2024-09-04 5082 瀏覽
打開升降機門,就會見到呢堆霓紅燈箱,一間玩味十足嘅南越菜店。悶熱天氣,行到上黎都有少少汗,未開餐先叫D凍飲先。呢度除咗特飲如呢杯咁靚嘅Citrus Blossom ($52),篤穿個氣泡就飲得。以西柚味為主體,加上梳打,香甜有氣感,有外在美之餘仲有內涵。仲有自家出品嘅柑桔檸檬綠茶 ($25),比埋個冰底杯你,建議先搖一搖先倒。柑桔檸檬味比預製支裝來得自然,亦飲到綠茶味。炎夏天氣好岩飲呢D果味飲品。首先出場嘅係越式發酵茶葉沙律 ($54),顏色繽紛吸引人。多種材料如以爽口生菜為基底,再有青瓜絲,蕃茄粒,各式脆豆及少少發酵茶葉作點綴。加入醋汁作沙律醬,爽脆之選。似係健康之選嘅有呢客扎肉心內美米紙卷 ($65),一客有5件。以米紙卷包住酸甜甘荀絲,青瓜及扎肉條,再點埋個花生醬,調起晒整體味道。話晒係呢度嘅招牌金邊粉($88),採用嫲嫲南越湯,點可以錯過?!一碗份量夠晒多,二人分享都可以。材料有牛尾,牛丸,牛筋,牛腩等,牛氣沖天。湯底好鮮甜,飲完都無話好口渴,有條油炸鬼比你索湯食; 而金邊粉入口幾爽口,以湯送粉好易食得晒。加埋有少少九層塔及芽菜,增加香味與口感。越菜除咗必叫pho之外,法包都唔

悶熱天氣,行到上黎都有少少汗,未開餐先叫D凍飲先。

首先出場嘅係越式發酵茶葉沙律 ($54),顏色繽紛吸引人。

越菜除咗必叫pho之外,法包都唔能夠忘記。呢度係食南越菜,所以有南越法式麵包 ($78)。

已幫你一開二,每人半份岩岩好。香脆嘅法包,入面”釀”入多種材料,如酸甜甘荀絲,豬耳及扎肉絲,仲有鴨肝醬(??),總之成個包飽肚之餘仲係好味嘅。

呢客越式惹味粟米條 ($48),開頭估以為都係d椒鹽粟米,點知原來仲有個酸甜醬汁係底。

入口有粟米粒嘅嚼口,仲食到酸甜味,輕輕鬆鬆好快被食晒。

主菜類以烤蔞葉雞配青蘋果沙律 ($90/半隻)作代表。

烤鷄皮下無多餘脂肪,肉唔會烤到變乾,點埋個特色醬(味道有d似xo醬中嘅蝦仔味),唔辣幾惹味。間中食下個青蘋果條,爽脆多汁之餘同個辣醬都幾夾。

好在早D上黎,坐下坐下都座滿,呢餐南越之夜,每次黎都有D驚喜。
4天前 0 瀏覽
南越南咖啡廳 (旺角)旺角彌敦道726號1樓南越蟹肉醬配脆球餅 - 香濃嘅蟹肉醬,配上香脆嘅球餅,每一口都係濃郁嘅海味同酥脆嘅口感。扎肉心內美米紙卷(5件) - 扎肉心嘅米紙卷,每一件都包住鮮嫩嘅扎肉,配上清爽嘅米紙,清而不膩。NVN 咖啡骨 - 濃郁嘅咖啡骨,每一口都係香濃嘅咖啡味同嫩滑嘅肉質,帶來極致嘅味覺享受。薏火上身鹹檸豬頸肉 - 香濃嘅鹹檸豬頸肉,配上薏火上身嘅特別風味,喺你面前表演燒着佢,係視覺衝擊。越式咖哩牛肋條配蒜茸法包(4件) - 濃郁嘅越式咖哩牛肋條,配上香脆嘅蒜茸法包,食到停唔到口。接骨木花茶青蘋果(熱) - 溫暖嘅接骨木花茶配上清新的青蘋果味,每一口都係清新同暖意嘅完美結合。參參愛梨(熱) - 濃郁嘅參參愛梨,每一口都係甜美同香滑嘅享受,叫你愛人讀出呢杯飲品嘅名,就係示愛啦。
南越南咖啡廳 (旺角)
旺角彌敦道726號1樓

