晚飯後總要食個甜品先滿足, 經過西洋菜南街, 見到有間感覺很像打卡餐廳, 門外有紫色霓虹燈做招牌LOGO, 走近發現原來係甜品+飲品店,見地方企理, 正好同朋友入去嘆返個甜品。甜品款式唔算好多, 而menu上每款甜品都有參考圖片, 確實吸引!我揀咗其中具人氣甜品-牛乳綿綿冰系列嘅黃金喜馬 選用日本直送3.6牛乳製作, 刨冰綿密細緻, 每啖充滿濃郁牛乳, 入口即溶, 配合芒果口味, 特意加入了三種層次,外層有圍邊嘅香甜再沾上芒果醬嘅芒果肉, 刨冰內藏芒果雪糕球,而底層有少少芒果味奶凍啫喱, 三種配角跟綿密牛乳冰簡直perfectmatch, 芒果同牛乳味道平均。至於最頂部有一小團嘅手工自家製現灸蛋白做點驟, 口感近似軟滑忌廉, 增加賣相吸引。而著重美顏養生嘅好姊妹就揀咗黑糖桃膠系列 - 雪耳薏米燉牛奶. 黑糖桃膠系列為常溫, 食材豐富, 雪耳從內而外沾滿絲滑牛奶, 薏米增加口感層次, 對於甜品黎講選用牛奶的確算不上糖水嘅甜, 但加入了少許黑糖桃膠, 多一點微甜又健康。另外更order兩杯飲品同朋友邊飲邊吹水。可可奇脆冰雪: 冰雪打得幼細, 純朱古力味濃郁, 夾集了朱古力碎粒, 飲到底都冇

見地方企理, 正好同朋友入去嘆返個甜品

我揀咗其中具人氣甜品-牛乳綿綿冰系列嘅黃金喜馬

黃金喜馬

配合芒果口味, 特意加入了三種層次,

雪耳薏米燉牛奶. 黑糖桃膠

另外更order兩杯飲品同朋友邊飲邊吹水。

可可奇脆冰雪
冰雪打得幼細, 純朱古力味濃郁, 夾集了朱古力碎粒, 飲到底都冇掉淡味道。

點點抹茶鮮奶茶
奶蓋綿滑, 抹茶茶味香濃, 底部仲有抹茶嘅jelly粒增加層次。
2022-05-17
$100 (宵夜)
黃金喜馬
雪耳薏米燉牛奶. 黑糖桃膠
2022-05-18 106 瀏覽
我好鍾意甜品🍮鍾意到可以當正餐食😂今次我lunch time就約咗朋友食呢間【初芋】佢位於旺角兆萬中心對面,開2:00pm,去食嘅朋友要留意👀唔好太早去🔸紅莓谷 $98夏日炎炎可以試呢個綿綿冰,本身以為係好多碎冰造成出嚟嘅,但原來中間係有雪糕,果凍,曲奇碎,椰果,而且係用咗日本3.6牛乳去整,好香濃牛奶味,全部嘢都好夾,呢個甜品比想像中好食👍🏻而且打卡一流,因為一出嚟上枱時會有好多仙氣出嚟👸🏻🔸台式芋圓x港式糖水 $48今次我揀咗楊枝甘露糖水底配白桃果凍,芋泥,紅豆,仙草,因為特別想食芋泥就決心要揀呢個配料,又想試吓楊枝甘露配芋圓係咩口感!其實好得意,好有自由度,你個日想食咩口味就可以揀自己鍾意嘅,可以日日唔同,變化都好大!我覺得芋圓少咗啲,好似得3-4粒!一個圓球size嘅芋泥ok ga,有芋頭味道👌🏻楊枝甘露係好味嘅,最多係仙草,成碗都係!🔸可可奇脆冰雪 $48呢個出奇地唔甜,仲有少少苦,可能用左黑朱古力去整,但有好濃滑嘅味道,表層有好多可可波波,飲落去仲可以食下食下,呢杯推介👍🏻🔸紫薯寒天冰雪 $48紫薯味道重,相比朱古力味呢個會較甜,如果你係紫薯愛好者就要試個
我好鍾意甜品🍮鍾意到可以當正餐食😂
今次我lunch time就約咗朋友食呢間【初芋】

