2014-12-30 3847 瀏覽
聖誕節,想Gathering下,但尖咀之類的地方都已Full Booking,否則便要等到十點才有位,於是我們特別找了九龍城的餐廳,想著應該沒那麼多人吧…的確,與尖咀滿街都是人一比較,這裡的街頭可稱得上「冷清」呢...火煱店雖是客滿,但不至於迫,也未見有人等位,也許是因為在這樣的節日大家都會先BOOK枱吧…我們點了醉蝦鍋,上的時候醉蝦是泡在酒中分開上的,說要等鮮蝦們"飲醉",才放到鍋中。過了十來分鐘,我們便已忍不住把蝦都放到鍋裏了…至於酒,我們則留著來泡其他食物,一於物盡其用…蝦熟得快,想不到牠們只飲了十來分鐘的酒,也會有那麼香的酒味,我還未吃入口,便己聞到淡淡酒香,入口後則覺得酒味剛剛好,不會蓋過蝦的鮮味。真想讚自己一下,我們挑的下鍋時間挑得真好。 我們還點了牛肉,花枝片,各種餃,雲吞,黑松露丸,各樣菜等等,其中我最喜歡的是黑松露花枝丸,看得到丸子上一粒粒的黑松露,口感彈牙,原來丸子中還包著濃濃的汁,令黑松露味更濃厚,不過要小心被汁燙傷。 另外,我們把幾種肉類都放酒裡泡了,其中牛肉和花枝片泡酒後都更好吃了,只是要控制好時間,因後來我們一不小心,把牛肉泡太久,味道變得有點苦了…

我的朋友是很喜歡飲湯的人的,期間他曾飲了一口湯,便讚不絕口,於是我也好奇地嘗嘗,果然很清而美味,也許是跟我們放了很多菜也有關吧。
2014-12-24
聖誕節
2014-12-30 3091 瀏覽
「利得火鍋」是豪門世家集團旗下的食店之一,當中尖沙咀山林道的「豪門火鍋」較為耳熟能詳,天氣今天也是相當寒冷,寒冷刺骨的嚴寒的夜晚,最好就是來食番個熱辣辣的火鍋徹底令身心溫暖,今天收工後與一大班同事相約在九龍城打邊爐,而且今天又是我們同事康哥的生日,來讓我們馬上慶祝一番。我們相約7:30pm開餐,部份同事們正在趕緊過來,他們也是剛下班,在等候期間,我們先點了兩款小食,我們也邊食邊等他們來, 一款是椒鹽茄子$45,另一款是沙薑雞腳$45。 兩者我小食也是我的至愛,椒鹽茄子炸得金黃香脆,熱辣辣外脆內軟。沙薑雞腳炆得入味又夠腍身,香惹充滿啖啖沙薑味令人食得更滋味,也是最佳的佐酒小食。 當我們正在享受食緊小食期間,我們也考慮點火鍋湯底,店中的湯底選擇都布十幾款,其中店中招牌湯底正宗澳門豬骨桶煲也是非常吸引,仲有乾隆醉雞鍋、全港首創碎蝦鍋、鯊魚骨鍋、雜菌鍋等......聽起來火鍋的湯底都好創新特別,選擇多元化。火鍋配料價錢由每碟二十八元至九十八元左右,地方的裝潢都與傳統火鍋店模樣,較親民感覺又熱鬧,令人一點不會有拘謹的感覺。 同事們也到齊了,今晚我們都有12人,一起圍爐吃火鍋真是好窩心又
一款是椒鹽茄子$45,另一款是沙薑雞腳$45
同事們也到齊了,今晚我們都有12人,一起圍爐吃火鍋真是好窩心又熱鬧。分別點了兩個火鍋湯式,一個是梭籮魚海鮮湯鍋$108而另一個是正宗澳門豬骨桶煲$98(大),等候不久香噴噴又熱騰騰的湯底上枱啦......

