2020-04-13 559 瀏覽
大約一年前食過一次八月堂,感覺真係好唔錯,牛角包做得輕盈唔算油膩,而且口味選擇多,仲要keep住出新野。今次又買來六件試一試。.🥐焦糖布甸可頌齋睇賣相焦糖布甸一定最吸引🤤,上面有條滑虢虢嘅布甸🍮,口感幾得意。.🥐焦糖杏仁卡士達可頌焦糖杏仁夠晒香脆😋,下邊加咗甜甜地嘅吉士醬,夾埋一齊真係幾好食👍🏻。.🥐香濃起士芝士味都幾香🧀,而且食落鹹鹹地,如果加埋片火腿就不得了🐖。.🥐迷戀卡士達中間有吉士醬,唔算太甜,但我哋就覺得比較普通啦。.🥐奶油海鹽🥐蜂巢可頌最後呢兩款味真係分唔出有咩分別,對我哋嚟講都係原味牛角酥,不過淨係睇橫切面都睇到佢夠晒多氣孔,食落夠鬆脆。

🥐焦糖布甸可頌

🥐焦糖杏仁卡士達可頌

🥐香濃起士
芝士味都幾香🧀,而且食落鹹鹹地,如果加埋片火腿就不得了🐖。

🥐迷戀卡士達
中間有吉士醬,唔算太甜,但我哋就覺得比較普通啦。

🥐奶油海鹽
🥐蜂巢可頌

2020-04-09 293 瀏覽
返工太攰買個 下午茶安慰自己鍾意吃牛角包嘅我 肯係去買八月堂啦今次我嗌左 粟子牛角包🥐(哈 成日都吃完唔記得)佢上面已經有滿滿栗子醬 已經好靚咬落去 好酥脆 聽到好爽脆你就feel到一層層 好有彈性 最近驚喜就係 上面已經好多栗子 入面仲要有吉士醬 哇超級開心成個牛角包好豐富 同埋好濕潤 唔會乾我自己就去水果鋪頭買左 杯牛油果哈哈 吃完好飽肚😝 又充滿能量
返工太攰買個 下午茶安慰自己
鍾意吃牛角包嘅我 肯係去買八月堂啦
今次我嗌左 粟子牛角包🥐
(哈 成日都吃完唔記得)

佢上面已經有滿滿栗子醬 已經好靚
成個牛角包好豐富 同埋好濕潤 唔會乾
我自己就去水果鋪頭買左 杯牛油果
哈哈 吃完好飽肚😝 又充滿能量

2020-01-19 624 瀏覽
同事請食八月堂嘅牛角包有買5送1,價錢比之前回落返少少口味都多左揀左個有芝士鋪面嘅原來呢款唔係牛角包內饀係麵包肉黎嘅芝士味都幾香濃再試一款有少少綠色碎喺面嘅牛角包以為係綠茶味原來係檸檬味呢款幾清新牛角包面層酥脆,內裏一層層酥皮🤤
同事請食八月堂嘅牛角包

再試一款有少少綠色碎喺面嘅牛角包
以為係綠茶味
原來係檸檬味
呢款幾清新
牛角包面層酥脆,內裏一層層酥皮🤤
2020-01-08 440 瀏覽
一直都想試八月堂的牛角包這次是同事買了回來請我吃她買了「迷戀卡士達」的口味給我卡士達即custard吉士醬~~牛角包的賣相幾好,豐盈沒有崩塌簡簡單單的灑了一層糖霜在面層,提升視覺效果雖然放在凍櫃裡雪過,但外層的酥皮仍夠酥脆裡層則很鬆軟,層次分明,幾香牛油味夾著的custard流出來,香而不膩味道不算很濃郁,但甜度恰好!!如果將牛角包翻熱至微暖來吃,應該會更好吃~~~試過這款牛角包後,會想試試其他口味呢~~!!
一直都想試八月堂的牛角包
這次是同事買了回來請我吃
她買了「迷戀卡士達」的口味給我
卡士達即custard吉士醬~~
迷戀卡士達
牛角包的賣相幾好,豐盈沒有崩塌
簡簡單單的灑了一層糖霜在面層,提升視覺效果

雖然放在凍櫃裡雪過,但外層的酥皮仍夠酥脆
裡層則很鬆軟,層次分明,幾香牛油味
迷戀卡士達
夾著的custard流出來,香而不膩
味道不算很濃郁,但甜度恰好!!
如果將牛角包翻熱至微暖來吃,應該會更好吃~~~

