2021-06-08 946 瀏覽
大海食評裡找到這一間位於深水埗日本居酒屋, 即管入去試一試, 沒有訂座, 六點鐘入去食早飯. 餐廳內裝修以深木色為主, 牆身黐滿酒樽貼紙, 餐桌距離也較密. 坐低後, 有個服務員拿著一塊黑板"是日精選", 板上多數介紹原條刺身魚我們二人叫了以下食物:胡麻醬豆腐沙律滑滑凍豆腐, 沙律菜, 粟米粒, 車厘茄配無得輸芝麻醬😁 就算大家今次沒叫, 平時有食過都應該知道是什麼味道😅鹽燒蜜柑魚魚鮫服務員介紹時, 講到這條魚是十分罕有. 食完後, 只覺得魚味不重, 幸好魚肉夠滑配柚子味醬汁,食後感想是"沒有什麼特別"😅串燒雞翼, 豚肉露筍卷, 豬腩肉&燒飯團特別要稱讚這裡的串燒燒得非常好👍 尤其燒飯團. 肉類串燒燒到表面乾身, 內還有肉汁. 燒飯團外表燒到有飯焦, 內有醃製黃蘿蔔粒粒唐揚雞軟骨粒又係一貫炸雞軟骨味道, 沒什麼好介紹原先諗住叫一些食物食住先, 後再叫一些熱食. 點知食完以上食物已經覺得飽飽地, 所以沒有再叫其他食物. 今次叫得太多炸物, 食完之後, 已經感到熱氣, 條脷有點痛🥴

我們二人叫了以下食物:
胡麻醬豆腐沙律
胡麻醬豆腐沙律

鹽燒蜜柑魚魚鮫
鹽燒蜜柑魚魚鮫

串燒雞翼, 豚肉露筍卷, 豬腩肉&燒飯團
串燒雞翼, 豚肉露筍卷, 豬腩肉&燒飯團

唐揚雞軟骨粒
又係一貫炸雞軟骨味道, 沒什麼好介紹
唐揚雞軟骨粒

2021-06-08
2021-06-08 581 瀏覽
We had a 3 persons dinner there. The vibe was good that you thought you were in Okinawa. The boss and staff were friendly and they would treat you cups of sake hahaOn the other hand, the food was great, we ordered a fish and it was fresh. Snacks were great and tasty. Although the location was not that convenient, you could still walk there from Sham Shui Po MTR station for 10 mins.
2021-05-30 645 瀏覽
今日黎到深水埗,朋友介紹都話呢間野D野幾好食,於是我就黎左試下。我黎嘅時候係lunch時間,所以款式冇晚上咁多。今次我叫左鹽燒秋刀魚定食同明太子玉子燒。個秋刀魚嘅火候燒得好好,香口但肉質保持係鮮拌飯簡直一流。而個玉子燒簡直冇得頂,令人一試難忘,絕對推薦。
2021-04-27 1721 瀏覽
誤打誤撞walkin嚟到呢間居酒屋🍶🍤🍣🍢好彩仲有張吧枱坐😁全場滿座呢度老闆係非常之熱情招待,同每枱客都有傾有講😄好親切👍我地食到差唔多時,老闆請每枱顧客飲清酒🍶仲主動同每枱客飲酒,最精彩環節原來9點有唱歌環節🎤🎵開始係老闆唱🎵之後老闆叫每枱客都唱吓😆唱完再送酒再送甜品炸🍦👏全場都興高彩烈🍾氣氛好好👍可惜限聚令去到10點🤭唔係大家唔願走繼續飲🍶繼續唱🎤🎵都要介绍吓我地點了😋前菜係海膽豆腐,海膽新鲜,豆腐好滑入口即溶味淋雞泡魚乾🐟熱辣辣好咬口一d都唔硬👍送酒一流牛舌🐂燒得惹味,夠厚,肉質煙靱鰻魚飯👍原條大大鰻魚厚肉味道香濃六本木秘製牛肉🦬口味好重,肉質好嫩👍不用點鹽都野味雞皮餃子🐔雞皮夠肥厚但不會油腻又香口😋海老雲丹天婦羅🍤外脆內裡啖啖蝦肉,入面包了紫蘇葉👍同海膽非常夾蟹肉忌廉餅🦀新鲜炸起外脆內creamy😋柚子炸雪糕🍦呢個係老闆全場都會送😋外皮炸到好香脆,內裡雪糕好fresh好濃柚子味總括來講非常好氣氛😍店員老闆非常友善👍食物都新鲜同價錢都合理👍會再來幫襯

