本身都係想攝時間先至搵個位置坐低食啲嘢諗住糖水都應該冇乜伏睇都冇睇就直接行咗入去坐低一碗糖水定價拍得住鮮芋仙甚至貴過佢咁我都有一定嘅期望嗌咗一碗芋圓Crossover港式糖水我揀咗芋圓+芋頭露+蜜桃果凍/紅豆/芋泥(最後嘅三款配料係set死冇得轉)碗糖水一嚟到就已經見到有幾個半透明嘅嘢浮係面係唔知點解可以切到有橋型嘅蜜桃果凍真係講真芋頭露嘅味道同蜜桃係完全唔夾基本上差唔多去到反胃咁奇怪嘅配搭好似你食食下野有人揼咗幾舊佢唔識嘅果凍落嚟俾你咁可以揀嘅4款糖水底都唔會有一個係可以襯得到呢一個奇怪嘅味道完全有一種純粹加d低價配料去令你覺得佢好多嘢食嘅感覺芋頭露同紅豆甜到會令到條脷抽乾水份甜到縐住眉都吞唔落如果真係有本事食晒成碗嘅話係可以抽乾你全身水份木乃伊咁行返出去唔知係咪咁樣所以想做返個平衡嗰舊芋泥係 完 全 冇 味 道冇芋頭味冇鹹味冇甜味冇芋頭粒連口感都係黏黏立立咁樣嘅一pat嘢好似化合物咁食培樂多我都知道我食緊泥膠呢一球嘢完全唔知想點終於食到佢嘅芋圓我唔知道佢究竟係唔L熟定係佢天生就係擦子膠嘅質感我咬咗幾粒唔同顏色嘅 (assume that’s taro / sweet potato
本身都係想攝時間先至搵個位置坐低食啲嘢
諗住糖水都應該冇乜伏
睇都冇睇就直接行咗入去坐低

一碗糖水定價拍得住鮮芋仙甚至貴過佢
咁我都有一定嘅期望

嗌咗一碗芋圓Crossover港式糖水
我揀咗芋圓+芋頭露+蜜桃果凍/紅豆/芋泥
(最後嘅三款配料係set死冇得轉)

糖水一嚟到就已經見到有幾個半透明嘅嘢浮係面

呢一球嘢完全唔知想點

終於食到佢嘅芋圓
我唔知道佢究竟係唔L熟
定係佢天生就係擦子膠嘅質感
我咬咗幾粒唔同顏色嘅 (assume that’s taro / sweet potato and purple potato)
每一粒都係完全冇味㗎
中間都係有硬淨嘅感覺
我都明 尤其是疫情關係唔想waitress去執一啲人哋係個口到lur出來嘅嘢
但係大佬真係吞唔落 我去到第四粒嗰陣真係lur返出嚟

講真坐咗入去我唔覺得呢一個場有幾靚
就係粉紅色咁樣嘅嘢
仲要完全冇服務
廚房同我坐張枱一頭一尾
我都不斷聽到有一位好後生嘅妹妹同d仔仔用一把好尖嘅聲音喺度大叫話佢返工嘅更表點點點點

我都好少真係咁用心咁寫個review
但係呢一間真係值得花時間去警世
真 係 唔 好 哂 錢!!!!
行去後邊買杯珍珠奶茶企街都開心

我盡咗力呼籲
希望唔好有受害者

Btw 其他啲好評真係好奇怪囉

2022-08-15
2022-08-11 70 瀏覽
講真芋丸芋泥難食到pk,仲敢叫自己初芋做招牌野,服裝態度仲要勁差,有個gel 頭嘅(估計係店長),明明我同其他frd排先過其他人,但係就人地入先,個gel 頭老話咩2人臺優先喎,咁如果係咁2個2個咁入,d 4人臺咪一直都有人坐緊我咪又一直咁等等等?😅入到去 fing 左勁耐手都無人黎,樓面得返個妹妹仔1個人做晒(勁慘 1個人招乎4 5 臺客),個gel 頭老淨係坐係櫃台後面唔知jm9,最後要自己行出去先oreder 到,間野仲要收左你錢先感覺好似佢收左錢之後是但pat d 野比你食。綿綿冰同芋丸鍋d 煙睇落係幾靚,但其實只不過係加d 乾冰同熱水,成碗野難食到嘔,首先芋丸鍋(嗌左楊支甘露):d 芋丸完全無味,好似食緊泥膠,芋泥有陣餿味又酸,其他配料都好難食,紅豆、荔枝都係罐頭野,成陣化學味,桃膠真係好似食緊膠咁,仙草佔左成碗野嘅6成到,感覺好似食緊齋仙草楊支甘露算係還好個個,不過就好甜,食落好膩呢個鍋完全唔抵食,成兜野成本都唔知有無30,比咁多錢唔該比返應有嘅質素,唔係攞黎睇d 乾冰淨d 煙出黎 嘩~一下就算綿綿冰(紅莓谷):碗野細到pk 仲好意思收98😅,d 士多啤利勁酸,成兜野除左d