梭籮魚海鮮湯鍋用上十多斤梭羅魚及多種類的海鮮熬成,內裡的材料更包括蝦、青口、豆腐、冬瓜.......等,梭籮魚雖然是下價魚但是營養價值高,含有豐富的鈣質,而且更有養顏作用。店員將鍋送上枱後,再灑上一些胡椒,湯底呈奶白色,我先呷一口湯,魚的鮮甜而且鮮味都算突出,飲落都好香滑又晤腥,再加上胡椒令味道更惹味。
正宗澳門豬骨桶煲真是非常豐富,以豬骨筒、雞腳、紅棗、杞子及胡椒等熬數小時,湯底充滿豐富的膠質,湯的味道鮮甜又濃郁,足料又冇味精。兩者的湯底各具特色又足料,滿足了不同客人的味道及享受。
招牌的黑松露墨魚丸也是我必食推介,咬開一半內裡有鮮甜的菌香及水份,將丸子放入口腔中盡是墨魚的味道,鮮甜又爽口彈牙,同時滲出啖啖的松露香菌。
橙色大大粒的醬爆麻辣丸都幾特別,帶有微辛的麻辣香,進食時小心咬開丸子免燙傷嘴仔,內有豬肉粒,肉味香惹,整體上微辣中又帶點刺激。
醬爆芝士丸
咬開呈半溶芝狀態,撕出一條條芝士絲,香滑口感盡是芝士香軟,芝味十足,令你讚不絕口。
甘香海膽丸
賣相是黃白相間,色澤鮮艷吸引,內餡都好鮮甜,鮮香又有甘甜的口感,丸子質感軟身少少彈牙。
台灣貢丸
肉汁多又鮮甜爽口,質感實而爽口,肉質帶點咬嚼感,豬肉味較濃。
日本黑豚肉
是我打邊爐必食之選,切得夠薄,脂肪分布平均,口感腍滑有入口即化,肉味鮮甜。
自制鮮蝦雲吞
皮薄餡靚,蝦肉大隻新鮮彈牙。

桂花蚌
灼了一陣,質感爽口,鮮味濃郁,再蘸上乾蒜醬油共食,使桂花蚌頓時添上蒜香帶鹹味,增添食慾。
白鱔魚
灼熟一陣,口感尚算柔軟鮮嫩,但是魚香鮮味度較一般。
烤響鈴
炸到輕輕的金黃色,質感鬆脆,在火鍋輕輕滾一陣取出來,入口盡是湯底的精華,美味可口。
本地手切肥牛肉
色澤紅潤新鮮,脂肪比例平均不算好多,牛肉味香,滾得半熟進食時也有軟腍口感,
皇帝菜
新鮮嫩綠,好耐都冇食啦,午餐肉都是令我好驚喜,厚切帶鹹香,打邊爐又怎會少得香甜粟米,粒粒清甜美味
除了以上火鍋配料,點了的食物都真是很多,例如芝士腸、竹笙、芋絲、雪花牛柳粒、魚包蛋、韮菜餃、豆卜......

今晚的氣氛充滿歡樂的笑聲又溫馨,邊食邊聊天真是痛快,今天真是太飽口福,火鍋食材相當新鮮,火鍋湯式創新又足料,個個也食到讚不絕口,今餐吃得滿足,價錢都好抵食,平均每人三百元,三五知己來打邊的好地方,最後祝福「康哥生日快樂,身體健康!!」

題外話/補充資料: 茶芥醬料每位15元,有加一服務費
2014-12-27
5 分鐘 (堂食)
生日
2013-12-22 2423 瀏覽
同老婆大人最鍾意打邊爐.朋友介紹話呢度ok, 事先訂左位, 去到即入座.番茄豬骨湯底,豬骨唔錯,夠味. 湯底都算幾入味, 我地先吃了d 豬骨先再叫其他野.大部份野食例如豬潤、手打丸都只係不過不失,豬潤: d質感怪怪地, 我地本身好鍾意食豬潤, 所以有d失望.手打丸: 睇得出係手打, 但係講真全部都無乜味..... 叫做真係好味既只係手切肥牛 and 牛展, 切o既功夫不錯, 而且牛味濃, 價錢不貴.但安格斯牛柳粒就幾失望.可能安格斯牛都有好多種, 但係呢度o既安格斯牛柳粒都我o係第2度食過o既有幾大o既差距.無牛味, 口感不佳. 好似雪左好耐咁.響鈴亦都唔係太好, 響鈴都可以唔好食實在有點兒過份. 照計應該係一盒盒,全世界一樣o既貨. 但係呢次o既響鈴有少少怪味. 可能都係擺耐左??不過老闆同員工都好好, 加返唔少分數. 環境都算坐得ok.
同老婆大人最鍾意打邊爐.
朋友介紹話呢度ok, 事先訂左位, 去到即入座.

