2024-05-14
初遇自從上年去咗粉嶺食完「初遇」之後,最近發現沙田都開咗新分店,行完沙田新城市廣場,就一於去隔離好運中心去食返「初遇」,呢間台灣菜餐廳主打傳統同地道台式美食,裝修以淺木色為風格,成個餐廳潔淨光猛舒適,店員非常有禮貌,我禁完張飛仔等咗唔夠五分鐘就入得去,餐廳算大,好方便輪椅人士入去食野,沿途都係無障礙,冇一級梯級,好運中心出名多梯級,而家有呢間「初遇」咁就唔洗驚無野食啦!1.初遇川味半筋牛肉麵$79(9.5/10)呢個川味半斤筋肉麵個牛筋煮得好軟淋,牛筋都有2舊,牛肉大大舊痴牙,牛肉都有2舊,湯底有少少辣,手工麵好煙韌彈牙,仲有小唐菜同雪菜,唔夠雪菜枱面仲有一兜雪菜比你任加,整體份量真係超多,好好味!2.古早滷蜜汁排骨 配:手工麵$70(10/10)呢碗古早滷蜜汁排骨手工麵個排骨大塊到不得了,有一個成年人手掌咁大,排骨外面炸得好酥脆,經過搽咗蜜汁令到排骨少少甜,肉質都好嫩滑唔鞋,手工麵好煙韌彈牙,仲有小唐菜同雪菜,唔夠雪菜枱面仲有一兜雪菜比你任加,整體份量真係超多,好好味!3.士林鹽酥雞$38(9.5/10)呢個鹽酥雞大大粒,外脆內軟,每一啖都啖啖肉,一共大約有10舊鹽酥雞!4.芋香珍珠
1.初遇川味半筋牛肉麵$79(9.5/10)
2.古早滷蜜汁排骨 配:手工麵$70(10/10)
3.士林鹽酥雞$38(9.5/10)
4.芋香珍珠奶茶(跟餐優惠價$8)(7/10)
呢杯芋香珍珠奶茶叫咗少甜少冰,飲落芋香味唔夠香濃,好鬼淡,珍珠好煙韌無硬心!
5.黑糖珍珠奶茶(跟餐優惠價$8)(8/10)
呢杯黑糖珍珠奶茶叫咗少甜少冰,但睇返張單咩都煲少到,有少少甜,珍珠好煙韌無硬心!
2人總共價錢$203
個人口味總評分:8.8/10
地址:沙田橫壆街1-15號好運中心3樓3091-3092號舖
Please follow me🙆♂️ @wheelchaireatinhongkong
如果鍾意我嘅分享,麻煩請follow我,仲有記得Like同Share!🙏🏻🙇🏻♂️
#初遇 #台灣菜 #沙田 #沙田好去處 #沙田美食 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong