2015-05-06 202 瀏覽
呢幾日好攰,老公捉左我去按摩,按完之後,行過青衣城,咁就食埋野先翻屋企,行呀行,入左別府到食,所有圖片都好靚,最後叫左個壽喜鍋,足足等左20分鐘有多,好啦,黎到見到得2塊牛肉,少少菜,個鍋好細,入面除左牛肉,仲有,娃娃菜,金菇,兩粒豆腐,兩塊紅蘿蔔,一隻生蛋,就係咁啦,個爐又慢,等左起碼15分鐘先有少少滾。牛肉都嫩,又唔太肥,不過只係得兩塊咁大把。菜唔新鮮,仲要有黑點,金菇正常,豆腐好滑,湯底正常,都係少少甜,不過分量真係好細,連我老公碗拉麵都得好少,我個鍋未黎,佢已經食完。侍應人數唔夠,等好耐先有人落單。

侍應人數唔夠,等好耐先有人落單。
2015-05-05
15 分鐘 (堂食)
2015-04-22 306 瀏覽
以前講起別府,就會想起拉麵,在十多年前,佢曾經紅遍香港,而家就少人到午市都大把位剩,今日到青衣工作,順便去下濕平,就入埋去試餐,而家午市有套餐,有麵,飯加飲品,加20元可選甜品加二件指定壽司或沙律,呢排清清地,費事比人叫恐龍科的食肉獸 我就叫了新出的紫菜飯加燒雞扒,加左20元要埋壽司用甜品,紫菜飯加入了醬油,淨食不配餸都好味,雞扒好似煎得過火,係冇咩脂肪,但太乾,不過味可口,壽司就一般,同普通壽司店出品差唔多,甜品就好好味,似咖啡味凍餅,餐飲得奶茶,檸茶果d選擇,總結就合格,但價錢不太大眾化,可能因此少了街坊食客
以前講起別府,
呢排清清地,費事比人叫恐龍科的食肉獸
我就叫了新出的紫菜飯加燒雞扒,
加左20元要埋壽司甜品,紫菜飯加入了醬油,淨食不配餸都好味,
雞扒好似煎得過火,
甜品就好好味,似咖啡味凍餅,
餐飲得奶茶,檸茶果d選擇,
總結就合格,但價錢不太大眾化,可能因此少了街坊食客
外賣自取
2014-11-23 559 瀏覽
今個xmas,為了影"Frozen",因此到了青衣城青衣城的餐廳種類不多,大都是大型連鎖店,因此到了很穩陣的別府!時間是5:00,但還有Lunch Menu~~~可不是下午茶Menu...價格不便宜!於是點了蒜片牛柳粒定食($72)!蒜片牛柳粒炒上來溫度保持得很好,有白煙出來的熱騰騰。以洋蔥炒香,味道比較中式,但佐飯不錯!白飯是香軟珍珠米。點了一杯冰涼的可樂,很冰凍!來一個Close up!三文魚是比超級市場好一些的貨仔,勝在大件!八爪魚爽口!小卷都是普普通通!最可口是炸的野菜薯餅,外層很鬆脆,內部有含牛奶味的Creamy薯仔口味!在這裡不像日本餐廳,反而像港式茶餐廳。因為侍應十分忙碌,客人落單都在相距一兩張桌的範圍,「隨意呼叫式」落單,有種街坊的感覺!
今個xmas,為了影"Frozen",因此到了青衣城

於是點了蒜片牛柳粒定食($72)!

