2024-09-26 1447 瀏覽
今日又去到沙田做野放工時都係下午茶時間路過見到有間叫初遇,食台灣菜嘅餐廳餐廳外有menu, 見到有下午茶供應而且價錢都好親民合理🤟🏻就入去試吓啦✨花雕雞卷麻辣伴麵🐔🍗上菜時已經聞到花雕雞卷嘅花雕酒香🍶即刻試一舊有層薄薄雞皮,包住好嫩嘅雞肉🍗而且係冇肥膏,食落啖啖肉🐔🍗最啱我啲做gym 嘅人🖖🏻麻辣麵聞落有點辣味而且麵條有用辣椒油醃過🌶️每條麵條都有辣椒味🌶️🔥唔係就咁一堆辣椒醬撻落碗麵完全感受到餐廳嘅誠意但食落唔太辣,但依然有麻辣味道食完後咀唇都少少麻麻感覺如果唔食得辣但又想小試牛刀呢個絕對係不二之選👍🏻隻碗好深,而麵亦好大碗麵條一咬就斷唔係霉的🍜貢丸湯飲落唔鹹👍🏻仲有好香好清新嘅葱加紫菜味🌿☘️可以沖淡食完麻辣麵後口裡嘅辣味✨紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯🐮🥩🔥滷肉飯啲肉係半肥瘦🤏🏻啲汁好香,係正宗嘅台灣滷肉味道滷肉入口即溶,滿滿油香喺個口度而且流心蛋蛋黃仲識郁🍳撈埋飯食就好夾而牛肉麵嘅牛肉好大舊🤟🏻半肉半筋嘅形狀佢煮到好淋,一咬就斷而且入口即溶口裡滿滿嘅牛肉加牛油香麵亦大碗,湯底好甜🍲而且麵條同飯都塞到隻碗滿滿的🍚🍚唔會食兩啖就食完份量直頭拍得上午餐🤟🏻✨台灣奶茶🧋🧊飲落有淡淡茶嘅甘苦加埋奶香,
今日又去到沙田做野
放工時都係下午茶時間
路過見到有間叫初遇,食台灣菜嘅餐廳
餐廳外有menu, 見到有下午茶供應
而且價錢都好親民合理🤟🏻
就入去試吓啦

✨花雕雞卷麻辣伴麵🐔🍗

上菜時已經聞到花雕雞卷嘅花雕酒香🍶
即刻試一舊
有層薄薄雞皮,包住好嫩嘅雞肉🍗
而且係冇肥膏,食落啖啖肉🐔🍗
最啱我啲做gym 嘅人🖖🏻

麻辣麵聞落有點辣味
而且麵條有用辣椒油醃過🌶️
每條麵條都有辣椒味🌶️🔥
唔係就咁一堆辣椒醬撻落碗麵
完全感受到餐廳嘅誠意
但食落唔太辣,但依然有麻辣味道
食完後咀唇都少少麻麻感覺
如果唔食得辣但又想小試牛刀
呢個絕對係不二之選👍🏻
隻碗好深,而麵亦好大碗
麵條一咬就斷唔係霉的🍜

