今晚同細佬去佐八瀧食omakase呢間八瀧喺尖沙咀白蘭軒道2號既樓上鋪,我覺得佢用咗一部份位置去放置櫻花,係因為佢想大家有感觀上嘅效果,佢有飄雪效果,喺飄雪效果情況下食拿破崙同埋海膽壽司係有種去咗日本🇯🇵嘅感覺。入座後可以揀選自己鍾意既筷子,非常之貼心🫰🏻前菜海膽豆腐將海膽鮮甜完美融入滑嫩豆腐,入口即化,幻赤水母刺皇配柚子醋小長井蠔呢個蠔有紫蘇葉嘅味。蘋果啫喱配搭三文魚籽,師傅配搭得好完美。富山蝦三重奏白蝦,牡丹蝦,炸蝦頭天婦羅🍤三種層次。最緊要係佢混合蝦油,最鍾意呢個菜式。大拖蘿同埋洋蔥嘅配搭,完全中和口中嘅味道,真真正正食到大拖羅。不得不讚廚師嘅想法。青森鮟鱅魚肝青森鮟鱅魚肝,第一口冇加Wasabi,第二口加咗,完全唔同,鮟鱅魚肝同Wasabi真係天作之合,仲係人手製造,絕對唔同凡響海膽拿破崙呢個上邊有一層海膽,師傅將淡雪鹽整到雪花飄雪,夾埋一齊食真係超級正。松葉蟹茶碗蒸呢個蒸蛋入面有松葉蟹,師傅叫我趁熱食,好似飲緊蟹湯咁。壽司北海道帶子甜美脆紫菜(生蠔)中拖蘿星鰻吞拿魚海膽左口魚裙邊手卷全部都好新鮮,師傅每件都精心去整。玉子呢個蛋香味好重,師傅話加佐忌廉,好幼滑。最後豆腐雪糕靜岡
今晚同細佬去佐八瀧食omakase
入座後可以揀選自己鍾意既筷子,非常之貼心🫰🏻

小長井蠔

富山蝦三重奏

大拖蘿

青森鮟鱅魚肝

海膽拿破崙

松葉蟹茶碗蒸
呢個蒸蛋入面有松葉蟹,師傅叫我趁熱食,好似飲緊蟹湯咁。

北海道帶子甜美
脆紫菜(生蠔)
中拖蘿
吞拿魚
海膽
左口魚裙邊手卷

全部都好新鮮,師傅每件都精心去整。

玉子
呢個蛋香味好重,師傅話加佐忌廉,好幼滑。

最後豆腐雪糕靜岡士多啤梨🍓

10分值得推薦
  • 海膽拿破崙
  • 鮟鱇魚肝
  • 北海道牡丹蝦
今晚閨蜜訂左八瀧食omakase慶祝升職😎呢間八瀧藏喺尖沙咀白蘭軒道2號呢條靜中帶旺既樓上鋪👍吧枱大約有十幾個位🤩面前係一幅櫻花林🌸後面係一個LED既大魚缸🤩入座後可以揀選自己鍾意既筷子👍💫前菜海膽豆腐將海膽的鮮甜完美融入滑嫩豆腐,入口即化😍 💫赤水母刺身配柚子醋‼️第一次食赤水母🤩脆脆口感+柚子醋的清爽🤩夏天食好正呀‼️💫小長井蠔🦪蠔界世一😎細細隻蠔身好肥🤩酸汁+蘋果啫喱再配搭三文魚籽爆破😍瞬間鮮味直衝味蕾😍🍤富山蝦三重奏白蝦+牡丹蝦+炸蝦頭天婦羅😍蝦油搭蝦膏真係香到不得了😍蝦身黏口棉密🤩 🐟大拖蘿🤩油花爆炸拖羅配左師傅自家製既水果洋蔥漬中和油脂得來超清新🤩酸味味好開胃‼️🧡青森鮟鱇魚肝鮟鱇魚肝口應棉creamy😍膠原蛋白多到黏嘴🤪軟棉棉肝香十足海膽拿破崙🩷根室海膽x拖羅蓉上菜時現場播住First Love ❤️ 面前桃花🌸景致雪花隨風起舞🤩紫菜脆上北海道馬糞海膽+吞拿魚蓉😍師傅將淡雪鹽像雪花飄落🤩這道菜感覺好浪漫呀💘 🍵松葉蟹茶碗蒸蒸蛋裡藏著松葉蟹!鮮味濃到像在喝蟹湯🍣壽司八點❤️北海道帶子甜美🦪脆紫菜 x 生蠔表面經炙燒後蠔身非常creamy🍣中拖蘿壽司非常滑身🤩星鰻起骨加入鰻魚醬炙燒

