2022-10-26 631 瀏覽
平價「沾麵」之選今日同女女去左沙田玩,玩到咁上下,小姐話肚餓要食麵麵,所以就去左一田食沾麵,我叫左個直源醬油吉列豬扒沾麵加6隻餃子,估唔到一田平平地都有咁好食既沾麵,個麵質軟硬適中,唔會淋我好中意,個直源醬油都好好味,我女食左一啖同我講yummy,哈哈,吉列豬扒炸得好好個好出色,外脆內遠,唔會炸到"乾珍珍"咬落整係得d炸粉,餃子都十分唔錯,一咬去落,d肉汁勁多,好正,雖然座係唔太舒服,不過勝左好食!
平價「沾麵」之選
今日同女女去左沙田玩,玩到咁上下,小姐話肚餓要食麵麵,
估唔到一田平平地都有咁好食既沾麵,
個麵質軟硬適中,唔會淋我好中意,
個直源醬油都好好味,我女食左一啖同我講yummy,哈哈,
餃子都十分唔錯,一咬去落,d肉汁勁多,好正,
雖然座係唔太舒服,不過勝左好食!
2022-10-23
  • 沾麵
2022-01-15 961 瀏覽
去完新城市廣場行街~平安夜例牌多人~既然幫襯隔離間買咗豚肉溫泉蛋飯套餐~順便喺依間叫拉麵食先費事行嚟行去豬軟骨野菜拉麵係醬油豬骨湯底送綠茶~加$20有三件炸雞球豬軟骨椰菜拉麵份量唔算多~有兩舊豬軟骨幾入味幾淋~椰菜半生熟~筍片有幾片~最平嘅芽菜一大堆~可能想俾人感覺大碗湯係比較多~都食到豬骨湯味唔會話好淡+$20有三件炸雞球~入味配沙律醬幾好食綠茶淡而無味~飲落好似水份量少食完都係唔飽嘅~真係冇下次

豬軟骨野菜拉麵係醬油豬骨湯底送綠茶~加$20有三件炸雞

+$20有三件炸雞球~入味配沙律醬幾好食

綠茶淡而無味~飲落好似水
豬軟骨椰菜拉麵、炸雞球
份量少食完都係唔飽嘅~真係冇下次
2021-12-24
2021-10-27 831 瀏覽
lunch time 唔知食咩好,好耐冇食日本沾麵,見呢間有沾麵就試吓😛差唔多1點去到,唔係好多人,唔洗等位👍🏻餐廳只有高櫈,坐得麻麻地舒服,不過都可接受😙🐷吉列豬扒沾麵湯汁唔會太鹹,亦唔會太油膩👍🏻麵唔算彈牙,但都掛湯,而且份量多,絕對飽肚🤪炸豬排就令人有啲失望🤦🏻‍♀️,唔夠酥脆,而且有啲乾同冇咩味道,但溏心蛋唔錯,夠味🤪👍🏻整體來講,以69蚊嘅價錢食沾麵係平民福音😛而且佢麵嘅份量好多,打工仔食一定夠晒飽肚😋

直源醬油吉列豬扒沾麵

🐷吉列豬扒沾麵

2021-05-25 1542 瀏覽
去沙田諗住行一田超市行個圈,先搵地方食個lunch 先。呢個係一田裏面類似food court嘅角落頭,有呢間日式餐廳,初時我哋睇個Menu嘅時候都唔知係來自金澤嘅,後尾我哋坐低嘅時候先發現呢間真係來自日本嘅定食極黑叉燒野菜拉麵 $66+吉列炸蝦三隻$18比想像中冇咁辣不過啲叉燒做得幾好個拉麵咁個比例都算多吉列炸蝦🍤 炸得好香脆豬軟骨拉麵(醬油豬骨湯底)$66一般般日式餃子6隻 $25煎得啱啱好仲加埋啲蔥蒜配埋更加惹味香口兩個拉麵再加兩個小食再加汽水,埋單唔使$200 ,性價比高下次來一田超市搏殺嘅時候會再來

