餐廳: 南記粉麵 (青衣城1)
資訊:

餐廳: 南記粉麵 (青衣城1)
資訊:

2020-06-18 276 瀏覽
招牌春卷的確係出色,耐唔耐食一次,令人讚不絕口👍但我一定不能理解為什麼清湯湯底同其他例如麻辣/酸辣湯底個價錢相差咁多...同樣嘅餸,因為個湯底唔同個價錢竟然可以相差十幾蚊🤔但個湯其實係都幾味精,因為食完都挺口渴的,每次都要飲返好多水去補充番D1餐 自選清湯 $41跟餐有生菜送,份量應該都有半個🥬超值套餐B餐 招牌滋選小窩 $57兩個餐嘅魚片份量都很足夠。同埋小窩餐入面嘅冬菇好大個,煮得好透好淋,唔錯
招牌春卷的確係出色,耐唔耐食一次,令人讚不絕口👍

D1餐 自選清湯 $41
跟餐有生菜送,份量應該都有半個🥬
D1  自選清湯

超值套餐B餐 招牌滋選小窩 $57
招牌滋選小窩

2020-06-17
5 分鐘 (堂食)
D1  自選清湯
招牌滋選小窩
  • 招牌春卷
2020-03-19 567 瀏覽
前排就去咗青衣城嘅香港仔‘南記粉麵買春卷魚片酸辣米線食🍜呢餐真係平靚正🥰因為南記全線做緊下午 5:30 後外賣自取春卷魚片酸辣米線或春卷魚蛋酸辣米線(小辣)🌶只需要 HK$27😍足足起碼慳咗 $11😎個份量對我尼講一餐啱啱好夠飽肚,春卷一向係我喺南記必點嘅餸😹所以就算局限左呢2個餸都好夠👍🏻平時我就唔會叫酸辣湯底,所以今次係第一次試佢嘅酸辣湯底,酸味好夠,但我兼唔夠辣,所以自己加左辣醬,另外入面原本有啲肉碎、酸菜同芽茶😋😋
外賣自取
2019-11-13 634 瀏覽
今晚心血來潮 懷念南記的魚肉春卷 上網找尋一番 原來青衣城開了分店 便到來回味 位置青衣城內最底層的南記 要需要點眼力才找到 因為有另一食肆擋住了視線😅與其他分店一樣 收銀處下單付款 憑單號碼到出餐處取餐《春卷魚腐米線》雙拼河 當然必選最愛的魚肉春卷 腐皮表包著魚肉味濃厚的肉 彈牙的質感 真的一試上癮 另外選了魚腐 皮與肉中有很大的空間存了湯水 肉只佔整個的一半或更少 不是我想像中的啖啖肉 米線比較硬 吃完整碗米線仍覺硬 感覺難以消化以$29來說 真的又飽肚又實惠的一餐 糧尾之選👍🏻

與其他分店一樣 收銀處下單付款 憑單號碼到出餐處取餐

魚肉春卷魚腐米線

以$29來說 真的又飽肚又實惠的一餐 糧尾之選👍🏻
2019-10-19
魚肉春卷魚腐米線
  • 魚肉春卷
2019-10-28 341 瀏覽
推薦指數:🤩🤩🤩我本身係米線控😊南記的春卷不嬲都出名,今日專登黎食南記試下個酸辣米線先!嗌左個招牌滋味配搭,有齊春卷,豬腩肉,冬菇,魚片頭。配料份量勁豐富,一碗有齊四個餸,真係幾抵食。春卷索左啲辣汁,酸酸辣辣好好食,豬肉燉得腍滑易入口,魚片頭彈牙,冬菇大大粒,估唔到南記啲配料都幾有水準✌🏻😊湯底配辣,今次嗌左中辣但未算好辣,酸度可以再加強多少少😁不過整體湯頭都幾唔錯,係濃厚湯底都幾岩重口味的人🙊
推薦指數:🤩🤩🤩

