2024-01-29 99 瀏覽
知道希慎樓下開左新foodcourt,趁經過銅鑼灣過嚟食個飯,見到八時神仙草開左分店,就同朋友講好左食完飯嚟食返個甜品。我地食甜品嘅時候已經大概9點幾,由於foodcourt唔算好多位,好好彩都成功搵到位置,不過估唔到平日夜晚甜品鋪嘅人流都非常多,超多人買。因為之前見到啲人打卡食手捧冰好似幾吸引,趁天氣唔太凍,我都叫左個手捧冰。冰嘅選擇都頗多,由$58-86不等,而我今次叫左個最普通嘅冰。但估唔到嘅係個冰嘅製作時間要等咁耐,一個冰等左差唔多20分鐘先有。可能實在太多客人等,朋友叫嘅冰仲耐,接近半個鐘先有,唔知係咪漏左單。今次食嘅係芋薯圓嫩仙草雪花手捧冰($58),坦白講攞到手嗰刻覺得有少少失望,因為賣相唔算好吸引。不過始終我揀嘅係最平嗰款,所以都無得好講。雖然覺得個冰好頹,但如果為左雪糕要貴成十幾廿蚊又好似唔係好值得。依個手捧冰上半部分係雪花冰,下面底層係仙草,側邊有芋圓、地瓜圓同埋紫薯圓。雪花冰食落軟綿綿,而且神奇地會有拉絲,食落係入口即溶嘅感覺,冰嘅口感係唔錯。但芋圓就差咁啲,分量大概有8粒,覺得食落係偏淋身口感,唔算好煙韌。整體而言,以依個價錢同等候時間覺得麻麻,未必值得花咁長時

依個手捧冰上半部分係雪花冰,下面底層係仙草,側邊有芋圓、地瓜圓同埋紫薯圓。雪花冰食落軟綿綿,而且神奇地會有拉絲,食落係入口即溶嘅感覺,冰嘅口感係唔錯。但芋圓就差咁啲,分量大概有8粒,覺得食落係偏淋身口感,唔算好煙韌。整體而言,以依個價錢同等候時間覺得麻麻,未必值得花咁長時間去等。亦可能係我一開始期望太高,覺得有啲落差。我個人嚟講食過一次就可以,因為以芋圓甜品嚟講,覺得銅鑼灣有其他更好選擇。

2024-01-17
2024-01-20 97 瀏覽
位於希慎翻新URBANHOOD B2層中,有好多open area好似Food court咁。環境黎講幾好,清潔姐姐都會好快清枱,算幾乾淨~坐得都幾c服🙆🏻‍♀️眼見未算好多餐廳選擇,有啲食poke,日本野咁。但呢間八時神仙草好搶眼,而亦非常有特色。抹茶嫩仙草雪花手捧冰,整體評分中上。Texture非常獨特,屬於綿綿拉絲冰感,出面從來冇試過咁既質地👀而且非常足料。不外乎係啲正常台式食材🙆🏻‍♀️紅豆、紫米、白珍珠等。但其中粒粒芋圓大粒煙煙韌韌,芋頭味好出,抵讚抵讚。個蕃薯圓就中規中矩啦!美味指數:⭐️⭐️⭐️⭐️/5️⃣

美味指數:
⭐️⭐️⭐️⭐️/5️⃣
對上一次去咗希慎地庫買蕨餅,行過呢間八時神仙草,想試好耐㗎啦!😍奈何上次得我一個食唔晒成個冰🥹今次同屋企人嚟食飯,順便食埋個冰啱啱好😆🌟香草芒果奶蓋雪花手捧冰$86呢度比較特別係手捧冰,個人覺得其他分店個樣靚啲🤣最上面有球香草雪糕🍦再之後係奶蓋,側邊嘅配料有圓仔、紅豆芋圓、地瓜圓、芒果,主角仙草冰磚成的雪花冰,而最底就係仙草,十分豐富。😁成個冰其實都幾大,兩個人食都相當🫶🏻足夠當中最欣賞就係圓仔👍🏻非常有口感。另外,地瓜圓同芋圓都唔錯,有質感之餘仲有地瓜同芋頭嘅香味😊其他配料就不過不失咁啦。味道方面,主角仙草冰同平時食開嘅冰好唔同,係有一絲絲嘅口感,係幾特別嘅😂最底下嘅仙草都夠滑溜。不過個人覺得可能其他味道會好啲,覺得仙草冰同芒果唔係好夾🤔整體可以一試,有興趣可以試吓,幾特別嘅體驗😆