貢丸湯飲落唔鹹👍🏻
仲有好香好清新嘅葱加紫菜味🌿☘️
可以沖淡食完麻辣麵後口裡嘅辣味

✨紅燒牛肉麵拼古早滷肉飯🐮🥩🔥

滷肉飯啲肉係半肥瘦🤏🏻
啲汁好香,係正宗嘅台灣滷肉味道
滷肉入口即溶,滿滿油香喺個口度
而且流心蛋蛋黃仲識郁🍳

撈埋飯食就好夾
而牛肉麵嘅牛肉好大舊🤟🏻
半肉半筋嘅形狀
佢煮到好淋,一咬就斷
而且入口即溶
口裡滿滿嘅牛肉加牛油香

麵亦大碗,湯底好甜🍲
而且麵條同飯都塞到隻碗滿滿的🍚🍚
唔會食兩啖就食完
份量直頭拍得上午餐🤟🏻

✨台灣奶茶🧋🧊
飲落有淡淡茶嘅甘苦
加埋奶香,完全中和奶茶嘅苦味
係正宗台灣奶茶嘅味道
而且奶茶大杯
飲完一肚水

✨桂圓紅棗茶🍵
先唔講茶嘅味道
侍應提醒因為係熱飲🔥
驚食哂餐飯,杯茶會凍哂
所以建議我哋用餐完畢後先叫侍應上呢杯茶

唔似下午茶份量
性價比甚高🤟🏻
會繼續幫襯🥳

2024-09-26
5 分鐘 (堂食)
  • 花雕雞卷
  • 麻辣伴麵
  • 紅燒牛肉麵
  • 古早滷肉飯
2024-07-19 3127 瀏覽
繼續解鎖沙田好嘢食,自從上次發現呢頭下午茶性價比極高😍,就決定同好友逐間試下🤣。✨麻辣鬼椒雞腿蛋吐司$45✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 超級好食😍😍雞腿肉大件,雞蛋望落去全熟,但咬開蛋汁瞬間流出,好正。麵包微微爐邊,加上麻椒粉,惹味得嚟恰到好處。✨士林咸蛋芋泥酥(3件)$36✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟) 在香港餐廳甚少見到,感覺非常特別。炸得非常出色,外表金黃香脆,一口下去,芋泥餡煙煙韌韌,非常軟糯🤩中間還有鹹蛋,邪惡得來非常甘香,超級好食,真心推薦‼️✨鹽酥雞滷肉飯 $52✨性價比十分高,份量超級足。鹽酥雞香脆可口,滷肉飯還配上半隻流心蛋,非常正宗。這些全是主菜,另外還搭配兩款小食,包括鹹香紫菜貢丸湯及台灣香腸,真的十分開心。香腸搭配蒜片進食,一個字,爽🙌🏻。✨麻辣鴨血臭豆腐拌麵$46✨拌麵非常大碗且彈牙,辣得惹味,喜歡吃辣的朋友不要錯過。伴碟的臭豆腐是黑色的,既臭且香,是非常正宗的台灣臭豆腐。鴨血非常大塊,麻得爽辣。同樣地,搭配兩款小食,紫菜貢丸湯及地瓜酥,煙靭有咬感,只收這樣的價錢,的確令人滿足。鮮鳳梨水果茶 (跟餐+$8)賣相十分吸引,酸酸甜甜,飲完覺得十分清爽。愛文芒果起司奶蓋(跟餐+$1

✨麻辣鬼椒雞腿蛋吐司$45✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

✨士林咸蛋芋泥酥(3件)$36✨ (爆推🌟🌟🌟🌟🌟)

✨鹽酥雞滷肉飯 $52✨

✨麻辣鴨血臭豆腐拌麵$46✨

鮮鳳梨水果茶 (跟餐+$8)
賣相十分吸引,酸酸甜甜,飲完覺得十分清爽。

愛文芒果起司奶蓋(跟餐+$12)
喜歡的愛民芒果,加上起司奶蓋,兩者非常地夾,飲得十分開心。

2024-07-14 3280 瀏覽
今次1:30兩點入座,食唔到下午茶食午餐午餐雖然冇下午茶咁抵但係都好貼地嘅價錢!下次會嗌70幾蚊嘅牛肉麵今次金錢肚 只係得兩件咋,牛筋就好似多少少,不過呢牛肉如果多一兩件就正🥳🥳今次男朋友食咗好大嘅早餐唔係太肚餓,所以我哋嗌一個鍋同埋小食share,不過最後可能唔會太飽,因為個鍋食落唔係真係咁大,底下係好多蔬菜有應該兩三片牛肉,不過食落去因為體積太細,我都係鍾意食一件件嘅牛腱肉 自己下次應該會嗌返牛肉麵,見到隔籬枱牛肉麵會有三舊同埋我本身唔係咁鍾意食治癌肉 即係丸類、不過佢啲魚類的確幾出色!有兩粒芋頭貢丸,芋頭好鬼香,兩粒牛丸都爆汁應該好多油 男朋友勁鍾意!仲有兩至三件牛筋綠到最後食就啱啱好蛋餃都唔錯!有兩粒鵪鶉蛋 金不換口感好特別好味不過今次牛三寶嘅滷水豆腐酸酸地 我哋兩個都覺得,早知同侍應講🤣因為上次食都唔係呢種味道,而且煲入面嘅豆腐都唔會咁唔緊要啦有機會要食返下午茶,下午茶好正又多款😍
今次1:30兩點入座,食唔到下午茶食午餐