都要介绍吓我地點了😋
前菜係海膽豆腐,海膽新鲜,豆腐好滑入口即溶

味淋雞泡魚乾🐟熱辣辣好咬口一d都唔硬👍送酒一流
味淋雞泡魚干

牛舌🐂燒得惹味,夠厚,肉質煙靱

鰻魚飯👍原條大大鰻魚厚肉味道香濃
鰻魚飯

六本木秘製牛肉🦬口味好重,肉質好嫩👍不用點鹽都野味
六本木秘製牛肉

鰻魚飯
六本木秘製牛肉
炸雪糕
2021-04-18 1080 瀏覽
第一次來到這點,裝修格局真的像去了日本一樣,牆上四周貼了一些日本的裝飾和海報。第一道菜我們選擇了連子鯛,蓮子調味都新鮮很重鮮味。我們一尾兩食,魚骨用來全炸,每條魚骨也卜卜脆,香口不已,想一吃再吃。龍蝦沙律,是一道很好的頭盤龍蝦肉滿滿的。芝士玉子燒也十分精彩,蛋捲二長方形托盤上枱,來到時十分熱騰騰,每層蛋卷也很厚,吃下後滿足。香芒軟殼蟹卷是最飽的一道菜,芒果新鮮美味軟殼蟹香脆可口。整體來說,這頓豐富的晚餐我們一行三人也飽着肚子回家。

整體來說,這頓豐富的晚餐我們一行三人也飽着肚子回家。
2021-02-18
2021-04-11 1095 瀏覽
今次嚟到有人大力推薦嘅六本木,老公提早左4、5日訂位,好彩訂到。因為我地準時六點到達,有對情侶諗住一早等開門就一定有位,答案係大錯特錯🙅‍♀️,由於此店不設限時,食幾耐都得,所以夜晚walk in真係難啲,各位想試記得訂位啦!既然無限時就放慢嚟食啦!先由刺身同佐酒小食開始:海膽豆腐,炸赤蝦BB,海膽刺身,水母刺身,紋甲魷魚刺身。刺身係新鮮嘅,師傅刀工一流。海膽豆腐除左豆腐上面嘅新鮮海膽外,豆腐本身都有濃濃嘅海膽味!正呀!赤蝦BB送酒一流呀!唔會炸到乾曬!之後到熱食:串燒,秘製燒牛肉,燒牛肉他他,海膽天婦羅,海老雲丹天婦羅,明太子玉子燒。燒牛肉同牛肉他他都好有驚喜,燒牛肉上枱後,會點著牛肉下面嘅清酒,再燒一燒啲牛肉,牛肉嘅生熟程度剛好,味道相當唔錯。而牛肉他他係經過煙燻嘅,上枱嘅時候都仲見到啲煙,食落口別有一番味道,好想一食再食呀!至於兩款天婦羅都有我至愛海膽,海老雲丹嘅海老真材實料,食到啖啖蝦肉,如果海膽嘅份量再多少少就完美啦!另外嘅淨海膽天婦羅,食到陣陣嘅紫蘇葉味,同海膽非常配合,食完好滿足。玉子燒嘅蛋好嫩滑,入面包住嘅明太子份量啱啱好,明太子味道帶少少咸同辣,而玉子就甜甜地,味道豐富

既然無限時就放慢嚟食啦!先由刺身同佐酒小食開始:海膽豆腐,炸赤蝦BB,海膽刺身,水母刺身,紋甲魷魚刺身刺身係新鮮嘅,師傅刀工一流。海膽豆腐除左豆腐上面嘅新鮮海膽外,豆腐本身都有濃濃嘅海膽味!正呀!赤蝦BB送酒一流呀!唔會炸到乾曬!

