2022-12-24
之前有一班friend好鍾意每個月都會去食日本嘢,基本上尖沙咀大部份嘅居酒屋都食過咁滯,無他地點適中,價錢又唔會太過離譜。當晚四個人,一支sake,開心的晚餐,談了很多,彷彿年青了十年。前菜點了芒果蟹子沙律,非常大的一個份量,嗰啲芒果甜到好似喺泰國買嘅一樣。眾多選擇之中,特別揀啲少見嘅魚類選擇,長尾濱鯛真係未試過,聽都未聽過,個魚味幾特別,魚皮可能未必人人鐘意的感覺。生蠔麵豉鍋真係聞所未聞,牛肉鍋就聽得多,用蠔做主角真係好少,牛油帶子燒,煎得好香,牛油嘅澎湃令到帶子如跳舞般飛奔起來。加個生烏冬落去生蠔麵豉鍋,感覺非常好,烏冬好彈牙,好得。雜錦天婦羅又係大大份,當然嗰啲天婦羅唔會話炸到好似一啲日本貴價餐廳炸到好出色,但吃落去都感覺不錯。整體水準穩定,而且又唔太貴,一班朋友食最啱。當晚有個男人,一個人一條魚一支酒都得,你話正唔正先?
牛油帶子燒,煎得好香,牛油嘅澎湃令到帶子如跳舞般飛奔起來。
加個生烏冬落去生蠔麵豉鍋,感覺非常好,烏冬好彈牙,好得。