2019-03-11 144 瀏覽
今天中午路過金馬倫道,見轉角位有間「十八座狗仔粉」,想起自己從未食過狗仔粉,而且見到仲有兩個吉空座位,就坐下來試吓狗仔粉。先介紹下我的十八座狗仔粉$30,有三粒大唔過波子的冬菇粒和幾粒冬菇碎粒粒,有三隻小蝦米和一小舊浸淋的豬油渣,狗仔粉是不錯的,正正常來軟軟滑滑的口感,湯底冇乜味精,我就舀咗幾匙切碎菜圃撈埋狗仔粉一起吃,口感非常不錯,但裝狗仔粉的發泡膠碗面,就浮現一層厚油,令我以後都卻步了!其次用發泡膠碗很不環保之外,熱騰騰的粉和湯放在發泡膠碗進食,我不習慣了!

十八座狗仔粉

十八座狗仔粉
2019-03-11
2019-03-03 127 瀏覽
本來打算尋找日本餐廳,但被十八座狗仔粉的食物香氣吸引了,就進了餐廳。店鋪很小,只能容納約十五人 (對面有外賣立食區)。1. 魚蓉燒賣 $12/6粒 🤔5.5/10💭比起平日的燒賣較大粒,味道不錯。 2. 金絲火鴨魚肉湯 $30 🤔5/10💭金絲口感太膠偏硬。3. 馳名狗仔粉 $30 🤔4/10💭有一股怪味,不懂欣賞。4. 細雜繪 $28 🤔0/10💭醬汁很多,但同時醬汁很難食。同場有很多遊客,但目測全都吃不完一碗狗仔粉。另外員工態度不友善,不推薦此食店。

1. 魚蓉燒賣 $12/6粒 🤔5.5/10
💭比起平日的燒賣較大粒,味道不錯。

2. 金絲火鴨魚肉湯 $30 🤔5/10
💭金絲口感太膠偏硬。

3. 馳名狗仔粉 $30 🤔4/10
💭有一股怪味,不懂欣賞。

4. 細雜繪 $28 🤔0/10
💭醬汁很多,但同時醬汁很難食。

不要點的細雜繪
因為放工係附近上堂,平時上堂前都會買串燒賣企門口即食,琴日先食完一次。今日再黎佢收我一蚊外賣錢,琴日都唔使,但燒賣得一個紙杯一支竹簽,無膠更無膠袋無膠杯蓋。我問阿姐琴日唔使收今日點解要收,你堂食都係用即棄餐具,佢串翻我轉頭「堂食要二十蚊 你食唔食到二十蚊啊」。唔係食唔到二十蚊既問題,係只係想買少少零食而已。吹漲你堂食用環保餐具就話收我一蚊外賣啫,我唔俾一蚊你唔通唔餐具我用手拎住食?我從來無聽過其他地方食一串燒賣都要收一蚊外賣錢

燒賣
2019-02-14
2019-01-16 165 瀏覽
經常見到d分舖,但都係第一次食,有驚喜由於我是當午餐,所以點了大碗狗仔粉+魚蓉燒買!狗仔粉,好好味果然是好食到可以開甘多分店!狗仔粉食落感覺是像烏東,個湯食落完全不簡單。好濃蝦米味,而且有小小冬菇片,再加佢地既特製的菜圃係超級絕配,即刻好鮮味!佢地既菜圃有分 不辣/超辣。如果不能吃辣,不要加太多!食到一半,見到個個都叫一份燒買!我都忍吾住叫一份,原來係甘好味,真係會上癮。魚蓉燒買一份有7粒 $12。十八座的燒買係好大粒而且又熱又好彈牙,食得出係魚蓉打出來的,加一點辣椒油,包你讚好
經常見到d分舖,但都係第一次食,有驚喜
由於我是當午餐,所以點了大碗狗仔粉+魚蓉燒買!
狗仔粉(大)

