2008-06-08 10 瀏覽
是晚 ( 7/6/2008) 約 7:00pm 到場,8:00pm 左右已經住滿。全程服務: (1) 去到時已經好大雨,我係門口諗住整好把遮先入去, 點知個waitress 見到我地就好主動咁唔怕濕, 幫我地捲遮 and 放好, 服務勁好, (2) 我地入到去, 走來走去三次,搵一張最舒服的卡位坐, 佢地都無黑面, 反而我地有點唔好意思 (3) 食到中途,見到個外國人係cashier, 我以前佢叫外賣, 後來先知道佢只是買一支 coca cola, 個老闆都無黑面, 反而仲同佢傾左一陣 and 提佢用紙巾抹一抹個樽口先飲 因個外國人唔鍾意用飲管飲汽水,我聽到佢話咁會製造好多垃圾, ps: 我突然
是晚 ( 7/6/2008) 約 7:00pm 到場,
8:00pm 左右已經住滿。
點知個waitress 見到我地就好主動咁唔怕濕,
幫我地捲遮 and 放好, 服務勁好,
(2) 我地入到去, 走來走去三次,搵一張最舒服的卡位坐,
佢地都無黑面, 反而我地有點唔好意思

反而仲同佢傾左一陣 and 提佢用紙巾抹一抹個樽口先飲
因個外國人唔鍾意用飲管飲汽水,我聽到佢話咁會製造好多垃圾,
ps: 我突然覺得香港人的環保意識, 實在是太差啦
(4) 個waitress行過聽到我女友話好凍, 好主動咁將個冷氣較細,
( 勁加分呀
食物:吉列豬扒烏冬 --- 豬扒 and 烏冬分開上, 保持到豬扒的脆;烏冬夠彈牙
泡菜雞扒烏冬 --- 雞扒煎得幾香, 只是泡菜味道較淡
天賦羅軟殼蟹 --- 個脆漿只是脆(較實), 唔似正宗嗰種鬆脆, 要改善
煎餃子 --- 較細隻, 一口一隻
西柚白玉 --- 所謂白玉 即是椰果, 唔係太甜, 我女友平時最怕甜, 佢都話 ok
青蘋果沙冰 --- 唔係好甜, 好奇怪的是, 我飲左成大半個鐘,
啲冰都唔會好似街邊的沙冰咁樣, 溶得勁快
(後加) 冷烏冬 --- 個汁 and 烏冬都好夠凍 , 只是唔夠蔥花
埋單都只是 $ 121
試問你仲想點呀
改善地方: (1) 烏冬 啲湯最好熱一點,
(2) 泡菜的味道要調較
(3) 個天賦羅的脆漿要改善
(4) 廁所要到後巷先有, 於晚間對女性來講,
實在太危險, 盡快加裝一個於店內就最好
呢間我地會有下一次

$60.5 (晚餐)
  • 青蘋果沙冰
  • 吉列豬扒烏冬
2008-06-07 10 瀏覽
上次想食壽司,但度度都排唒隊,所以咪入黎呢間食,點知'領'哂野......本小姐原本都是愛烏冬之人,但經此一彼後,點都留有些少陰影話說當時一坐底就嗌左碗蝦天婦羅烏冬,等左15分鐘後才到,一黎到見到個樣已知唔對路:啲烏冬咁林既?.......一pat pat的, 好似煮左成日咁!!! 算啦,唸住唔食烏冬食天婦羅啦, 點知啲天婦羅仲衰! 完全好似食緊一舊油咁, 冇錯, 係一舊, 你話幾噁心......如果閣下喜歡冒險或者有錢冇掟使既話, 你絕對可以試試, 訓練下自己膽量。但如果唔係既話我勸閣下三思.........
本小姐原本都是愛烏冬之人,但經此一彼後,點都留有些少陰影

• 真係冇........
2008-06-05 7 瀏覽
睇完食評都知,不用抱太大期望.既然主打是烏冬,當然要來一客冷烏冬,再加一個燒三文魚塊等了大約10分鐘,烏冬先來-份量不少,醬汁顏色如水,但味道是濃而有少許鹹的.有一碟蔥粒及wasabi說回鳥冬,與赤丸製相比,後者勝一籌!因為這兒的比較淋身,吃不到鳥冬味.不過紫菜條興幸不是淋的!再等10數分鐘後,燒三文魚塊到了-新鮮炸起...熱而不脆....至高境界!!!哼....吃不到三文魚味,見看到三文魚的色澤!三文魚不是三文魚排,而是三文魚鬆罷了....
睇完食評都知,不用抱太大期望.
既然主打是烏冬,當然要來一客冷烏冬,再加一個燒三文魚塊

