2018-05-17 703 瀏覽
不是第一次來,考慮到評語必須盡量客觀,多試幾次才決定寫。何出此言?因為第一次來的時候,長腳蟹出了問題,味道不好!供應商交來的貨不好,酒店也莫奈何。試多幾次,證實了不是經常出問題,就可以放心。以這個價錢,在今天來說可以算是價廉的了,但大部分的菜式味道不錯,款式的確是少了些,但我覺得這種安排,仍然可取,款式多但大部分不好吃的話,多又如何?所以再三光顧,也不覺厭倦。有些不起眼的菜式,例如:壽司和素麵,質素都比預料中要好些,甜品也不錯,炸蝦這種平凡又難搞的,也頗美味,環顧四周都是香港人多,間中有洋人,不算吵鬧。
不是第一次來,考慮到評語必須盡量客觀,多試幾次才決定寫。
題外話/補充資料: 侍應勤快有禮貌,這個年代比較罕見。
2018-05-16
  • 長腳蟹,中西式湯,甜品
同朋友預祝生日諗住去食酒店Buffet,咁岩見到尼間有做7折優惠所以去試下。竟然有冰鎮鮑魚食~!!!!雖然味道一般,但都係驚喜~ <3D野食雖然唔多但好好味~!!!個即煮意粉好好食~!!!(有芝士啊黑松露啊帶子啊~~之類(,,・ω・,,)好食~又有蟹~ <3 ヽ(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)人(∀゚ )人(゚∀゚)人( ゚∀)ノ
(,,・ω・,,)好食~又有蟹~ <3
2018-05-14
2018-05-16 630 瀏覽
掃食蟹腳會本😛 母親節帶母親食餐好❤️去酒店食海鮮自助餐 最重要媽媽食得歡喜就好👍餐廳環境乾淨 座位寬闊 待應服務親切 整體觀感不錯🤗 而且一入座每位先送上冰鎮日式磯煮鮑魚🤤 現場有廚師即場烹調芝士帆立貝黑松露意粉😍成磚芝士😛意粉芝士味重 creamy🤗仲有燒安格斯牛 肉味重😋 中西日式樣樣都有D 甜品十多款 有movenpick🍦*而家訂位仲有7折!抵食!========================協奏坊西餐廳 (大角咀)大角咀大角咀道86號九龍珀麗酒店2樓
掃食蟹腳會本😛 母親節帶母親食餐好❤️

去酒店食海鮮自助餐 最重要媽媽食得歡喜就好👍
餐廳環境乾淨 座位寬闊 待應服務親切 整體觀感不錯🤗
而且一入座每位先送上冰鎮日式磯煮鮑魚🤤

仲有燒安格斯牛 肉味重😋
中西日式樣樣都有D
甜品十多款 有movenpick🍦

*而家訂位仲有7折!抵食!
========================
協奏坊西餐廳 (大角咀)
大角咀大角咀道86號九龍珀麗酒店2樓
2018-05-08 713 瀏覽
為咗紀念同另一半既日子,四周圍搵下睇下有咩好食,機緣巧合見到呢間,打電話去book位訂枱,職員叫我上openrice睇下,有無優惠卷,咁我就打印出嚟去食啦!食既時間係晚上6點半,其實間嘢都比較難搵,加上自己唔熟大角咀,都係比原定時間遲咗十幾分鐘,去到人就唔多,坐下休息咗陣就開始食嘢,海鮮總類唔多(有龍蝦,蝦,長腳蟹,麵包蟹但無咩膏,青口,魷魚),飯類得一種(西班牙飯)都尚算ok,餸唔係好多選擇,湯有蓮藕湯同忌廉湯炸物都有幾款,意粉得一款,壽司得4款,刺身3款,冷麵,熱飲品得3款(奶茶,咖啡,檸茶)無其他飲品,雪糕有movenpick有雪條,有自制pancake好好味,甜品都ok,不過整體來講,價錢ok,但食既種類太少,應加些飲品(例如汽水,豆漿等等既飲品,飲水太寡了),食到無嘢啱自己食,所以食既份量好少,平時食自助餐都會食好多,但今次有啲令我有少許失望
2018-05-05
慶祝紀念
紀念日
優惠券
2018-05-06 1379 瀏覽
雖然五月一日是勞動節,但是,為食的我卻沒有讓口舌腸胃休息下來,相反,還跟家人親戚一行12人到了大角咀一間酒店的餐廳大吃大喝一頓自助午餐。餐廳不算大,座位估計約有百餘個,尚未到自助午餐開始時間,座位已所剩無幾,客人亦整裝待發,蠢蠢欲動了。在這 “暴風雨” 的前夕,一切 “風平浪靜”,我當然要把握此刻良機,讓手機拍下食物的美態。沙律吧的佈陣是圓形,方便多位客人同時拿取食物。多樣的食物是以冰鎮著,能保持食物新鮮。熱葷有: 西冷牛扒、鱈魚柳、炒時蔬。燒物、炸物有: 燒春雞、春卷、咖喱角、炸雞件。還有炒麵和燒賣。有驚喜的是,竟然設有一部自助 pancake 機,按掣後,等一分鐘就有得食,好先進喔! 不知道將來會否發展到應用至其他菜式,例如生炒排骨、椒鹽鮮魷……呢?甜品款式有: 杏仁茶、布丁、各式蛋糕、豆腐花、花生糊、切粒生果、雪糕等等。當然唔少得咖啡、紅茶。正午12點,開動! 場面墟憾! 客人紛紛湧去拿取美食,讓口舌腸胃勞動一番。咦! 走漏了眼,竟然發現有魚生! 唔客氣了,叫師父給我吞拿魚、希靈魚各三件。好新鮮,好鮮美喔! 原來希靈魚的質感是很特別的,黃色的部份好似魚籽一樣,是卜卜脆的。自製沙律

