2024-09-10 346 瀏覽
半島漁港/阿翁火鍋館地址 : 油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場2樓208B號舖今日與媽媽去探望居住於油塘的姨媽,因為老人家始終喜歡中菜多d,所以我們到鯉魚門廣場的半島漁港晚飯,原來這裏有很多優惠,除了有幾款小菜只需一文外,仲有多款優惠套餐,十分經濟實惠。我們選四分一隻燒鵝,只需一文,用蠟燭慶住,保持温度,燒鵝皮脆,帶有微微的焦香,皮下脂肪少,肉質鮮嫩,十分抵食。另外我們選了一個4至5人餐,有小食一款、是日老火煲靚湯、文昌雞半隻、廚部小菜三款及滋潤糖水。沙薑豬手,炆到好淋,Q彈,充滿骨膠原。老火煲靚湯,今日是粉葛鯪魚豬骨湯,非常足料,廚師好貼心,先將油份隔去,所以上菜時真係一滴油也沒有,湯濃郁又鮮甜,好好味。文昌雞半隻,雞皮薄肉嫩,有鷄味,是我的至愛。豉油皇炒鵝腸,鵝腸洗得很乾淨,絕不肥膩,調味恰到好處,十分入味,與芽菜絕配,美味爽口。豉汁涼瓜鮮牛肉,味道獨特,牛肉新鮮肉味濃,有咬口但唔會靱,涼瓜清脆,食後回甘。金蒜銀絲蒸蟶子皇,一碟有五大隻,味道鮮甜,墊底的粉絲吸收了醬汁的精華,吃下去令人回味無窮。最後食埋甜品,真係大滿足!#半島漁港 #阿翁火鍋館 #油塘美食#香港生活 #香港美食 #吃貨
半島漁港/阿翁火鍋
地址 : 油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場2樓208B號舖

#半島漁港 #阿翁火鍋館 #油塘美食
#香港生活 #香港美食 #吃貨 #食好西
  • 燒鵝
今晚冇煮飯,同媽咪撐枱腳,唔知食咩好,就揀咗乜都有嘅火鍋,無限時火鍋放題都只係$268,店員服務態度好好,不停收碟,而且好有禮貌湯底我哋揀咗豬骨煲非常足料蠔皇鮑魚扣肉掌,鮑魚同鴨掌都好腍同夠味極級牛頸脊,油花分布均勻,入口即溶,而且牛味濃郁 估唔到任食都有咁嘅高質素,普通肥牛片完全美得比!刺身拼盤,酒樓食刺身,真係第一次,有驚喜三文魚都好肥美,赤蝦大大隻啖啖肉海鮮拼盤,任食嚟講海鮮都性價比高,蟶子,帆立具,蠔同青口等等,好豐富至尊水餃皇,薄皮包住脹卜卜嘅餡料,好味以上每人有一份另外仲有其他海鮮類、肉類、丸類任叫任食任飲,自助吧竟然有我最愛嘅豬肚、鵝腸、竹笙,飲品都好多選擇,啤酒都係任飲,8:30後入座仲有八折,好抵

湯底我哋揀咗豬骨煲非常足料

蠔皇鮑魚扣肉掌,鮑魚同鴨掌都好腍同夠味

極級牛頸脊,油花分布均勻,入口即溶,而且牛味濃郁

估唔到任食都有咁嘅高質素,普通肥牛片完全美得比!

