2024-03-17 157 瀏覽
本身唔係住青衣區。疫情前曾經嚟過一次佢個西炒飯炒得好好味。尋日再嚟試埋個豉椒牛肉炒河麵,冇令我失望。 個麵底炸到半脆燶燶哋,個汁同牛肉都好味。賣相亦很好,單點$57我認為可以接受。另外值得一提,就係茶餐廳嚟講佢真係算乾淨企理,而且服務態度非常好,希望大家多啲支持小店👍
豉椒牛肉炒麵
豉椒牛肉炒麵
2023-05-04 475 瀏覽
【葵青區】【凱悅茶餐廳】最近先睇我嘅讀者可能唔知,其實我都幾想食多幾次先寫一篇用餐體驗嘅,之前都卡住過喺呢個位,最後都係說服到自己食一餐就可以寫。喺說服自己嘅過程裡面經歷咗好多嘢,希望新嘅讀者體諒同理解。提到呢間餐廳又有故仔講,話說佢喺行政劃分上係屬於葵青區,咁大家都知葵同青係分兩邊嘅,有時都驚側重咗一邊會唔知點。之但係,又咁講,其實葵青區本身我都已經唔多講,實際操作上都唔會有咩大分別喎,哈哈。咁兩邊嚟講,我都各自會有理由前往嘅,不過葵嗰邊嘅理由就少咗,反而青嗰邊嚟講,因為我睇中銀人壽香港超級聯賽(按:簡稱中超聯)嘅賽事會去青衣運動場,所以反而就有機會去青衣嗰邊食嘢喎,都係一個契機嚟。我喺沙田出發,去青衣運動場就梗係搭 49X,落車行過去啱啱好啦。青衣碼頭一出就見到呢間凱悅茶餐廳,佢就喺海悅花園嗰度,位置上都相當就腳。而且我又咁啱都係要行嗰個方向,好啦,今次難得有時間就試吓你啦。入到去都真係好有街坊茶記 feel,有幾分溫情咁。我叫咗個「粉麵餐」,個配搭係好似常餐咁,不過個主菜係可以揀兩個餸。我揀咗「沙嗲牛肉」同「回鍋肉」,配「米粉」,幾有屋企 feel,普普通通,但係情懷滿滿。配菜嘅

配菜嘅小食我揀咗「腸仔奄列」,因為火腿以外嘅奄烈都比較少出現,味道都算唔錯。加埋杯「凍檸茶」走甜,夾埋 $47 都冇咩好講,睇吓你要求啲乜,求求其其快快手又一餐的話,呢度係幫到手嘅,唔可能要求太高。。。

(地址:青衣海悅花園商場地下3號舖)

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #hkfood #food #instafood #yummy #foodlover #delicious #1ambackup #1am0579 #globaleats #tastyfood #lunch #dinner #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am葵青區 #青衣 #凱悅茶餐廳 #凱悅 #茶餐廳 #茶記 #下午茶 #粉麵餐 #回鍋肉 #腸仔奄列
2019-05-22 1644 瀏覽
係青衣運動場做完運動,青衣城已經無乜選擇,好彩附近仲有呢間小店。已經係飯堂,差唔多每次黎青衣做完運動都係食佢。之前食過雞係正既,但係今次碟雞好似縮左水咁🤔啲雞無之前咁滑,有少少失望。蒸魚呀😍第一次拎出黎發覺唔夠熟,要拎入去番蒸。本身諗住今次條魚無啦😢估唔到仲係咁嫩滑😲呢個枝竹蘿白牛腩煲,好一般,偏鹹,蘿白切得太細舊,牛腩偏un,枝竹太少😢唔想太多肉,嗌番個冬菇豆腐扒時蔬,啲菜心夠鮮甜😋
已經係飯堂,差唔多每次黎青衣做完運動都係食佢。
薑蓉貴妃雞拼油菜
豉汁蒸盲鰽
枝竹蘿白牛腩煲
冬菇豆腐扒時蔬
唔想太多肉,嗌番個冬菇豆腐扒時蔬,啲菜心夠鮮甜😋
薑蓉貴妃雞拼油菜
豉汁蒸盲鰽
冬菇豆腐扒時蔬
2019-01-09 797 瀏覽
雖然係想減肥,但係教練話做完運動唔食番啲野補充下,反而仲傷身😱即刻仆倒去搵野食。夜麻麻,太興又last order左,好彩凱悦仲開緊👍🏻望住餐牌,食個晚餐又食唔晒,嗌最愛既雞脾又有罪惡感,好彩有全日供應既三文治餐🤗(碗湯係對面位哥哥既,我個餐配熱檸茶,無影到🙈)三文治唔係咩山珍海味,但係冷天有熱野落肚係爽既,又唔怕太飽,仲要係餐,更有齊晒所需要既碳水化合物,蛋白質同維他命C,夠抵食又夠營養啦掛😛P.s. 見到唔少顧客都同老闆老闆娘有傾有講,睇黎都係街坊小店,要多多支持下💪🏻