2019-07-28 575 瀏覽
想當年係港返工,南記係我lunchtime首選。今日突然間見到青衣城竟然有南記,就即刻走入去食😁10次食南記,九次都係會食酸辣米線。今次叫咗招牌滋選小窩,入面有辣豬肉春卷魚片及冬菇,正😍😍特別係個冬菇,醃得好好味,而且冬菇本身亦好香菇味💯而我最愛嘅一定係佢嘅招牌春卷,喺香港食過好多種呢類型嘅春卷,但始終冇佢咁好食。所以每次經過南記,都會淨係買春卷返屋企放冰箱,方便平時打邊爐煮烏冬食😋😋雖然佢開咗好多間分店之後,我係覺得冇以前咁好食,但係佢係我一個情意結,所以我一定會繼續食😁
想當年係港返工,南記係我lunchtime首選。
今日突然間見到青衣城竟然有南記,就即刻走入去食😁

2019-07-21 423 瀏覽
剛在青衣買南記外賣回家,叫左一碗小窩春卷米線加紫菜,一碗小窩春卷魚皮鮫米粉,2份芥蘭。叫到我號碼788號,一見過袋得5碗,我就問職員是否其中一個小窩少左碗湯,(因每次外賣小窩米都會料和湯分開上的)職員回覆,沒有特定分開上的,咁我問他,是否已齊,他回覆他已查過沒有問題。點知一回家開蓋,小窩米粉就只得湯和米粉,春卷和魚皮餃都沒有😡😡如再回青衣南記取回,一來一回車程又要1小時,真的超憤怒的。所以如下次再到這間外賣,記得每碗都要查清楚。
小窩春卷魚鮫米粉
2019-07-21
20 分鐘 (外賣自取)
2019-07-07 253 瀏覽
幾年前係銅鑼灣吃過一次南記,印象唔錯,記得春卷好好味,今日來青衣睇戲,見到有分店就去試試啦!門口都有差不多10人排隊等點餐,我點了一份艇仔粉,包一杯雙檸樂,一包魚皮。本來都幾期待,點知原來係一碗有三塊無味嘅叉燒、四快切薄嘅魚片頭、兩條春卷,仲有d西生菜嘅湯河粉,雖然價錢唔算太貴,不過真係無乜特別,真係有點失望😔😔,好彩有包魚皮,都幾脆。完全吃唔到當年的味道了!
2019-06-18 271 瀏覽
#樂食人生 #平民美食 經典之最。南記粉麵❤1.春卷清湯米線 (送豆漿,$26)-依然最經典味道、湯底清得黎帶甜,又唔會過咸,食咗咁多年都冇變過味-魚肉春卷依然足料,有4大條夠曬飽肚,聽講如果拎條春卷再炸仲好食!!!-每次都一定叫多蔥,再加大量特製辣椒醬,有時真係唔洗食高級餐廳,都可以係味蕾嘅享受!特別優惠!!!話說南記最近如果keep返收據,下次再買時可以免費加油菜(價值$8),所以記得唔好順手就掉呀!! .今次叫外賣其實真係好唔環保,浪費咗好多即棄餐具,以後都會盡量選擇堂食
#樂食人生
#平民美食
經典之最。南記粉麵❤
1.春卷清湯米線 (送豆漿,$26)

特別優惠!!!
2019-06-02 299 瀏覽
南記粉麵 - 小鍋米線}•曾幾何時lunch經常光顧南記的小鍋米線,其招牌春卷、酸辣湯底是最愛,都是每次必點項目。現在青衣都開了分店,唔駛過海就食到啦,方便好多。•左:自選小鍋 - 招牌春卷+竹笙 酸辣湯底 $55 酸菜是當中的靈魂,令整碗粉麵更惹味開胃;招牌春卷果然無令人失望,依舊美味好食! (評分:4/5)右:牛魔王小鍋 - 肥牛+牛丸+牛腩 香茄湯底 $56 蕃茄湯底都幾香濃,不過始終是酸辣湯底做得最好 (評分:3.5/5)
南記粉麵 - 小鍋米線}