熱葷有: 西冷牛扒、鱈魚柳、炒時蔬。

燒物、炸物有: 燒春雞、春卷、咖喱角、炸雞件。

還有炒麵和燒賣。

當然唔少得咖啡、紅茶。

自製沙律:-
配方係香腸、煙肉、粟米粒、生菜、芽菜、蘆筍、燒魷魚。我自家製的,健康又清新。

熱葷、炸物:-
各樣拿取了些來吃,每樣都OK 好味。

值得再 encore是燒西冷牛扒,所以多拿了些牛扒配上沙律來吃。

然後,再來多一次鱈魚柳。

都差不多了,是時候吃些生果和甜品

任務完成,辛苦晒我的口舌腸胃! 這個buffet 連加一,都只是故120,都好抵食啊!
2018-05-01
午餐
2018-05-03 716 瀏覽
今次上網睇到呢間位於大角咀既珀麗酒店,係Openrice做緊優惠,所以就一家人去試下佢既自助餐,係餐廳座位不太多唔算迫;食物雖然款式不多,但呢個價錢都算係咁……刺身只有三文魚、呑拿魚同埋希靈魚,仲有長腳蟹食,而熟食方面,其實都係同一個櫃枱既燒牛肉&燒三文魚;因爲個櫃枱長期得一個廚師,所以其實都有啲驚佢同時間處理生熟食物,好易會交义感染,同埋每次只係可以攞得好少,因爲個爐好細……總括而言,呢個價錢食到呢個質素都可接受既……

總括而言,呢個價錢食到呢個質素都可接受既……
2018-04-29
優惠券
  • 長腳蟹
  • 三文魚刺身
  • 海鮮
  • 刺身
2018-05-01 598 瀏覽
之前都係黎呢度食半自助午餐多,一百蚊到就有交易,食物質素唔錯,所以真係幾抵食!今晚就約左朋友黎食自助晚餐,三百幾蚊一個,正常價錢。今期做緊 意日情迷 ,所以有pizza、ham、大芝士意粉等菜式。每個人會有一只凍鮑魚!幾大只!炆到好林,但林得黎好爽口!沾埋個鮑汁食超正!海鮮bar有五款海鮮,種類幾多,包括有青口、長腳蟹、龍蝦仔、蝦同蟹。新鮮同幾多肉!refill得都幾快,隨時夾都有貨!平時自助餐一見到長腳蟹就要出去搶甘濟,但呢度唔洗,可能因為好快就加反貨,所以無必要甘做長腳蟹肉質實淨,幾好肉,可以成條肉取出,唔會梅晒!少少既咸味,唔錯!熱食有魚塊、雞、關東煮等。相中前方既東波肉做得唔錯!炆得好入味,又林。有肥肉,但又唔會成舊都係!我最中意食既就係呢個鐵板燒!有安格斯牛同三文魚。師傅即叫即煎!企係度等都文到超級香!因為煎需時,師傅會叫客人坐低等,煎好送過黎,服務好好!安格斯牛火喉控制得好好,剛好熟,帶少少紅色,食落好林,咬落有肉汁,好香牛味!超正!!有個自制班戟機,少見,一禁就自動煎同出,味道唔差,好鬆軟,可以玩下車輪芝士北海道凡立貝黑松露忌廉煮意粉。個意粉先係平底鑊加材料同忌廉煮熱

每個人會有一只凍鮑魚!

幾大只!炆到好林,但林得黎好爽口!沾埋個鮑汁食超正!

我最中意食既就係呢個鐵板燒!

車輪芝士北海道凡立貝黑松露忌廉煮意粉。

個意粉先係平底鑊加材料同忌廉煮熱,再擺落芝士輪度撈芝士。個車輪芝士融晒落意粉度,所以意粉有好濃郁既忌廉同芝士味,好creamy!

雪糕有我最愛既movenpick!
仲有約十款既其他甜品,細細件,唔會好濟。

今餐既自助餐好滿足!食物質素唔錯,侍應廚師都好好服務,食得好舒暢!
2018-04-28 7981 瀏覽
周三晚上,睇到openrice優惠幾抵就過左黎食自助餐喇。晚上嘅7點,人客比較少。好中意近門口好似雀籠嘅位置。感覺就似坐係小型包廂裏面。呢度食物款式唔算話好多!冷盤:麵包蟹、長腳蟹、蜆、青口、凍蝦熟食:特式d 嘅有東坡肉、關東煮、pizza、日式吉列咖哩等。甜品區:蛋糕類有4款,仲有仿燕窩布甸、橙味啫喱、提拉米蘇杯、時令生果、movenick 2款(雲呢拿&咖啡)仲可以自制pancake關注微信或like fb, 送蜜桃蘋果茶一杯!開始食喇!每人送隻磯煮鮑魚。鮑魚入味夠稔、面包蟹蚶肉厚。莎樂美腸、芝士都有供應。熟食方面:東坡肉外皮黏黏充滿骨膠原。關東煮口味比較甜,南瓜湯味有點不夠。Pizza 類焗得幾香脆。專人即場整芝士忌廉意粉,放入大磚芝士內好吸引。星期一、二晚嘅buffet有個估下個芝士有幾重嘅活動。估得最接近嘅客人就可以有多兩張免費buffet 送番俾你!仲有即燒嘅鐵板牛扒,要加埋秘製醬汁ga!甜品方面:最好味嘅係brownie 、橙味啫喱。我係菠蘿怪菠蘿都非常甜,食左一大碟呢度有部1分鐘嘅自助pancake ,任意加topping。movenpick 雪糕有兩種口味: 雲呢拿/
周三晚上,睇到openrice優惠幾抵就過左黎食自助餐喇。

晚上嘅7點,人客比較少。
好中意近門口好似雀籠嘅位置。
感覺就似坐係小型包廂裏面。

呢度食物款式唔算話好多!
冷盤:麵包蟹、長腳蟹、蜆、青口、凍蝦

仲可以自制pancake

關注微信或like fb, 送蜜桃蘋果茶一杯!

