已經去過這間食店數次,多數是假日中午或晚上;食品質素不錯。這兒的小籠包味道很好,肉汁很多。 晚市還有每人一款自選花茶,可算頗有特色。今次,平日路過銅鑼灣,接近下午一點,決定再次光顧這間食店。剛到達時,人流不多,即時可入坐,之後寫字樓午飯開始,人流漸多。平日午市有套餐,客飯HKD68,湯(三選一),前菜和主菜(多款選一);免收加一。酸辣湯,酸辣程度配合得很多雞絲粉皮,除了太細碟外,味道不錯小黃魚,幾滑這款客飯的份量,適合食量一般的人,因為飯不是太多;但以HKD68免加一價錢,可以坐得舒舒服服,都算不錯(以銅鑼灣標準)另外,還有一張精選餐單,可單點多款食物,有九折。我們點了小籠包和上海粗炒。 鮮肉小籠包,HKD42/四隻。許久沒有食過,質素尚算能夠保持,肉汁多。 上海粗炒,HKD40。份量不算太少,都幾入味。
已經去過這間食店數次,多數是假日中午或晚上;食品質素不錯。

這兒的小籠包味道很好,肉汁很多。
晚市還有每人一款自選花茶,可算頗有特色。

今次,平日路過銅鑼灣,接近下午一點,決定再次光顧這間食店。

酸辣湯,酸辣程度配合得很多

雞絲粉皮,除了太細碟外,味道不錯
小黃魚,幾滑

上海粗炒,HKD40。份量不算太少,都幾入味。

2013-01-30
  • 小籠包
2012-08-12 34 瀏覽
第二次嚟. 訂檯前睇下食評, 多謝各位提點, 來到坐低識得話唔要小食, 慳番幾十蚊. 茶五人各自叫咗自己鍾意嘅茶. 18-22蚊一位. 玫瑰花茶可以一試.涼盤花雕醉雞 $68正常但唔講得上好好食. 可能預先整好冷藏嘅關係, 雞肉有D死實.湯竹笙砂鍋餛飩雞窩 $138唔夠熱. 湯味道OK. 餛飩是包著一大團肉, 沒有其他料. 喜歡有D蔬菜係裡面嘅人就唔會好喜歡. 肉類四川樟茶鴨(半隻)跟蝴蝶餅 $128乾身得嚟肉質厚又唔太鞋, 我覺得唔錯. 蝴蝶餅就麻麻, 好大舊但又唔鬆軟.百葉結紅燒肉 $78份量細. 肉的肥度剛好. 百葉結索咗汁, 甜甜地幾好食.飯咸肉砂鍋菠菜飯 $62呢個真係下次唔叫. 份量只係2人份量. 唔係難食, 但無咩味, 咸肉簡直迷你又少得可憐, 菜亦勁細粒, 成個飯唔香蔬菜魚湯蒜子白菜仔 $58正常. 點心由於碟碟都份量少(對五人而言), 未係飽, 就加多兩樣野.鮮肉小籠包(6隻) $56保持到水準. 皮厚度適中, 裡面保存肉汁, 不過唔算多.椒鹽腰果酥 $40最好食呢個, 個面舖滿黑芝麻, 酥皮鬆化, 裡面嘅腰果蓉鹽香, 正.我估我地會再來, 如果係銅鑼灣唔知食咩嘅話

涼盤

花雕醉雞 $68

竹笙砂鍋餛飩雞窩 $138

肉類

四川樟茶鴨(半隻)跟蝴蝶餅 $128
多肉鴨

百葉結紅燒肉 $78
份量細. 肉的肥度剛好. 百葉結索咗汁, 甜甜地幾好食.

咸肉砂鍋菠菜飯 $62
份量少又無味

蔬菜

魚湯蒜子白菜仔 $58

正常.

點心

由於碟碟都份量少(對五人而言), 未係飽, 就加多兩樣野.

鮮肉小籠包(6隻) $56
還可以
保持到水準. 皮厚度適中, 裡面保存肉汁, 不過唔算多.

