初遇今次要介紹喺土瓜灣一間台灣菜餐廳叫「初遇」,一年前已經喺粉嶺食過呢間餐廳,下午茶非常抵食,依家仲越開越多分店,一共有四間分店,而呢一間分店門口係有一級,好彩我有帶斜板,其他輪椅人士如果無斜板就可能要去其他分店食啦!1.鹽酥雞滷肉飯(配:紫菜貢丸湯及台灣香腸$52+黑糖珍珠奶茶$16(原價$32)(8.5/10)鹽酥雞同滷肉飯係分開上,鹽酥雞炸粉比較多,變成咬到好入先見到雞肉,鹽酥雞一共有4舊,而滷肉飯份量非常多,滷肉夠肥,飯粒唔會過濕或過硬,紫菜貢丸湯入面有4小舊貢丸,紫菜都唔少,湯有少少咸,最後仲有一碟小食係台灣香腸,台灣香腸上面仲有蒜片,一共有4舊香腸!套餐加$16就可以飲到一杯黑糖珍珠奶茶,珍珠偏硬少少,甜度甜咗少少,整體都ok!2.初遇紅燒牛肉手工麵$75+愛文芒果起司奶蓋$12(原價$36)(9.5/10)呢碗紅燒牛肉手工麵入面有3大舊牛肉,每一舊牛肉都煮得好淋,手工麵好彈牙,仲有兩條白菜,湯底有少少咸,整體份量都好多,唔錯!套餐加$12可以飲到一杯愛文芒果起司奶蓋,淡淡芒果味,奶蓋差唔多至咗半杯,好好飲!3.士林鹽酥雞$38(7/10)再單獨叫咗士林鹽酥雞,一樣都係炸粉
初遇

3.士林鹽酥雞$38(7/10)
再單獨叫咗士林鹽酥雞,一樣都係炸粉好厚,咬到好入先咬到雞肉,一共大約有10舊!

2人總共價錢$193

個人口味總評分:8.33/10

地址:土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖

#初遇 #土瓜灣 #土瓜灣好去處 #土瓜灣美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

2024-09-29 0 瀏覽
我今日約同好友去位於土瓜灣道307號潮樓地下D號舖的初遇食台式下午茶餐,環境舒適,坐得舒服。我點左個 慢煮豬軟骨滷肉飯 $56,配古早肉鬆榨菜蛋餅(逢甲名物)$45,餐飲係熱桂圓紅棗茶(跟餐);好友點左個 紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯 $52,配 慢烤雞腿蛋吐司 $42,餐飲係熱台灣奶茶(少甜)(跟餐)。慢煮豬軟骨滷肉飯十分好味,豬軟骨煮得軟腍入味,滷肉飯好食;紅燒牛肉麵賣相不錯,牛肉味濃好食;烤雞腿蛋吐司賣相好吸引,雞腿烤得香口肉嫩;蛋餅好好味👍;奶茶滑溜,紅棗茶好飲。

• 慢煮豬軟骨滷肉飯
  • 古早肉鬆榨菜蛋餅(逢甲名物)
  • 紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯
  • 慢烤雞腿蛋吐司
2024-09-27 0 瀏覽
今次再次嚟到土瓜灣初遇食飯,裝修一如既往都係好新淨,光猛,有卡位, 放工時間都好多人嚟食,沒有加一好抵食藥膳花雕半筋半肉手工麵半筋半肉炆得好軟熟,我覺得係佢哋嘅其中一款招牌,真係好鬼好味,藥膳湯底濃鬱而不肥膩,手工麵煙煙靭靭QQ彈,係我鍾意嘅口感初遇半筋半肉麻辣拌麵配紫菜湯我哋都好鍾意食半筋半肉,所以兩個都嗌咗,哈哈,麻辣拌麵好刺激但又好好味,正吖 😋, 紫菜湯好多料仲有牛丸添,個湯好清,食得太辣嘅時候飲啖湯可以化辣 粒粒藍莓起司奶蓋 & 炭培鳥龍起司奶蓋又出咗新嘢,今次係奶蓋呀,我哋嗌咗藍莓同埋炭陪烏龍,味道真係調得好好,每杯都好獨特,甜度又適中 🥰