開始食喇!
每人送隻磯煮鮑魚。
鮑魚入味夠稔、面包蟹蚶肉厚。
莎樂美腸、芝士都有供應。

熟食方面:東坡肉外皮黏黏充滿骨膠原。
關東煮口味比較甜,南瓜湯味有點不夠。
Pizza 類焗得幾香脆。

專人即場整芝士忌廉意粉,放入大磚芝士內好吸引。

仲有即燒嘅鐵板牛扒,要加埋秘製醬汁ga!

甜品方面:最好味嘅係brownie 、橙味啫喱。
我係菠蘿怪
菠蘿都非常甜,食左一大碟

呢度有部1分鐘嘅自助pancake ,任意加topping。movenpick 雪糕有兩種口味: 雲呢拿/咖啡。大成功

2018-04-18
  • 甜品
2018-04-28 4767 瀏覽
早起的鳥兒有蟲吃,雖然依家早起都係為左番工,但食野方面小妹都肯花少少時間去準備的今次見到提早book有折,搵左位可靠唔會放飛機既朋友試下呢間由於朋友平日先得閒,呢日收工6:30太早過黎無乜人,不過食自助已經好放肆,早d食多d時間消化,罪惡感可減低(好似係)!訂位每人送隻鮑魚仔,幾彈牙 譏燒既甜甜地,不過唔係好明點解做頭盤,可以食左沙律先再食鮑魚~據聞個主題係意大利風,所以有水牛波波!細細粒好Q彈,嚼嚼下有淡淡既芝士味;之前上網睇完水牛芝士製作過程覺得實在太有趣,對佢既愛有增無減但唔明點解明明外國賣得咁平但香港要咁貴-_- 其他既頭盤如火腿/菇菇等都唔錯,但水牛波波可能俾我呢類人食得太多之後好似無refill.. 要食就快手xD海鮮類係友人至愛,竟然有小龍蝦!舊公司曾經有一班為小龍蝦瘋狂既內地同事,剝殼速度好似剝瓜子咁⋯但本人超龜速所以驟然放棄⋯ 青口係細細粒果種,好似法國餐廳食過既細粒青口咁,肉雖小但較甜;其他多殼類海產由於太懶淨係淺嘗左少少。shrimp cocktail 用高杯裝,靚得黎份量岩岩好,有紅菜頭/車厘茄等多汁蔬果配上熟蝦(即隔離海鮮既剝殼版),最後想食多杯xD 意式主題

意式主題第二波係pizza同貌似tapas既小飽點,雖然怕太飽但都值得一試!推薦黑松露tapas, 勁香菇味 同埋底果層包焗得香脆,細細件可以翻兜!
第三波係呢個cheese wheel, 用忌廉煮完意粉同材料後趁熱倒入芝士洞度,溶左既芝士連埋意粉再上碟,格外邪惡⋯雖然飽肚但都食左兩碟⋯唔個呢舊芝士可以用到幾耐呢

熟食方面較特別既係即場燒既牛肉片(薄薄地較熟)同三文魚~自從睇過食神蔡瀾既三文魚說,自己都自覺地食少左生三文魚,呢個炙燒岩晒我!即場用爐仔燒得好香,但如果坐得近可能會吸左油煙味;建議餐廳都係裝番抽油煙機再係室內燒野食。
甜品bar有個未見過既pancake機,好似生產線既belt咁,press the button 後一端自動擠蛋漿,運送去出口既途中一路慢慢焗熟,然後跌出黎,岩岩好熟晒!為左睇多次又玩左幾轉,好玩!不過蛋漿唔夠蛋味,麵粉比例較多;而且pancake係用「焗」出黎的,無左平時煎pancake果種煎到啡啡地既香脆;最重要係!無楓糖漿!強烈要求餐廳提供楓糖漿!或者果jam都唔錯
(早餐既選擇比較高要求)

雖然同出面d酒店buffet比係少d選擇,但睇番折後價分分鐘平過d放題,質素又不俗,地方夠闊坐得舒服;如地點方便可以再試多次~
2018-04-19 649 瀏覽
協奏坊西餐廳現在正進行「意日情迷」這個主題的海鮮自助餐。當中有個芝士 x 意粉好吸引!(๑>◡<๑)雖然食物款式不算很多,但由頭盤、海鮮、熟食到甜品都會有,而且沒想到惠顧自助餐的話,每人還會有一客原隻日式磯煮鮑魚頗有彈性~中間的部份比較柔嫩。而且吃下去還有一種甘甜的味道呢既然是海鮮自助餐當然少不了冰鎮海鮮喲 有麵包蟹。不過個人來說偏好蟹腳和蝦多一點,吃起來很鮮甜還有藍青口亦不錯,只是殻有點硬身~弄開時有點困難就是喔~倒是蟹腳的殻較軟身!其他的冷盤還有自選沙律吧!也有一些是已準備好的沙律 - 西西里柳橙紅菜頭沙律這個沙律很清新,還很清甜多汁的喔!作為自助餐的開胃菜來說不錯另外還有意式前菜拼盤~ 兩款的火腿,可配芝士一起吃,或是配野菌來說也可以。那個牛肉配芝士的很鹹香 ( ~っ~) 也有小小的胡麻冷豆腐熱食方面相對來說選擇會比較多~還有一些炸物!另外說到意大利美食當然還有薄餅吧!話說對一直用火熱著的那四個鍋很感興趣,走過時還聞到很香的味道。沒想到竟然還有東坡肉推薦大家嚐嚐- 冬陰公海鮮湯~ 湯的酸辣度剛剛好,喝起來十分惹味。還有- 關東煮,鰹魚湯很清甜。雖然在自助餐中看到這
協奏坊西餐廳現在正進行「意日情迷」這個主題的海鮮自助餐
當中有個芝士 x 意粉好吸引!(๑>◡<๑)
雖然食物款式不算很多,但由頭盤、海鮮、熟食到甜品都會有,
而且沒想到惠顧自助餐的話,每人還會有一客原隻日式磯煮鮑魚
原隻日式磯煮鮑魚

