2022-08-01 59 瀏覽
呢排我朋友圈啲friend成日都講緊酸菜魚,咁當然唔止一間啦,不過去得多嘅都係我今日去嘅呢間十三少。近排就由朋友口中知道咗呢個消 息,宜家新添咗一個新菜式,佢就係蒜香荷葉蟹飯,呢個好啱我吖。於是乎元朗的朋友就同我來到輕鐵站附近又新街呢間,我哋叫咗大家都喜歡嘅酸菜魚同埋新菜“蒜香荷葉餐蟹飯”,等嘅時候口痕痕又叫咗個小食食吓,就係呢個椒麻皮蛋,金黃色的皮蛋配埋川式的各種椒,葱,蒜,麻等配料,極之惹味又開胃。酸菜魚一如以往好大一碗上枱,睇到都開心,飲咗一碗新鮮魚湯之後就慢慢嘆D魚肉,係鱸魚來㗎,好滑嫩,清甜中又有酸菜的微酸,好夾好治愈。之後就係我鍾意嘅蟹飯上場,蒜香味,蟹味扑而來,啲飯粒吸收了蒜香及蟹肉的精華,而且啲蟹肉好飽滿,結實,亦有好多膏,我哋終於食到一粒不剩,好滿意地歸家。

2022-07-29 70 瀏覽
嚟到呢度 當然要食超級足料嘅大大鍋十三少酸菜魚🍲魚肉分量勁多 鮮甜嫩滑 仲要冇骨 啖啖肉🐟湯底有好多酸菜、辣椒同花椒 夠晒酸辣味 超惹味🌶配菜有萵筍、白蘿蔔、同野菌 好豐富分量十足🫶🏻
2022-07-27 58 瀏覽
🚩 十三少我對酸菜魚真係情有獨鍾🧡對上食完十二味,一直諗緊幾時先有酸菜魚食,咁啱又俾我係openrice搵到依間十三少,放工即刻同朋友過嚟食!〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈涼拌土豆絲土豆絲切得好幼身,粗幼都好均勻~入口非常之爽脆,凍凍地酸酸地好開胃🌈十三少酸菜魚主角來了,超級大盤嘅酸菜魚!魚肉分量好多而且好嫩滑🤤另外佢嘅湯都超級香濃,用嚟湯撈飯,加埋啲酸菜食,真係食兩碗飯都冇問題🤤值得一讚嘅係佢用嘅油唔算話好多,食完唔會覺得好油膩🌈乾煸四季豆咁多隻豆裏面我最鍾意就係食四季豆,乾煸呢個做法更加係冇得輸😆四季豆首先用油爆過,豆身有啲虎皮,超香口!加埋欖菜同埋肉碎,又係一位白飯小偷
🚩 十三少
🌈涼拌土豆絲

🌈十三少酸菜魚

🌈乾煸四季豆
2022-07-26
2022-07-24 70 瀏覽
一想食酸菜魚就會諗起十三少,真係又平又好食,而且試過幾間分店都保持高質!環境方面幾鍾意依間分店,因為樓底好高好有空間感。平日夜晚八點後都開始坐滿晒人!今次叫咗個二人餐$338有涼菜、主菜、小菜同白飯,另+$28有埋紅糖糍粑!涼菜揀左涼拌土豆絲,土豆絲係爽口嘅,口感幾正!撈埋酸酸地嘅汁夏天食開胃又清涼。酸菜魚仍舊高質素,啲魚夠滑唔會腥,湯叫左微辣,所以酸味比較出,酸菜都好食,送飯食真係一流。小菜就叫咗四季豆,幾有鑊氣,好香口,四季豆入味之餘口感爽脆。紅糖糍粑出邊都係好少有得食,外脆內軟,配埋黃豆粉同黑糖醬,食完辣野解辣就最啱!依間真係固定幫襯開都係高水準!