首先芋丸鍋(嗌左楊支甘露):
楊支甘露算係還好個個,不過就好甜,食落好膩

綿綿冰(紅莓谷):
碗野細到pk 仲好意思收98😅,d 士多啤利勁酸,成兜野除左d 冰無樣食得

總之呢間垃圾真係執7左佢算啦,食水深,態度差,野食難食,招牌野唔得,我去食鮮X仙唔好?

2022-07-26
45 分鐘 (堂食)
2022-08-11 34 瀏覽
係出面見到佢個紫色招牌好醒目,比佢吸引左入去,入面甜品主要都係啲芋圓類同埋招牌既綿綿冰,仲有養顏桃膠系列🤩賣相幾ig able味道都唔錯。 1️⃣紅莓谷($78)牛奶冰標榜用既係3.6牛乳,果然食落牛奶味係特別香濃🤤佢冰機既質感係入口即溶既~面頭淋上士多啤梨醬🍓同埋側邊鋪滿士多啤梨。食落中間亦都有驚喜!中間有士多啤梨雪糕,個底仲食到啲士多啤梨乾脆脆、士多啤梨味既寒天,同埋奶凍!夏天食呢個冰真係一流!  2⃣️白雪椰汁初芋露($40)由芋泥湯做基底,再加入啲西米、椰果,芋泥幾滑~整體食落唔錯,仲有一球雲尼拿雪糕可以一齊食😋
1️⃣紅莓谷($78)
2⃣️白雪椰汁初芋露($40)
白雪椰汁初芋露
白雪椰汁初芋露
夢幻感覺吧😂打卡甜品店🥰經過看見,什麼評價也不知,沖鴨😂太熱😅要吃涼透❤️沒想過,小店的甜品,也挺可以哦⭐黃金喜馬💲98芒果配上椰汁冰😍😍😍涼爽,美味,治癒😝⭐玫瑰荔枝四季春💲38玫瑰和荔枝的味道挺突出,配搭很fresh👍👍👍甜品和飲品,棒棒达雖然店舖有點擠迫,服務也挺好👍👍👍食物賣相,我點的兩個也👌,雖然簡單甜點,但也算近期MK熱爆的店舖,更何況天氣那麼熱😂真要好好消暑🥰
夢幻感覺吧😂
打卡甜品店🥰

經過看見,什麼評價也不知,沖鴨😂

太熱😅要吃涼透❤️

沒想過,小店的甜品,也挺可以哦

⭐黃金喜馬💲98
芒果配上椰汁冰😍😍😍
涼爽,美味,治癒😝

⭐玫瑰荔枝四季春💲38
玫瑰和荔枝的味道挺突出,配搭很fresh👍👍👍

甜品和飲品,棒棒达

雖然店舖有點擠迫,服務也挺好👍👍👍

真要好好消暑🥰
  • 黃金喜馬
📋今次小妺就叫咗一個 [ 紅梅谷 ]💁🏻佢攞過嚟嗰陣真係仙氣十足😂會出煙 啱晒鍾意打卡嘅我🫣佢個刨冰係用日本3.6牛乳整 食落去有少少淡淡嘅牛奶味 唔算太甜 如果唔鍾意食啲太甜嘅嘢可以去試吓 個士多啤梨都幾新鮮🥹但食落口就好酸 水果酸甜問題真係好睇運氣食到中間會有雪糕 同埋爆爆珠 最底仲會有一個布甸添💘 店舖環境闊落 一開始經過比舖頭嘅裝修吸引 以為係韓式刨冰 入到去發現有好多港式糖水 仲有養生塗膠 種類豐富⚠️ 留意佢係要你落完單先俾錢 繁忙時間會限時進食💰 [ 紅梅谷]98元 人均消費大約50-100元 提供•現金·八達通· Visa•Master 💳 ·銀聯•Alipayhk支付寶·微信·payme ❗ 另外佢係即叫即整 所以可能要等耐少少 大約15分鐘🤵🏻🤵🏻‍♀️ 侍應態度良好 有笑容 會用iPad幫你落單
📋今次小妺就叫咗一個 [ 紅梅谷 ]

