2017-07-09 371 瀏覽
立食體驗 匠工房秀吉 章魚燒銅鑼灣崇光百貨B2層,裝修後,多了幾間食店,今次試了較長人龍的匠工房秀吉,因為晚飯前小吃,所以我只係點咗章魚燒六粒,熱騰騰香噴噴,醬汁偏鹹,章魚細粒,紫菜粉,鰹魚粉份量適中,粉漿較淋,蔬菜也較少,但整體味道沒有問題的,如有提供Wasabi醬,效果會更佳,店內只有少量空間可供兩人立食,因此好多顧客在超市範圍內邊行邊食。

立食體驗 匠工房秀吉 章魚燒
2017-06-30 190 瀏覽
上回講到,端午節「無嘢做」,同老友仔走咗出銅鑼灣崇光百貨超市𥚃面開下午茶餐,初嚐新鮮出爐、味道超班嘅紅豆鯛魚燒......其實,山長水遠嚟到,點只淨係食塊燒餅就算數吖!買完罐日本限定蜜瓜梳打,左穿右插一輪之後,見離面前不遠處嘅匠工房秀吉外,排咗條頗長嘅人龍,兩人出於好奇,就行埋去望個究竟。舖面玻璃櫃內擺放咗各式各樣嘅炸物,而廚房師傅亦正忙於炮製兩盆日式章魚燒......為表支持,行動最實際!八粒裝章魚燒,熱辣辣香噴噴,外皮麫漿軟稔適中,章魚粒大小幾乎一樣,淋上面嘅燒汁、沙律醬、木魚絲、紫菜粉份量十足!食小食可以食到由個心度笑出嚟,哈哈,認真係唔嘢少呀!🤗💕
2017-05-30
下午茶
2017-06-27 208 瀏覽
行街行到好肚餓又未到時間食正餐,見到秀吉就正合我意,32蚊8粒熱辣辣嘅正宗章魚燒邊個能夠抗拒,外脆內軟,鮮味章魚粒,惹味燒汁沙津汁加紫菜粉,黎多8粒都仲得呀~!

2017-06-01 253 瀏覽
行sogo見到依間日本小食店,有好多款小食,例如燒餅、奄列炒麵、炒麵、八爪魚球,可以以套餐嘅形式買,仲有炸物同埋特式甜品,例如大判燒,而且價錢平民。燒餅+奄列炒麵套餐,燒餅外脆內軟,入面有好多椰菜,上面灑咗木魚碎同沙律醬,好正。奄列炒麵好大份,不過炒麵嘅餸都係椰菜,如果有其他肉就更加喇。牛肉薯餅,好脆,薯仔同牛肉比例恰當,可以同時食到兩種味。炸熱狗條,麵包包住香腸,再炸,都係好好味。,不過係細鋪頭,所以要企係度食或者外賣。總括黎講係抵食嘅!
燒餅+奄列炒麵
牛肉薯餅