刺身拼盤,酒樓刺身,真係第一次,有驚喜三文魚都好肥美,赤蝦大大隻啖啖肉

至尊水餃皇,薄皮包住脹卜卜嘅餡料,好味

以上每人有一份

2024-09-19 0 瀏覽
🌟🍽️ 今日去咗半島漁港食晚飯,而家佢哋有個超抵優惠,1蚊就可以換購一隻燒鵝,切雞或者乳豬,簡直係食神降臨!今晚我就嗌咗一個1蚊嘅燒鵝例牌,仲有一個398嘅套餐,裡面有白汁明蝦球、鮮菠蘿咕嚕肉同埋清蒸富貴班,真係食到我心花怒放!🌈首先,嗰隻燒鵝真係外脆內嫩,皮薄得嚟又香又脆,肉質鮮嫩得令人想一口接一口!而白汁明蝦球,蝦肉彈牙到不得了,配上白汁,簡直係天上掉下來嘅美味!鮮菠蘿咕嚕肉就更加係一絕,酸酸甜甜,咬落去果汁四溢,真係好開胃!至於清蒸富貴班,魚肉鮮甜得令人驚訝,蒸得剛剛好,完全保留咗魚嘅鮮味,真係好正!🐟✨佢哋而家有任食火鍋,只需二百幾蚊一位,仲有海鮮食,真係超值!想像下,邊食邊煮,仲可以隨心所欲選擇自己鍾意嘅食材,真係好過癮!🔥🦐總之,半島漁港真係一個唔可以錯過嘅好地方,無論係優惠定係食物質素,都令我好滿意!下次一定要再嚟!💖

2024-09-19 0 瀏覽
晚市優惠三寶真係超級抵食,$398 嘅價錢就包咗咕嚕肉、清蒸海斑同白汁明蝦球。有最好送飯嘅咕嚕肉,餐單寫明條魚會約一斤左右,即係唔洗擔心佢係得手板咁大條斑,蝦球又係好好送飯啦其實今次黎既重點係為咗個一蚊雞優惠!我地揀咗份燒鵝因為我地揀既食物都係套餐,所以落單後好快就上菜喇首先係菠蘿咕嚕肉同燒鵝到先咕嚕肉酸甜味剛剛好,每舊肉都係一口size,但係炸皮唔算好厚,整體口感好好而隔離嘅至尊燒鵝,鵝肉唔會太乾,啱啱好嘅肥瘦比例,製作都算係好認真。入面幾條係蘿蔔條黎既,唔知係咪好似食日餐咁,食少少爽甜蘿蔔解膩呢擺盤又幾有心思喎清蒸海斑係我哋第二道菜,條魚大約一斤,夠晒新鮮同肥美,蒸得啱啱好,保留咗魚本身嘅鮮甜味,啲豉油又唔會太鹹,同行小朋友用豉油撈飯話唔夠汁,仲要加碼最後呢個白汁明蝦球,蝦球非常爽口彈牙,白汁唔會太重手,反而帶出咗蝦嘅鮮味,幾有層次感。酸酸甜甜嘅炸野一向都係最受小朋友歡迎,唔洗剝殼就有蝦食,大人細路都食得好愉快除咗以上之外仲每人叫咗一碗飯最後係食得晒嘅!總括嚟講,$398 晚市食到海鮮小炒仲埋1蚊燒鵝,呢個價錢喺香港嚟講真係好抵,值得一試!

其實今次黎既重點係為咗個一蚊雞優惠!我地揀咗份燒鵝
因為我地揀既食物都係套餐,所以落單後好快就上菜喇

首先係菠蘿咕嚕肉同燒鵝到先
擺盤又幾有心思喎

除咗以上之外仲每人叫咗一碗飯
最後係食得晒嘅!

2024-09-19
  • 咕嚕肉
2024-09-18 0 瀏覽
迎月夜,老公想吃火鍋,一於去附近的半島漁港嚟個任飲任食火鍋🥘。每位$298,便包一份刺身拼盤🍣、阿翁極級牛頸脊🐮、至尊水餃皇🥟,蠔皇鮑魚扣鵝掌及環球海鮮盤🦐。吃火鍋又怎可沒有蔬菜🥦🥬?除了以上的限定食材,我們更可隨意到自助食品吧自取多達數十款的蔬菜🥬🥦及丸餃類🍢🍡,飲品🍺🧃及甜品🥣(今晚是紅豆沙)亦可任飲任食呢。湯底方面🫕,我們今晚選了坊間少有的淮山杞子水魚湯,鮮甜滋補。食材方面,上至海鮮,下至蔬菜也非常新鮮。現在酒樓更有8pm後入座8折的推廣,加上無限時任飲任食,的確吸引。

