餐廳: 勝利餐廳小廚
資訊:

2023-11-14 290 瀏覽
呢間茶餐廳下午茶幾抵,平均都係3x蚊,如果想慳錢😅唔食午餐都可以留肚食下午茶既,份量當然唔多,但我有時會食2個下午茶😅 因為想食多款,但咁會貴過食午餐🤣🤣🤣🤣但我主要都想食西多士,同炸雞比薯條😝😝 但今次係食干抄牛河🤭🤭🤭,干抄牛河都覺得夠獲氣,我其實下午茶黎食就唔夠飽既🤭🤭朋友住附近既,但佢唔鍾意呢間,因為我同她講幾好食,,但她反應係覺得唔好食,她唔想黎食,不過每人口味唔同,反而我帶呀媽黎食,她又鍾意呢度晚餐既蒸魚飯覺得好食喎,而我黎食晚餐就無乜覺得特別平或特別好食~ 唔差的😄
2021-11-07 984 瀏覽
原先每個月一次嘅義工活動因為疫情嘅關係停咗一年有多。今日係我第一次參與番,約定好同個朋友每次都會去附近翠華食個早餐先,但係赫然發現原來呢段時間餐廳已經 ⋯於是周圍搵睇吓有冇其他茶餐廳,又比我搵返呢度⋯以前男朋友因為夜晚有嘢做,會陪佢嚟呢度食晚飯,佢啲小菜好出色㗎。之後其實我都試過一次外賣早餐走,不過都係三文治之類。今次提議帶朋友嚟試吓堂食,佢都話個奶茶唔錯。其實早餐來來去去都係嗰啲火腿通粉、沙嗲牛肉麵、雪菜肉絲米粉等等。因為朋友戒咗牛肉,於是就正路啲揀番火腿通粉,當然會配埋餐肉煎蛋多士啦。另外再嗌咗啦奶油多大家share。雖然話就話求其食,不過點都留返少少基本要求卦。

雖然話就話求其食,不過點都留返少少基本要求卦。
2020-04-20 1336 瀏覽
沙姜雞 (例牌)$60雞肉熟度剛剛好,雞汁不斷,充滿雞油香,入口嫩滑,肉質美味!加上咸味沙姜,使雞件味道提升,更上另一層樓。豆豉菱魚炒菜$68罐頭菱魚,份量足夠!不太咸!菜炒後還是翠綠,菜質還是香脆爽口,熟度剛剛合適,幾好味!西多士$27鮮油香炸,多士脆口,花生漿汁份量足夠,麵包厚度也適中。鮮炸雞脾拼沙律$34雞脾新鮮炸起,雞肉柔軟,帶有香甜雞肉香汁,雞件炸成鬆脆香口,雞皮不硬口,帶雞油香味!美味可口!
沙姜雞 (例牌)$60

豆豉菱魚炒菜$68

西多士$27
鮮油香炸,多士脆口,花生漿汁份量足夠,麵包厚度也適中。

炸雞脾拼沙律$34
2019-06-29 1368 瀏覽
最近經常出入九龍城土瓜灣區一帶,特別喜歡去啲地道小店揾食,有一間座落係北帝街近宋皇臺道叫勝利餐廳小廚,去過幾次都食過早午晚餐,原來老闆已經做呢行超過三十多年,好多街坊讚賞,地方清潔,親切服務,舒適環境,食物味道保持高水準,價錢大眾化,特別下午茶餐嘅迷李干炒牛河,都係32蚊包熱飲,真係抵食兼入味,牛肉料足,粉色澤夠和滑

2019-06-29
  • 干炒牛河
2018-11-13 1196 瀏覽
又係放工的時候,今次同男朋友去咗公司附近的一間茶餐廳食晚飯。餐廳有多款小菜選擇,今次我們就選了半隻南乳吊燒雞及菠蘿咕嚕肉。菠蘿咕嚕肉揸得夠脆但不會太乾,而且嗰個汁酸甜度剛剛好,撈飯一流。最想讚的係南乳吊燒雞,外皮燒得勁香脆,雞肉又保持到非常嫩滑。加上雞皮唔會太口,整體口感都非常正!絕對encore!我再次去餐廳時,個南乳吊燒雞已經賣晒,所以有興趣試的大家不仿早少少去,癈事去到有D失望。==============================鍾意我分享的,我邀請你訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)

