2024-08-16 1327 瀏覽
人均消費:$100推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️嗰日同朋友喺葵芳睇完戲 搵緊有啲咩好食🤔 咁啱見到呢間賣叻沙嘅舖頭好出名 而且唔係成日開 所以我哋就專登過去try try佢🤤原本menu上有面有豬軟骨喇沙摻摻🐷同雞扒喇沙摻摻🐔可以揀,不過可能賣晒豬軟骨,所以我地都只係試左雞扒喇沙摻摻😭1)雞扒喇沙摻摻🍗 $78雞扒煎得好香脆,雞皮焦焦地。雞肉冇因為煎到咁而好鞋,反而仲好嫩滑同有肉汁😋。食得出有醃過,唔會淡到冇味。麵裏面仲有啲芽菜同半隻糖心蛋🥚,俾你配住嚟食解返個膩個喇沙湯底好香濃,會平時食嘅再濃郁少少。而個麵煮得都好透同會掛汁既,非常jeng! 😎總括而言,我覺得佢哋嘅喇沙幾好食👍🏻,但係冇試到豬軟骨就有啲可惜😔,可能下次同朋友或者自己嚟會試吓!*記住留意返佢哋IG,每日嘅營業時間都有唔同#foodiehk #foodie #隱世 #初心食堂 #葵芳 #葵芳美食 #小店 #香港 #香港美食 #boyyfoodie

人均消費:$100
推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

1)雞扒喇沙摻摻🍗 $78

*記住留意返佢哋IG,每日嘅營業時間都有唔同

2024-07-06
60 分鐘 (堂食)
  • 雞扒喇沙摻摻
2024-05-07 2210 瀏覽
今晚朋友肚餓,十點找我到初心食堂宵夜。只是估唔到今時今日,仲有舖仲開到咁夜煮宵夜。我朋友拿主意幫我點了一客雞扒叻沙。燒雞扒大大塊卡住在碗邊,配上豆腐卜及金黃色的叻沙湯麵。湯麵原來是兩溝:米粉和米線,再夾雜芽菜。雖然只是一碗宵夜,但份量是足夠的。雞扒燒得好好,肉質嫩滑,湯不算太鹹。另外,點了個叉燒小食,都有5塊,燒得也很不錯!這個突如其來的宵夜確實是不錯!
今晚朋友肚餓,十點找我到初心食堂宵夜。
只是估唔到今時今日,仲有舖仲開到咁夜煮宵夜。

我朋友拿主意幫我點了一客雞扒叻沙。

燒雞扒大大塊卡住在碗邊,配上豆腐卜及金黃色的叻沙湯麵。
湯麵原來是兩溝:米粉和米線,再夾雜芽菜。
雖然只是一碗宵夜,但份量是足夠的。
雞扒燒得好好,肉質嫩滑,湯不算太鹹。

另外,點了個叉燒小食,都有5塊,燒得也很不錯!

這個突如其來的宵夜確實是不錯!
2024-05-06
宵夜
2024-05-06 2283 瀏覽
初心食堂 | 🍜 極濃超正喇沙 | 葵芳美食📍地址:葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下9號舖朋友介紹下去搵食,去到見好一條長長嘅人龍,再上網睇先知原來餐廳係不定時營業。所以做足功課真係好重要😅排左30分鐘左右,第二輪成功入座。小店沒有餐牌,店員會同你講有咩食。我地點左三樣野,一共204蚊。雞扒煎得好香,但肉質都仍然嫩滑多汁。豬軟骨炆得好腍,而且好入味。喇沙湯底超級濃郁,但係唔係太鹹,食完都唔覺好口乾。五花腩煎得好香入味,肥瘦適中,都值得試下。🍜 雞扒喇沙🍜 豬軟骨喇沙🥓 五花腩
初心食堂 | 🍜 極濃超正喇沙 | 葵芳美食