2024-09-18 0 瀏覽
話說今日約左朋友食飯,但朋友想食中菜,網上搵到一間評價不錯既半島漁港,咁岩又係附近,我地決定試吓酒樓環境清潔,坐得舒服。閒日有得揀特價餐,都幾抵,仲有$1燒味,正最後我地揀咗3人餐+$1燒鵝。小食係沙薑豬手,夠開胃豆腐海皇羮份量多又足料,味道夠鮮清甜,仲要1個人分到2碗以上!特價$1燒鵝份量十足,仲要有個火保溫,燒鵝皮脆肉嫩,好味另外仲有叉燒同燒腩仔,叉燒半肥瘦,入口鬆軟燒腩仔皮夠脆,肉軟熟,口感佳剁椒蒸大鱔,沒有腥味,而且爽口又惹味金銀蛋浸時蔬,菠菜清甜,鹹香味美甜品係桂花糕,有桂花香味,口感香甜鬆軟,為今餐寫上完美既句號!最好埋單都係$626,我地食得好飽又滿足,除番平均都20x,仲平過食日式放題,味道又唔錯,半島漁港係一個好選擇。

酒樓環境清潔,坐得舒服。

閒日有得揀特價餐,都幾抵,仲有$1燒味,正

最後我地揀咗3人餐+$1燒鵝。

小食係沙薑豬手,夠開胃

特價$1燒鵝份量十足,仲要有個火保溫,燒鵝皮脆肉嫩,好味

另外仲有叉燒同燒腩仔,叉燒半肥瘦,入口鬆軟

燒腩仔皮夠脆,肉軟熟,口感佳

剁椒蒸大鱔,沒有腥味,而且爽口又惹味

金銀蛋浸時蔬,菠菜清甜,鹹香味美

2024-09-03
2024-09-18 0 瀏覽
今年揀咗中秋正日,同屋企人係油塘一間酒樓晚飯賀中秋,酒樓馳名係燒鵝,好好味!如果平日晚飯食燒鵝,佢會有一個爐將燒鵝熱住,確保燒鵝暖暖,唔會覺油膩!但今日人太多,欠奉了!上湯龍蝦伊麵兩隻波士頓龍蝦,細隻咗少少,但肉質都算彈牙,伊麵味道唔錯,份量夠!馳名秘製燒鵝皮下油脂分佈均勻,唔算太肥,皮香肉嫩有肉汁,如果有爐熱住,就更理想!招牌燒乳豬乳豬皮燒得酥脆,肉質好入味,唔係太肥,好食!總括黎講,呢餐中秋晚飯中規中矩,算合格喇,但其實可以一家人一齊做節,已感到好滿足!

上湯龍蝦伊麵

馳名秘製燒鵝

招牌燒乳豬

乳豬皮燒得酥脆,肉質好入味,唔係太肥,好食!

2024-09-11 152 瀏覽
🍱餐廳:半島漁港/阿翁火鍋館(油塘)🏫地址: 油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場2樓208B號舖媽咪鍾意食粵菜,今晚喺大本營行完街就穿過去鯉魚門廣場去半島漁港/阿翁火鍋館開餐,皆因朋友上次話呢度有一蚊小菜,好抵食,絕對同意呀!唔單止用一蚊叫咗¼隻燒鵝,我哋仲叫咗個$768四至五人套餐,結果梗係又食又拎啦🤣~燒鵝有明火熱住不會凍,皮脆肉嫩,係足四分之一隻嘅,所以一蚊雞必定要點,超值之選🤗套餐包括有:~小食一款*沙薑豬手夠淋好入味,上枱有錫紙包裹着,能保持溫度,相當唔錯😃~是日老火靚粉葛鯪魚湯很有家溫暖的感覺,非常足料,阿媽同家姐都話靚過佢哋自己喺屋企煲🤣~文昌雞半隻雞肉感覺新鮮嫩滑,調味適中,點少少薑蓉一齊來吃冇得頂❤️~廚部小菜三款*金蒜銀絲蒸蟶子皇五隻係大size嗰款,有五隻,唔單止蟶子好食,啲粉絲都好正,食得真滿足😍*豉油皇炒鵝腸鵝腸好爽口,豉油皇調味很惹味,有很多芽菜仔點住醬汁來吃,好掂😁*豉汁涼瓜鮮牛肉牛肉不會靭,加埋涼瓜豉汁味道很匹配,呢個家常小菜值得推薦呀!~精美甜品有陳皮紅豆沙同桂花糕,紅豆煲得夠火喉,口感綿密;桂花糕不會太甜,很清新,有兩款甜品吃真的太完美😊總括嚟講,呢度小菜款
🍱餐廳:半島漁港/阿翁火鍋館(油塘)
🏫地址: 油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場2樓208B號舖