💫前菜海膽豆腐將海膽的鮮甜完美融入滑嫩豆腐,入口即化😍

💫小長井蠔🦪

🍊柚子雪糕+士多啤梨🍓好清新😍
  • 🩷海膽拿破崙🩷根室海膽x拖羅蓉
  • 白蝦x牡丹蝦
  • 大拖蘿洋蔥漬
晚市瀧TAKI $1388,有20品,魚生壽司好有特色👍師傅同店員都用心講解好吹得。最正係可以訂製菜單,8-10位可以包場添!Omakase有兩份前菜,四份量子料理,一件有天婦羅海膽拿破崙,10壽司,蒸蛋,湯同雪葩。師傅話d魚生每日4點送到,真系記得要訂位!見到有walk-in客人都食唔到~以下食完覺得好驚艷:🍤鮮蝦刺身鮮蝦整到好爽脆,最正係蝦膏好甜啊!另外點埋D蝦油真係多種享受!呢到菜有法國餐廳的水準👍🦪日本北海道生蠔第一次食呢款生蠔,係實靜少少但又好鮮甜♥🌟天婦羅海膽拿破侖wow一聲啊,海膽好甜好creamy,中間脆片魚味好濃,底層係吞拿魚蓉。口感豐富得來好食🤤🐟大拖羅油脂豐富,燒完更顯得好味。🐟鮟鱇魚肝好好味~又香又滑🍥 松葉蟹肉茶碗蒸好滑好甜🍣 北海道帶子、左口魚、吞拿魚赤身、中拖羅、赤海膽、左口魚邊手卷有質素♥🥢八瀧 (尖沙咀)🌍尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
最正係可以訂製菜單,8-10位可以包場添!
以下食完覺得好驚艷:
🍤鮮蝦刺身
🦪日本北海道生蠔
第一次食呢款生蠔,係實靜少少但又好鮮甜♥
🌟天婦羅海膽拿破侖
🐟大拖羅
油脂豐富,燒完更顯得好味。
🐟鮟鱇魚肝
好好味~又香又滑
🍥 松葉蟹肉茶碗蒸
好滑好甜

🥢八瀧 (尖沙咀)
🌍尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
最近去咗尖沙咀一間環境超靚嘅日本餐廳食Omakase🇯🇵 呢度有全港唯一櫻花雪景,好靚好浪漫💕 除咗Omakase,呢度嘅客人仲可以依據個人要求訂制菜單,仲有清酒、紅白酒、威士忌飲🍶🥗 先付兩點首先先付有海膽豆腐✨同水母刺身✨,水母加入酸酸哋嘅醬汁好開胃🤤🦪 北海道生蠔北海道生蠔好大隻、好厚肉!加上蘋果啫喱、魚籽,好juicy💓🦐 鮮蝦刺身鮮蝦刺身有兩種蝦,包括富山縣白蝦✨同北海道牡丹蝦✨,仲有燒過嘅蝦膏好香好creamy,勁好食🤩!🐠 赤鯥、拖羅之後嘅刺身有白肉魚赤鯥✨同紅肉魚拖羅✨嘅配拾,兩款魚都好肥美,好香魚油味、好香煙薰味,仲有柚子洋蔥清味蕾添🥳🐟 清心縣鮟鱇魚肝之後有creamy嘅鮟鱇魚肝🥰🍘 天婦羅海膽拿破崙跟店土就係餐廳signature菜式💖天婦羅海膽拿破崙💖,師傅仲專登加入飄雪景色,好靚好浪漫🌹!呢個菜色有兩層刺身,包括超多海膽、吞拿魚蓉,由兩片天婦羅紫菜分隔開,啖啖鮮美,超好食🤤🍥 松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸熱辣辣上,仲有好多松葉蟹肉💯💯!🍣 壽司今次一共有七道壽司,包括北海道帶子、左口魚、吞拿魚赤身、甜蝦、中拖羅、星鰻、赤海膽,仲有左口魚邊手卷同玉子燒💖,壽司食材都好鮮

🥗 先付兩點

🦪 北海道生蠔

🦐 鮮蝦刺身

🐠 赤鯥、拖羅

🐟 清心縣鮟鱇魚肝
之後有creamy嘅鮟鱇魚肝🥰

🍘 天婦羅海膽拿破崙

🍥 松葉蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸熱辣辣上,仲有好多松葉蟹肉💯💯!

🍣 壽司
今次一共有七道壽司,包括北海道帶子、左口魚、吞拿魚赤身、甜蝦、中拖羅、星鰻、赤海膽,仲有左口魚邊手卷同玉子燒💖,壽司食材都好鮮味,取材高質又新鮮,加入wasabi同唔同醬汁,好有誠意😍

🍲 味噌湯
味噌湯都好有氣派!飲落超濃郁又唔會太鹹!