等了大約10分鐘,烏冬先來

再等10數分鐘後,燒三文魚塊到了
2008-06-04 10 瀏覽
今日三點幾一個人行過女人街,見到呢間標榜手打烏冬,就走入去一試.叫咗個下午茶餐$22,煙鴨胸湯烏冬,碎海藻,苿香綠茶.煙鴨胸得三塊,味道偏咸,湯底亦咸,但係佢個推介紙到寫住湯底味帶清甜可口,不含味精,建議連湯一起享用,如果真係跟住佢咁實咸到飛起,我就一啲都唔覺得清,至於烏冬本身彈牙程度一般.至於碎海藻淡而無味.最後嗰杯所謂苿香綠茶,唔知點解綠茶竟然唔係綠色,成杯普通熱茶咁,唔知係咪我見識少呢?
叫咗個下午茶餐$22,煙鴨胸湯烏冬,碎海藻,苿香綠茶.
至於碎海藻淡而無味.

2008-05-30 13 瀏覽
下雨天, 又一個人都係搵個地方快快趣趣食完就算叫了一支汽水, 一個熱烏冬, 一份雞亦 $ 32 冇加一坐得都ok 舒服o既湯底我覺得唔係太得, 面質都幾彈牙, 雞亦很一般另: 我見到人地的天婦羅, 上次2次d 漿粉都"疑似" 痴了毛髮....

下雨天, 又一個人
都係搵個地方快快趣趣食完就算

叫了一支汽水, 一個熱烏冬, 一份雞亦 $ 32 冇加一
坐得都ok 舒服o既

湯底我覺得唔係太得, 面質都幾彈牙, 雞亦很一般

2008-05-26 30 瀏覽
新 假 期 早 排 用 半 版 篇 幅 去 講 ,間 舖 仲 放 到 鬼 咁 大 貼 佢 喺 門 口 吸 引 食 客 . . . Wasabi 雞 中 翼 上 到 枱 ,我 同 女 友 真 係 呆 咗 兼 O 晒 嘴!雞 中 翼 上 面 加 wasabi 就 係 Wasabi 雞 中 翼?我 喺 日 本 及 香 港 啲 日 式 居 酒 屋 食 過 ,人 哋 係 將 啲 wasabi 加 喺 雞 翼 入 面 攞 去 燒 架!OK!係 我 誤 會 咗!但 雞 翼 一 食 就 知 係 叮 嘅 !又 硬 又 乾 無 晒 雞 味 唔 怪 得 $16 咁 平 啦 !汁 煮 牛 肉 反 而 賣 $22 咁 貴 ,熟 過 頭 無 肉 味 兼 韌 到 死 。麵 豉 湯 鹹 到 飲 咗 一 啖 就 即 刻 放 番 低 . . . 天 婦 羅 虎 蝦 啲 粉 厚 到 難 以 接 受 ,$14 隻 亦 偏 貴 ,其 實 蝦 肉 只 得 幼 幼 一 條 ,雜 誌 話 足 有 14 寸 長 . . . 無 嘢 呀?誇 到 咁?14cm ( 5 寸 半) 就 有 . . . 14 寸 長 . . . 龍 蝦 咩?

如 果 你 食 到 14 寸 長 嘅 天 婦 羅 蝦 ,我 請 你 食 10 餐 buffet

冷 烏 冬 ( 細 ) 賣 $10 好 似 好 抵 ,但 跟 得 少 少 wasabi 同 幾 粒 蔥 ,好 求 其 囉!

雜 誌 話 烏 冬 糼 身 ,爽 滑 又 彈 牙 . . . 完 全 係 兩 回 事 呀!

滑 蛋 天 婦 羅 蝦 撈 烏 冬 驚 嚇 指 數 係 甚 高 ,天 婦 羅 蝦 好 似 發 水 麵 包 ,淋 到 豆 腐 咁 點 食 落 口 呀? 睇 吓 啲 油 仲 多 過 吳 剛 師 傅 個 身 ,咁 大 個 仔 第 一 次 見 , 撈 烏 冬 亦 淡 而 無 味 兼 有 啲 韌 . . . 徹 底 失 望 呀!

連 沙 冰 亦 打 唔 勻 ,只 係 面 層 係 沙 冰 ,其 他 就 水 汪 汪 ,跟 餐 要 加 $8 仲 要 比 人 哋 細 杯 好 多 ,搵 笨!