椒鹽腰果酥 $40
最正呢個

我估我地會再來, 如果係銅鑼灣唔知食咩嘅話
2012-08-11
多肉鴨
最正呢個
還可以
  • 椒鹽腰果酥
2012-05-17 45 瀏覽
銅鑼灣南翔小籠包,入座已經有呢兩碟花生,酸菜擺係枱,入座前後唔會有waiter or waitress同你講要收錢,餐牌更加無寫,成張枱擺係度嘅餐牌都無寫,連門口擺係度嘅餐牌,櫃位都無提汲過,直到埋單時發現小食x2,收費每碟$20!問佢咩唻?我無叫過小食,個waitress先話擺係枱度碟酸菜同花生,我話無叫過,佢話擺係度你哋客人唔自己主動提出唔要,我哋都要收費,我話咁枱面的醬油,醋,碗筷要唔要收錢?我都無叫過,個waitress即時話咁我幫你取消個小食啦!之後返轉頭再講,你下次唔要就出聲同我哋講,我哋會拎走,如果唔出聲都要比錢!然後再拎餐牌唻同我講,餐牌有寫小食$20碟,係飲品個板,我話餐牌有寫但我無叫,你哋自己擺底,我唔出聲就當我有叫,咁樣你支醬油,醋,碗碟又無寫價錢,我又無叫,咁係咪埋單收$500一樣,我都要比呀?佢話呢啲係必需提供比食客,所以唔收錢,我話我剩係知道擺係枱面上,而又無價錢或明示要收錢,都係免費用嘅,如果你哋咁樣係叫濫收費用!!!個waitress即時話反映比公司聽..想提醒各位食客小心.
2012-05-07
2012-04-05 29 瀏覽
同一眾朋友為慶祝 (就快) 復活節 (!?) , 落左堂就黎食野 。本來上年都成日黎食嫁, 但之後就冇乜。叫左幾樣野大家開心Share 明明係最基本既粗炒但真係好差。炒得又爛又濕都唔夠, 仲要無味!! 真係離曬大譜。紅油抄手仲離譜。好咸, 唔辣但真係好咸。我suppose紅油係指佢辣而唔係咸囉ok!?擔擔面其實 (相比之下) 真係已經好好, 只係唔夠麻味, 面唔夠彈口。小籠包, 唉一黎到, 包既面已經放到乾曬, 到底係放左幾耐先serve比我地?入面無乜汁, 肉都幾硬 (因為凍左-,-)其實我食過大陸總店既南翔, 香港店, 唉, 努力啦。

本來上年都成日黎食嫁, 但之後就冇乜。
餐牌
叫左幾樣野大家開心Share
上海粗炒 (濕+爛+無味)
明明係最基本既粗炒但真係好差。

炒得又爛又濕都唔夠, 仲要無味!!

真係離曬大譜。
紅油抄手 (得個咸字)
紅油抄手仲離譜。

好咸, 唔辣但真係好咸

我suppose紅油係指佢辣而唔係咸囉ok!?
排骨擔擔面
原味小籠包
小籠包,

入面無乜汁, 肉都幾硬 (因為凍左-,-)

其實我食過大陸總店既南翔, 香港店, 唉, 努力啦。
2012-03-03 21 瀏覽
公司搬離香港已經過了一年了,這次有展覽會再次回到香港便倍感亲切。自認為半個香港人的我便帶上幾個內地同事來到了以前的飯堂,南翔滿頭店。一踏入殿堂就有一種說不出的感覺,是好是壞一時卻還說不清楚,然而直到用完餐離開后才明白這種感覺的來由。 1.後生仔變靚姐姐——beautiful 之前這里的服務員大多是些沒有禮貌的後生仔女,一餐飯完畢也聽不到幾句親切的招呼話語。然而現在盡多了許多靚姐姐們,無乖前,無乖后的不絕于耳,就算只是收個盤子也都要說聲不好意思,(搞的我們都不好意思了) 2.冇服務變有服務——enjoyable 我一坐下便習慣性地脫下外套隨手掛在椅子背上,"先生,我幫你件衫罩一罩好嗎?"我回頭一看,一個高高瘦瘦的靚姐姐正拿著一個衫套微笑著望著我.(這當然好,我心中想這麼想著)于是也就便笑著點了點頭。 3.點菜機械變誠意推薦——kind 記得以前點菜是我點什么服務員就寫什么,更本沒有任何交流以及溝通。問他菜的內容都解釋不清楚。而現在卻感覺是我被帶著走的。不知不覺的就便點了"松子桂花魚""干燒明蝦球""水煮牛肉"等一些菜,高個靚姐姐,I服了U 4.菜式