人均消費大約50-100元

❗ 另外佢係即叫即整 所以可能要等耐少少 大約15分鐘

🤵🏻🤵🏻‍♀️ 侍應態度良好 有笑容 會用iPad幫你落單
2022-07-14 26 瀏覽
日日都成三十幾度嘅天氣🥵一定要食吓冰降溫🧊 西洋菜南街嘅「初芋」剛開業時仲係冬天未有機會試🥶,成日經過都比佢啲冰🍧嘅相吸引住望兩眼,除咗成冰之外其實呢到啲芋丸都係人氣之選🍡🍧睡火山 $98開頭見到menu 就咁寫睡火山其實真係完全唔知咩味同咩意義嘅,落單時問咗哥哥仔佢過係朱古力味咁應該穩陣,上台時非常嚟睛👀 會有大量嘅乾冰喺底好大煙🤣真係似火山咁🌋以為佢淨係影相靚咩📸 又唔係喎,食落去真係有驚喜🤩 外面好似平平無奇就咁牛奶雪沙,牛奶味好香濃,但食多兩啖先知原來內藏玄機😱 中間有球朱古力雪糕🍨不特止,仲有朱古力漿流出😍 再底部仲有好多朱古力粒粒脆米🍫同埋朱古力寒天粒粒🍮同有啲好似啫喱狀嘅野🤔 多重口感勁豐富,中間啲朱古力就好似🌋睡火山入面嘅熔岩🔥咁湧出嚟,終於知道個名係點得嚟👏🏻 食完就會覺得好貼切👍🏻🤣

🍧睡火山 $98
2022-07-13
$50 (宵夜)
  • 睡火山
第一次寫食評因為唔想再有人中招…第一次叫了2個糖水 食左一啖 就拎袋走首先,一pat 好難食既芋泥….雪糕真係一pat野 味勁怪 超難食…叫了一杯招牌奶蓋烏龍奶茶…恐怖… 一飲, 係「奶水」…即刻拎袋走。人生未試過食咁難食既甜品。甜品真係好難好難唔好食到咁樣,所以先忍唔住第一次寫食評,仲要咁多「讚」好好食既食評,真係好想比大家知道真相,唔好再中招。🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
第一次寫食評
因為唔想再有人中招…
第一次叫了2個糖水 食左一啖 就拎袋走
首先,一pat 好難食既芋泥….雪糕
真係一pat野 味勁怪 超難食…
叫了一杯招牌奶蓋烏龍奶茶…
恐怖… 一飲, 係「奶水」…
即刻拎袋走。
人生未試過食咁難食既甜品

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
2022-07-02
2022-07-05 58 瀏覽
一個人最愛隨心閒逛紫色控的me看到紫色門店當然是毫不猶豫跑進去了原本想試試那杯紫色的 #冬日浪漫但店員推介了 #玫瑰荔枝四季春所以從善如流地嘗嘗新口味UMM我個人對玫瑰味很是一般但超喜歡荔枝和四季春茶它的玫瑰味都混在奶蓋裡不會太誇張而蓋過茶底的味道而奶蓋的奶香很濃郁但質感綿泡軟糯而又不會太過濃稠整體來說我覺得恰到好處~我很喜歡會再幫襯既一間店!大讚更多詳情 @kath_lty
一個人最愛隨心閒逛

它的玫瑰味都混在奶蓋裡
不會太誇張而蓋過茶底的味道
而奶蓋的奶香很濃郁
但質感綿泡軟糯而又不會太過濃稠
整體來說我覺得恰到好處~
我很喜歡

會再幫襯既一間店!大讚
更多詳情 @kath_lty
今日同朋友一齊旺角行街,到左夜晚想食甜品,因為我地好鍾意食芋圓、芋泥所以比佢個名吸引左!我今次嗌左美桃秀秀、紅梅谷綿綿冰、重量級冰極芋圓鍋!❀ 美桃秀秀因為有個朋友想食桃膠所以嗌左,味道中規中矩啦 無乜特別😂❀ 紅梅谷綿綿冰綿綿冰系牛乳口味!好濃郁嘅牛乳味!冰入面仲有雪糕!側邊有幾個士多啤梨😂不過我地原本係想食芒果,但係店員話賣曬啦,但我地最後埋單走嘅時候見到有個店員出左份芒果味嘅🥲又話賣曬🫠❀重量級冰極芋圓鍋其實就係全部配料都會有,跟住揀鍋底,有楊枝甘露、糖水、椰子奶、椰汁初芋露😂楊枝甘露同椰汁初芋都賣曬,揀左椰子奶,個人覺得椰子奶好一般,浪費左d配料。芋泥同芋圓唔錯🤤但係成個鍋唔凍😑有少少失望

我今次嗌左美桃秀秀、紅梅谷綿綿冰、重量級冰極芋圓鍋!

