餐廳: 南記粉麵 (寶明大廈)
資訊:

餐廳: 南記粉麵 (寶明大廈)
資訊:

2024-09-18 63 瀏覽
今日係中秋翌日,好多餐廳都無開😮 原本打算吃個靚早餐再去搵朋友,依個情況就快快手吃個粉麵算。係香港仔好出名既粉麵,依加已經開到周圍都係,銅鑼灣依間更加係日日排隊,今朝無咩人就試下佢。早餐有好多唔同既餐可以選擇,我就揀左佢個"招牌米粉"。45蚊黎講都算好平,已經包左野飲。份量唔少,魚肉春卷依然好高質,有魚肉既彈牙同魚肉味,依個本人係非常中意食。丸亦無任何雪藏味,牛肉丸特別好吃,幾好。除左魚肉春卷外,佢既辣醬係一大亮點,又辣又香,好搭個粉,加埋一齊幾好味。

2024-05-26 192 瀏覽
夜媽媽行到冇乜選擇,遠望大大個招牌很光猛,就衝過去夜晚八點幾都仲要排隊買嘢食好耐冇食喇而家都係出套餐,感覺上比起以前好平嘅南記已經唔同咗不過叫做乜嘢都有啲七十蚊,平過好多茶餐廳,而且感覺係乾淨嘅。
夜媽媽行到冇乜選擇,遠望大大個招牌很光猛,就衝過去
夜晚八點幾都仲要排隊買嘢食

2024-05-05 163 瀏覽
南記嘅單併小窩米線(春卷)轉蕃茄湯真係我嘅至愛,自從食過一次就返唔到轉頭,平靚正,性價比又高。因為唔食唔到辣嘅關係,一直都淨係可以食清湯,有朋友介紹話個蕃茄湯底好好食,咁就梗係要試下佢la,比多個選擇自己揀呀ma,一試就返唔到轉頭,個蕃茄湯好出色,仲要真係有一舊舊嘅蕃茄喺入面,好用心,好有誠意呀。至於,春卷永遠係我心目中嘅招牌,每次都淨係嗌春卷,真係太好食la。個湯即使外賣,拎到返去仲係熱辣辣,正。
個湯即使外賣,拎到返去仲係熱辣辣,正。
2024-05-05
外賣送餐
  • 春卷
2024-05-02 132 瀏覽
食物份量是足夠的,但座位不多,由於靠近銅鑼灣,高峰時段仍然很擁擠。分店多,保持一貫水準,香港仔精神。麵條和食物都還可以,沒有太高的期望,未試過的朋友,可值得一試。總括來說,這個價錢在銅鑼灣區來說簡直是非常抵吃,份量夠飽,非常適合上班一族。

2024-04-29
下午茶
2024-01-05 371 瀏覽
真系好難搵到咁難食本來去銅鑼灣食榮記,一去到差不多10個人排隊,咁細鋪頭有排等,趕時間無辦法,所以就入隔離哩間,以為連鎖店差極有個譜,可惜太令人對香港餐廳跌眼鏡。牛魔王小鍋套餐($66)1分- 賣相求其- 牛丸無彈力無牛味。- 牛腩最離譜,得一兩舊,無牛味,肉仲要又細又”鞋”又黐牙,表面塊根模根本咬吾開。- 最多牛份量就系肥牛,但從來未試過95%肥牛又鞋又無牛味又渣多的肥牛-番茄非常酸。-米線吾滑。- 豆漿得個甜字,無乜豆味。生菜(餐+$5)4分- 哩個就真系超值,而家通常加$9得三四條,哩度差不多半碗,味道亦吾差南記以前朋友話食魚蛋都OK,可能越開越多失控啦!
真系好難搵到咁難食