蛋餃都唔錯!有兩粒鵪鶉蛋 金不換口感好特別好味
唔緊要啦

有機會要食返下午茶,下午茶好正又多款😍
15 分鐘 (堂食)
午餐
2024-07-14 2608 瀏覽
聽日睇完戲嚟食又下午茶,假日下午茶要三點後今次就啱啱好!等咗幾個位就入得啦,因為都好晏,我諗好少人咁晏食午餐🤣下午茶超級抵!而且選擇超多,佢可以嗌一碗麵一個飯或者拼盤咁樣都係四十幾五十幾或者60幾蚊超抵 煲嘅話,就可能將來試仲包嘢飲呀呢個價錢最後埋單仲發覺唔使+1超抵!完全贏晒茶木💯💗😍食物質素仲勁高嗌咗個牛三寶!佢除咗牛肚牛筋同埋牛腱肉,每樣有兩件,牛肚細嘅話就有三件,但係食落都覺得唔夠喉好少!一粒糖心蛋同埋兩件滷水蜂巢豆腐 全部都超正囉,但係呢個勁肚餓嘅環境覺得唔夠喉,尤其是係金錢肚同埋牛筋,基本上每人得一件 牛肉好腍好入味,亦都好有牛味,牛筋好腍😍🥰超正枱面仲有啲鹹酸菜俾人任食㗎 !不過覺得鹹咗少少呢個牛肉麵配滷肉飯上枱超抵兩個都覺得非常大碗,就算佢呢個價錢只係得一碗都勁抵,而且好足料,雖然牛肉只有一舊,但係質素好唔錯,仲比好多手工面同埋¼ 條小白菜? 唔鍾意食炆豬肉嘅,我覺得佢個滷水超好食!基本上呢間嘢所有食物都好正服務都唔錯,但係佢哋好殷勤一定會encore!啲茶仲係一樽樽嗰啲茶好有誠意
聽日睇完戲嚟食又下午茶,假日下午茶要三點後今次就啱啱好!

等咗幾個位就入得啦,因為都好晏,我諗好少人咁晏食午餐🤣

仲包嘢飲呀呢個價錢
同埋兩件滷水蜂巢豆腐
牛肉好腍好入味,亦都好有牛味,牛筋好腍😍🥰超正
枱面仲有啲鹹酸菜俾人任食㗎 !不過覺得鹹咗少少

服務都唔錯,但係佢哋好殷勤
一定會encore!啲茶仲係一樽樽嗰啲茶好有誠意

1987 瀏覽
下午茶
2024-06-09 2515 瀏覽
間中來沙田做嘢如果諗唔到食乜就會揀呢間台灣嘢 貪佢價錢合理食物質素好穩定 有時下晝得閒就會嚟食下午茶其實價錢差唔多,但係仲會送嘢飲就到時間啱就會食下午茶門面比較開陽 出面有餐牌睇到有咩選擇座位都幾特色 三個至四個人仲可以坐卡位上次食嘅時候仲未見到呢個拌麵今次決定點評一下下午茶好多選擇都係$50以下仲包埋飲品 有幾款凍飲都唔使加錢古法慢煮焢肉拌麵 大推薦!如果鍾意食少少台式香辣一定要選慢煮至入味的焢肉又油香豐富半肥瘦又夠厚 平時係銅鑼灣食類似一碗呢個質素的台灣麵最少100醬汁好香濃,麵條軟硬適中仲配埋紫菜湯一齊食 超夾呢個size有四至五塊!仲有台式酸菜好好食🤤下午茶最適合點一款輕食呢款好有台灣風味的慢煮雞腿蛋吐司就係平時台灣成日見到嘅「特厚三明治」雞腿肉好嫩滑 成個組合一定好食 我想講$40包埋飲品,真係平過茶餐廳鹽酥雞,即點食炸!鹽酥雞滷肉飯 一樣保持水準另外加咗$22要咗古早仙草三色芋圓 size同平時差唔多一樣 芋圓口感煙靭 加埋仙草一齊食 幾重口感好豐富
間中來沙田做嘢如果諗唔到食乜
就會揀呢間台灣嘢 貪佢價錢合理
食物質素好穩定
有時下晝得閒就會嚟食下午茶
其實價錢差唔多,但係仲會送嘢飲
就到時間啱就會食下午茶