大部份野食例如豬潤、手打丸都只係不過不失,
手打丸: 睇得出係手打, 但係講真全部都無乜味.....

但安格斯牛柳粒就幾失望.
無牛味, 口感不佳. 好似雪左好耐咁.

但係呢次o既響鈴有少少怪味. 可能都係擺耐左??

不過老闆同員工都好好, 加返唔少分數. 環境都算坐得ok.
2013-12-03
2 分鐘 (堂食)
  • 手切肥牛
  • 牛展
同老公好番, 當然要食餐好啦! 老公之前成日都話利得個湯底好好味, 今次終於試到啦!老公知我鐘意飲蕃茄湯, 所以專登叫咗個蕃茄魚湯底, 未落生料去滾前飲一啖, 嘩! 好清甜好濃郁, 絶對唔係味精湯, 所以飲多兩啖都得, 正! 而且入面有好多蕃茄, 好新鮮好大個架!老公叫咗我哋最愛花蛤皇, 好大隻, 同隻湯匙一樣大架! 好新鮮好鮮甜.當然唔少得我最愛貴花蚌啦! 好厚肉好爽脆, 人間極品呀!老公話想個湯底甜啲, 所以叫咗雞腳放埋落去滾, 我哋都冇食到啲雞腳, 可惜, 雞腳作用不大, 因為佢越加湯反而越淡, 我覺得開頭未滾生料前仲好飲啲.呢度有個好處, 所有同價錢o既食物都可以雙併, 令我哋兩公婆人少少都可以食多幾款o野, 非常好呀!總括所有食物都非常新鮮, 湯底鮮甜, 可惜同晚剛剛有兩圍枱係生日, 所以有啲嘈囉! 如果係兩公婆撐枱腳, 呢度未必係最佳選擇, 但我都係好多謝老公同我食咗一餐咁豐富o既邊爐呀!
蕃茄魚湯底
花蛤皇
貴花蚌
當然唔少得我最愛貴花蚌啦! 好厚肉好爽脆, 人間極品呀!
水魷及雞腳

2012-12-08
2012-01-05 1146 瀏覽
嘿嘿,剛剛食完! 今次一家齊人來打爐~冬風狂, 打邊爐!老闆娘說了解上次的牛肉不夠好, 會改過 服務+2!!番茄豬骨湯底,比上一次濃極正! 清了3碟推介一下炸嚮鈴, 點一下湯, 豆味一下上來, 多層次感又正!魚皮鮫咬開好鮮! 開了一支青島盡興!
2012-01-05
炸嚮鈴
芝心丸內
ENCORE第2碟~!
飲了碗湯,肥得有道理
牛脊肉
  • 魚皮鮫
2011-12-10 619 瀏覽
[u]首先講服務態度我同屋企人之前已經book左檯但我比原定時間早左15分鐘去無奈當時都冇檯俾我地坐唉......(但唔關間鋪頭事, 係我自己早到姐)但到左原定時間依然未埋到檯雖然有dd凍但佢地門口兩位哥哥仔...唔好意思前, 唔好意思後我心情都冇咩唔妥 (抵讚)食物質素我其實都係點d基本野所以冇咩多款推介但有兩三樣我幾like1..豬粉腸夠肥, 我滾兩分鐘就放入口,...正2...手打蝦滑唔識形容, 總之好味3....羊片真係比出面好味&無蘇味唔可以話平不過以呢個質素平均每人180蚊係OK囉
[u]首先講服務態度

我同屋企人之前已經book左檯
但我比原定時間早左15分鐘去
無奈當時都冇檯俾我地坐
唉......(但唔關間鋪頭事, 係我自己早到姐)
但到左原定時間
依然未埋到檯
雖然有dd凍
但佢地門口兩位哥哥仔...唔好意思前, 唔好意思後
我心情都冇咩唔妥 (抵讚)

食物質素
我其實都係點d基本野
所以冇咩多款推介
但有兩三樣我幾like
1..豬粉腸
夠肥, 我滾兩分鐘就放入口,...正
2...手打蝦滑
唔識形容, 總之好味
3....羊片
真係比出面好味&無蘇味