試過這款牛角包後,會想試試其他口味呢~~!!
2019-09-04
2020-01-04 258 瀏覽
I was mainly attracted here as a saw a queue when shopping at East Point City. It was a new Taiwanese Croissant Shop so I decided to give it a try. There are many flavors to choose from, including savory and sweet. This month they had a limited edition croissant which is the Milk Cacao Bear Croissant  so I bought it. It not only looked cute but also tasted great. It was still warm and the croissant was flaky and soft. It was not too oily and the croissant bread itself and the cream filling inside tasted strongly of rich chocolate without being too sweet. Therefore, it was not too surfeiting to the appetite. I would definitely try the others flavors in the future.
Milk Cacao Bear Croissant
2019-11-30
5 分鐘 (堂食)
Milk Cacao Bear Croissant
2019-12-24 379 瀏覽
從台灣過江龍的八月堂早前在香港開分店時大排長龍,不喜歡排隊的我當然會等這些熱潮過後才來朝聖啦,牛角包分別了有甜味咸味款式多分店也越來越多,在香港購買八月堂產品已經太容易了此店有做戶戶送外賣也有提前預訂後到地鐵站取貨,當然有最低消費每月有限定推出新產品另也有分店限定推出,而我因為第一次來想品嚐傳統少少的迷戀卡士撻牛角包外層的酥皮,外脆之餘𥚃面一層層酥軟很香的牛油味道,最深層有吉士醬但太少了不是很食得出味道 賣相 衞生 服務 抵食 推介
分店也越來越多,在香港購買八月堂產品已經太容易了

賣相

衞生

推介

2019-12-04 398 瀏覽
忽然諗起坑口有一間八月堂, 第一時間緊係趕過去食啦, 諗左好耐心大心細最後叫左【紅粉戀人、皇家爵士】入口同過往一樣夠脆嘅, 呢兩隻味都唔錯, 鐘意食牛角包既朋友記得試下喇
2019-12-04
2019-09-14 787 瀏覽
試左8隻味,每個$15-$38。暫時黎講,如果甜的話,黑胡麻(里面爆香黑芝麻醬),卡士達(里面滑custard ),布丁(上面creamy pudding),莓果(外面酸甜莓香味)👍🏼👍🏼👍🏼如果鹹的話香蔥味噌(鮮香蔥,白芝麻,正)👍🏼得閒再去試哂其他味先~-9月9日~9月15日期間,購買一盒六入,即可以 $1 換取一個 “黃金流沙可頌”。 🤣🤣同時 買”5" 送"1”優惠可一併使用。
試左8隻味,每個$15-$38。
如果鹹的話香蔥味噌(鮮香蔥,白芝麻,正)👍🏼

得閒再去試哂其他味先~

2019-08-28 519 瀏覽
台灣號稱「殿堂級牛角包」嘅八月堂HAZUKIDO登陸左香港喇,不過香港現時好似只有四間分店,主打口味有12款,包括:蜂巢可頌、朱古力可頌、白色莊園、皇家爵士、粉紅戀人、曜黑胡麻、雪花檸檬、炙燒明太子、香濃起司、迷戀卡士達、法式莓果、香蔥,今日試左六種味道,雖然唔講得上平廿蚊左右一個,但食落外脆內軟裏面一層一層,麵包控記得試下喇👍🏻👍🏻
2019-08-26 499 瀏覽
由呢間舖閏張排隊都要試,去到而家唔使點排隊就買到黎食,佢其實質素都無變過,一路都 keep 得好好!今次食番最大路既蜂蜜味同埋朱古力味,一樣食唔停口!要試到一樣野係唔係真材實料,有一個唔係幾好既方法,就係放隔夜其實無心咁做火過買番黎嗰日實在食得太飽食唔落,咁唯有放雪櫃第二日食咩!我用 air fryer 整番熱,外面超香脆,咬落脆卜卜,裡面一層又一層既酥皮依然層次分明,而且好軟熟,無論係朱古力味定還是蜂蜜味都一樣 keep 到咁好味,amazing!!
今次食番最大路既蜂蜜味同埋朱古力味,一樣食唔停口!