題外話/補充資料: 1/ 需要加一。 2/ 人手不太足夠,想添熱茶,比較困難。
2014-11-08
2014-10-27 419 瀏覽
今日一行三人黎到呢間連鎖食店食下午茶。行到入去只見到二枱客人😳,都心知不妙。坐低我地每人叫了一個下午茶加一個10蚊嘅小食。等了10分鐘左右嘢食就到。侍應一放低我就知我今餐選擇錯了😔!講下D食物先「1」鍋燒烏冬(雞翼、多春魚各一件、鳴門卷、糖心蛋半隻)$42.  個烏冬麵係普通嘅貨食就預左,但個醬油湯又咸又難食仲要晤夠熱。食了一半就放棄了「2」什錦拉麵(雞軟骨棒1件、炸交子3件、蟹柳1條、糖心蛋半隻) $38.  「3」牛肉糖心蛋拉麵(肥牛幾小片、糖心蛋半隻). $42「2」同「3」是我家人食的。他們覺得在超市買回家煮仲好食過佢!另加了三款小食「1」芝士年糕  (味到一般,如果晤係炸過火爆左會更加好)「2」炸交子 (一般)「3」八爪魚丸(全是粉粉的又乾)總結晤好食,無心煮,雖然係茶餐但都不能夠咁差!埋單$173.8!不會再去!又一失望的連鎖集團!

「3」牛肉糖心蛋拉麵(肥牛幾小片、糖心蛋半隻). $42
另加了三款小食
「1」芝士年糕  (味到一般,如果晤係炸過火爆左會更加好)
「2」炸交子 (一般)
「3」八爪魚丸(全是粉粉的又乾)

又咸又難食
屋企整好食過佢
  • 無野値得推介
2014-10-10 503 瀏覽
外貌吸引,味道不俗,但與自己的幻想有出入,其實這是茄醬味道,但我原本以為是醬油😣😣😣份量岩岩好吧,適合普通身材的女孩,男的我估計要多配搭壽司😜肉質好林,good👍👍叫左碟小食,誰知與撈烏冬的材料是相同,但這款味道比較喜歡,配搭芝麻醬,正👍👍👍💜

份量岩岩好吧,適合普通身材的女孩,男的我估計要多配搭壽司😜

肉質好林,good👍👍

叫左碟小食,誰知與撈烏冬的材料是相同
,但這款味道比較喜歡,配搭芝麻醬,正👍👍👍💜

2014-09-26 245 瀏覽
上星期同朋友行完街,餓餓地就係青衣城搵左間日式餐廳醫肚。見到間鋪頭細細間,但估唔到竟然咁旺,等位等左成30分鐘先有得入去食野。我叫左個滑蛋烤雞飯,我朋友就叫左個豬軟骨拉麵,夾埋再叫多幾件壽司同野飲都係100蚊有找,十分抵食。滑蛋烤雞飯,啲雞烤到岩岩好,皮脆肉嫩,加埋啲撈左日式醬汁一齊煮嘅蛋一齊食,正!朋友叫嘅豬軟骨拉麵。
朋友叫嘅豬軟骨拉麵。
2014-09-21
30 分鐘 (堂食)
2014-08-12 478 瀏覽
今日是星期日,難得係假期,於是同屋企人落去樓下食日本野。青衣城有幾間可以食日本野既餐廳,但屋企人想食别府,好耐未食過lu! 叫左個牛油果三文魚便當,d牛油果好軟諗諗,好juicy,我本身吾太鍾意牛油果ge都愛上了!!!最正一定係三文魚,好鮮甜!我最爱啊!!!
2014-06-26 578 瀏覽
偶爾來到青衣,要獨自在這裡用餐。看了一下Openrice的食評,看不出甚麼好推介。只好隨意走進一家。在外面等了約十分鐘入座。不知怎麼,甫走進去,就總覺得這家店有種難以言喻的詭異,解釋不了。那店員領我到座位,隨手揮了一揮,就算是請我入座的意思了。人所共知,正常的招待手勢,是手掌往前攤開,並且停下至少一會。但那店員把手一攤的時間,連一秒也沒有,正確點說是連半秒也沒有,只有那麼四分之一秒。這就好像在說:「你要坐就坐下,不要坐就給老娘走吧。」當時我倒沒太在意這點,僅當係個別員工問題,加上我站得累了,只想快坐下,難道還要我費氣力去教對方手勢禮儀嗎。但詭異的事情不止於此:我既然只有一個人,按常理自然要把我安排到二人桌;但他們為我安排的座桌卻與鄰桌幾乎拍在一起,幾乎就等於跟別人搭檯。這時我想起了和民。和民的格局、餐單、模式都非常相似。相信他們兩家彼此就是主要競爭對手。換著是和民,他們一定懂得把餐桌分開。可是這家居然不會。只是把兩張餐桌一分,放多一套餐單,明明是那麼容易的事,他們竟也不願去做。如果我在這時,醒悟到這家店如何不配我光顧,立即轉身就走,那就不用有這麼一段貼錢買難受的遭遇了。可惜我沒有,於是