再 唔 盡 快 改 善 點 捱 落 去 呀?
雜誌話足有14寸長,勁誇
滑蛋天婦羅蝦撈烏冬超驚嚇
啲油仲多過吳剛師傅個身
咁叫Wasabi雞中翼?
2008-05-20 8 瀏覽
見報紙介紹,於是前日下午六點半試試。淨手打烏冬有分大 ($17) 和細 ($10),正猶豫份量大少時另一枱客人的手打烏冬上枱,於是問四眼侍應他們叫的是大還是細。侍應望一望後居然答:「細即是一份、大即是份半!」「那麼一份是多少?」侍應道:「那枱客人已經食緊!」然後走開唔再理我地。實在太唔專業!又好氣又好笑!後來點了日式餃子烏冬 ($22) 和煙鴨胸烏冬 ($26)。湯低唔熱、太咸,有點味精湯的感覺。烏冬質素一般沒舍特別、不太入味。日式餃子冇煎過、泡在湯內變得軟林林,點解唔分開上?如此質素,實在唔值廿幾蚊!好在不用加一,否則鬧爆。
見報紙介紹,於是前日下午六點半試試。

(非會員)
2008-05-19 8 瀏覽
呢間野D烏冬真係OKAY,吾可以話根靚,因為只係10蚊而且好大碗,叫左天婦羅個D,12蚊黎講真係幾抵食,重有幾好味.野飲都吾差,1個人都係20幾,30蚊到,我吾小心冇拎電話佢拎返黎比我;
呢間野D烏冬真係OKAY,
吾可以話根靚,因為只係10蚊而且好大碗,
叫左天婦羅個D,12蚊黎講真係幾抵食,重有幾好味.
野飲都吾差,
1個人都係20幾,30蚊到,
我吾小心冇拎電話佢拎返黎比我;
  • 冷烏冬
  • 日本南瓜天婦羅
2008-05-15 6 瀏覽
好想食手打烏冬, 上網某論壇有人介紹這一間, 同 bf 去食餐好..由於怕迫人, 我地6點幾已經去到, 當然有好多位啦.一坐抵, 水都冇杯, 以為沒有供應啦, 但我地見到其他2枱都有, 就問個四眼女waitress比杯水我地, 點知佢即刻黑面 ..之後食物到, 叫左餃子手打烏冬, washabi 雞翼, 吉列豬扖烏冬..烏冬既口感不錯, 幾有咬口, 可惜成碗野是暖暖的, 湯不夠熱, 影響左...雞翼個washabi 醬幾好, 但雞翼是雪藏貨,明顯佢冇咩點醃下就炸, 變左麻麻地唔得..結果:[ 得烏冬 ok, 其他麻麻地)
由於怕迫人, 我地6點幾已經去到, 當然有好多位啦.

結果:[ 得烏冬 ok, 其他麻麻地)

2008-05-15
o個日搵野食~行過見到d dinner餐$22咁平咪衝左入去叫左個豬肉餃子烏冬首先間野標榜手打烏冬 但d烏冬根本好似浸左兩日既發水公仔麵咁既質地真係唔識形容~另外d餃子又乾又硬應該冇煎過~雪跪拎出黎就dum落去雖然我地不段安慰自己係$22不過呢餐已經唔係唔抵既問題係真係"難食"~係貼錢買難受!p.s.食完出黎 仲驚見門口有張新◎期既推介話d烏冬爽滑彈牙之類 "||
o個日搵野食~行過見到d dinner餐$22咁平

d餃子又乾又硬
應該冇煎過~雪跪拎出黎就dum落去

雖然我地不段安慰自己係$22
不過呢餐已經唔係唔抵既問題
係真係"難食"~係貼錢買難受!

p.s.食完出黎 仲驚見門口有張新◎期既推介
話d烏冬爽滑彈牙之類 "||
  • 冇.....
2008-05-12 11 瀏覽
昨日跟男友出來買禮物,行到咁上下,見是 LUNCH 時間,便轉入女人街搵食。看到這間在砵蘭街冰室隔鄰,標榜自家手丁烏冬的日式小店,不設加一之餘,午餐只是 $30 左右,即入去試試。看過餐牌,SET LUNCH 不太吸引,散點了燒汁吉列豬扒烏冬,厚燒玉子辣汁牛肉烏冬和天婦羅雜菜。上菜速度中慢,先來烏冬,賣相求其咗啲,但分量不少,厚燒玉子辣汁牛肉烏冬的香味有點似日清麻油,勁香,呷了一口湯底,算是清甜,帶微辣,牛肉是肥牛,厚燒玉子的厚度跟坊間用作玉子壽司店的玉子差不多,味道不清楚,因為冇食。先講烏冬,滑卻不彈牙,吉列豬扒皮脆肉嚡;重頭戲是天婦羅雜菜,不,應該是酥炸雜菜,分別是南瓜、茄子和冬菇,南瓜、茄子勁大件,盡顯廚師的不細心,而且粉漿勁厚,直頭同炸魚薯條的炸魚粉漿有得揮。更搞笑的是,蘸天婦羅的汁用小碟上,小碟淺而碟口窄,真是想問問侍應,應怎將咁大件酥炸雜菜放落碟中蘸呢?
厚燒玉子辣汁牛肉烏冬
燒汁吉列豬扒烏冬
天婦羅雜菜
(非會員)
2008-05-12 6 瀏覽
星期六晚上在旺角和朋友相聚,決定不了去哪兒吃飯,於是便和往常一樣在女人街中邊走邊看尋找合心水的食店。最後走到這間叫八福的烏東店,看見價錢尚算便宜,門口又有新x期雜誌推介報導,即管一試。先說店舖的logo,和我平時去開的赤丸有9成相似,難道賣讚崎手打烏東的店都是用這個logo的?店內裝潢不錯,可能是新開不久,四四正正光猛整潔。侍應服務ok,最後朋友們都點了烏東,我就點了一個咖喱吉列豬扒丼。最先來的,是一碗麵史湯。我以為會有一點海帶和豆腐的,可惜只是純粹一碗很咸的湯,完全沒湯渣也沒什麼麵史味。然後等了好一會,才來一碗烏東,第二碗又再是好一會兒。那個烏東和我認知的讚崎手打烏東有很大的分別,眼看面前的烏東就像浸了三天的發漲公仔面一樣,朋友分了一口給我品嘗。感覺實在太詭異了﹗ 淋淋的沒有咬口,門口新X期所說的爽口彈牙烏東到哪去了?至於我的豬扒丼…等了半小時,催了兩、三次還未來 最後終於來了,不過都是很失望。朱扒望落很厚很大塊,但其實全是炸漿沒什麼肉,而且一夾即散。咖哩汁很少,但紅紅綠綠的海帶絲和不知名漬物(酸的)卻舖滿了半個飯盒。由於我對紅色那種東西的味道不敢恭維,我將它們和它們掂到的飯都挑出來
淋淋的沒有咬口,門口新X期所說的爽口彈牙烏東到哪去了?
至於我的豬扒丼…等了半小時,催了兩、三次還未來
最後終於來了,不過都是很失望。朱扒望落很厚很大塊,但其實全是炸漿沒什麼肉,而且一夾即散。咖哩汁很少,但紅紅綠綠的海帶絲和不知名漬物(酸的)卻舖滿了半個飯盒。由於我對紅色那種東西的味道不敢恭維,我將它們和它們掂到的飯都挑出來沒吃。飯呢不怎麼樣…整體來說都好食過烏東的。只是食完要再去m記食薯條

就當我們時運低好了,以後不會再來…
$24~35 (晚餐)
2008-05-11 6 瀏覽
2/5(五) 7:30pm大考之日,緊接的是一個星期的黃金Sem Break.怎料惡耗傳來,令這碩果僅存的假期敗興不少.既成定局,欣然面對! 如常的來數句鐘的兼職,七時許於旺角會合男友覓食;跟此區的食潮脫勾了好一陣子,沿著女人街,找到了開業不久的"八福".港式日本店子,噱頭乃其自家手打烏冬,看其價格,低消費也;欲欲試個究竟!坐於近門的沙發座,店舖以簡潔的白色作主調,四四正正,不迫隘已感快慰.厚燒玉子$14,天婦羅軟殼蟹$22,滑蛋吉列豬扒丼$32及滑蛋鰻魚撈烏冬$36成了我們的肚中物.麵豉湯--味不濃,尋常的味道...厚燒玉子--玉子不滑不香,半熱不冷,厚度有限!天婦羅軟殼蟹--兩小隻軟殼蟹炸身滿乾脆,外乾內裏肉汁豐富,縱然鮮度不致出眾,但已是最可取的一味!滑蛋吉列豬扒丼--滑蛋內含洋蔥絲,蘿蔔絲,冬菇絲;別奢求滑蛋可如其名,沒啥蛋香兼沒口感.豬扒亦然,甫咬即散,次品!底部的珍珠米丁點不黏口彈牙;暗嘆:搞什麼鬼!滑蛋鰻魚撈烏冬--那滑蛋重蹈覆轍,老得可憐!纖薄的鰻魚帶點腥腥的.至於其手打烏冬入口頗幼滑,唯不怎麼煙韌富麵粉香;司空見慣的食味!千不幸萬不幸的當上魚腩部隊,$104買個小教訓
2/5(五) 7:30pm

麵豉湯--味不濃,尋常的味道...

厚燒玉子--玉子不滑不香,半熱不冷,厚度有限!

千不幸萬不幸的當上魚腩部隊,$104買個小教訓!