極黑叉燒野菜拉麵 $66+吉列炸蝦三隻$18

兩個拉麵再加兩個小食再加汽水,埋單唔使$200 ,性價比高
下次來一田超市搏殺嘅時候會再來

2021-05-22
2021-01-01 1028 瀏覽
天氣咁凍,令人好想食返個湯麵,今次食返個平價飯拉麵,送一杯好淡既綠茶,學生仲有得減$5。本來都想試麻辣牛肉拉麵,今日食辣可以保暖,但係自從喺日本試過麻婆豆腐拉麵,都覺得fusion呢樣野⋯唔係個個都做得咁好。今次都係try try蕃茄湯,加埋黑胡椒,味道都幾濃郁,面頭用咗車厘茄。啲雞絲真係差啲,質素麻麻,肉質同味道都係雪藏得好耐嘅。最好食係隻糖心蛋,因為係用日本蛋,味道正,整得幾好喎。至於細麵,即拉麵就不過不失

以往和友人間中都會看到某些介紹,見到那裏有什麼「過江龍」或是新開的拉麵或沾麵店,然之後慕名去排隊一試🤔星期六日假期都是外出走走吃東西消磨時間,現在都已經戒了這嗜好😹沙田三期的一田百貨,變化甚多,以往的模樣,好像其實都挺簇新,但是都花了不少時間和金錢來裝修現在那個模樣,好像非常之難認得其他店舖在哪兒。地面那個位置變了幾間名牌,例如OUTBACK、天天海南雞、春水堂等等。之前一田的地面都有幾間日本東西,例如是日式拉麵、燒肉、壽司等等,這次就去到角落這個超市角落的食店。看到拉麵店還提供沾麵,試一試吉列豬扒沾麵。沾麵份量都不算太少,是曲麵,但是我看有沒有什麼特別,只不過麵條都不算太過軟林,而且份量好多,以公仔麵的份量來說,他應該有兩個之多。值得一讚的是,很多時候外邊的所謂名店,或是過江龍著名拉麵店,沾麵汁又涼又油,但這兒的汁,相當熱燙甚至毛熱到出煙,這樣吃沾麵好像沒有那麼肥膩,而且,吃東西不熱的話其實都有點兒不滿意。吉列豬扒嘅份量都不少,外皮不算太過厚,中間的豬扒份量也不少,肉量不少,豬肉肥瘦均勻,而且炸得剛剛好夠熱,不會太過油膩。另外還給你一碗荵亦都可以加進沾汁以及麵條一起吃。麵條旁邊還放了