🔸紅莓谷 $98

🔸台式芋圓x港式糖水 $48

🔸可可奇脆冰雪 $48

🔸紫薯寒天冰雪 $48
下午茶
2022-05-17 5 瀏覽
搵到間又可以打卡又好味嘅甜品店❤️ 雖然開喺旺角難免人係多咗啲,但都唔洗逼住咁坐👍🏻 打到個靚卡📸 睡火山 $98個朱古力棉花冰好正啊!上枱靚到好似仙境咁~ 手工自家製現炙蛋白忌廉,加日本直送 3.6牛乳棉花冰,入口即溶,奶味濃郁,同朱古力脆脆一齊食口感良好🥰 食到冰中心有驚喜😆 係一個朱古力雪糕球啊😍😍😍甘桃之味$48黑糖桃膠配龍眼肉花旗參,又甘又甜,啱晒啲唔想飲太甜糖水嘅我😆飲品賣相都好加分丫!每一杯都係色彩繽紛又有漸變色~ 望住心情都好好🥰

睡火山 $98

甘桃之味$48

經過旺角,見到原來開左間紫色主題既甜品店🤩好有少女心💜見到餐牌啲甜品又靚又吸引,就衝左入去試下🥰黃金喜馬🍧 $98一嚟到見到出晒煙,好吸引🥰每啖綿綿既冰充滿濃郁嘅牛奶味😋冰入中間仲有個芒果雪糕,而外圍有好多芒果粒圍住雪山❄️,滿滿既芒果味🤩美桃秀秀🍨 $48喱個桃膠系列好似最近新出既,所以揀左喱個試下,入面有玫瑰花加上荔枝同桃膠,可以美顏又養生🥰荔枝同桃膠都好大粒,食落好清甜,岩晒女仔食☺️抹茶牛奶冰雪🍵 $48好香濃既抹茶味,但一啲都唔苦😋底層仲飲到奶凍,飲完成個人都透心涼❄️草莓牛奶冰雪🍓 $48成杯粉紅色,一見到已經覺得好靚🤩係甜甜地既士多啤梨味,底層有啫喱粒,好有口感💗

黃金喜馬🍧 $98

美桃秀秀🍨 $48

抹茶牛奶冰雪🍵 $48

草莓牛奶冰雪🍓 $48
2022-05-15 34 瀏覽
經常行過見到這間店外有打卡位,今日終於有機會試試。下午二時都幾多人,要等一陣位。店內以紫色裝修,喜歡紫色的可以去打下卡。台式芋圓x港式糖水 | $48三色經典芋圓有香芋、番薯、紫薯,糖水底有四款選擇,有黑糖、椰皇鮮奶露、楊枝甘露、椰汁初芋露,配料亦有四個配搭。我選了白桃果凍+荔枝+紅豆+仙草配楊枝甘露。芋圓每隻味道各有兩粒,紫薯及番薯味道較突出。白桃果凍味道幾濃,有粒荔枝,紅豆煮得腍但較甜,仙草的份量最多。白雪潤桃 | $58 (雪耳薏米燉牛奶•黑糖桃膠)平時桃膠沒什麼味道,但這個桃膠帶有些黑糖甜味。暖暖的牛奶,加上雪耳十分滋潤,甜味適中不會太膩。抹茶牛奶冰雪 | $48抹茶甘甜濃郁,有些碎冰,好冰凍。底下有甜奶凍,大杯抵飲。草莓牛奶冰雪 | $48滿滿的忌廉,看起來好IG able,草莓🍓味甜甜的,杯底有些啫喱,啜起來有不同的口感。

台式芋圓x港式糖水 | $48

我選了白桃果凍+荔枝+紅豆+仙草配楊枝甘露。

白雪潤桃 | $58
(雪耳薏米燉牛奶•黑糖桃膠)

