2011-06-18 23 瀏覽
團購買左coupon, $12當$25用, 適逢下午茶, 所以叫左個下午茶餐‧奶酥豬仔包幾香, 好夠奶酥味, 個包幾香脆‧珍珠奶茶普通, 不過我叫左少d甜, 出到黎都唔會太淡, d珍珠咬感唔錯今次試完印象唔錯, 下次會試下台式甜品
奶酥脆豬包幾好味, 奶酥味濃, 包夠脆
‧奶酥豬仔包幾香, 好夠奶酥味, 個包幾香脆
今次試完印象唔錯, 下次會試下台式甜品
奶酥脆豬包幾好味, 奶酥味濃, 包夠脆
  • 奶酥豬仔包
2011-06-12 23 瀏覽
團購瘋系列 -- 飲完靚湯,食埋德國鹹豬手,兩口子的第三站目的地,當然是甜品店啦。這間位於灣仔的〈冰‧讚〉,據說其台式甜品,連蔡瀾都讚「正宗」,而早前見有團購網站發售此店的 coupon, 只需 $12 便可買入價值 $25 的現金券,於是又買了兩張。本來受塑化劑事件影響,對台式食品確實有點介心,不過筆者向來抱著既來之,則安之的心態,而且饞嘴的我,只要一想到有好嘢食,就已把甚麼添加劑都拋諸腦後了。聽講話這店的老板娘是台灣高雄人,以前曾開設台式甜品店,眼見香港很多甜品店皆標榜出售台式食品,但都不夠正宗,故希望做出地道風味的甜品。這間「冰‧讚」座落於譚臣道小街內,門面一點也不起眼,若非看見那火紅的招牌,還差點過門而不入呢。由於我倆到達時已是下午茶時間,店內除女店主外,連一個食客也沒有。坐下後先看看店子裝潢,原來內裡只有約二十多個座位,而且佈置得甚為簡單,看來是主要做街坊生意的。牆上貼滿了不同報紙雜誌介紹的剪報及和店主與名人的合照,而最搶眼的當然是蔡瀾以箱頭筆的題字及簽名喇!其實筆者對台式甜品認識不深,不過往年城中大熱的台式棉花冰,倒是吃過幾次。番閱餐牌,原來這裡沒有賣棉花冰,反而主
冰‧讚
店子裝潢普通,而且內裡佈置亦頗簡單
蔡瀾以箱頭筆的題字及簽名
牆上貼滿了店主與名人的合照
牆上貼有報紙雜誌介紹的剪報
餐牌
餐牌
其實筆者對台式甜品認識不深,不過往年城中大熱的台式棉花冰,倒是吃過幾次。番閱餐牌,原來這裡沒有賣棉花冰,反而主打一系列的刨冰、仙草、豆花、八寶湯圓等,全部都是香港較少見的台灣甜食。由於這天天氣相當炎熱,兩口子本來都打算以刨冰降温,所以就點了蜂蜜愛玉冰和紅豆牛奶冰各一款,但豈料愛玉食材竟然無來貨,經和老公研究後,決定來個一冷一熱,以八寶湯圓取待那愛玉冰。

由於甜品製作需時,等候其間,和店主攀談了幾句,順道問問甚麼是愛玉和仙草。據店主說,原來愛玉是一種生在樹上的果實,要以人手挖出種子,再浸在水中搓至起膠,經冷藏後造成大菜糕模樣才能製作成冰。至於仙草則是港人俗稱的涼粉,但其甘味較為獨特。
紅豆牛奶冰
味道不太甜膩
至於我倆點的紅豆牛奶冰 ($28),以軟腍的紅豆淋上煉奶和碎冰製作,底層的冰粒,刨得頗為輕巧細碎。至於刨冰面層,放滿大大粒的有機紅豆,紅豆顆粒飽滿完整,入口綿化,伴和著香甜的煉奶同吃,味道亦不覺太甜太膩,而且紅豆粒又鬆又綿,與刨冰的脆口形成了強烈對比,口感真的不錯。
八寶湯圓
各式丸子吃來煙韌軟糯,甚有咬口
另熱辣辣的八寶湯圓 ($30),湯底以台灣黑糖和老薑煮成,味道有點似番薯糖水,不過辣度更為強烈。至於八寶就包括芋圓、湯圓、地瓜圓、花生等,口感有點似八寶粥,各式丸子吃來煙韌軟糯,甚有咬口,真係夠曬真材實料,配埋甜湯同吃,味道不單香甜中帶有辣勁,而且仲非常暖身,幸好店內冷氣開得夠凍,才不至吃得二人汗流浹背。