既然是海鮮自助餐當然少不了冰鎮海鮮喲
有麵包蟹。不過個人來說偏好蟹腳和蝦多一點,吃起來很鮮甜

其他的冷盤還有自選沙律吧!
也有一些是已準備好的沙律 - 西西里柳橙紅菜頭沙律
那個牛肉配芝士的很鹹香 ( ~っ~) 也有小小的胡麻冷豆腐
西西里柳橙紅菜頭沙律
意式前菜拼盤

還有- 關東煮,鰹魚湯很清甜。雖然在自助餐中看到這個有點微妙,但倒是很貼題啊!
另外也有一款中式(青紅蘿蔔)湯和西式(周打蜆)湯提供喔!
冬陰公海鮮湯
關東煮

日式方面還有刺身壽司。讓人更期待的是廚師即場為大家燒肉
雖然要些時間等候,但那燒肉真的很香喔!肉質軟嫩亦很多汁,還有燒三文魚。

在之前說到的「芝士 x 意粉」就是這個喔!很大的巴馬臣芝士耶!
可自選想要的配料讓廚師製作,配料當中也有帆立貝喔
忌廉加上香濃的芝士和濃郁的黑松露,這樣的意粉很適合芝士迷。
巴馬臣芝士

相對來說,甜品佔的比例也不少。有不同款式的蛋糕、日本大福和意式芝士蛋糕等,也有自製班戟。

焦糖布丁很香滑~其他小件的蛋糕也可以,吃起來不算很甜膩
但那片綠色糕~不論是口感還是味道也十分微妙 ...
綠茶布丁那個茶味尚算濃郁,再加上面層的紅豆不會太甜倒是配合得不錯!
楊枝甘露的芒果很甜,不過花奶可能落得有點太多!?
杏仁布丁的杏仁味道很香濃,還有酥脆的杏仁片 ( ´∀`)
最後還自己弄了班戟,加上Mövenpick雪糕來吃更滿足

題外話/補充資料: 10日前預定價錢以及免加一服務費
2018-04-12
原隻日式磯煮鮑魚
西西里柳橙紅菜頭沙律
冬陰公海鮮湯
巴馬臣芝士
好奈好奈冇食過自助餐,因為近年食野太揀擇同埋真係食得唔多,所以唔會揀自助餐,但係同屋仁企人食又唔同,因為佢地可以食埋我果份,突然覺得抵返~揀呢間酒店,除左因為近呀媽公司,仲係因為佢係openrice 有早鳥優惠,今次10日前book都係$288一位,真心抵,食完之後都覺得性價比真心高,黎睇下點解:前菜送你凍食鮑魚仔一隻~先係佢自打既海鮮頭盤,係凍麵包蟹呀!仲有長腳蟹呀!麵包蟹啲膏真係實的的架~仲要啖啖都係膏,食到唔肯停,基本上一人都食到一隻,好很抵!長腳蟹好鮮味,唔會一味死係鹽味,淨係食多幾舊呢2樣都抵返啦~沙律種類都好多,有一杯杯既日式冷麵沙律,亦有自助式既沙律菜,仲有撈好既ceasor,抵讚!熱盤個甜酸魚我覺得幾好味,粉菜類都多既而且很綠很新鮮!熱食其實都真係幾多選擇,佢仲有關東煮,幾得意好少自助餐會serve呢啲,而且味道幾好,係有甜味既~pizza系列得到男士青萊,麵包非常脆身,完全唔係放左好奈好淋果種。安格斯牛肉同三文魚即叫即燒,係肉汁呀!大愛三文魚!食左好幾轉真心正~甜品不算多選擇,但有movenpick雪糕就夠了,你食多2球又抵返晒~然後我很欣賞呢個自助pancake機,

前菜送你凍食鮑魚仔一隻~

Movenpick

然後我很欣賞呢個自助pancake機,真係好好玩,按個禁等一陣就有pancake食。

仲可以幫佢畫樣,簡直小朋友至愛!

最特別的位來了!呢到有得食大舊芝士意粉(睇圖吧唔識形容)~

如果逢星期一、二黎仲可以玩估芝士重量有獎小遊戲,就係估下當日6點半至8點期間到底芝士用去了幾多,最接近果檯可以得到免費buffet coupon一位,幾有綽頭幾得意丫~不過我就輸左…