抹茶牛奶冰雪 | $48

抹茶甘甜濃郁,有些碎冰,好冰凍。底下有甜奶凍,大杯抵飲。

草莓牛奶冰雪 | $48

2022-05-14
15 分鐘 (堂食)
2022-05-12 12 瀏覽
在西洋菜街有家以紫色主題的小店,裝修特別環境舒適。這裡是吃甜品為主的,另有特色飲品選擇😆。最近有新的桃膠系列推出,既滋補又養顏的,所以就想試試看。-💥玫瑰荔枝四季春 HKD$38,飲品組合清新顏色吸引,上層是奶蓋,口感綿密味道微咸🤤。玫瑰味清香,荔枝味酸酸甜甜。茶底味道清香,是個挺清新的組合。-💥可可奇脆冰雪 HKD$48,既邪惡又香口的飲品😆,上層是忌廉,另有朱古力醬掛杯。可可味道濃郁🤩,冰沙口感滑滑的,不會吃到冰碎。-💥玫瑰荔枝黑糖桃膠 HKD$48,面頭有食用玫瑰花和玫瑰花花瓣做裝飾,另有荔枝肉在裡面。桃膠口感煙韌,黑糖味不會太甜😚,飲到清香的玫瑰味。-💥台式芋圓×港式糖水 HKD$48,這個是組合糖水,可因應喜好而配搭🙈。糖水底選擇黑糖,配料選擇白桃果凍、荔枝、紅豆及仙草。黑糖味道較重,整體口感較豐富😝。-

2022-05-11
10 分鐘 (堂食)
2022-05-12 13 瀏覽
雖然食得糖水都預左唔會大碗 但都冇唸過會細得咁誇張價值48的(美桃秀秀)得兩淡嘅份量 仲要係糖水黎 甜到飛去友人叫嘅言之甘露份量都唔大 不過難食都食唔哂又苦又甜咁feel到糖漿溝出來嘅 點解好意思mark做人氣top1?
雖然食得糖水都預左唔會大碗 但都冇唸過會細得咁誇張
價值48的(美桃秀秀)得兩淡嘅份量 仲要係糖水黎 甜到飛去
友人叫嘅言之甘露份量都唔大 不過難食都食唔哂
又苦又甜咁feel到糖漿溝出來嘅

點解好意思mark做人氣top1?
2022-05-12 20 瀏覽
喺旺角食完飯覺得未夠飽想再食埋糖水先走,行過見到呢間新開嘅甜品舖,d芋圓好似好吸引就入再試啦🤤同朋友一人一個叫咗自選芋圓mix糖水, 咁啱兩個都係咁楊之金露底, 佢揀咗芋泥我就揀咗桃膠。等嘅時候見到隔離枱兩個人share一個大嘅都好吸引, 原來有一個叫做芋圓鍋可以兩個人share食同一個糖水底試曬唔同嘅配料。楊枝甘露唔似平時食嗰啲咁稀係比較傑身同埋份量唔算好多,反而似係食啲配料為主, 個人覺得芋泥,白桃果凍同檸檬茶果凍都好好食,比較特別。

初芋👻旺角新開甜品鋪鍾意食芋頭既我當然唔可以錯過佢啲芋圓真係好高質下次要再去食🥰.🔅紅棗杞子黑糖桃膠 HKD 48見到依到有啲咁養生既糖水當然要潤一潤啦桃膠好處夠哂多降低血壓同膽固醇仲可以養顏添桃膠同紅棗夠滋潤甜甜地咁唔錯唔錯😙🔅台式芋圓x港式糖水 HKD 48佢係配三色芋圓分別就係香芋蕃薯紫薯超級勁大粒同煙韌係好耐無食過既出色芋圓糖水底我地揀咗楊枝甘露佢比平時個啲仲足料仲濃啲芒果味夠哂甜配料就揀咗白桃果凍芋泥紅豆仙草咁多料既糖水真係無得彈啖啖都好滿足😆😆🔅可可奇脆冰雪 HKD 48超級邪惡嘅冰沙佢啲朱古力味超級濃除咗面頭啲cream上面有啲脆脆原來飲飲下入邊都有好多朱古力粒飲完再慢慢減肥啦😛🔅點點抹茶鮮奶茶 HKD 38叫咗一杯熱飲表面啲綠茶味好濃同個鮮奶茶非常夾溝埋黎飲非常正☺️.整體黎講:高質糖水 邪惡一流😚.🎈 初芋 (旺角)旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖
初芋👻