仲包埋飲品 有幾款凍飲都唔使加錢

古法慢煮焢肉拌麵
大推薦!如果鍾意食少少台式香辣一定要選
慢煮至入味的焢肉又油香豐富
醬汁好香濃,麵條軟硬適中
仲配埋紫菜湯一齊食 超夾

呢個size有四至五塊!

仲有台式酸菜好好食🤤
下午茶最適合點一款輕食
呢款好有台灣風味的慢煮雞腿蛋吐司
就係平時台灣成日見到嘅「特厚三明治」
雞腿肉好嫩滑 成個組合一定好食
我想講$40包埋飲品,真係平過茶餐廳

鹽酥雞,即點食炸!

鹽酥雞滷肉飯 一樣保持水準

• 鹽酥雞
  • 古法慢煮焢肉拌麵
  • 慢烤雞腿蛋吐司
  • 古早仙草三色芋圓
2024-11-19 0 瀏覽
聽日夜晚經過餐廳,都會排晒長龍,今日下午茶時段見冇人龍,就去試吓佢啲下午茶套餐,餐廳坐得舒服,裝修新淨,套餐份量大,而且質素高,唔怪得長期都咁受人歡迎沙茶醬牛肉燙燙鍋賣相一流,而且有好多材料,仲可以配飯或者粉絲,有牛肉、牛肚、冬菇、各類丸同菜,個湯底好惹味,食材新鮮,特別鍾意啲牛肉,會唔會太肥,有牛味豬軟骨滷肉飯份量超大,當晚餐殺食到夠,豬軟骨醃得好味,夠腍,啲滷肉亦都唔會太肥,肥瘦適中,撈飯食一流

沙茶醬牛肉燙燙鍋

豬軟骨滷肉飯
2024-11-18 123 瀏覽
平時都好少去沙田,不過最近聽朋友介紹,呢度有間台式餐廳嘅下午茶好抵食,咁今日就特登搭車嚟試吓啦。一去到估唔到平日嘅下午三點都咁多客人,不過好彩有位,佢嘅位置差唔多全部都係卡位非常好坐。朋友話呢度最出名嘅係臭臭鍋,咁就一於叫一個嚟試吓啦,不過因為唔食臭豆腐嘅關係,所以就叫咗一個麻辣海鮮鍋。一上台估唔到有咁多海鮮,而且食落都好辣,海鮮非常新鮮。我覺得最抵讚嘅就係蝦,因為夠晒大隻之餘,而且肉質好彈牙。佢嘅蜆都好大隻同埋好多,一食就知道係新鮮嘅食材。另外我哋仲嗌咗個拼盤,拼盤用九宮格嘅形式上,非常適合打卡。我覺得最大讚嘅就係個台式香腸同埋牛肚,除咗份量好多之外,味道都一流。飲品方面,呢杯香芋珍珠奶茶都好出色,飲落唔會太甜,但係芋頭味好夠,珍珠都有少少甜同奶茶好夾。呢間餐廳又平又抵食,唔怪得咁多人介紹啦。就算唔係住喺沙田都應該特登嚟試吓。

• 花雕雞卷
2024-11-15 132 瀏覽
終於明白到點解成日下午茶時段都咁多人原來下午茶真係好抵食環境乾淨 新裝修 播經典台灣歌曲所以吸引到咁多人仲有好多選擇T12 花雕雞卷滷肉飯配紫菜肉丸湯 地瓜酥份量偏大碗 足夠 就咁已經覺得值回價錢花雕雞卷有少少清清的酒香味 少少冰再配杞子,好入味 好喜歡食依個滷肉飯整得幾好 佢係夠肉碎唔係偷工減料 配埋糖心蛋啱啱好但食到一半偏鹹 就可以飲返碗紫菜湯解漏免費飲品都好有台灣特色依杯係桂圓紅棗茶 無糖的好健康之餘仲好足料 佢另外仲加咗菊花燥熱人士就唔使驚小食 地瓜酥係好似番薯味的糯米糍其實炸得好好 如果真番薯就好糯米糍質感 唔太啱我口味
終於明白到點解成日下午茶時段都咁多人