藥膳花雕半筋半肉手工麵

初遇半筋半肉麻辣拌麵配紫菜湯

粒粒藍莓起司奶蓋 & 炭培鳥龍起司奶蓋

2024-09-27 0 瀏覽
最近睇OpenRice 發現呢間台式餐廳🤗咁岩係我附近,而且我其實都幾鍾意食一人火鍋😋😋即刻約靚靚教會姊妹👸🏼一齊去食😙食完我就直接返教會😄對於我黎講真係好完美既安排😍 坐底第一時間點左一個沙茶牛肉火鍋😋😋跟左一個粉絲,本身想叫一品臭臭火鍋但靚女唔食辣😄😄所以留侍下次再試😄😄另外叫左花雕雞翼,同埋加左一個甜品古早仙草三色芋圓😄平時我都無特別喜好食甜品架,不過近來都覺得仙草配芋圓都幾好味,呢間個甜品都整得唔錯😄😄
2024-09-26 0 瀏覽
土瓜灣初遇🍜大腸貢丸麵線✨每一口都充盈著肉質的細緻口感;貢丸則是滑嫩有彈,與麵線的細膩口感相得益彰。再搭配上淡水滷肉刈包,更是風味獨特,香氣四溢的滷肉、潤而不膩的肉汁和獨特的調味醬料相映成趣。古早肉鬆榨菜捲餅👀金黃色的肉鬆緊緊地包裹著榨菜,散發著獨特的香氣。捲進餅裡,酥脆而帶著一絲咸鮮。而榨菜的口感則是清新爽口,解膩又開胃。鮮鳳梨水果茶🙌🏻果香四溢。茶水的酸甜與鳳梨的清甜完美融合,帶著一絲淡淡的茶香。冷泡阿里山綠茶🥗那沁人心脾的茶香與甘甜直擊味蕾,如同山谷中傳來的悠然清風。這杯茶的口感極其細緻,帶著山間的清新與大自然的獨特風味。
土瓜灣初遇🍜

大腸貢丸麵線✨

古早肉鬆榨菜捲餅👀

鮮鳳梨水果茶🙌🏻

冷泡阿里山綠茶🥗
2024-09-01 223 瀏覽
主食 ok 嘅,尤其是滷肉飯好好味,但葱油飯太多油,唔係香港人口味。小色一般啦,始終台灣好食好多。至於冷氣,坐近門口係熱住食,嘜嘢胃口都冇曬啦,完全唔明白點解明知係地舖,門口都唔加個風閘,搞到成餐飯都唔想食。宜家新開張冇幾耐就話試吓你啫,雖然食物味道都好,但噤熱好難再幫襯你㗎喎。
2024-09-01 240 瀏覽
店內裝潢以木系為主,感覺清新、明亮。花雕藥膳雞翅膀每口也滿滿醉人酒香,雞翅膀肉質較結實,但相當入味,沾上花雕藥膳汁一絕,雞皮爽滑彈牙伴隨着濃濃酒香,大滿足藥膳花雕排骨手工麵藥膳香氣撲鼻,湯底甘甜,咸甜適中,排骨煮腍軟,麵質亦富咬口不會過腍,食材再掛上湯汁,滋味無窮!芋香珍珠奶茶清新芋香是夏日必點之選!甜度可調控至少甜,配上黑糖珍珠,口感軟糯,讚四季春起司奶蓋起司奶蓋份量重磅,入口順滑,且帶有鹹香,配上清新幽香的四季春,香氣怡人,感覺清爽古早仙草三色芋圓夏日消暑精選,滑捋捋嘅仙草配上花奶,加上三色芋圓,口感層次豐富,吃出幸福感初遇 📍土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖

店內裝潢以木系為主,感覺清新、明亮。

花雕藥膳雞翅膀

藥膳花雕排骨手工麵

芋香珍珠奶茶

四季春起司奶蓋

古早仙草三色芋圓

📍土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖
2024-08-21 298 瀏覽
同靚靚食台式下午茶靚妹搬咗嚟土瓜灣 介紹我嚟呢間台式餐廳食下午茶 叫咗個下午茶套餐好抵食‼️🔆花雕雞卷麻辣拌麵撈面拌肉碎 麵條煙靭 少少微辣 仲有紫菜貢丸湯 加$8有紅棗菊花茶😍滋陰養生🔆古早起司芋泥肉鬆蛋餅 蛋餅皮煎得好脆 芋泥肉鬆加芝士估唔到咁夾 🔆士林鹹蛋芋泥酥估唔到呢個酥咁好味 忍唔住要食多啖 啖啖都係芋泥 芋泥餡唔會太甜識落 好似麻糬質地 靚靚都話呢個係必叫嘅小食‼️🔆古早仙草三色芋圓仙草一條條 三色芋圓好煙靭 加上花奶 呢款甜品唔會好甜😆📍 初遇 (土瓜灣)土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖

同靚靚食台式下午茶

🔆士林鹹蛋芋泥酥
估唔到呢個酥咁好味 忍唔住要食多啖

🔆古早仙草三色芋圓
仙草一條條 三色芋圓好煙靭 加上花奶 呢款甜品唔會好甜😆

📍 初遇 (土瓜灣)
土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖
2024-08-18 249 瀏覽
大腸貢丸麵線大腸貢丸麵線,麵線本身口感柔軟Q彈,與軟嫩入味的大腸貢丸搭配得天衣無縫古早超司芋泥肉鬆蛋餅蛋餅是一道經典台灣早餐。軟綿綿的芋泥餡料,搭配香鬆可口的肉鬆,煎到金黃酥脆的外皮,整體口感層次豐富。慢煮豬軟骨麻辣拌麵配紫菜湯這份麻辣拌麵外表看起來相當誘人。麵條彈牙,搭配入味的慢煮豬軟骨,份量十足,有六件,口感豐富又有嚼勁。麻辣醬汁調製得恰到好處,辣而不燥,為這碗麵增添了很好的過癮感。紫菜湯清爽爽口,湯頭甘甜鮮美。

大腸貢丸麵線

古早超司芋泥肉鬆蛋餅

慢煮豬軟骨麻辣拌麵配紫菜湯
˗ˏˋ  初遇 ˎˊ˗最近土瓜灣新開咗一間台灣菜 名叫「初遇」✨由於新裝修 所以非常乾淨企理 而且店內座位都幾多!一睇餐牌價錢都係正常台灣菜嘅價 但唔知個份量又點呢🫢1. 泡菜豚肉鍋 $126入邊超多材料!包括有娃娃菜、冬菇、金菇、甜不辣、芋頭貢丸、福州魚丸、蛋餃、鵪鶉蛋、蜂巢豆腐、豚肉、泡菜、粟米及蕃茄🤤仲有得配粉絲或者白飯✨佢嘅份量夠晒兩個人食又有突🥺2. 慢煮豬軟骨麻辣拌麵 $78個人真係大大力推介佢嘅豬軟骨🥺平時出邊啲豬軟骨得嗰兩三嚿細細舊 但依度係毫不手軟起碼比成五六嚿 仲要有啲係成個手掌咁大舊🙀佢嘅軟骨做到嗰種軟腍腍嘅效果 仲要勁多軟骨 充滿膠質🤤再配埋佢嘅麻辣拌麵 絕對夠食到捧住個肚走🥹飲品1. 珍珠奶茶 $182. 愛民芒果芝士奶蓋 $18那款飲品就不過不失 大致都係平時台灣餐廳會飲到嘅質素🤣不過要特別提一提芝士奶蓋超級厚實 份量十足!‎✎ܚ𝗡𝗼𝗻-𝗿𝗲𝘀𝗽𝗼𝗻𝘀𝗶𝗯𝗹𝗲/ 𝗽𝗿𝗼𝗳𝗲𝘀𝘀𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹 𝗺𝗮𝗿𝗸𝗶𝗻𝗴 ᝰ✍︎꙳⋆Recommendation: 8/10 | Environment 8/10 | Services: 9/10 | Tasty: 9/10 | C
˗ˏˋ  初遇 ˎˊ˗

1. 泡菜豚肉鍋 $126

2. 慢煮豬軟骨麻辣拌麵 $78

飲品
1. 珍珠奶茶 $18
2. 愛民芒果芝士奶蓋 $18

Recommendation: 8/10 | Environment 8/10 | Services: 9/10 | Tasty: 9/10 | Cp Value: 8/10

⸝⋆ 土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖
2024-08-12 176 瀏覽
我叫咗佢哋嘅紅燒牛肉麵。一碗湯頭濃郁,牛肉軟嫩多汁,湯底入味,有少少藥膳嘅味道,麵條Q彈有嚼勁,好正宗台式。之後,我品嚐到蔥油手撕雞腿肉飯,飯飽滿香脆,雞肉鮮嫩多汁,配上蔥油,香氣四溢。另外,嘉義手工蛋餃都好正,蛋餃皮薄如紙,內餡豐富多汁。嚟到台式餐廳梗係要叫返兩杯台式飲品啦,鮮鳳梨水果茶。茶清新爽口清甜,果味十足,而愛文芒果起司奶蓋嘅奶蓋香濃滑順,芒果的甜味和奶蓋的濃稠完美結合,好飲。🫶🏻🫶🏻

另外,嘉義手工蛋餃都好正,蛋餃皮薄如紙,內餡豐富多汁。

2024-08-12 307 瀏覽
今日到土瓜灣探朋友,行過見到有一間台灣料理,見下午茶套餐非常抵食,就唔執輸入去試試。<初遇>📍土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下,呢度下午茶套餐由$4x起,性價比高。大腸貢丸麵線拼淡水鹵水刈包,配飲品刈包, 餡料有鹹酸菜、半肥瘦滷肉,入口帶油香,刈包軟綿,整體配搭適中。初遇小食拼盤9款小食,有鹽酥雞、牛肚、麻辣鴨血、台灣腸、滷蛋、蛋餃、地瓜酥、豬大腸、雞卷。雞卷肉質軟腍,入口帶有酒香地瓜酥炸至金黃酥脆,帶有甜甜地瓜味,口感軟糯,好好味的甜點麻辣鴨血,鴨血軟腍加上麻麻辣辣,非常惹味台灣腸配合蒜片,蒜片令帶鹹味的台灣腸更惹味