2019-05-07
2019-05-16 295 瀏覽
今日去到青衣城嗰邊行下,竟然見到好耐想食嘅南記,南記之前一定要喺港島區先有得食。 而家越開越多真係好,但係究竟幾時先開到元朗屯門,呢啲大西北嘅地區。因為最近皮膚唔係太好,所以唔可以食麻辣同酸辣,只可以揀番茄,又唔可以食牛同辣豬肉。所以叫左珍寶食。佢個番茄濃湯食唔出有添加味精既感覺。另外,佢個招牌春捲真係好好食,仲有魚皮餃都好食。 整體感覺,我覺得南記雖然比較貴,但係一分錢一分貨,食材用料比譚仔三哥更加好。可惜太肚餓,如果再遲多半個鐘嘅話就可以食下午茶時段。

珍寶蕃茄濃湯米線

可惜太肚餓,如果再遲多半個鐘嘅話就可以食下午茶時段。
2019-05-15
午餐
珍寶蕃茄濃湯米線
2019-05-08 236 瀏覽
不經不覺南記粉麵開了好多間,以前只有港島才有的,現在青衣都開了。今晚約了朋友在青衣城逛街,朋友想食清淡點,見眼前有南記粉麵,就毫不猶豫決定在此店醫肚。南記最令人印象深刻就係佢地啲招牌春卷真係好好味,春卷有魚肉味有口感又大條,食注河粉夾條春卷咬一大啖好滿足,所以今次都唔例外春卷必有。今晚八點半店內依然滿座要等位,南記係要搵左位先,才去點餐俾錢然後再取食物,同一般大集團快餐營運模式一樣。店不闊落拎餐埋位都份外要小心免得被人撞。坐位迫到此食可說為食而食快快食,但環境光鮮乾淨夠經濟已勝過一切。今次點了清湯河粉,有招牌春卷、魚腐、竹笙樣樣各兩條,仲有好多木耳絲食落幾爽口,平時最喜歡食竹笙但今晚食了唔覺突出唔爽無口感,魚腐好鬆食不出魚肉味,只是易入口但就不見特別,最後依然是春卷保持水準留住我的心

清湯河粉(招牌春卷、魚腐、竹笙、木耳)連汽水
2019-05-07
10 分鐘 (堂食)
清湯河粉(招牌春卷、魚腐、竹笙、木耳)連汽水
  • 春卷
2019-05-05 196 瀏覽
稱得上香港仔梗係南記啦,這個廣告好有香港味道,這間店我成日都是買外賣,因為這店裏面好多人,外賣返家吃可能會是更好選擇。 今日呢選了豬腩小鍋米線加魚肉春捲, 估唔到,店員將春捲用個膠袋分開包裝,這樣非常細心就是想你的春捲不要給湯汁浸淋,說實有點不環保因用多了個膠袋,但基本上外賣都是不環保的,我最欣賞這店的地方是外賣但也可以保持面質唔會淋,米線還是爽滑,另外腩肉帶有一點點油份好有汁及嫩滑而且份量足夠,春捲就不需說這是必點因為實在太好味,湯底有菜脯加肉碎亦有少少辣辣地非常惹味。味道: 非常好,最適合趕時間人士環境: 一般衛生: 一般服務: 一般抵食: 簡直超值