如果我在這時,醒悟到這家店如何不配我光顧,立即轉身就走,那就不用有這麼一段貼錢買難受的遭遇了。可惜我沒有,於是就注定我要領受兩年多來最差的一趟餐飲經歷。

在和民,為了讓員工不必時時為客添茶,他們每張餐桌都已設有裝滿茶的熱壺,十分方便。在這裡是沒有。本來這點影響不大,但是桌上那杯茶一喝下去,就發覺問題很大。那杯茶,雖然喝得出是茶不是水,可是卻淡到了跟水好像沒有甚麼差別。見微知著,這樣的細節也做得如此馬虎,對其他若還抱甚麼期望也真的不切實際了。不過既已入座,這時才走也未免太怪了。順道一提,同樣是黑筷子,這裡也沒有和民的精美。
拿著餐單,看了好一會,拿不定主意。這時看似是女經理的人物走了過來,來意不善似的問我點了餐沒有。我覺得古怪極了,在其他店家不論我要看多久餐單,都沒有人走來催我。難道她是怕我走來白坐的?我忘記當時是怎樣反應,但最後我想反正我都想了個大概,於是對她說:「我依家直接order」。
這七個音節我盡可能說得鏗鏘有聲,毫不含糊。可是在我說這句的同時,對方竟然就轉身走開,好像從未與我有過對話一樣。這樣的態度真的令我瞠目結舌。這個人是耳朵有毛病?還是溝通能力有問題?
我心中有點氣,但我還不是個情緒化的人。如果是的那倒好,我立即離席抗議就不用再受到折磨,可惜我沒有。我再三要求點餐,才終於有人回應。那女店員表示收到訊息,然後安排了一個寒背的男店員來。

寒背男店員貌似是有殘障,是精神上還是身體上真的說不出來。換著是在麥記,我會想這是一家會雇用殘疾人士的良心企業;但在這種食店,總覺得太過古怪。店裡的一切都真是太奇異了,奇異得讓我覺得跌入了陷阱一樣。現在才站起來逃去已經太遲了。於是我在這家以「地獄拉麵專門店」自居的餐廳點了牛肩麻辣地獄拉麵($64)、另有千島沙律($44)、餃子($38)各一。
等候其間,看到他們招待其他食客,當中更有衣冠楚楚之人,一律是用四分之一秒的招待手勢,如此一來更確定了原來不是個別員工或有針對性的動作。也不知是否刻意訓練出來,居然位位店員都這麼齊整。這樣的立即縮手手勢可以產生甚麼良好效果我就不知道了,我只知道這樣令我很反感。

那位女經理,看到她胸前名牌,叫作Heady,名字很奇怪,也許係她是阿頭的意思吧。她對待其他食客都是那款不善的態度,幫人埋單的語氣一點也不客氣。從其表現可見,她對工作根本沒有絲毫熱情,甚至可說不滿,或許不知不覺的反映了出來。上樑不正下樑歪,其他員工的表現其實也不遑多讓。這間食店究竟出了問題,恐怕就不是一個只光顧一次的顧客能夠觀察得出來了。
抬頭看看這店的裝修,只覺得觀感很差,完全沒有美感,無論是色彩還是材質,難以拼湊之處在所多有,就好像是胡亂苟且湊合而成,沒有一絲令人安然的感覺,只能說他們請的室內設計師一定水平很低,也許是認為無藝術感的港人一般都不會在意這些吧。的確,眼前許多人都似渾然不覺,只在意進食和談話。高處掛滿了很多宣傳單張,好像來到了甚麼選舉激戰的匯點一般。食客只想舒舒服服吃一餐,不是來看你自我宣傳的。選擇這家店明顯是個錯誤。
五分鐘左右上了千島沙律食材不俗,但醬汁過多,喧賓奪主。加上洋蔥不成比例的多,整盤沙律只感到滿口的千島醬和洋蔥,不感到是在吃一盤沙律。這道菜完全不合格