炸赤蝦BB
串燒

海膽天婦羅

玉子燒嘅蛋好嫩滑,入面包住嘅明太子份量啱啱好,明太子味道帶少少咸同辣,而玉子就甜甜地,味道豐富。
明太子玉子燒
食完啲熱食,見個胃仲有少少位,唔好浪費,喺特別推介嘅飛機貨到揀左條赤伊佐木嚟做刺身。味道好好,鮮甜美味,配酸汁會蓋過左魚嘅鮮味,我喜歡配少少WASABI同豉油,可以帶出濃濃嘅魚味,非常可口!

赤伊佐木刺身
呢到嘅食物已經令我好難忘啦!食到尾聲,老闆走嚟請各枱地飲清酒同傾計,之後仲開始大家唱K tim,氣氛真係好熱鬧呀!但由於營業時間只可以去到10:00pm 所以最後一首歌唱完就散lu!

如果大家想試好西,記得訂位訂位訂位,重要野要講3次!
炸赤蝦BB
串燒
海膽天婦羅
赤伊佐木刺身
  • 牛肉他他燒
  • 六本木秘製牛骨肉
2021-04-06 924 瀏覽
喺深水埗嘅一間居酒屋,之前並不起眼,今晚岩岩經過想試一試。清酒有好多選擇,首先係枝豆同海葡萄,枝豆比其他居酒屋有心,鹽落得平均,唔會一啲有味一啲無味,海葡萄就比較一般冇乜味道。飛機魚本身想點金時鯛,但岩岩冇貨,結果點左目仁奈,都係唔錯,油分同魚味比較平均,加了魚骨煮湯,非常鮮味。另外點了雲丹蝦天婦羅,加上冰葉,蝦鮮海膽甜,值得推薦。六木本牛牛味重,荔枝豚肉串燒襯非常夾。唯有炸蝦BB量比較小,食到到喉唔到肺。總括嚟講,一間不錯選擇既居酒屋。
2021-04-06
  • 雲丹蝦天婦羅
  • 荔枝豚肉串
  • 六本木秘製牛骨肉
2021-04-06 762 瀏覽
洗咗成千蚊,食完嗰晚仲肚痛。😖😖貴價普通貨,質素一般,甚至係難食,性價比低。❌ 牡丹蝦:$60一隻,但同普通連鎖壽司店質素相若。❌ 阿波尾雞胸軟骨:個名特別,但食落係乾,柴。❌牛舌:乾,硬,不值。❌鰻魚飯:都係乾,硬。
洗咗成千蚊,食完嗰晚仲肚痛。😖😖
貴價普通貨,質素一般,
甚至係難食,性價比低。
❌ 牡丹蝦:$60一隻,但同普通連鎖壽司店質素相若。
❌ 阿波尾雞胸軟骨:個名特別,但食落係乾,柴。
❌牛舌:乾,硬,不值。
❌鰻魚飯:都係乾,硬。

2021-04-02 437 瀏覽
呢間店舖好有驚喜,無論老闆、員工、食物和氣氛俾到我一個舒暢既感覺,特別工作緊張和壓力大的城市人。帶了不同的朋友來這店,個個都讚。Vincent 哥,多謝你帶俾我哋既歡樂,好開心。