牛魔王小鍋套餐($66)1分
- 賣相求其
- 牛丸無彈力無牛味。
-番茄非常酸。
-米線吾滑。
- 豆漿得個甜字,無乜豆味。

生菜(餐+$5)4分

南記以前朋友話食魚蛋都OK,可能越開越多失控啦!
2024-01-04
天氣轉涼,嚟到要食啲暖笠笠嘅熱辣辣南記米線,即刻黎個食評分享下畀大家👏!呢度嘅『胡椒豬肚湯•雞翼米線』真係撲鼻香,一啖湯入口已經暖哂心窩🥰。米線爽滑,同塊塊雞翼都煮得啱啱好,攞啖豬肚,哎呀!鮮嫩得黎味道重又唔會太刺激,胡椒味剛剛好,食落開胃又提神。簡直系推介必食嘅一道好菜!旋風豆腐串出面香脆入面滑嫩,啖啖豆香,正宗好味👍!辣爽爽豬肚嘅那種爽口勁辣感令人一試難忘,食完鼻尖仲留住個微微辣味,冬天食真係一流。最後一提,嗰杯香蘭葉桂圓茶好飲到不得了,暖心又解膩,簡直就係消食聖品。整體嚟講,南記呢個套餐食落有飽肚感又唔會太沉,得閒又要嚟試下其他款!正👌!

2023-10-18 256 瀏覽
繼續係週末時間響銅鑼灣食嘢怕人多,所以都係行過叫外賣返上去室內地方食會舒服啲,經過波斯富街再試吓叫多次南記粉麵,睇吓今次會唔會漏咗嘢。食佢嘅其中一個原因都係靠近地鐵站經過就會見到。食物嘅水準亦都相對穩定嘅。今次叫咗個牛魔王小窩米線,加辣豬肉。上次就係加咗辣豬肉,但係佢唔記得比,有少少失望。今次終於冇漏到。牛魔王小麼米線嘅湯同埋份量都保持穩定。今次叫咗麻辣湯底,小辣嘅味道對我嚟講啱啱好,下次會試吓酸辣湯底。
2023-10-15
7 分鐘 (外賣自取)
午餐
仍然係銅鑼灣開完工之後因為緊接仲有嘢做,所以都係搵朋友快快脆脆睇吓邊度買外賣早上去人哋地方食會最好,朋友話上次食完南記覺得快靚正都幾好,所以再試多一次,睇吓佢哋水準搵唔搵定。同埋始終佢都唔算離開地鐵站好遠,路過行過去都幾方便,今次叫外賣亦都唔算等咗好耐。我叫咗個牛魔王小窩米線,要蕃茄湯底,加咗一份辣豬肉。牛魔王小窩米線水準同份量都好穩定,蕃茄湯底亦都保持到水準,不過今次攞到返嚟嘅時候佢唔記得咗我瞓辣豬肉,分量同味道方面保持到上次嘅水準,唯一就係比漏咗一份辣豬肉,所以要扣分。

2023-09-09
10 分鐘 (外賣自取)
2023-09-01 90 瀏覽
又係去銅鑼灣工作時間,因為中間得好少時間可以食飯,仍然會係叫外賣覺得最方便,今次諗起好耐冇食過南記,而且佢嘅地點又比較近,地鐵站行過去都係5分鐘左右,應該響佢度叫嘢食會相對快,果然就算去到排隊都唔算好耐,好快就可以叫到外賣,同埋唔使等好耐就有。本身好想食牛肉,所以叫咗個牛魔王小窩米線改做河粉,再加埋個辣豬肉,今次轉左個湯底做返茄湯,因為記得佢個蕃茄湯都比較有酸甜啲嘅味道,感覺會開胃啲。但係講真個人覺得最好味都係佢嘅辣豬肉,仲有佢嘅蕃茄湯底都係比較穩定,多番啲酸甜味,不過呢部份比較偏向個人喜好為主,因為有啲鹹味嘅蕃茄湯,我覺得除咗顏色唔同之外,其實冇乜蕃茄味道,亦都冇乜大分別。所以南記算係做得比較好嘅一間。

