日本屋台(やたい)類似台灣俗稱嘅「路邊攤」, 日本⛩️屋台料理多元化! 乜都有得食🥢今日就去左上水嘅博多屋台食lunch💨餐廳環境設計都幾有日本特色, 有得選擇堂食或者外賣🥡我今次就堂食🔍..【滑蛋豬扒飯】HK$64賣相都唔錯, 每一件豬扒🐽都炸得好平均, 炸粉唔厚又唔會太油, 豬扒肉質唔韌幾好咬口, 蛋好嫩滑, 將雞蛋伴埋飯一齊食☑️隨餐仲有麵豉湯🥣..【炭火燒雞扒丼】HK$58燒雞肉質鮮嫩, 烤到好香❤️‍🔥燒汁超好送飯, 配菜有西蘭花同蘿蔔, 最特別係有舊烤粟米🌽好甜好好食喎!..❣️除咗特色丼飯之外 仲有壽司小食可以單點🌟..【刺身】HK$68‪三文魚肥美, 吞拿魚油脂豐富, 赤蝦爽甜, 帶子同油甘魚都好鮮甜🐟..【關東煮】HK$40 最後仲加左個關東煮, 鰹魚湯底好鮮甜, 飲返熱湯個胃都舒服晒🧡蘿蔔入晒味..性價比好高嘅一間日式餐廳👘.°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°博多屋台 📍 上水彩園路8號彩園商場3樓22-23號舖

【滑蛋豬扒飯】HK$64

性價比好高嘅一間日式餐廳👘
博多屋台
📍 上水彩園路8號彩園商場3樓22-23號舖
2023-10-31 42 瀏覽
本身好小入去上水~朋友帶路就有食神啦帶我去食日本野就點左個火炙三文魚帶子丼($98),送左杯味噌湯(1碗)賣相好吸引,加上散出黎陣陣鮮味見到都流口水🤤三文魚同帶子份量岩岩好,肉質鮮甜,炙烤既香,仲帶有微微甜味,真係好味道!另外叫左牛肉壽喜鍋配烏冬/飯($88),我地選擇左配烏冬~個賣相相當吸引,有菜有金菇有冬菇有蘿蔔仔有大大片牛肉~~樣樣我都岩食,湯底味道剛剛好。個爐慢慢加熱,個煲滾起可以即刻食,成個人暖晒!仲叫左小食,雞之拼盤($ 48)同燒明太子魚餅($42)。雞之拼盤豐富~而燒明太子魚餅有驚喜,咬左一啖之後,好多明太子係入面😆兩個人埋單,三百蚊食得好滿足😌平民屋邨下,真心無諗過有間咁正日本餐廳~~性價比都算吾錯~

本身好小入去上水~朋友帶路就有食神啦
帶我去食日本野

就點左個火炙三文魚帶子丼($98),送左杯味噌湯(1碗)

