2023-10-05
黎到尖沙咀朋友介紹一間食割烹既餐廳。呢間餐廳係位於尖沙咀the one去到門口都睇到裝修好高級好有style入面環境好有格調,仲設有室外位置,十分有氣氛。呢間餐廳既菜色係結合左意大利同日式。我坐既位置係對住廚房,可以睇到廚師製作每一道菜。成個menu 有8道菜式。首先黎左一杯清酒,清酒味道唔會太難入口,香香地既米味帶少少甜味。第一道Amuse Bouche 係一set菜式,擺盤十分靚,好有意境,好有藝術感入面有帆立貝青瓜凍湯,赤海蝦昆布佃煮意大利水牛芝士,巴馬火腿甜瓜出汁啫喱。首先食左啫喱,巴緊火腿夾埋甜瓜鹹鹹地有少少甜味,好特別,啫喱味到清清地少少鹹味,成個感覺十分清新。之後食左赤海蝦昆布佃煮意大利水牛芝士,底部有個脆片夾埋赤蝦2種口感。赤蝦肉十分新鮮,配埋芝士十分好味。帆立貝青瓜凍湯係加入左豆乳去製成,成個湯好creamy ,好重青瓜味好清新帶少少酸,帆立貝煎得岩岩好,食得出好新鮮,上面配埋香草帶一d香味。第二part菜式有2款,第一款明太子釀意大利黃瓜花天婦羅。表面元有新鮮刨製既木魚絲好香,入口散開。黃瓜花咬開入面滿滿明太子醬,入面保持到溫度,d煙仲慢慢飄出黎,但又唔會燙口。明太
呢間餐廳係位於尖沙咀the one
去到門口都睇到裝修好高級好有style
我坐既位置係對住廚房,可以睇到廚師製作每一道菜。
成個menu 有8道菜式。
第二part菜式有2款,第一款明太子釀意大利黃瓜花天婦羅。表面元有新鮮刨製既木魚絲好香,入口散開。黃瓜花咬開入面滿滿明太子醬,入面保持到溫度,d煙仲慢慢飄出黎,但又唔會燙口。明太子好cream唔會好鹹,天婦羅炸得香脆不油膩。
和牛舌酢漬姫菇,食到呢個菜開始感覺到廚師既手藝。表面既配菜好香,漬姫菇酸酸地好開胃,和牛舌煎得十分出色,表面好輕既脆面之後好軟綿,入口即溶,和牛味香。係食過牛舌之中整得最好食。配左酸酸地既菇中和個油膩感,呢個菜式十分難忘。
去到主菜有3款
鮮鮑魚淺蜊富山米意大利飯
佢呢道菜用左富山米去做,食落口外軟入面保持左意大利飯既口感。飯入面有淺蜊十分鮮甜。鮑魚口感適中,調味都做得好好。另外仲配左鮑魚肝醬,味道濃厚,鮮味十足,配埋飯加多一點層次。
利沃內塞式烤穴子
呢度菜都係十分特別,用左白鱔,表面烤得十分香脆,保留到魚既肉汁,肉質十分滑嫩,佢個醬都好香番茄味同埋食落佢會有少少麻既感覺好得意。
日本A5和牛配味噌大根
味噌大根十分出色同好特別,口感軟軟,表面加左醬再灸燒,成個食落去好香好滑,從未食過既味道。和牛份量好多,表面睇到d油花,食落口好香油脂味,牛味重,生熟度亦到煮得岩岩好
去到甜品既部份
提供左焙茶可以清一清主菜既油膩感。
第一道甜品係里科塔奶酪小倉紅豆castella
蛋糕食落濕潤唔乾,紅豆醬香濃。奶酪做得好creamy入面有紅豆粒,蛋糕係偏向甜 ,夾埋薄荷葉調較翻成個味道好清新。
最後就係四小味甜品
擺盤十分靚好精緻,入面有粟子可麗露,brownie,ichigo tart同 hojicha almond pudding。
可麗露做得十分出色,呢個甜品要做得好食都唔易,佢做到外脆入面軟,食到淡淡酒香味,同由雲尼那配塔已出黎既吉士味。完全做到可麗露要有既要求。
brownie都比一般既做得好食,朱力味係真朱古力既味道,濕潤得黎又唔會黏口,食落都好似食緊半朱古力半蛋糕咁,做得十分好
ichigo tart好清新,tart皮做得脆口,呢個甜品偏向酸,同岩岩偏向甜味既甜品中和翻。
最後hojicha almond pudding,都係出色既甜品之一,焙茶味十分出,好香焙茶味亦有茶既苦味唔太甜,個泡芙皮香脆,十分出色。
成個環境服務都好高級好專業,廚師手藝十分出色,同平時食其他料理十分唔同,食得出廚師既手藝,菜式既設計配搭心思,樣樣都做到極緻,一生人點都一定要試一次割烹。