順帶一提,服務超好
Movenpick
小編之前去過大角咀嘅九龍珀麗酒店食過幾次自助餐, 因為價錢幾抵食,周不時有優惠, 而且食物質素又唔錯, 咁啱有親戚係加拿大返黎, 餐廳又做緊海鮮自助晚餐優惠, 所以就帶佢地黎食啦~ 早10天前預訂, 平日就可以優惠價成人$288或小童及長者$208享用原價$368的自助晚餐,仲要包埋一,好抵呀!😍👏🏻 5天內book枱,都可以有8折優惠。 餐廳環境以簡潔的白色為主, 人數較多會被安排坐到私人梳化位, 中間的餐桌都有適當的距離, 不會太逼迫,出入攞野食都幾方便。 光猛燈光令食客可看清楚食物的模樣和整潔度, 去食自助餐最怕環境昏暗, 連食物的新鮮度都睇唔到, 而「協奏坊」在環境上就給我良好印象。 這裡的☕️熱茶咖啡都是可以任飲的, 其他汽水、果汁都要額外收費$28。 還有🍺1664生啤供應,$48杯,價錢都算合理。 今期九龍珀麗酒店的海鮮自助晚餐主打海鮮薈萃, 每人可獲贈半隻波士頓龍蝦配芒果沙沙, 已開邊熟龍蝦,蝦頭帶蝦膏, 龍蝦肉質鮮甜,蘸上酸甜開胃嘅芒果沙沙一起吃,鮮味更突出呢!😜 由於係冬季關係, 酒店還推出一系列不同國家嘅特色地道煲仔菜, 為冬日添上絲絲暖意。 ☀️ 羊腩煲嘅黑
小編之前去過大角咀嘅九龍珀麗酒店食過幾次自助餐
因為價錢幾抵食,周不時有優惠,
而且食物質素又唔錯,
咁啱有親戚係加拿大返黎,
餐廳又做緊海鮮自助晚餐優惠,
所以就帶佢地黎食啦~
早10天前預訂,
5天內book枱,都可以有8折優惠。

餐廳環境以簡潔的白色為主,
人數較多會被安排坐到私人梳化位,
中間的餐桌都有適當的距離,
不會太逼迫,出入攞野食都幾方便。
光猛燈光令食客可看清楚食物的模樣和整潔度,
去食自助餐最怕環境昏暗,
連食物的新鮮度都睇唔到,
而「協奏坊」在環境上就給我良好印象。

這裡的☕️熱茶咖啡都是可以任飲的,
其他汽水、果汁都要額外收費$28。
還有🍺1664生啤供應,$48杯,價錢都算合理。
飲品

今期九龍珀麗酒店的海鮮自助晚餐主打海鮮薈萃,
每人可獲贈半隻波士頓龍蝦配芒果沙沙,
已開邊熟龍蝦,蝦頭帶蝦膏,
波士頓龍蝦配芒果沙沙

由於係冬季關係,
酒店還推出一系列不同國家嘅特色地道煲仔菜,
為冬日添上絲絲暖意。 ☀️

羊腩煲嘅黑草羊腩軟腍入味!
羊腩煲

來自馬來西亞的肉骨茶香濃甘香,
浸煮過的肉排和腩肉肉嫩腍滑,
蘸上黑豉油後更能突出肉骨的清甜,味道幾正宗。

胡椒蟹煲嘅肉蟹厚肉惹味!
胡椒蟹煲

自助餐梗係要睇下海鮮新唔新鮮啦!
海鮮吧上放了幾盤滿滿的海鮮小山丘,
種類都唔少,
有麵包蟹、鱈場蟹腳、石蟹、藍青口、大蝦和秘製醬魷魚等,
海鮮

最令我欣賞♥️嘅一定係長腳蟹腳,🦀
剪開之後啖啖肉,鮮甜美味,食到停唔到口!😋
第二最愛莫過於充滿膏蟹嘅蟹蓋啦!
蟹膏豐腴滋味,必試呀!👍🏻
蟹件蟹肉豐厚,不錯吃!

沙律方面,
有凱撒沙律、油醋沙律可選擇,還有多種配料如粟米、蕃茄、菠蘿等可自由添加。
沙律

其他前菜小吃都以精緻嘅玻璃杯或小匙盛起,
有芒果蟹籽沙律、火腿配蜜瓜等,
款式都不少。

刺身、卷物和壽司
刺身款式不多,每天有3款,
而當日我們有三文魚、吞拿魚和希靈魚,🐟
刺身

刺身都算新鮮,
吞拿魚雖不肥,但勝在沒有筋,
希靈魚魚春卜卜脆,入口爽滑。
卷物和壽司種類,大概有10款,
有三文魚、北寄貝、三文魚、鰻魚、腐皮、玉子、蟹柳、鮑魚片等,
壽司味道不俗,
飯不會太硬,魚生部分都幾新鮮。
壽司

熱葷選擇多樣化,
這款蒜蓉粉絲蒸龍蝦箝是最吸引derrr!♥️
蟹箝預先拍鬆,勁方便就可取出原條龍蝦肉,
蝦肉彈牙惹味,
粉絲吸收龍蝦嘅鮮甜和蒜蓉嘅香氣,簡直係美味得無可挑剔!👍🏻😋
蒜蓉粉絲蒸龍蝦箝

鵝肝多士
多士烤得香口,鵝肝豐膄甘香,不錯吃!😊

越式牛肉湯河
湯底既甜且濃,有陣陣九層塔的香氣,
配以洋蔥、辣椒等,味道幾正宗。
生牛肉片微紅,浸一浸熱湯剛好夠熟,入口嫩滑不嚡。

越式牛肉湯河

其他還有春卷、吉列炸蝦、咖喱角等,
放了長時間都能保持着香脆口感,都算不錯!