狗仔粉(大)
魚蓉燒買
  • 狗仔粉
2018-12-18 232 瀏覽
今日難得早放工約咗舊阿姐食個Tea 其實係陪佢喺Annual dinner 之前食少少野浪下個肚🤣🤣佢問尖沙嘴附近有冇魚蛋燒賣之類,我就諗起呢間18座狗仔粉呢度出名嗰個叫做招牌火鴨翅一定要試啦另外就係燒賣同炸魚蛋開心share我另外就叫咗生菜魚肉唔使講最正真係個招牌火鴨翅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻完全食到真係餚咗好耐嘅火鴨肉足料,碗仔翅我真係鍾意杰撻撻多過水流流我同姐都超like我個生菜魚肉都可以不過我就唔太欣賞個炸魚旦知係咪放耐左先食,佢縮左水有少少硬不過姐話好味喎😅😅燒賣就感覺煙煙銀銀,都like
今日難得早放工約咗舊阿姐食個Tea
另外就係燒賣同炸魚蛋開心share
我另外就叫咗生菜魚肉
唔使講最正真係個招牌火鴨翅👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
完全食到真係餚咗好耐嘅火鴨肉
足料,碗仔翅我真係鍾意杰撻撻多過水流流
我同姐都超like
我個生菜魚肉都可以
不過我就唔太欣賞個炸魚旦
知係咪放耐左先食,佢縮左水有少少硬
不過姐話好味喎😅😅
燒賣就感覺煙煙銀銀,都like

2018-12-14
2018-11-27 144 瀏覽
我目標明確心入面已經知道想食乜嘢就係狗仔粉加超辣魚蛋坐定定等食雙手挨落張枱度嘅時候就發現中招原來上一手食完未抹枱搞到我成手都係同姐姐講佢都唔好意思即刻幫我抹番枱其實食狗仔粉我真係想問佢攞對筷子畢離畢去都畢唔到如果真係好趕時間真係唔知點我覺得佢個辣菜脯冇以前咁辣不過佢嘅狗仔粉係彈牙嘅不過我最唔鍾意佢就係個魚蛋唔熱真係好失望醬汁一樣咁精彩突然之間好多人其實兩個女仔又點食得落兩個大嘅狗仔粉再加個火鴨翅應該提下人唔應該賺錢為上呢d後話啦因為太多人食完都沖沖即刻走咗
我目標明確心入面已經知道想食乜嘢
應該提下人唔應該賺錢為上
呢d後話啦
因為太多人食完都沖沖即刻走咗
2018-11-10 726 瀏覽
久唔久就會諗起狗仔粉就會好想食佢啲菜圃今次第1次光顧尖沙咀分店,地點係正H8後一條街 轉角位置一眼見到。由於遊客區,所以人流很多 碰巧不用等位*留意呢間有最底消費每人20元。一開頭order左火鴨翅同大狗仔粉,不消2分鐘就送到枱上。🔶細火鴨翅 $22 評分9/10火鴨翅用料豐富,有鴨絲,木耳,仿翅等等材料。每一啖都充滿材料,每一啖都覺得滿足🔶狗仔粉(大) $29 評分 9/10大的份量相比細的多1/3,同男朋友食一碗2個人分就岩岩好。唔怕濟,又可以試埋其他。店員上枱前會幫你加左原味菜圃,唔夠可以自己加,枱上有2樽有辣有唔辣的菜圃。男朋友喜歡食辣佢中意這裡的辣菜圃辣得過癮加2粒都食到噴火。所以怕辣的朋友先淺賞,岩再加多,唔係就要叫奶飲了🔶鮮味魚皮餃 $12 評分 8/10最後仲追加左個魚皮餃,因為喉嚨痛就叫左走辣,少左辣油 但千味醬味道惹味,水準依舊 自家製醬汁配魚皮餃實在perfect match
久唔久就會諗起狗仔粉就會好想食佢啲菜圃