好少會想留言,但想稱讚食品出色,之前經過門面覺得好特別,一心諗住去試吓,入去地方清潔,staff有善,已經黎過幾次食物質素都幾好,款式唔算好多,但食物有驚喜,由其特別鍾意相中嗰幾款,脆米紙薄餅,南越蟹肉醬配脆球餅,仲有奶凍,而香蕉薄餅同豬頸肉我個人覺得冇咁特別,但味道亦唔係差,fusion菜黎,好睇仲好食,份量都好足,上菜快,連帶老人家去食佢地都岩食,價錢合理,之前飲過有斑斕奶蓋嘅飲品都好特別,希望以後有多啲咖啡同酒精以外嘅飲品選擇,整體都好唔錯,特登上黎打食評讚賞👍🏻👍🏻希望keep住呢個質素!
  • 脆米紙薄餅
  • 南越蟹肉醬配脆球餅
  • 富國島之椰子奶凍
2024-12-06 73 瀏覽
很久沒有吃越南菜,看到介紹評分高,放膽去試試,可能因為時間早(18:00),不用訂枱也可以(當然訂咗會安心啲)環境清潔企理👌🏻服務也不錯👍🏻越式咖哩牛肋條配斑蘭椰香飯-$88斑蘭味ok,而且有牛筋~正NVN咖啡骨-$78濃濃咖啡加上甜甜的棉花糖,醬汁變得濃而不苦~特別南越蛋啤酒~$45雞蛋令啤酒有creamy的口感~順滑p.s: 份量實在太少,每樣只有6粒中小型Mahjong的肉,只適合細食的人😊
環境清潔企理👌🏻服務也不錯👍🏻

越式咖哩牛肋條配斑蘭椰香飯-$88
斑蘭味ok,而且有牛筋~正
NVN咖啡骨-$78
濃濃咖啡加上甜甜的棉花糖,醬汁變得濃而不苦~特別
南越蛋啤酒~$45
雞蛋令啤酒有creamy的口感~順滑

2024-12-05
  • 南越蛋啤酒
越南蟹肉醬配脆球餅蟹肉醬香濃鮮甜,帶少少越式香草嘅清香,配埋脆卜卜嘅球餅,好有層次感。每啖都係酥香同濃郁嘅蟹味,啱晒做開胃小食,停唔到口!脆米紙薄餅薄餅外層脆卜卜,咬落仲有啲米紙嘅煙韌口感,餡料豐富又好味,帶住越式嘅香料味道。食得出係新鮮整,配埋醬汁一齊食更加惹味!咖啡骨呢個真係意想不到嘅驚喜!豬骨炆得好入味,帶住陣陣咖啡香,入口有少少甜又唔會搶豬骨嘅味道,肉質嫩滑,啲汁仲幾掛口,好正!惹火上身鹹檸豬頸肉豬頸肉帶鹹檸味,酸酸鹹鹹,仲有啲微辣,幾開胃!豬頸肉香口多汁,脂肪分布啱啱好,食完辣勁勁又想再嚟多啲,超惹味。越式咖喱牛肋條配斑斕椰香飯咖喱好香濃,帶住越式香料嘅獨特味道,牛肋條炆到好腍,入口即化。配埋斑斕椰香飯,飯香同咖喱仲好夾,每啖都係滿足感!越南蛋咖啡(熱)呢杯蛋咖啡真係香滑到不得了!咖啡濃郁但唔會苦,配埋滑溜溜嘅蛋奶泡,口感好豐富,帶少少甜香,暖笠笠嘅感覺,飲完超治癒。斑斕奶蓋咖啡(凍)咖啡底濃郁,帶住斑斕葉嘅清香,再加上厚厚嘅奶蓋,香滑夾啱啱好嘅甜度,冰涼解渴又唔膩。層次分明,味道超有特色!越式發酵茶葉沙律呢個沙律真係新鮮又特別,發酵茶葉帶住微酸同少少甘香,配埋花生、菜葉同酸
越南蟹肉醬配脆球餅
脆米紙薄餅
咖啡骨
惹火上身鹹檸豬頸肉
越式咖喱牛肋條配斑斕椰香飯
越南蛋咖啡(熱)
斑斕奶蓋咖啡(凍)
越式發酵茶葉沙律
呢個沙律真係新鮮又特別,發酵茶葉帶住微酸同少少甘香,配埋花生、菜葉同酸辣醬,口感豐富又醒胃。清新又健康,越食越想食!
2024-12-03 539 瀏覽
旺角呢間越南餐廳唔單止食物質素高仲不停設計新菜式吸引客人🤩每隔一段時間就會以全新面目示人 所以今次我再次光顧 睇吓有冇啲咩驚喜先🤓首先係火龍芒芒蝦仁配脆蝦片🍋🍤作為前菜好有驚喜足料蝦仁配酸酸甜甜調味料 好特別😛接住就到必叫嘅米紙卷🥬呢個扎肉米紙卷口感清新 米紙爽脆 😙扎肉再配多款配菜 份量好大同好開胃😚再嚟就係烤蔞葉雞配青蘋果條🐓烤雞烤得好爽脆 肉質又鮮嫩做到外脆內軟嘅效果 好juicy🤤再嚟就係打卡一流既惹火上身鹹檸豬頸肉🐖上菜時店員會拎打火機做到有火焰效果🔥記得準備好電話打卡 相當吸引👀呢碟餸菜仲要好睇又好食 豬頸肉都烤到脆卜卜 肉質嫩滑多汁 👍🏻係必叫item✨主食就係越式咖喱牛肋條配蒜蓉法包🥪牛肋條同牛筋肉質軟熟咖喱微辣惹味可口🥘配上脆卜卜嘅蒜蓉包 會令人食唔停🥰飲品方面 都有好多驚喜😋南越蛋咖啡好新穎☕️濃郁咖啡上有種淡淡嘅蛋香🥚呢個組合離奇合襯🤗另外接骨木花茶青蘋果🍏唔會太甜 味道又清新健康💪🏻總括嚟講 各方面都帶到好多驚喜俾客人嘅餐廳😇好欣賞餐廳嘅用心 值得多次支持😘南越南咖啡廳 (旺角)旺角彌敦道726號1樓
旺角呢間越南餐廳唔單止食物質素高