2019-08-21 348 瀏覽
有好多味道選擇不部分焗返熱食會更好食試左:原味:正常牛角包😂我同朋友都係鍾意其他口味紫薯芋泥味:幾好食,啲紫薯芋泥好軟滑,唔太甜,加埋牛角包,又軟又脆朱古力味:朱古力cream夾心, 味道👌🏼黑芝麻味:黑芝麻味都幾濃朱古力慕絲:味道唔錯,朱古力慕絲唔太甜,少少濃嘅朱古力味吉士:正常伯爵茶味:個香味有啲假流沙:一般覆盆子乳酪味:無乳酪味,有酸酸地莓味大部分味都唔錯,但有時啲包會焗到有大有細
有好多味道選擇
不部分焗返熱食會更好食
試左:
原味:正常牛角包😂我同朋友都係鍾意其他口味

朱古力味:朱古力cream夾心, 味道👌🏼
黑芝麻味:黑芝麻味都幾濃
朱古力慕絲:味道唔錯,朱古力慕絲唔太甜,少少濃嘅朱古力味

吉士:正常
伯爵茶味:個香味有啲假
流沙:一般
覆盆子乳酪味:無乳酪味,有酸酸地莓味
大部分味都唔錯,但有時啲包會焗到有大有細

2019-08-13 276 瀏覽
開咗一段時間,終於有機會嚟試,初初開做緊買五送一,可以慳少少啦。去到要排隊,等十個人左右,夠哂時間揀定口味。鋪頭用玻璃櫃放麵包,只有店員可以夾,唔俾自己揀,避免破壞賣相。每個包睇落都賣相滿分,真係好難揀。首先有例牌海鹽焦糖,要平衡甜同鹹味唔係咁容易,佢做得恰到好處。然後有朱古力味,有質素但比較甜。香蔥味噌做牛角包幾神奇,食落幾夾,不過好油膩。雪花檸檬最好味,香甜得嚟唔會過份,面頭仲有脆糖,滿足口感。明太子係獨特啲嘅口味,鍾意嘅話會覺得幾好食。香濃起司就重口味啲,增肥適用。總括嚟講都幾好味,稍為可惜係冇地方即食。
總括嚟講都幾好味,稍為可惜係冇地方即食。
2019-04-07
2019-08-12 321 瀏覽
突然又被outdoor work,臨走前見到八月堂d可頌好靚仔呀,仲要Buy 5 Get 1 Free,多個甜點胃既朋友仔都唔會錯過佢la。選擇困難症又黎la,要係十幾款入面揀6件,第一次試呢間,就揀返正常既甜味黎試:蜂巢可頌、朱古力可頌、皇家爵士、焦糖布丁、迷戀卡士達、紫薯芋泥。所有可頌都要2日內食完架,焦糖布丁、皇家爵士、紫薯芋泥放雪櫃雪到凍凍地夏天食會更好味。而包內餡既蜂巢可頌、朱古力可頌迷戀卡士達建議加熱食,又係另一種食法,加熱左內餡會融融地,勁流心feel😋😋

2019-08-07 146 瀏覽
每次經過都有人在排隊,平日的今天排隊等候的人少了,終於可以一試。口味眾多,店舖優惠買六送一,選了原味(蜂巢可頌)、朱古力、牛奶糖、紫薯和迷戀卡士達。外皮酥脆,內𥚃很鬆軟,不油膩,食完一個還想一直食下去。口味方面,以卡士達最吸引,吉士醬濃郁香滑,滿滿牛奶香味。

外皮酥脆,內𥚃很鬆軟,不油膩,食完一個還想一直食下去。

口味方面,以卡士達最吸引,吉士醬濃郁香滑,滿滿牛奶香味。
2019-07-28 196 瀏覽
好怕d牛角包一擺耐d就一係好淋一係好韌,但八月堂既完全冇哩個問題er...我直情試過買完之後真係太飽食唔落,擺到第朝食,都仲好好食見試過幾隻味都幾好味,就試下佢個紫薯芋泥,因為紫薯哩樣野太可怕,太多紫薯味既甜品d味假到食一啖就想掉但 八月堂哩個係正既佢個餡食落唔會漿住個口,個味都教得好好,唔會死甜。又因為佢個餡涼涼地食落有d fresh咁 成件事係只可以用正黎形容再加上佢d staff好有禮貌我嗰日去係三個女仔,因為我亦同時幫襯左佢既送貨order 嗰陣見反正都去左舖頭,不如confirm埋我個order d細節(因為我個order有d牛角包要特别分盒)。去confirm嗰真,講真,我都覺得自己有d口齒不清咁,個d staff好有耐性幫我處理返個訂單

但 八月堂哩個係正既
再加上佢d staff好有禮貌