2024-11-17 216 瀏覽
我同屋企人咁啱經過荃灣見到呢一間火鍋店,依間火鍋店都係第一次食,食物質素係唔錯,職員服務態度都非常之好,而且真係好抵食。$268可以由五點食到收工都得,同出邊一般嘅食放喺舖頭只可以食兩個鐘,咁就唔會好趕住食完走,一開頭會送五樣菜式,刺身盤,海鮮火鍋盤,蝦滑餃子,美國和牛,燕窩魚翅羹。 另外一開始可以叫雞煲或者羊腩煲同埋澳門豬骨煲,之後就可以打返邊爐。同埋所有嘅啤酒都係包埋裏便免費飲。 如果同朋友或者同屋企人聚會的話,又有陣時想聽耐少少可以揀呢一間餐廳食。

2024-11-13
2 分鐘 (堂食)
  • 至尊水餃皇
  • 海鮮拼盤
  • 雞煲
2024-10-29 473 瀏覽
我同幾位朋友一齊去呢間任食打邊爐,因為其中一位朋友生日,所以他的價錢是半價的我們四人平均每人給了$287,呢個價錢應該都係中等至中常消費的任食打邊爐。之前我們都呢間阿翁係南昌的一間,今次荃灣呢間都一樣每人會送啲前菜,今次我哋選咗羊腩煲、每人有一碗類似蟹羹、海鮮拼盤、刺身拼盤、蝦滑水餃、雪花牛肉。上面咁多款,我覺得最好食係雪花牛肉,因為啲油脂分布都好平均,所以咬落去唔太韌。講到任食方面,種類似乎不多,不過唔緊要,最緊要嘢食新鮮同埋基本的牛豬魚都包含在內,出邊仲有個凍櫃可以夾菜、青口唔同的丸。魚🐟有鱔片、脆肉鯇。不過我略嫌魚類切得太薄,所以啲嘢係新鮮嘅,不過有啲唔夠喉要叫幾次。同埋呢間有好多款飲品可以拎,亦有啤酒。所以當日見到個啤酒妹都好難賣得出,無點行過黎任食呢區😆
鱔片

慶祝紀念
生日
鱔片
  • 海鮮拼盤
  • 阿翁極級牛頸脊
如果各位想食速食套餐,荃灣半島係必選餐廳。5/10家人生日,惠顧全包套餐共十個菜,當通知可安排起菜後,竟然可以30分鐘上哂。第一道菜蝦球麵,大家都未夾,就已經陸續上多四個菜係枱面。同西裝員工反映可唔可以通知廚房之後既菜上慢少少,個女職員竟然答’’因為我們通知上菜,所以上菜既速度就係咁快。‘‘嘩,完全唔理解係咩待客之道,啲菜上到成枱面都係,都已經冇位放,呢間酒樓係咪想將啲菜就咁全部推哂出黎層層疊攤凍哂,然後俾顧客咁樣用餐?之後再同另一位男職員反映,佢用對講機通知廚房暫停哂我哋枱既菜,仲以為可以慢慢食啦,但可惜隔左5-10分鐘又再陸續上面剩餘既菜。大約19:40通知可以安排上菜,20:07已經全部上齊,除左甜品,都未到20:30 廚房就已經趕住收工?食物質素/味道已經係一般,就加上遇到呢種服務態度,我哋之後都唔會再幫襯。
如果各位想食速食套餐,荃灣半島係必選餐廳。

2024-10-05
2024-10-02 605 瀏覽
國慶假期無地方好去去茶樓食個下午茶不失為一個好方法😂品嘗吓精美點心 嘆返杯茶🍵🍵🍵同屋企人傾吓計叫咗幾個平時都好鐘意叫嘅點心有薑蔥牛柏葉牛柏葉都好爽口薑蔥蒸過令鮮味更突出仲有蘿蔔墊底索晒啲精華 正👍🏻蟹籽百花釀魚肚 蝦膠爽滑彈牙魚肚亦都索晒湯汁 十分入味花生甜薄撐 呢個懷舊糕點買少見少功夫多 入面充滿椰絲同花生碎令口感非常豐富薄撐板亦都煙韌軟糯 唔算好甜下午茶時段都唔少茶客幫襯建議大家早少少拎位喇不過不得不講 係咪做酒樓啲呀姐係態度咁差搞到有時啲嘢食再好食都會唔想去