📍地址:葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下9號舖

🍜 雞扒喇沙
🍜 豬軟骨喇沙
🥓 五花腩

30 分鐘 (堂食)
2024-05-03 1964 瀏覽
聽聞有緣先食到😳?!事關「初心食堂」由備料、落單、煮麵、收銀,都係店主獨力負責,仲要不定時開舖,真係想食都未必食到!-當日睇IG知道8PM開門,8點30左右同朋友去到餐廳門口已經排緊隊,舖頭唔算好大,目測似有十幾個位,所以大家都要有耐性哦!-位置的確有少少逼夾,不過為咗食到隱世美食,我可以!難得有機會就一次過試晒店裏名物,我同朋友叫咗兩款配食嘅叻沙摻摻+小食🍜叻沙摻摻🍜 首先講下碗主打「叻沙摻摻」(油麵+米粉)配料有芽菜、洋葱、溏心蛋同豆卜,飲第一啖湯已經飲出極濃郁嘅椰奶香茅味,仲有少少辣,極惹味⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾每一啖都好掛湯,令人食完又想食,連朋友都話可以納入「香港最好味叻沙TOP 3」!💗私心大愛💗溏心蛋世一!🐓配食🐽店內嘅配食都會每次有些少唔同,今次就試晒🐓雞扒 同 🐽豬軟骨!雞扒🐓就咁食已經好惹味,醃得好入味,肉質好香嫩!豬軟骨🐽都好入味,但係就有少少榎,會癡牙,不過都正!🐷焦香五花腩🐷‼️大癲‼️ (( 首先本人都鍾意食五花腩 ))呢個肥瘦好均勻,燒到焦香嘅薄切五花腩係極正!咬落去啖啖油脂香氣,燒到外層有少少焦香脆口,肉嫩多汁,食完再飲啖湯🤤啊啊啊(╯✧∇✧)╯⚠️注意
聽聞有緣先食到😳?!
事關「初心食堂」由備料、落單、煮麵、收銀,
都係店主獨力負責,仲要不定時開舖,
真係想食都未必食到!

當日睇IG知道8PM開門,
8點30左右同朋友去到餐廳門口已經排緊隊,
舖頭唔算好大,目測似有十幾個位,
所以大家都要有耐性哦!

位置的確有少少逼夾,
不過為咗食到隱世美食,我可以!
難得有機會就一次過試晒店裏名物,
我同朋友叫咗兩款配食嘅叻沙摻摻+小食

🍜叻沙摻摻🍜
首先講下碗主打「叻沙摻摻」(油麵+米粉)
配料有芽菜、洋葱、溏心蛋同豆卜,
飲第一啖湯已經飲出極濃郁嘅椰奶香茅味,
仲有少少辣,極惹味⁽⁽٩(๑˃̶͈̀ ᗨ ˂̶͈́)۶⁾⁾
每一啖都好掛湯,令人食完又想食,
連朋友都話可以納入「香港最好味叻沙TOP 3」!
💗私心大愛💗溏心蛋世一!

雞扒叻沙摻摻

🐓配食🐽
店內嘅配食都會每次有些少唔同,
今次就試晒🐓雞扒 同 🐽豬軟骨!
雞扒🐓就咁食已經好惹味,醃得好入味,肉質好香嫩!
豬軟骨🐽都好入味,但係就有少少榎,會癡牙,不過都正!

豬軟骨叻沙摻摻

🐷焦香五花腩🐷
‼️大癲‼️ (( 首先本人都鍾意食五花腩 ))
呢個肥瘦好均勻,燒到焦香嘅薄切五花腩係極正!
咬落去啖啖油脂香氣,燒到外層有少少焦香脆口,
肉嫩多汁,食完再飲啖湯🤤啊啊啊(╯✧∇✧)╯