賣相好吸引,加上散出黎陣陣鮮味見到都流口水🤤
另外叫左牛肉壽喜鍋配烏冬/飯($88),
牛肉壽喜鍋配烏冬
而燒明太子魚餅有驚喜,咬左一啖之後,好多明太子係入面😆

牛肉壽喜鍋配烏冬
日本料理餐廳🇯🇵博多屋台ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ⸝⸝‪⸝♡上水餐廳嘅選擇不嬲都唔多 今次同大家介紹呢間日本餐廳「博多屋台🌟」餐廳環境設計都幾有日本特色 有得選擇堂食或者外賣🥡今次就買咗外賣返屋企慢慢食 外賣嘅質素同堂食一樣 就連個包裝都好有日本風格🇯🇵相當有心思✨🐮溫泉蛋牛肉飯💲5️⃣2️⃣嘩嘩嘩睇唔睇到隻温泉蛋!顏色鮮艷 賣相好吸引✨撈勻啲蛋汁 食落好好食(。>ㅿ<。)牛肉唔會好鞋又唔韌 口感都唔錯!份量仲要唔少 食曬啲飯仲有牛淨❤️佢仲落咗少少辣粉 所以食落會有少少辣 但就更加惹味( •ᴗ• و(و🥓特盛炭火燒牛肉丼💲9️⃣4️⃣特盛係有雙倍嘅牛肉 食肉獸會好滿足(˶ฅωฅ˵)牛肉燒得啱啱好 跟餐小食可以揀炸雞件或者章魚小丸子~我哋要咗炸雞 炸粉唔厚又唔會太油!不過唔夠多肉汁 但食落都唔會太Heavy✨🐥炭火燒雞扒飯💲5️⃣5️⃣雞扒都燒得幾靚 食落雞都滑✨加咗啲燒汁落去 幾夠味~珍珠米飯配上啲醬汁 味道落酸酸甜甜幾開胃( •̀ᴗ•́ ) ̖́-仲有啲黃蘿蔔同椰菜做配料 睇落就更加吸引啦💛除咗特色丼飯之外 仲有壽司、小食可以單點🌟🧡加州卷反卷💲3️⃣6️⃣💛
日本料理餐廳🇯🇵博多屋台
餐廳環境設計都幾有日本特色 有得選擇堂食或者外賣🥡

🐮溫泉蛋牛肉飯💲5️⃣2️⃣
嘩嘩嘩睇唔睇到隻温泉蛋!
顏色鮮艷 賣相好吸引✨
撈勻啲蛋汁 食落好好食(。>ㅿ<。)
牛肉唔會好鞋又唔韌 口感都唔錯!
份量仲要唔少 食曬啲飯仲有牛淨❤️

🥓特盛炭火燒牛肉丼💲9️⃣4️⃣
特盛係有雙倍嘅牛肉 食肉獸會好滿足(˶ฅωฅ˵)
牛肉燒得啱啱好 跟餐小食可以揀炸雞件或者章魚小丸子~
我哋要咗炸雞 炸粉唔厚又唔會太油!
不過唔夠多肉汁 但食落都唔會太Heavy✨

🐥炭火燒雞扒飯💲5️⃣5️⃣
雞扒都燒得幾靚 食落雞都滑✨
加咗啲燒汁落去 幾夠味~
仲有啲黃蘿蔔同椰菜做配料 睇落就更加吸引啦💛

除咗特色丼飯之外 仲有壽司、小食可以單點🌟
🧡加州卷反卷💲3️⃣6️⃣
💛玉子小卷💲2️⃣0️⃣

🤎燒芝士年糕💲2️⃣8️⃣
燒芝士年糕食落煙煙unun 咁
雖然芝士冇流心 不過都幾好食ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪

*如選擇外賣需要收取$2包裝費用*
⸝⸝‪⸝♡ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ʕ´•ᴥ•`ʔ ‧˚
📍博多屋台
上水彩園路8號彩園商場3樓22-23號舖
外賣自取
2023-10-25 21 瀏覽
上水火車站有蓋連貫彩園邨商場有好多間食肆🥢食日本菜博多屋台都係一個唔錯嘅選擇,中午還有很多款定食🍱🍣三文魚腩刺身 (88折)$63.4魚腩油脂分部較多,魚油香味更濃郁,新鮮好味,大換份,好抵食🍣三文魚刺身兩份 (88折)$114.4三文魚肉質細嫩,鮮美,非常新鮮,很好的質感🍜黑蒜油腩肉拉麵$68香濃黑蒜湯底,配菜有木耳,溫泉蛋拉麵有咬感🍱一人前定食套餐餃子鰹魚湯烏冬$58鰹魚的湯底濃郁,可能太肚餓了用了10分鐘就把烏冬食完喇😅🌟地方寬敞🌟員工很有禮🌟價錢實惠,食材新鮮

