2009-01-19 48 瀏覽
雪山叉燒餐包,外酥內軟,叉燒餡香甜,正!流沙煎堆仔,小心進食,凍咗更香口,正!脆燒五層肉,比較咸,無驚喜鎮店小籠包,皮薄餡靚有肉汁,又係要小心進食,正!翡翠蝦餃皇,勁大隻蝦,可能太新鮮有點腥,反而中間隻小菜餃好味啲~蒜香牛柳粒,驚喜之作,咬落滿口油香,讚!
雪山叉燒餐包,外酥內軟,叉燒餡香甜,正!
流沙煎堆仔,小心進食,凍咗更香口,正!
脆燒五層肉,比較咸,無驚喜
鎮店小籠包,皮薄餡靚有肉汁,又係要小心進食,正!
蒜香牛柳粒,驚喜之作,咬落滿口油香,讚!
  • 雪山叉燒餐包,流沙煎堆仔,鎮店小籠包,蒜香牛柳粒
2008-12-12 26 瀏覽
見有新酒家開張當然要黎試吓,而且有好幾同事試完都話佢既點心比x心大集團既仲要出色,所以今日下午四個同事一齊黎飲茶。點心款式唔算好多,不過味道同款式都好有驚喜。叉燒饅頭 - 明明係一個包,點解叫饅頭?!菠蘿叉燒包 - 平時食開都只不過係面頭有d好似菠蘿包既面,但係呢個係有菠蘿味架!個皮好似酥皮,好薄,包住熱騰騰既叉燒,非常好味。不過再食多兩啖就覺得佢甜咗少少。燒餅 - 估都估唔到佢係燒餅,因為外形係一粒波,好似煎堆仔咁,酥皮包住九菜&肉,有d似蔥油餅feel,不過食完覺得好膩。琵琶豆腐 - 一般,唔係好食得出豆腐味,似魚肉多d臘腸卷 - 味ok,不過臘腸太肥蝦丸 - 裏面會有個汁流出黎,同事覺得係咸蛋味,而我覺得係一陣陣咸魚味。最滿意係佢有個溫馨提示 - ”小心燙口”流沙煎堆仔 - 入面係奶黃,真係會流出黎,煎堆皮都唔錯,芝麻好香紫菜燒賣 - 估唔到紫菜同燒賣係可以咁夾,好特別,好味蝦餃 - d蝦大大隻,皮都好薄魚湯娃娃菜 - 個菜好淋,味都唔錯,不過一d都食唔出魚味就算係繁忙時間,
叉燒饅頭 - 明明係一個包,點解叫饅頭?!

琵琶豆腐 - 一般,唔係好食得出豆腐味,似魚肉多d
臘腸卷 - 味ok,不過臘腸太肥

紫菜燒賣 - 估唔到紫菜同燒賣係可以咁夾,好特別,好味
蝦餃 - d蝦大大隻,皮都好薄
魚湯娃娃菜 - 個菜好淋,味都唔錯,不過一d都食唔出魚味

就算係繁忙時間,
  • 菠蘿叉燒包,流沙煎堆仔,紫菜燒賣
2008-10-23 55 瀏覽
北園酒家地址:中環域多利皇后街5-8號鴻基大廈一至三樓電話: 2526 3163今日下午,同朋友去了新開的北園酒家位於中環,環境闊落、裝修豪華。 我們點了鮑魚石頭飯($98)、砵酒焗珍寶蠔($26)、堂煎星班扒($48)、蟹翅灌湯餃($38)、金莎蝦丸、芝士蝦春卷和生拆蟹粉小籠包($25)。其中,我認為必試的有鮑魚石頭飯,材料有鮑魚粒、冬菇粒和豬肉粒,飯炒得很香和色澤均勻。而且,底部的飯焦很脆很香。堂煎星班扒外脆內軟,魚肉新鮮、肉質嫰滑,非常好味。砵酒焗珍寶蠔炸粉很薄很脆,蠔很大隻和肥美,加上砵酒焗,這個配搭不錯。其他的點心也不錯,很美味。但點心款式不夠上環的總店多,選擇比較少。這餐兩個人共用了$345,以這個價錢來講,質素不錯。須帶一提,此店一至五早茶和下午茶有75折,逢星期六、日,全日點心和炒粉麪飯都有75折。

北園酒家
地址:中環域多利皇后街5-8號鴻基大廈一至三樓