🍧 柚子雪葩
最後有清新嘅雪葩,一流!
2025-04-10 823 瀏覽
近來試左一間位於尖沙咀滿意度極高嘅廚師發辦,環境、服務態度、食物質素非常高質,性價比高,仲係全港唯一擁有櫻花雪景嘅主題餐廳,絕對推介。主廚有十多年日本料理及Fine Dining經驗。餐廳主打新派創意日本料理,亦可以依據客人要求訂制菜單。今次品嚐「瀧·TAKI 夕之御品書」。鱈魚白子 |水母刺身兩款開胃前菜。鱈魚白子口感細滑,完全唔腥;赤水母刺身好爽脆,配以柚子醬汁更醒胃。蝦三味北海道牡丹蝦刺身配上富山灣白蝦務鱘魚子,再加入牡丹蝦蝦膏、蝦油、蝦殼等提煉嘅蝦油,味道真係好出色!赤鯥拖羅刺身以備長炭炙燒赤鯥及厚切霜降大拖羅厚切,油香滿瀉!配上獨家旬果洋蔥漬,增添一份清新感。鮟鱇魚肝醬油漬以慢煮方式處理,再加入醬油漬,既嫩滑又濃郁。蝦夷鮑魚鮑魚肉質本身好厚實,以醬油漬煮完再炸 ,口感變成外脆內軟,都幾好味。天婦羅海膽拿破崙絕對係必食推介💯以兩層酥炸紫菜雪塔夾住大量北海道赤海膽,中間再加入肥美大拖羅雲夾心,最後再灑上淡雪鹽花,味道同精緻度爆燈!螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸以高湯蒸煮,比一般茶碗蒸更滑溜同香濃。面頭仲有大大隻螢光魷魚。江戶前壽司十貫珍寶帶子 (大推❗️)深海池魚剝皮魚燒生蠔 (大推❗️)鰈

今次品嚐「瀧·TAKI 夕之御品書」。

鱈魚白子 |水母刺身

蝦三味

赤鯥拖羅刺身

鮟鱇魚肝醬油漬
以慢煮方式處理,再加入醬油漬,既嫩滑又濃郁。

蝦夷鮑魚

螢光魷魚松葉蟹肉茶碗蒸

江戶前壽司十貫
珍寶帶子 (大推❗️)
深海池魚
剝皮魚
燒生蠔 (大推❗️)
赤睦
甜蝦
大拖羅(大推❗️)
羽立海膽(大推❗️)
玉子燒

連最後嘅日本芝士味雪糕都係非常出色!

2025-03-19
超唯美櫻花雪景主題無敵櫻花牆+海洋投影·真係夠哂IGable八瀧|尖沙咀以創意新穎手法·巧妙運用食材特性充滿記憶點的廚師發辦師傅更可以因應個人喜好·設定個人化MENU˶˙ᵕ˙ )ノ゙⁜留港反攻價$1388ꕺ先付兩點·海膽豆腐|赤水母刺身水母加入柚子酸汁·酸爽彈牙開胃一流ꕺ兵庫縣室津生蠔以三文魚籽點綴·添加蘋果啫喱令整體味道更清新生蠔肥點爽嫩· 蠔味明顯ꕺ富山灣白蝦非常有記憶點的料理·巧微運用蝦每個部位蝦肉鮮嫩·配上蝦蝦膏蝦油·口腔完美充斥蝦香ꕺ赤鯥·大拖羅 兩款魚油都好濃郁· 油香超令人滿足大拖羅厚切輕輕炙燒· 細嫩肥美油香四溢ꕺ鮟鱇魚肝師傅用醬油漬慢煮·入口淡淡醬油香甘香醇厚教人難忘·超愛這道ꕺ天婦羅海膽拿破崙超浮誇的擺盤· 視覺味覺滿分師傅用淡雪鹽提鮮· 海膽+拖羅蓉中間以紫菜分層具有層次的口感一口大滿足啊.ᐟ‪.ᐟ‪.ᐟ‪ꕺ壽司北海道帶子|深海池魚|赤身甜蝦|中拖羅|星鰻|三文魚籽|真蠔帶子鮮甜得過分· 超想encore;星鰻其獨特香氣·輕輕燒一燒·肥美又細嫩;三文魚籽自家醃制過·帶有好香清酒味最後還有油香滿溢嘅左口魚邊手卷同玉子燒ꕺ蒸物|松葉蟹茶碗蒸ꕺ湯|味噌湯ꕺ甜點|黑芝麻雪
超唯美櫻花雪景主題

ꕺ甜點|黑芝麻雪糕

全新沉浸式場景·配上演唱會音響卡拉OK
8-10位更可以包場·岩哂一班人一齊慶祝
2025-07-27 0 瀏覽
我哋早一個月已經book咗夜晚慶祝anniversary當晚準時到 但隔離位個兩位遲到差唔多成粒鐘 大家全部人一齊等咗佢先開始食一開始係等得好餓,但都滿心期待食落啲嘢食都唔錯 去到其中一幕仲有背景音樂first love背後仲有飄雪雖然上菜好慢 因為得一位師傅 對住我哋差唔多10位以上嘅客人 但我哋都覺得嘢食還好 睇得出都有心思去整點知去到最後 我哋好耐心咁等待佢下一道菜嘅時候發現個師傅好忙 原來去咗整額外既野食比佢嘅相熟朋友 亦即係當晚已經遲到嗰兩位師傅完全冇關心過,其他客人係咪都唔夠飽有其他客人都問發生咩事 點解師傅係咁整嘢食俾嗰兩位 師傅答:熟客係咁我心諗 我地其實都可以追加壽司架喎 點解你唔理大家我哋全部都停晒手 坐喺度 望住你將剩低嘅半桶飯 全部整曬俾你所謂熟客 見到師傅咁嘅無視同差別待遇 真係覺得千幾蚊一個人換來嘅係咁差嘅對待我地甜品都唔食就走了 好唔尊重以後都唔會再嚟
我哋早一個月已經book咗夜晚慶祝anniversary
一開始係等得好餓,但都滿心期待
但我哋都覺得嘢食還好 睇得出都有心思去整
點知去到最後 我哋好耐心咁等待佢下一道菜嘅時候
師傅完全冇關心過,其他客人係咪都唔夠飽
我心諗 我地其實都可以追加壽司架喎 點解你唔理大家
我地甜品都唔食就走了 好唔尊重
以後都唔會再嚟