焦香薄切五花腩

⚠️注意⚠️
❗每日不定時營業❗
想食記得要先留意官方IG更新哦!
2024-04-26
15 分鐘 (堂食)
雞扒叻沙摻摻
豬軟骨叻沙摻摻
焦香薄切五花腩
2024-04-04 1902 瀏覽
初心食堂每日不定時營業,只做晚市堂食,不設外賣食到佢完全係靠運氣🍀佢每日下午都社交平台story 講今日幾點開門,通常都係夜晚8點牙9點左右,12點就錢收舖餐廳環境唔大,入面得12個位左右。果日開8點,7我點半已經開始排隊,差唔多到8點條龍就好長,要等第二輪先可以入到去每日得兩款選擇,日日唔同,當日係豬軟骨或者雞扒,即叫即煎,好香😍😍我揀咗雞扒,超好食!!!個湯底好濃又好香,雖然有小小重口味,但係超好味,見到張相就知個湯底有幾濃,除左湯底,雞扒都好好食佢醃得好入味,有小小孜然味,唔識形容,總之就好好食,食完佢之後就覺得其他喇沙唔好食😂😂😂雖然間鋪唔大,但係佢上菜同埋客人都食得好快,所以排隊嘅客人比多少少耐性,好快就可以食到👍🏻👍🏻👍🏻順帶一提,佢哋係冇餐牌嘅😂

餐廳環境唔大,入面得12個位左右。

就可以食到👍🏻👍🏻👍🏻
順帶一提,佢哋係冇餐牌嘅😂
2024-04-02 1222 瀏覽
雖然要成日捕住佢社交平台睇佢開唔開門,但係試過就知每一啖都食到誠意!湯底夠湯但係唔咸,麵軟硬度適中,雞扒juice!如果唔係夜深真係想拎個麵包去飲埋啲湯!好食過好多連鎖店
2024-04-02 1019 瀏覽
開門前半個鐘已經有人龍唔想食第二輪記得睇ig再早啲排開放式廚房 一個做晒所有嘢 只做叻沙乖乖坐低晒就會順住一次過落單排先食先 最尾一個都要等幾耐加咗小食燒五花腩叻沙湯係好香濃嘅 但配料麻麻地都坐得迫又未好食到要早嚟排隊食依個程度嘅……

開門前半個鐘已經有人龍
唔想食第二輪記得睇ig再早啲排

開放式廚房 一個做晒所有嘢 只做叻沙
乖乖坐低晒就會順住一次過落單
排先食先 最尾一個都要等幾耐

加咗小食燒五花腩

叻沙湯係好香濃嘅 但配料麻麻地
都坐得迫
又未好食到要早嚟排隊食依個程度嘅……

2024-03-12 1000 瀏覽
久仰大名嘅喇沙專門店!不過要食到唔係咁易,事關佢地不定時營業想食就要每日捕住佢地社交平台睇下佢地開唔開🤭當日開門前45分鐘到已經排曬長龍餐廳沒有固定Meni,入場後店主會大叫是日餐單當天只有雞扒、豬軟骨的喇沙,跟一款小吃但真心說聲勁好吃🤤✨𓂅 豬軟骨喇沙 HKD 78一上枱便被那既金黃的湯底吸引湯底偏甜但沒想像中濃郁,感覺更貼近香港人口味剛從新加坡吃完喇沙回來的我表示有點不夠喉配料的豬軟骨倒是出色,軟腍得很、入口即化𓂅 烤豬五花腩 HKD 48估唔到比喇沙本身更出色嘅係小食呢個烤豬五花腩每片都有那種燒焦的香氣而且油香十足,攤凍吃也感覺很幸福😭😭🫶🏻
久仰大名嘅喇沙專門店!
不過要食到唔係咁易,事關佢地不定時營業
想食就要每日捕住佢地社交平台睇下佢地開唔開🤭
當日開門前45分鐘到已經排曬長龍
餐廳沒有固定Meni,入場後店主會大叫是日餐單
當天只有雞扒、豬軟骨的喇沙,跟一款小吃
但真心說聲勁好吃🤤✨