唔可以話平
不過以呢個質素
平均每人180蚊係OK囉
2011-12-09
10 分鐘 (堂食)
  • 豬粉腸
  • 手打蝦滑
  • 羊片
2011-11-26 515 瀏覽
剛剛食完~!新鮮的食評來囉!已來過3次,對這店印象很好!簡單的門面晚上7點人不多,老闆娘人很好都記得我點了蓄茄豬骨湯底,好味! 但比上一次淡醬汁自己放蒜,葱,花生粉,辣椒牛脊肉極正!重點推介!! 爽,有牛味,肥美!!比起我食3XX 牛涮X 都好! 近年最好食既火鍋料!另一個人推介是海膽丸, 彈牙有咬口,爆醬惹味,內有乾坤墨魚丸也大力推介~!! 好彈牙!!炸響鈴十分香口,非常好吃!牛柳粒少少失望,前2年非常肥交,今次有筋+比較少雪花,唯一敗筆盡興!一定會再來,希望KEEP到QUALITY
剛剛食完~!新鮮的食評來囉!

已來過3次,對這店印象很好!

簡單的門面

晚上7點人不多,老闆娘人很好都記得我

點了蓄茄豬骨湯底,好味! 但比上一次淡

醬汁自己放蒜,葱,花生粉,辣椒

另一個人推介是海膽丸, 彈牙有咬口,爆醬惹味,內有乾坤

墨魚丸也大力推介~!! 好彈牙!!

炸響鈴十分香口,非常好吃!

盡興!

一定會再來,希望KEEP到QUALITY
2011-11-26
2011-06-12 417 瀏覽
typhoon was approaching; and suddenly, it rained so heavily!!!!we didn't make an advance booking, luckily we didn't need to wait for a table. we were led to another shop on the floor.4 of us we ordered: soup base: drunk chicken / tomato and fishbeeflamb fishcornveggie x 3fish bean curdveggie dumplingfish skin dumplingfried fish skinboth soup bases were good. the drunk chicken one was heavy with chinese medicine aroma, and we drank some of it.beef and lamb were very tasty! yummy!corn was sweet

4 of us we ordered:

fish bean curd
veggie dumpling
fish skin dumpling
fried fish skin

corn was sweet. liked the dumplings.

the one that i didn't like was the fried fish skin, not crispy and too thick.

overall, it's okay and nice to pay a visit if you think about hot pot nearly kln city.

2011-06-11
(非會員)
2011-04-27 364 瀏覽
幫襯這間火鍋口店很多年了, 他們的食物水準一直保持最佳狀態!!! 而且可說是我試過最好吃的火鍋店!!! 他們的食物新鮮, 價錢公道 ,而正於之前很多評論這食店的朋友所說,這店的老板娘超好人,對客人熱誠有禮! 但不知為何? 隨著很多舊伙計離職後, 總覺得這店少一份親切感! 現在的員工不是服務態度差,而是少了一份對客人的"投入感"! 想起往昔的舊伙計, 當你走進這店時, 他們熱情的招待, 還會記著客人喜歡吃什麼...! 現在走進這店,已經沒有這種感覺了! 或許,一間令人回味的食店,除了需要好吃之外,伙計的"人情味"亦令顧客"樂而忘返"的,哈哈!!!
2011-04-25
  • 豬骨煲
  • 所有食材
2011-03-18 313 瀏覽
呢度個老闆娘好好人, 而且此店用既食才樣樣都好新鮮, 價錢又不貴, 真係一個不錯既選擇, 不過交通就唔係咁方便!!活魚刺身 ~ 切得薄薄的, 肉質不肥美, 食刺身都係要去番食刺身既專門店!!炸活魚骨 ~ 將活魚刺身既骨用椒鹽炸, 雖則係炸...不過唔會覺得好油!!手切肥牛 - 買相已經好得, 油花平均滿佈在好好味既肥牛上,牛肉重又鬆軟!!牛肉粒 ~ 唔韌...都幾好味....如牛肉粒同肥牛, 我會選擇肥牛多d!!牛展 ~ 呢個係我史上食過最美味既牛展, 質感係好口牛味之如...仲係爽口!!日本豚肉 ~ 毎片都係半肥瘦, 爽口!!醉蝦 ~ 用酒浸住d蝦上枱, 食落就無酒味, 應該係煱中已揮發晒!!桶蠔 ~ 蠔飽滿, 蠔味濃, 當然係肥美la!!蟹子墨魚滑 ~ 因四寶丸得三粒關係...唔夠食, 要再order....!!桂花蚌 ~ size 十分大好肥美新鮮爽口!!貴花蚌 ~ 同桂花蚌新鮮爽口!!鮮魷 ~ 魷魚好鮮好嫩, 真係估佢唔到!四寶丸 ~ 手打墨魚丸, 手打蝦丸,手打鯪魚丸, 貢丸各三粒, 手打丸鮮味好足彈牙爽口! 雲吞 ~ 呢個無乜特別...雲吞面店好味好多!!yummy x