國慶假期無地方好去
建議大家早少少拎位喇

不過不得不講 係咪做酒樓啲呀姐係態度咁差
搞到有時啲嘢食再好食都會唔想去
2024-09-01 1512 瀏覽
同家人去飲下午茶,茶樓裝修後光猛咗,冷氣夠,人多要等位。首先點了叉燒瀬粉和燒鵝瀨粉,味道份量okay 。孖寶點心山竹牛肉幾大碟,叉燒包有三個夠鬆軟,煎讓茄子煎得夠脆口。
2024-09-01
10 分鐘 (堂食)
2024-08-04 2860 瀏覽
之前都幫襯過兩次了,新裝修後再黎幫襯,同朋友們黎打邊爐,貪佢唔限時可以慢慢食慢慢吹下水我地一行10人,有兩個湯底揀之外仲有雞煲或豬骨煲選擇。我地揀左雞煲,好惹味!不過有朋友就覺得好辣,所以如果唔太食到辣,落單前可以問下佢可唔可以小辣呢!哈哈另外仲有刺身同海鮮拼盆呢火鍋除左佢固定既食物跟人頭計送上,其餘食物都係任飲任食,款式選擇都算多!餐廳環境裝修後都算衛生光猛。服務員都好熱心友善,雖然有兩次都要追單。

另外仲有刺身同海鮮拼盆呢

2024-06-30 2817 瀏覽
半島酒家近期完成裝修開業,之前會和家人來飲茶,食物質素算不錯,價錢雖然不算便宜,但可接受,今晚食飯點了一條南瓜班、蝦仁炒蛋、雞湯魚肚白菜,滿意的。餐具整潔乾淨,環境清新,服務周到,整體用餐體驗大有提升。我推薦大家來體驗這家煥然一新的半島酒家。總的來說,半島酒家很不錯,我推薦大家來體驗這家煥然一新的餐廳。如果你不介意比平價貴少少的餐廳,相信你們也會和我一樣,會覺得這家餐廳是合適一家人吃飯的,可以一試

2024-06-30
消費三千元套套。出餸極慢,套餐尾三樣菜及甜品追成個鐘都冇人理。傳菜員會突然同你講要收工,半場西裝員工行行企企,同客飲酒吹水或去執枱都唔理你。個個都識廻避眼神。往廁所走廊充滿煙味,女廁惡臭長期糞味
往廁所走廊充滿煙味,女廁惡臭長期糞味
2024-04-16 2501 瀏覽
成班人要揾中間位食飯,不外乎揀旺角,不過荃灣都係一個好選擇。今晚係阿翁火鍋店訂左枱,七個人坐埋一枱拾下拾下。阿翁係半任食火鍋,魚生,牛肉,海鮮同有啲菜式都係一次性提供,質素有返咁上下,絕不欺場,任食既菜品都有幾十款,絕對唔會食唔飽,仲有啤酒任飲,啱哂我哋,一人都係三百左右,經濟實惠。

2024-01-19 3031 瀏覽
好耐冇同三五知己,揾個晚上咁湊齊頭,相約去嘗下呢家餐廳嘅晚市套餐。先講講佢嘅醋撈海蜇,🥢真係十足爽脆,食落去齒頰留香,酸酸地好開胃呀!轉個彎試吓招牌的燒味,緊係選擇咗叉燒呃,肥瘦都夠曬分寸,燒得嗲嗲哋,甜甜地嘅蜜汁香味,隔離桌都聞到,勁正!嘿,羹類個竹笙海皇羹就真係滿滿當當嘅海鮮,啖啖肉味,食落去好撈飽!😋點到小菜部門,沙爹粉絲肥牛煲令人印象深刻,湯汁夠哂味,肥牛滑嫩得嚟又惹味。佢嘅粉絲吸滿嗰股沙爹醬,得意得來又唔爛,真係想一口又一口!最後個甜品紅豆沙,又甜又滑,完美收官!整體來講,食物質素真係出色。服務又好,唔使等太耐就有得食,啲侍應仲滿面笑容。一個字,正!👍有間地方,食完仲想再食過。街坊情濃,晚市嘆套餐,真係得嘅選擇!