T12 花雕雞卷滷肉飯
配紫菜肉丸湯 地瓜酥
份量偏大碗 足夠 就咁已經覺得值回價錢

花雕雞卷有少少清清的酒香味 少少冰
再配杞子,好入味 好喜歡食依個

滷肉飯整得幾好 佢係夠肉碎

係好似番薯味的糯米糍
其實炸得好好 如果真番薯就好
糯米糍質感 唔太啱我口味

2024-11-14 125 瀏覽
呢度價錢都唔平,不過質素好好好穩定穩 係迫少少坐得因為都多人嚟食琴晚食咗刀削麵,所以今日唔食麵就咁嗌個淨食,同埋同男朋友share個飯,呢度嘅飯幾好味唔鍾意食飯嘅我都食咗一啲!滷肉飯個調味都甜甜地幾好 一路食一路諗緊佢點煮哈哈男朋友食開大陸嘅新鮮雞 就覺得呢度啲雞麻麻哋啦我就覺得幾實在瘦瘦地 係冇咩雞味滷水牛三寶小辣都覺得太辣添牛筋牛肚同牛腱每樣兩舊 滷水流心蛋一個,豆乾兩個 個蛋超好味,牛肚就硬咗少少,牛筋合格 最好味嘅牛,只係得兩條🥲🥲其實一個人都唔夠喉…

男朋友食開大陸嘅新鮮雞 就覺得呢度啲雞麻麻哋啦
我就覺得幾實在瘦瘦地 係冇咩雞味
滷水牛三寶小辣都覺得太辣添
午餐
呢間係沙田好運中心嘅台彎餐廳「初遇」開左唔耐,中午時間日日都大排長龍,今日咁岩係下午茶時間,人少啲又有超抵食嘅下午茶就決定試下。下午茶好抵食,叫左個有飯又有麵嘅套餐都係$45, 仲唔使加一! 套餐有「紅燒牛肉麵」:份量十足,重點係有大大塊好嫩又好味嘅牛腩肉,唔係得薄薄一片,手工麵條好彈牙!「古早滷肉飯」:好有台灣特色,食到台灣滷肉飯嘅水準!好鐘意,會想再試。最好仲叫左份甜品「古早三色芋圓」:比起芋圓我反而好欣賞個奶茶湯底,好飲。總括黎講,咁嘅價錢食到台灣牛肉麵同滷肉飯嘅質素喺值得一試。

總括黎講,咁嘅價錢食到台灣牛肉麵同滷肉飯嘅質素喺值得一試。
2024-10-26 254 瀏覽
1. 半筋半肉手工麵 a. 啲牛筋硬到簡直好似食緊鳳爪咁,不知所謂b. 碗麵入邊有兩舊菜,個廚房佬切到好似長洲魚蛋咁大舊,睇得出佢係求求其其根本冇Standard c. 湯底仲恐怖,一飲就知純粹係味精溝水再加啲豉油。喺個湯底就即刻出呢間嘢識唔識做或者有冇心機做。2. 鹽酥雞a. 返拃再返炸,啲皮完全林b. 裏便有幾舊直頭完全冇肉,淨係將啲雞皮翻炸3. 枱面有一樽好細嘅酸菜,無論你就咁食或者放落碗湯度浸過先食,都係咸到食唔到如果你食得好嘢多,想虐待吓自己,呢個絕對係首選。
1. 半筋半肉手工麵