❀ 美桃秀秀
因為有個朋友想食桃膠所以嗌左,味道中規中矩啦 無乜特別😂

❀ 紅梅谷綿綿冰

❀重量級冰極芋圓鍋
2022-07-04 65 瀏覽
行左成日街,天氣又熱見到又位坐,又有得食芋圓,又有野飲,所以入左去入到去睇menu都幾吸引,唔知食邊款好不過好彩我老公唔食芋圓所以無叫2人食個款最後叫左芋圓配黑糖底,料要芋泥、紅豆、仔草同咩桃味既唔知乜,忘記左一黎到見到用紙碗已經扣哂分之後再睇埋個賣相好差,好似好大碗丫但大部分係d黑糖水,料就勁少,卡都唔洗打料好少,水又多,d紅豆散哂仙草無味,個芋泥偏咸如果我唔係唔鍾意浪費食物既人,我諗我食左幾啖就唔再食真心好差老公叫左杯綠色既飲品,佢comment係唔難飲,但唔好味本身見到佢有個冰好吸引,不過不了!唔會再試

入到去睇menu都幾吸引,唔知食邊款好
不過好彩我老公唔食芋圓所以無叫2人食個款

一黎到見到用紙碗已經扣哂分
之後再睇埋個賣相好差,好似好大碗丫
但大部分係d黑糖水,料就勁少,卡都唔洗打
料好少,水又多,d紅豆散哂
仙草無味,個芋泥偏咸
如果我唔係唔鍾意浪費食物既人,我諗我食左幾啖就唔再食
真心好差
老公叫左杯綠色既飲品,佢comment係唔難飲,但唔好味

本身見到佢有個冰好吸引,不過不了!
唔會再試
2022-07-03
呢度啲甜品真係好難食呀!係好撚難食呀!!食完見到啲人行入嚟好想叫佢哋調頭走呀一入到去,個waitress已經唔多有禮貌,環境算乾淨,音樂好嘈。叫咗個初芋abc,啲配料可以接受,芋圓ok,但係個糖水底“椰汁初芋露”好似變壞咗咁,酸酸鹹鹹,令到所有配料都有呢陣味。每食一啖都驚自己會有腸胃炎,食咗一半已經唔想食落去。依家一路搭車,一路打呢編嘢,真係好想喊,好似倒錢落海咁,食之前真係諗清楚,唔好帶女朋友嚟食。

2022-06-28 39 瀏覽
最完美既約會一定要有埋糖水🥰養生滋補糖水絕對少不了•滋補桃紅成碗紅棗杞子配埋黑糖桃膠成碗糖水充滿住濃濃既紅棗同杞子味好入味 桃膠口感都好好同好通透賣相吸引 而且甜度剛剛好🧡•紅莓谷🍧食綿花冰是少不了 揀左個少女風紅莓味🍓整個賣相都好吸睛 仲有煙出綿花冰上蛋白是手工自家製配上日本3.6牛乳 冰好綿 甜度都剛好 合格而且食到中間入邊仲有彩蛋驚喜中間有士多啤梨雪糕 仲有爆珠 而且底層係布甸 驚喜度十足 層次感重 而且側邊既士多啤梨仲好鮮甜 推介🫶🏻•玫瑰荔枝四季春香濃荔枝四季春茶底 仲有淡淡既玫瑰味 底層係士多啤梨爆珠 清香易入口•脆脆烏龍鮮奶茶烏龍奶茶底加埋寒天脆脆 簡簡單單最喜歡
最完美既約會一定要有埋糖水🥰