同個鮮奶茶非常夾
溝埋黎飲非常正☺️
整體黎講:
高質糖水 邪惡一流😚
🎈 初芋 (旺角)
旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖
2022-05-12 23 瀏覽
這間cafe位置十分搶眼,在遠處也見到紫色一間店,之前經過一直很想試😝今次食完晚飯便和朋友去食飯後甜品.💠美桃秀秀 $48 🌹新出的桃膠系列之一,聽完名字就知吸引,飲完變靚靚☺️ 有玫瑰、荔枝、黑糖、桃膠.味道清甜,玫瑰花味超香😍還有滋陰養顏功效.💠重量級冰極芋圓鍋 $128 🧊🫕First Taro Jumbo Taro Pot 一見到覺得超吸引,大大碗還會出煙🤩🤩可惜沒有拍到這一幕.材料豐富又多花款,集齊三色經典芋圓:香芋、番薯、紫薯. 其他有白土果凍,檸檬茶凍,芋泥、荔枝,椰果,紅豆,寒天球,桃膠,仙草湯底是椰汁初芋露,還可免費添港式糖水一次😝超正!芋圓口感煙韌,果凍q彈爽口,紅豆香甜,涼粉爽滑清新,芋泥軟稔又甜.🔹布丁紫薯鮮奶茶$38🍠🧋Sweet Potato Milky Tea 好好飲!有淡淡的奶茶香和紫薯味,偏向稀身,整杯飲完也不覺濟😜🔹蔗蜜香金萱冷泡茶 $28🫖Cold Brew Jin Xuan Oolong Tea 很清淡的茶,味道天然,很適合用來解渴.

💠美桃秀秀 $48 🌹

💠重量級冰極芋圓鍋 $128 🧊🫕
First Taro Jumbo Taro Pot

🔹布丁紫薯鮮奶茶$38🍠🧋
Sweet Potato Milky Tea

🔹蔗蜜香金萱冷泡茶 $28🫖
Cold Brew Jin Xuan Oolong Tea
很清淡的茶,味道天然,很適合用來解渴.
2022-05-11 42 瀏覽
旺角新派甜品店初芋,位於西洋菜街地舖,路過一定會俾佢嘅裝修吸引到,顧名思義店名叫初芋,即係芋頭,芋頭就係紫色,所以店舖裝修用上紫色設計,非常型格同埋好靚,感覺舒服,打咭一流👍🏻睇睇餐牌好多唔同特色嘅甜品選擇,大部份都以芋頭做主題,有綿綿冰,芋圓糖水,冰沙,好多唔同種類嘅手調飲品,重點推介係四款中式桃膠滋補湯水同埋好玩又好食既冰極芋圓火鍋,梗有一款啱你😋🍠▪️紫薯寒天冰雪 $ 48一杯好靚嘅冰沙飲品,冰沙打得幼滑,紫薯味超級濃郁,頂層嘅Cream 好輕盈,一啲都唔甜,非常好,底部會飲到紫薯泥,寒天珠,好有口感,中意紫薯嘅朋友絕對唔可以錯過,我覺得好好飲🥤▪️玫瑰荔枝四季春$ 38淡淡粉紅色好吸引,茶味香濃帶點點荔枝味,幾清甜,頂層有點點玫瑰花瓣作點綴,底部是士多啤梨味寒天珠,清清地非常唔錯🍯▪️白雪潤桃-雪耳薏米燉牛奶,黑糖桃膠 $ 58一上枱俾餡料多到嚇親,大量嘅桃膠,雪耳,薏米,燉得好淋滑,配上暖暖的牛奶,少少甜,非常滋潤嘅一個中式糖水,推介推介🥪▪️白武士 (細滑芋泥/肉鬆/三文治烘底)多士搽上厚厚打得細滑既芋泥蓉,加上肉鬆,味道唔錯,好傳統嘅台式多士

🍠▪️紫薯寒天冰雪 $ 48

🥤▪️玫瑰荔枝四季春$ 38

🍯▪️白雪潤桃-雪耳薏米燉牛奶,黑糖桃膠 $ 58

🥪▪️白武士 (細滑芋泥/肉鬆/三文治烘底)

• 紫薯寒天冰雪
  • 白雪潤桃
2022-05-06 30 瀏覽
紫色控+紫薯控的我愛上這間紫色的旺角人氣芋圓店 ,就在旺角兆萬中心對面,有一間主打各種芋圓 、桃膠、紫薯三文治🥪和各種特色飲品為主!裝潢以紫色💜為主調,💟少女心的我又來啦!而我特別喜歡其用心製作,並採用全天然原材料配製和無添加!黑糖三色芋圓台式芋圓煙煙韌韌又咬口十足,可自選糖水黑糖配搭,加上有桃膠、仙草、檸檬茶凍,糖水皇牌推介!黑勇者三文治 🥪竹炭麵包黑色外表配以紫薯和厚厚忌廉芝士,顏色型格分明,落足料又美味可口!一個人食太飽呢!紫薯冰雪特飲愛紫薯的我都係連飲品都選豐富紫薯飲料🥤完全滿足到我極愛紫薯的口味!初芋 旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖

裝潢以紫色💜為主調,💟少女心的我又來啦!