沙田三期的

之前一田的地面都有幾間日本東西,例如是
八番麵工房-吉列豬扒沾麵

看到拉麵店還提供沾麵,試一試
以公仔麵的份量來說,他應該有兩個之多。

相當熱燙

另外還給你一碗荵
亦都可以加進沾汁以及麵條一起吃。麵條旁邊還放了一杯室溫綠茶,因此不用特別加錢都可以有一杯綠茶

縱使他只是一田百貨內美食廣場一間日式沾麵店,但是質素也相當不錯,而且你即時落單,可以見到廚房裏邊即時在處理,因此即叫即整,質素總不會太差

我相信,如果叫我瞎測這兒的沾麵,可能比起以往到外邊例如三田製麵所那些沾麵更加出色。
八番麵工房-吉列豬扒沾麵
2020-06-30 1053 瀏覽
叫咗一個黑蒜油拉麵, 佢嘅湯底都幾濃,麵質彈牙, 如果喜歡食硬啲嘅拉麵就可以叫佢硬少少都唔好煮太淋。 肉質幾ok, 不過個人嚟講份量唔算太多, 下午茶機價錢比較抵食 ,可以一試無妨。
2020-04-30 802 瀏覽
八番拉麵🍜嗰日同男朋友行行吓沙田,見肚餓就搵位食嘢🤣🤣睇到餐牌見到賣相同價錢都唔錯🥰👍🏻👍🏻👍🏻就即刻衝左入去🤣🤣🤣🤣我同男朋友嗌左以下兩個套餐,平均都係$60左右😍😍係依家啲拉麵餐廳黎講係超級難得!😭😭😭金澤拉麵配兩隻雞翼❤超多粟米🌽湯底都好豬骨味😭😭😭雞翼炸得好好食😭😭😭😭泡菜拉麵配五隻餃子❤勁多泡菜!!!對於超鍾意食泡菜嘅我真係好滿足🤣🤣🤣餃子都熱辣辣特別好食😭😭😭如果鍾意食拉麵嘅朋友非常推介嚟呢度試吓,😿😿😿性價比真係超級高,🤣🤣60幾蚊一個面仲包埋小食喎!!!!!
八番拉麵🍜
勁多泡菜!!!對於超鍾意食泡菜嘅我真係好滿足🤣🤣🤣
餃子都熱辣辣特別好食😭😭😭
2020-04-17
2019-10-21 1021 瀏覽
由於平時少去沙田,嚟到呢邊完全唔知食咩好🙈咁啱係一田買嘢嘅時候見到呢間拉麵店,見到個價錢幾平又多人食,所以就去試下😛我就揀咗一個最穩陣嘅叉燒拉麵(醬油豬骨湯)😙湯底都算唔錯~食完之後完全無口乾嘅感覺👏🏼叉燒脂肪分佈均勻,如果可以用火槍燒一燒的話味道應該會更好👀個麵都幾彈牙👍🏼整體感覺ok🙈除咗拉麵之外,我仲追加咗一份煎餃子,一共有5隻🥟即上即食的話係熱辣辣脆卜卜,但係略嫌個饀料偏少😟所有嘢加埋先$76,都可以試下㗎~

所有嘢加埋先$76,都可以試下㗎~
2019-09-30 614 瀏覽
.........八番麵工房 平民拉麵之選⋯⋯😃😃😃😃行一田行到累 當然要試試一田裏面嘅餐廳🤭鐘意食拉麵決定試試八番麵工房 😇學生餐 粟米拉麵+ 綠茶 $45湯底麻麻, 沒有豚骨湯熬出來的味道, 感覺像味精湯, 有點失望。拉麵有D似公仔麵, 但口感都算正常 不過不失 叉燒還可以, 有肉味 同少少入口即融的感覺 不過有D薄 期望厚D 同 多幾塊綠茶 凍凍地 用嚟解味精咁總括而言, 對於如果主打是拉麵的店, 有點少失望, 應該不會再去食
.........八番麵工房 平民拉麵之選⋯⋯
學生餐 粟米拉麵+ 綠茶 $45

😇學生餐 粟米拉麵+ 綠茶 $45

綠茶 凍凍地 用嚟解味精咁

2019-07-29 559 瀏覽
一田裝修完開左好多新餐廳大部份都係日本料理今日黎到試左八番麵工房叫左個直源醬油叉燒沾麵個麵都幾好食軟硬度適中兩件叉燒份量相對比較少另外個溏心蛋無咩蛋味口感都好奇怪
一田裝修完開左好多新餐廳
大部份都係日本料理
今日黎到試左八番麵工房

叫左個直源醬油叉燒沾麵
個麵都幾好食軟硬度適中

兩件叉燒份量相對比較少
另外個溏心蛋無咩蛋味口感都好奇怪

2019-06-19 492 瀏覽
返工前同男朋友食個快飯~成日行一田見到呢間都覺得好吸引, 今次就嚟試下啦😍我哋嚟到嘅時候唔算好多人等緊餐, 但我哋買完餐就開始多人😂壽喜燒個湯唔算好甜, 野菜天婦羅賣相好靚, 野菜交叉疊起上漿炸, 好特別, 但天婦羅皮個味道就差少少, 有啲油味🙈串燒雞睇落好吸引, 但食落有啲乾下次想試下其他野食/串燒😋
返工前同男朋友食個快飯~
成日行一田見到呢間都覺得好吸引, 今次就嚟試下啦😍