🍣三文魚腩刺身 (88折)$63.4
魚腩油脂分部較多,魚油香味更濃郁,新鮮好味,大換份,好抵食

🍣三文魚刺身兩份 (88折)$114.4
三文魚肉質細嫩,鮮美,非常新鮮,很好的質感

🍜黑蒜油腩肉拉麵$68
香濃黑蒜湯底,配菜有木耳,溫泉蛋拉麵有咬感

🍱一人前定食套餐
餃子鰹魚湯烏冬$58
鰹魚的湯底濃郁,可能太肚餓了用了10分鐘就把烏冬食完喇😅

🌟地方寬敞
🌟員工很有禮
🌟價錢實惠,食材新鮮
2023-10-12 39 瀏覽
—~—~—~—~—~—~—~—~—~—~—~—📍 博多屋台地址: 上水彩園路8號彩園商場3樓22-23號舖營業時間:/最近身邊朋友好多都做左人媽媽👩🏼見面都少左好多. 難得呢日朋友可以掉低佢個仔一齊出黎食餐飯🤣緊係要帶佢去食餐好架啦😆慰勞下佢平時湊仔👩‍🍼嘅辛苦😚😚😚🔸蟹子+希靈魚壽司🍣壽司好大舊,但佢唔係剩係用舊飯塞飽您嘅😏佢上比嘅料都好足,整體黎講都唔錯😌水準正常啦推介指數 ⭐⭐⭐️⭐️食物質素😋😋😋😋🔸雞軟骨肉串一向都好鍾意食雞肉肉串嘅我,呢度竟然有雞軟骨肉串,更加正🤤一咬落去都有啲肉汁 又有啲脆卜卜嘅軟骨粒,有咬口,好味😋不過食多左都會膩,但$18兩串真係好抵🤣推介指數 ⭐⭐⭐️⭐️食物質素😋😋😋😋🔸鰻魚飯鰻魚係我至愛❤️百吃不厭😆佢個鰻魚好厚身,一啲都唔乾唔薄🫢醬汁都好夠👍🏼夠撈曬成個飯,唔經唔覺我都食曬成個飯😋推介指數 ⭐⭐⭐️⭐️⭐️食物質素😋😋😋😋😋🔸自家製餃子🥟正正常常嘅一個餃子,唔可以話佢難食,但都唔可以話佢好好食😅尚算煎得香脆,但入面嘅餡料唔飽滿,食落唔算太滿足,味道都係依靠個餃子醋去提升推介指數 ⭐⭐⭐️食物質素😋😋😋🔸火灸三文魚帶子丼呢個丼飯係我朋友叫嘅,佢係個三文魚怪,係佢口
—~—~—~—~—~—~—~—~—~—~—~—

🔸自家製餃子🥟

推介指數 ⭐⭐⭐️
食物質素😋😋😋

🔸火灸三文魚帶子丼

呢個丼飯係我朋友叫嘅,佢係個三文魚怪,係佢口中講得出唔錯,都應該真係幾好食嘅😋個三文魚燒得恰好,油脂都被燒曬出黎,不過我嫌個帶子唔夠大舊,比較薄😕可能佢唔係帶子皇嘅關係啦🤣🤣🫣🫣

食物質素😋😋😋😋

_._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._ _._
整體 :
服務態度:👍🏼👍🏼👍🏼👍🏼
環境分數 ⭐⭐⭐⭐️
CP值 🤍🤍🤍🤍
2023-10-03 26 瀏覽
上水真係越黎越多人,今日放假唔想等位,決定買外賣番屋企慢慢嘆💕炭火燒牛肉丼 ($80)採用的牛肉部位肉質有咬口,有一定比例油脂,所以炭燒出來有很濃厚的焦香,味道濃烈可口,配上一啖啖白飯,口感相當不俗餃子鏗魚湯烏冬 ($56)餃子都煎得幾脆,鏗魚湯味道都唔錯,烏冬都算OK。整體嚟講好一般蒲燒鰻魚丼 ($98)入口啖啖肉,配以香甜飽滿的日本珍珠米飯,好滿足~吉列炸廣島蠔 ($60)口感酥脆,蠔肉鮮味博多屋台

炭火燒牛肉丼 ($80)

餃子鏗魚湯烏冬 ($56)

蒲燒鰻魚丼 ($98)