依間真係固定幫襯開都係高水準!
2022-07-19 61 瀏覽
本身都幾鍾意酸菜魚,間唔時都會食下依間十三少聽過未試過轉登走黎試下先一一一裝修都唔錯喔小白磚牆,幾特別一一一睇哂餐牌都系揀番酸菜魚二人餐配既有一個涼菜,一個小菜,加兩碗飯但套餐 連餐飲都唔跟,就少左啲誠意😕一一一涼菜揀左青瓜,咸左少少🤏一一一小菜要炒豆角都幾野味,炒得ok既一一一主菜酸菜魚到個碟好大,份量都唔少喔魚肉都多,唔會比哂酸菜就算黎到個時侍應話飲左湯先,就先飲碗。又真系幾有魚味,唔會死酸,死辣,唔系味精湯,一讚👍🏽咩魚我就唔識分啦但食落唔腥,無泥味,肉滑皮滑,啖啖肉,二讚👍🏽回頭之選

本身都幾鍾意酸菜魚,間唔時都會食下
依間十三少聽過未試過
轉登走黎試下先
裝修都唔錯喔
小白磚牆,幾特別

睇哂餐牌都系揀番酸菜魚二人餐
配既有一個涼菜,一個小菜,加兩碗飯
但套餐 連餐飲都唔跟,就少左啲誠意😕
涼菜揀左青瓜,
咸左少少🤏
小菜要炒豆角
都幾野味,炒得ok既

主菜酸菜魚到
個碟好大,份量都唔少喔
魚肉都多,唔會比哂酸菜就算

黎到個時侍應話飲左湯先,就先飲碗。
又真系幾有魚味,
唔會死酸,死辣,唔系味精湯,一讚👍🏽

咩魚我就唔識分啦
但食落唔腥,無泥味,
肉滑皮滑,啖啖肉,二讚👍🏽

回頭之選

2022-07-18 59 瀏覽
久唔久就會想食酸菜魚🤪,今次黎到元朗既食街尋找十三少,一嘗佢既酸菜魚,餐廳樓底高、全落地玻璃對街景,都坐得幾舒服😌筷子托係用花生🥜整成既🤣,入座時,侍應會送上炸黃豆作為前菜*川式口水雞 $78*口水雞上面有勁多芝麻,充滿芝麻香,雞肉咬落都幾嫩口*椒麻皮蛋$42*透明色既皮蛋真係第一次見,有少少痴牙🤣*酸菜魚$238*酸菜魚係用大大個煲上🤪,爸爸怕辣所以我哋叫咗唔辣嘅酸菜魚,魚湯用嚟撈飯,好啱爸爸胃口,而魚肉偏薄身,勝在冇骨,一口咬落去都唔驚*紅糖糍粑 $28*上菜已經有香味傳出,糍粑咬落煙韌,點埋黑糖醬食好味😋,份量好足夠,有成8舊糍粑咁多,記得預留肚仔去食甜品呀