𓂅 豬軟骨喇沙 HKD 78
一上枱便被那既金黃的湯底吸引
湯底偏甜但沒想像中濃郁,感覺更貼近香港人口味
剛從新加坡吃完喇沙回來的我表示有點不夠喉
配料的豬軟骨倒是出色,軟腍得很、入口即化

𓂅 烤豬五花腩 HKD 48
估唔到比喇沙本身更出色嘅係小食
呢個烤豬五花腩每片都有那種燒焦的香氣
而且油香十足,攤凍吃也感覺很幸福😭😭🫶🏻
2024-03-08
30 分鐘 (堂食)
🍜 This restaurant has gained immense popularity on the internet for its limited-time offering. While I'm uncertain about its current status, it's evident that they have invested significant effort in perfecting their laksa.
𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐋𝐚𝐤𝐬𝐚
𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐋𝐚𝐤𝐬𝐚
2024-03-04 582 瀏覽
葵芳呢間人氣喇沙專門店 真係有緣先食到。皆因小店一人主理,即日下午先會係店家IG story 公佈營業與否 & 開門時間。最近小店都係晚上8點開門,上網睇comment開店前半個鐘已經排晒長龍,不過當日(平日)8點準時到,都可以成功入到第一round。當晚只有兩款喇沙 & 一款小食,另設draft beer、汽水、茶等飲品。🌟豬軟骨喇沙摻摻 $78🌟烤雞喇沙摻摻 $78喇沙湯底帶椰奶香,無想像中咁濃郁,勝在唔會太鹹,食完都唔口渴。油麵米粉掛汁,不過兩款都煮得腍左啲,無左分明嘅口感。豬軟骨 煮到超腍,軟骨位近乎入口即化,可惜調味偏淡。雞扒 大大塊,煎得幾香,滑彈唔柴。🌟五花肉 $38少失望,皮少韌肉少乾,勝在豬味重 夠入味整體來講,無想像中咁驚艶,未必會回頭。不過老闆一腳踢,實在令人佩服。

🌟豬軟骨喇沙摻摻 $78
🌟烤雞喇沙摻摻 $78

豬軟骨 煮到超腍,軟骨位近乎入口即化,可惜調味偏淡。
雞扒 大大塊,煎得幾香,滑彈唔柴。

🌟五花肉 $38
少失望,皮少韌肉少乾,勝在豬味重 夠入味

2024-01-30 783 瀏覽
喺呢間食堂敞亮的小店試咗一碗喇沙,真係一啖嘆一聲好味😋!湯底出奇嘅香郁,辣得嚟唔過火,就算幾杯都唔怕過辣。蝦餅選擇實在正中紅心,外皮香脆得嚟,入面嘅蝦足料又彈牙,啖啖肉,香味十足,啲豆腐吸咗湯汁,每一啖都好似聽到佢哋喺度喊:食我呀!🍤摻摻嘅主意好有創意,米粉同油麵孖寶夾攻,一面Q彈一面吸味,打得一手好交響樂🥢,讓人食咗仲想再食。配菜都考究,豆芽脆生生,洋蔥提香,每樣材料都喊住:「哥哥,我都係主角!」配上自家特製嘅蝦油,清香嘅湯底層次更加分明。個人好推介呢個叻沙,拜託,嚟呢間店一定要試吓,真係話時話正!店家嘅熱情服務加上賣相靚嘅小食,無論幾盤都嘆唔夠。食完之後,成個人暖笠笠,滿足十足,真心話喇沙界一顆耀眼嘅新星🌟!