2017-06-11 1366 瀏覽
呢度環境係一般普通茶餐廳,裝修乏善足陳。菜乾煲豬肺湯好夠熱,但係唔多夠味,好淡口,麻麻哋,好處係無味精!京都豬扒飯(碟頭飯)好夠熱,應該係即叫即整 ,味道尚可,但唔可以叫做突出。梅菜蒸魚魚腩(小菜)一樣似係即叫即蒸,好夠熱,因為魚肉唔夠結實,所以覺得唔算好新鮮,但整體上味道還好,份量亦足。熱奶茶相當夠熱,茶味差少小,不過都算佢啦。紅豆冰唔算大杯,但紅豆味濃,奶嘅份量亦足,算好味 。現場所見,好多一家大細星期日唔喺屋企煮 ,嚟呢度叫幾個小菜一齊食,作為街坊小菜,唔係要求珍饈百味,的確係一個唔錯嘅選擇。
呢度環境係一般普通茶餐廳,裝修乏善足陳。

菜乾煲豬肺湯
好夠熱,但係唔多夠味,好淡口,麻麻哋,好處係無味精!

京都豬扒飯(碟頭飯)
好夠熱,應該係即叫即整 ,味道尚可,但唔可以叫做突出。

梅菜蒸魚魚腩(小菜)

熱奶茶
相當夠熱,茶味差少小,不過都算佢啦。

紅豆冰
唔算大杯,但紅豆味濃,奶嘅份量亦足,算好味 。

2017-06-11
2017-02-26 820 瀏覽
呢間茶餐廳係家庭式經營,以前我都經常幫襯,今晩無煮飯就黎呢度開餐土魷蒸肉餅($54)-土魷唔算好香魷魚味,而肉餅就好香肉味,因為豬肉都算新鮮,另外加的醬油將全個肉餅提升,如果魷魚再香D,我俾100分,依家只可以算85分😋😋😋魚香茄子煲($56)-咸魚唔會好咸,不過唔算多,茄子冇煮得太淋算是少少硬,肉碎好多,整體味道都好好,送飯一流👍例湯-佛手雪耳瓜豬骨,湯好甜,完全冇落味精,就連豬骨都好味😍服務方面:老闆娘好親切又主動

土魷蒸肉餅
魚香茄子煲
服務方面:老闆娘好親切又主動
土魷蒸肉餅
2016-02-21 914 瀏覽
那天去了酒樓拎蘿蔔糕,去之前走了一間勝利茶餐廳食個lunch,最後點了一個茄汁豬扒雙蛋飯$34,一共有兩煎蛋,不過其中一隻就有點過熟,豬扒份量少又沒有肉香,食落有點實,白飯有點濕而腍,整體水準真是好麻麻,可讚是杯凍檸檬茶的茶味夠濃郁,服務真是好差,坐了好耐先俾餐牌,仲要叫了好耐先有人落單,一條抺枱的毛病又放客人的枱上,真是好無奈!
2016-02-03
5 分鐘 (堂食)
(非會員)
2007-05-06 351 瀏覽
6/5下午茶時間先食午飯,食得抵d1. 迷你揚州炒飯($19) --- 下午茶餐仲包杯熱飯,凍飲例加$2,雖係炒定,但都幾好味,lee個價錢抵啦2. 迷你星州炒米($19) --- 同樣係餐,lee個就一般,比較濕,感覺係湯米加咖喱汁炒一炒咁。雖則係迷你,但份量當午餐都夠食。3. 西多士($16) --- 都係下午茶餐,中間d醬都夠,炸得可以4. 蝦醬炒通菜($25) --- 健康d有碟菜,幾大碟,係油d,都唔錯
6/5
下午茶時間先食午飯,食得抵d

2007-03-11 294 瀏覽
所謂美式早餐\\\,只是牛扒/雞扒/豬扒三選一,再間兩味如腸仔/蛋/煙肉等等,加舊牛油方包.連凍飲$20.牛扒伴黑椒汁,薄切.也有點肉味,都過得去.煙肉過乾.如果雞蛋加多隻就最好.徒具美式之名,沒有美式之份量,老實講,收你$20,你仲想點?典型一間茶記,沒有其過人之處,唯一好處,就是開正傲雲峰對面.咁大個屋苑,總有不少\\\"懶人\\\"的..

2006-07-26 165 瀏覽
前日食過Triple-O's嘅$49Burger Combo,尋日早餐咁橋又食包,不過係茶記嘅$10豬扒包。點解要先寫上面嘅說話呢?因為兩者比較,價錢相差5倍,但口感味道卻不相伯仲!呢間茶記其實存在已久,不過因為對面大型屋苑入伙而從新裝修過,食物水準都係一般而且。但係佢個豬扒包比起Triple-O's一d都唔失禮!個豬扒包係用嘉頓熱狗包,都係有新鮮蕃茄同沙律醬,但係塊豬扒係比較Triple-O's嘅香!而且只不過係$10!不過要伸明一點,呢間茶記嘅其他o野只係一般,唔好太大期望!

不過要伸明一點,呢間茶記嘅其他o野只係一般,唔好太大期望!