🔶細火鴨翅 $22 評分9/10

🔶狗仔粉(大) $29 評分 9/10
男朋友喜歡食辣
佢中意這裡的辣菜圃辣得過癮

🔶鮮味魚皮餃 $12 評分 8/10

2018-11-04
2018-10-31 191 瀏覽
咪以為十八座狗仔粉,只係深水埗先有店,現在開到四圍都係,就連尖沙咀都有分店,仲要喺金馬倫道,仍然都是保持他黃色的門面招牌 店舖位置細細,座位真的不多,時常跟背對背及手踭碰手踭, 但客人滿載,內裏大多數都是遊客、還有小量附近上班的人, 如果唔想'一睇牆上的介紹,都有一些主打的介紹餐牌 一碗煮打的狗仔粉,狗仔粉入口算太硬,但味道有點帶濃 翅滾火鴨上脾, 使到上脾肉的味道更濃入口更香,而這個上脾的入口感覺不會太韌 另外一個黑白炸雙丸,粒粒保證新鮮炸起入口彈牙,表面再加上一些香辣粉更加惹味

如果唔想'一睇牆上的介紹,都有一些主打的介紹餐牌

一碗煮打的狗仔粉,狗仔粉入口算太硬,但味道有點帶濃
2018-07-02 532 瀏覽
記憶中 狗仔粉是樓下宵夜之選,剛好工作來到這裡附近,時間較趕,便來到有很多明星來嘗過的十八座狗仔粉。吃一個午餐。先就環境,不是很大,剛好人流不多,所以環境也不會擠迫。但上菜速度很快,非常適合那麼趕的我!😆😆 叫了一碗小的狗仔粉,其實之前吃過旺角那間,記憶中,是重口味。但這間還好,味道不會很重,但狗仔粉的粉條是煮的軟爛那種,如果個人不喜好,可能會不太喜歡這樣的口感。另外,菜晡我都會自行再加多少少,味道更好!
記憶中 狗仔粉是樓下宵夜之選,
剛好工作來到這裡附近,時間較趕,
便來到有很多明星來嘗過的十八座狗仔粉。吃一個午餐。

先就環境,不是很大,剛好人流不多,
所以環境也不會擠迫。
但上菜速度很快,非常適合那麼趕的我!😆😆

狗仔粉(小)
2018-05-09 465 瀏覽
放工突然話去食個夜宵,尖沙咀成10點幾都無咩好食,朋友話去食下狗仔粉,我聽就聽得多,真係未食過入到去,一多野選擇又好想放題,樣樣都想試,見到個招牌火鴨翅,好,佢賣相贏左狗仔粉,決定叫佢,再加個細牛雜,同炸四寶。枱面係會有菜脯俾你任加,另外有個勁辣菜脯,真心,唔係好食得辣唔好加,佷返原味係最正的,四寶丸上面既辣椒粉都唔惹小,但即炸,好正好好味。佢個牛雜都加左d辣汁,唔食得辣既要注意下次唔可以再分心,真係要食下狗仔粉
下次唔可以再分心,真係要食下狗仔粉
2018-05-09
$60 (宵夜)
2018-04-24 404 瀏覽
收工買個外賣狗仔粉去男友公司食+探班,本身堂食有分大同細碗,外賣的話就只得一個size,$30價錢覺得算係正常啦。本人叫左走蔥的,粉仔入面有辣菜圃,蝦米,冬菇同豬油渣,口感都ok,粉仔都有咬口既。外賣一碗份量都足夠我一個女仔食,不過如果男生就應該唔夠,可能要再加其他小食先會夠飽。本身正常出係偏辣d架,因為菜圃算係較辣,如果唔食得辣既朋友仔叫個陣要同伙記講聲唔辣或小辣至得。個人覺得雖然十八座狗仔粉都頗有名氣,不過其實不算太突出,係而家唔係好多地方有賣呢種小食,間中食下都ok的,都算係香港懷舊小食。