~燒鵝

套餐包括有:
~小食一款

~是日老火靚

~文昌雞半隻
雞肉感覺新鮮嫩滑,調味適中,點少少薑蓉一齊來吃冇得頂❤️

~廚部小菜三款
*金蒜銀絲蒸蟶子皇五隻

*豉油皇炒鵝腸

*豉汁涼瓜鮮牛肉

~精美甜品

總括嚟講,呢度小菜款式多,地方寬敞,光線充足,一家人或朋友聚會啱晒,唔怪得知有咁多街坊幫襯啦👍

2024-09-05 199 瀏覽
到底$268火鍋放題可以食到啲咩?先講湯底,平時食開既放題都只可以普通湯底或者雞煲二選一,呢到係可以食曬2樣架!!先黎雞煲,雞既份量正常,肉質鮮嫩,而且好入味👍🏻食到甘上下可以轉反其他清湯底今次我揀咗冬瓜瑤柱湯,天氣熱就岩曬啦,清清地又可以消暑☀️入座後職員都會主動送上以下一系列既食物::人頭計1份蠔皇鮑魚鵝掌鮑- 鮑魚質地偏硬,都幾入味,建議襯熱食~一份刺身拼盤🐟每日款式會唔同,三文魚厚身,蝦都好鮮甜好新鮮每位一隻大大粒至尊水餃皇☁️呢個真係食一粒都夠曬,入面既鮮蝦多到數唔曬!!一份環球海鮮拼盤🦐有海蝦有蠔有帶子等等既時令海鮮,一大盤仲有冰底,慢慢食都仲係甘新鮮阿翁極級牛頸脊一碟🥩牛味好重,拍得住出面牛X既貴牛架~如果想再叫就要加$138自助吧仲有大量火鍋配料自己揀,飲品櫃都超過8款慢慢揀,就連啤酒都係任飲架!!終於可以同朋友來一場不醉無歸既約會啦!!依加20:30後入座仲有8折優惠!抵到爛!
到底$268火鍋放題可以食到啲咩?

先黎雞煲,雞既份量正常,肉質鮮嫩,而且好入味👍🏻

食到甘上下可以轉反其他清湯底
今次我揀咗冬瓜瑤柱湯,天氣熱就岩曬啦,清清地又可以消暑☀️

入座後職員都會主動送上以下一系列既食物::
一份刺身拼盤🐟每日款式會唔同,三文魚厚身,蝦都好鮮甜好新鮮

2024-09-04 209 瀏覽
一路都聽朋友推薦呢間阿翁火鍋店,所以我今日特登嚟試吓佢嘅火鍋,真係有驚喜因為佢火鍋一個價錢就已經包咗刺身同海鮮,仲要係佢嘅海鮮都好鮮甜,餐廳裏便仲有好幾個大水缸用嚟裝住活海鮮。佢會先上刺身,海鮮,廚師推介嘅菜,靚牛肉,然後先至到自己無限任點嘅部份。咁當然第一輪上嘅一定係最靚嘅,而且都好夠飽。除咗餐廳上面可以點嘅肉類之外,出邊亦都會有一個自助區無限任拎唔同嘅菜同主食仲有飲品,當然佢哋仲有甜品。因佢哋係中菜廳嘅關係,所以佢哋嘅甜品係桂花糕,甜甜地,淡淡桂花味,好正。