•玫瑰荔枝四季春

•脆脆烏龍鮮奶茶
烏龍奶茶底加埋寒天脆脆 簡簡單單最喜歡

2022-06-25 92 瀏覽
初芋(Mong Kok)🙈食完飯自然口痕想食甜品🍧🍨 呢間新開嘅芋圓店舖想試好耐 點知食落先知。。😅😅⌖ 重量級冰極芋圓鍋🍧💰$128聽個名好似好勁 配料望落又好豐富 有三色芋圓🍠 糖水底揀咗寫住熱賣嘅黑糖😗😗 之後仲有九款配料(白桃果凍🍑、檸檬茶凍🍋、芋泥、荔枝、椰果、紅豆、寒天珠、桃膠、仙草) 芋圓鍋擺上台會有啲俾專for打卡嘅煙霧💨 即刻期待佢嘅味道如何🤔🤔 首先係糖水底 原本幻想係杰身啲嘅黑糖 點知原來係溝到好稀嘅黑糖水。。 味道好一般😬 之後逐樣試吓配料 大部份都係普通貨色 但有啲係真心伏 例如招牌嘅芋圓好韌 有啲仲要黐埋一齊😵 白桃果凍以為會甜甜地 點知係酸嘅🤧 荔枝似係醃製咗好耐 都係酸嘅 桃膠淡到好似食緊膠🤐 仙草似超市買嘅龜苓膏味道。。小編唯一覺得芋泥配黑糖水OK 不過整體真係唔推介 性價比低 第一次食糖水都會食剩😓😓 伏!⌖ 雪芒楊枝甘露🥭🍨💰$38一擺上台個賣相真係麻麻 係用紙兜裝嘅甜品😅😅 都幾細碗 主要係椰果、西柚、芒果汁同埋一球芒果雪糕 食落成碗都係好假嘅芒果味 尤其係嗰球芒果雪糕。。 諗返哩碗楊枝甘露連芒果果粒同埋西米都無😬 呢個價錢來講真係唔合格😟😟 ☻
初芋(Mong Kok)

⌖ 重量級冰極芋圓鍋🍧
💰$128

⌖ 雪芒楊枝甘露🥭🍨
💰$38

☻ 回頭指數:3/ 10

#Fatshit_ami #Desserttime #旺角美食 #港式美食 #食好細 #香港美食 #港式美食 #冰極芋圓鍋 #楊枝甘露
2022-06-22 25 瀏覽
初芋🍧青山抹茶$98沙冰在外沒乜味道 但係裡面有抹茶雪糕 又幾濃郁 邊邊d紅豆🫘都有嚼口 唔會太霖 不過我個人比較鍾意霖d 🥛抹茶牛奶冰雪$48抹茶味不會太過苦 算調得幾好 用奶味中和左 對抹茶奶蓋簡直沒抵抗力😅😅🥤玫瑰荔枝四季春$38好濃郁gar奶香味 茶味好濃 幾鍾意呢種茶香奶香滑茶 下次我都係要試試熱茶 畢竟養生重要d😂😂🍧玫瑰荔枝黑糖桃膠🍑$48荔枝數粒 好清清gar香荔枝味 比較清新 唔會太過濃郁 冰涼 少量可以 😌
初芋
🍧青山抹茶$98

🥛抹茶牛奶冰雪$48

🥤玫瑰荔枝四季春$38

🍧玫瑰荔枝黑糖桃膠🍑$48
2022-06-21 28 瀏覽
仲記得呢個鋪位之前好似係許留山添👍🏻今次weekend lunch time之前想食少少凍野開開胃😍好快就比紫色舖頭吸引我,店內人手比較少,有可能需要等耐少少🤏估計舖頭開張無奈,今次試完之後覺得質素並非openrice評價之劣喎☺️▪️ 初芋ABC $48⭕️推薦推薦⭕️估唔到台式芋圓 x 港式糖水呢個combination咁正喎!三色芋圓包括芋頭、蕃薯同紫薯,樣樣全部都好足料,咬落去煙韌得嚟又食到好足料🍠糖水底選擇咗楊枝甘露;配料選擇option 1: 白桃果凍好fresh好清新🍑、芋泥超級綿密調味起到好處、紅豆粒粒飽滿🫘以及最後好滑溜嘅仙草👍🏻▪️紫薯寒天冰雪 $48底部含有大量寒天脆卜卜嘅波波,紫薯蓉綿密得黎又哂夠入味🍠飲落去比較似沙冰質地,但絕對唔會太過全部碎冰🧊-▪️布丁紫薯鮮奶茶 $38奶蓋同奶茶完全係perfect match呀👍🏻呢個相對比較清新清淡少少,非常適合夏天解渴💜

▪️ 初芋ABC $48

▪️紫薯寒天冰雪 $48