2025-07-18 172 瀏覽
好朋友生日,見到網上好評如潮嘅八瀧,一於安排喺依度食Omakase同佢慶祝🥳咁啱隔離食客都係同朋友慶生,佢仲係歌星嚟🤭一入到餐廳已經覺得好靚,依度係全港唯一擁有櫻花雪景嘅主題餐廳,我哋坐喺吧枱前面可以近距離欣賞Tony師傅嘅製作過程,佢同團隊仲會詳細介紹每樣食材嘅來源,感覺好有溫度同專業~💫,我哋揀咗夕之御品書 $1388/位🥰🍴菜式重點:先付二點海膽豆腐&柚子醋水母刺身海膽豆腐好清新,水母刺身好彈牙有咬口,啱晒打開味蕾😍量子料理四品兵庫縣室津夢追星生蠔,依個產地嘅生蠔肥美結實,層次豐富,放入口充滿海洋嘅鮮味,配埋蘋果啫喱同三文魚子,充分帶出生蠔嘅鮮甜香濃😋魚子醬,富山灣白蝦,牡丹蝦,炸蝦頭,依道創意料理結合咗,配埋超濃郁蝦油蝦膏,超濃郁🦐赤鯥,大拖羅,加上洋蔥漬,油份好重,正🥰青森縣鮟鱇魚肝,叫做海中鵝肝真係冇講錯,好creamy棉密。天婦羅海膽拿破崙最出名嘅signature dish終於登場,上面舖滿海膽,中間拖羅蓉,加上天婦羅,廚師灑上淡雪鹽,好夢幻好浪漫🥰 一放入口超濃郁海膽味,天婦羅好脆口,充滿層次🤩蒸物松葉蟹茶碗蒸握壽司十貫北海道帶子深海池魚銀鱈魚甜蝦中拖羅厚岸真蠔星鰻赤

我哋揀咗夕之御品書 $1388/位🥰

🍴菜式重點:

海膽豆腐&柚子醋水母刺身
海膽豆腐好清新,水母刺身好彈牙有咬口,啱晒打開味蕾😍

量子料理四品

赤鯥,大拖羅,加上洋蔥漬,油份好重,正🥰

蒸物

銀鱈魚
厚岸真蠔
左口魚邊
玉子燒加左忌廉

十貫握壽司款款有誠意,北海道帶子超鮮甜;深海池魚油脂香夠曬突出,魚味濃;中拖羅油花分布勻稱;厚岸真蠔帶海水鮮甜;赤海膽夠creamy;左口魚邊經過火炙,充滿魚油香;玉子燒加咗忌廉,好有蛋香好綿密~

味噌湯

甘物
士多啤梨+芝麻雪糕
🍓士多啤梨清甜多汁,加埋香濃嘅芝麻雪糕,食落去清新解膩,為呢餐盛宴畫上完美句號🥰~

$1388 就食到 20 道菜,呢度嘅 Omakase 真係性價比超高,物超所值🤩師傅花盡心思創作絕不傳統新派創意日本料理,無論視覺定味覺都係享受,客人仲可根據個人要求訂制菜單,師傅會提供意見。除咗吧檯,餐廳仲有全新沉浸式場景加演唱會音響卡拉OK服務,令餐酒區耳目一新,仲有清酒,紅白酒,威士忌提供,將吃喝玩樂真正發揮到淋漓盡致,而且8-10位就可以包場,擁有完全私人嘅空間。~無論係生日慶祝或者係美食打卡都非常適合!記得提前預訂,晚市好快就爆滿~✨

評分:最高為5分
治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️
抵食度:💉💉💉💉
翻兜指數:🩺🩺🩺🩺

