2024-07-18 271 瀏覽
初遇 📍土瓜灣新開台式料理🥢價錢實惠🤪不用加一✨食物款式選擇多有多款台式小食、麵食、料理便當、甜品、茶飲等等選擇🥢藥膳花雕半筋半肉手工麵湯底係花雕雞湯~藥材味唔會太濃😗好清香牛筋、牛肉都炆到好入味!🥢蜜汁滷排骨滷肉飯便當份量幾多!便當跟有紫菜肉丸湯、豆漿鴨血小食蜜汁滷排骨好大塊!伴飯一流!滷肉肉汁濃香飲品叫左芋香珍珠奶茶~幾好飲推介😁古早仙草三色芋圓~芋圓Q彈有嚼勁📍土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖
初遇 📍土瓜灣新開台式料理🥢

價錢實惠🤪不用加一✨食物款式選擇多
有多款台式小食、麵食、料理便當、
甜品、茶飲等等選擇

🥢藥膳花雕半筋半肉手工麵
湯底係花雕雞湯~藥材味唔會太濃😗好清香
牛筋、牛肉都炆到好入味!

🥢蜜汁滷排骨滷肉飯便當
份量幾多!便當跟有紫菜肉丸湯

、豆漿鴨血小食

蜜汁滷排骨好大塊!伴飯一流!滷肉肉汁濃香

飲品叫左芋香珍珠奶茶~幾好飲

推介😁古早仙草三色芋圓~芋圓Q彈有嚼勁

📍土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖
2024-07-17 223 瀏覽
發掘到一間係土瓜灣嘅台式餐廳,食物選擇好豐富,價錢又抵 仲要唔使+10%服務費,人均消費低過$100,性價比超高!😍😍 食物質素都好唔錯,環境大 乾淨企理,服務員親切有禮,好推薦~藥膳花雕雞手工麵🍜推薦!藥膳花雕雞肉好高質,口感味道香濃,搭配Q彈的手工拉麵,營養又美味蔥油手撕雞腿肉飯🍗好嫩滑的雞腿肉😍 與蔥油醬汁充分融合,味道鮮香惹味,搭配白米飯好好味!!慢烤雞腿蛋吐司🍞賣相好吸引!慢烤方式烹調雞腿肉,口感特別嫩滑,與酥脆的吐司麵包和流心煎蛋搭配,營養豐富 好飽肚😋愛文芒果綠茶🥭香甜芒果與清香的綠茶好夾🥰 清涼解渴,夏日最佳清涼飲品~桂圓紅棗茶🍵 熱以桂圓、紅棗等中藥材沖製,溫和甜香😚 很不錯的養生保健飲品

藥膳花雕雞手工麵🍜

蔥油手撕雞腿肉飯🍗

慢烤雞腿蛋吐司🍞

愛文芒果綠茶🥭
香甜芒果與清香的綠茶好夾🥰 清涼解渴,夏日最佳清涼飲品~

桂圓紅棗茶🍵 熱
以桂圓、紅棗等中藥材沖製,溫和甜香😚 很不錯的養生保健飲品
2024-07-16 211 瀏覽
朋友介紹來這間台灣美食餐廳,位於土瓜灣...初遇..台式餐廳,地方闊落舒適 ! 裝修方面充滿著台灣風情,美食多樣化, 價錢合理!食物具有色香味....適合一家大小或朋友相聚的好地方👍😋古早肉鬆榨菜捲餅肉鬆惹味香濃又夠乾身,榨菜爽爽甜甜略帶鹹味.. 捲餅😋😋煙煙靭靭又彈牙,蛋香撲鼻,這款特色小吃,好美味😋紅燒牛肉麵+古早滷肉飯 牛肉炆得夠腍而且好入味,蒜蓉乾蔥, 香口味美, 牛肉麵爽口彈牙,仲有新鮮時菜 ,好美味 。😋😋😋😋😋😋滷肉飯...熱騰騰的,伴有半隻鹹蛋!好惹味,肉醬份量夠多,烹調味美,撈飯真是一流,吃不得停口!😋😋😄鹽酥雞滷肉飯材料方面有紫菜,貢丸,台灣香腸,鹽酥雞 !鹽酥雞香口卜卜脆,好味 !😋貢丸爽口彈牙,台灣香腸別具特色, 仲有卜卜脆的紫菜,這個套餐真抵食!😋😋香芋珍珠奶茶香噴噴的芋容,加上奶茶,大大粒珍珠,特色美味👍桂圓紅棗茶 ... 幫助消化 ,開胃🥤美味