咁當然第一輪上嘅一定係最靚嘅,而且都好夠飽。

放工想同老媽子食餐正啲,見到半島漁港有火鍋食,平時都係去飲茶一盅兩件多,今晚試咗佢啲火鍋,驚喜十足😍火鍋放題超抵食,平日$268/人未加一,無限時任飲任食,唔哂一班人聚會❤️按人頭有新鮮海鮮,帶子、青口、蠔、大蝦等,大大隻勁吸晴,吸收埋火鍋湯底,食落好鮮甜😍火鍋叫咗鴛鴦鍋-皮蛋芫荽同埋沙嗲湯,沙嗲湯好濃郁,花生味好出,皮蛋芫荽都唔輸蝕,滋味得來又夠清香,湯底一流👍🏻極級牛頸脊超正,雪花鮮明勁靚,而且牛味濃郁,肉質軟滑,好正,一嚿接一嚿好難停😚蠔皇鮑魚扣玉掌好滋味,鮑魚好彈牙,好好味☺️配料區嘅選擇都多到滿瀉,有烏冬、各類蔬菜(菠菜、娃娃菜、生菜等等)、鵝腸、各種魚類,應有盡有,包保你食到飽,捧住個肚仔走,個人幾鍾意佢個鵝腸,食落好爽脆,超正🧡飲品都應有盡有,仲有啤酒任飲,唔飲汽水或者啤酒,茶類方面都有好多選擇🤭餐廳環境非常闊落,好似普通飲茶咁有張大圓枱,真係好啱一班朋友聚會,下次應該會再嚟😍

2024-08-26
2024-08-25 240 瀏覽
同屋企人一齊食飯首選一定係中菜啦~呢間半島漁翁新開都十分新淨,晚餐時間都好多人。至尊燒鵝王$1嚟到一定要食$燒鵝王🤣🔥,肉質唔會太柴!表層焦脆香酥,肉質鮮嫩多汁頭抽焗海蝦$138唔想食得太熱氣,又可以試吓焗海蝦呢個選項,呢間餐廳嘅海蝦真係超級彈牙👏豉油王鵝腸$128鵝腸做到好爽滑,配上豉油王嘅醬汁,味道更鮮甜極品乳鴿$48 乳鴿皮脆肉嫩, 鴿肉嫩滑多汁,入口好香!最後仲送桂花糕,好貼心❤️#美食 #粵式料理 #必食 #家庭聚會 #慶祝場合 #美食推介 #口感好 #值得一試
同屋企人一齊食飯首選一定係中菜啦~
呢間半島漁翁新開都十分新淨,晚餐時間都好多人。

至尊燒鵝王$1

頭抽焗海蝦$138

豉油王鵝腸$128

鵝腸做到好爽滑,配上豉油王嘅醬汁,味道更鮮甜

極品乳鴿$48
乳鴿皮脆肉嫩, 鴿肉嫩滑多汁,入口好香!

最後仲送桂花糕,好貼心❤️
2024-08-21 159 瀏覽
一早起身屋企人話半島d嘢好食咁就一齊去飲早茶早到即刻有卡位落單之後都好快有嘢食新鮮滾熱辣每一樣點心都好好味感覺食材都係新鮮嘅服務都好好,開茶,收嘢,都好快要醬,加水,都好快,又好笑容真係一日美好嘅開始呀早起嘅朋友可以考慮去嘆返一盅兩件仲要有早茶優惠星期一至六都適用
一早起身屋企人話半島d嘢好食
咁就一齊去飲早茶