另外接骨木花茶青蘋果🍏
唔會太甜 味道又清新健康💪🏻

總括嚟講 各方面都帶到好多驚喜俾客人嘅餐廳😇
好欣賞餐廳嘅用心 值得多次支持😘

南越南咖啡廳 (旺角)
2024-12-02 557 瀏覽
📍NAM VIỆT NAM CAFÉ (旺角)旺角彌敦道726號1樓呢間粵式餐廳真係食極都唔厭,因為佢間唔中又有啲新嘢,所以每次佢都有驚喜同埋有啲嘢係必食既👉越式發酵茶葉沙律💰$54😋😋😋😋7/5呢個沙律酸味味咁然後又有啲脆豆蕃茄喺面夠開胃之餘又有口感真係唔錯👉惹火上身鹹檸豬頸肉💰$70😋😋😋😋.8/5呢個真係必要好睇之餘又好食一上枱店員就會點火即刻哇一聲,啲肉好有炭香,正😄👉扎肉心內美米紙卷(5件)💰$65😋😋😋😋.7/5米紙包住扎肉同蔬菜,食落好清爽!食完都無負擔👉脆米紙薄餅💰$58😋😋😋😋.7/5將塊米紙炸過,面層放上臘腸粒同蔬菜絲,脆卜卜又惹味👉NVN咖啡骨💰$78😋😋😋😋.7/5自己鐘意倒幾多咖啡都得,本身就將所有咖啡倒哂入軟骨度,個咖啡味係香到不得了,仲好入味,苦得嚟又帶點微甜,好啱愛啡之人👉越式咖喱牛肋條配斑蘭椰香飯💰$88😋😋😋😋.7/5之前已經食過,覺得個椰香飯好出色,滿滿椰香味,食落有少許甜味,似食緊甜品咁,配埋個咖哩牛肋條真係無得輸👉接骨木花茶青蘋果💰$40😋😋😋😋.7/5個花香味好濃烈,飲落就幾清新,暖笠笠,好啱飲👉南越滴漏咖啡💰$30😋😋😋😋.8/5食越南嘢點
📍NAM VIỆT NAM CAFÉ (旺角)

