2024-01-24 2162 瀏覽
少貴既lunch,4人餐同d同事一齊食,就係望住海境食,全部都係正正常常,不過不失,炒飯係牛肉粒,所以唔食牛記得同餐廳講,佢地話可以轉雞肉或者豬肉,糖水一般,唔建議叫,其他食物都係可以既
2024-01-09 1531 瀏覽
哎呀,講起來呢間南海二號餐廳嘅美食,真係得我滿嘴生津🤤!試咗佢哋嘅招牌蜜汁叉燒,呀,隻叉燒嘅焦香配上滋滋底部蠔油豆,咬落去啖啖肉,真係肥而不膩,咀嚼之間釋放出一陣陣肉香味,正啦!跟住又嚟個脆皮牛坑腩,這個外脆內軟,嗰啖肉香濃味美,真係一絕,夾雜咗脆皮嘅口感,真係`"嘩"聲一片!轉個口味,我試咗金榜煮大蝦配饅頭,啱啱好嘅鹹香亦令人忍唔住一次又一次地去蘸醬,企硬嘅饅頭再啃一啃,間餐廳嘅方言叫做「掂過嚟」!噢,提到大閘蟹,真係無話可說,蟹膏澎湃到令人目不轉睛,蔥香牛油嗰個香,加幾滴陳醋後,每一口都是幸福呀。蟹粉小籠包都係chok到爆,皮薄餡濃,美味指數爆燈💡。總括黎講,呢次食完喺南海二號,口味上嘅驚喜同多層次感受,真係令人心花怒放😍,下次再聚會一定要再黎,推薦到爆!

2023-11-29 1383 瀏覽
各位食客,喺這家店試嘅食物真係得令到不得了!🍴四拼頭盤嘅四喜拼盤,每款都有獨特嘅口感,辣嘅、酸嘅、咸嘅,搭配得夠晒巧妙。四爺牛肉辣度夠晒挑戰,雖然辣嘅令人眼淚汪汪,但又令人一啖再一啖!馬蹄雞軟硬適中,吃落去脆嗲嗲真唔錯,蒜蓉活鮑嘅鮮美上湯,一啖下去個人都精神晒!Sriracha大蝦就完全係另一番風味,海鮮同泰式辣醬嘅組合,新鮮又夠晒kick,真係令人一試愛上!🌶️檸檬炸石斑件件香脆,外皮酥脆,肉質卻保持嫩滑,檸檬清香中和咗油膩,滿嘴生津,食完之後個唇巴都仲掛住那股鮮香。至於北京片皮鴨,嚟自北方嘅經典味道保留得好好,皮脆肉嫩,而且唔會太肥膩,對想keep fit嘅朋友嚟講,絕對係一個好選擇!🦆環境上,放眼望出去就係無敵海景,心情一下子放鬆哂。餐廳裡頭仲擺設咗1:3比例嘅鄭和寶船模型,帶領我哋穿越古今馬六甲、麥加、斯里蘭卡同波斯,細細嘅望遠鏡同指南針將中華歷史嘅重要性放大展示,加上侍應哋熱情嘅服務,重係食得之餘,仲可以飽覽中國歷史文化嘅風采。