Vincent 哥,多謝你帶俾我哋既歡樂,好開心。
2021-03-10 1017 瀏覽
為左止旅行癮突然好想去居酒屋因為居酒屋最有置身日本嘅感覺然後就揀左呢間良心小店首先要推介牛肉他他燒 - 煙燻薯蓉底 $178一黎到店員已經提我地可以拍片可想而知係呢個打卡之選一打開蓋 飄出陣陣白煙牛肉肉質粉嫩 一片片蓋住底層嘅薯蓉食落口有淡淡煙燻味加埋配菜 一啖食落口 更突顯出牛肉嘅鮮味鰻魚飯 $168睇得又食得之選原條大大鰻魚 味道香濃明太子玉子燒 $88厚厚嘅玉子 唔會太熟太實滲著蛋汁 中間嘅明太子餡料豐富蜜柑鯛 $98/3切呢個刺身非常特別食到最尾有蜜柑味居酒屋唔少得串燒牛舌 $46/串 燒得惹味 肉質煙韌軟骨雞肉棒 $46/串 肉質軟腍 加蛋醬食 啖啖滋味其餘小食有清酒煮蜆 $78番薯天婦羅/6件 $68枝豆 $28
為左止旅行癮

清酒煮蜆 $78

番薯天婦羅/6件 $68

枝豆 $28
2021-03-02 789 瀏覽
🇯🇵六本木日本料理🇯🇵深水埗隱世小店冇得去日本唯有係到搵下啲本地居酒屋試下雞皮餃子⭐️⭐️⭐️⭐️炸到個皮脆卜卜入面Juicy 食唔停口☺️刺身⭐️⭐️⭐️刺身都幾新鮮 魚類既款式亦算多芝士玉子燒⭐️⭐️醬汁落得太多 有啲過鹹個人覺得可以skip
🇯🇵六本木日本料理🇯🇵

⭐️⭐️
醬汁落得太多 有啲過鹹
個人覺得可以skip
2021-02-01 858 瀏覽
一坐低,店員就好友善咁遞上餐牌。而且主動同我地講解餐牌同主動同我地推介今日有咩食材係新鮮。服務態度係非常之好,呢到值得一讚。明太子玉子燒。唔會煮得太老之餘。而且蛋香味十足。密柑鯛魚刺身,店員同我地介紹話釣魚食物係柑所以會有陣柑味,我自己就食唔出嘅,不過係幾有gimmick嘅。呢個好似係燒油甘魚頭。燒得好香,食落亦有魚味。但我覺得食食下會覺得漏。整體成間餐廳服務態度十分良好,而且食物味道都唔錯。大家可以一試
明太子玉子燒。唔會煮得太老之餘。而且蛋香味十足。
係深水埗區比較少見呢一類嘅日式居酒屋,餐廳位置都比較偏僻,人流唔算太多!印象比較深刻嘅係老闆非常熱情,落單之前會向客人講解一下餐廳有咩食物推介😂**********<明太子玉子燒> $88玉子燒裏面包左好厚嘅明太子,明太子集中嘅位置會有點太鹹,但連埋玉子燒食就啱啱好😍**********<香芒軟殼蟹卷> $98軟殼蟹炸得好鬆脆,層炸粉唔會好厚,加埋芒果同埋沙律醬味道酸酸甜甜,一啖食曬好滿足😋********** <磯燒榮螺> $98磯燒榮螺係是日推薦嘅menu上揀嘅,應該唔係每次去都有得食!榮螺切左粒之後再放返個殼,食落會有少少酒,上枱嘅時候仲會點火比客人影相嫁😂**********<板燒牛舌> $108依份牛舌唔太抵食,牛舌唔係厚切個種,感覺有啲似食緊無咁爽嘅雞腎,味道正正常常無咩特別🧐

<明太子玉子燒> $88

<板燒牛舌> $108
板燒牛舌
香芒軟殼蟹卷
2020-12-02 701 瀏覽
生日飯家人為我選了這裡慶祝, 這裡鋪天蓋地的是日式居酒屋的風格. 預約時說差點沒座, 去到至吃完都是空空如也, 有三枱客吧.有服務員為你專誠講解餐牌, 及作出推介, 什麼活鲜!原條魚刺身! 新鮮直達!又有日本酒, 非常適合醉心於日本文化及有消費力的食家!由於我們有小朋友, 點的都是大眾化食物如雞腎串燒, 三文魚壽司, 蘿蔔煮牛利.... 味道可以, 但介格不菲. 家人盛讚的, 我卻覺得一般. 一個冷(淨)烏冬要$60-70, 小朋友吃完也未見飽, 八時未夠已離場了. 在外再吃一轉吧!

2020-10-16
慶祝紀念
生日
機緣巧合下,響Openrice搵到六本木呢間日式居酒屋,果然真係好正,未食完餐飯,我同朋友已諗定要再去encore再encore,食物超正,環境好,最緊要係氣氛超好!先講食物,無得彈.......我地2人叫左.....蜜柑鯛刺身 , 拖羅軍艦,帶子壽司🍣赤貝壽司🍣油甘魚壽司🍣大根煮牛舌,秘製牛骨肉,明太子雞翼🍣刺身同壽司要選當晚食過既刺身同壽司,要選NO.1既,真係唔可以可提赤貝🍣,厚,鮮,甜,大件...........我同朋友吃完,臨last order忍唔住再叫多客,實在太好吃了...而其他都係正既,但赤貝真係正爆,推爆佢大根煮牛舌大根同牛舌都好淋,好入味......又係推介之選秘製牛骨肉好彩未出發前,就同朋友狂睇openrice內既食評同餐牌,見到好多人都有講牛骨肉正,嘩!!牛骨肉放上枱後,職員再用火槍打火燒一燒~~~~~牛牛好淋,旁邊配左少少鹽,唔夠味可以自己點,但我地就覺得本身已經醃得好好,即使唔加鹽,亦已經好好味....明太子雞翼個人認為,因為以上既食物太好吃了,所以呢個明太子雞翼變相失色左....🍴🥢🍽️Encore之選~~~ 🍴🥢🍽️臨Last Order都要再encore

先講食物,無得彈.......
我地2人叫左.....
蜜柑鯛刺身 , 拖羅軍艦,帶子壽司🍣
赤貝壽司🍣
油甘魚壽司🍣
大根煮牛舌,秘製牛骨肉,明太子雞翼

🍣刺身壽司
要選當晚食過既刺身壽司,要選NO.1既,真係唔可以可提赤貝🍣
,推爆佢

大根煮牛舌
大根同牛舌都好淋,好入味......又係推介之選

明太子雞翼

🍴🥢🍽️Encore之選~~~ 🍴🥢🍽️
臨Last Order都要再encore赤貝🍣一次
,若果肚皮容許既,🐗秘製牛骨肉我都好想再叫多一round...

:** 食物超正外,不得不提,環境同氣氛都好好!老闆會拎住支酒去每張枱度請飲酒soical下,夜少少仲會拎返咪出黎唱歌,全場HIGH爆........

老闆真係一D都唔孤寒,真係不停枱枱斟,枱枱傾....

除左食物好吃外,仲有老闆與客人既交流,香港地....老實一般都係食完就想你嘭嘭聲走,唔好阻住我做下枱生意!你想同老闆有交流咩,比意見咩....SORRY,.....老闆唔響度!!

而六本木做到成功既地方,我覺得係...老闆Vincent佢會同客人有交流,甚至將每枱之間既客人拉近,一齊JAM歌....一齊飲!!炒熱氣氛!!
蜜柑鯛刺身
拖羅軍艦,帶子壽司🍣,赤貝壽司🍣,油甘魚壽司🍣
明太子雞翼
題外話/補充資料: 有Feel居酒屋,好幸運同朋友黎左六本木吃,仲係生日飯.....好彩冇揀錯!
2020-11-18
慶祝紀念