👉越式發酵茶葉沙律
💰$54
😋😋😋😋7/5

👉惹火上身鹹檸豬頸肉
💰$70
😋😋😋😋.8/5

👉扎肉心內美米紙卷(5件)
💰$65
😋😋😋😋.7/5
米紙包住扎肉同蔬菜,食落好清爽!食完都無負擔

👉脆米紙薄餅
💰$58
😋😋😋😋.7/5
將塊米紙炸過,面層放上臘腸粒同蔬菜絲,脆卜卜又惹味

👉NVN咖啡骨
💰$78

👉越式咖喱牛肋條配斑蘭椰香飯
💰$88

👉接骨木花茶青蘋果
💰$40
😋😋😋😋.7/5
個花香味好濃烈,飲落就幾清新,暖笠笠,好啱飲

👉南越滴漏咖啡
💰$30
😋😋😋😋.8/5
食越南嘢點小得飲越式滴漏咖啡,睇住佢一滴一滴咁滴落嚟,好治癒,聞落已經好香,飲落好甘香,解膩一流

回頭:yesyesyes!食過好幾次,個水準一樣keep到,位置又方便,地方又好坐,聚會好地方
2024-11-26 482 瀏覽
🔥性價比爆燈🔥每一道都超高質,真心推,每碟都超好味!以下逐一分享下~👇👇🌱 香茅青蘋果茶(冷)
青蘋果嘅天然果香加埋香茅嘅獨特清新味,飲完即刻解渴,食重味菜必選!💚🍏🌿☕ 南越蛋咖啡(熱)
呢杯絕對係越南咖啡控嘅夢幻之選!蛋香融入咖啡,每一啖都感受到濃郁嘅層次感,仲有啲奶滑嘅口感,暖入心入肺!🍳☕✨友人大推係有原因嘅~🔥🥢 炸素食春卷(6條)
呢個真係清爽同香脆嘅完美結合!外脆內香嘅春卷,包埋新鮮生菜,沾啖醬汁,一啖落口,清爽又滿足,食極都唔膩!🌿🌸🌽 越式惹味粟米條
呢個真係一口爆香嘅享受!粟米粒超鮮甜,再加上惹味香料,入口微辣但又唔會搶走粟米本身嘅甜味,食到停唔到口!🌶️🌽🍖 NVN 咖啡骨
不得不提呢個!豬骨醃得超級入味,香濃嘅咖啡氣息滲透每一口,鹹甜微苦嘅層次感令人一試難忘!好適合配埋主食食!🤤🔥🍜 苗族椰汁淡咖哩湯米線(扎肉配炸蝦卷)
湯底好香濃,淡淡嘅椰汁香味同咖哩完美融合,唔會膩口,反而愈食愈開胃!米線煙韌掛湯,扎肉同炸蝦卷更加係每啖都有驚喜!🦐🥥🍛🥖 NVN 南越法式麵包
👇
👇
🌱 香茅青蘋果茶(冷)
🌿
☕ 南越蛋咖啡(熱)
🔥
🥢 炸素食春卷(6條)
🌸
🌽 越式惹味粟米條
🌽
🍖 NVN 咖啡骨
🔥
🍜 苗族椰汁淡咖哩湯米線(扎肉配炸蝦卷)
🍛
🥖 NVN 南越法式麵包
一定要食!麵包外脆內軟,夾住晶瑩剔透嘅豬手扎肉,配埋香脆嘅酸甜蘿蔔,口感超豐富,一口接一口停唔到!🥖🇻🇳

🍢 順化豬肉串(2串)
豬肉串香茅味好香,烤得剛剛好,加埋佢嘅濃郁花生醬,香味直擊味蕾,充滿南越街頭風味!💥
🍢
👏
#越南菜 #性價比之王 #推介餐廳 #食到飽唔洗貴
2024-11-26 410 瀏覽
最近想吃点清淡的,就与朋友在旺角找了一家越南菜🇻🇳结果出乎意料的好吃!既有特色创意菜,又不会过于猎奇让人无法接受招牌金边粉骨汤浓郁,光喝汤就喝了好多!给的肉很多,而且肉筋炖的火候恰到好处,再配上油条蘸些许汤,简直太满足了!点了两道小菜,都非常有创意!春卷里面是黄瓜丝和胡萝卜丝,还有面筋,清爽解腻另一道以虾片为基底,里面放了虾仁、芒果等,口感十分丰富猪颈肉也强烈推荐,会在你面前点火现烧,视觉效果拉满,肉质细嫩脆爽,肥而不腻