1.後生仔變靚姐姐——beautiful
2.冇服務變有服務——enjoyable
3.點菜機械變誠意推薦——kind

4.菜式單一變豐富多彩——colorful
南翔滿頭店之前除了小龍,其他的菜式都簡單平常,沒有任何出眾之處,每次吃的東西都相差無幾。沒有絲毫新意,然而現在卻多了許多其他的菜式,豐富多彩,盡然讓人產生選擇性困難,甚至讓我覺的沒吃的菜下次還要再來吃!
我們中國有句俗話說"酒香不怕巷子深",即使南祥滿頭店的位置和招牌并不引人注目,但是它在百年老店的基礎上有了大的發展和創新,使得做貿易的我有所借鑒和參考.這次用餐令我對南翔滿頭店有了新的認識和依賴。

然而,與此同時,在一些細節的地方,我有些不同的見解。
首先,作為歷史悠久的百年老飯店,其中服務員的服飾上,可否有些改進,變得更加古色古香?
其次,爲什麽餐牌只是一張簡簡單單的A4紙,這樣極易損壞,爲什麽不可以用古書的樣子所替代?而且,若是用毛筆來寫豈不更有特色?

這樣,是不是可以讓國外友人更加能體會到中國獨有的風情特色呢?

以上,只是單單我的想法而已,總之“瑕不遮玉”,這次在南翔饅頭店的用餐使我在朋友面前博得了臉面。

2012-02-21 19 瀏覽
星期日與家人逛銅鑼灣,下午六時已想吃東西,便到南翔饅頭店.見到有小食放在枱面,由於不合口味,為免浪費,叫侍應拿走,她說一定要要的,因為己計錢,硬不收回.跟住侍應A問要甚麼茶,我說不想飲茶,侍應說一定要要的(茶錢每人十元),還只有幾款選擇,但真的不合口味,我說不要行不行?!侍應A面黑黑的走開.不一會,侍應B問要甚麼茶(又再問),我說不想飲茶,她說可轉飲豆漿,既然可轉飲其他,又不早說明?!叫了小籠包,湯圓,蘿蔔絲酥餅等............第一道來的竟是湯圓?!未吃已一肚氣,食物又先甜後鹹,湯圓更是已放了一段時間埋單才發現,豆漿要收十二元.強迫客人要小食飲茶收錢,不如你收最低消費好過.請改善一下服務吧!
星期日與家人逛銅鑼灣,下午六時已想吃東西,便到南翔饅頭店.
未吃已一肚氣,食物又先甜後鹹,湯圓更是已放了一段時間

請改善一下服務吧!
2012-02-19
2012-02-10 13 瀏覽
回顧2011 年南翔饅頭已經成為我的飯堂, 口味因人而已 以我而論絕對貪其方便就腳, 食飽飽搭車返屋企 正頭大年初七 正正是六時人客魚貫地排隊入坐, 新正頭餐牌也和平時的不一樣了, 而我倆也點了些有別於平時的菜色 鮮肉小寵; 咕嚕魚塊; 宮寶雞丁; 沙窩咸肉炒飯; 香蕉高力豆沙 。先來杯南翔茗茶, 茶香清新, 順順喉每張枱上也放著兩碟小食 (咸花生, 蜜餞紅棗) 後來埋單先知收十五大洋一碟。 鮮肉小寵 : 肉和湯也鮮味, 只是皮略厚, 吃完唇邊還有黏著的感覺, 和平時吃到的一樣美味 。咕嚕魚塊 : 魚塊當然是雪藏貨色, 味道亦被厚厚而酸甜的汁醬蓋過,三色椒和菠蘿也切得細細粒, 味道醒胃, 後加了一碗白飯撈汁吃。 宮寶雞丁: 腰果比雞丁份量還多, 而且雞丁過份細粒, 辣味應該可以重手些。沙窩咸肉炒飯: 咸肉無呢味道而且一點鑊氣也沒有, 最差是整窩飯也是油淋淋, 唯有點碗白飯來頂肚 。香蕉高力豆沙 : 每次必點的甜品, 今天的無疑跌晒watt, 雖然還保持著鬆軟的口感, 但香蕉和豆沙錎也小得可憐, 感覺只是在吃一個炸蛋白球, 超失望 !
回顧2011 年南翔饅頭已經成為我的飯堂, 口味因人而已
以我而論絕對貪其方便就腳, 食飽飽搭車返屋企

