2021-07-13 129 瀏覽
朋友住將軍澳, 佢介紹去食中菜, 坐得舒服, 去到估唔到咁大間, 睇到餐牌有$1優惠, 至尊燒鵝皇1/4隻, 即刻叫碟先, 燒鵝皮好有光澤, 食落皮脆肉嫩,有成隻大鵝脾, 肉質好滑, 餸飯一流, 小菜叫了非常開胃的脆皮菠蘿咕嚕肉$138, 估唔到係原個菠蘿上枱, 咕嚕肉既皮好脆口, 肉質夠淋, 最欣賞係用新鮮菠蘿炒的, 好清甜, 份量都多, 菜叫了金銀蛋莧菜$98, 有濃湯墊底, 莧菜索晒啲濃湯味道。最後驚喜, 還有糖水送, 今日係紅豆沙, 唔會太甜, 好味。
朋友住將軍澳,
至尊燒鵝皇

小菜叫了非常開胃的脆皮菠蘿咕嚕肉$138,
脆皮菠蘿咕嚕肉

還有糖水送, 今日係紅豆沙, 唔會太甜, 好味。
2021-07-05
至尊燒鵝皇
脆皮菠蘿咕嚕肉
2021-06-30 459 瀏覽
呢間位於將軍澳廣場嘅酒樓終於開幕😍,今晚就專程帶屋企人去食番個晚市火鍋放題啦🥳.呢度嘅火鍋放題食物選擇好多😎,無論係飲品定食物都好豐富,而且重要係無限時🤩.無限時任飲任食 $298/位.重慶雞鍋估唔到呢度仲有雞煲可以食⭐️,重慶麻辣味夠曬香,而且雞肉又多件有夠滑😝.阿翁極級牛頸脊呢碟牛肉相當高質❤️,肥瘦均勻,咬落又唔會有筋,而且牛味都好出💕.刺身拼盤估唔到呢度都會有刺身食😆,而且種類繁多,仲夠曬新鮮添😗
無限時任飲任食 $298/位
重慶雞鍋
阿翁極級牛頸脊
刺身拼盤
估唔到呢度都會有刺身食😆,而且種類繁多,仲夠曬新鮮添😗
今日行過將軍澳廣場,開咗間新酒樓阿翁火鍋館,見到門口大大招牌,任飲任食海鮮火鍋,非常吸引,一定要試吓🍻🐟入到酒樓裝修唔錯,座位非常寬闊,店員有禮貌💁‍♀️先來一個雞煲,唔會太辣,雞肉嫩滑😚海鮮火鍋拼盤,有生蠔,聖子,蝦,龍躉片和青口,配埋鴛鴦湯底,材料又新鮮,真係好味😋每人一份,鮑魚鵝掌,鮑魚夠淋,鵝掌入味又唔黐骨😇一定要試吓,這裏的水餃,大大隻,材料十足👍我們還叫了響鈴,炸魚皮,蟮片,菜…..都好好食😊這裏啤酒汽水任飲,真係想唔飽都幾難😄😄
入到酒樓裝修唔錯,座位非常寬闊,店員有禮貌💁‍♀️
先來一個雞煲,唔會太辣,雞肉嫩滑😚
每人一份,鮑魚鵝掌,鮑魚夠淋,鵝掌入味又唔黐骨😇
一定要試吓,這裏的水餃,大大隻,材料十足👍
我們還叫了響鈴,炸魚皮,蟮片,菜…..都好好食😊
這裏啤酒汽水任飲,真係想唔飽都幾難😄😄
2021-06-26
2021-06-29 389 瀏覽
這酒家位於將軍澳站附近,剛剛新張不久,難得跟男友二人剛好放假,便來試一下。下午二時已經是下午茶時段,等位很快,因不足四人是要搭枱。(我個人不太介意搭枱)菜苗鮮蝦餃皮薄餡靚,菜苗夠嫩,沒有渣也冽又有苦澀味蝦肉鮮爽彈牙,整體不錯。流沙奶黃包很久沒有吃過好吃的奶黃包了!當下非常驚喜!包點上枱時暖暖的,包皮鬆軟,甜度適中,有淡淡咸蛋黃的味道。就算包皮凍了,內裡還是流心。醬汁鳳爪炸鳳爪吸滿醬汁又夠稔,正常水準。份量也正常,有少許墊底的花生。個人不太喜歡墊底的不知名配料,這個還好。醬汁金錢肚醬汁偏甜,我覺得可接愛。金錢肚炆得夠稔也入味,老人家也應該能夠吃。叉燒腸粉腸粉皮夠滑,叉燒份量足。但整體味道一般。蟹籽燒賣我覺得挺好吃,但男友覺得偏肥膩。豬肉跟蝦肉混合得剛剛好,鮮味又彈牙。紅油抄手不推薦,不好吃。個人喜歡川辣的醬汁,這款不合我跟男友的口味。還有個咸水角,忘了拍照。咸水角味道不錯,正常水平。整體點心質素不錯,上枱都是温熱的。雖然是搭台,但大家也有足夠空間。全場9成滿座,平日下午茶來説相當旺場。服務也不錯,上菜速度適中,每次一兩籠,速度剛剛好。很怕一次過上太多點心,因為很快便會吹涼。清理枱上吉碟也
這酒家位於將軍澳站附近,剛剛新張不久,
難得跟男友二人剛好放假,便來試一下。
下午二時已經是下午茶時段,
等位很快,因不足四人是要搭枱。
(我個人不太介意搭枱)