剛吃完沙律的一刻,就上了拉麵,timing完美,但大概只是巧合吧。這碗拉麵的湯底,一喝下去,不禁在心裡大叫一聲「好辣!」真的辣。但是除了辣之外,還有沒有其他味道呢?我喝了很多口湯,但喝到的除了辣味,就只有辣味,一點層次感也沒有。
至於那麵,跟超市的麵餅水準沒有兩樣。我越吃越覺得,這種麵跟辛拉麵有甚麼分別呢。也許辛拉麵的麵還更加爽口彈牙。
除了麵和湯,值得一提的材料只有生菜跟牛肉。那生菜嘛,就像是以前大學食堂隨頹飯附送的生菜一樣。還有那牛肉,韌得幾乎咬不開,吃進口更是一點味覺刺激也沒有。我在家裡吃的牛肉也比這要強多了。份量方面,就只有三四片,切得相當薄,吝嗇得很。不過也好,反正吃了跟沒吃一樣。
麵吃到一半,上了餃子。這餃子該是煎的,但煎得完全不脆,沒有口感,基本水準也欠奉。記得在和民吃的餃子,雖然不算難忘,但仍是可口的。越在這店待得久,真是越後悔沒有先忍一忍去別處光顧和民。飢不擇食的後果,我現在深有體會了。

中間又發生一件令人氣結的小插曲。當我的拉麵喝到只剩下湯底,有個女店員就極速要拿走,問也沒有先問過我。我還要喝喝湯底,嚐真一下除了辣味還有甚麼味,以給予一個中肯的評價,因此也只得極速反應,喝道「Ay!我重食緊架!」那女店員竟然連道歉也欠奉,放低後轉身就走。快餐店的阿嬸,也不至於無禮和欠缺修養到這種境地。我應該要覺得憤怒,可是我只知道自己如今身處在一個很不幸的處境,跟任人宰割的分別也許不大了。
旁邊的小姐那邊,店員沒有為她們擺放獨立的牙簽。於是她把手跨過餐牌過來我的餐桌上拿,拿了三次。這就好像是入侵了我的空間一般,可是她卻若無其事。看來,古怪的不只是這家店,還有選擇這店的顧客。當人人都這麼古怪,我是否仍算正常真的不知道了。在過於擠迫的環境中,他們的心理某程度上遭到扭曲,大概也是正常的吧。

菜吃了三道,是否算是飽都不知道,反正都沒有心情再吃了。這樣的一餐,我寧願在家泡辛拉麵來吃,還吃得比較舒服自在。走出店外,也沒有人說聲多謝慢走。門口的女店員卻反而造作的向正在入座的客人回頭大喊「いらっしゃいませ」(易啦嘥依媽蛇,意即「歡迎」),我進店時都沒有這種殊遇。是否歧視單人匹馬的顧客,就不得而知了。只知道我永永遠遠都會記住「別府」這個名字,與它的招牌至少保持三十呎的距離。
2014-06-25
10 分鐘 (堂食)
$156.2 (晚餐)
2013-12-26 321 瀏覽
公眾假期底下, 起青衣城食午餐等位當然係指定動作來到"別府" , 等左20分鐘左右終於有位.假期關係,時間接近中午兩點, 入坐率仍然爆滿豚腩肉拉麵定食 $60 跟熱飲天氣寒冷關係, 想點一些熱湯食品於是, 點了一客豚腩肉拉麵定食.食物MENU原圖:實物圖:實物圖VS原圖, 非常大不同.1) 豚腩肉是完全沒有味道的, 到底有沒有醃過的? 顏色所見, 全部豚腩肉都是白色的 2) 湯底是豬骨湯底, 湯底是白色的, 莫講話豬骨味沒有, 就連湯底也是沒有味道, 連咸味也沒有 3) 拉麵欠彈性, 沒有口感可言價值60元的拉麵, 整個拉麵,  一點可取之處也找不到, 食完過后, 大感失望!一碗無味的拉麵, 所以完全沒有口渴感的. 看來這碗拉麵, 需要完全改善. SHOP NAME: 別府駅前料理 Beppu EkimaeADDRESS: 青衣青敬路33號青衣城301號舖
公眾假期底下, 起青衣城食午餐等位當然係指定動作