有機會的話,下次會來試試這兒較特色的烏梅冰和愛玉冰,而今次用埋團購優惠券,結賬只需補回 $8,真抵食。

2011-06-08
冰‧讚
2011-05-29 4 瀏覽
由於買左團購COUPON $12 可以買到$25 又睇MAGAZINE 好似好吸引, 一次買左2張!周圍都食唔番,台北9份的芋圓 and 蕃薯圓見有個3合一的牛奶冰,一家要try la芋圓-好散蕃薯圓-好"lum"QQ湯丸-係最正常,真係好Q!仲有一D係綠色的!WA 好硬!好似膠o甘!牛奶冰-好似屋企炮果D!差!可以睇相!唔知D MANGO 牛奶冰同士多啤梨果D 會唔會好味D!如果係$12 係可以一試,不過原價係$28 的,我地仲補左$3 !不過仲有一張coupon 未用都要再食多次!早知買一張la!
由於買左團購COUPON

$12 可以買到$25

又睇MAGAZINE 好似好吸引, 一次買左2張!

周圍都食唔番,台北9份的芋圓 and 蕃薯圓

見有個3合一的牛奶冰,一家要try la

芋圓-好散

蕃薯圓-好"lum"

QQ湯丸-係最正常,真係好Q!

仲有一D係綠色的!WA 好硬!好似膠o甘!

牛奶冰-好似屋企炮果D!差!

可以睇相!
唔知D MANGO 牛奶冰同士多啤梨果D 會唔會好味D!

2011-05-28
前幾天跟學生聚舊,吃完打邊爐,太飽,不知道去哪裡繼續吹水.走走下,來到冰讚.坦白講,看到裡面沒有人,都有小小擔心.但是我們一大班人,其他的店要等很久位子,那麼好像注定我們來試試它.1. 他們的冰的分量,真的大得很誇張.差不多是外面的兩倍.我們剛吃完火窩,有些女的最後也是吃不完(但是又捨不得不吃喔)2. 我每次去台灣,一定到鼎泰豐後面那個店吃冰,我吃過他們的冰後,我還以為是那間店的分店.(最近沒有去台灣,記不起了它的名字).覺得他們的風格跟台灣的沒有不同.(最後,才知道老闆是台灣人).我自己跟朋友分了一個芒果冰,再分了另外一個女孩的西瓜冰.3. 我本身是一個咖啡精,當然不可以錯過她們的咖啡.可能是我比較喜歡黑咖啡,它們的咖啡我覺得只是還可以.總結來說,這裡因為位置緣故,可以讓我們這些想靜靜地談天的人們提供了一個價廉物美的地方.
前幾天跟學生聚舊,吃完打邊爐,太飽,不知道去哪裡繼續吹水.

2011-05-02
Amongst all the Chinese cafes on Thompson Road, this dessert shop stood out being bright orange.However during lunchtimes there are crowds of people at the restaurants beside it, so if you are at the entrance of Thompson road, it is probably blocked out of view.During lunch hours, I doubt people would stop by for dessert unless they serve lunch sets.Anyway I liked the decoration and the chain of brightly coloured balls on the ceiling.Not sure how authentic it claims to be, but it did have intere

Not sure how authentic it claims to be, but it did have interesting items such as Honey Aiyu Jelly and Dessert with eight treasures.
The menu was good because it had English.