下午茶時段點心

菜苗鮮蝦餃
皮薄餡靚,菜苗夠嫩,沒有渣也冽又有苦澀味
蝦肉鮮爽彈牙,整體不錯。

流沙奶黃包
很久沒有吃過好吃的奶黃包了!

當下非常驚喜!
包點上枱時暖暖的,包皮鬆軟,
甜度適中,有淡淡咸蛋黃的味道。
就算包皮凍了,內裡還是流心。

醬汁鳳爪
炸鳳爪吸滿醬汁又夠稔,正常水準。
份量也正常,有少許墊底的花生。
個人不太喜歡墊底的不知名配料,
這個還好。

醬汁金錢肚
醬汁偏甜,我覺得可接愛。
金錢肚炆得夠稔也入味,
老人家也應該能夠吃。

叉燒腸粉
腸粉皮夠滑,叉燒份量足。
但整體味道一般。

蟹籽燒賣
我覺得挺好吃,但男友覺得偏肥膩。
豬肉跟蝦肉混合得剛剛好,鮮味又彈牙。

紅油抄手
不推薦,不好吃。
個人喜歡川辣的醬汁,
這款不合我跟男友的口味。

還有個咸水角,忘了拍照。
咸水角味道不錯,正常水平。

整體點心質素不錯,上枱都是温熱的。
雖然是搭台,但大家也有足夠空間。
全場9成滿座,平日下午茶來説相當旺場。

服務也不錯,上菜速度適中,
每次一兩籠,速度剛剛好。
很怕一次過上太多點心,
因為很快便會吹涼。
清理枱上吉碟也很爽手利落。
舉手很快便有職員回應。
處理問題態度良好。
下午茶時段點心
  • 流沙奶皇包
2021-06-28 441 瀏覽
收費:周一至四每人298再加一環境:一般酒樓,闊落嘅上菜速度:好似好抵,但四人一枱嗌肥牛,寫一碟嚟兩塊;於是寫兩碟,都係嚟兩塊;忍唔住寫六碟,嚟四塊。雖然冇限時,不過一個鐘內除咗佢提供每人一份嘅嘢之後,我哋一共寫咗九碟肥牛,嚟咗八塊。至於其他食物,一係等好耐,一係直接冇出現,情況就可想而知⋯⋯食物尚算正常,不過如果想任食嘅話,應該冇乜鋪頭可以上菜上得咁慢同咁「孤寒」。中間更加追過工作人員三次,最後出動經理先上多八塊肥牛。呃,應該好難有下次⋯⋯
收費:周一至四每人298再加一
環境:一般酒樓,闊落嘅