八瀧
尖沙咀白蘭軒道2號富峰行3樓
📍尖沙咀/尖東港鐵站N1出口1分鐘路程

#healingbobo #foodie #hkfoodie #foodiehk #香港 #美食 #香港好去處 #香港打卡 #香港探店 #日本菜 #TsimShaTsui #TST #seafood #海鮮 #sushi #壽司 #sashimi #刺身 #Omakase推薦 #日本菜精選 #香港食評 #美食打卡 #Omakase #omakasehongkong #omakasehk #廚師發辦 #日本料理 #高級料理 #創意料理 #人氣 #高質 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港美食 #八瀧
2025-07-07
慶祝紀念
生日
2025-07-11 169 瀏覽
喺香港及日本都食過唔同程度嘅廚師發板,但就從未食過咁差嘅 日本廚師發板, 見佢有好多好嘅食評, 畀呢啲好食評吸引咗去試 但試過之後就好後悔。 今日第一次到八瀧食宴佢都應該算係香港廚師發板中嘅天花板之頂級差勁 !!! 中午十二點十五分入座 ,當時已經見到啲魚生切好曬,排列在一塊冰墊上面 ,但魚生係外露喺室溫中 冇冚好 , 魚生就係室溫環境等咗一個小, 到一點十五分 等齊吧檯十一位客人全部入坐廚師從廚房出嚟為客人上菜 , 成個過程都不好受擔心食完會唔會肚痛肚屙!!! 真心強烈不建議幫襯!
2025-07-09 97 瀏覽
相隔一段時間冇喺香港食Omakase, @yataki_hk 有櫻花落雪浪漫場景襯托,幾特別,食材新鮮啱哂打咭Dinner menu ($1388@)· 先付海膽豆腐赤水母加酸汁· 量子料理長崎縣生蠔質地爽口,配上蘋果啫喱三文魚籽,食落清甜鮮味,與醋啫喱做返平衡富山灣白蝦x北海道牡丹蝦,蝦頭做咗天婦羅,利用埋蝦膏蝦油精華,魚子醬作點輟,外型味道同樣💯,赤鯥配大拖羅,兩款油脂都較重,輕輕火炙過迫出油分更香鮟鰜魚肝用醬油漬慢煮,慕絲效果綿密軟滑口感👍🏻· 天婦羅海膽拿破崙打咭之選,上桌時師傅灑上淡雪鹽點綴看,好似浪漫落雪場景頂層用根室赤海膽,味道濃郁鮮甜,口感幼滑 ,中間夾住拖羅蓉,兩層以天婦羅紫菜相隔,提升口感層次 🆙 · 蒸物蟹肉茶碗蒸,面頭一梳梳新鮮蟹肉絲,撈勻蒸蛋滑溜非常· 握壽司//壽司飯用赤醋,酸味比較特出北海道活帶子甜蝦鰈魚吞拿魚赤身中拖羅星鰻赤海膽三文魚子蠔炙燒左口魚玉子燒

Dinner menu ($1388@)

· 先付
海膽豆腐
赤水母加酸汁

· 量子料理

赤鯥配大拖羅,兩款油脂都較重,輕輕火炙過迫出油分更香

鮟鰜魚肝用醬油漬慢煮,慕絲效果綿密軟滑口感👍🏻

· 天婦羅海膽拿破崙
打咭之選,上桌時師傅灑上淡雪鹽點綴看,好似浪漫落雪場景

· 蒸物
蟹肉茶碗蒸,面頭一梳梳新鮮蟹肉絲,撈勻蒸蛋滑溜非常

· 握壽司//壽司飯用赤醋,酸味比較特出
吞拿魚赤身
三文魚子

炙燒左口魚
2025-06-09
☺️想慶祝紀念日或者食一間極有氣氛嘅Omakase,真係唔可以錯過👍🏼🌸今次去尖沙咀八瀧Omakase係為咗同另一半慶祝相識周年紀念,特登揀咗晚市21品套餐,感覺特別有儀式感。坐喺櫻花裝飾下,睇住師傅即場整每一道菜,食材全部新鮮直送日本,款款都好精緻。食咗一半仲有櫻花飄葉睇添,環境寧靜而高尚,靜靜地談情傾計非常適合!▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️🪼海膽豆腐同水母刺身柚子酸汁豆腐滑得滯而正實,有子汁令水母刺身更加開胃🦪牡蠣配蘋果啫喱鮮甜無比,配上蘋果啫喱非常清新,帶出晒牡蠣嘅鮮甜🦐底白釜山灣白蝦、面牡丹蝦、天婦羅蝦頭,再用蝦膏伴碟,層次豐富,連同一齊口感分明而新鮮🐟大拖羅、赤鹿、洋蔥漬師傅將赤鯥少少火槍辣葉逼出魚油,油香撲鼻,連埋大拖羅加埋洋蔥漬非常中和,油而不膩🐟慢煮鮟鱇魚肝Omakase唔少得嘅係鮟鱇魚肝,鍾意食魚肝嘅人就知道鮟鱇魚乾有幾咁香口,而八瀧嘅鮟鱇魚肝乾爽而魚肝香重,非常享受🍣天婦羅海膽拿破原排海膽放面非常吸引,下面係紫菜炸起嘅天婦羅再夾住拖羅蓉做出拿破崙造型,師傅更加食之前灑上雪花鹽,同後邊嘅櫻花布景互相輝映,成個拿破崙一口食先食到口感同味道有幾咁豐富🦀松葉蟹茶碗蒸非常之一