2023-11-12 1125 瀏覽
座落於尖沙咀大型商場「國際廣場」上,坐擁無敵維港景致的「南海一號」,我曾經去過幾次,留下了不錯的印象,這間同樣擁有開揚維港景色,座落在大型商廈「世貿中心」上的「南海二號」,正是它的姊妹店。店中佈置陳設,比已開業多年的「南海一號」更加講究,店內擺放的巨型明朝七寶太監鄭和下西洋時乘坐的大船模型,跟「南海一號」擺放的一隻同樣精美,店內龐大的貨櫃型酒窖,珍藏了數以百計的佳釀,酒客來此,相信一定可以找到心頭愛。這個晚上,我就和幾位朋友在這間「南海二號」,在美麗的維港夜色陪伴下一起吃了一頓精緻的晚餐。這天來此晚膳,正值今年的大閘蟹開始上市,正好讓我與朋友一起品嚐這兒的幾款招牌菜的同時,也試試這裡的大閘蟹和幾款以大閘蟹入饌的菜式。「話梅石榴」($88)的番石榴爽脆,撒下酸味的話梅粉,就更能把石榴的甜味帶出來。「蜜汁叉燒」($208)蜜汁味濃,肉質鬆軟,水準挺高。「脆皮牛坑腩」($388)脆漿夠薄、夠脆,肉也夠嫩,夠腍,絕對是出色之作。蘸以蔬菜汁,味道更佳。「金榜醬煮大蝦(配饅頭)」($138)以有點類似馬來西亞叻沙醬的醬汁調製,開邊大蝦肉質爽彈,吸收了香濃而帶點兒微辣的金榜醬,更是十分惹味。意猶未盡
蜜汁叉燒」($208)蜜汁味濃,肉質鬆軟,水準挺高。
金榜醬煮大蝦配饅頭)」($138)以有點類似馬來西亞叻沙醬的醬汁調製,開邊大蝦肉質爽彈,吸收了香濃而帶點兒微辣的金榜醬,更是十分惹味。意猶未盡的話,把饅頭蘸以金榜醬,同樣可令人回味。
吃過招牌菜,當造的大閘蟹與其他蟹饌菜式當然也不容錯過。

這晚吃的大閘蟹約有五兩重,但不是常見的清蒸大閘蟹,而是「蔥香牛油焗大閘蟹」($288/隻),大閘蟹膏混合了蔥油與牛油的香,味道比清蒸的更濃,也許有人會較為喜歡傳統的清蒸做法,覺得較能吃到大閘蟹的鮮味,但我就覺得兩種烹調手法各有千秋,要是可以的話,Why not both肯定是我的答案。
單吃一隻大閘蟹當然不夠喉,所以我與朋友們還點了「蟹粉玉子豆腐」($288)、「蟹粉鍋巴」($268/4件)和「蟹粉小籠包」($168/4個)細味品嚐。

蟹粉玉子豆腐」是濃淡的結合,軟滑而味道較淡的玉子豆腐加入了濃鮮的蟹粉之後,頓時變得特別好味。
蟹粉鍋巴」則是軟硬的配搭,把柔軟的蟹粉放在脆口的鍋巴上吃,帶來的不僅是滿足的味道,還有豐富的口感。
經典的小籠包加入了新鮮的蟹粉後,湯汁與蟹粉混成一片,滋味倍添。
作為這頓晚餐唯一的蔬菜代表,「上湯菠菜」($168)雖然做法簡單,不算特別,可也恰如其份。味道不差。
鮮元貝煎麵」($228)水準甚高,以煎代炒,麵身香脆,配以新鮮元貝與其他配料,一言以蔽之,就是好吃。
最後還喝了「蛋白杏仁茶」($56)。這甜而不膩的滋補養顏甜品,不但女士喜愛,我也一樣喜歡。
有佳餚豈能無美酒,這晚伴吃大閘蟹和多款蟹粉菜式的,是店中特別調製,改了一個美麗詩意名字的「陽澄湖酒香尋」雞尾酒($120)。這以八年陳花雕、伏特加酒與洛神花茶調配而成的雞尾酒,酒味不算太濃,洛神花味反而更加突出,正好適合我這個酒量不佳的食客。
最後還有「生薑茶」,為這美味的晚餐劃上句號。
  • 蔥香牛油焗大閘蟹
  • 金榜醬煮大蝦(配饅頭)
  • 脆皮牛坑腩
  • 蟹粉鍋巴
  • 蟹粉玉子豆腐
  • 蛋白杏仁茶
2023-11-12 3796 瀏覽
源於對鄭和下西洋的敬佩,老闆特意創立南海一號及二號,店內裝潢令人有如置身大海中,別有一番風味,而且幾間廂房都是以鄭和到訪過的地方命名。至於酒窖更是收藏了超過150枝各國佳釀。餐前先來一杯陽澄湖酒香尋($120),以8年陳花雕、洛神花茶及Grey Goose 伏特加調製,喝起來似帶酒香的洛神花茶,杯邊的話梅粉及陳皮粉,有點甜酸感,很特別。小食係話梅石榴($88),酸酸甜甜又清爽的口感。率先上場的蜜汁叉燒($208)絕對比得上坊間名店,半肥瘦有嚼口,邊位帶焦香,最難得係有蠔油豆置底,配返碗白飯一流。再來是脆皮牛坑腩($388),牛坑腩先炆煮至稔身,然後上脆漿再炸,有外脆內軟的感覺,我鍾意。金榜煮大蝦配饅頭($138)是店方名物,又點可以忽略呢?尤其是以多種香料熬製的醬汁,好有叻沙的味道,開邊大蝦沾上了醬汁就更惹味,此時此刻,伴碟炸饅頭正好用來蘸汁享用。清蒸大閘蟹食得多,今次特別些少,以蔥香牛油焗大閘蟹(五兩)($288),足五兩重果然有料到,蟹膏開始見澎湃,最喜歡拆肉之後大啖大啖食,豐腴的口感,甜美的蟹肉,多了蔥香及牛油的香氣,再下點陳醋來提鮮,美味滿分。食大閘蟹又點可以無生薑茶暖暖身子?
至於酒窖更是收藏了超過150枝各國佳釀。
小食係話梅石榴($88),酸酸甜甜又清爽的口感。
金榜煮大蝦配饅頭($138)是店方名物,又點可以忽略呢?