日本豚肉 ~ 毎片都係半肥瘦, 爽口!!

桶蠔 ~ 蠔飽滿, 蠔味濃, 當然係肥美la!!

桂花蚌 ~ size 十分大好肥美新鮮爽口!!

貴花蚌 ~ 同桂花蚌新鮮爽口!!

鮮魷 ~ 魷魚好鮮好嫩, 真係估佢唔到!

雲吞 ~ 呢個無乜特別...雲吞面店好味好多!!

yummy x 1000...

2010-12-21 194 瀏覽
Overall the food was very nice. A good variety of everything. The sashimi and beef were especially good - they were both very fresh. It was better to eat the sashimi before hotpot, as I could taste it better. The fried fish was cooked well too.
2010-11-16 188 瀏覽
三五知己即興去打邊爐,但訂位要九點先有,唯有等等等...好彩代價冇失望,坐低後叫左個番茄豬骨湯底,豬骨很諗,有四五舊,不過個太細,要先吃了部份豬骨才可以烚下烚下。極力推介手切肥牛,超好食,牛味重,有口感,價錢只是158(大),真係好抵!另外就是桶蠔、花甲、鮑魚仔、豬潤、手打丸各樣也很出色,唯一美中不足的是響鈴超難食及那些安格斯牛柳粒,真的扣哂分,不吃也罷!總括來說,這餐也是很愉快的,員工態度也很親切。
三五知己即興去打邊爐,但訂位要九點先有,唯有等等等...
好彩代價冇失望,

另外就是桶蠔、花甲、鮑魚仔、豬潤、手打丸各樣也很出色,
唯一美中不足的是響鈴超難食

及那些安格斯牛柳粒

,真的扣哂分,不吃也罷!
總括來說,這餐也是很愉快的,員工態度也很親切。
2010-11-06
  • 手切肥牛、桶蠔、花甲
2010-10-07 93 瀏覽
當日想出外食飯,個女話想打邊爐,去開的X香令我有吾愉快的經驗,只好上網搵下搵到利得, 見風評吾錯,打電話去Book位到左時間,去到都吾係太多人(約7:30),以為中招,不過都照食最初落柯打時的招呼已經吾錯,我得三個人,有D野怕食吾曬,店員都話可以雙拼,叫個普通湯底,因為怕油(我要小食油), 都可以用個隔鍋,雖然係好小事,但好體貼客人﹣蕃茄魚骨湯﹣肥牛,本地滑牛,魚腐,豆卜,豬肝,桂花蚌,貴妃蚌,皇帝菜,魚滑,花甲(X2)每樣野都好新鮮,好好味,份量吾細,服務吾錯,最重要係吾會比臉色客人睇 (X香可以4人枱比6個人用,你出聲,就同你講:你可以再排過.......有無攪錯)希望佢KEEP住,咁我又多間可以開飯