古早肉鬆榨菜捲餅

紅燒牛肉麵+古早滷肉飯

鹽酥雞滷肉飯

香芋珍珠奶茶
香噴噴的芋容,加上奶茶,大大粒珍珠,特色美味👍

桂圓紅棗茶 ... 幫助消化 ,開胃🥤美味

2024-07-12 174 瀏覽
睇到土瓜灣有台灣菜本身報有較大期望,於是在網上外賣平台下單,發現食物較貴,份量也比較少,食物的質素也令人擔憂我嗌咗蜜汁滷排骨滷肉飯+蒲燒鯛魚腹滷肉飯第一,滷肉唔夠入味,似食緊肉完全感受唔到滷味,兩兜都係差唔多食唔到第二,本人並非大份量,一個係屋企人一個係自己,屋企人嘅排骨份量係OK嘅,但係我嘅鰻魚比較少同埋唔夠入味最後,好似有奇怪嘅差別對待,我試過去間舖食,都係鰻魚飯,但係鰻魚浸味係會大啲及香啲,份量亦都適合,希望外賣亦可以有咁樣的水平
我嗌咗蜜汁滷排骨滷肉飯+蒲燒鯛魚腹滷肉飯
2024-07-12
20 分鐘 (外賣送餐)
2024-06-19 308 瀏覽
初嚐 初遇到店必試必試阿嬤肉鬆滷肉飯蔥油手撕雞腿肉啖啖雞腿肉,肉質尚算嫩滑,沾上蔥油後,雞肉更香口台中手工雞卷滷肉飯便當阿嬤肉鬆滷肉是必食精選,滷肉入口即化,肥瘦適中,肉質鬆軟入味,滷汁用上台灣醬料製成,美味!便當更附有小食鴨血,倍添台味!紅豆仙草三色芋圓三色芋圓分別有原味芋頭味、紫薯味、番薯味,每款也口感十足,軟糯非常,配上仙草,口感Q滑,感覺清爽,性價比極高芋香珍珠奶茶芋頭味香濃,珍珠富有咀嚼,整體入口順滑炭培烏龍起司奶蓋起司奶蓋控必點!起司奶蓋已佔有三分一杯,非常重磅,配上烏龍茶入口甘味可口,伴隨着清爽口感,有助緩解油膩,大滿足初遇 - 土瓜灣📍土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖

初嚐 初遇
到店必試必試阿嬤肉鬆滷肉飯

蔥油手撕雞腿肉
啖啖雞腿肉,肉質尚算嫩滑,沾上蔥油後,雞肉更香口

台中手工雞卷滷肉飯便當

紅豆仙草三色芋圓

芋香珍珠奶茶
芋頭味香濃,珍珠富有咀嚼,整體入口順滑

炭培烏龍起司奶蓋

初遇 - 土瓜灣
📍土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖
2024-06-19 172 瀏覽
星期6好鬼大雨搞到落雨都唔想出街見到呢間新開就叫外賣返屋企食台灣野好耐無食過叫一個小食拼盤有9款野食仲可以shareD大腸同牛肚都無內臟味蔥油雞飯係讚嘅唔好睇佢無咩色水其實食落好夠味係D雞可以再滑D刈包餡料同味道有D單調咬落口感不足落左榨菜有D太重味台灣奶茶味道正常香精味稍重但凍同熱有色差加左冰都無可能深色甘多藥膳蟲草花雞麵其實都好食湯底無hea架麵同草花有咬口但都係重味左愈食有D愈咸嘅感覺蛋餃唔錯拼盤入面都有
星期6好鬼大雨

愈食有D愈咸嘅感覺

蛋餃唔錯
拼盤入面都有

2024-06-16 191 瀏覽
初遇地址:土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖土瓜灣新開既台灣餐廳「初遇」,好有台灣電影既感覺,聽到「初遇」,會想起初戀,澀澀青春的感覺👍餐廳裝潢亦貫徹依種感覺,簡約舒服,乾淨企理,坐得舒適😊「初遇」係其他地區都有分店。食物價錢親民,即使係晚市都好抵食!😍餐廳種類豐富多樣,有熟悉的台灣家常菜,侍應服務親切周到,值得支持!同屋企人一齊黎食,叫咗幾款食物,全部都好好味😍私房麻辣牛三寶(腱心,牛肚,牛筋)$78Mala Beef Platter (Beef Shank, Beef Stomach, Beef Tendon)牛三寶辣味醇厚濃郁,每一種部位都充滿層次感。腱心入口即溶,牛肚爽脆彈牙,牛筋軟糯有嚼勁古早烤台灣香腸 $38Traditional Roasted Sausage小朋友最愛食既古早烤台灣香腸,色澤金黃,肉質鮮嫩多汁,帶有淡淡的煙燻味古早仙草三色芋圓 $38Traditional Herbal Jelly & Three Colour Taro Balls傳統既台灣甜品,口感冰涼既仙草,加埋啲芋圓,好有口感,有水準!👍士林夜市蟹蓋 (3件) $42Shilin Stuffed
初遇
地址:土瓜灣土瓜灣道307號潮樓地下D號舖