食大閘蟹又點可以無生薑茶暖暖身子?
似乎蟹粉小籠包($168/4隻)係蟹粉菜色中不可或缺,而好多時都做得好好,南海二號的出品當然沒問題,皮雖然薄,但夾起毫無穿破,咬穿肉汁鮮甜,蘸點一下陳醋更可口。
其實蟹粉鍋巴($268/4件)都幾特別,綿滑的蟹粉,與香脆的鍋巴,在口感上成了強烈對比。
壓軸的蟹粉菜色係蟹粉玉子豆腐($288),澎湃的蟹粉完全蓋過了玉子豆腐,差不多每口都是蟹粉,當中添加了玉子豆腐滑溜的質感。
單尾係鮮元貝煎麵($228),幼麵條煎得色澤金黃,咬落脆卜卜,元貝則柔軟嫩滑,勾芡亦啱啱好。
又係時候來一碟上湯菠菜($168)清清味蕾。
甜品蛋白杏仁茶($56)及和田玉棗糕($56),畢竟是深秋,有碗杏仁茶滋潤一下真好,而玉棗糕口感Q彈,不錯。

2023-11-07 945 瀏覽
母親大人70歲大壽,來到南海二號慶祝🥂。吃的是中菜但現場環境調暗了燈光,幽雅不喧閙。叫了10款菜,最好吃是紅炆班頭腩🐟及特色炒飯,前者魚味足又彈牙,充滿豐富骨膠原。後者加了粒粒飯焦,咬下有脆口感覺,這碟菜好有驚喜! 父親不吃牛,吃不了咖哩和牛肩,主攻吃飯,這個炒飯他連吞兩碗!差燒帶點燶邊,但肉質很鬆軟,甜甜蜜蜜,是我最愛的口感,不過母親大人就認為煮得太淋。她比較喜歡片皮鴨及生菜鴨崧粒。小朋友最愛的,卻是飯前小菜~蝦片!!🦐🦐