夜麻麻,太興又last order左,好彩凱悦仲開緊👍🏻

腿蛋治烘底
(碗湯係對面位哥哥既,我個餐配熱檸茶,無影到🙈)

2017-08-12 1185 瀏覽
以往,想不到吃什麼東西的時候,總會想起叫凱悅茶餐廳的外賣。但是近年來,餐廳不停加價,也令我們減少了叫外賣的次數。附近開了譚仔,更加令到其生意淡薄,但是不時經過,也見到內裏仍然有熟客。有天,人們上來玩耍,沒有時間去買東西吃,只好叫外賣。海悅的辣椒醬非常之辣,點少少也覺得喉嚨痛。廈門炒米,雖然份量較多,比起公仔麵多,但是沒有酸瓜、或者五柳條,那廈門炒米,就沒有了神緒。只見到叉燒、火腿、蝦粒,沒有酸瓜、五柳。加個飲品, 30多元,是凱悅茶餐廳價錢比較合理的項目。

有天,人們上來玩耍,沒有時間去買東西吃,只好叫外賣。

海悅的
辣椒醬非常之辣,點少少也覺得喉嚨痛。
廈門炒米,雖然份量較多,比起公仔麵多,但是沒有
酸瓜、或者五柳條
,那廈門炒米,就沒有了神緒
。只見到叉燒、火腿、蝦粒,沒有酸瓜、五柳。

加個飲品, 30多元,是凱悅茶餐廳價錢比較合理的項目。
30 分鐘 (外賣送餐)
下午茶
2017-05-08 893 瀏覽
平時去開太興的,今日去到冇位又唔想等,所以咪行過黎呢間食下午茶,其實以前都黎過覺得一般般,今次隔咁耐冇黎希望出品有改善啦!最後揀咗干炒牛河凍O茶,等咗10分鐘左右就送到,睇相可能大家覺得賣相都唔錯丫,但可能係燈光問題,實物其實淡色好多的唔夠鑊氣,味道及感覺就好似喺屋企自己炒差不多,唔可以話係難食,但絕對未達到茶記應有水準囉!不過結合埋價錢,其實也可接受的至於杯凍O茶就稍稍濃味咗DD,可能茶葉唔太靚有少少苦味,總結和以前差不多,好過冇,多一個選擇也可!

不過結合埋價錢,其實也可接受的

至於杯凍O茶就稍稍濃味咗DD,可能茶葉唔太靚有少少苦味
,總結和以前差不多,好過冇,多一個選擇也可!
2017-05-04
2015-06-14 1115 瀏覽
今天的午餐沒有吃過,但卻又不甚肚餓,於是只想到簡簡單單的在茶記吃個粉麵便算,亦毋須要每餐那麼的奢侈吧。話雖凱悅茶餐廳在青衣的一個屋苑內,但是只要夠街坊,隨隨便便的就可以了。火腿奄列只需把火腿和雞蛋一起煎,再把雞蛋蓋著火腿便行。老實說蛋不是像在市區中的名店般的滑,只有平實沒有花巧的煎蛋,夠街坊樣子便可了。沙爹牛肉腸仔通粉是一如既往的茶記沙爹醬放在牛肉上,加一條腸仔就是這樣。沙爹醬是微甜的,牛肉是軟軟的,香腸萬世不變的味道,稍為煎過的,外層有點微脆的。通粉嘛,也不會過腍。來一個凍奶茶少甜少冰,已是不是第一次了,感覺上就是茶味多了,糖份少了,冰沒多了,也可以減少溶解後對茶味的影響吧。在茶記吃一個麵餐,為的是簡簡單單,去茶記的,可以麻甩一下,背心短褲踢拖,鬍鬚突晒出來。