一轉眼,終於踏入咗呢間葵芳的美食天堂,一進門口就滿滿嘅人氣氛圍襲來,當日特登黎嚐嗰兩款打卡喇沙。首先,五花肉喇沙摻摻真係賣相滿分,又香又入味,每一口都感受到嗰股迷人嘅黑椒氣息同多種香料嘅交融,五花肉炙完烤面,一咬落去,油香四溢,口感夠晒彈牙喎!再講講印度煎雞喇沙摻摻,雞扒嘅香脆皮同多汁肉質就真係得嚟無得輸,佢哋兩個配搭埋一齊,直頭係幸福嘅代言啊!而家講下湯底,真係超出預期!淋上濃郁嘅椰香同埋啖啖花生,每一啖攪拌,都令人喜出望外。而家味道一流,仲有微辣嘅kick,帶嚟一種說不出嘅鮮味。加上啲芽菜、豆腐,真係層次感十足,一碗嘅美妙之旅,絲毫唔覺得夠!喺呢度食飯,唔單止係填飽肚皮咁簡單。同朋友仔share食,嘆返口喇沙湯,一邊望住夜晚街景,嘴角會不自覺咁揚起。食嘢重在享受,呢碗喇沙,簡直係味覺嘅狂歡派對!🍜🎉🤤

🍜🧡初心食堂 烤雞喇沙摻摻 $78————————————————————————用餐當日有五花肉同烤雞兩款喇沙提供💁🏻‍♀️每碗都係即叫即製 烤雞香脆嫩滑✨配料有豆卜、紫洋蔥絲、芽菜同埋半隻溏心蛋🥚排隊等位途中已經聞到好香嘅喇沙味🤤感覺湯底用好多香料熬製而成 濃而不膩 椰香味充足🥥好味到要飲晒啲湯呀!**溫馨提示:老闆每日都會喺IG公佈當日嘅營業時間 想食嘅大家要留意住Story,早15-30分鐘去排隊喇~🏃🏻💨
🍜🧡
初心食堂
烤雞喇沙摻摻 $78
————————————————————————

2023-07-22
60 分鐘 (堂食)
2023-07-26 1041 瀏覽
位於葵芳,主打喇沙嘅隱世小店,因為不定時開舖嘅關係,要食到真係全憑運氣同緣份😂▪️豬五花喇沙🐷🍜有5塊豬五花,肥瘦適中,煎到焦焦哋,好香口。喇沙湯底濃郁,帶少少辣。麵底係摻摻,者係油麵加米粉,個人就比較鍾意米粉夠索湯。配菜有豆卜、芽菜,仲有半隻流心蛋,不過就唔算好流心▪️煎雞扒喇沙🐔🍜雞扒同樣煎到好香,雖然外皮有啲燶,但入面保持到juicy嫩滑▪️慢煮豬軟骨🐷煮到好腍,好入味,仲有滿滿嘅骨膠原感初心食堂📍葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下9號舖

▪️豬五花喇沙🐷🍜

▪️煎雞扒喇沙🐔🍜

▪️慢煮豬軟骨🐷
煮到好腍,好入味,仲有滿滿嘅骨膠原感

初心食堂
📍葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下9號舖
豬五花喇沙、煎雞扒喇沙、慢煮豬軟骨
豬五花喇沙、煎雞扒喇沙、慢煮豬軟骨
✍︎︎以前食唔到就結業,不過而家捲土重來當日1930到達,見佢無開有啲唔開心🥲之後特登上佢ig望下 原來story update 個日要2030先開🥰一定在所不惜都想食到2015左右已經大排長龍,店舖位置唔多,而且當日得師傅一個人一腳踢,所以都要啲時間先食到🥰不過係值回票價㗎!🥢豬五花喇沙摻摻🍜🥢燒雞扒喇沙摻摻🍜兩款都強烈推介‼️如果要二揀一我會揀豬五花🥰🥰邪惡之選❥當日店主一個,所以要俾啲時間先食至好味嘅嘢😍😍••••••••••••••••••••••••••••••🔎初心食堂 葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下9號舖••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
以前食唔到就結業,不過而家捲土重來

🥢豬五花喇沙摻摻🍜
🥢燒雞扒喇沙摻摻🍜

兩款都強烈推介‼️
如果要二揀一
我會揀豬五花🥰🥰邪惡之選

❥當日店主一個,所以要俾啲時間先食至好味嘅嘢😍😍
🔎初心食堂
葵芳美芳街2-14號昌鴻大廈地下9號舖