a. 啲牛筋硬到簡直好似食緊鳳爪咁,不知所謂

2. 鹽酥雞

a. 返拃再返炸,啲皮完全林
b. 裏便有幾舊直頭完全冇肉,淨係將啲雞皮翻炸

如果你食得好嘢多,想虐待吓自己,呢個絕對係首選。
半筋半肉手工麵
2024-10-26
20 分鐘 (堂食)
2024-10-04 445 瀏覽
D 間餐廳新開咗一段時間, -路都想好想試, 今日下午囡囡無功課, 明天又學校假期, 唔使趕返屋企做功課,可以悠悠閒閒食個下午茶.下午茶都算抵, $4x -個餐, 仲包一杯餐杯, 環境舒適, 輕鬆下傾下計都係一個唔錯嘅選擇.古早肉鬆榨菜捲餅: d 個幾特別,有創意, 夾埋一齊都幾夾, 大腸貢丸麵線拼淡水滷肉刈包: 每次去台灣一定會食, 麵線味道都拍得住台灣, 食埋個刈包好飽珍珠奶茶: 我囡至愛,珍珠煙煙銀銀, 奶茶味濃, 必叫桂圓紅棗茶: 足料,又唔太甜, 非常適合女仕

珍珠奶茶: 我囡至愛,珍珠煙煙銀銀, 奶茶味濃, 必叫

桂圓紅棗茶: 足料,又唔太甜, 非常適合女仕
2024-09-26
下午茶
2024-09-30 388 瀏覽
1)周末都有午市套餐。2)份量大,不過味道一般。3)所有飲品不能選「無糖」;少糖根本無減糖,甜死。4)店員回應的態度不友善。5)藥膳雞卷—雪藏味、豬軟骨則夠味但又「鞋」又老
1)周末都有午市套餐。
2)份量大,不過味道一般。
3)所有飲品不能選「無糖」;少糖根本無減糖,甜死。
4)店員回應的態度不友善。
5)藥膳雞卷—雪藏味、豬軟骨則夠味但又「鞋」又老

2024-09-29
2024-09-14 579 瀏覽
今日繼續沙田開工,周圍碌繼續碌去沙田中心覓食;最後揀左依間開左幾間分店既初遇,主打係台灣嘢。我中午時間去,人唔算多,唔需要等位就可以入座;侍應唔算多,所以落單要等左陣。午膳有唔少套餐可以選擇,亦可以有D小食加配。好多都係特色台灣麵、飯🍚我最後揀左個藥膳花雕雞卷手工麵,其實好多都想試,不過見好多人都揀雞卷,所以我又試下;套餐免費加配既台式飲品有限,我最後揀左冷泡阿里山綠茶。味道方面,一上個麵……係 超 級 香🤣真係有D意外,老實我對依類型連鎖式既台灣食店係有小小保留。但係個湯底的確有驚喜,仲搞到我忍唔住飲左啖湯😅味道唔算太鹹,藥膳味唔算濃,雞味幾多,重點係飲到結尾有淡淡花雕酒味。老實湯頭真係好唔錯!手工麵方面中規中矩,無特別驚豔,煮得唔會太淋,因為本身我都唔鍾意淋麵🍜雞卷肉質唔算嫩滑,但係好入味,無痴牙🦷但有個問題,好似浸得有D耐,所以一夾就散。其他野我就未試過,但係依個藥膳湯可以再試😋

冷泡阿里山綠茶
藥膳花雕雞卷手工麵

手工麵
花雕雞卷

其他野我就未試過,但係依個藥膳湯可以再試😋
每台一樽酸菜
2024-09-14
冷泡阿里山綠茶
藥膳花雕雞卷手工麵
2024-09-14 486 瀏覽
其實我之前成日黎食,以前門口個哥仔幾好,又識笑又識安撫客人又識做野,就算有錯漏哥仔都補位補得好好,而家換左個黑面神,永遠黑面都算,成日背著門口企係到真係第一次見,我只係過左一個號碼佢要我重新攞飛排過“以前哥仔會等到一有枱再比我”,黑面神仲呃我話下一張就係,結果有幾張枱都比哂其他人,我地3個人,,岩岩叫完6個人入,又叫人地5個人迫埋4人枱,總之就係唔會比番張枱我(當然啦,人地當你重新排過,當然入哂其他客先)咁我當然以後唔會再去啦~
2024-09-13
90 分鐘 (堂食)