🪼海膽豆腐同水母刺身柚子酸汁
豆腐滑得滯而正實,有子汁令水母刺身更加開胃

🦪牡蠣配蘋果啫喱
鮮甜無比,配上蘋果啫喱非常清新,帶出晒牡蠣嘅鮮甜

🐟大拖羅、赤鹿、洋蔥漬

🐟慢煮鮟鱇魚肝

🍣天婦羅海膽拿破

🦀松葉蟹茶碗蒸
非常之一讚茶碗蒸,蒸蛋非常濃郁,面頭松葉蟹肉蒸脆嘅精華融入咗落蛋度,非常香又滑溜

🍣手握壽司10貫
石班、深海池魚、赤身、甜蝦、中拖羅、星鰻、壽司卷、左口魚裙邊、厚岸真蠔、赤海膽
,每件都非常新鮮好食,一定唔會失望

🍰蛋奶同忌廉
入口即溶,剛入口結實慢慢喺口入邊溶化,就食得到忌廉嘅滑溜,非常好食,自己想食多舊

🍨芝士味雪糕
芝士味極濃,而且口感細膩,雪糕入口即溶好滑,而芝士味仲喺口入邊浪下浪下,市面上完全食唔到,呢種口感同味道,超級加分

🥰為整個晚餐畫上完美句號。每一樣食材都食得出新鮮同用心,真係好滿足,而老公都好喜歡安排同美食,佢都好高評價😋
2025-07-02 147 瀏覽
最近去咗間全香港唯一一間有櫻花同雪景嘅主題餐廳🌸勁靚囉🤩佢地日本料理絕對唔係傳統嗰種,係新派創意菜式,仲要性價比超高!Omakase Dinner $1388 位真係好有驚喜!一開波先付二點已經好精緻海膽豆腐滑溜鮮甜水母刺身加咗柚子汁好清新仲有德島縣蠔🦪蠔味好濃但唔腥,配埋蘋果啫喱、三文魚籽同青檸,口感超豐富! 量子料理4品最正係鮟鱇魚肝(即係燈籠魚肝)入口即溶!仲有富山白蝦同牡丹蝦刺身,點埋蝦膏同蝦油,鮮味爆棚!赤鯥同大拖羅,用洋蔥漬煮,味道層次好有驚喜!天婦羅海膽拿破崙,哩個極力推介必食🤩師傅用心製作,灑上淡雪鹽作點缀,襯托背後樱花佈景🌸視覺同味覺享受。紫菜脆口夾住大拖羅蓉,面上海膽creamy到不得了🤤松葉蟹肉茶碗蒸超滑溜,蟹肉鮮甜。手握壽司10貫全部高質,北海道帶子、銀鱈魚、福井甜蝦、拖羅、星鰻……三文魚籽每件都新鮮到震!特別係赤海膽 同 左口魚群邊油脂香濃,入口即化!最後仲有蠔手卷 同 低溫忌廉玉子玉子口感好似布甸咁滑🤤尾聲茶壺湯清甜暖胃甜品柚子雪葩酸甜清爽!整體來講,食材高級、師傅手勢很好,性價比超高,絕對值得encore!🎉🍣如果有慶祝活動🥳🎂想私隱度高啲🎉8-10位就
最近去咗間全香港唯一一間有櫻花同雪景嘅主題餐廳🌸勁靚囉🤩

Omakase Dinner $1388 位
真係好有驚喜!

一開波先付二點已經好精緻
海膽豆腐滑溜鮮甜
水母刺身加咗柚子汁好清新

量子料理4品
最正係鮟鱇魚肝(即係燈籠魚肝)入口即溶!
仲有富山白蝦同牡丹蝦刺身,點埋蝦膏同蝦油,鮮味爆棚!
赤鯥同大拖羅,用洋蔥漬煮,味道層次好有驚喜!
紫菜脆口夾住大拖羅蓉,面上海膽creamy到不得了🤤

松葉蟹肉茶碗蒸超滑溜,蟹肉鮮甜。

手握壽司10貫
特別係赤海膽 同 左口魚群邊
油脂香濃,入口即化!
最後仲有蠔手卷 同 低溫忌廉玉子
玉子口感好似布甸咁滑🤤

尾聲茶壺湯清甜暖胃
甜品柚子雪葩酸甜清爽!

如果有慶祝活動🥳🎂想私隱度高啲🎉8-10位就可以包場,成個地方都係你地嘅!快啲約埋朋友嚟啦!