來到"別府" , 等左20分鐘左右終於有位.
假期關係,時間接近中午兩點, 入坐率仍然爆滿
豚腩肉拉麵定食 $60 跟熱飲

天氣寒冷關係, 想點一些熱湯食品

於是, 點了一客豚腩肉拉麵定食.

食物MENU原圖:
實物圖:
豚腩肉拉麵定食 $60
實物圖VS原圖, 非常大不同.
3) 拉麵欠彈性, 沒有口感可言

價值60元的拉麵, 整個拉麵,  一點可取之處也找不到,

食完過后, 大感失望!

一碗無味的拉麵, 所以完全沒有口渴感的.

看來這碗拉麵, 需要完全改善.

ADDRESS: 青衣青敬路33號青衣城301號舖
2013-12-25
2013-06-28 192 瀏覽
之前曾經光顧了兩、三次,感覺良好;現在已經成為我的新寵兒。這兒食物多元化,有燒物、飯、麵、壽司、剌身、小吃。時不時會推出限時款式,為食客帶來驚喜。是次,我想推介這款季節限定小食﹕牛奶味濃,奶油沒有油膩感覺,炸得很香口;值得再三回味。
之前曾經光顧了兩、三次,感覺良好;現在已經成為我的新寵兒。

這兒食物多元化,有燒物、飯、麵、壽司、剌身、小吃。

時不時會推出限時款式,為食客帶來驚喜。

是次,我想推介這款季節限定小食﹕

牛奶味濃,奶油沒有油膩感覺,炸得很香口;值得再三回味。
北海道牛奶Cream Cake
2013-05-17
北海道牛奶Cream Cake
2012-12-08 201 瀏覽
我同朋友喺青衣城行左幾間餐廳,都係覺得呢間比較啱心水,所以就決定食呢間我揀左豬軟骨便當,飲味噌湯,朋友食飯,比較普通,所以無影低別府食物質素味道一向唔錯,我記得以前食午市套餐,係有壽司同tiramisu甜品送,同依家價錢不變,但依家就要加錢先有豬軟骨好lum,汁偏鹹,不過用黎送飯都幾好左下角係咖哩汁牛肉餅,但係食落好似薯蓉餅份量都幾多,我就食到好飽,食剩啲青瓜壽司,如果轉做三文魚壽司就好喇好味之選
我揀左豬軟骨便當,飲味噌湯,朋友食飯,比較普通,所以無影低