另一道以虾片为基底,里面放了虾仁、芒果等,口感十分丰富

2024-11-26 328 瀏覽
同朋友約咗喺旺角夾公仔,所以喺附近搵間餐廳食個快飯就準備作戰🧸今晚決定一於食越南野~一開門見到右邊隻大啤啤,係幾吸睛既~叫左1️⃣ [嫲嫲南越湯]金邊粉(牛肉片,牛肉丸)GRANNY'S PHO (beef slices, beef ball)2️⃣鹹檸豬頸肉撈檬GRILLED PORK JOWL WITH SALTED LIMECOLD RICE NOODLE覺得兩碗粉面都係正常操作~鹹檸豬頸肉就冇特別嘅鹹檸味,如果只係叫呢個豬頸肉做小食可能有啲失望3️⃣南越蛋朱古力反而呢個有少少驚喜,因為係第一次飲問咗店員佢係用經過高溫處理嘅蛋漿再加啲蜜糖同埋唂咕沖成幾得意嘅~蛋味濃郁4️⃣香蕉薄餅成餐飯最滿意反而係呢個甜品😂畢竟呢啲食材都好難出事😂🗒️呢度係需要收10% service charge 但係落單係用QR code自助落水都係自助攞嘅 🥸呢方面要留意一下
同朋友約咗喺旺角夾公仔,
所以喺附近搵間餐廳食個快飯就準備作戰🧸
今晚決定一於食越南野~

一開門見到右邊隻大啤啤,係幾吸睛既~

叫左

1️⃣ [嫲嫲南越湯]金邊粉
(牛肉片,牛肉丸)

2️⃣鹹檸豬頸肉撈檬
COLD RICE NOODLE

覺得兩碗粉面都係正常操作~
鹹檸豬頸肉就冇特別嘅鹹檸味,
如果只係叫呢個豬頸肉做小食可能有啲失望

3️⃣南越蛋朱古力
反而呢個有少少驚喜,因為係第一次飲
問咗店員佢係用經過高溫處理嘅蛋漿

🗒️呢度係需要收10% service charge
但係落單係用QR code自助落
水都係自助攞嘅 🥸
呢方面要留意一下
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 係旺角既呢一間NAM VIỆT NAM CAFÉ同其他越南菜餐廳感覺真係好唔一樣😎 佢地既菜色都有一種與別不同既感覺,好有特色而且味道都好好😌𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥🔥 Shake Shake雞軟骨 $58學人連鎖店咁整,Shake完超香脆!🦀 南越蟹肉醬配脆球餅 $68鮮味爆燈,配埋脆脆球餅超正!🥩 薏火上身鹹檸豬頸肉 $70真係火燒架!配埋菠蘿清爽又開胃!🍗 烤蔞葉雞配青蘋果條 $90烤到香噴噴,青蘋果配辣醬好特別!🍛 越式咖喱牛肋條配蒜茸包 $88蒜香法包配咖喱汁超perfect!🍖 NVN咖啡骨 $70咖啡味豬軟骨?!超特別體驗!飲品推介:☁️ 荔枝雲朵咖啡 $38🍎 接骨木花茶青蘋果 $30記住消費滿$400有四張刮刮卡抽獎㗎!ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

🔥 Shake Shake雞軟骨 $58
學人連鎖店咁整,Shake完超香脆!

🦀 南越蟹肉醬配脆球餅 $68
鮮味爆燈,配埋脆脆球餅超正!

🥩 薏火上身鹹檸豬頸肉 $70
真係火燒架!配埋菠蘿清爽又開胃!

🍗 烤蔞葉雞配青蘋果條 $90
烤到香噴噴,青蘋果配辣醬好特別!

🍛 越式咖喱牛肋條配蒜茸包 $88
蒜香法包配咖喱汁超perfect!

🍖 NVN咖啡骨 $70
咖啡味豬軟骨?!超特別體驗!

飲品推介:

☁️ 荔枝雲朵咖啡 $38

🍎 接骨木花茶青蘋果 $30

記住消費滿$400有四張刮刮卡抽獎㗎!