2023-08-27
5 分鐘 (外賣自取)
2023-08-06 245 瀏覽
屋企有人病咗,食粥食得多有啲悶。於是就係南記買咗魚肉春捲米線 。雖然都係有啲油,不過就好過食白粥既。南記最平就係呢個單拼米線,呢個魚肉春捲就係最有性價比 ,味道都尚算可以
2023-07-28 198 瀏覽
首先,米線的質地略為硬身。米線未能融合了湯汁和調味料的風味。米線需要煮得既不軟爛也不過分彈牙,才給人一種令人愉悅的口感。不過這𥚃的酸辣口味絕對是整個菜品的亮點之一。酸味來自醋和某些醬料的結合,以其清爽的味道平衡了辣味的強烈。辣味則來自辣椒和辣椒油的添加,它們為整個菜品帶來了一種醇厚而濃烈的辣味。這種辣味讓我不禁喝了一口湯,立刻感受到一股辣辣的熱量從口腔傳遞到喉嚨。最後,這碗酸辣米線的湯汁非常美味。湯汁濃郁而清爽,充滿了各種調味料的香氣。每一口湯汁都能帶來滿滿的鮮味,配上辣味豬肉和味菜讓人一口接一口。湯汁的酸辣味與米線的融合非常完美,讓整個菜品的味道更加豐富多樣。總之,這碗酸辣米線絕對是一道令人回味無窮的美食。如果麵線能彈牙一點便完美。

南記在香港已經有四十多年歷史,現時全港有數十間分店,其中以魚肉春捲最廣為人知,價錢相宜,由其是下午茶,相信是不少打工仔最喜愛餐廳之一。-___________🏖餐廳狀況🏖___________ 差不多有一年沒有光顧南記了,當時時間大約是八時半,雖然餐廳九半關門,但內裏顧客還有不少,幸好等待食物的時間並不長。☺️- _____________🍽食物🍽_____________🫂招牌清湯河粉套餐 $45推介指數 ■■■□□這個餐點是下午茶的首選,因為只需要大約2x元,現在晚餐套餐要45元,材料有魚肉春捲、牛丸、白魚蛋,是最經典的配搭,味道不過不失。河粉熟度剛剛好不會過淋,怕清湯比較淡的話,可以自行加醋和辣椒油去調配。-🐷 招牌滋選小鍋套餐(酸辣) $65推介指數 ■■■■□酸辣是辣椒紙最喜歡的湯頭,小鍋米線有很多的配料,例如:酸菜、芽菜、腐皮、蔥.....而且南記的酸辣是偏酸酸甜甜,辣味不太重,非常開胃😊💓 滋選小鍋米線有:魚肉春捲、冬菇、辣豬腩肉、魚片……非常夠飽。-🥬 生菜 +$5推介指數 ■■■□□正正常常的一碟生菜,略嫌蠔油味道太重🫠-🥠 春脆Shake脆 +$16推介指數 ■■■■
___________🏖餐廳狀況🏖___________
🫂招牌清湯河粉套餐 $45
招牌清湯河粉

🐷 招牌滋選小鍋套餐(酸辣) $65
酸辣小鍋米線

🥬 生菜 +$5
推介指數 ■■■□□
正正常常的一碟生菜,略嫌蠔油味道太重🫠
蠔油生菜

🥠 春脆Shake脆 +$16
推介指數 ■■■■□
喜歡香口炸物的朋友一定要嘗試😍將南記最有名的春捲炸得香脆後,然後灑上海苔椒鹽,非常吸引~
春捲ShakeShake脆

豆漿(跟餐免費) $0
推介指數 ■■■□□
就是一般來貨的豆漿味道🙃 所以品質正常,配粉麵吃也不錯,大杯一點更加好。
酸辣小窩米線套餐

招牌清湯河粉套餐

_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
總括來說,這個價錢在銅鑼灣區來說簡直是非常抵吃,份量夠飽,非常適合上班族。🌶📝吃過不下十間南記分店,基本上味道也差不多,只有偶爾辣度有少許不同,證明他們在品質監管這一環做得還蠻不錯的。
📍南記粉麵
銅鑼灣糖街15-23號銅鑼灣中心地下1-2號舖
人均消費:~$67

