2025-08-06
以前放學成日會經過九龍塘一條小路同女青雅舍。但而家先知道,原來呢度開咗一間隱世西餐廳!話到明隱世,位置嚟講唔算就腳,不能由九龍塘還是石硤尾地鐵站都需要行至少10分鐘,但以食物質素取勝,絕對係附近居民/職員嘅飯堂!用餐當日為週末,好快就滿座,絕對建議大家預先訂位!🌟燒紐西蘭肉眼牛扒配燒汁叫咗七成熟嘅肉眼扒,生熟程度控制得幾好。肉眼扒幾大件,肉質軟嫩,肉味濃郁,有唔少肉汁。牛扒又適當嘅調味,個人認為唔點燒汁都已經好夠味。配菜可選飯/意粉/薯蓉。意粉質感亦軟硬適中。🌟黃花魚配香蒜牛油汁感覺上黃花魚會係中式烹調嘅食物,估唔到西餐都會有得食!魚皮煎到香脆,魚柳質感結實,富有油香。牛油汁帶嚟畫龍點睛嘅效果,蒜蓉味濃郁,但唔會食到蒜蓉顆粒,醬汁絲滑,絕對係配白身魚嘅好選擇。薯蓉帶細滑質感得嚟亦有保留少量顆粒,同魚/醬汁幾匹配。🌟餐湯-番茄燈籠椒忌廉湯餐湯同樣有驚喜,比較少見用燈籠椒入饌煮忌廉湯,整體嚟講椒味濃郁,酸微微,質感順滑,好好飲!🌟餐飲:菠蘿梳打/ Latte免費嘅餐飲有檸茶奶茶等,而咖啡/梳打飲品都需要額外加錢。Latte應該用上Nutty Blend,而菠蘿梳打唔太甜,夠晒清新!
🌟燒紐西蘭肉眼牛扒配燒汁
🌟黃花魚配香蒜牛油汁