入口啖啖肉,配以香甜飽滿的日本珍珠米飯,好滿足~

吉列炸廣島蠔 ($60)
口感酥脆,蠔肉鮮味

博多屋台
係上水火車站旁有不少餐廳,而早排經過呢間餐廳除了餐廳名有屋台二字,就連內裏的裝修都富有屋台感覺,店舖超過一半都有梳化卡位,決定入去試試。「炭火燒豚丼($56)」燒香的豚肉配以香葱及芝麻燒香,特別鍾意佢配上多款雜菜,健康滿滿。「火炙三文魚丼($88)」有好多塊大大的三文魚,油脂滿滿的三文魚,炙燒後油香豐富,配飯食一流!「三品刺身盛($68)」有餐三文魚、油甘魚,及赤蝦。每塊都切得厚厚的,口感一流,超抵食!餐廳都有不少小食可以選擇,而炸芝士相信大家都不陌生,不過呢到的「芝士拼盤($38)」有兩款炸芝士,除了常見的厚味,仲有炸辣芝士!脆脆的外皮,加上富有辣味的香滑芝士,味道比原味更特別,鍾意辣的朋友仔不能錯過。「雞之拼盤($58)」有齊流心蛋、唐揚炸雞件,及雞軟骨肉串。流心蛋用了醬油浸過,味道更香。炸雞新鮮炸起,雞肉唔鞋。而我最欣賞係雞軟骨肉串,點上燒汁的雞肉丸,加上迷你雞軟骨係入面,食落口感豐富,我最後食晒兩條(笑)。其實上水都有唔少餐廳,而呢間品質OK,價錢又抵食!好似我咁主食唔夠滿足的,可以點多少少小食或刺身都唔會肉痛。==============================我係一

炭火燒豚丼

炭火燒豚丼

雞之拼盤

唐揚炸雞

雞軟骨肉串

我係一個愛寫字愛分享的吃貨!如果鍾意我分享的,我邀請您訂閲我的食評,我會繼續與大家繼續發掘有咩CP高的冰糧!(敬禮)
雞之拼盤
唐揚炸雞
雞軟骨肉串
行雞公嶺山出上水,一落車就到附近的商場覓食醫肚餓,這間食肆價錢比北上消費還便宜,下午茶時段都幾多人就入去試一試。【什錦刺身丼】由各種新鮮的生魚片三文魚魚、油甘魚、章魚等和鮮蝦及三文魚子組成,擺放在一碗白飯上。配上蔥絲、芥末和薑絲,增添風味。【特盛燒炭火豚肉丼】有雙倍日本豬肉的丼飯。切成薄片的炭火燒豬肉,搭配在熱騰騰的白飯上,並伴以特製的醬汁。豬肉嫩滑和口感豐富,是一道簡單卻美味的料理。【麵豉湯】濃郁的味噌風味又很暖胃。【炸雞件】外脆內嫩的口感,雞肉幾多汁。【章魚小丸子】經過油炸至金黃酥脆,搭配醬汁、海苔碎和魚鰹片。【炸唐揚雞軟骨】雞軟骨裹上麵粉後油炸而成。其脆嫩的口感和豐富的香味值得一吃。【燒芝士年糕】竟然是炸的。【巨峰提子乳酸梳打】微酸的口感和清爽的氣泡,嚐到巨峰提子汁與乳酸梳打,非常適合作為夏日的消暑飲品。

雜錦刺身丼

特盛炭火燒豚丼

【麵豉湯】濃郁的味噌風味又很暖胃。
麵豉湯

炸雞件】外脆內嫩的口感,雞肉幾多汁。
炸雞件

章魚小丸子

炸唐揚雞軟骨

【燒芝士年糕】竟然是炸的。

巨峰提子乳酸梳打
章魚小丸子
炸唐揚雞軟骨
巨峰提子乳酸梳打
2023-09-25 43 瀏覽
下班經過上水,天氣悶熱想吃日本菜,上網查看,原來彩園商場除了有連鎖壽司店外,還有一間日本料理餐廳。餐廳供應不少款式的定食,牛肉丼、拉麵和刺身飯等,還包括小食和飲品,十分划算。但我一人想試不同款式的食物,於是決定散叫,試了刺身、燒芝士年糕和關冬煮烏冬,非常滿足。三品刺身盛A $68三品刺物盛有兩款選擇,我選擇了三文魚、油甘魚和赤蝦。三文魚厚切大片,油甘魚肥美甘甜,赤蝦肉身爽脆,最重要的是新鮮。新鮮就是刺身的一切。燒芝士年糕 $28外皮金黃香脆,內裡芝士流心惹味,年糕煙韌,三種滋味混為一體,美味可口。關冬煮鰹魚湯烏冬 $53餸菜足料,包括年糕福袋、甜不辣、竹輪、魚板、蘿蔔及冬菇,烏冬彈牙份量多,湯底清甜。裝潢方面,廂位以日式屋台包裝,天花掛著日式燈籠,牆身貼上日本街頭景致,營造和風氣氛。價格來說較親民,性價比不俗。