甜品也有很多選擇,
傳統蛋糕有藍莓芝士蛋糕、迷你泡芙,
還有新穎的白皮明月冰卷。

甜品

其中,朱古力蛋糕最得我歡心,😙
朱古力味濃,Mousses軟滑。

焦糖燉蛋香甜軟滑,
裡面藏着不少雲呢拿籽,真材實料!😯
甜品

綠茶迷見到綠茶大福,當然不可錯過啦!
綠茶cream餡creamy,都幾好食!
甜品

生果吧有西瓜、哈密瓜和菠蘿🍉🍈🍍。

甜品

自助餐,當然少不了雪糕啦🍦!
與眾不同的是,
「協奏坊」所供應的是坊間不常見的Movenpick雪糕,仲有4款口味呢!😳
平時食一杯都要$30,食多幾球就返晒本啦!😂
旁邊仲有棉花糖、杏仁片等可自由添加,
可增添雪糕口感。

整體來說,
「協奏坊」的食物、環境和服務質素都很有水準,
海鮮新鮮,熱葷款式多,甜品又精美,
價錢又夠平,成日都做優惠,
絕對值得食過返尋味!👍🏻
飲品
波士頓龍蝦配芒果沙沙
羊腩煲
胡椒蟹煲
蒜蓉粉絲蒸龍蝦箝
2018-04-09 756 瀏覽
喜歡吃自助晚餐的朋友一定被包羅萬有、各色各樣的食物所吸引,食物種類應有盡有,最後還可以捧着肚子帶著滿足的心情回家。但每次想讓腦海回味一番當日的自助晚餐時,總要被那種類繁多、雜亂無章的食物而記不起自己吃過什麼。唯獨協奏坊的自助晚餐,才可以讓我在惱海中不斷回味再回味。協奏令我印象深刻的除了食物是以質素非量取勝外,更不時推出主題海鮮自助晚餐,整晚大部份的食品都會圍繞著主題發板,自然會容易記得食物的內容與質素。今期的海鮮自助晚餐主題是《意日情迷》,顧名思義該自助晚餐除了海鮮外,意大利及日本食品會是另一個賣點向大家先報一報價,海鮮自助晚餐由晚上6:30至9:30,而費用分2個時段收費:逢星期一至四 - 成人$368 / 長者或小童$238逢星期五至日、公眾假期及其前夕 - 成人$398 / 長者或小童$268⚠️注意,協奏坊做緊3大優惠,仲可以而優惠價享用該自助晚餐:1. 生日之星於生日月與3位成人同行可享免費自助晚餐2. 於十日前訂座並在openrice列印優惠卷,星期一至日成人每位只需$288,而長者或兒童則需$2083. 使用匯豐、恆生或中銀卡結帳可享有八折優惠———協奏坊位於九龍珀麗酒店2
逢星期一至四 - 成人$368 / 長者或小童$238
1. 生日之星於生日月與3位成人同行可享免費自助晚餐
3. 使用匯豐、恆生或中銀卡結帳可享有八折優惠
———
協奏坊位於九龍珀麗酒店2樓
餐廳面積雖小,但簡約的白色與銀色設計顯得舒服自然,圖右就自助取食物處。
鮑魚
所謂的「鮮」聲奪人,就是指每人可獲得一客小鮑魚。一就座,服務員隨即送上我與友人一人一隻小鮑魚。鮑魚為冷盤,大小如一隻麻雀,上面覆蓋著蠔油汁,蠔油味頗濃郁顯得有點咸,但鮑魚新鮮沒有雪味,而且爽口彈牙,非常容易咬開。一隻新鮮的鮑魚便為我那印象深刻的自助晚餐揭開序幕。
———
餐廳麻雀雖小,但五臟俱全。小小的取食物處已經可以大致分為7大區域,而意大利及日本菜則滲透於不同區域內,以下我將會介紹該7大區域及主力介紹意日菜色讓大家參考參考。

1. 海鮮區
魷魚圈+蝦+藍青口+長腳蟹+麵包蟹
共5款海鮮供應,並提供檸檬和茄汁作點綴。
長腳蟹+麵包蟹:雖然不算肥美,但贏在肉質新鮮、鮮甜和爽口,味道偏咸,相信是海水或被鹽水浸過。
魷魚:同樣爽口而且容易咬開
蝦:蝦肉新鮮爽口
藍青口:雖然大小偏小,但爽口鮮甜而且沒有沙
*如加點檸檬汁會更加感夠帶出海鮮的鮮味

2. 沙津/前菜區
自選沙津選搭+沙津杯
圖右邊為自選沙津配搭,共有4款菜、3款沙津醬/汁和6款蔬果自由組合,客人可以配搭出自己喜愛的沙津。如客人沒有頭緒但又想享用沙津,可以選擇圖左邊的沙津杯,酒店已為你配搭好最理想的沙津組合。整體沙津菜都新鮮、爽口和有水份。
意式前菜拼盤
意式前菜拼盤:由於來不及拍照,所以圖中食物已經所剩無己,但仍可數數比大家知意式前菜拼盤包含那些材料,包括巴馬火腿、水馬芝士波、香草白菌、莎樂美腸、黑水欖、橄欖、半乾蕃茄等。客人可自行配搭出自己理想的意式前菜。建議巴馬火腿/莎樂美腸與芝士脆條一用享用,可以同時吃到肉質嫩滑、油甘香和咸脆集於一身。

3. 熱食
6道餸菜
一共有6款餸菜,包括意式蕃茄芝士焗龍脷魚柳、意大利香草烤春雞、南瓜海鮮意大利飯、金菇瑤柱扒時菜、紅酒燴牛尾和小炒王。
意式蕃茄芝士焗龍脷魚柳:龍脷魚柳經油炸後鋪上一層蕃茄醬及芝士粒焗,吃下去魚柳肉質肥美,配上濃郁酸甜的蕃茄醬味,而芝士則提供淡淡的咸味,不論層次感與味道也無限可擊。
意大利香草烤春雞:雖然香草味欠奉,但春雞肉質嫩滑,肉與骨容易分離,而且雞骨沒有見血的情況。
南瓜海鮮意大利飯:南瓜帔壓成蓉並與意大利飯撈在一起,所以意大利飯呈橙黃色,每一口也能吃到豐富的南瓜味。而且配料也不少,包括提子乾、洋蔥、菠菜、菇和青口等。