小朋友最愛的,卻是飯前小菜~蝦片!!🦐🦐

2023-11-04
慶祝紀念
生日
2023-10-30 3013 瀏覽
老饗應該不會對尖沙咀的南海一號感到陌生吧,我倆之前也曾拜訪過數次,無論環境和食物質素也很令人滿意,不過,似乎一間餐廳已不能令餐廳老闆表達其對明代航海家鄭和的祟高敬意,於是便在銅鑼灣世貿開設 南海二號是夜就與一眾友人前來用餐,第一次走進南海二號,觀其装潢,是加強版,餐廳除了陳列鄭和下西洋的船艦模型,還自設如貨櫃的酒窖,收藏超過 100枝名酒,還有幾間私人包廂,全都以鄭和到過的地方命名,彷彿與鄭和一起走過一趟航海之旅剛巧是品嚐大閘蟹的旺季,這天當然也不會錯過這個機會,除了不可錯過的原隻大閘蟹,還選了數款蟹粉小菜,用餐前,大家都先來品味餐廳特調的 陽澄湖酒香尋,採用八年陳花雕,再加入洛神花和伏特加等來調配,杯邊再加上話梅粉及陳皮粉,製造多重味覺享受,更有提神之效步入大閘蟹環節前,大家先一試幾道這裡的招牌菜式,前菜來一碟朋友推薦的   話梅石榴,切片的新鮮石榴爽口多汁,加入話梅粉多添一份鹹香,味蕾迅速被喚醒了蜜汁叉燒,邊位脆而肉煙韌軟腍,入口蜜甜,很高質的一客!接着的 脆皮牛坑腩,獲得全場讚賞,炸漿薄而脆,牛腩更是充滿濃郁牛香,肉質又軟腍,真的令人回味至今小丸很愛這味 金榜醬煮大蝦,品嚐過金榜
蜜汁,邊位脆而肉煙韌軟腍,入口蜜甜,很高質的一客!
小丸很愛這味 金榜醬煮大蝦,品嚐過金榜醬的朋友都應該知其像叻沙的特性,以多種香料調配,原隻大蝦上枱已見氣勢十足,啖啖肉又爽口,蘸上金榜醬更是惹味,不要錯過伴碟的饅頭,盡吸金榜醬,一點一滴也不錯過
令人期待的大閘蟹環節來到喇!先來足五両重既 蔥香牛油焗大閘蟹,大廚特別加入蔥油和牛油來焗,令大閘蟹更添味道層次,膏香肉嫩,實在是一大享受
不要忘記來一杯生薑茶   驅一驅寒,入口是帶微微的辛辣口感,令人滿心温暖
接着來的是 蟹粉小籠包,湯汁豐盈,蟹味濃郁
蟹粉真的是百搭食材,再來這味 蟹粉鍋巴,鍋巴非常脆身,味道搭配之餘又可中和一點膩感
蟹粉玉子豆腐   則以玉子豆腐代替普通豆腐,多一份蛋香,味道層次就更多
最後來一碟 鮮元貝煎麵,麵底煎成香脆口感,金黃脆身又香口,搭配鮮甜元貝,剛好是個強烈對比
就用簡簡單單的 上湯菠菜,清一清味蕾來迎接甜點吧~
這裡的生磨杏仁茶做得不錯,滋補潤喉,必定是女生至愛 而新疆的傳統糕點和田玉棗糕則以紅棗和糯米粉製作,賣相吸引,煙煙韌韌,而且甜度適中,很對胃
2023-09-07 1416 瀏覽
环境OK,服务需要改进。等候时间不算长,送上虾片和茶水,点了套餐,之后问了四眼侍应为何有虾片,说是茶水套餐,两人点了套餐根本吃不下,说没必要要虾片,服务员质问为何不早说?极力争取下说帮我们退了,买单却还是需要支付,而且跟茶水费分开收!哪里是套餐!分明是欺骗!态度太差!餐厅价格不便宜这样的服务真心差评!
环境OK,服务需要改进。