中間更加追過工作人員三次,最後出動經理先上多八塊肥牛。

呃,應該好難有下次⋯⋯
2021-06-17
2021-06-25 245 瀏覽
今日同女友係將軍澳食飯,大家又覺得放題/打邊爐悶,網上搵到一間平日$1燒味優惠,我地覺得抵就試下店內乾淨清潔燒鵝即場製作,$1又好吸引,所以叫左閒日仲有其他優惠,平!我地揀左龍蝦伊麵$398餐,雖然特價餐,但份量很多,龍蝦份量多,啖啖肉,而家肉質唔硬,不會像橡膠咬不開,配上湯好食主角出場,燒鵝夠熱即整,皮汁多夠脆,肉質都嫩滑,出面這樣食都要$100,真的抵火腩炆大鱔煲,火腩大大件不會散開,肥瘦適中不錯,大鱔肉厚嫩滑有鮮味,火腩肉味夠,咸鲜惹味,夠鑊氣蒜蓉菜心蒜味夠,夠晒爽甜埋單食左咁多野先479,我地食唔晒要拎走,食物質素不錯同坐得舒服,值得下次再來惠顧
今日同女友係將軍澳食飯,大家又覺得放題/打邊爐悶
,網上搵到一間平日$1燒味優惠,我地覺得抵就試下

店內乾淨清潔

燒鵝即場製作,$1又好吸引,所以叫左

閒日仲有其他優惠,平!

蒜蓉菜心蒜味夠,夠晒爽甜

2021-06-23
$239.5 (晚餐)
2021-06-22 194 瀏覽
好耐無食過中菜!知道附近新開左間酒樓,就同爸媽黎試下!酒樓格局好開揚,闊落又光猛,都坐得幾舒服一坐低梗係睇下食咩啦!其實黎之前已經睇中左呢個$398既2-3人餐,有蝦有魚又有燒味,好似幾抵食!仲有呢個$1優惠,無理由唔食架?!首先到既係$1既至尊燒鵝皇,呢度係1/4隻!燒鵝個味都夠,肉都嫩滑,側邊個酸蘿蔔都用黎去油膩感岩岩好,如果個皮都脆就正啦!不過$1真係好抵食呢個係餐入面既例牌燒腩仔,肥瘦均勻而且個皮都係脆既!幾好美極煎鮮海蝦,好香味道比較濃,個殼都脆卜卜可以食埋,唔錯呢個係龍躉兩味入面既蒜子陳皮蒸頭腩,龍躉肉厚,個皮夠煙韌,又唔會蒸得太老,有淡淡陳皮味,都幾好味第二味係油泡龍躉球,呢味好夠鑊氣,又有少少菜中和下,唔錯夾埋差不多$500埋單,3個人5個餸,飽晒!
好耐無食過中菜!
知道附近新開左間酒樓
就同爸媽黎試下!

酒樓格局好開揚,
闊落又光猛,
都坐得幾舒服

一坐低梗係睇下食咩啦!
其實黎之前已經睇中左呢個$398既2-3人餐,
有蝦有魚又有燒味,
好似幾抵食!

仲有呢個$1優惠,
無理由唔食架?!