私房麻辣牛三寶(腱心,牛肚,牛筋)$78

古早烤台灣香腸 $38
Traditional Roasted Sausage

古早仙草三色芋圓 $38

士林夜市蟹蓋 (3件) $42
Shilin Stuffed Crab Shell (3pcs)
勁好食既蟹蓋!估唔到台灣小食有咁好味既蟹蓋小食,真係好正

芋香珍珠奶茶 $28
Taro Bubble Milk Tea
微微清香既奶茶,配上彈牙既珍珠👍
2024-06-15 164 瀏覽
土瓜灣新開咗初遇分店,一於去試下,餐廳裝修整潔,以木系為主,有卡位,成個舖位都好開揚藥膳花雕雞手工麵見到有藥膳就試下佢嘅藥膳手工面,花雕雞整得好入味,好滑,大大件,唔肥膩,上面仲有好多蟲草花,手工麵整得好好,有咬口藥膳花雕半筋半肉手工麵半筋半肉一如既往都係咁好味,好冧好入味, 份量好多有四大條,清潔的很乾淨沒有毛的花雕藥膳雞翼藥膳雞翼已經將雞翼分開一半,更加入味,但啲肉仍然很嫩滑,好細心冷泡阿里山綠茶 & 古早冬瓜茶冷泡綠茶係用茶包,茶味濃鬱冬瓜茶冰涼透心,甜度適中

藥膳花雕雞手工麵

藥膳花雕半筋半肉手工麵

花雕藥膳雞翼

冷泡阿里山綠茶 & 古早冬瓜茶
冷泡綠茶係用茶包,茶味濃鬱
冬瓜茶冰涼透心,甜度適中

2024-06-13 115 瀏覽
「初遇」有幾間分店,土瓜灣店新開張不久,當然要湊下熱鬧試一試。店內採用淺木色的裝修,感覺清新舒服。餐牌上有各種台灣特色美食和飲品,價錢合理。《紅燒半筋半肉麵》$79大大件的牛筋又腍又彈牙,牛腩入味有嚼勁,紅燒湯汁味道恰到好處,還添加了梅菜,麵身軟硬適中, 不錯!《藥膳花雕貢丸牛肉麵》$78藥膳味不太濃,貢丸有3粒,幾彈牙,牛肉條軟腍入味,還有蟲草花呢!《肉鬆榨菜蛋餅》$42蛋餅包著榨菜和肉鬆,甜甜的味道很夾配。

《紅燒半筋半肉麵》$79

《藥膳花雕貢丸牛肉麵》$78

《肉鬆榨菜蛋餅》$42
蛋餅包著榨菜和肉鬆,甜甜的味道很夾配。

2024-06-12 115 瀏覽
初遇紅燒半筋半肉手工麵牛肉半筋半肉,咬落帶少少Q彈而軟腍,而且肉質唔會鞋口,手工麵粗細適中,幾有彈性咬口,仲非常吸附湯汁,滑順又過癮!蜜汁滷排骨滷肉飯便當便當分別有一款麻辣鴨血小菜、一碗紫菜貢丸湯、一碟大大塊蜜汁滷排骨,再加一碗滷肉飯,有肉鬆的加持,令到呢碗飯更香更濃味,蜜汁滷排骨酸酸甜甜,都幾開胃~古早仙草三色芋圓台灣菜必食之一,芋圓煙煙韌韌,仙草滑嘟嘟呈條狀,而且份量剛剛好,整體來講亦甜度適中!
初遇紅燒半筋半肉手工麵
牛肉半筋半肉,