大腸貢丸麵線拼淡水鹵水刈包,配飲品

刈包, 餡料有鹹酸菜、半肥瘦滷肉,入口

帶油香,刈包軟綿,整體配搭適中。

初遇小食拼盤

雞卷肉質軟腍,入口帶有酒香

地瓜酥炸至金黃酥脆,帶有甜甜地瓜味,口感軟糯,好好味的甜點

麻辣鴨血,鴨血軟腍加上麻麻辣辣,非常惹味

台灣腸配合蒜片,蒜片令帶鹹味的台灣腸更惹味

• 地瓜酥
  • 麻辣鴨血
  • 刈包
土瓜灣近年有好多形形色色嘅餐廳進駐😍今次要介紹嘅呢一間就係叫做初遇嘅台灣菜價錢唔算貴 而且味道都唔錯🐷雞絲貢丸清湯新竹米粉 呢碗湯睇落去就真係好清嘅 因為小編當日 唔想食太濃味嘅嘢😂 不過都有啲驚喜 因為個湯都真係幾鮮甜 幾粒貢丸又真係幾彈牙 啲雞絲好嫩滑 而且口感唔錯 清甜嘅湯亦都充滿着雞肉嘅香味😍🐣🐷初遇紅燒牛肉手工麵 牛肉煮得入味 柔軟得來仲有嚼勁 紅燒醬汁香濃 手工麵條咬落去有彈性 搭配牛肉真係絕配 🍖❤️🐷愛民芒果綠茶 呢杯飲品簡直係夏天必飲🤣🤣 清新嘅綠茶配上濃厚嘅芒果味 又爽又好飲 清涼又解渴🍹💚🐷古早仙草三色芋圓小編覺得呢一碗小甜品真係唔錯 因為佢嘅份量都真係幾大 而且啲仙草滑滑的 搭配三色芋圓 口感豐富 甜而不膩 真係夏日消暑的最佳選擇 🍧🌈.初遇 📍土瓜灣道307號潮樓地下D號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #九龍 #土瓜灣好去處 #土瓜灣美食
土瓜灣近年有好多形形色色嘅餐廳進駐😍

🐷愛民芒果綠茶

🐷古早仙草三色芋圓
📍土瓜灣道307號潮樓地下D號舖
2024-07-22 317 瀏覽
今日跟朋友去咗土瓜灣「初遇」食下午茶,因為「初遇」個下午茶真好扺食🤪餐廳座位夠闊落…….坐得舒服!今日跟朋友二人叫咗3個Set 加一個甜品也只是$199🤭🤭而且份量不少🫣🫣「初遇」牛肉麵湯底ok 夠濃,牛肉夠厚夠軟唸!滷肉飯嘅豬肉肥瘦適中,調味也不錯!花雕雞卷麻辣拌麵個麵底好煙靭麻辣調味剛剛好好惹味!個雞卷都好香,酒味不錯!古早肉鬆,蛋餅也不錯!甜品古早仙草三色芋圓芋圓夠煙靭仙草好夠多不錯!
  • 花雕雞卷麻辣拌麵
2024-07-22 289 瀏覽
早個零星期在土瓜灣有啲事要處理😬搞惦之後去左呢間台灣菜醫下肚😐套餐下午茶好抵食😑花雕雞卷滷肉飯鮮嫩的雞肉,切成薄片後捲成卷狀🤩內部保持著嫩滑多汁的質感🙂‍↔️滷肉軟嫩入味😏配紫菜貢丸湯貢丸好彈牙🤪湯很清爽和濃郁🫠地瓜酥外皮的酥脆、內餡的滑順和地瓜的甜美🥰麻辣鴨血有彈牙的質感,咬下去會有一種綿密的口感😑飲品配古早冬瓜茶🤩餐廳較簡約風格😜環境尚算乾乾淨淨🫠價錢親民😅冇加一服務費😐非常抵食😂

花雕雞卷滷肉飯

配紫菜貢丸湯
貢丸好彈牙🤪湯很清爽和濃郁🫠

地瓜酥
外皮的酥脆、內餡的滑順和地瓜的甜美🥰

麻辣鴨血
有彈牙的質感,咬下去會有一種綿密的口感😑

飲品配古早冬瓜茶🤩

2024-06-27