狗仔粉
2018-04-21
外賣自取
2018-04-09 264 瀏覽
已經好耐冇食過十八座, 今日見完客經過有 D 餓, 就外賣左碗鴨絲碗仔翅返公司食!!因為係街尾嘅關係, 所以呢間十八座冇咩人堂食, 而且間舖太細, 感覺再熱 D連冷氣都唔夠, 外賣係一個正確嘅選擇十八座其中一個重點係辣菜圃, 我呢個好辣人士當然要加啦~不過講真個翅見佢煙都唔出下, 都有 D 擔心唔夠熱返到去都仲暖暖地, 都 ok 啦雖然, 都唔錯, 料都好多同鴨絲都好香! 不過....就冇以前咁多種類嘅料重點佢地嘅辣菜圃依舊都係咁夠辣!!作為下午茶都唔錯

返到去都仲暖暖地, 都 ok 啦

重點佢地嘅辣菜圃依舊都係咁夠辣!!
作為下午茶都唔錯
2018-04-08
1 分鐘 (外賣自取)
2018-04-02 232 瀏覽
呢日約左同學佬放工溫書,做勤力學生🐤。做🐥之前當然要e肚,見呢間十八座狗仔粉順路,而且一直都想試,所以就入左黎小試牛刀,淨叫左碗狗仔粉。無記錯好似係27蚊碗(大)d狗仔粉同係街市買既銀針粉有d似,但狗仔粉就實d同頭尾係鈍既,口感幾特別,吾錯。個湯底有d油,可能因為由豬油造掛。每張枱仲有d菜餔比你加上去調味,有辣有吾辣。5滿分賣相味道回頭雖然狗仔粉有特色,但吾係咁岩我口味,下次應該有排先會再食。

無記錯好似係27蚊碗(大)

滿分
賣相

回頭

雖然狗仔粉有特色,但吾係咁岩我口味,下次應該有排先會再食。
2018-03-17 194 瀏覽
我真係鍾意食呢間,一係太子一係尖咀,冇去一排冇得叫雙拼,我都唔唔食腸肚,得一個人唔會叫細雜燴囉。呢間遊客區,都好多本地人開飯,唔知係人手不足定咩,速度偏慢,仲有啲燥底,我試過太子5分鐘食完碗粉走得,呢度等都唔只。細粉多蔥唔覺多咗。1點未夠燒賣賣晒要等,焗叫魚皮餃。
我真係鍾意食呢間,
一係太子一係尖咀,
冇去一排冇得叫雙拼,
我都唔唔食腸肚,
得一個人唔會叫細雜燴囉。
呢間遊客區,
都好多本地人開飯,
唔知係人手不足定咩,
速度偏慢,仲有啲燥底,
我試過太子5分鐘食完碗粉走得,
呢度等都唔只。
細粉多蔥唔覺多咗。
1點未夠燒賣賣晒要等,
焗叫魚皮餃。
細粉多蔥咗
2018-02-04 266 瀏覽
甚少開po 仲要寫劣評!嬲左!話說頭先去尖沙咀間 #十八座狗仔粉 買兩碗 #火鴨翅 ~ 同個啊姐講辣菜脯另外,之後另一位啊姐擰過嚟,態度不友善話冇得另上!一係就加落去!我停左兩秒後答:咁唔使喇~買兩碗就走左!我喺佐敦買都可以另上,間間做法唔同都唔緊要,問題係妳嘅態度好有問題。唔係老公鍾意食~應承左買返去,我真係唔會買!亦唔會再去!!#花無百日紅#今時今日咁嘅服務態度唔夠架#咁有性格就留返喺屋企享福#南大門韓國料理 #慢煮豬手 #dinner #travel #holiday #foodie #instafood #cookingram #delicious
甚少開po 仲要寫劣評!嬲左!

我停左兩秒後答:咁唔使喇~買兩碗就走左!

#花無百日紅
#今時今日咁嘅服務態度唔夠架