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

2024-11-20 599 瀏覽
平時食開較傳統既越南菜, 今日黎到旺角南越南咖啡廳就覺得比較特別同有特色~ 每道菜式都充滿新鮮感打卡仲好靚添!!餐廳環境地方都幾大, 好闊落, 空間感十足, 坐得夠舒服火龍芒芒蝦仁配脆蝦片 $58紫紅色既賣相好吸睛丫脆脆既蝦片上有蝦仁, 芒果, 火龍果汁等材料, 味道好清新! 層次感豐富!!!脆米紙薄餅 $58米紙口感輕盈有嚼勁, 內餡有肉粒及新鮮蔬菜, 煙靭又清脆, 搭配埋醬汁口感豐富NVN南越法式麵包 $78法包外脆內軟, 餡料非常豐富!!有肉條, 豬耳, 紅蘿蔔絲, 青瓜絲等~~餡料配搭恰當,每啖都非常滿足生炸蒜香雞翼 $52雞翼熱辣辣,炸得金黃酥脆蒜香味濃,雞翼肉質幼嫩,肉汁豐富~惹火上身鹹檸豬頸肉 $70豬頸肉一上枱,職員就點火,視覺效果一流豬頸肉烤得好香,鮮嫩多汁,沾點醬汁一齊食,鹹香中帶有檸檬嘅酸爽另外仲附上一塊新鮮菠蘿,鮮甜可口~越式咖哩軟殼蟹配蒜蓉法包 $108軟殼蟹大大隻, 炸到金黃酥脆~~咖哩好香好惹味, 蒜蓉法包吸收晒咖哩既精華, 熱辣辣卜卜脆, 每啖入口都非常滋味!!!Tears of Mermaid $52超靚既飲品 清澈海洋既藍色, 大愛!!!職員會即場點
每道菜式都充滿新鮮感
打卡仲好靚添!!
餐廳環境地方都幾大, 好闊落, 空間感十足, 坐得夠舒服

火龍芒芒蝦仁配脆蝦片 $58
紫紅色既賣相好吸睛丫

脆米紙薄餅 $58

NVN南越法式麵包 $78
法包外脆內軟, 餡料非常豐富!!
有肉條, 豬耳, 紅蘿蔔絲, 青瓜絲等~~
餡料配搭恰當,每啖都非常滿足

生炸蒜香雞翼 $52
雞翼熱辣辣,炸得金黃酥脆

蒜香味濃,雞翼肉質幼嫩,肉汁豐富~
惹火上身鹹檸豬頸肉 $70
豬頸肉一上枱,職員就點火,視覺效果一流

另外仲附上一塊新鮮菠蘿,鮮甜可口~

越式咖哩軟殼蟹配蒜蓉法包 $108
軟殼蟹大大隻, 炸到金黃酥脆~~
Tears of Mermaid $52
超靚既飲品
 清澈海洋既藍色, 大愛!!!
職員會即場點起個波波, 非常有趣~
飲品口感清新, 帶有淡淡果香~~

斑蘭龍眼茶 $25
斑蘭龍眼茶清香怡人, 茶味濃淡適中, 感覺清涼帶有自然甘甜~
  • 生炸蒜香雞翼
  • 越式咖哩軟殼蟹配蒜蓉法包
  • TearsofMermaid
  • 斑蘭龍眼茶
  • 惹火上身鹹檸豬頸肉
  • 火龍芒芒蝦仁配脆蝦片
2024-11-20 537 瀏覽
最近去咗旺角🚇嘅南越南咖啡廳,入面裝修充滿現代感🤩,加上佢哋多款嘅創意fusion越南菜🇻🇳,難怪晚晚都座無虛設!接骨木花茶🫖用嘅係英國Whittard名牌茶包😍,入口十分清香,加上青蘋果片嘅酸甜味,🤤飲落非常清爽;凍嘅香茅青蘋果茶🍏酸酸甜甜,清新解渴又開胃👍。扎肉沙律🥗入面啲扎肉肉質嫩滑味道香濃🥰,加上新鮮嘅蔬菜🥬,非常健康。脆米紙薄餅🫓幾有特色,底部嘅米紙炸🔥到勁香脆,入面有唔少越南臘腸粒🤩,再配上千島沙律醬,味道一流,😋好食到停唔到口!Shake shake 雞軟骨🔥炸得香脆而且充滿香茅嘅🤤獨特香味,亦可以放入適量嘅辣椒粉🌶️一齊shake,味道層次好豐富。NVN咖啡骨☕係呢度嘅名菜之一,入面嘅豬軟骨🍖肉質嫩滑,棉花糖同埋咖啡嘅香氣😍滲入骨肉,味道非常獨特,👍係好特別嘅體驗。惹火上身鹹檸豬頸肉👏一上枱職員就會幫你點火🔥,勁有睇頭!豬頸肉肥美,🐷加上獨特嘅鹹檸味道,絕對值得一試😋。🇻🇳越式咖哩牛肋條配班蘭椰香飯🍚勁有驚喜,牛肋條煮得好嫩滑,🍛咖哩濃郁香辣充滿椰香🥥,配嘅班蘭椰香飯更係一絕,十分香甜,🥰每一啖都係滋味嘅享受!