正頭大年初七
先來杯南翔茗茶, 茶香清新, 順順喉

2011-01-29
2012-01-31 16 瀏覽
南翔馒头正宗!!!上海靓女亲切!!!年初五,我们已经在香港游玩了几天了~~几天没吃家乡菜,非常之挂念。偶然之中,来到了南翔馒头店,原以为是山寨版,却不想,一试之下甚至好吃过上海的老店。我们不会粤语点菜,服务员的普通话又太普通,正当我们鸡同鸭讲、手足无措时,来了一位漂亮的小姐,纯正的普通话,听来异常亲切,在交谈过后,才发现,她原来也是上海人!!在她的热情推介、介绍下,我们享受了一顿超值的、原汁原味的上海菜。^_^师傅的手艺高超,绝不亚于上海的任何一位师傅,葱爆海参、清炒河虾仁,这两道菜真的是very good!!!值得一提的是小笼包,不愧为“镇店之宝”!!!这次南翔馒头店的用餐,为我们的香港之行画上了完美的句号,留下了美好的回忆~
南翔馒头正宗!!!上海靓女亲切!!!

,正当我们鸡同鸭讲、手足无措时
!!!

紀念日
  • 葱爆海参 鲜肉小笼包
2012-01-12 17 瀏覽
朋友同我一樣鐘意上海同北京食物,第一次來呢度,當時晚上大約9點,我地入坐後,都唔知係唔夠人手定招呼唔週到,等極都無人理我地,叫佢地拿水來先,原來係要叫茶既,每人 $10 。我地3人要左烏龍茶,菊花茶,玫瑰花茶,茶好香,但杯好細,飲2口就無晒,我地唯有一面食就一面自己走去拿個壼來沖茶(因為叫都無人得閒理我地,明明有個女部長係隔離),我地沖過幾次覺得好煩走來走去,咁放左個壼係台面,果個女部長見到,面黑咁就扮晒野咁走來話(做咩個壼放係度),真係好唔開心,無人招呼自己來重要睇人面色,唯有我地自己走來走去咁沖水囉!炸饅頭好正,外皮輕脆,內裏軟熟,清炒豆苗,豆苗有香菜味,新鮮,而且有獲氣!薺菜小籠包,小籠包食得多,多數都係有肉,今次無肉,薺菜好香,好好味,我地3個都樹起手指公薺菜肉絲炒年糕,好好味呀  薺菜香,年糕軟硬適中,正!我好想食高力豆沙,但朋友唔鐘意,咁唯有下次有機會先。共 $253一定會再來,但希望招呼好些。
炸饅頭好正,外皮輕脆,內裏軟熟,
清炒豆苗,豆苗有香菜味,新鮮,而且有獲氣!
薺菜肉絲炒年糕,好好味呀
 薺菜香,年糕軟硬適中,正!
我好想食高力豆沙,但朋友唔鐘意,咁唯有下次有機會先。
共 $253
一定會再來,但希望招呼好些。
2012-01-10
2012-01-09 20 瀏覽
买了团购券带爸妈去吃的。提前订了位,卡位很宽敞,坐的很舒服。 环境比想象中好,地方宽敞,装潢古色古香,而且比较安静。 138元(原价356元)的双人套餐包括了:自选茗茶:选了龙井(2杯)和玫瑰花茶。茶不错,而且比较浓, 每人一个盖杯,显得很考究。 酸辣汤:味道浓郁,酸辣可口,而且很开胃。汤里还有干丝和虾仁。 清炒河虾仁:虽然河虾仁是手剥后重新涅过的,但是虾仁很新鲜,弹性十足,鲜味四溢,而且分量十足。 鸡丝粉皮:粉皮很滑,鸡丝很细很入味。花生酱调的不错,伴着黄瓜丝开胃又爽口。鲜肉小笼(6只):虽然皮不是很薄(比鼎泰丰和翡翠的差了些), 但是味道调的很好,感觉就是南翔的味道,而且肉质鲜美。 鸡火炒饭:很大一份,炒饭炒得很干身,饭粒饱满。有很多虾仁和鸡粒,非常入味。 高力豆沙:皮有点厚,但是炸得很热,里面的红豆也很烫。并不是很甜,赞。我们又加钱点了一个八宝饭(38):非常迷你,但八宝饭是蒸出来的(是传统的上海八宝饭)不同于香港大多数都是煎得,不过八宝饭盛在了酒酿桂花羹里,倒是很特别。饭很糯,而且每口都能吃到豆沙和其他馅料。 二人套餐三个人也吃的很饱,团购券的性价比很高。而且服务态度也蛮好的,