筷子托係用花生🥜整成既🤣,入座時,侍應會送上炸黃豆作為前菜

*川式口水雞 $78*
口水雞上面有勁多芝麻,充滿芝麻香,雞肉咬落都幾嫩口

*椒麻皮蛋$42*
透明色既皮蛋真係第一次見,有少少痴牙🤣

*酸菜魚$238*

*紅糖糍粑 $28*
2022-07-18 44 瀏覽
炎炎夏日,除左食雪糕外,就緊係食辣野,以熱攻熱,出返一身汗😆十三少店面寬敞,枱與枱之間保持一定距離,非常適合三五知己聚餐。🍽椒麻皮蛋🥚以四川醃法醃製,呈現黃金色效果,蛋白口感較一般黑皮蛋更為厚實,蛋黃蛋味較淡但伴上的椒蒜麻醬的辣味提升其蛋香,配合金蛋白厚實的口感,令整道前菜較為清爽易入口,實在開胃醒神。🍽豬手🐖相信豬手熬製的時間相當長,令豬手的皮及筋非常軟稔入味,豬毛清理乾淨,每一塊都能夠安心食用,滷汁整體偏辣配上香飯確實一絕。🍽十三少酸菜魚🐟份量十足的酸菜魚,作為底料的酸菜、花椒、萵筍等用料十足,湯底用新鮮魚湯泡製建議先品嚐魚湯再吃魚肉,魚肉細嫩可口,沒有細骨,可以食到魚肉的鮮嫩美味之處,絕對適合伴上熱辣辣的白飯一同食用。🍽紅糖糍粑糍粑表皮炸得金黃鬆脆,內部仍保持糯米的軟糯口感,表皮輕撒上的黃豆粉令油膩感減少,食前粿上紅糖漿,其甜味能為前幾道菜解辣之用,作為飯後甜品恰到好處。

🍽椒麻皮蛋🥚

🍽豬手🐖

🍽十三少酸菜魚🐟

🍽紅糖糍粑
  • 十三少酸菜魚
2022-07-14 65 瀏覽
炎炎夏日,最好食啲酸酸辣辣開胃嘅嘢,嚟咗間酸菜魚水煮魚專門店。餐廳裝修整潔寬敞,樓底高有空間感,我哋選擇坐卡位,很舒適。我和朋友唔想食太辣,主菜選了少辣酸菜魚。🍴涼拌土豆絲桌上每人提供一小碟,炒得爽口,酸酸辣辣好開胃,土豆味濃郁,絕對是開胃菜。🍴蒜泥青瓜青瓜爽口脆身,食慾大增。🍴麻辣口水雞單看醬汁以為很辣,其實小辣中帶香,香中帶小麻,容易入口而不算油膩。🍴酸菜魚一上枱聞到芝麻香和酸菜味,係之前食過的酸菜魚的味道。而且非常大鍋,鍋裏有菇,酸菜,辣椒花椒好惹味,魚滑鮮甜,湯底稍辣。店員建議先渴湯再送飯,但我建議唔食得辣的朋友,先吃魚配菜最後才喝湯。🍴紅糖糍粑呢度甜品有驚喜,糍粑即是以糯米炸成,一點也不膩,外脆裏面好煙韌,絕對推介。本身喜歡微辣的我,每道菜都非常合口味,滿足。

🍴涼拌土豆絲

🍴蒜泥青瓜

青瓜爽口脆身,食慾大增。

🍴麻辣口水雞

🍴酸菜魚

🍴紅糖糍粑

本身喜歡微辣的我,每道菜都非常合口味,滿足。
2022-07-13
同屋企人出街食飯 兩老都係鍾意食中菜🥢行過見到呢間川菜裝修好新又光猛🤩鍾意食辣嘅我哋就梗係想試啦我哋四個人嗌左二人套餐+1個餸 就已經超飽😵分量非常充足又精緻 仲要夠晒正宗🥰屋企人都好鍾意 隔日又要叫呢間外賣食🤣二人套餐 ($338)包括涼菜、主菜、小菜及2碗白飯,還可添加甜品🥚🌶椒麻皮蛋估唔到由涼菜開始就有驚喜🤩此皮蛋不同普通皮蛋 喺黃金色的!!⭐️蛋黃帶點流心 加上透明金黃蛋白實在太吸引食落唔會太鹹太辣 好睇又好食😋🐟十三少酸菜魚一上到枱嚇死我哋 因為真係超超超大碗😦魚塊分量合理 肉質嫩滑 唔會一夾就散晒🐟酸菜唔會太鹹 用嚟送飯都非常不錯仲有啲炸過嘅菇 吸晒湯汁食落又惹味🥰辣都仲可以自選 食唔到太辣嘅朋友仔都唔使太驚🫶🏻🥬乾煸四季豆四季豆同樣可以選擇辣同唔辣 小朋友都可以食👶🏻四季豆好友鑊氣 炒得好乾身惹味 🔥呢度仲要幾嫩又翠綠 令人食慾大增啊肉粒唔會過鹹 可以送飯 🍚🐔辣子雞軟骨 ($138)第一次見有辣子雞軟骨呢個選擇平時最憎食到碎骨嘅我真係一大恩物😆完全唔使lur 骨之餘 仲可以食到雞軟骨嘅香脆🥰其他餐廳好多時都會辣椒多過雞但係呢度嘅雞軟骨多到夾極都仲有 絕對滿足👍🏻
同屋企人出街食飯 兩老都係鍾意食中菜🥢
行過見到呢間川菜裝修好新又光猛🤩
鍾意食辣嘅我哋就梗係想試啦
我哋四個人嗌左二人套餐+1個餸 就已經超飽😵
分量非常充足又精緻 仲要夠晒正宗🥰
屋企人都好鍾意 隔日又要叫呢間外賣食🤣