2024-11-19 478 瀏覽
同朋友睇完戲,搵間Cafe食個午餐同埋Hea下。醒起呢間嘢食唔錯,又幾好打卡嘅越南Cafe😆火龍芒芒蝦仁配脆蝦片(3件)$58少少酸嘅芒果味道同甜甜地嘅火龍果,配上清爽嘅蝦仁,係好開胃嘅前菜😆脆米紙薄餅 $58幾鍾意呢道菜嘅口感,好多新鮮嘅青瓜同紅蘿蔔,加上越南臘腸同埋千島風味嘅醬,唔錯❤️扎肉心內美米紙卷(5件) $65幾鍾意呢個米紙卷好香香料味道!NVN 咖啡骨 $78呢度菜超級打卡able, 而且豬軟骨好腍,值得一試😚惹火上身鹹檸豬頸肉 $70呢個豬頸肉又係可以打卡嘅,點完火之後真係會有種炭香味😆越式咖哩牛肋條配斑蘭椰香飯 $88呢個新出嘅咖喱飯好唔錯,咖喱牛腩牛筋好辣,配上哈香嘅斑蘭椰香飯,10分推薦❤️荔枝雲朵咖啡 $38接骨木花茶青蘋果(熱)$30嘢飲分別叫咗杯咖啡同花茶,荔枝咖啡好香荔枝味,花茶嗰配搭都好唔錯👍

火龍芒芒蝦仁配脆蝦片(3件)$58

脆米紙薄餅 $58

扎肉心內美米紙卷(5件) $65
幾鍾意呢個米紙卷好香香料味道!

NVN 咖啡骨 $78
呢度菜超級打卡able, 而且豬軟骨好腍,值得一試😚

惹火上身鹹檸豬頸肉 $70
呢個豬頸肉又係可以打卡嘅,點完火之後真係會有種炭香味😆

越式咖哩牛肋條配斑蘭椰香飯 $88

荔枝雲朵咖啡 $38
接骨木花茶青蘋果(熱)$30
2024-11-18 459 瀏覽
✳️周五下班,我約了阿女到旺角去試下新派越南菜。🌟首先點了的是**火龍芒芒蝦仁配龍蝦片**$58,一口咬下去,粉紅色的蝦仁鮮嫩配上脆脆的蝦片,絕對是視覺與味覺的雙重享受!✨接著是**越式惹味粟米條**$48,外脆內軟,惹味的醬汁讓人忍不住多吃幾條。🌟另一道**藍月蟹肉醬配菜球餅**$68,蟹肉醬香濃,搭配新鮮的菜球餅,簡直是一絕!✨而**惹火上身鹹檸豬頸肉**$70,肉質鮮嫩,鹹檸的味道令人驚豔再加上鮮甜菠蘿伴碟,讓人忍不住想再點一盤。✨不得不提的是**烤婁葉雞配青蘋果條**,半隻$90,雞肉烤得剛剛好,搭配清新的青蘋果條,口感絕配!✨最後是**嫲嫲南越湯**$88,用金邊粉的湯底清甜可口,再加上牛尾及薄牛片等配菜,豐富幸福。✨飲品方面🍹,我選了**Tears of Mermaio**雞尾酒~$62,清新又帶點微甜;女兒則選了熱的**接骨木花茶青蘋果**,$30。
✳️周五下班,我約了阿女到旺角去試下新派越南菜。