首先到既係$1既至尊燒鵝皇,
呢度係1/4隻!
燒鵝個味都夠,
肉都嫩滑,
側邊個酸蘿蔔都用黎去油膩感岩岩好,
如果個皮都脆就正啦!
不過$1真係好抵食

呢個係餐入面既例牌燒腩仔,
肥瘦均勻而且個皮都係脆既!
幾好

美極煎鮮海蝦,
好香味道比較濃,
個殼都脆卜卜可以食埋,
唔錯

呢個係龍躉兩味入面既蒜子陳皮蒸頭腩,
龍躉肉厚,
個皮夠煙韌,
又唔會蒸得太老,
有淡淡陳皮味,
都幾好味

第二味係油泡龍躉球,
呢味好夠鑊氣,
又有少少菜中和下,
唔錯

夾埋差不多$500埋單,
3個人5個餸,
飽晒!
2021-06-22
2021-06-13 305 瀏覽
襯週末同家人飲個茶,見哩間酒樓新開,諗住去試下裝修同上一手(煌府)差唔多 事發6月13日去飲下午茶叫咗一碟牛雜、燒腩麵、叉燒酥 第一碟嚟嘅係牛雜:平心而論,味道同份量都正常水準 👌🏻 然後戲肉嚟喇! !第二碟係燒腩仔配麵 嘩!!! 🙀舊燒腩仔係生㗎! 真係仲係粉紅色嘅肉!嚇咗一嚇。即刻叫部長嚟,佢自己見到都有點疑惑.. 於是就話換過第二碟。(唔記得咗影相!)牛雜食得7788 ,都等咗半個鐘,另外兩碟未嚟 就叫樓面姐姐幫手睇下單。得到嘅回覆🙎🏻‍♀️:叉燒酥無咁快㗎,燒腩仔幫你追單比燒味部鬧呀…. 既然樓面姐姐咁講,就唯有搵番頭先「生燒腩仔事件」果位部長跟進啦… 點知過咗20分鐘都無嘢食到,又無回應,於是不厭其煩再問多次。 👨🏻: 幫你跟咗,燒味部話生嘅咪唔好食囉!無㗎喇,幫你取消咗喇!叉燒酥賣晒啦! 都無喇! 🤯🤯:吓,我唔問你都唔講嘅? 咁又唔問我轉唔轉其他燒味就取消張單?👨🏻: ……(沉默)🤯🤯:咁我地入嚟淨係食牛雜,又唔通知我哋啲野賣曬,淨係一路等…?👨🏻:…(拎起張單,畫咗啲野)哦! 原來佢免我地一個茶位了事!事情仲未完結嫁!去到收銀再食多肚氣收銀姐姐見到免咗一位茶芥,又食得一碟
襯週末同家人飲個茶,見哩間酒樓新開,諗住去試下
裝修同上一手(煌府)差唔多
事發6月13日去飲下午茶
叫咗一碟牛雜、燒腩麵、叉燒酥

第一碟嚟嘅係牛雜:平心而論,味道同份量都正常水準 👌🏻

然後戲肉嚟喇! !第二碟係燒腩仔配麵

🙎🏻‍♀️:叉燒酥無咁快㗎,燒腩仔幫你追單比燒味部鬧呀….

👨🏻: ……(沉默)

👨🏻:…(拎起張單,畫咗啲野)

哦! 原來佢免我地一個茶位了事!

事情仲未完結嫁!去到收銀再食多肚氣
收銀姐姐見到免咗一位茶芥,又食得一碟點心
我哋話要睇吓張單
🧑🏻: 食咁少都要睇?

🤯🤯:(心諗…唔係我唔食….係我等咗成粒鐘淨係食到成肚氣呀!😡)

新開張唔係服務安排差嘅藉口,燒腩仔都可以生的話,自己會擔心切過生豬肉嘅刀會同其他熟嘅燒味交叉感染!

