晚飯後總要食個甜品先滿足, 經過西洋菜南街, 見到有間感覺很像打卡餐廳, 門外有紫色霓虹燈做招牌LOGO, 走近發現原來係甜品+飲品店,見地方企理, 正好同朋友入去嘆返個甜品。甜品款式唔算好多, 而menu上每款甜品都有參考圖片, 確實吸引!我揀咗其中具人氣甜品-牛乳綿綿冰系列嘅黃金喜馬 選用日本直送3.6牛乳製作, 刨冰綿密細緻, 每啖充滿濃郁牛乳, 入口即溶, 配合芒果口味, 特意加入了三種層次,外層有圍邊嘅香甜再沾上芒果醬嘅芒果肉, 刨冰內藏芒果雪糕球,而底層有少少芒果味奶凍啫喱, 三種配角跟綿密牛乳冰簡直perfectmatch, 芒果同牛乳味道平均。至於最頂部有一小團嘅手工自家製現灸蛋白做點驟, 口感近似軟滑忌廉, 增加賣相吸引。而著重美顏養生嘅好姊妹就揀咗黑糖桃膠系列 - 雪耳薏米燉牛奶. 黑糖桃膠系列為常溫, 食材豐富, 雪耳從內而外沾滿絲滑牛奶, 薏米增加口感層次, 對於甜品黎講選用牛奶的確算不上糖水嘅甜, 但加入了少許黑糖桃膠, 多一點微甜又健康。另外更order兩杯飲品同朋友邊飲邊吹水。可可奇脆冰雪: 冰雪打得幼細, 純朱古力味濃郁, 夾集了朱古力碎粒, 飲到底都冇

見地方企理, 正好同朋友入去嘆返個甜品

我揀咗其中具人氣甜品-牛乳綿綿冰系列嘅黃金喜馬

黃金喜馬

配合芒果口味, 特意加入了三種層次,

雪耳薏米燉牛奶. 黑糖桃膠

另外更order兩杯飲品同朋友邊飲邊吹水。

可可奇脆冰雪
冰雪打得幼細, 純朱古力味濃郁, 夾集了朱古力碎粒, 飲到底都冇掉淡味道。

點點抹茶鮮奶茶
奶蓋綿滑, 抹茶茶味香濃, 底部仲有抹茶嘅jelly粒增加層次。
2022-05-17
$100 (宵夜)
黃金喜馬
雪耳薏米燉牛奶. 黑糖桃膠