二人套餐 ($338)
包括涼菜、主菜、小菜及2碗白飯,還可添加甜品

四季豆同樣可以選擇辣同唔辣 小朋友都可以食👶🏻
四季豆好友鑊氣 炒得好乾身惹味 🔥
呢度仲要幾嫩又翠綠 令人食慾大增啊
肉粒唔會過鹹 可以送飯 🍚

🐔辣子雞軟骨 ($138)
第一次見有辣子雞軟骨呢個選擇
平時最憎食到碎骨嘅我真係一大恩物😆
完全唔使lur 骨之餘 仲可以食到雞軟骨嘅香脆🥰
其他餐廳好多時都會辣椒多過雞
但係呢度嘅雞軟骨多到夾極都仲有 絕對滿足👍🏻
2022-07-13 48 瀏覽
🌶️十三少 𝕸𝖆𝖘𝖙𝖊𝖗 13我又來吃酸菜魚了,畢竟這家就在元朗國,對我來說想吃又不想跑太遠的話,方便得很😂😂😂🧑🏻‍🤝‍🧑🏻滋味二人餐🐟十三少酸菜魚(小辣)(可選水煮魚)湯底加了很多芝麻跟蒜,然後再重複提醒多次,吃這類重口味又帶湯的的必須要加配白飯,因為很適合直接吃湯澆飯,魚片的算蠻多,少骨頭又滑溜溜,還有不少菇跟芽菜等配料。🫒乾煸四季豆(可選麻婆豆腐)豆角炒得很夠火候乾身香口,也不會有太多渣渣,調味是一點點麻,加上肉碎很容易一口接一口…如果有啤酒就好了,但最近在減酒就忍一下好了😛🥒蒜泥青瓜 (可選麻椒皮蛋/涼拌土豆絲)因為最近外吃太多,所以就選了這個,增加一點蔬菜的量~蒜味恰到好處不過重,爽脆清新又不膩口🧈紅糖糍粑外皮金黃脆脆裡面軟燇糯的糍粑,沾上黃豆粉跟糖漿,要把胃的位置留一點給它💲Hkd 約200@人🏡元朗又新街56號置富中心地下1-3號舖
🌶️十三少 𝕸𝖆𝖘𝖙𝖊𝖗 13

🧑🏻‍🤝‍🧑🏻滋味二人餐
🐟十三少酸菜魚(小辣)(可選水煮魚)

🫒乾煸四季豆(可選麻婆豆腐)