搵到利得, 見風評吾錯,打電話去Book位

﹣蕃茄魚骨湯

希望佢KEEP住,咁我又多間可以開飯
2010-10-02
全埸爆滿, 老闆娘招呼好到不得了, 全晚食物都好好新鮮, 九龍城都唔少打邊爐店舖, 還是覺得呢間係最好!!湯底: 牛腩蘿送湯 ~ 足料, 牛腩超淋, 用蘿送楊打邊爐都係第一次, 不錯...呢個湯底應該好少地方有! 手切肥牛~ 多雪花, 牛味須唔太濃, 但好淋好味!四寶丸 ~ 手打蝦丸, 手打墨魚丸, 手打鯪魚丸 同 貢丸各三粒, 鮮打丸彈牙爽口! 鮮鮑魚 ~ 鮑魚上到枱還在動...好淋唔韌...仲超扺...$78 有四隻, size 仲唔細...呢個$街市都買到...扺到呢!!桂花蚌 ~ 爽口新鮮好好味...!!鮮魷 ~ 呢個估唔到係咁好味, 魷魚好鮮好唔韌, 老闆娘都唔係邊度入貨...!鴕鳥肉 ~ 淋...掂蟹子墨魚滑 ~ 因四寶丸得三粒關係...唔夠食, 要再order....!!午餐肉 ~ 朋友仔必叫, 唔粉既午餐肉! 府皮卷 ~ 呢個必叫!出前一丁 ~ 大家已經好飽...都要叫個share食...今餐先致畫上句號!!

手切肥牛~ 多雪花, 牛味須唔太濃, 但好淋好味!

桂花蚌 ~ 爽口新鮮好好味...!!

鴕鳥肉 ~ 淋...掂

午餐肉 ~ 朋友仔必叫, 唔粉既午餐肉!

府皮卷 ~ 呢個必叫!

手切肥牛..牛腩蘿送湯..鮮魷..桂花蚌
鴕鳥肉..鮮鮑魚..蟹子墨魚滑..府皮卷
手切肥牛..牛腩蘿送湯..鮮魷..桂花蚌
鴕鳥肉..鮮鮑魚..蟹子墨魚滑..府皮卷
2010-03-24 128 瀏覽
前日已訂18人台,,去到比左間獨位大房,,,坐底左嗌左1打藍妹,,,不過好快就消失哂嚕一開始叫左個例鍋(金銀茶豬肺鍋)入完湯又可以打邊爐,, 一流之後就係(鮮茄豬骨)都唔錯,,幾香濃不過最正都係個( 東陰公海鮮鍋)伙記拎緊上黎已經嗅到個香味士頭婆仲推介左係個鍋到落D花甲/海鮮,,,絕對係一流不過個湯低已經有D大頭蝦 青口,,,幾甘香嗌左成台野食,,最吸引都係墨魚滑,,,桶蠔(98$美國大桶)經濟!!!仲有推介個付皮卷,,一拖水就食得,,,正!!朋友叫左支紅酒 嗌左碟鵝干....入口甘香 又唔係太油膩 抵!!!仲有試左D象拔蚌剌身,,,,超抵食!!又爽口試左果個叫咩牛拼盤,,,裡面有隻叫咩{牛爽肉],,,,勁爽口,,好似話係牛既唔知咩位,,下次你地去可以問下試下)其他野食都甘上下,,幾新鮮 最正都係牛肉牛粒.....堅正!!鮮味甘香!!最緊要厚薄適中環境簡潔 不過我地坐係一樓,,,幾有私房菜FEEL雖然全埸爆哂,,不過招呼都算唔錯...甘多台都算有效率埋單每人都係200$ 絕對超值
前日已訂18人台,,

去到比左間獨位大房,,,
坐底左嗌左1打藍妹,,,不過好快就消失哂嚕
之後就係(鮮茄豬骨)都唔錯,,幾香濃
不過最正都係個( 東陰公海鮮鍋)伙記拎緊上黎已經嗅到個香味
士頭婆仲推介左係個鍋到落D花甲/海鮮,,,絕對係一流
不過個湯低已經有D大頭蝦 青口,,,幾甘香

仲有推介個付皮卷,,一拖水就食得,,,正!!
仲有試左D象拔蚌剌身,,,,超抵食!!又爽口
環境簡潔 不過我地坐係一樓,,,幾有私房菜FEEL

雖然全埸爆哂,,不過招呼都算唔錯...甘多台都算有效率
埋單每人都係200$ 絕對超值
東陰公海鮮
餐前小食,,,超入味
清甜花甲!!
大大大桶蠔
一條幾盤,,,抵食!!
新鮮帶子,,,海鮮夜HAHA
東陰公海鮮
餐前小食,,,超入味
清甜花甲!!
大大大桶蠔
一條幾盤,,,抵食!!
新鮮帶子,,,海鮮夜HAHA
大肥牛!!