I got the Honey Aiyu jelly dessert because usually you just find it as a side on snowflake ice and in drinks.
It was a big bowl of Honey Aiyu Jelly in sweet liquid, about 60% jelly and 40% liquid, without the liquid it would be tasteless, same as how grass jelly is served.
The liquid tasted like prune juice, it was slightly sour and refreshing, then it tasted like lemon, although it was meant to be honey. Overall, the aiyu jelly was refreshing and the honey wasn’t too sweet.
As for the grass jelly with sweet dumplings, the liquid for the grass jelly was too sweet, and the dumplings were a bit too floury. The grass jelly was in big chunks.
When I ordered the grass jelly, the owner said there are no strawberries as featured in the product picture.
I really appreciated the honestly rather than complaining there were no strawberries.
Hence that explains my title [An honest owner that deserves an "icy praise 冰讚" IN A GOOD WAY!!!!]
Next time I should try their savoury snacks, especially the fried tofu skin and octopus strips.
2011-01-28 3 瀏覽
自從我上年 4 月去完台灣之後, 一直念念不忘台灣小食~特別係芋圓這一類我至愛的口感很 Q 的食物~我睇生果日報, 知道香港終於有一間有得食芋圓既舖頭,就專登約左個 fd 去食喇~入到去, 一個客都無.... (當時係 around 8:xxpm 左右)不過唔緊要啦, 比我地靜靜地食下野仲好~睇左 menu, 發現多數係凍食, 熱食只有好少選擇~而我今次黎呢度既目的, 就係為左芋圓 + 蕃薯圓,所以, 我當然揀有呢兩樣既食品啦~ (呢類既甜品只有熱食)我叫左燒仙草 + 芋圓 + 蕃薯圓 + 椰果 + .... 等等幾樣配料~而我個 fd 就叫左八寶湯~等候時間都真係幾長.... 大約 15mins 左右~以一間甜品舖黎講, 真係太長了!好喇, 終於有得食喇~燒仙草好似糖水咁, 好稀~( 同我之前食過既..... 有明顯分別 )( 我都係第一次食燒仙草會係糖水咁既狀態 = = )而比我任揀既幾樣配料, 每樣都只得幾粒....... (小得可憐 = = )之後, 食食下, 好似糖水狀既燒仙草慢慢開始凝固~我都係第一次食芋圓 + 蕃薯圓食熱食,之前去台灣, 次次都配冰一齊食~今次熱食, 口感
自從我上年 4 月去完台灣之後, 一直念念不忘台灣小食~
特別係芋圓這一類我至愛的口感很 Q 的食物~
我睇生果日報, 知道香港終於有一間有得食芋圓既舖頭,
就專登約左個 fd 去食喇~

不過唔緊要啦, 比我地靜靜地食下野仲好~

睇左 menu, 發現多數係凍食, 熱食只有好少選擇~
而我今次黎呢度既目的, 就係為左芋圓 + 蕃薯圓,
所以, 我當然揀有呢兩樣既食品啦~ (呢類既甜品只有熱食)

而我個 fd 就叫左八寶湯~

等候時間都真係幾長.... 大約 15mins 左右~
以一間甜品舖黎講, 真係太長了!

好喇, 終於有得食喇~
燒仙草好似糖水咁, 好稀~
( 同我之前食過既..... 有明顯分別 )
( 我都係第一次食燒仙草會係糖水咁既狀態 = = )
之後, 食食下, 好似糖水狀既燒仙草慢慢開始凝固~

我都係第一次食芋圓 + 蕃薯圓食熱食,
之前去台灣, 次次都配冰一齊食~
今次熱食, 口感自己會淋 D
但幸好, 仍 Q~
( 但我個人鐘意凍食多 D, 因為超 Q )

至於我個 fd 既八寶湯, 佢話 no comment~

希望:
1. 上菜時間快 D
2. 配料比多 D
3. 可以有多 D 選擇 ( 芋圓 + 蕃薯圓 有得凍食 )
宵夜
2011-01-17 3 瀏覽
琴日睇到生果報介紹, 見又近近地屋企, 一心打算去回味台灣仙草+芋圓的滋味, 可惜事與願違......1) 店內客人不多, 唔駛等位有得食, 我地都好快ORDER左~ 不過等食物出等左有十幾分鐘, 以糖水店講, 實在等得太久!!! 未食已經扣左分!2) 點燒仙草先店員講話新張期間, 所有配料都會有, 所以滿心歡喜以為乜都有得食~ 點知原來係假O既?! 同MENU上的配料比, 起碼無左椰果蘆筍等, 而且少得可憐!!!! 男朋友叫我算數... 唔係我出聲架喇~3) 重點仙草應該係似涼粉質地, 唔知係碗野熱得滯定點, 係水”哼哼”, 店員姐姐仲解釋食食下會”杰”D, 到我食完都無囉~ 總結: 一碗仙草要$26, 唔係平野, 咁O既質素, 地理位置又唔顯眼, 好難做得住! 我寫食評係好希望店舖會有改善, 如果唔係做幾多宣傳都無用架!食物質素高先可以留住客人個胃!加油!
見到係咁多配料, 個底真係無乜!