🥒蒜泥青瓜 (可選麻椒皮蛋/涼拌土豆絲)
因為最近外吃太多,所以就選了這個,增加一點蔬菜的量~
蒜味恰到好處不過重,爽脆清新又不膩口

🧈紅糖糍粑

💲Hkd 約200@人
🏡元朗又新街56號置富中心地下1-3號舖
2022-07-13 91 瀏覽
朋友知我鐘意食辣,一直大大力推薦我一定要試十三少,今日入黎元朗搵佢,順便試下先!餐廳格局好舒服,樓底好高,餐具有特色,一嚟到侍應即刻送上辣油薯仔絲小食,連送嘅小食都好好食!我地4個叫咗個四人餐,酸菜魚一上菜我O咗嘴…… 咁大盤?!侍應介紹佢係用新鮮鱸魚整,建議我地飲埋湯,飲左一啖,我就知道我碗白飯會變成湯飯🥰雞軟骨係同辣椒一齊炒過,非常香口!食到最後我地係辣椒堆入面尋寶🤣一粒都唔想放過!!其他配菜都好好食,而且份量有9成飽,依間一定一定會再嚟!

其他配菜都好好食,而且份量有9成飽,依間一定一定會再嚟!
雞軟骨
10 分鐘 (堂食)
午餐
雞軟骨
2022-07-09 49 瀏覽
.⁡十三少酸菜魚喺元朗都開咗一段時間,終於有時間去食。😋先嚟一份酸菜魚,少辣。魚唔係用龍脷柳而係用鱸魚,滑身得嚟啲肉唔會一咬就散開晒,相當唔錯。有大量酸菜之外,魚嘅份量好多,食再津津有味。🤤⁡之後就係皮蛋啦,皮蛋個辣油都整得唔錯,麻辣度適中,都好惹味。⁡另一個小食係乾煸四季豆,少辣。炒到好入味,夠乾身又唔油,肉碎入味之餘唔會太肥,最怕就係好肥嘅肉碎,份量夠三個人食。⁡甜品係即叫即炸嘅紅糖糍粑。炸過嘅糍粑外皮好脆之餘仲一啲都唔油,紅糖醬亦都唔會太甜。不過成個晚餐嘅份量都好多,我地實在太飽,差少少食唔落。🙊整體嚟講食物份量都幾多,價錢都算合理,會再嚟呀。

十三少酸菜魚喺元朗都開咗一段時間,終於有時間去食。😋

整體嚟講食物份量都幾多,價錢都算合理,會再嚟呀。

2022-07-08 46 瀏覽
朋友鍾意食酸菜魚,揀咗一間大家都就腳嘅嚟試吓,呢間好似唔同區都有分店,裝修簡潔明亮走黑白路線,走廊位好闊落,坐卡位舒適,用QR code落單,先送上小食蒜泥青瓜!! 🔘椒麻皮蛋選用黃色皮蛋,望落晶瑩剔透,適合用來做涼拌菜,部份蛋黃有糖心效果,有辣油蔥蒜嘅香味!! 🔘酸菜魚第一感覺係好大碟呀,揀咗少辣,魚片大塊份量多,唔腥幾滑,見到嘅配料有萵筍、菇、酸菜、花椒、紅椒等,酸味辣味平衡得幾好,如果有得揀跟薯粉同湯一齊食會更開心,雖然而家跟飯都唔錯!! 🔘川式口水雞份量唔少,辣油辣醬都唔少,一望就知係幾濃味,比起皮蛋更加辣,雞肉算幾嫩多肉食!! 🔘紅糖糍粑食親川菜都要叫呢個甜品,即叫即炸熱辣辣,外脆內軟,鍾意食佢嘅煙韌口感,己灑上黃豆粉,點埋紅糖汁先算完美!! 服務OK,食辣野要不停飲水,佢都refill得幾快!! 整體食物質素唔錯,特別係酸菜魚做得幾好!!

🔘椒麻皮蛋

🔘酸菜魚

🔘川式口水雞

🔘紅糖糍粑

服務OK,食辣野要不停飲水,佢都refill得幾快!!