2015-05-10
2015-02-11 570 瀏覽
這一間店我已經吃了幾年,間中都去吃下午茶。不過我一向愛吃的准鹽鷄翼薯條的質數每況遇下,薯條炸得還挺好吃的,但鷄翼就愈來愈細隻,只淨下皮包骨… 已經到了忍無可忍的地步
准鹽鷄翼薯條
准鹽雞翼薯條
2015-02-10
2014-11-07 711 瀏覽
工作中午餐,青衣無乜選擇!碼頭泊車方便!茶餐廳格局,光猛乾淨,桌面同餐具都好乾淨!有快餐同午餐選擇!我揀「乾炒叉燒油麵」加熱檸茶,店員勤快,好快上咗熱檸茶,茶底好濃,唔澀,幾好,之後上例湯「蓮藕豬骨湯」,非常例湯味,飲唔出蓮藕或豬味,只係一碗味精湯!值得讚係夠熱,熱到燙咀!等咗一陣,同事嘅飯都到了,食到一半了!但我個油麵都未到,忍唔住問了店員一句,佢即刻同我去廚房睇下,應該只有一個廚師炒嘢,所以排長龍,好在我個麵都炒緊,好快上枱,上枱已經覺得賣相好靚,大大塊叉燒半肥瘦(通常茶餐廳叉燒炒麵都係全瘦)厚肉但唔嚡,淋身夠味!即炒鑊氣夠,油麵咬落似意粉,無炒斷,醬汁均勻覆蓋每一條油麵,夠味道,中間夾雜爽脆洋蔥絲同芽菜,!正!(怕肥唔好食,真係好多油)食物唔錯,服務勤快,因為食店好近碼頭公廁,所以我唔知食店有無廁所!無祈望反而有驚喜!
值得讚係夠熱,熱到燙咀!

,大大塊叉燒半肥瘦(通常茶餐廳叉燒炒麵都係全瘦
(怕肥唔好食,真係好多油

無祈望反而有驚喜!
乾炒叉燒油麵
蓮藕豬骨湯
熱檸茶
調味料
2014-11-07
乾炒叉燒油麵
熱檸茶
2014-05-11 639 瀏覽
有時候不想吃那麼豐富的午餐和晚餐,但又不想吃粥和麵,唯有去吃一頓簡簡單單的飯餐。雖然今天是母親節,但是為在下來說,卻又變得很遙遠的節日了。今天到訪的,是住所不遠的凱悅茶餐廳,雖不是第一次來到,但是午餐卻是第一次吧。餐廳環境是清一色的茶記格局,有水吧廚房,卡座和長方餐桌。快餐和午餐,以至下午茶餐全都不點,因為在下想吃一個即炒的碟頭飯,可能就是因為即炒關係,總會覺得比起午餐快餐等來得新鮮熱辣辣,這才是在下想要的東西。例湯是蓮藕湯,內裡只有兩塊蓮藕,其他豆類欠奉,感覺上有欠誠意吧。例湯味道不濃郁,湯身也較淡味,沒有蓮藕煲出來的味道,也沒有蓮藕粉的感覺。時菜肉片飯是在下以往經常點的碟頭飯,雖然最近在茶記少吃,但是間中也會點來一試。有時候在下覺得肉片未醃得入味,故此要點上少許醬油一起吃[戈,今次的肉片也是同一情況,點一些醬油來一起吃,味會會好一點,菜心都幾多,軟腍又夠大棵,幸好菜心不太老,沒有渣。凍奶茶反而沒甚茶味,而且不夠香,奶味也不足,好像沖得不夠,有所欠缺感。這一餐算是普普通通,不是最好的一餐,不過今天在下只是求求其其找吃,醫吓肚便算。