白飯
味噌湯,普通
豬軟骨便當
豬軟骨好lum,汁偏鹹,不過用黎送飯都幾好
左下角係咖哩汁牛肉餅,但係食落好似薯蓉餅

好味
之選
2012-11-22
豬軟骨便當
2012-07-23 139 瀏覽
很久沒有吃日式食品, 突然想起青衣城的別府, 便過來大吃一番! 六時入座, 不用等位, 餐牌上有$288二人餐, 但見食品不太合心水, 還是散叫上菜很快, 十五份鐘內上齊, 極速!柑桔乳酸梳打酒 (買一送一)$35- 味道不味, 柑桔味重三文魚刺身 $40 - 新鮮, 肥瘦適中, 炸蝦天婦羅 $48 - 還可以, 沒有太特別一口芝士 $32 - 外脆內軟, 正! 迷你土佐豆腐 $38 - 味道偏淡, 豆腐很幼滑芥辣餃子無骨雞翼 $38 - 沒有芥辣味, 餃子涵很入味, 加上醬汁, 味道更佳, 是最好的一味松葉蟹膏海鮮炒飯(配湯) $62 - 過油, 味道偏淡, 不合格; 湯沒喝埋單$322對日式的熱情不再,還是久不久一次半次好了
很久沒有吃日式食品, 突然想起青衣城的別府,
便過來大吃一番! 六時入座, 不用等位,

餐牌上有$288二人餐, 但見食品不太合心水, 還是散叫
上菜很快, 十五份鐘內上齊, 極速!

柑桔乳酸梳打酒 (買一送一)$35- 味道不味, 柑桔味重
三文魚刺身 $40 - 新鮮, 肥瘦適中,
炸蝦天婦羅 $48 - 還可以, 沒有太特別
一口芝士 $32 - 外脆內軟, 正!
迷你土佐豆腐 $38 - 味道偏淡, 豆腐很幼滑

埋單$322
對日式的熱情不再,還是久不久一次半次好了
柑桔乳酸梳打酒 (買一送一)
三文魚刺身
松葉蟹膏海鮮炒飯
跟麵豉湯
2012-07-22
三文魚刺身
柑桔乳酸梳打酒 (買一送一)
炸蝦天婦羅
芥辣餃子無骨雞翼
一口芝士
迷你土佐豆腐
2012-07-22 86 瀏覽
星期日假期間間真係都好多人食晚飯 ,一向幾鍾意食別府 , 所以同呀媽兩個去食別府 , 依家好細間 ,我地都等左好耐 ,雖然人多 , 環境唔迫 , 今次兩個人叫左 三品刺身 有三文魚、吞拿魚 、甜蝦 , 全部都係厚切 , 好新鮮 三文魚手卷三文魚夠新鮮 蕃茄牛肉粒烏冬烏冬好彈牙 , 蕃茄味香濃 , 唔會好酸 , 可惜牛肉粒好淋 , 牛肉味道怪怪地呢個烏冬唔叫好過

三品刺身

有三文魚、吞拿魚 、甜蝦 , 全部都係厚切 , 好新鮮
三文魚手卷

三文魚夠新鮮
蕃茄牛肉粒烏冬

呢個烏冬唔叫好過
2012-07-15
30 分鐘 (堂食)
2012-06-30 104 瀏覽
今晚九點半先有飯食...專登揀別府只係為左佢件黑松露帶子壽司 而家$32一件了懷念以前$28一件(加$1送一件)仲食左其他壽司同拉麵: 都係唔掂! 尤其個拉麵: d湯好鹹, d豚肉冇味又太厚 好"un"但以後都會幫襯呢件黑松露帶子壽司既
今晚九點半先有飯食...
黑松露帶子壽司
專登揀別府只係為左佢件黑松露帶子壽司

而家$32一件了
懷念以前$28一件(加$1送一件)

仲食左其他壽司同拉麵: 都係唔掂!

尤其個拉麵: d湯好鹹, d豚肉冇味又太厚 好"un"