#小鍋米線 #麻辣酸辣 #魚肉春捲 #冬菇 #腩肉 #粉麵 #糧尾救星 #銅鑼灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2023-07-09
酸辣小鍋米線
春捲ShakeShake脆
酸辣小窩米線套餐
招牌清湯河粉套餐
  • 酸辣小窩米線
  • 春捲Shakeshake脆
收工係銅鑼灣利舞臺附近🥰🥰心思思想食米線🍜🍜🍜以前喺香港仔返工成日都會食南記,今日難得順路經過❤️就決定買返屋企食啦😙😙蕃茄春卷牛腩米線蕃茄湯底酸酸甜甜超開胃🍅🍅🍅加上招牌春卷,🐮🐮牛腩又唔會太硬,米線煮到岩岩好夾埋一齊食超有風味😋😋 唯一係牛腩有d太碎,完整d就更加好😝😝酸辣肥牛小窩米線激量肥牛分量十足🤤🤤🤤加埋酸辣惹味湯底🔥🔥 酸酸辣辣又開胃🤩 作為晚餐嚟講份量真係啱啱好😙😙
收工係銅鑼灣利舞臺附近🥰🥰
心思思想食米線🍜🍜🍜以前喺香港仔返工成日都會食南記,
今日難得順路經過❤️就決定買返屋企食啦😙😙

蕃茄春卷牛腩米線

酸辣肥牛小窩米線

5 分鐘 (外賣自取)
2022-12-19 614 瀏覽
以前嘅招牌可真係好好食,越做越多分店水準就越唔穩定,而家做咁多外賣,水準就更加每況愈下,今次可能係旺區,啲阿姐態度惡劣,招牌湯河啲春卷就冇乜問題,可能因為中央攞貨,但係個湯底認真唔掂, 淡而無味,要落魚露醋同大量辣椒油,進食期間, 幾位排隊等取餐既食客一陣騷動大叫' 嘩! 好大隻呀!' 當然唔會話塊豬扒好大隻😅,廚房同啲阿姐又走出嚟睇,大家估下係乜嘢,我就快手食埋條春卷走人。 總括嚟講嘢食唔得,衛生唔得,效率唔高。
2022-12-19
香港米線連鎖店有好多,除左譚字頭之外,必定非南記莫屬, 南記在香港已經有四十多年歷史,現時全港有數十間分店,其中以魚肉春捲最廣為人知。-___________🏖餐廳環境🏖___________ 是次光顧的分店位於銅鑼灣區,兩點鐘左右不算多人,很容易找到位置,等餐大約5分鐘左右, 基本上店內的裝修與一般南記無誤😆- _____________🍽食物🍽_____________🫂雙拼清湯河粉(春捲+冬菇) $44跟餐配 生菜一碟推介指數 ■■■□□春捲好味彈牙,是回憶的味道,春捲本身調味會比較重,配上清湯河粉,互相中和👍🏻冬菇本身炆得入味,大大粒,非常厚肉,但只有三粒,不夠喉呢!-🐷酸辣豬腩肉小鍋米線+春捲 $43+9推介指數 ■■■■□這個是辣椒紙經常點的配搭,最喜歡他的小鍋米線有很多的配料,例如:酸菜、芽菜、腐皮、蔥.....而且酸辣湯是偏酸酸甜甜,辣味不太重,非常開胃😊豬腩肉本身亦經炆煮過,味道適中💓- _____________🥂飲品🥂_____________豆漿(跟餐免費) $0推介指數 ■■■□□就是一般來貨的豆漿味道🙃 所以品質正常,配粉麵吃也不錯。- _________🌶
___________🏖餐廳環境🏖___________
🫂雙拼清湯河粉(春捲+冬菇) $44
跟餐配 生菜一碟
🐷酸辣豬腩肉小鍋米線+春捲 $43+9
酸辣豬腩肉春捲小鍋米線+春捲冬菇河粉

豆漿(跟餐免費) $0
推介指數 ■■■□□
就是一般來貨的豆漿味道🙃 所以品質正常,配粉麵吃也不錯。
_________🌶辣椒紙總結📝__________
整體:🌶🌶🌶
環境:🌶🌶🌶
員工:🌶🌶🌶
食物:🌶🌶🌶
(滿分為五隻🌶)
📍南記粉麵
銅鑼灣波斯富街96-106號寶明大廈地下E-F號舖
人均消費:~$43

#小鍋米線 #麻辣酸辣 #魚肉春捲 #銅鑼灣美食 #852 #hkfoodlover #hkfoodie #foodiehk #foodie #hkblogger #hk #hkig #hkeat #hkgirl #mschillipaper #為食辣椒紙
2022-08-31
酸辣豬腩肉春捲小鍋米線+春捲冬菇河粉