环境比想象中好,地方宽敞,装潢古色古香,而且比较安静。
138元(原价356元)的双人套餐包括了:
二人套餐三个人也吃的很饱,团购券的性价比很高。而且服务态度也蛮好的,并没有因为团购有所不同。

他们有个6人套餐非常划算(798),下次约帮朋友再来吃。

2012-01-07
用餐優惠
團購
  • 雞絲粉皮
  • 小籠包,清炒河虾仁
2011-12-15 43 瀏覽
尋晚特登上網找到呢間食店 , 睇到下午餐 $ 79 , 兩個人食 , 幾多野食好抵咁 , 咪諗住同朋友今日去試下囉朋友先去到 , 睇餐牌並冇什麼下午茶餐 , 到我去到時問侍應 , 原來平日先有架 , 今日星期日照睇餐牌 order , 唔怪得咁大間食店只得三兩張枱既食客啦 ( 仲要連埋我地個枱 ) 無辦法啦 , 都來到咯 , 雖然貴 d , 都焗住試下啦 ~我地參考網上食評推介既食物 , 叫左幾樣食物 : 蝦仁雞火炒飯 - 炒得每粒飯都夠乾爽 , 味道清淡 , 蝦肉略嫌不新鮮 , 食到腥味 津白炒年糕 - 本來都煮得幾好既 , 津白夠鮮甜 , 年糕夠煙靱 , 但可惜老抽落得太多 , 破壞了整體味道 鮮肉小籠包 - 其實還有野菜小籠包 , 諗住第一次來 , 梗係試下原裝先 , 但都係失望 首先個皮唔算薄 , 包既頂尖竟然係硬的 , 而裡面既餡一 d 肉味都冇 食過咁多年不同食肆既小籠包最不像樣都算係呢間喇 ~ 桂花拉糕 - ( 影左張相搵唔到 , 你可睇其他食評 , 一模一樣的 ) 送上枱時我地都有 d 驚訝 , 因平時食既桂花糕

我地參考網上食評推介既食物 , 叫左幾樣食物 :

食過咁多年不同食肆既小籠包最不像樣都算係呢間喇 ~
都係透明啡色 , 桂花就藏在糕裡面 , 但呢個桂花拉糕係白色的 , 而桂花係洒在糕面的 , 我相信它是糯米粉做的 ,
又不算很煙靱 , 我地都唔係好欣賞 , 唯一比較特別係它應該係浸係桂花汁 , 所以好有甜味 , 而甜味都適中

呢一餐埋單盛惠 $ 184 , 連加一 , 其實都幾貴 ! 又食唔到應有既水準 , 真係有 d 失望
唔會介紹人來 , 自己都未必再來 )
津白炒年糕
好正既豆板醬
題外話/補充資料: 伙計唔算有咩服務 , 唔覺得專業 , 完全同間食店咁高貴既裝潢有好大既格格不入 要特別一讚既係個碟豆板醬 ( 要自己問佢攞架 ) , 不太咸而且夠辣 , 好正 !!!
2011-12-11
好正既豆板醬
數月前才來過吃生日飯, 今次再來, 居然是因為我媽也學人玩團購, 託人給她買了些團購餐券, 真想不到。那些什麼要三日前訂位什麼的條款細則, 已由我媽處理了, 我們來到只管吃便是。店家已經為訂了團購餐的客人預留了特定的位置, 所以我們身旁的一眾食客們, 吃的都是一模一樣的東西, 非常搞笑。我們的團購餐是 $79 的 4 道菜 2 人套餐。訂了兩套的我們 4 人, 就已經可以吃遍套餐的所有菜色了。鮮肉小籠包 (6 隻): 水準跟上次吃的差不多, 熱辣辣又多汁, 不錯啦。雞絲粉皮: 簡簡單單加了些麻醬已經好吃。四喜烤夫: 偏甜, 吃多了比較膩。上海炒粗麵: 這個不俗, 炒得乾身不算太油膩, 醬油均勻地掛在麵條上, 麵條也頗好嚼頭。蝦仁雞火炒飯: 雞火即雞粒, 普普通通。桂花拉糕 (4 件): 今次的比較軟身, 但味道還是那麼甜美。高力豆沙( 4 件): 個人不算太喜歡此物, 那個麵球好像吃海綿, 只是表面有糖而裡頭沒有味, 但吃到中間的豆沙就太甜。每個餐含茗茶 2 位, 這是我喝的普洱, 用膠茶隔來隔開茶葉挺方便, 然而家母卻總怕用來沖茶會釋出塑化劑!話說回來, 我們吃完就可以走人, 問過服