2023-09-07
3 分鐘 (堂食)
世貿翻新咗之後都冇乜點嚟過今日適逢在附近做個walk-in 客殺了去先講環境:開陽,無敵海景裝修企理職員服務態度ok留意到呢度啲職員有幾款工服- 水手裝 (應該係傳送食物同埋執枱)- 藍色管理員衣服 (睇落似部長)- 全黑色 (帶位,傳送食物,執枱乜都做)幾萬能👍😂-灰色西裝(我覺得呢啲應該係經理)講吓啲食物:味道唔錯不過毫無誠意同埋都幾貴如果客人有$300 現金券就會平啲(消費滿$1000 可以用一張)叫左啲點心同埋燒味順便叫咗個蟹皇趐D 點心,非常普通牛肉冇乜味個蟹皇翅見唔到有翅似海鮮羹多啲個味道都唔錯啲燒味好普通叉燒切到好厚唔知係咪有什麼原因叉燒啲肉好多筋椒鹽炸魷魚好似洋蔥圈粉多個椒鹽味總結:要性價比高嘅朋友呢度唔適合你哋點心,同埋啲小食味道真係普通可能相對平啲,冇乜心機製作個趐同埋叉d味道到真係唔錯不過煮得好冇誠意有啲求其呢度得個景同埋啲茶好飲其他嘢非常一般性價比唔高😔佢哋應該2:30左右開始落場啲員工福食好似幾多選擇同埋個景都唔錯嗰段時間就冇乜人會招呼你
世貿翻新咗之後

裝修企理

職員服務態度ok
留意到呢度啲職員有幾款工服
- 水手裝
(應該係傳送食物同埋執枱)
- 藍色管理員衣服
(睇落似部長
- 全黑色
(帶位,傳送食物,執枱乜都做)
幾萬能👍😂
-灰色西裝
(我覺得呢啲應該係經理)

講吓啲食物:
味道唔錯
不過毫無誠意
同埋都幾貴
如果客人有$300 現金券就會平啲
(消費滿$1000 可以用一張)

叫左啲點心同埋燒味

要性價比高嘅朋友
呢度唔適合你哋
點心,同埋啲小食
味道真係普通
可能相對平啲,冇乜心機製作

個趐同埋叉d味道到真係唔錯

脆炸椒鹽魷魚
燒味雙拼
叉燒
2023-07-29 1726 瀏覽
去咗世貿中心南海2號食午餐,兩個人叫咗四個點心兩個甜品,五佰蚊有找。開啟世貿中心嘅餐廳風景就不需至疑,通常都係無敵大海景送餐。今次去到南海2號餐牌轉咗,有幾樣想食嘅點心都冇。所以就食咗1)叉燒包 (因為冇菠蘿叉燒包)2)菜苗蝦餃 3)鮮蝦脆腸粉 ~有啲油炸鬼咁的脆脆包埋入面4)梨樣中間係沙嗲牛肉嘅鹹水角 👍🏻👍🏻5)杏仁茶6)蝶豆花涼粉👍🏻👍🏻前菜喺泰國嗰啲蝦片🍤點心質素其實都唔錯,但性價比就相對唔符合比例,如果計埋海景在內就正常嘅。
1)叉燒包 (因為冇菠蘿叉燒包)
2)菜苗蝦餃
蝶豆花涼粉
前菜
蝶豆花涼粉
前菜
早前窩夫與閨蜜一行四人去銅鑼灣的「南海二號」慶生。原來「南海二號」有「你生日,我請客!」的套餐,優惠價每位580元,四人同行,當月生日的一位客人可享免費優惠。開飯前先吃蝦片。打頭陣是川芎天麻燉魚皇,非常足料,有些人很怕這款湯的藥材味,窩夫覺得這裡的味道不難接受。之後是兩個冷盤,陳皮話梅萵筍酸酸甜甜,清新開胃。冰鎮鮑魚的鮑魚夠腍,而且都切開了,方便進食,醬汁惹味得來又不會蓋過鮑魚的鮮味。避風塘斯里蘭卡蟹的辣椒比預期多,對窩夫來說味道偏辣。相對避風塘斯里蘭卡蟹,金榜醬煮大蝦(配饅頭)較合窩夫的口味,金榜醬跟窩夫喜歡的喇沙味道相似,大蝦爽口彈牙,炸饅頭當然要蘸金榜醬來吃,如果能多給一個饅頭就更好。完整的即燒片皮鴨要相機食先。片皮鴨有兩食,第一食是原隻片皮,皮脆肉嫩,不算太油膩。第二食是冶味鴨崧生菜盞,不用自己動手,生菜口感爽脆,中和了炒鴨崧的濃味。龍蝦湯泡貴妃飯十分出色,單是龍蝦湯的金黃色已夠吸引,味道鮮甜,厚度適中,脆米和飯粒加上蝦、菜粒和肉碎等,口感豐富。窩夫只嚐了一口香芒布甸,有很大的進步空間呢。
早前窩夫與閨蜜一行四人去銅鑼灣的「南海二號」慶生。