而我特別喜歡其用心製作,並採用全天然原材料配製和無添加!

黑糖三色芋圓

黑勇者三文治 🥪

紫薯冰雪特飲

初芋
旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖

2022-05-04 24 瀏覽
呢排天氣熱到只係想攤係到一張不想幹的咀臉😌但事實每日都係要8點起身做奴僕🥺難得開返堂食 當然要約朋友仔食甜品啦由於太耐冇食芋圓 咁經過旺角見到有間舖頭靚靚哋就入去試吓😍入面嘅裝橫都幾好 幾舒服行到成身熱晒就即刻叫個甜品先🍧芋圓ABC芋頭西米露 + 紅豆 +桃啫喱 + 仙草+芋泥食落去個配搭一啲都唔夾😅咁由於自己配搭嘅關係所以都冇埋怨過然後試一啖舊芋泥 點解食落去會有酸酸地嘅味?🥵而且仙草都唔係話好凝固芋圓係又粉又唔QQ 我以為食緊泥膠😵‍💫😵‍💫😵‍💫總括來講感覺用料就唔太新鮮因為同左待應講有酸酸地嘅味所以可以換另一碗芒果西米露+ 紅豆 +桃啫喱 + 仙草除左個甜品底唔同其餘材料都一樣感受😮‍💨如果唔係細細個嫲嫲教落要有衣食 我地都即刻放棄🤐希望可以改良下食物用料不過我都唔會再幫襯🤧但服務態度都唔錯的
呢排天氣熱到只係想攤係到

希望可以改良下食物用料
不過我都唔會再幫襯🤧
但服務態度都唔錯的
2022-05-01 16 瀏覽
每次去到旺角行街shopping,都不禁行買杯野飲解渴又或者去掃街買下小食咁,點知俾小編發覺原來呢度竟然開左間新既甜品店,鋪面仲以少女粉紅做主色,D甜品望落仲好似勁靚咁,擁有少女心既小編當然忍唔住即刻沖入去叫野食先! 😍🍽 初芋🍧 黃金廣場($88)望落以為係普通既芒果綿綿冰就大錯特錯啦,其實係用左3.6牛乳製成既綿綿冰,外面除左鋪滿左鮮甜既芒果,入面仲有芒果布丁以及雲尼拿雪糕阿,真係深藏不露阿! 綿綿冰口感幼細綿滑,奶香味超濃,配埋芒果布丁、雪糕食落有幾種不同既口感同味道,夠哂豐富阿,真係一個不一樣的綿綿冰阿!🧊🍧 芋圓港式糖水($45)今次試左三色經典芋圓,糖水底簡左楊枝甘露,而配料方面簡左白桃果凍、荔枝、椰果及仙草。芋圓口感煙韌,果凍就帶淡淡白桃香味,加埋Q彈既椰果同柔軟滑嫩既仙草凍,一啖將全部放入口,會先品嚐到香濃既楊枝甘露,之後再慢慢嚐到每種配料既味道,口感豐富得黎又唔會搶左每一樣配料既味道,配搭上做得唔錯!😁💡小知識:楊枝甘露不嬲都受好多人喜愛既甜品,而且配料上會用到芒果、西米、西柚肉組成,而當中仲會加埋糖水及椰汁調味,帶出口感順滑而且香濃醇厚既味道,但不容忽視既係當中既含

🍽 初芋

🍧 黃金廣場($88)

🍧 芋圓港式糖水($45)

💡小知識:楊枝甘露不嬲都受好多人喜愛既甜品,而且配料上會用到芒果、西米、西柚肉組成,而當中仲會加埋糖水及椰汁調味,帶出口感順滑而且香濃醇厚既味道,但不容忽視既係當中既含糖量偏高,所以大家記住食果陣同朋友開心share la,唔好獨食啦! 哈哈!👫👭👬

🍽 初芋
🏡 旺角西洋菜南街2N號新江大樓地舖

推介指數:👫🏼👫🏼👫🏼👫🏼
餵食指數 :🤤🤤🤤🤤
Encore指數:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-12-17
15 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
  • 黃金廣場
2022-04-23 23 瀏覽
Everywhere was crowded and I saw this dessert store empty and in need of a seat to rest my legs. It was then I understood why the place is empty on a Saturday noon. The high price does not meet with high standards. Save your money and give this one a miss. Plenty of better options in Mong Kok.