雞絲粉皮: 簡簡單單加了些麻醬已經好吃。
四喜烤夫: 偏甜, 吃多了比較膩。
蝦仁雞火炒飯: 雞火即雞粒, 普普通通。

話說回來, 我們吃完就可以走人, 問過服務生說不用另外再收費的, 是不是不同的團購商條款有別呢?
  • 桂花拉糕
  • 鮮肉小籠包
好耐冇去銅鑼灣,難得同朋友出開去都掛住呢度d 鮮肉小籠包就決定上去食,雖然夜晚7,8點左右但都唔洗點等位.依舊叫左6隻小籠包同賽旁蟹呢間野講味道真係冇得頂ge但係今次感覺就唔算好叫左3樣野,等左差唔多半個鐘先上得一樣到我地成碟食哂,其他兩樣野都未黎囉其實唔只我地一台係咁,附近都唔少客人追單,甚至取消order(等太耐)有趣的是,有個客人鬧個伙計話d 野再唔黎佢地就走,結果轉過頭d 食物就一次過黎哂.....令人感覺係一早整起左,但冇人拎出黎咁囉...追佢就有,唔追就等到你傻埋單又係咁,叫左一次個伙伴佢冇左回事,十幾分鐘後我覺得唔妥...再叫第二次埋單,但都唔係即刻黎,又等左十分鐘食完走人望左望,都唔算坐爆丫,完全唔知發生咩事,以前都唔係咁咁ge價錢要客人再番黎可唔可以俾多少少效率呢??
好耐冇去銅鑼灣,難得同朋友出開去都掛住呢度d 鮮肉小籠包

就決定上去食,雖然夜晚7,8點左右但都唔洗點等位.

依舊叫左6隻小籠包同賽旁蟹
呢間野講味道真係冇得頂ge

但係今次感覺就唔算好

叫左3樣野,等左差唔多半個鐘先上得一樣
到我地成碟食哂,其他兩樣野都未黎囉

.....