三品刺身盛A $68
三品刺身盛A

燒芝士年糕 $28

關冬煮鰹魚湯烏冬 $53
關冬煮鰹魚湯烏冬

三品刺身盛A
關冬煮鰹魚湯烏冬
今日放假同朋友去咗上水踩單車,踩完之後就係彩園商場食埋晚飯,行咗陣最後決定食博多屋台。餐廳提供嘅丼飯同拉麵款式都幾多,而且仲有套餐提供非常吸引。炸唐揚雞軟骨 ($28) : 熱辣辣又脆口,價錢非常合理嘅小食。滑蛋豬扒丼配味噌湯 ($64) : 豬扒大塊肉厚,油炸時間掌握得唔錯,完全無太乾身嘅情況出現,落單嗰陣時叫咗多汁多蔥都做到,珍珠米每粒都沾滿咗醬汁同蛋汁超級正。😍豚骨湯拉麵配飲品 ($64) : 豚片同其他配料份量都多,而且仲有半熟糖心蛋,湯底朋友都話夠味。十貫壽司盛($128) : 估唔到壽司盛都會跟味噌湯同飲品真係非常好,雖然唔係啲咩貴嘢,但係有總好過無。
餐廳提供嘅丼飯同拉麵款式都幾多,而且仲有套餐提供非常吸引。
2023-09-24 33 瀏覽
睇其他人寫到好好食,門口同餐牌食物相又精美,雖然係屋邨商場但都有少許期待,食物上到嚟外觀都係精美,但味道、份量同品質落差太大,如果想打卡影相係唔錯,想食味道同質素就可能要三思一下。
2023-09-24
2023-09-24 23 瀏覽
Service quality👎🏻The service at the Hakata-style food stalls in Sheung Shui often fails to meet expectations. The staff members can come across as indifferent and lacking enthusiasm. They may not proactively address customers' needs or inquiries, and the overall level of customer service may be unsatisfactory. This can significantly impact the dining experience, as attentive and friendly service is an important aspect of enjoying a meal.Small food portions👎🏻Another issue that customers may encou
Service quality👎🏻

Small food portions👎🏻
Another issue that customers may encounter at these food stalls is small food portions. Whether it's ramen, fried dishes, or grilled items, the servings can be noticeably small. Compared to other restaurants or food stalls, the portions at Hakata-style stalls in Sheung Shui may leave customers feeling unsatisfied. Considering the price levels, the insufficient food portions can be disappointing and not commensurate with the expected value.

High prices👎🏻
The Hakata-style food stalls in Sheung Shui are often perceived to have relatively high prices. This disparity between the cost and what is offered in terms of service and food portions can be seen as unfavorable. While it is understandable that Hakata-style cuisine may come with unique flavors and higher operating costs, the pricing strategy should be carefully evaluated to ensure customers feel they are getting good value for their money. Customers may find that they can receive better service and more generous portions at other restaurants for the same price or even lower
2023-09-21 23 瀏覽
日本拉麵已經成為咗我成日會去品嚐的地方因為我partner真係好鍾意食拉麵㗎。今次帶佢嚟到呢度,因為有佢最鍾意食嘅豬軟骨拉麵,豬軟骨好夠淋,咬落去仲啖啖肉呀,連啲軟骨都已經淋埋呀。我就叫咗黑蒜豚肉拉麵,味道不錯。之後嗌咗幾個小食,一個雞軟骨,非常之好食,吹波波,味道一流。另外就係嗌咗雞軟骨餃子,呢個餃子嘅皮有啲煙韌嘅感覺,我好鍾意呀❤️之後我哋嗌咗一個,從來都冇食過嘅炸芝士,真係非常出色呀👍👍👍原來佢係有兩隻口味,一隻係辣,一隻係唔辣,梅花間竹咁樣食落去,真係令到我個味蕾喺度跳舞呀🎉🎉🎉🎉🎉