2011-01-16
2011-01-16 16 瀏覽
我是台灣人, 兩年前跟太太一齊來到香港工作一直很懷念台灣的小吃, 香港其實開了很多, 所以我們也到處去試但大多數都蠻失望. 雖然是一樣的食材, 但是味道就是不一樣...昨天試了這一家, 讓我真的很想寫出來跟大家分享我和太太試了愛玉冰, 八寶湯圓和燒仙草~ 全部都足料又大碗~ 很感動, 它的八寶湯圓加了薑母, 有很濃很濃的薑味, 裡面有很多料: 紅豆, 綠豆, 蜜豆, 芋頭, 紅薯, 芋圓, 小湯圓...豆子都煮得很綿, 跟台灣的一樣 芋圓也很好吃愛玉冰不是很甜, 愛玉本來就是沒味道的, 我們台灣都是用檸檬汁伴著吃的, 清清淡淡的很好, 還有一點愛玉籽在上面, 看上去很新鮮燒仙草也非常正宗, 這個我和太太試了真的很多家, 我們也是看前面點的都很不錯才點來試試的, 其實已經很撐了.一吃下去就知道不是用奶精跟糖水混合出來的東東... 也沒有奇怪的配料..就是一碗跟台灣一樣的燒仙草!!舖子裡沒人,跟老闆娘聊了幾句. 果然真的是土生土長的台灣人真的只有在台灣生活過的人才知道這些東西應該是甚麼味道的...很欣賞她的堅持, 我想有的東西真的未必適合香港人的口味.唯一不好的是位置蠻難找的推薦給跟我一樣
我是台灣人, 兩年前跟太太一齊來到香港工作

昨天試了這一家, 讓我真的很想寫出來跟大家分享

豆子都煮得很綿, 跟台灣的一樣
芋圓也很好吃

就是一碗跟台灣一樣的燒仙草!!

舖子裡沒人,跟老闆娘聊了幾句. 果然真的是土生土長的台灣人
很欣賞她的堅持, 我想有的東西真的未必適合香港人的口味.

唯一不好的是位置蠻難找的

推薦給跟我一樣在香港生活的台灣人或是喜歡台灣的朋友們~

2011-01-14
$35 (其他)
  • 八寶湯圓
  • 燒仙草
  • 愛玉冰
2011-01-11 26 瀏覽
今日天氣咁凍,灣仔果頭又唔多糖水舖琴日見到冰讚既食評好似ok, 今日就去左試喇不過唔好意思冇影到相果然, 八寶湯圓真係做得鎮店之寶禾個湯底係薑湯,比平時的薑湯濃味,熱熱的好溫暖湯料有芋圓, 珍珠, 蕃薯, 紅綠豆,意米...好多料又好大碗,真係好好食架份量大約係平時出面d糖水既一倍半雖然賣$28, 但係間唔中食都唔錯呀冬日既一大推介
今日天氣咁凍,
灣仔果頭又唔多糖水
琴日見到冰讚既食評好似ok, 今日就去左試喇
不過唔好意思冇影到相

果然, 八寶湯圓真係做得鎮店之寶禾
個湯底係薑湯,比平時的薑湯濃味,
熱熱的好溫暖

湯料有芋圓, 珍珠, 蕃薯, 紅綠豆,意米...
好多料又好大碗,真係好好食架

份量大約係平時出面d糖水既一倍半

雖然賣$28, 但係間唔中食都唔錯呀
冬日既一大推介
2011-01-11
  • 八寶湯圓
2011-01-08 2 瀏覽
咁凍食冰都係第一次。嗰日夜晚得八、九度……我地一行十幾個人係華南食完面唔夠喉就黎左呢度試新野。開頭都唔知點咩好,老板猛話點八寶湯丸咁人地唔食豆豆(湯丸入面有好多種不同豆;紅豆、綠豆、黃豆…)所以我就點"菠蘿棉花冰"但竟然無……老板就推介我食"芒果棉花冰"又真係好好味!芒果好鮮甜~D冰真係好棉~食落口感一流。值得推介~下次會再黎幫襯!期待佢遲D有飯食~~呢間係台灣正宗人炮製嘅野食一定有返咁上下~☆期待☆待續………
咁凍食冰都係第一次。

嗰日夜晚得八、九度……

我地一行十幾個人係華南食完面唔夠喉就黎左呢度試新野。

又真係好好味!

芒果好鮮甜~D冰真係好棉~食落口感一流。

值得推介~下次會再黎幫襯!

待續………
芒果棉花冰
2011-01-06
$40 (宵夜)
芒果棉花冰
吃過飯後想吃甜點,經過這裏見沒人便想試下我叫了芋頭冰,老公叫了番薯糖水芋頭冰的芋頭不好吃,冰就不過不失,但也吃不完反而番薯糖水卻很有特色:1.糖水用了薑母,異常辣,老公喝不到,但我卻喝盡,因我喜歡薑2.有芋圓,喜歡芋圓的人一定要去,但我卻不太喜歡3.番薯不多總括而言,如你喜歡極辣的番薯糖水及芋圓,必須一試
吃過飯後想吃甜點,經過這裏見沒人便想試下
我叫了芋頭冰,老公叫了番薯糖水
芋頭冰的芋頭不好吃,冰就不過不失,但也吃不完
反而番薯糖水卻很有特色:
2.有芋圓,喜歡芋圓的人一定要去,但我卻不太喜歡
3.番薯不多