蝦片

開飯前先吃蝦片。
川芎天麻燉魚皇

陳皮話梅萵筍

之後是兩個冷盤,陳皮話梅萵筍酸酸甜甜,清新開胃。
冰鎮鮑魚

避風塘斯里蘭卡蟹

避風塘斯里蘭卡蟹的辣椒比預期多,對窩夫來說味道偏辣。
金榜醬煮大蝦(配饅頭)

即燒片皮鴨

完整的即燒片皮鴨要相機食先。
即燒片皮鴨

片皮鴨有兩食,第一食是原隻片皮,皮脆肉嫩,不算太油膩。
冶味鴨崧生菜盞

香芒布甸

窩夫只嚐了一口香芒布甸,有很大的進步空間呢。
2023-04-28
蝦片
川芎天麻燉魚皇
陳皮話梅萵筍
冰鎮鮑魚
金榜醬煮大蝦(配饅頭)
冶味鴨崧生菜盞
2023-06-25 1807 瀏覽
喺銅鑼灣搵緊邊間餐廳食飯,見南海2號餐廳推出歡樂黃昏套餐,好抵食咁,於是訂咗試吓。喺OpenRice訂咗之後餐廳有打電話嚟confirm Booking。服務都好足夠,個個都好有禮貌。環境舒適,雖然冇窗口位坐但係卡位都好好傾偈。另外選咗帶子炒滑蛋,都好好食,啲蛋炒得一啲都唔油糖水係紫米露,裏面啲西米整到好似爆珠咁都幾好。茶都好好飲,小食係蝦片,都好脆好好味,呢個餐最抵食就係茶錢啊小食費啊加一都全包下次都想試吓其他美食但一定要再食呢個泡飯
蜜汁叉燒,蜜糖脆芋絲
白菜豬肺湯