2025-06-23
  • 天婦羅海膽拿破崙
2025-06-12 285 瀏覽
去左尖沙咀呢間用櫻花做設計嘅omakase,食飯嘅時候有沉浸式嘅感覺🫶🏻Dinner menu ($1388@)先付海膽豆腐赤水母加酸汁赤水母質地好爽口,食落好開胃🤤量子料理長崎縣華漣生蠔,係日本一嘅蠔,加上蘋果啫喱,配埋三文魚子,更加清甜鮮味,質地比較爽口,同三文魚子嘅鹹香好夾😍富山灣白蝦配上北海道牡丹蝦,加上蝦膏蝦油,蝦頭做咗天婦羅,再配埋魚子醬,外表高貴,味道鮮甜❤️赤鯥配大拖羅,加上洋蔥漬,兩款魚油脂都比較重,火炙過魚油更香🫶🏻清森縣鮟鱇魚乾,用咗張油漬慢煮,仲配咗Wasabi,入口溶化🥰天婦羅海膽拿破崙超有仙氣同意景,北海道馬糞加長鯨吞拿魚蓉,再有炸香咗嘅紫菜,仲做咗淡雪鹽嘅飄雪效果,配埋背景嘅櫻吹雪,真係沉浸式嘅享受👍🏻蒸物蟹肉茶碗蒸,面頭佈滿咗新鮮嘅蟹肉絲,下便係香滑嘅蒸蛋😍握壽司北海道帶子甜蝦鰈魚配魚旗吞拿魚赤身中拖羅吞拿魚腦天赤海膽蠔炙燒左口魚玉子燒佢地嘅壽司係用赤醋,所以壽司飯比較紅同酸味比較特出😊 我自己最鍾意北海道帶子,味道甜甜🥰 同埋吞拿魚腦天,佢係稀有部位,火炙過入口即溶👍🏻吸物係味噌湯,個湯壺超靚❤️甜品

Dinner menu ($1388@)
先付
海膽豆腐
赤水母加酸汁
赤水母質地好爽口,食落好開胃🤤

量子料理

蒸物
蟹肉茶碗蒸,面頭佈滿咗新鮮嘅蟹肉絲,下便係香滑嘅蒸蛋😍

北海道帶子
鰈魚配魚旗
吞拿魚赤身
吞拿魚腦天

炙燒左口魚

吸物
係味噌湯,個湯壺超靚❤️

甜品
2025-06-09 310 瀏覽
朋友帶我去位於尖沙咀的「八瀧」品嚐Omakase😍🎏。店店內設計以日本櫻花雪景做主題🌸❄️,裝潢感覺舒適,除設置吧枱座位,還設有普通座位🪑,三五知己可以一邊傾偈一邊品嚐美食🥰而可以一邊享受食物一邊欣賞到廚師👨‍🍳的烹調手藝的吧枱座位只有10個🙂‍↕️想坐吧枱座位的朋友一定要book枱❗️師傅👨‍🍳好專業地介紹每道菜的食材及食法,十分享受這一餐晚飯,好開心舒服👍🏻瀧 Taki $1,380/人晚餐Omakase包括先付二點、量子料理四品、天婦羅海膽拿破崙、握壽司、蒸物、吸物及甜品🤩🔹️先付二點1️⃣海膽豆腐將海膽混入豆腐,滑溜的豆腐每一口都滲出海膽的甘香味,很滋味❤️2️⃣赤水母刺身赤水母伴上少許酸汁,口感好爽脆,味道帶微酸又有鮮甜味,好開胃👍🏻🔹️量子料理四品1️⃣活帶子因為我唔食得蠔,所以師傅將日本生蠔轉為活帶子😊活帶子厚身又細密,味道濃郁鮮甜,將表面微微火炙🔥,再用紫菜包裹著一起吃,非常juicy,鮮味好突出。2️⃣蝦刺身有2款蝦的刺身,包括 富山灣白蝦 及 北海道牧丹蝦🦐 面頭放有魚子醬點綴😍晶瑩剔透的白蝦一隻隻已去除蝦殼,只剩下蝦肉,入口綿密鮮甜,肉質飽滿彈牙;牡丹蝦蝦肉肥美🦐,肉質綿軟中帶彈性,味道鮮甜
朋友帶我去位於尖沙咀的「八瀧」品嚐Omakase😍🎏。