除了6款餸菜外,協奏更推出款式鍋物
4 款鍋物
在6款餸菜旁讓放置4款鍋物,包括東坡肉、日式關東煮、冬陰功海鮮煲和啫啫雞煲
日式關東煮關東煮是日本極具代表性的料理之一,以日本為主題的自助餐必定不能缺少!想知道該料理是龍或是鳳必定要先試其湯底,湯底非常非常非常清甜,有陣的蘿蔔清甜味並相信沒有落任何味精,不然湯底特出的只會是咸味不是清甜味。經過一番了解後,原來採用了鏗魚乾、冬菇、日式醬油和味醂熬煮三小時,試第一口己經感受到湯底一定落了不少功夫。試完湯底後第二樣應該是試的時蘿蔔,蘿蔔被熬至非常腍身,有如平常飲中湯時的湯渣腍度,還完全吸收了鰹魚湯的的精華。鍋內還包含水煮蛋、福袋、黑薯糕和淮山卷。
北海道帆立貝黑松露忌廉汁芝士意粉
為迎合意日主題,酒店特意開設特別區域製作即叫即製忌廉汁芝士意大利粉
北海道帆立貝黑松露忌廉汁芝士意粉
北海道帆立貝黑松露忌廉汁芝士意粉:首先大廚將黃紅甜椒、菇和洋蔥放在鑊內以牛油炒香,加入忌廉和意大利粉,其後加上北海道帆立貝和黑松露醬,然後放置在巴馬臣芝士巨輪上,熱力會把芝士溶化及拌勻,而且還可進一步散發黑松露的香氣與味道。芝士與忌廉的比例來得剛剛好,比起只用芝士粒灑在意粉上來得均勻。整碟意粉都非常Creamy,每一口都充滿著芝士和黑松露的味道。身為忌廉+芝士+黑松露控的我,這的配搭絕對是一流,我當晚也食了3碟意粉。

野菌湯+蕃茄薯仔湯
熱食則包括2款湯款-野菌湯的蕃茄薯仔湯
野菌湯: 只有淡淡的忌廉和野菌味,但濃度適中
蕃茄薯仔湯:頗足料,在鍋內可以可找到蕃茄、薯仔和豬肉的蹤影,即使豬肉已放在鍋內烹調,仍沒有太多的油膩浮在湯面上
安格斯牛肉粒+德國紐倫堡腸
自助餐最特別之處,也是其他餐廳難以找到 - 爐端燒,位於刺身區附近,燒物共2種包括安格斯牛肉粒和德國紐倫堡腸。由於燒物是即叫即燒,所以大概需要等候5-10分鐘,每人最多可以取2片安格斯牛肉粒和2條德國紐倫堡腸。
安格斯牛肉粒+德國紐倫堡腸
圖中可見安格斯牛肉的脂膀分佈平均,而且牛肉新鮮呈鮮紅色。
安格斯牛肉粒

安格斯牛肉粒:大廚將安格斯牛肉粒燒至5-6成熟,去除血水之餘仍能保持肉質嫩滑腍身。

4. 小食區

意大利煙腩薄餅+雜錦意式蕃茄香草包+越南春卷
意大利煙腩薄餅:值得一讚的是薄餅選用了厚批但薄餅皮仍然非常脆身,而薄餅上材料包括蔥、煙肉、蕃茄和芝士,但略嫌材料乾身、較少及切得頗碎,令薄餅味道較淡。
雜錦意式蕃茄香草包:包上材料以茄子為主,茄子焗後變得乾身,但麵包上加了蕃茄、香草及牛油,令麵包變得香口,而且茄子汁也稍為滲透進入,彷彿麵包才是精華。
吉列豬扒+咖喱薯餅+吉列大蝦
日本炸物當然不能少!
吉列豬扒:炸粉較厚但豬扒鬆軟
咖喱薯餅:吉列炸粉內藏著咖喱味的薯蓉,咖喱當然採用日本甜咖喱,而且薯蓉餡料豐富,顯得炸粉皮較薄身。
吉列大蝦:同樣炸粉頗厚,掩蓋了大蝦的質感與口感。
吉列豬扒+咖喱薯餅+吉列大蝦
炸物旁還提供日式咖喱汁供客人與炸物一用享用

5.刺身壽司

刺身一共供應3款包括三文魚、吞拿魚和希靈魚
三文魚+吞拿魚+希靈魚
整體刺身新鮮肥美,而且大廚會厚切,一點也不吝嗇!重點一提吞拿魚除了同樣肥美外,每一片都沒有根在內,所以很容易咬開
八爪魚+蟹柳+甜蛋+腐皮壽司
刺身櫃旁還供應約4款壽司包括八爪魚、蟹柳、甜蛋和腐皮。八爪魚和腐皮壽司令我印象深刻。八爪魚既爽口又容易咬開,而腐皮也很鬆軟

6. 甜品
切餅

小小一個甜品區,但包含的甜品種類多不勝數。圖中左邊甜品架有迷你泡芙、焦糠燉蛋、Brownie和仿燕窩燉蛋白,而圖右該4款甜品包括白皮明月冰卷、芒果西米千層糕、2款紅豆切餅和藍莓芝士凍餅。平均各款的甜品都在水平上,甜度剛剛好除焦糖燉蛋和仿燕窩燉蛋白比較甜外。值得推介的是迷你泡芙及其2款紅豆切餅
迷你泡芙:泡芙上的朱古力令缺乏味道的泡芙皮帶的甜,而泡芙餡料夠冰凍似雲哩拿雪糕
紅豆切餅:紅豆作甜品製成切餅在酒店已經難以找到,題作新鮮之餘而且水準和質素也不俗,有淡淡的紅豆味外還不會太甜,味道似食紅豆雪糕