2021-06-13
下午茶
2021-06-13 2735 瀏覽
小米發現將廣有新餐廳, 即是以前富臨那個位置, 新店又是中式酒樓.    難得小米想食中式早茶, 所以我倆到酒樓飲早茶.  職員很快安排在內堂包房就座, 但這1號房是有7-8張枱了!   洗過餐具後, 發現 枱面有特價點心紙. 看到優惠, 馬上2眼發光. <一蚊都算到盡>的潛意識又出來了!  點了2個孖寶再加一籠燒賣皇, 快快交給職員.   不過等了很長時間, 還不見食物呈上. 房內几枱客人也在催單呢!  新開的餐廳, 職員還未完全習慣新工作環境, 是需要時間來磨合.   不過最特別 = 部份職員不熟悉FLOOR PLAN &枱號的位置囉!!!!    香煎蘿蔔糕  是小米點的點心.   3件蘿蔔糕, 2面煎得夠香脆但不油膩, 配辣油更美味. 內裡還有粒粒的臘腸, 帶著臘腸微微的甜味和玫瑰露酒味.    皮蛋瘦肉粥  軟綿綿杰撻撻, 即是SHOW ME YOUR LOVE的朋友, 無需太多牙力去咀嚼的食物, 就是小米喜歡的款式.  加入大量胡椒粉後拌勻, 然後小米就把蘿蔔糕浸在粥裡, 全都變成軟綿綿的食物了.    燒賣皇3件   小米看到顏色鮮艷的燒賣, 馬上起筷要搶
難得小米想食中式早茶, 所以我倆到酒樓飲早茶.
職員很快安排在內堂包房就座, 但這1號房是有7-8張枱了!
洗過餐具後, 發現 枱面有特價點心紙.
看到優惠, 馬上2眼發光.
<一蚊都算到盡>的潛意識又出來了!
點了2個孖寶再加一籠燒賣皇, 快快交給職員.
不過等了很長時間, 還不見食物呈上.
房內几枱客人也在催單呢!
香煎蘿蔔糕
是小米點的點心.
3件蘿蔔糕, 2面煎得夠香脆但不油膩, 配辣油更美味.
內裡還有粒粒的臘腸, 帶著臘腸微微的甜味和玫瑰露酒味.
燒賣皇3件
小米看到顏色鮮艷的燒賣, 馬上起筷要搶.  原來每件燒賣皇有2粒蝦呢!
小米真識食.
韮菜腐皮卷
還以為是蒸點, 真身卻是煎炸系列的腐皮卷. 韮菜夠多又香, 味道OK.
可是小米不吃韮菜腐皮卷, 唯有自己一人獨吞6件.
銀魚肉餅飯
自己看錯, 以為是<含綺>肉餅飯, 原來是銀魚肉餅飯.
銀魚也許鹹鮮味足, 但銀魚太硬了, 唯有把銀魚夾走..
盅裡就剩下肉餅和蒸飯. 肉餅彈牙, 不似勁啤水/山竹牛肉那種口感.
而蒸飯吸收了肉餅精華, 在飯香中透出淡淡的肉味.
個人覺得 飯底比肉餅更才是最美味.
銀魚肉餅飯
然後來一杯茶包焗出來的香片, 完成一個没有牛奶的中式早餐了.
不過最開心的, 就是小米肯到茶樓飲早茶, 真是老懷安慰.
2021-06-13
$58 (早餐)
2021-06-12 378 瀏覽
試新店中伏,今晚叫咗個$9xx(4人套餐),明白新開幕服務運作會混亂,(第一宗罪)“等了1個鐘頭”才有第一道餸菜上枱,都唔緊要。最後上甜品及埋單才是戲肉,(第二宗罪)送餐員話沒有紅豆沙給了4件桂花糕代替(一碗紅豆沙都$20,4件桂花糕幾錢呀?),問有冇其他甜品她話要問經理,(等咗10分鐘)“自稱經理的女士”話套餐甜品沒有寫明是什麼甜品,所以唔會有其他甜品選擇亦沒有其他甜品提供(真係串,下次可以給4粒方糖當作甜品),但隔離枱剛送上兩件紫米糕。之後,又叫“另一位男經理”來話有紫米糕給我,這時候,我已覺得沒有需要了亦無意思,去了埋單。這是什麼的服務態度?(第三宗罪)埋單時,前一位客人用Paywave拍卡付款,收銀員話他張卡有問題,之後要刷另一張卡付款。到我用Paywave付款時,又話我張卡有問題,真的忍夠了,我說是否你部Paywave機有問題,個個客都用唔倒Paywave,係就停咗佢唔好用啦,免浪費客人時間及質疑客人信用卡有問題。幫襯一次就夠了,沒下次。如睇完都去幫襯,又中伏就不要埋怨了。漁港高管有興趣可以睇下當晚的服務情況,我係6月12日晚上7時半入座,27號枱。

,下次可以給4粒方糖當作甜品

幫襯一次就夠了,沒下次。

如睇完都去幫襯,又中伏就不要埋怨了。

2021-06-12
  • 桂花糕