瀧 Taki $1,380/人

🔹️先付二點
1️⃣海膽豆腐
2️⃣赤水母刺身
🔹️量子料理四品
1️⃣活帶子
活帶子
2️⃣蝦刺身
晶瑩剔透的白蝦一隻隻已去除蝦殼,只剩下蝦肉,入口綿密鮮甜,肉質飽滿彈牙;牡丹蝦蝦肉肥美🦐,肉質綿軟中帶彈性,味道鮮甜爽口🤩
還有蝦頭天婦羅配搭蝦膏及由蝦頭提煉出的蝦油,很!鮮!味!
蝦刺身
3️⃣魚刺身
有2款魚的刺身,包括 赤睦 及 大拖羅🐟
師傅將魚肉連魚皮輕微炙燒🔥,從而將魚油迫出,肉質彈牙且油脂豐富;色澤鮮嫩的大拖羅也有輕微炙燒,富天然魚油脂的甘香,入口即溶,鮮甜無比🤩底部是店家自家製酸洋蔥漬,味道酸酸甜甜,可以平衡膩感❗️
魚刺身
4️⃣鮟康魚肝
以特製醬油浸泡及慢煮入味,再造成慕絲的效果,製造出綿密軟滑的口感,驚喜感滿分‼️👍🏻
鮟康魚肝
🔹️天婦羅海膽拿破崙
推介‼️必吃‼️菜品上桌時師傅灑上淡雪鹽點綴🧂,賣相已相當吸晴🤩😍
最頂層是 根室赤海膽 肉質呈橘黃色而且肥厚飽滿,味道濃郁鮮甜,口感幼滑又creamy✨️;中間是幼滑鮮味的拖羅蓉,兩層之間用上天婦羅紫菜相隔,味道鮮甜爆發之餘,口感又豐富。
🔹️握壽司
1️⃣ 北海道活帶子
帆立貝厚身又細密,味道濃郁鮮甜,鮮味好突出。
2️⃣ 鰈魚
即是右口魚,配搭埋最面頭的燒右口魚邊,吃起來油脂豐厚、口感溫順又甜🤗。
3️⃣ 福井甜蝦
甜蝦晶瑩剔透,口感鮮甜柔軟🦐
福井甜蝦
4️⃣ 赤身
赤身是魚背不含油脂的部位。魚肉呈紅色,魚味濃郁,含脂量少,肉質實,有咬口👍🏻
赤身
5️⃣ 中拖羅
色澤鮮嫩的中拖羅佈滿精緻的魚油花紋,富天然魚油脂的甘香,入口即溶,完全不膩,鮮甜無比‼️
6️⃣ 星鰻
鬆軟肥美的星鰻配上味醂及醬油,鹹甜味道同在口中,肉質細緻柔嫰🤤
7️⃣ 赤海膽
赤海膽肉質呈橘黃色而且肥厚飽滿,味道濃郁鮮甜,口感幼滑又creamy✨️
8️⃣ 拖羅手卷
拖羅用紫菜捲著,魚脂香重,咬下去每一啖都鮮甜美味🤩🤩
拖羅手卷
9️⃣ 玉子燒
自家製的玉子燒,口感紮實豐厚加上甜滋滋的味道,口味上也能吃到濃厚的蛋香。
🔹️蒸物
松葉蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸內滿滿松葉蟹肉,非常鮮味,蒸得恰到好處,口感細滑🥚,而蛋味又夠濃郁🥰
🔹️吸物
麵豉湯味道濃郁。
麵豉湯
🔹️甜品
豆腐雪糕豆香濃郁,好似在吃嫩滑香甜的豆腐😂
豆腐雪糕
⭐️整體食物質素高又新鮮,也看得出廚師在設計菜式和安排上的心思。
活帶子
拖羅手卷
麵豉湯
豆腐雪糕
2025-06-03 405 瀏覽
社交平台見呢間餐廳以日本櫻花雪景做主題,即刻心心眼,一於揀呢度慶祝生日先,呢度大部分食材都由日本直接空運到港,夠晒新鮮,當中除了左有傳統手握壽司外,亦有不少特色料理,餐廳的海膽、鮟鱇魚肝、鮑魚都好受歡迎瀧TAKI $1388先付兩點第一次食水母刺身口感原來爽爽地,海膽豆腐鹹鹹地辣辣地北海道生蠔北海道生蠔好大隻、好厚肉!加上蘋果啫喱、魚籽,好juicy鮮蝦刺身鮮蝦刺身有兩種蝦,包括富山縣白蝦✨同北海道牡丹蝦✨,仲有燒過嘅蝦膏好香好creamy,勁好食!赤鯥、拖羅之後嘅刺身有白肉魚赤鯥同紅肉魚拖羅嘅配拾,兩款魚都好肥美,好香魚油味、好香煙薰味,仲有柚子洋蔥清味蕾添清心縣鮟鱇魚肝之後有creamy嘅鮟鱇魚肝天婦羅海膽拿破崙跟店土就係餐廳signature菜式天婦羅海膽拿破崙師傅仲專登加入飄雪景色,好靚好浪漫!呢個菜色有兩層刺身,包括超多海膽、吞拿魚蓉,由兩片天婦羅紫菜分隔開,啖啖鮮美,超好食松葉蟹肉茶碗蒸茶碗蒸熱辣辣上,仲有好多松葉蟹肉!壽司壽司方面由北海道帶子、中拖、星鰻、福井甜蝦赤海膽左口魚邊手卷+玉子燒味噌湯都好有氣派!飲落超濃郁又唔會太鹹! 柚子雪葩最後有清新嘅雪葩,一流!
社交平台見呢間餐廳以日本櫻花雪景做主題,
瀧TAKI $1388

先付兩點
第一次食水母刺身口感原來爽爽地,海膽豆腐鹹鹹地辣辣地

北海道生蠔
北海道生蠔好大隻、好厚肉!加上蘋果啫喱、魚籽,好juicy

鮮蝦刺身

赤鯥、拖羅

清心縣鮟鱇魚肝
之後有creamy嘅鮟鱇魚肝

松葉蟹肉茶碗蒸
茶碗蒸熱辣辣上,仲有好多松葉蟹肉!

壽司
味噌湯都好有氣派!飲落超濃郁又唔會太鹹!

柚子雪葩
最後有清新嘅雪葩,一流!