,也沒有蓮藕粉的感覺。
2014-05-11
2013-12-25 278 瀏覽
普天同慶的聖誕節,充滿溫馨浪漫和歡樂的節日。在這歡樂的節日裡,讓在下悠閒地吃一個早餐。在下的早餐就選擇在青衣的茶餐廳吧!凱悅茶餐廳位於鄰近青衣碼頭,樓上便是凱悅花園,屬於一間屋苑的茶餐廳。早上十時多,依然很多住在附近的居民,在這裡吃早餐,所以都幾旺場。茶餐廳的早餐離不開粉麵加麵包和蛋,也有三文治早餐和西式早餐。在下或許已經很久沒有在茶記吃早餐,因此有種親切的感覺。點來一客沙爹牛肉通粉,沙爹味道不濃郁,有著淡淡的沙爹,牛肉不靭,加上沙爹醬,怎樣都會有惹味的口感呢!通粉不腍,軟硬適中。隨之而上的是火腿炒蛋方包,火腿沒有煎過的痕跡,炒蛋是一般茶記的炒蛋,沒有蛋汁流出,與火腿夾在方包,就變成腿蛋治。其實味道與大多茶餐廳一樣,不是特別的好味。熱咖啡仍有淡淡的香濃味道,不太濃烈,這一杯咖啡也較普通了一點,是茶餐廳的一般味道。整份早餐,不算很熱,只是有溫暖的感覺,再熱一點的話,就會好一點。

2013-12-25
$26 (早餐)
19-4-2013(五)是日早上,回家探望媽媽前,在 凱悅茶餐廳 先吃個早餐。我點叫了一份麵餐,包括有:五香肉丁蟹柳米線、腸仔奄列及熱檸茶($34)。米線上桌時一片水汪汪似的, 喝口一下湯底,原來只是熱滾水!為甚麼連一點味精也省回?難道這是健康餐? 米線煮得極度冧身,像糊仔;蟹柳煮得欠熟透,還是硬硬的一塊;只有五香肉丁較好,有咬口,惜味道不夠濃郁;那塊腸仔奄列的厚度薄如絲,又是水汪汪,難嚥!你看,坐了半個多小時,全店也只有我一個顧客!沒有甚麼失望,因為青衣真的好少有較佳的餐廳!
19-4-2013(五)

是日早上,回家探望媽媽前,在 凱悅茶餐廳 先吃個早餐。

2013-04-19
$34 (早餐)
2011-02-21 110 瀏覽
好少去茶餐廳食吉列豬扒,因為通常唔會有好結果,唔係乾硬化,就係霉𣺉牌。第一次去呢間食,見到隔離枱叫咗份,即刻轉呔,叫番份試試。先講賣相,外表冇過燶,份量係一個字「勁」:塊扒有塊面咁大不特止,仲要有兩塊,跟嘅沙律有足一個飯碗滿。真係抵食。食落外脆內軟有豬味,雖未及啲要排個幾鐘嘅日本豬扒舖,但茶餐廳有咁嘅質素算係交足貨有凸。
2011-02-20
2011-02-13 135 瀏覽
2011年2月12日 青衣 ( 凱悅茶餐廳 - 1) ( 首評:274)天陰陰的早上,前往青衣逛山,青衣山頭,確實是觀賞汀九橋及青馬橋的理想地。行山過後,來到這所餐廳,嘆個早餐。揀選了自己喜愛的沙嗲牛肉麵,牛肉微腍,沙嗲汁濃郁,淥得合時的麵,不腍不硬...都幾好味。另有油包、火腿及炒蛋,包有點硬,而蛋就有點老,火腿就好味。飲品為熱柯華田,飲落對味,略嫌未夠濃郁。餐廳地方不大,都算幾多客人,今天...亦要搭檯...啊...。

行山過後,來到這所餐廳,嘆個早餐。
另有油包、火腿及炒蛋,包有點硬,而蛋就有點老,火腿就好味。
飲品為熱柯華田,飲落對味,略嫌未夠濃郁。
門面
早餐
埋單了
2011-02-12
$23 (早餐)
門面
埋單了