早到即刻有卡位
落單之後都好快有嘢食

新鮮滾熱辣
每一樣點心都好好味
感覺食材都係新鮮嘅

服務都好好,開茶,收嘢,都好快
要醬,加水,都好快,又好笑容

真係一日美好嘅開始呀
早起嘅朋友可以考慮去嘆返一盅兩件

仲要有早茶優惠
星期一至六都適用
2024-08-17
$70 (早餐)
2024-08-21 168 瀏覽
今晚去左油塘📍半島漁港/阿翁火鍋館食晚餐店內裝修光猛!座位闊落設有包廂~環境舒服限時優惠1 蚊小菜 ❗️三款選一簡左至尊燒鵝王1/4隻~明爐現燒!肉嫩帶油香!外皮香脆!好味道除左1蚊優惠更有多款晚市孖寶!性價比高叫左鮮鮑魚滑雞煲 併 椒香蒸龍躉🥢鮮鮑魚滑雞煲🐓原隻鮑魚厚肉彈牙配上花姑雞件!足料製作醬汁夠濃香!🥢椒香蒸龍躉 🐟椒香色彩鮮艷,龍躉件厚肉多汁!🥢蒜蓉炒時菜🫑簡左蒜蓉爆炒菜芯🔥鑊氣十足菜心爽嫩食飽更送上是日糖水陳皮紅豆沙~一口氣食到燒鵝、鮑魚雞煲、蒸龍躉、蔬菜性價比高,又好味!半島漁港/阿翁火鍋館 (油塘)📍油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場2樓208B號舖
今晚去左油塘📍半島漁港/阿翁火鍋館食晚餐
店內裝修光猛!座位闊落設有包廂~環境舒服

限時優惠1 蚊小菜 ❗️三款選一

簡左至尊燒鵝王1/4隻~明爐現燒!
肉嫩帶油香!外皮香脆!好味道

除左1蚊優惠更有多款晚市孖寶!性價比高
叫左鮮鮑魚滑雞煲 併 椒香蒸龍躉

🥢鮮鮑魚滑雞煲🐓

原隻鮑魚厚肉彈牙配上花姑雞件!足料製作
醬汁夠濃香!

🥢椒香蒸龍躉 🐟

椒香色彩鮮艷,龍躉件厚肉多汁!

🥢蒜蓉炒時菜🫑
簡左蒜蓉爆炒菜芯🔥鑊氣十足菜心爽嫩

食飽更送上是日糖水陳皮紅豆沙~
一口氣食到燒鵝、鮑魚雞煲、蒸龍躉、蔬菜
性價比高,又好味!

半島漁港/阿翁火鍋館 (油塘)
📍油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場2樓208B號舖

2024-08-18 325 瀏覽
今日去油塘行街,見到好耐冇試嘅半島漁港, 之前都有幫襯過灣仔分店飲茶同埋食晚飯,相當唔錯,於是又試吓😋 夜晚可以打邊爐或叫小菜,所以平日都超好生意爆晒場👍龍蝦優惠孖寶 $398+$28.8見到呢個孖寶好似好抵咁,又好想食龍蝦,於是就叫咗上湯焗西澳龍蝦伊麵加日式蜜餞燒風鱔😍龍蝦鮮甜,伊麵份量超多,四個人食都夠😂 燒鱔脆口仲有八件咁多, 真係好抵食。1蚊優惠估唔到叫咗孖寶優惠都仲可以叫一蚊優惠,我哋兩個人可以揀1/4隻燒鵝或者1/4隻極品BB豬或者半隻雞,好耐冇食乳豬所以今次揀咗極品BB豬,皮脆肉嫩冇揀錯😅依間餐廳服務真心好好,好有heart, 仲有糖水送,下次可以再嚟😍評分:最高為5分治癒度:👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️👩‍⚕️抵食度:💉💉💉💉💉翻兜指數:🩺🩺🩺🩺半島漁港/阿翁火鍋館油塘鯉魚門道80號鯉魚門廣場2樓208B號舖📍油塘港鐵站A1出口7分鐘路程

龍蝦優惠孖寶 $398+$28.8

1蚊優惠