總括而言,如你喜歡極辣的番薯糖水及芋圓,必須一試
2011-01-07
2011-01-07 9 瀏覽
同朋友喺隔黎食完粉麵想追加啲甜品清清味蕾見冰讚光猛又有位就入去試試坐低睇下餐牌都唔少選擇:刨冰、仙草等等眾人揀緊嘢嘅時候見到仲有台灣特產牛軋糖有人好奇問點賣 老細Frankie好人到即場開包請大家食係一小塊硬硬地嘅糖 有好多唔同嘅味:朱古力、綠茶 、特別推介夏威夷口味(唔好去到就話想試食令老板難做啦 )言歸正轉: 我點左佢地鎮店之寶(之一) 烏梅子刨冰好大份 (約有湯碗咁闊)大大粒嘅烏梅子比你慢慢啜慢慢㗳酸酸地配合冰涼嘅刨冰夏天都啱食其他人點左啲水果牛奶冰、仙草、八寶湯丸等很香甜 水果好新鮮個人覺得香港黎講都拍得住台北冰館嘅水準原來幕後在廚房默默整嘢食嘅都是台灣人 怪不得食落有台灣風味加埋播住啲華語流行音樂就加晒分推薦!
同朋友喺隔黎食完粉麵想追加啲甜品清清味蕾
見冰讚光猛又有位就入去試試

坐低睇下餐牌都唔少選擇:刨冰、仙草等等
眾人揀緊嘢嘅時候見到仲有台灣特產牛軋糖
有人好奇問點賣 老細Frankie好人到即場開包請大家食
(唔好去到就話想試食令老板難做啦

言歸正轉: 我點左佢地鎮店之寶(之一) 烏梅子刨冰
好大份 (約有湯碗咁闊)
大大粒嘅烏梅子比你慢慢啜慢慢㗳
酸酸地配合冰涼嘅刨冰夏天都啱食

其他人點左啲水果牛奶冰、仙草、八寶湯丸等
很香甜 水果好新鮮

個人覺得香港黎講都拍得住台北冰館嘅水準
原來幕後在廚房默默整嘢食嘅都是台灣人 怪不得食落有台灣風味

加埋播住啲華語流行音樂就加晒分

推薦!
門口
2011-01-06
$30 (宵夜)
門口
  • 烏梅子刨冰
2010-12-31 24 瀏覽
今日阿媽放假, 終於可以一家人試下樓下新開間糖水舖la~~ 間鋪標謗係賣台式甜品的~~ 我地成家都勁中意去台灣旅行~~ 岩曬我地~~ 三點鐘去到, 舖頭無mud人唔使等位~~ ^^我叫左個下午茶set~~ $25 , 算ok la唔太貴有一杯珍珠奶茶+厚片多士阿爸就要左豬仔包+ 紅豆牛奶冰阿媽就叫左燒仙草~~ 我地去台灣次次都食ga~ 古唔到香港都有~~ >w<走之前同個老闆娘傾計, 原來佢真係台灣人黎ga~~ d野真係超正宗, d芋圓真係用芋頭同番薯去猜ga!!! 好開心ar~~ 樓下竟然開左間咁正既台灣糖水~~ 我一定會成日去, 試曬佢d野!!
今日阿媽放假, 終於可以一家人試下樓下新開間糖水舖la~~
間鋪標謗係賣台式甜品的~~
我地成家都勁中意去台灣旅行~~ 岩曬我地~~

三點鐘去到, 舖頭無mud人唔使等位~~ ^^
我叫左個下午茶set~~ $25 , 算ok la唔太貴
有一杯珍珠奶茶+厚片多士
阿爸就要左豬仔包+ 紅豆牛奶冰

下午茶set~~ 個厚片土司好正, d醬係滲曬入多士度ga~~ 杯珍珠奶茶好大杯~ 好好味 >w<

好鬆軟既豬仔包~~

超大碗既紅豆牛奶冰, 勁足料

阿媽叫既燒仙草~ 入面真係有好多料, 包括我最中意既芋圓~~ > <

走之前同個老闆娘傾計, 原來佢真係台灣人黎ga~~
d野真係超正宗, d芋圓真係用芋頭同番薯去猜ga!!!
好開心ar~~ 樓下竟然開左間咁正既台灣糖水~~
我一定會成日去, 試曬佢d野!!
2010-12-30
好鬆軟既豬仔包~~
超大碗既紅豆牛奶冰, 勁足料
  • 厚片多士(奶酥味)
  • 燒仙草
  • 紅豆牛奶冰