2023-12-27 2670 瀏覽
荃灣多野食多野揀都多酒樓,今晚黎城市廣場揀左半島食不過並不是一餐愉快晚餐。想食套餐結果同你講呢個無個個又無,唔知係節日關係定點了,但又唔係冬至前後一日,套餐又話無,都算啦,結果推介點左一個十至十二人餐,不過食之前都話張台唔夠大,而且呢一晚一半人都無,都話無台換或者變唔到,8個人都無上十二人餐坐8人台,都小小嬲,已經知道都唔夠位放餸。結果d野就不斷上而上到湯既時候,侍應係度問放邊度呀,成個盤都有餸,你問我我問邊個。。。呢度既食物質素一般不過真係唔夠位放餸,又趕住換盤放番d位出黎,感覺唔良好。失望同谷氣既一餐了。。。。相片只係部分菜式。

失望同谷氣既一餐了。。。

。相片只係部分菜式。
2023-11-13 2371 瀏覽
同同事gathering最方便既方法就係lunch一齊去飲茶😃😃除左可以食美味既點心仲可以圍埋一枱傾下計唔洗夾假期先約到出黎我地今次叫左好多野食有蝦餃,燒賣,魚肚,菜苗餃,炸雲吞,蓮藕餅,豬肚,紅米腸,柚子炸雞球同半島招牌炒飯 d野食既質素一般😂比較好食既係蝦餃同菜苗餃蝦肉幾彈牙柚子雞球都唔錯份量比想像中多炒飯好一般,感覺比較頹 不過整體都幾滿意,因為呢度既服務都幾好而且送餐speed very good!
除左可以食美味既點心

比較好食既係蝦餃同菜苗餃
蝦肉幾彈牙
柚子雞球都唔錯
份量比想像中多
炒飯好一般,感覺比較頹

不過整體都幾滿意,因為呢度既服務都幾好
而且送餐speed very good!
2023-09-18 2168 瀏覽
今次想試一試這間的茶點,所以一早已到酒樓了,在10點30分前落單,茶點的價錢確實很優惠,我哋兩個人叫了5個茶點(燒賣、蘿蔔糕、蝦餃、牛肉球及鳳爪排骨飯),除了蝦餃有些咸外,其他茶點都唔錯。這間酒樓可以再幫襯。

這間酒樓可以再幫襯。
2023-09-17
$70 (早餐)
2023-08-28 1863 瀏覽
食物質素唔錯,唯一係欠缺冷氣,食到成身汗,係火鍋底下無冷氣風,真係食不知其味,無冷氣唔會再返去!😰😮‍💨叫服務員開大冷氣都無,真係完全唔掂!😫😫😫😫😫😫
2023-08-24
2023-07-09 2484 瀏覽
今日約埋呀妹一家去左冒險樂園玩,大家都好盡興,擇日不如撞日提早興趣我既生日,祝自己生日快樂先,哈哈。諗左好一陣子都諗吾到去邊度食,似終星期六好多都要訂位,突然醒起上次食過“半島港魚”坐得幾舒服。我地慢慢行過去岩岩好,等埋啲爸爸收工,同經理講我頭先有打電話黎,佢都好快比到張枱我。婆婆話想食魚,見到餐牌有個$398套餐幾抵食,再叫多2個餸就夠。白汁明蝦球(例牌): 碟餸黎到大家互望左一眼,心諗咁細碟既,但要吾知點解變左沙律醬。黑椒牛仔骨 : 牛仔骨配上炸過既薯仔粒,好味道。清蒸富貴斑(約1斤):魚蒸到岩岩好吾鞋。蠔皇北菇扒時菜 $118 : 味道唔會太鹹剛剛好。海南文昌雞一隻$168 : 下面有火點著暖食,雞好入味醬都可以吾洗點,雞肉夠嫩。如果平日黎仲有1蚊優惠。最尾經理見我生日,送左兩罐汽水比我哋。

黑椒牛仔骨 : 牛仔骨配上炸過既薯仔粒,好味道。

清蒸富貴斑(約1斤):魚蒸到岩岩好吾鞋。

蠔皇北菇扒時菜 $118 : 味道唔會太鹹剛剛好。

最尾經理見我生日,送左兩罐汽水比我哋。