味道: 非常好,最適合趕時間人士

環境: 一般
衛生: 一般
服務: 一般

抵食: 簡直超值
午餐
2019-05-04 191 瀏覽
如果餐餐都食飯,真係單調左d。是日行過南記,入去試試先。喱間舖外觀都唔錯,重有部懷舊單車擺喺門口,唔知係咪以前用嚟送外賣呢。入面d位都幾密,私隐度係零,傾密計就唔啱喇。又冇卡位坐,預你速食速走。門口d膠牌都睇倒入面有乜野食嘅。同兩個老友叫左三碗野,等左一陣就有得攞喇。喱碗小窩米線番茄味都幾濃,一淡入口確係零舍唔同。春卷都幾彈牙,味道都唔錯。魚腐都OK嘅,配埋d幾有咬口嘅米線,都算係幾好食嘅。喱碗都有春卷,南記d招牌野。魚腐係大路野,竹笙白白淨淨,咬落都幾爽嘅。木耳又係大路野,冇乜特别,粉都係一般喇,唔見得好特出。呢碗又係招牌春卷,上面講過唔再講喇。牛丸同魚蛋都係一般貨色。冇乜特別。豆漿畧嫌稍甜,可惜冇少甜揀,想飲得健康d都唔得。間中嚟食吓都ok嘅, 但選擇唔係太多,招牌春卷食得多都會幾厭,而且又唔用八達通,找到成袋銀仔,確係幾唔方便。
如果餐餐都食飯,真係單調左d。是日行過南記,入去試試先。

門口d膠牌都睇倒入面有乜野食嘅。

同兩個老友叫左三碗野,等左一陣就有得攞喇。

春卷魚腐番茄小窩米線

招牌春卷魚腐竹笙木耳河

招牌河(春卷、牛丸、魚蛋)

豆漿畧嫌稍甜,可惜冇少甜揀,想飲得健康d都唔得。
豆漿

春卷魚腐番茄小窩米線
2019-04-16 251 瀏覽
是日帶咗阿女和我妹加佢拖友去迪士尼樂園玩,玩完之後搵咗個方便大家轉車的地方晚餐,好一段日子冇幫襯過南記的我發現青衣城有南記,所以決定呢度食~~~可能我地九點左右到,所以比較幸運地搵到大圓枱坐,我點咗清湯麵餐配魚片頭$45,另外加$21要炸春卷脆脆粒~~~原來我跟我個女不約而同咁叫咗呢碟野,搞到有兩碟任食,我個人喜歡佢炸到外脆內軟外,灑在上面調味的孜然粉幾好味炸魚片頭都幾好食~~~不過美中不足係我叫咗魚蛋變咗招牌春卷,礙於我太肚餓,食食吓時阿女跟我講先至醒起,搞到我都唔好意思走去搵店員換~~~其實個清湯真係好清,唔及譚仔咁咸,好在d小食夠咸搭夠~~~魚腐中規中矩,招牌春卷係好食多d~~~阿妹個清湯餐就配菜,配蠔油都ok~~~好在阿妹個拖友湊巧叫咗魚蛋,阿女先至冇追住我問好耐去南記食下午茶係好抵,但晚餐其實都唔係最平,偶爾幫襯係ok的~~~

炸魚片頭都幾好食~~~

其實個清湯真係好清,唔及譚仔咁咸,好在d小食夠咸搭夠~~~

魚腐中規中矩,招牌春卷係好食多d~~~

阿妹個清湯餐就配菜,配蠔油都ok~~~

好在阿妹個拖友湊巧叫咗魚蛋,阿女先至冇追住我問好耐

2019-04-13
  • 春卷脆脆粒
2019-03-13 334 瀏覽
我食南記都有好多年。以中上環店為主。 經過開青衣呢間試過一次堂食酸辣小窩。 啲湯淡"茂茂", 腐皮剪到碎濕濕,爛布碎咁,肉碎亦極少。去嘅時候新開張無耐,見店長坐咗係我隔黎,已經同佢反映咗。 希望佢做番好d. 拍番住外面嘅南記。尋日又經過,比多次機佢。6條春卷外賣。 可能係我搵嘢黎講。多年來由 $6 兩條春卷食到而家 $29 / 6 條 (餐牌上係無呢樣嘢嘅). 今日買呢6條我點睇都係得5 條半。 我明白隻隻手指有長短。 不過水準實再太參差。要同自己講唔好再幫襯青衣城南記。 費事嘥錢兼激親自己。
我食南記都有好多年。以中上環店為主。

要同自己講唔好再幫襯青衣城南記。 費事嘥錢兼激親自己。