再叫第二次埋單,但都唔係即刻黎,又等左十分鐘

咁ge價錢要客人再番黎可唔可以俾多少少效率呢??
2011-10-23
2011-10-18 28 瀏覽
團購瘋系列 – 有去過上海「豫園」觀光的朋人,相信都會到過位於湖畔的「南翔饅頭店」吃小籠包,感受過這間百年老舖的魅力,不過為了吃小籠包而專程往上海走一轉,當然不化算,最近筆者就從網站以 $79 購入了這間老店香港分店的五 道菜二人套餐,決定和老公再次去品嘗這裡的招牌菜。據說這間「南翔饅頭店」已經擁有 104 年歷史,海外分店遍佈東京、大阪、福崗、首爾、新加坡及印尼,當然還有我地香港喇。聽講上海總店還派出兩名點心師傅於香港分店坐鎮,以確保小籠包的正宗口味,既然這次有優惠,當然不可錯過。預約了周一下午兩點,門外的男知客先引領我倆到一張靠窗的卡座,由於到達時已過了午市繁忙時間,店內人流不多,加上內裡地方寬敞,所以環境顯得有點冷清。安頓後先環顧一吓四周,原來內裡裝修是參照了上海豫園城隍廟總店的設計,難怪總覺得帶著點點仿明清古建築的影子,但又融合了現代的簡約味道喇。說回這次的二人套餐,食物包括有鮮肉小籠 6 隻,雞絲粉皮或四喜烤夫,上海炒粗麵或蝦仁雞火炒飯,桂花拉糕 4 件或高力豆沙 4 件配茗茶 2 位。先趁熱試試個鮮肉小籠,小籠包的形狀大小不一,賣相並不十分整齊漂亮,
南翔饅頭店
南翔小籠包曾獲獎無數
店內人流不多,地方亦頗寬敞
店內裝潢參照了上海豫園城隍廟總店的設計
木製餐桌
清簡的調味醬瓶
$79 二人套餐
鮮肉小籠
先趁熱試試個鮮肉小籠,小籠包的形狀大小不一,賣相並不十分整齊漂亮,挾起一隻輕咬一口,內裡湯汁不太多,沒有爆汁的澎拜效果,不過入口味道頗鮮美。至於肉餡,口感比不上早前在「鼎泰豐」吃過的那般細緻,而且外皮亦嫌略厚了一點,尤以吊鐘的摺疊位置,厚得來還有點硬,但整體來說又比外頭坊間的一般上海店做得出色。
雞絲粉皮
涼伴雞絲粉皮和四喜烤夫中,選擇了前者,粉皮色澤呈半透明狀,望落去銀光潔白,入口滑潤細嫩,而且咬落唔單止有彈性,其韌度亦不俗,挾上手更不會又散又爛。至於雞絲,份量不多,但吃起來還算軟嫩,配上清爽的青瓜切條,味道鮮甜可口。有好的材料,還需要有綠葉的扶持,那當然不得不提粉皮上的麻醬,入口醬香濃郁,絕對有畫龍點睛之效。
蝦仁雞火炒飯
另外可在上海炒粗麵和蝦仁雞火炒飯之中,任擇其一。向來無飯癮的我,當然屬意前者,不過唔想太霸道,樣樣都由自己話事,所以就 “懶” 民主咁叫老公拿主意,豈料平日表現毫不飯桶的老公,竟然話蝦仁價值比粗炒高,點了蝦仁雞火炒飯,噢,我的天呀,扮甚麼民主呢!幸好這個蝦仁雞火炒飯味道真的不俗,飯粒顆顆分明,而且內裡夾雜著不少蝦仁和蔥粒,飯底炒得既香口又夠乾身,吃起來又唔覺無油水,廚子確實做到以簡單的平民食材變成美食。
高力豆沙
甜品環節,這次不再讓老公點選,率先挑了一客高力豆沙。這裡的高力豆沙,質感堅挺鬆化,做得彷似西式麵包般,而內裡的餡料,下得亦夠慷慨,令高力豆沙的外形更見飽滿。先咬一口,濃濃的豆沙味一湧而出,入口既香甜又沒有油膩感,就算兩口子一口氣吃畢 4隻亦不覺飽滯,味道真的不錯。
中國茗茶餐牌
記得購入此份套餐時,網頁宣傳上提到有六款中國茶任選,見餐桌上放了一份中國茗茶餐牌,列出供應的茗茶品種,包括有桂花烏龍、貢品杭菊、雲南舊普洱、西湖龍井、南翔茗茶、玫瑰果味茶,便喚來侍者一問,原來點這些中國茗茶是要另外收費的,每位 $8, 那豈不是與網頁上的宣傳有所出入? 難怪剛入座時,服務員在沒有查詢我倆想喝甚麼茶的情況下,就擅自放下一壺普洱,不過筆者明知團購餐素來將貨就價,而且以 $79 這個價錢來說,這一餐可說十分抵食,故亦無意深究。

2011-10-17
$39.5 (午餐)
店內裝潢參照了上海豫園城隍廟總店的設計
南翔是我一向喜歡的上海菜食店其中之一, 今晚用了一張二人的團購卷 茗茶 : 點了菊花, 香片, 以獨立杯上, 兩者均清香宜人 前菜四喜烤夫, 入味唔錯 荷蝦仁雞絲炒飯: 飯底不太油, 但有小許飯還未炒開, 味道淡淡地但可以接受的 小寵包六隻, 皮略厚但有肉汁, 作為主打則有點失色了 高力豆沙, 甜溜好味 以低過半價來說, 沒有偷工減料, 食物質素整體也不過不失 當晚更是全場爆滿, 但店員也手快醒目, 讚 ~
茗茶 : 點了菊花, 香片, 以獨立杯上, 兩者均清香宜人
前菜四喜烤夫, 入味唔錯
小寵包六隻, 皮略厚但有肉汁, 作為主打則有點失色了 [IMG:6 ]高力豆沙, 甜溜好味

以低過半價來說, 沒有偷工減料, 食物質素整體也不過不失

當晚更是全場爆滿, 但店員也手快醒目, 讚 ~
2011-09-22
$39.5 (晚餐)