我就叫咗黑蒜豚肉拉麵,味道不錯。

2023-09-16
2023-09-17 29 瀏覽
今日放假同朋友去左上水行街自從通左關上水變得好似尖沙咀咁熱鬧。朋友想食日本野,我們搵到間係領展商場入面的日本餐廳博多屋台位於上水彩園路8號彩園商場3樓22-23號舖在日本的大排檔就叫做屋台餐廳的佈置好似一個一個隔間的檔口,非常地道牆壁上有一張日本的景色,令人好似置身於日本餐廳提供丼飯,刺身,壽司,拉麵,小食等等朋友想食壽司刺身一睇到餐牌有火炙三文魚帶子飯就心動仲想食壽司我們見到餐牌下午茶有五件壽司配烏冬仲有汽水我喜歡食燒肉見到炭火燒豚肉丼豚肉分量增量2倍另加錢飲烏龍茶餐廳用QR落單由職員送餐唔需要加一服務費火炙三文魚帶子飯跟麵豉湯火炙三文魚大大塊有4片,舖滿飯面帶子有兩粒輕微火炙散發出淡淡香味同油脂👍炭火豚肉丼豚肉炭火燒微焦分量多有洋蔥更加香飯多汁正👍滿足我係食肉獸❤️附送埋小食炸雞❤️雞肉嫰多汁脆卜卜五件壽司加烏冬$58烏冬大大碗壽司好新鮮非常抵食店員非常有禮貌食物味道同質素都好令人回味❤️
今日放假同朋友去左上水行街
自從通左關上水變得好似尖沙咀咁熱鬧。
朋友想食日本野,我們搵到間係領展商場入面的日本餐廳

博多屋台位於上水彩園路8號彩園商場3樓22-23號舖

在日本的大排檔就叫做屋台

餐廳的佈置好似一個一個隔間的檔口,非常地道

牆壁上有一張日本的景色,令人好似置身於日本

餐廳提供丼飯,刺身壽司,拉麵,小食等等

朋友想食壽司刺身

令人回味❤️

2023-09-16
  • 炸雞
  • 豚肉丼
返工嘅時候,趁lunch時間去上水彩園商場食個魚生先☺️🐄宮崎火炙牛丼 $128宮崎火炙牛丼係一款日式飯食,主要材料係火炙牛肉片同飯🍚 火炙過後嘅牛肉令味道更加香濃,肉質軟嫩多汁,與飯相襯非常好食🤤 丼飯上亦加入了蔥花同醬汁,增添了口感層次😍 跟餐仲叫咗糖心蛋(+$11)、麵豉湯、熱奶茶(+$5)🙈🐂特盛炭火燒牛肉丼 (一人份) $94呢個牛肉飯好有🐮味,飯粒都好入味,但如果你鍾意啲更濃厚牛味嘅話,期間限定嘅宮崎火灸牛丼就更加啱你口味啦。飯仲可以選擇多啲蔥,超啱鐘意嘅我🤩 同餐小食揀咗章魚小丸子,🐙唔算最出色,但都食得過!🍣三品壽司盛 $30.8呢個盛合共有炙燒三文魚壽司、甜蝦壽司同芥末蟹柳壽司🍱 最出色係三文魚壽司,好鮮美,仲要入口即溶😋另外兩款都好食,完全唔腥!🐣 炸唐揚雞軟骨 $28炸得好脆,好過癮!我鍾意🍋🍋所以就擠咗好多檸檬汁落去,食落酸酸地,又脆又清新,好開胃💦
返工嘅時候,趁lunch時間去上水彩園商場食個魚生先☺️

🐄宮崎火炙牛丼 $128

🐂特盛炭火燒牛肉丼 (一人份) $94