2021-03-28
估唔到灣仔嘅洪聖古廟旁邊有一間清新CAFÉ,兩者造成對比,將香港獨有特色融合為一。門口同店裡有一幅古裝人飲住coffee睇ipad 😆😆身穿古著嘅洪聖爺繞腳嘆住咖啡玩Ipad🤳🏽新舊合一呢度獨有!一進店就見到大大個舞獅頭同紅色對聯。店內有超過20個本地文創及歷史品牌零售!每款都富有香港特色🇭🇰有香港明信片、電車的士模型、車仔麵檔模型、保暖樽、拖鞋、圍裙等等👩🏻🎨當日見到好多外國人特登嚟呢度Shopping😜CAFÉ亦將會舉行文創比賽,吸引並鼓勵青少年及學生製作創意文化產物。🥗羽衣甘藍草莓沙律 $68羽衣甘藍淋上醋醬汁,新鮮開胃又清爽,輕食嚟講都唔錯啊!🥪芝士炒蛋雞胸肉意大利包 $72意大利包外脆內軟,食落啖啖雞胸肉,味道來自芝士同炒蛋,食落感覺有少少似豬柳強, 可於甜品櫃揀選🍫黑森林$48呢個好特別啊!面頭喺雲狀黑朱古力,吉開佢裡面喺朱古力脆脆嚟咖!底部喺軟綿綿朱古力蛋糕~🍎蘋果批 $48表面有4塊沾滿滿蘋果醬嘅蘋果片,撻底鬆脆!☕海鹽焦糖拿鐵 $43原以為焦糖會好甜,飲落又唔算好甜,味道剛剛好順帶一提呢度可以加錢轉Oat Milk🥃黑咖啡$37 黑咖啡喺將Espresso加進熱水中
門口同店裡有一幅古裝人飲住coffee睇ipad 😆😆 身穿古著嘅洪聖爺繞腳嘆住咖啡玩Ipad🤳🏽新舊合一呢度獨有!一進店就見到大大個舞獅頭同紅色對聯。
店內有超過20個本地文創及歷史品牌零售!每款都富有香港特色🇭🇰有香港明信片、電車的士模型、車仔麵檔模型、保暖樽、拖鞋、圍裙等等👩🏻🎨當日見到好多外國人特登嚟呢度Shopping😜 CAFÉ亦將會舉行文創比賽,吸引並鼓勵青少年及學生製作創意文化產物。
🥗羽衣甘藍草莓沙律 $68
羽衣甘藍淋上醋醬汁,新鮮開胃又清爽,輕食嚟講都唔錯啊!
🥪芝士炒蛋雞胸肉意大利包 $72
可於甜品櫃揀選
🍫黑森林$48
🍎蘋果批 $48
表面有4塊沾滿滿蘋果醬嘅蘋果片,撻底鬆脆!
☕海鹽焦糖拿鐵 $43
原以為焦糖會好甜,飲落又唔算好甜,味道剛剛好
順帶一提呢度可以加錢轉Oat Milk
🥃黑咖啡$37
黑咖啡喺將Espresso加進熱水中,咖啡味道濃烈之餘更可以保留咖啡濃香。