生果拼盤+甜品杯+楊枝金露
而令一邊箱的甜品區更有生果拼盤、各種甜品杯以及楊枝金露。有蜜瓜、西瓜和菠蘿3款生果,中間銀盤的是楊枝金露,而2旁的則是甜品杯包括杏仁豆腐、綠茶奶凍、意大利芝士蛋糕和香橙啫哩。

意大利芝士蛋糕:咖啡蛋糕有足夠的咖啡味,但略嫌杯中的忌廉比例較咖啡蛋糕多,令一啖意大利芝士蛋糕中的忌廉較多而沖淡的蛋糕的咖啡味
綠茶奶凍: 奶凍的奶味偏淡,但綠茶味非常非常濃郁,綠茶控的你不能錯過!
自助班戟機
甜品區仲有一個得意自助班戟機,客人只需按一下OK按鈕並等待大約1分鐘,班戟便會從機的右邊落下。大家都可以去試玩下,還有3款醬配搭班戟

7. 飲品區
熱飲
熱咖啡

飲品同樣也是自助任取,提供了紅茶、熱水、檸檬、糖和咖啡機,客人可以在自助餐內嘗試不同種類的飲品,飲個痛快!
------------------------------整體評語:
味道 - 雖然提供之食物款式不多,但我能夠品嚐、記著及回味自助餐內每一款食品,而整體食物的質素都在水平之上,食材新鮮而且更有喜出望外和意想不到的菜式,例如北海道帆立貝黑松露忌廉汁芝士意粉、關東煮和爐端燒等,到現在也令我不斷回味

環境 -餐廳雖小,但座位與座位之間不會覺得擠迫,而且坐位舒適,以白色和銀色為主覺得清新優雅

服務 -服務員尚算有禮,態度有善,收碟和倒水也很有效率

衛生 - 所有餐具與用具都非常整潔企理,沒有黏黏感也沒有污跡

抵食 - 如10日前訂座並使用Openrice優惠卷,成人不論在星期一至五或六日公眾假期只需$288一位,既可以無限任食長腳蟹、刺身、黑松露忌廉意粉和Movenpick雪糕等美食,所有經典意大利和日本菜都包括在內。所以記得用Openrice優惠卷

2018-04-04
熱咖啡
  • 日式關東煮
  • 綠茶奶凍
2018-04-05 581 瀏覽
之前聽朋友介紹過珀麗酒店裏面既Sonata Buffer好抵食😯所以畢業嗰日就同屋企人去食佢地Dinnerbuffet!當日係平日嚟嘅,唔算話好多人。位置都好闊落,最重要坐得舒服,空間闊落!👍🏻👍🏻👍🏻入咗冇耐酒店就會準備咗每人半客嘅龍蝦就咁睇都好大隻食落口肉質彈牙爽口,但係味道不及海蝦!可能因為我唔鍾意食龍蝦嘅關係啦🙈🙈🙈感覺普通!我都係主攻食下蟹先!佢嘅主題係海鮮薈萃自助晚餐,所以會有好多唔同嘅海鮮,淨係蟹都有長腳蟹、麵包蟹等等......唔同蟹種類!🤤🤤🤤🦀🦀🦀麵包蟹嘅蟹鉗多汁又多肉,肉質彈牙啊!幾好食!我都忍唔住攞咗幾轉啊!食兩隻蟹已經回咗本啦!😂😂😂除咗海鮮仲有啲前菜冷盤,有沙律,又有三文魚子吞拿魚茸!最吸引我嘅就係新加坡菜嘅代表”黑胡椒炒蟹”!!!!!唔會話好辣,味道香濃黑椒味,食落口唔會好辣!非常惹味!最後當然留返個肚食甜品啦!超級特別推介一定要試食佢個焦糖布甸!香脆嘅燉蛋布甸表層,裏面係好香濃蛋味,布甸食落口好香滑,唔會好膩!我可以食兩個😂😂😂其次係朱古力麻薯食落口好QQ!而且好香濃嘅朱古力味,有啲似日式嘅朱古力麻薯!正!食落口唔會話好甜,但係始終都係用糯米粉造成,食得

🦀🦀🦀

麵包蟹嘅蟹鉗多汁又多肉,肉質彈牙啊!幾好食!

我都忍唔住攞咗幾轉啊!食兩隻蟹已經回咗本啦!😂😂😂
除咗海鮮仲有啲前菜冷盤,有沙律,又有三文魚子吞拿魚茸!

最後當然留返個肚食甜品啦!
超級特別推介

其次係朱古力麻薯
食落口好QQ!而且好香濃嘅朱古力味,有啲似日式嘅朱古力麻薯!正!食落口唔會話好甜,但係始終都係用糯米粉造成,食得多就會好飽好制!

整體來講,真係好抵食!其實食兩隻蟹已經回本!🦀🦀🦀而且海鮮嘅質素都幾高,海鮮食落去唔會唔新鮮!如果供應買生蠔嘅話就更加好😝😎😝!

星期六日去食都係貴多幾十蚊!
朋友真係冇介紹錯地方!
2018-03-21
  • 麵包蟹
  • 甜品
2018-03-29 611 瀏覽
$288一位自助餐, 價錢好似好抵, 但餐廳食物選擇真的很小很小很小... 不過質素尚可~冷盤海鮮有長腳蟹,蝦,藍青口,麵包蟹, 熱盤選擇不過10款, 每次REFILL都好少刺身得3款,壽司款式還好, 甜品沒有太多選擇, 雪糕是M字品牌~味道還可以,但不會有下次~

味道還可以,但不會有下次~
2018-03-28