蜜汁滷排骨滷肉飯便當
,令到呢碗飯更香更濃味,蜜汁滷排骨酸酸甜甜,都幾開胃~

古早仙草三色芋圓
2024-06-06
2024-06-07 100 瀏覽
土瓜灣俾人嘅感覺都係一啲懷舊嘅地區估唔到附近新開左一間台灣嘢鍾意飲珍珠奶茶嘅我梗係要入去試吓啦紅燒生肉麵拼古早滷肉52$紅燒生肉麵拼古早滷肉是一道融合傳統滷肉和麵食的創意菜品,口味豐富多元。生肉搭配燒肉醬汁,應該會十分入味。配上麵條,整體口感層次豐富。大田芋頭芋圓鮮奶加12$大田芋頭芋圓鮮奶加是一道甜點,採用當季新鮮的芋頭製成芋圓,再淋上鮮奶,給人清爽不膩的感受。這兩道菜品都帶有濃厚的台灣風味,適合那些想要品嚐傳統美食的我
鍾意飲珍珠奶茶嘅我梗係要入去試吓啦

紅燒生肉麵拼古早滷肉52$

大田芋頭芋圓鮮奶加12$

2024-06-05 97 瀏覽
話說最近土瓜灣新開咗一間台灣菜,見佢晚市成日都大排長龍,我哋就一於去試吓!古早花雕雞卷花雕酒味好濃,雞肉好嫩滑,作為餐前小食一流!藥膳花雕排骨手工麵呢個手工面個人覺得最出色,湯底有濃濃濃嘅藥膳米,睇得出應該係經過長時間熬製,排骨好大嚿,而且又燉到好軟身,啖啖肉好正!最值得一提嘅係佢嘅手工面,面嘅軟硬適中有咬口,面身都好掛湯!黑糖珍珠奶茶珍珠奶茶茶味濃郁,珍珠Q彈!同茶飲店嘅珍珠一樣咁好飲!慢煮豬軟骨滷肉飯呢個滷肉飯套餐好抵食,豬軟骨係用果醋炮製嘅,而且好軟,味道調得啱啱好!滷肉飯米飯好香,而且吸滿滷肉汁,滷肉肥瘦適中,入口即化!仲配埋一碗湯同一碟麻辣鴨血!麻辣鴨血好滋味!總括而言,呢間餐廳裝修企理,座位舒服,最緊要係味道出色!又為土瓜灣呢個舊區增添咗一道新嘅美食風景!

古早花雕雞卷
花雕酒味好濃,雞肉好嫩滑,作為餐前小食一流!

藥膳花雕排骨手工麵

黑糖珍珠奶茶
珍珠奶茶茶味濃郁,珍珠Q彈!同茶飲店嘅珍珠一樣咁好飲!

慢煮豬軟骨滷肉飯

2024-06-03 85 瀏覽
我今日去土瓜灣辦事,順道約同好友去位於土瓜灣道307號潮樓地下D號舖的初遇食台式下午茶,環境舒適,坐得舒服。我點左個 T08紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯$52,餐飲係熱黑糖薑母茶(跟餐);好友點左個 T12花雕雞卷滷肉飯$48,配紫菜貢丸湯及地瓜酥,餐飲係熱台灣奶茶;另外點左個 T03古早肉鬆榨菜蛋餅(逢甲名物)$45,A08嘉義手工蛋餃(6件)$32,及A07麻辣鴨血$28。紅燒牛肉好軟腍入味,台灣麵好有咬囗;花雕雞卷好入味,古早肉鬆榨菜蛋餅好好味,蛋餃炸得香脆可囗👍,麻辣鴨血是第一次食,幾特別的小食。兩款餐飲都好飲。

• 麻辣鴨血
  • 紅燒牛肉麵
  • 花雕雞卷
  • 古早肉鬆榨菜蛋餅
2024-06-01 64 瀏覽
睇到啱啱開業無幾耐,心想試一試,隨便叫個台式香腸肉燥飯試下,價錢貴D應該味道唔錯,又見到排隊,結果份量少,價錢高,本身以為價錢高小小,質量應該會好D,份量少,質量又麻麻!大失所望。
外賣自取
  • 台式
2024-05-30 54 瀏覽
開張了一星期,過了頭輪人潮,試一下台式料理,有手指公推介食物,初遇紅燒半筋半肉手工麵,牛筋爽口,一般。另一有手指公推介食物,蜜汁老排骨麻辣拌麵,有麻辣味,麵Q Q的,不俗。小食可以不是試,私房麻辣牛三寶,淡味,麻辣臭豆腐,份量少,味道一般。珍珠奶茶跟餐加$16 ,黑糖珍珠奶茶,偏細杯,味道一般。

C19蜜汁老排骨麻辣拌麵
C19蜜汁老排骨麻辣拌麵