,今次呢間店噶就更加好味啦,好中意啊,招牌鍋貼田園鍋貼都好好味啊!一個人感覺就可以食好多盤啦,其他野食就冇試好多,主要都系食鍋貼啦哈哈,下次黎再認真試下其他!
2019-10-23
2019-06-29 297 瀏覽
第一次幫襯呢間八方雲集,買左十隻韭菜窩貼外賣,點知打開食嘅時候,發現有條毛髮係其中一隻窩貼上真係倒胃口而呢一間的窩貼係咁多間比較難食食落口啲餡苦苦地以後都唔會幫襯
第一次幫襯呢間八方雲集,
買左十隻韭菜窩貼外賣,
點知打開食嘅時候,
發現有條毛髮係其中一隻窩貼上
真係倒胃口
而呢一間的窩貼係咁多間比較難食
食落口啲餡苦苦地
以後都唔會幫襯
2018-11-07 363 瀏覽
招牌锅贴很适合大众口味另外推荐田园锅贴 玉米锅贴台湾米线一般般 不适合我的口味锅贴真的很赞建議女生一個人吃的話五個鍋貼+其他不然一口氣吃10個鍋貼會很膩的嗯!我試過!酸梅湯一般般 有藥材味道比較重 比較喜歡清爽的
招牌锅贴很适合大众口味

不然一口氣吃10個鍋貼會很膩的
嗯!我試過!
酸梅湯一般般 有藥材味道比較重 比較喜歡清爽的
2016-09-19 1023 瀏覽
今日lunch 去左食呢間鍋貼, 點了招牌鍋貼10隻和餛飩湯,鍋貼比較乾身,而且放涼了,不太好。餛飩湯上有紫菜,而且湯底挺好喝,不錯。可惜環境麻麻地,有小昆蟲在飛下飛下,阻礙進食。
可惜環境麻麻地,有小昆蟲在飛下飛下,阻礙進食。
2015-10-22 802 瀏覽
As a student in Hong Kong. It’s important to find cheap food around campus and Kennedy town is definitely the place for that. They have lots of different kinds of food ranging at different prices. Ba Fang is definitely a to go for many university students. It’s cheap and filling. What more is there to say? I had there Korean style dumplings and their normal boiled dumplings. Both were flavourful, filling and cheap. But don't get their bubble tea. It's not good. Nuf said.

Nuf said.
2015-08-29
2014-10-14 749 瀏覽
平時都有去吃過, 最鐘意食的係佢的辣味鍋貼和紅油抄手, 今天經過, 竟然見到佢新出左牛肉麵, 不妨入去試一試. 看一看餐牌, 牛肉麵要46蚊一個, 套餐要65蚊, 感覺有點貴, 但都想試一試, 所以最終只叫了一個牛肉麵, 無叫套餐。不用幾分鐘,牛肉麵上枱, 這個牛肉麵竟然超大碗。這個牛肉麵是用大碗載, 比普通的水餃麵的碗再大一些, 上面有三塊牛腩, 一塊牛筋, 還有兩舊大大舊的白蘿白和紅蘿白, 仲有條菜。雖然要46蚊, 若以這個份量, 又不是太貴。先吃白蘿白, 幾入味, 好淋, 不知是不是蘿白當造, 蘿白沒渣, 加上牛肉湯入晒味, 好味. 再吃牛腩, 好淋, 又係好入味, 佢應該係用蘿白和牛腩一齊煲, 所以牛腩之中都好有羅白的鮮甜.牛肉麵的麵是用粗面, 不同水餃湯麵是用上海幼麵, 而口感更好, 我較喜歡這種粗麵。最終我將所有配料倒入碗中, 好快就吃晒, 連湯都無放過, 而這個牛肉湯也是很好味, 很有牛肉和蘿白的清甜味, 喝後也不覺口干. 整體來說, 這個牛肉麵是有點貴, 要46蚊, 但份量十足, 好夠飽. 值得推介。我幸好沒叫套餐, 一定食唔晒, 若果是女仔, 同人share會好D,
不用幾分鐘,牛肉麵上枱, 這個牛肉麵竟然超大碗。
八方雲集 台灣牛肉麵

整體來說, 這個牛肉麵是有點貴, 要46蚊, 但份量十足, 好夠飽. 值得推介。我幸好沒叫套餐, 一定食唔晒, 若果是女仔, 同人share會好D, 我隔離枱個女仔就吃剩了兩塊牛腩和一些麵, 有點浪費。

題外話/補充資料: 這間店竟然有免費wifi, 仲唔限時間. 上下網, 吃下麵, 一流.
2014-10-13