我哋嚟到嘅時候唔算好多人等緊餐, 但我哋買完餐就開始多人😂

串燒雞睇落好吸引, 但食落有啲乾

下次想試下其他野食/串燒😋
2019-05-29 427 瀏覽
同小朋友來一田食拉麵!雖然做緊一田特價,但係餐廳唔多人,即刻入去食先~叫咗個拉麵套餐,叉燒糖心蛋拉麵,跟炸雞翼,同埋一杯蜂蜜綠茶,等左5分鐘左右就有得食啦!個拉麵都幾好食幾爽口!份量都足夠!湯底都幾濃郁!係豬骨湯底,好味!糖心蛋都好入味!蛋黃半生熟,正!唔錯!仲有塊叉燒半肥瘦,好有豬味!小朋友都好鍾意食呢款拉麵~係咁搶住要!雞翼估佢唔到幾好食喎!炸得好香脆!肉多汁!食完三隻都唔夠喉!佢仲想食多幾隻呀!

小朋友都好鍾意食呢款拉麵~係咁搶住要!

雞翼估佢唔到幾好食喎!炸得好香脆!肉多汁!
食完三隻都唔夠喉!佢仲想食多幾隻呀!
  • 炸雞翼
2019-04-15 530 瀏覽
沙田假日好多食店都排長龍,朋友仔鍾意拉麵就試下呢間啦,自己搵位又唔洗等。叫左個黑麻油拉麵同埋一個炸雞叉燒拉麵,黑麻油好香仲有好有蒜味,拉麵係幼身個隻,仲可以簡,淋,適中或偏硬。我簡左淋既,比朋友適中既真係淋身啲,食到尾就更加明顯,個叉燒非常入味,簡直畫龍點精,每到個流心蛋都變得唔起眼。轉左一個做套餐。跟一款小食同汽水,個吉列豬不過不失,唔算好出色。相反個叉燒炸雞拉麵入面既炸雞好大舊又juicy,但要留意個湯好似有點辣,完全唔食辣既朋友最好問一問。最抵讚椅下有藍可以放啲袋,好方便呢!

最抵讚椅下有藍可以放啲袋,好方便呢!
炸雞叉燒拉麵
轉餐吉列豬
黑麻油拉麵
炸雞叉燒拉麵
轉餐吉列豬
黑麻油拉麵
2019-02-12 448 瀏覽
一田裝修咗好耐,一田超市終於都重開喇~裡面仲要有幾間食肆,可以坐底食吓嘢,而且有6-7間選擇,真係唔錯喔!今日選擇咗,因為都見到都好多人食,估計唔會伏啩~直源醬油担担撈麵+芝麻雞翼(2隻)+綠茶-HKD69份量幾大,蛋亦處於溏心狀態,見到佢個賣相,真係可以增加食欲,麵條係好香蛋味嘅曲麵,曲麵有個好處,可以掛起撈麵嘅汁,個汁係另上的,要多要少自己決定,醬汁咸咸甜甜咁,非常開胃,配料亦非常豐富,有蔥、芽菜、紫菜、肉碎......等等。而芝麻雞翼炸到好香脆,沾上芝麻更為香口。總括而言,以自助形式嘅拉麵店,係無咩服務可言,坐嘅地方都唔寬敞,但食物質素與價錢成正比,如果抱著「快食快走」嘅心態,係絕對GOOD嘅~
一田裝修咗好耐,一田超市終於都重開喇~

今日選擇咗[八番麵工房],因為都見到都好多人食,估計唔會伏啩~

直源醬油担担撈麵+芝麻雞翼(2隻)+綠茶-HKD69

而芝麻雞翼炸到好香脆,沾上芝麻更為香口。

2019-02-08