但以後都會幫襯呢件黑松露帶子壽司
2012-06-27
黑松露帶子壽司
2012-02-03 88 瀏覽
大年初一唔想等位, 夜晚六點就同朋友仔走左去青衣城碰運氣, 幸好既係一去到別府已經有位, 仲以為大年初一會好多人唔煮飯, 出晒街食添~糖心蛋 ($20) 4件1/2既蛋, 同某某拉麵一樣即 $10一隻, 比起餐牌影既仲要漏黃, 蛋黃軟滑美味, 滋味無比愛知縣辣油豆腐 ($26) 係懷孕既朋友極力推介, 當時我擔心同反對order, 不過懷孕既朋友話真係好好味, 而且唔辣~所以就相信佢order 左一客....上菜一試之下, 發覺真係同朋友所講既一樣, 辣油同上面既辣椒炸蒜一d 都唔辣, 而且非常香口惹味, 怕辣既朋友真係完全唔駛擔心, 可以試下啊!! 三文魚炒飯 ($50) 炒得粒粒分明, 十分乾身, 一d 都唔油, 每一啖都會食到唔同既配料, 可以稱得上炒得好均勻!!試過炒飯既都知道要炒得均勻真係要花好大既氣力, 仲要色香味全亦都唔容易...當然要出去compare 高級食市既炒飯來講, 一定係無得好講, 但係如果以一分價錢一分貨0黎睇, 呢一個都可以話係交足功課架!!烤秘制芝麻雞翼 ($28 兩隻) 皮脆肉嫩, 面層帶有芝麻香味, 惹味非常, 只係翼尖有d 烤過左龍乾左d~宮崎紫芋
大年初一唔想等位, 夜晚六點就同朋友仔走左去青衣城碰運氣,
比起餐牌影既仲要漏黃, 蛋黃軟滑美味, 滋味無比
愛知縣辣油豆腐 ($26) 係懷孕既朋友極力推介,
所以就相信佢order 左一客....
上菜一試之下, 發覺真係同朋友所講既一樣,
辣油同上面既辣椒炸蒜一d 都唔辣, 而且非常香口惹味,
怕辣既朋友真係完全唔駛擔心, 可以試下啊!!
每一啖都會食到唔同既配料, 可以稱得上炒得好均勻!!
試過炒飯既都知道要炒得均勻真係要花好大既氣力,
仲要色香味全亦都唔容易...
當然要出去compare 高級食市既炒飯來講,
一定係無得好講, 但係如果以一分價錢一分貨0黎睇,
呢一個都可以話係交足功課架!!
惹味非常, 只係翼尖有d 烤過左龍乾左d~
宮崎紫芋年糕 ($34) 朋友們一致覺得係一個好味既甜品,
食落好有QQ既口感 (台灣朋友既用語, 即係好有0趙口, 煙韌既意思)
而且唔太甜, 甜味完全唔假, 食得出係天然紫芋既香甜品!! 推介!!
鹽燒牛舌串 ($42 - 2串) 一串三件牛舌入面,
只有中間稍厚身果一件係唔韌, 食落有D 爽口, 帶鹽燒既香味...
而前後兩件可能係太薄身, 燒得太耐, 反而變韌!! 有待改善!!
三文魚刺身 ($40 - 5片) 非常鮮甜味美, 入口鮮嫩嫩滑,
而且帶有靚三文魚應有既脂肪, 真係唔錯!!
北海道金時蕃薯燒 ($28) 本來以為係似紫芋年糕咁甜甜地,
不過原因呢款菜式係咸既, 因為別府係用鹽燒既做法, 食落真係好特別!!
同平時食既蕃薯好唔同, 唔同在於係無左甜味,
完全只係食到蕃薯既香味同鹽味, 非常特別!!
自家制餃子 ($32) 別府既餃子皮薄餡多, 單係用肉眼望就可以望穿餃子皮下既餡料,
餃子底部煎得香脆可口, 真係令人食完一隻接一隻!!
鰤魚刺身 ($78 - 5片) 鰤魚係高級日本海鮮食材, 又稱之為 "平安魚"
日本人0係新年既時候都會食來過節, 今次我都係第一次食~

入口就好感受到魚肉含有豐富既脂肪, 肉質鮮美, 齒脥留香,
同肥美既油金魚相比, 有過之而無不及~
三文魚粟米千島薄餅 ($44) 我最喜歡佢既係薄餅既餅底, 因為唔係pizza 果d 既麵包底,
而係好似千層酥既餅底, 好鬆脆, 咬落睇到一層層, 不過又完全唔油膩,
上面既餡料又好多, 好豐富, 非常惹味~
2012-01-23