金榜醬大蝦

沙茶魚蝦蟹粉絲煲

龍蝦湯泡貴妃飯

另外選咗帶子炒滑蛋,都好好食,啲蛋炒得一啲都唔油
糖水係紫米露,裏面啲西米整到好似爆珠咁都幾好。

下次都想試吓其他美食
蜜汁叉燒,蜜糖脆芋絲
白菜豬肺湯
沙茶魚蝦蟹粉絲煲
2023-06-16 1166 瀏覽
銅鑼灣|南海二號 . 南海一號分店, 南海二號終於進駐港島區. 同樣擇址於購物地帶, 銅鑼灣世貿中心裝修後環境更見氣派,行完街過來食飯就最對不過😎😎. 南海二號位於高層, 坐擁維港景色, 設有卡位, 廂房及大餐枱, 環境寬敞舒適,無論是二人浪費晚餐, 還是家庭朋友聚會也非常合適,置身其中享受晚餐, 完全是視覺跟味道享受😘😘 . 餐廳亦設有多款套餐, 由二人至12人大餐及單點食物都有, 任均選擇👍🏻.然後發現推出左「歡樂黃昏套餐」7:45pm 前結帳離開可享用$348/位套餐,原價$650,真係非常超值👍🏻 . 我當然選擇歡樂黃昏套餐,可以欣賞黃昏景色,而且非常豐富🤣 食完好飽🤣 . 歡樂黃昏套餐 $348/位. 🔺蜜汁叉燒蜜汁叉燒肉質軟腍,不會太肥, 有少少燶邊, 蜜味香甜, 豉油味混合蜜味更加完美 😍.🔺蜜糖脆芋絲芋絲炸得非常香脆可以, 面頭再淋上蜜糖 食落有啖啖蜜香, 不太甜, 亦沒有搶走芋香👍🏻.🔺椰子🥥雪耳煲雞湯湯底足料鮮甜,正宗明火靚湯,同屋企一樣,飲落順喉鮮味,濃跟椰子🥥香味,加上用雞同豬肉雪耳一齊煲,滋潤好味🤤. 🔺金榜醬大蝦 原隻大蝦🦐啖啖肉,配上餐廳秘利金榜醬,有少
. 🔺蜜汁叉燒
🔺蜜糖脆芋絲
🔺椰子🥥雪耳煲雞湯
. 🔺金榜醬大蝦
原隻大蝦🦐啖啖肉,配上餐廳秘利金榜醬,有少少椰香帶點微辣,大蝦肉沾上醬汁後味道更加提鮮,拌碟附近即炸饅頭,記住要點滿醬汁食,吸入精華,更加完美😍
. 🔺沙茶魚蝦蟹粉絲煲
二人份量出奇地多😂 佈滿各類海鮮,蝦粒🦐魚肉、櫻花蝦,同大量香蔥,非常惹味,粉絲夠乾身,味道一流👍🏻
. 🔺脆皮燒乳鴿
外皮燒至金黃色,賣相非常吸引,入口皮脆肉嫩,肉質新嫩之餘仍保持肉汁,調味剛剛好,食時配上淮鹽,喜歡濃味可以沾上少許😎
. 🔺上湯浸時蔬
上湯大菜仔,這個時候吃點清菜就最好不過,可以清清味雷,上湯浸味食清甜,白菜爽口👍🏻
. 🔺龍蝦湯泡貴妃飯
這個泡飯非常出色, 湯底有香濃龍蝦味, 加入龍蝦肉, 爪粒, 脆米同飯, 完美配搭,必食😎 . 🔺圓肉紅棗桃膠
甜度適中,入口有圓肉甜味,紅棗香味赤非常香濃,配上滑滑桃膠,食完成個人滋味了😍😍
. 📍南海二號 地址 : 銅鑼灣告士打道280號世貿中心12樓
It was an awesome night that i didn't expect to have such a welcome and warm service by NanHai CWB team when I just randomly picked a restaurant/bar to kill for a few hours.I was there around ~5pm, and planning for a light snack with a drink, while the host ( a very cute young girl ) with her warm greeting and sit me to the table with the best view of harbor even i ain't a regular customer nor had reservation.  Atmosphere was  great and the team always checked on my needs with nice approach. I w
Atmosphere was  great and the team always checked on my needs with nice approach. I was seeing other tables were also having great time when chatting with the servers and managers.
They have nice variety selection menu, and even I only had two common dishes but they all taste good.
題外話/補充資料: At the very last say, it's worth the money spent as I was very impressed by their team service. Much appreciate they took care me so well and brought a great night of my HK staying.
2023-04-07
2023-05-30 980 瀏覽
在訂位後說我沒出席??埋單$4xx。茶只有兩款,普洱茶及人參什麼茶,正常茶樓的香片呀,壽眉呀都沒有。座位是沒有景的,圓桌,食物份量少及迷你size. 蝦餃不是很新鮮,不爽的,正常味道,沒有像報導說得很突出