🌟香草芒果奶蓋雪花手捧冰$86
呢度比較特別係手捧冰,個人覺得其他分店個樣靚啲🤣

🇭🇰Hong Kong - Causeway Bay📍八時神仙草圓仔芒果甘露凍_____________________________終於比我遇到呢間台灣過江龍 - 八時神仙草。一直好想試,今次就試咗杯野飲。其實想試冰但當日食得太飽就無叫到。芒果甘露入邊有圓仔(小丸子)同八時最出名嘅仙草。原來芒果甘露就係楊枝甘露,柚子部分偏苦澀,而無咩芒果肉。比較出色係仙草部分,好滑亦都好香。而圓仔就好煙靭但就幾粒幾粒痴埋晒一齊,好難用飲管飲到。整體來講,整杯飲品不過不失。下次試埋佢出名嘅冰先再作果斷嘅評價。📍 銅鑼灣軒尼詩道500號希慎廣場URBANHOOD B2樓B218號舖尖沙咀厚福街5-6號多富閣地下2號舖中環歌賦街19號地舖
🇭🇰Hong Kong - Causeway Bay

圓仔芒果甘露凍
2023-12-28
外賣自取
2024-01-12 298 瀏覽
希慎廣場地庫兩層悄悄地已經開咗新既Food Court,我同朋友食完飯之後就去咗食甜品。我見到人哋嗌嘅雪花手捧冰份量超大,如果唔係天氣咁凍,我就一定會揀佢!我就揀咗「芋泥桃膠盛盤」$58,砵仔細細,份量其實都唔少,佢嘅桃膠鋪咗喺中間,撈勻咗之後,每一啖都食到有桃膠👍 雖然係熱嘅甜品,但係唔知點解攞到嘅時候,唔知係咪差唔多收工嘅關係,只不過係微暖,熱啲會更好!朋友揀咗「圓仔芒果嫩仙草盛盤」$58,我覺得就係普普通通,冇乜驚喜又冇乜特別。整體嚟講價錢真係幾抵,同埋冇時間限制可以任坐嘅food court,同朋友傾吓偈吹吓水都係一個唔錯嘅選擇!
芋芋奶蓋麻糬雪花手捧冰

2024-01-09 144 瀏覽
同教會姊妹👯‍♀️食飯,希慎新開B2 food court都好好坐,食完主菜去埋新開既八時神仙草,難得收得晏,叫咗圓仔芒果🥭燉仙草盛盤($58),收銀姐姐🧍‍♀️好好人,提咗我相個樣同實際有出入(好多女仔都係咁),盛盤係芋圓、薯圓、珍珠、紅豆🫘、紫米,用個小木碗上,朱朱叫芋泥桃膠盛盤($58),讚芋泥味濃
2024-01-09
2024-01-06 137 瀏覽
之前已經好想試下,得知希慎近日新開就去幫襯,點知搞到成肚氣。當日星期六大約接近下午4點,我地叫咗個燒仙草同奶蓋冰,當時有位女職員話等20分鐘,我地等咗差唔多15分鐘就諗住行過去睇下,燒仙草有得攞,就諗住問下個冰仲有幾耐,個女職員話”半個鐘呀”就走開咗,我呆咗呆,開頭你話20分鐘依家半個鐘?再行過去同返女職員對質,佢即刻改口20分鐘或以上,一旁嘅男職員就話依加未夠20分鐘依家刨緊比你。個態度係好似講數咁🫠成品大家可以睇下…啲料少得可憐睇到佢地兩個係冧晒檔希望呢間店可以好好分配員工/時間,太忙你地可以唔好接單住,服務態度好啲我諗客人都會易啲接受同理解🫠
成品大家可以睇下…啲料少得可憐
睇到佢地兩個係冧晒檔
2024-01-06
叫左仙草棒棒冰,外貌啱哂打卡,但放係枱面就有啲難度,好驚佢會淋低仙草混入刨冰,係香港真係好似無食過啲類似嘅嘢呀!所以啲冰拉到絲,好綿滑,但又唔會太甜,每個冰都有芋圓,仲要勁彈牙,好有芋頭味,真材實料架!

2024-01-02
2023-12-28 111 瀏覽
突然想食芋圓,想試新嘢便到希慎廣場新開張的地庫美食區。買了一個圓仔芒果嫩仙草盛盤外賣。賣相很一般(可能外賣是所有嘢塞晒入個杯入面), 芒果太生有苦澀味,仙草太軟沒有咬口,食慣了鮮X仙, 覺得呢間味道好奇怪!幸好收銀員好友善,有問有答,可惜等待時間有點長,晚上9點幾周圍冇乜人,但係都等了十幾分鐘。
分鐘。
2023-12-28
12 分鐘 (外賣自取)
$58 (其他)