整體食物質素唔錯,特別係酸菜魚做得幾好!!
2022-06-20 1700 瀏覽
【Background】老媽子無辣不歡,尤其係酸酸辣辣嘅重口味菜式。聽講元朗呢間「十三少」,為2021年新假期必吃食店大獎中嘅其中一間入圍餐廳,主打新派精品川菜,酸菜魚及水煮魚都係佢地嘅招牌菜,吸引左不少人流🙊 作為孝順仔女,緊係要帶佢黎大飽一頓啦🥳────────────────────【涼拌土豆絲】土豆切成絲狀,味道酸酸辣辣,開胃又惹味。入口涼浸浸的,咬落爽口,好適合作開胃菜😆.【十三少酸菜魚】招牌之一嘅酸菜魚,選用鮮鱸魚肉,更加左啤酒作為提鮮之用😎 片片魚肉滑溜溜,有口感之餘,嫩滑無比,再取自四川嘅老壇酸菜及潮汕酸菜為伴,酸辣度足但不過過份,兩者balance得好好,就咁食酸菜都好正,下飯亦係一流👍 仲有萵荀,菇片等,增添口感。而湯頭為選用左熬是兩小時嘅鱸魚骨湯,酸,辣,香集於一身,香不而膩.【川式口水雞】口水雞為冷盤,薄薄的雞皮底下係柔軟嫩滑嘅雞肉,肉厚不嚡,沾上辣油及辣醬,好惹味🥰.【紅糖糍粑】即叫即製嘅紅糖糍粑,記得預早10分鐘落命令😈 外層酥脆,入裡煙韌,蘸上紅糖汁,入口甜甜,食到停吾到口呀😂.【Remark】✔️ 加一服務費

【Background】

────────────────────
【涼拌土豆絲】

【十三少酸菜魚】

【川式口水雞】

【紅糖糍粑】

【Remark】
✔️ 加一服務費

自從興起食酸菜魚之後,周不時都約班朋友去食,今日興起搵個元朗朋友食飯,想食酸菜魚就搵到依間十三少,原來係港九新界都有分店,一於去試下la!坐低見個2人餐都幾抵食~有齊我地想食嘅餸,本身驚唔夠飽,事實係飽到食唔哂抱住個肚走出門口,我覺得3人食都絕對夠食!份量好多!蒜泥青瓜酸味開胃前菜,一d辣都無,唔鍾意食辣朋友仔都啱食~青瓜卜卜脆勁爽口!都幾大碟下,由頭食到尾先食完麻婆豆腐味道有驚喜~平時食開麻婆豆腐來來去去都係同一種味,十三少嘅麻婆豆腐真係有麻味,另加入豆豉帶出新口味,平時唔食豆豉嘅Venus 都照食,味道出奇地夾,撈飯食真係perfect match!唔覺意已經食哂成碗飯!十三少酸菜魚主角酸菜魚真係要大讚!一放低大碗酸菜魚時店員已經同我地介紹佢地依到d湯底係有鮮魚熬製,食之前飲啖湯試下先。一飲就停唔到口,真係飲得出勁鮮甜魚湯味,加上酸辣味真係飲咗成碗湯先試魚肉飲完一輪湯就食爐魚片,魚肉肉質爽口,食得出係新鮮魚整嘅,魚肉都好多,2人餐份量~3個人都夠食,另有多款配料增加口感,整體好高質,淨係湯底都值回票價!紅糖糍粑第一次食依款甜品,原來係即叫即炸,面層撒上綠豆粉,一咬係外脆內軟糯米糍,

蒜泥青瓜

麻婆豆腐

紅糖糍粑
第一次食依款甜品,原來係即叫即炸,面層撒上綠豆粉,一咬係外脆內軟糯米糍,點上紅糖係一款甜絲絲甜品,我覺得就咁食都好好味,鍾意食甜就點紅糖更滋味~

要點名讚十三少店員服務好好,非常有禮貌,執枱速度非常快,食完主菜可以係乾淨枱面慢慢嘆甜品,依樣好加分,有時食完飯見成枱嘢想傾多陣計都無心情㗎嘛。

2022-06-08
3 分鐘 (堂食)
  • 十三少酸菜魚
  • 紅糖糍粑